Ford toont noisecancelling hok dat honden afschermt van vuurwerkknallen

Bepaalde ontwerpers bij Ford maakten zich in de afgelopen maanden waarschijnlijk al zorgen over het wel en wee van hun honden tijdens de komende jaarwisseling. Daarom hebben ze een concept ontwikkeld voor een hondenhok met noisecancelling, dat het vuurwerklawaai moet dempen.

De zogeheten Quiet Kennel maakt gebruik van Fords implementatie van noisecancellingtechnologie. De autofabrikant maakt in een aantal van zijn automodellen al gebruik van deze technologie, waarbij bepaalde isolerende materialen worden gebruikt, aangevuld met verschillende in het interieur geplaatste microfoons. Die registreren het achtergrondgeluid dat in de cabine komt, waarna een speciale noisecancellingmodule tegengeluid produceert. Dit is het principe dat ook bij noisecancelling koptelefoons wordt gebruikt.

Volgens Ford zorgen microfoons in het hok ervoor dat er, zodra vuurwerklawaai wordt geregistreerd, geluidsfrequenties worden geproduceerd. Dat moet het lawaai volledig wegfilteren of in ieder geval sterk reduceren, aldus de fabrikant. Bij het ontwerp van het hok is veel kurk met een hoge dichtheid gebruikt, dat volgens Ford ideaal is om de geluiden te dempen. Verder is de schuilplek voorzien van een automatische deur, trillingsdempers en geluiddichte ventilatie. De Quiet Kennel is vooralsnog slechts een prototype; of hij ooit op de markt komt, is nog onduidelijk.

Door Joris Jansen

Redacteur

18-12-2018 • 10:12

169

Reacties (169)

169
162
65
9
2
73
Wijzig sortering
Ook handig voor honden die de godganse nacht blaffen...
Of mensen voeden gewoon fatsoenlijk hun hond op. Probleem is dat mensen wel een hond willen, maar niet de moeite willen doen om fatsoenlijk voor het beest te zorgen.

Moderne snufjes om je hond onder controle te houden zijn in mijn ogen not done. Neem dan die hond weg, of leer de eigenaar fatsoenlijk voor honden zorgen.
Als een hond bang is, moet je het beest niet gaan troosen, maar gewoon negeren. Onze hond is absoluut niet bang voor vuurwerk, al vindt ze wel een plekje om ongestoord te liggen. Geen aandacht geven werkt het best.
Dit is een leuk gadget voor mensen die schreeuwen tegen hun hond als 'ie blaft en daardoor nog harder gaan blaffen.
Negeren van angst is ABSOLUTE ONZIN en gebaseerd op sterk verouderde, achterhaalde of simpelweg onjuiste informatie (mythes, volksmond, klok-klepel verhaal, gehoord van de "oom die al 40 jaar honden heeft"). Iemand die dit vandaag de dag nog roept loopt minstens 2 decennia achter op dit vlak ....

Op basis van wetenschappelijk onderzoek van de laatste 2 decennia weten we inmiddels véél meer over psychologie bij dieren. Deze verschilt namelijk op heel veel vlakken niet van de mens en zo is ook bij honden aangetoond dat zij emoties kennen. Sterker nog: zij delen heel veel van onze emoties. Naast observaties is dit ook indirect aangetoond door neurologisch onderzoek. Grote delen van onze breinen lijken op elkaar en bovendien functioneren die hetzelfde. Zo is aangetoond dat de delen van het brein waar emoties een grote rol spelen hetzelfde reageren op bepaalde stimuli. Onder andere Jaak Panksepp (neurowetenschapper) heeft hier een enorm grote bijdrage aangeleverd.

De ene hond is de ander niet en dat het bij sommige goed gaat en bij de andere niet heeft met zoveel meer andere factoren te maken, bijv.: erfelijke aanleg, medische factoren (bijv. onbalans in neurotransmitters, ziekte, pijn), medicijn gebruik, fobie, stress, context, geluidsgevoeligheid, socialisatie, opvoedmethode, ras, leeftijd, leerervaringen etc. etc. Jouw exemplarische "succes" houd geen stand in geen enkel wetenschappelijk onderzoek naar hoe angst ontstaat, voorkomen kan worden of de behandeling daarvan.

