Historie:
• 20220201 - Initiële review
Inleiding
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
In mijn zoektocht naar een fijne controller voor bij de Nintendo Switch heb ik verschillende controllers besteld. De PDP Faceoff Deluxe (verder “PDP”) is hier één van. Verder heb ik de Nintendo Switch Pro controller, de Hori HORIPAD Mario Edition en de Hori HORIPAD Blue besteld en met elkaar vergeleken.
De PDP genoot vanaf het eerste moment al mijn voorkeur, ware het niet dat de verkrijgbaarheid ervan op het moment van schrijven gewoon ronduit slecht is. Het is me uiteindelijk gelukt om een blauwe te bemachtigen.
De andere reviews uit deze serie:
Nintendo Switch Pro controller
Hori HORIPAD Blauw
Hori HORIPAD Mario Edition Rood
De PDP had voor mij de voorkeur, onder andere omdat er aan de onderzijde twee programmeerbare knoppen zitten. Ze zijn eenvoudig te herprogrammeren en makkelijk tijdens het spelen te gebruiken. Wat ik wel een afknapper vond is het feit dat de controller via Micro-USB dient te worden opgeladen, echter vond ik dat ik daar niet over moest struikelen, omdat mijn oudere telefoons altijd Micro-USB hadden, en dat in principe afdoende was.
En dan nu de officiële productvideo van PDP:
Specificaties
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De controller kan middels de bijgeleverde Micro-USB kabel worden opgeladen. De interne accu gaat volgens fabrieksopgave 40 uur mee. Ik heb er niet met een stopwatch naast gezeten en ook geen gamingsessie van 40 uur aan gewaagd, maar de controller gaat voldoende lang mee om meer dan een week lang te kunnen spelen.
De controller weegt volgens mijn keukenweegschaal precies 250 gram, wat ik wel een prettig gewicht vind. Hiermee is het ook tevens de zwaarste van de vier door mij geteste controllers. De Hori controllers zitten beide op een schamele 177 gram, de Nintendo Pro Controller weegt 248 gram.
Er zit een ingebouwde gyroscoop in, waardoor je in games zoals Mario Kart ook kunt sturen door het bewegen van de controller zelf, in plaats van met de joystick. Verder zit er geen HD rumble support op, en ook Amiibo worden niet ondersteund, mocht je die willen gebruiken.
Unboxing
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Het eerste wat mij in negatieve zin opviel van de PDP was dat de verpakking volledig plastic was. Nu is dit voor mij verder geen dealbreaker, maar gezien het een vrij nieuw uitgebrachte controller is, had ik hier toch verwacht dat er minder plastic zou worden gebruikt voor de verpakking; karton is mijns inziens ook prima verpakkingsmateriaal.
Eenmaal uitgepakt zat er, naast uiteraard de controller, ook een Micro-USB laadkabel en een wat hogere ‘precision analog stick’ bij. Deze laatste is bij mij direct erop gezet ter vervanging van de lagere standaard analoge stick.
Gebruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Zoals gebruikelijk dient de nieuwe draadloze controller eerst verbonden te worden met de Switch. Dit doe je door vanuit het homescherm naar “Controllers” te gaan, en daar vervolgens “Change Grip/Order” te selecteren. Zodra je in dit scherm staat kun je de sync knop minstens 2 seconden indrukken waarna je controller verbinding maakt met de Switch. Dit proces hoef je, als je hem altijd op dezelfde Switch gebruikt, slechts één keer te doorlopen.
Eenmaal verbonden kun je direct gebruik van de controller maken. Ik vind de controller een fijn gewicht hebben en de controller voelt stevig aan.
De analoge joysticks zijn voor mijn gevoel iets minder nauwkeurig dan die van de JoyCons, maar vergelijkbaar ‘onnauwkeurig’ als de andere controllers. Het viel mij af en toe op dat het signaal niet goed of verkeerd doorkwam dat er een wat andere actie gebeurde dan ik had verwacht. Nu is dat met een spelletje als Animal Crossing minder erg dan in actiespelletjes, maar het blijft vervelend. Gelukkig komt het niet vaak voor en is het me niet opgevallen dat het vaker of juist minder vaak voorkwam dan bij de andere controllers.