Angst kun je NIET "belonen" door er positieve (=steun geven) aandacht aan te geven. Als je weet hoe de leerprincipes (operante en klassieke conditionering) werken, dan is het simpel: iets positiefs associëren met iets dat als negatief wordt beschouwd zal de negatieve associatie juist verminderen! Dit is een principe waar vaak dankbaar gebruik van wordt gemaakt in behandeling protocollen die counter-conditionering gebruiken. Zo kan angst wel versterkt worden door de situatie nog beangstigender te maken, bijvoorbeeld door aversieven toe te passen of ... geen steun te verlenen! Bovendien is angst een emotie en geen gedrag (iets wat o.a. via de 4 quadranten van operante conditionering, maar ook een emotie gestuurd wordt. En andere factoren ...). Angst kan variëren van lichte angst tot doodsangst welke zeer heftig is. Wat je doet in welke situatie hangt dus o.a. van de beleving: "one size fits all" bestaat NIET.

Je hond negeren op het moment dat hij steun nodig heeft omdat hij bang is heeft een grote kans op het verergeren van het probleem en er kunnen meer problemen bij komen! Bijvoorbeeld negatieve leerervaringen, negatieve associaties, psychologische schade en de band met jouw hond kan schade op gaan lopen (omdat hij leert dat je er niet voor hem bent als hij bang is).

Negeer het gedrag (door zelf rustig te blijven in de situatie die angst oproept bij je hond), maar negeer de hond niet. Geef hem steun en laat hem weten dat je er voor hem bent.

[Reactie gewijzigd door Primal op 23 juli 2024 02:18]

Het ligt nog steeds aan de baas dus, wij hebben meestal 2-3 honden en over de velen jaren ongeveer 15 stuks gehad. de helft was het eerste jaar zwaar onder de indruk en wilde direct onder de kast springen bij vuurwerk. Bij niet alle honden werkte dezelfde oplossing, maar na wat klooien en dingen proberen zijn geen van alle 15 honden ooit nog bang geweest van vuurwerk. Je zegt ook iets over gedeelde emoties. Mensen die een hekel hebben aan vuurwerk en al 1 maand van te voren klagen dat hun honden een rottige avond gaan hebben, zal ook zo overkomen op dit beest. Die voelen dus al ruim van te voren iets aankomen en denken op het moment dat het zover is vaak shit en zijn dus doodsbang. In mijn ogen ligt angst bij de meeste beesten in elk geval gewoon aan de baas zelf
Mijn achtergrond (studie) is animal psychology en gedragstherapie voor ... honden.

"Het ligt nog steeds aan de baas" is absoluut onwaar. Ja als mens heb je invloed op het hoe jouw hond de wereld ervaart, maar dat is niet anders dan de invloed van een ouder op zijn kind. Echter die invloed reikt maar zo ver. Er zijn zoveel factoren (zie mijn post hierboven) waar je geen invloed op hebt maar die wél kunnen zorgen voor een (totaal) andere beleving.

.edit: met gedeelde emoties bedoel ik niet dat we emoties aan elkaar overdragen, hoewel dat ook voor komt, maar dat honden dezelfde emoties kennen die wij ook kennen. Dat kan je dus te denken geven over hoe je een hond behandeld ...

[Reactie gewijzigd door Primal op 23 juli 2024 02:18]

Anoniem: 217535 @Primal18 december 2018 13:43
Meestal ligt het aan het baasje. In de meeste gevallen komt het er op neer dat je niet een krachtiger leider bent. De hond wil je of iets vertellen waar je op moet reageren zodat hij ziet dat je actie onderneemt. Of de hond probeert zelf de leiding te nemen. Een hond is meest gelukkig als jij de leider bent. Een bange hond kun je prima bij in de buurt blijven en gewoon vrolijke met positieve energie je ding blijven doen. Zoals jij al zegt: net zoals je het bij een kind zou doen...

Een hond kan zo goed/gezondvoor je zijn omdat je weet dat je in de leidersrol moet blijven. Maar een mens kan zo slecht zijn voor een hond wanneer de mens een zenuwachtige, twijfelende, bang persoon is.
Wellicht ben je er niet van op de hoogte, maar jouw uitgangspunt (de leider zijn) is gebaseerd op enorm achterhaalde inzichten ... Cesar en co dus ... Mijn informatie is niet gebaseerd op verouderde informatie, mythes of van horen zeggen, maar o.b.v. wetenschappelijke onderzoeken en evidence based practice.

Nogmaals: dankzij wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen 2 decennia weten we inmiddels véél meer over psychologie bij dieren en die verschilt niet veel van die van de mens. Bovendien weten we ook veel meer over de invloed van aversieven, opvoed methodes, behandelmethoden etc. Honden zijn, net als wij, een eigen individu en dus ook een eigen beleving van de omgeving. Er zijn zoveel meer factoren die bijdragen hoe een hond omgaat met een bepaalde situatie. Natuurlijk heb je als mens invloed op hoe een hond een bepaalde situatie ervaart: gillen na een harde knal van vuurwerk zal meestal niet zo'n goed idee zijn. Maar dat geld ook voor hoe een vader/moeder reageert op een bepaalde situatie waarin hun kind bang is. We beïnvloeden elkaar allemaal.

Zie mijn post hierboven.

[Reactie gewijzigd door Primal op 23 juli 2024 02:18]

Zie dit even als een complete leken opmerking, maar in hoeverre zijn we dan overeenkomstig?
Met conditionering/indoctrinerings technieken kun je bij de mens namelijk al héél veel voor elkaar krijgen en ik heb het idee dat met het zwakkere brein van een hond nog makkelijker zou moeten zijn.
Zou het dan niet zo moeten zijn dat met training het aanpassen van dit soort gedrag geheel op het baasje gerekend kan worden?
De lay-out en werking van het brein is grotendeels hetzelfde, hoewel er ook verschillen zijn maar die zitten vooral op het gebied van specialisatie, zowel bij mens als bij de hond. De technieken van conditionering werkt dan ook exact hetzelfde en gaat bij een hond niet makkelijker. Wij zijn ook enorm geconditioneerd alleen sta je er eigenlijk nooit bij stil. ;)

Indoctrinatie werkt ook op basis van conditionering, maar andere elementen als angst en intimidatie zijn hier vaak sterk bij aanwezig. Bovendien gaat het ook om een ideologie/visie overbrengen en dat gaat iets lastiger naar honden toe ;) .

De training moet vaak door de eigenaar gebeuren al was het alleen maar omdat hij/zij nauw betrokken is bij de situatie die angst oproept.

Kijk eens naar mijn post hier.

[Reactie gewijzigd door Primal op 23 juli 2024 02:18]

Maar hoe precies denk jij een hond van zijn angst dan af te kunnen helpen? Of deze bij hem te minderen? Ik heb even geen bron bij de hand maar het is ook aangetoond dat wanneer je als baasje ander gedrag gaat vertonen, wat je doet wanneer je een hond plotseling liefkozend en melodramatisch gaat aaien, wat veel mensen doen wanneer deze bang is, het angstgedrag (wel dan niet het gevolg van een emotie) in de hond zijn ogen alleen maar gerechtvaardigd wordt.
Voor de duidelijkheid. Ik heb een achtergrond in animal psychology en ik ben gedragstherapeut voor honden.

Je realiseert je dat jouw vraag enorm breed is? Ik kan hier alleen maar op antwoorden door zelf ook grote sprongen te maken ...

Over welke angst heb jij het? Verlatingsangst/verlatingsverdriet? Geluidsfobie? Angsten die genetisch zijn vastgelegd en dus worden overgedragen? Gegeneraliseerde anxiety? Angst voor een stimuli waar een jarenlange leergeschiedenis achter zit? Angst voor een stimuli die een trauma heeft veroorzaakt (komt vaak voor bij jonge honden)? Angst bij een oudere hond als gevolg van degeneratieve neurologische aandoeningen? Angst die in stand wordt gehouden door de rol van de eigenaar (opvoeding o.b.v. (fysieke) straf)? Angst veroorzaakt door medische aandoeningen? Angst als gevolg van bepaalde stimuli in de dagelijkse omgeving van de hond? Of angst die veroorzaak wordt door één of meerdere bovenstaande factoren?

Hierboven staan slechts enkele voorbeelden, maar ik denk dat je wel kunt voorstellen dat de behandeling per situatie heel anders kan zijn. En ook het resultaat! Een hond die op jonge leeftijd een trauma heeft opgelopen die jarenlang bevestigd is door in soortgelijke situaties te komen, zal in het algemeen veel moeilijker te behandelen zijn en het resultaat zal dan ook in verhouding liggen.

De werking van het brein is bij honden niet anders dan die bij mensen, hoewel er wel verschillen in specialisatie zijn. Maar de delen die betrokken zijn bij emoties zijn voor alle dieren (en dus mensen ook) hetzelfde. De behandeling is dus ook voor een (groot) deel hetzelfde, hoewel de vorm wel anders kan zijn.

Om maar weer verder te gaan met grote sprongen te maken ... enkele voorbeelden van behandeling protocollen zijn:
- counter-conditionering (=klassieke conditionering) + systematische desensitisatie
- BAT (behavior adjustment training)
- LAT (look at that)

Verder is ook management een onderdeel (al dan niet tijdens de behandeling):
- zoveel als mogelijk beperken blootstelling aan de stimuli die angst oproepen
- zoveel mogelijk controle (over zijn omgeving) en voorspelbaarheid creëren. Een voorbeeld hiervan is als een hond uit een bepaalde situatie wil, dat jij daar gehoor aan geeft
- niet meer werken met straf waarbij het gaat om introduceren van pijn/angst/ intimidatie/dwang. Hier valt de werkwijze van Cesar Milan bijvoorbeeld onder ... het is gebaseerd op een verschrikkelijk achterhaalde inzicht. Blijf hier ver van weg! Los van het ethische stuk is de kans enorm groot op meer problemen op termijn: negatieve associaties, negatieve leerervaringen, uitval, agressie, (vergroten van) angst, psychologische schade, vertrouwensproblemen tussen hond en mens etc. etc.

Uiteraard heb je als eigenaar bepaalde invloed op hoe een hond een situatie ervaart. Maar die invloed is veel kleiner dan vaak gedacht wordt. Een hond is een individu, met een eigen belevingswereld. Is jouw hond bang voor de vogel in de tuin en ga jij iedere keer keihard gillen op het moment dat hij die vogel ziet, dan is de kans heel groot dat je de situatie alleen maar beangstigender maakt. Ga jij je ineens héél erg anders gedragen in een situatie die jouw hond eng vind, dan is de kans heel groot dat het contrast bij jouw hond bevestigend werkt. Maar!!!! ... Dit werkt 100% hetzelfde bij mensen! Heb jij wel eens een kind zien vallen waarbij mama vervolgens heel overdreven te werk gaat? Wat je dan regelmatig ziet is dat een kind dan juist overstuur raakt. Gaat mama of papa rustig te werk met liefde en aandacht (afstemmen op het kind en de situatie), dan zie je dat over het algemeen terug bij het kind.

En ook heel belangrijk: "One size fits all" bestaat niet! Wat voor de ene hond werkt, kan bij de ander minder goed werken, helemaal niet of juist averechts. De één vind het fijn als je liefkozend aait in situaties die angst oproepen, de ander vind het fijner om gewoon tegen je aan te kunnen zitten. Er zijn echter wel een aantal basiselementen die altijd terugkomen:
- angst moet NIET genegeerd worden
- verleen op een rustige manier steun in een situatie die jouw hond beangstigend vind. Steun verlenen zorgt er over het algemeen niet voor dat de angst verdwijnt, maar wel dat de hond beter met de situatie om kan gaan. En soms wordt ook de angst wat minder
- niet meer werken met straf (angst/pijn/intimidatie/dwang)
- vergroot controle en voorspelbaarheid

[Reactie gewijzigd door Primal op 23 juli 2024 02:18]

"Achtergrond in animal psychologie" erg concreet...maar niet heus. En in het Engels? Kon je niet op de Nederlandse studie diergedragsdeskunde komen of heb je daar in de achtergrond nog nooit van gehoord..

Over honden/paarden/kippen fluisteraars denk ik trouwens hetzelfde als mental coaches, leuke praatjes maar daar blijft het ook bij.
Als je daarover heen struikelt vind ik dat wel een beetje flauw eerlijk gezegd. Ik kom niet uit Nederland en heb opleiding in het buitenland gedaan en dat was: Animal Psychology (zonder ie zoals jij had opgeschreven).

De term fluisteraar moet niet verbonden worden aan een gedragstherapeut. Een fluisteraar is een fraude, deze werken niet vanuit dezelfde (wetenschappelijke) basis en geen evidence based practice.

Jammer dat je inhoudelijk niks te melden hebt.

[Reactie gewijzigd door Primal op 23 juli 2024 02:18]

Hmm, onder welke naam gaat jou genoemde cesar door het leven dan?
Onder fraudeur. Hij heeft geen enkele wetenschappelijke basis/evidence based van waaruit hij werkt, gebruikt informatie uit sterk verouderde/onjuiste inzichten, gebruikt methodes waarvan uit onderzoek is vaststaat dat deze o.a. de kans op psychologische schade en agressie vergroten en leunt op myths.

Ik heb volgens mij netjes gereageerd op jouw oorspronkelijke vraag. Je reageert verder niet inhoudelijk, dus ik vraag me af wat de bedoeling is ...

.edit: ik heb mijn opmerking over Cesar 2 posts terug aangepast. Hopelijk is het zo duidelijker wat niet alleen ik, maar ook de moderne wetenschap over zijn werkwijze en inzichten denkt.

[Reactie gewijzigd door Primal op 23 juli 2024 02:18]

Heb je een bron of verwijzing naar die wetenschappelijke artikelen van de afgelopen decenia? Ben wel nieuwsgierig om wat meer er over te leren en lezen.
Tot zover de theorie. Wij hebben twee honden, Border Collies die ook met de kudde werken. Eén loopt gezellig mee naar buiten tijdens oud en nieuw, de andere ligt al bibberend in een hoekje als er een kilometer verderop een knal gaat. Het ligt echt aan de beestjes zelf, je hebt daar weinig invloed op.

Je moet angst niet aanmoedigen, maar als de angst er is, is het negeren van je hond een goede manier om je hond van je te vervreemden.
Geldt ook voor huilende babies trouwens.

"Niet weer naar toegaan hoor, niet belonen, anders blijft 'ie het doen!"

Ja, de verschrikkelijke jaren zeventig - we zijn er nog niet vanaf.
@bassekeNL hier precies hetzelfde, 2 werk borders met zelfde gedrag. De opmerking van @JackJack slaat dan ook totaal nergens op.. in 2 werkende borders gaat echt meer opvoeding en werk zitten dan de gemiddelde huishond, maar helaas werkt niet iedere hond of ieder ras in deze hetzelfde..
OF zich in een omgeving bevindt waar het geen last heeft van dit soort situaties.
Zoals een geluiddempend hok, waar het artikel over gaat...?
Wat een kansloze reactie dit.. we weten en wisten prima wat voor honden we in huis haalden, jouw reactie zegt meer over jouw hondenkennis dan over slecht eigenaarschap.. overigens zit hij vol met aannames, wie zegt dat wij onze honden niet mee nemen maar een vuurwerkarme omgeving? (Overigens hoe wil je dat doen met onweer?) maargoed, laat maar, dit draait toch nergens op uit..
Dat jouw hond er niets om geeft wil niet meteen zeggen dat dit voor elke hond van toepassing is ;)
Als een hond bang is, moet je het beest niet gaan troosen, maar gewoon negeren.
Als je hond bang is van vuurwerk heb je je opvoeding al verkeerd gedaan, en dan is negeren zeker niet de goeie oplossing. Het kan alleen maar erger worden dan...
Je moet je hond als puppy gewoon stilaan gewend maken aan (steeds luider wordend) lawaai, en hem ondertussen positief belonen met spel of voeding of zo.
Dan heb je later een hond die gewoon dat hele vuurwerk negeert...

[On-topic]
Mooi hok trouwens, ook zonder alle technologische snufjes :)

[Reactie gewijzigd door Fire69 op 23 juli 2024 02:18]

Net zoals mensen hebben sommige aanleg om daarvoor bang te zijn.
Er zijn ook mensen die overnemen honden in een iets latere leeftijd waarbij het probleem al aanwezig is.

Dan zou dit wel helpen! Alleen als ik het zo bekijk gaat de prijs erg hoog worden en word hij 'mogelijk' alleen gebruikt bij de iets rijkere onder ons.

Neemt niet weg dat je de hond nog moet uitlaten, dus hij zal sowieso knallen meemaken.
[...]


Als je hond bang is van vuurwerk heb je je opvoeding al verkeerd gedaan, en dan is negeren zeker niet [...]

[On-topic]
Mooi hok trouwens, ook zonder alle technoligische snufjes :)
Mijn hond was ook niet bang voor vuurwerk, totdat er een vuurpeil de tuin in kwam en boven zijn hok ontplofte. We hebben het er helaas niet meer uit kunnen krijgen. :( Dus om het direct op slechte opvoeding te sturen is ook wat overdreven.
Leuk al die algemeenheden maar het doet geen recht aan de individuele situaties.
Mijn hond was niet bang voor vuurwerk totdat wij rond kerst een avondwandeling deden en iemand het leuk vond om meerdere hard knallend vuurwerk af te steken toen wij op zo'n 50 meter liepen. De eerste 2 verwerkte hij prima maar bij 3 en 4 raakte hij in paniek.
Nu twee jaar later heeft de hond nog steeds last van vuurwerk.
En ja hij was prima voorbereid en ja ieder jaar bereiden we hem voor op de vuurwerkperiode. Heel langzaam boekt hij wat vooruitgang maar het is twee weken voor O&N en twee weken erna alles behalve een feestje voor hem.
Tuurlijk geldt mijn uitleg niet voor elke situatie, ik doelde puur op opvoeding van jongs af aan natuurlijk, en dat negeren in zo'n situatie absoluut niet de manier is op het op te lossen. :)
Mee eens. Wij hebben ook een hond. En die van ons is ook niet bang voor vuurwerk. We houden hem wel binnen want 2 jaar terug probeerde die idioot in grondbloemen te bijten. Veel te veel prikkels, en je kunt niet tegelijk je hond in de gaten houden en met de buurman babbelen.

En mocht een hond wel bang zijn voor vuurwerk zijn er nog altijd vele andere middelen dan zo'n belachelijk duur hok. Vier desnoods oud en nieuw bij een kennis die wat meer afgelegen woont, vaak ken je als honden bezitter wel meer mensen met een hond en kun je samen iets regelen.
Of mensen houden eens rekening met anderen en dieren en steken niet al weken lang zwaar illegaal vuurwerk af....
Goh wat raar dat de hond anslaat als Piet Hein Bein voor de zoveelste keer een Cobra 6 in de straat af laat gaan en mens en dier geen rust krijgen.
Dat is een hele andere discussie. Maar dat ben ik met je eens inderdaad. Het gaat vaak te ver, en als je kijkt naar de schade ieder jaar...

Ikzelf zou liever een profesionele vuurwerkshow, met een festivalletje ofzo erbij willen zien. Nodig van dat geld dat anders naar reparaties gaat een paar artiesten uit, en je hebt een leuk feestje. ;)
1: niet genoeg professionals in Nederland om voldoende shows te geven.
2: je wil niet dat half Nederland achter het stuur kruipt aangezien er nogal wat alcohol vloeit.
3: veel mensen willen thuis het nieuwe jaar in gaan. Dan maar zonder vuurwerk?

Wat ik vaak mis in de discussie is de ratio legaal en illegaal vuurwerk en wat de schadeposten nou precies zijn. Illegaal is al bij wet verboden en zou dus nooit gebruikt moeten kunnen worden om iets wat wel nog legaal is óók illegaal te maken. Ja, het is kut als illegaal zwaar vuurwerk voor schade en gewonden zorgt, maar wil dat dan zeggen dat we dan maar álles moeten verbieden?
Ik spreek hier alleen mijn persoonlijke voorkeur uit. Als ik kijk naar alle schade, en rommel die het achterlaat hebben plaatselijke vuurwerk shows voor mij wel de voorkeur. Geef een handje vol mensen met voldoende kennis een vergunning om vuurwerk af te steken bij de plaatselijke horeca gelegenheden, en ik denk dat je een prima oud en nieuw hebt.
Was het maar zo simpel: https://en.wikipedia.org/wiki/Phonophobia

Er zijn veel factoren aanwezig en opvoeding is maar een kleine bij angst voor dingen als vuurwerk. Sommige honden rassen zijn ook gevoeliger voor luide knallen: http://www.bordercolliere...behave/Content/noise.html

Er zijn ook mensen bang voor vuurwerk of luide knallen, zijn die ook verkeerd opgevoed? Moeten deze mensen ook maar weggenomen worden uit de samenleving?

En ja, honden die de hele nacht blaffen zijn irritant, maar ik gok dat dit echt niet elke nacht de hele nacht is in de meeste, zo niet alle gevallen.
Honden die blaffen heeft wel degelijk met de opvoeding te maken. En een hond moet ook zijn energie kwijt, en dit kan niet in een woonkamer van een paar vierkante meter. Veel mensen die hun hond uitlaten rennen ff snel een blokje om, en zodra de hond z'n poot heeft opgetild rennen ze gauw weer terug naar binnen. Dit is geen hond opvoeden en/of verzorgen, en dan kun je het beest idd beter weghalen.

Mensen met dieren vergelijken is sowieso al raar om te doen. Een mens kan gaan en staan waar ie wil, en daar kun je mee overleggen. Een dier is anders, en het is aan jou als eigenaar om te bepalen wat goed is voor je dier. Als de conclusie daaruit is dat jou leefomgeving eigenlijk niet geschikt is, is het je plicht om het dier weg te doen!

Dat sommige rassen minder gevoelig zijn dan anderen staat hier ook los van. Het is aan jou als eigenaar om daar onderzoek naar te doen alvorens je een hond neemt. Het is een levend wezen dat je in huis haalt, en niet een of ander plastic stukje speelgoed. Je hebt rekening te houden met wat het dier nodig heeft, en als je hier niet aan kunt voldoen kun je beter de beslissing nemen geen hond te nemen of misschien idd een ander ras te kiezen.

Lang verhaal kort. Wanneer je een dier in huis haalt zul je een deel van je leven hieraan moeten opofferen, en moet je van te voren kijken naar wat je in huis haalt. Ben je niet bereid om dit te doen? Doe jezelf en het dier dan een lol, en besluit om het niet te doen.

[Reactie gewijzigd door JackJack op 23 juli 2024 02:18]

Een hond kies je toch uit op het uiterlijk?!
/s

Helemaal met je eens. Men wil zo'n leuke Border-collie, beestje zit vervolgens heel de dag alleen in het flatje terwijl de baas van huis is werken, 3 x per dag rondje om de flat en klaar. Vervolgens is het een rot-hond omdat hij het bankstel sloopt. Ik kan me er echt boos om maken.

On-topic;
Een van onze honden, absoluut geen blaffer maar wel stervensbang van vuurwerk, gaven we van die kalmeringstabletjes. Een stuk goedkoper dan zo'n "hip" hok.

[Reactie gewijzigd door Edwin op 23 juli 2024 02:18]

Goede vrienden van me hebben een hond geadopteerd die al 3 keer terug naar het asiel gebracht was, het beest werd meermaals mishandeld en is zwaar sociaal gestoord. Contact met andere honden kan niet, en onbekende mensen mogen de hond niet aanraken, dan raakt de hond echt enorm in paniek (niet agressief). Mijn vrienden hebben de hond leren kennen als vrijwilligers die voor het asiel honden uitlaten. Ze hebben de hond genomen omdat niemand haar wilde, en ze echt wegkwijnde in het asiel.

Na 5 jaar therapie met de hond is dit wat beter geworden, maar alsnog is het gewoon een zorgenbeestje. En ja, dat wil zeggen dat de hond soms moeilijk tot