De controller heeft geen ingebouwde NFC-lezer en daarmee dus geen Amiibo support. Daarnaast zit er helaas geen HD rumble ingebouwd. Mocht dit je ding zijn, kom je al snel op de Nintendo Pro Controller uit. Wel heeft de PDP een ingebouwde gyro, waardoor het mogelijk is om in bijvoorbeeld Mario Kart te sturen door het bewegen/tilten van je controller.
Een andere feature van deze controllers zijn de programmerbare backbuttons. Dit was één van de hoofdredenen dat ik voor deze controller heb gekozen.
Met deze programmeerbare backbuttons kun je deze namelijk een andere functie toewijzen. Helaas niet een combinatie van knoppen gelijktijdig dan wel als reeks, maar echt gewoon als extra button van die jij wil. In spelletjes zoals Mario Party waarin het soms wel eens noodzakelijk is om bepaalde buttons te bashen is het dan wel weer welkom en geeft het je daarin wel een (oneerlijke?) voorsprong ten opzichte van je medespelers.
Om de backbuttons te programmeren dien je de functietoets in te drukken, samen met de backbutton welke je wilt (re)mappen. Hierna gaat de functie LED knipperen en kun je de toets die je eraan wilt koppelen indrukken. Ter bevestiging knippert de functie LED driemaal.
Desgewenst is het ook mogelijk om de backbuttons uit te schakelen. Dit kun je doen door de functietoets ingedrukt te houden en tweemaal de backbutton te klikken. Alternatief kun je het backbuttonpaneel er in zijn geheel uit klikken door het schuifje opzij te houden. Persoonlijk zie ik mij dit niet snel doen, maar het is fijn te weten dat het kan.
Zodra de accu bijna leeg is, gaat de functietoets iedere 30 seconden knipperen. Zelf ben ik dit nog niet tegengekomen, maar ook doordat ik de controller bijlaad op het moment dat ik in de instellingen zie dat deze ongeveer halverwege is.
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De PDP vind ik een erg mooie controller welke stevig aanvoelt en een juist, passend gewicht heeft. De faceplate is verwisselbaar, al is de verkrijgbaarheid van vervangende faceplates op het moment nog karig. Door de structuur van de achterzijde en de faceplate heb je wat meer grip, maar ik kan me voorstellen dat mensen met gevoelige handen dit wellicht minder prettig vinden.
De programmeerbare backbuttons zijn voor mij doorslaggevend in mijn motivatie waarom deze controller mijn voorkeur geniet boven de andere, door mij geteste controllers. Daarnaast vind ik het fijn dat er een langere analoge joystick is meegeleverd welke de gebruiker eenvoudig kan verwisselen.
Alle knoppen voelen verder goed aan in gebruik. De Home en Snapshot knoppen zitten wel op een wat andere plaats dan dat je ze op Nintendo’s officiële Pro Controller vindt. Storend vind ik dit niet, maar mijn partner heeft daardoor al wel eens onbedoeld de verkeerde knop door ingedrukt.
De accuduur vind ik erg goed, maar ik vind het wel jammer dat het opladen middels Micro-USB geschiedt. Laatste minpuntje is dus de verpakking waarin de controller wordt geleverd, maar daar heb je maar zeer kort ‘last’ van.
Van alle vier de door mij geteste controllers vind ik de PDP de winnaar, nauw gevolgd door de Nintendo Pro Controller. Zoals meermaals gezegd zijn de programmeerbare backbuttons hierin doorslaggevend voor mij. De afwezigheid van de HD rumble en Amiibo support zijn voor mij geen probleem en geen gemis.
Afsluiting
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de PDP Faceoff Deluxe Blauw, stel ze gerust hieronder in de comments. Heb je een foutje gespot of heb je aanvullingen op de review? Stuur me dan met liefde
een PB'tje!
En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald, hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij.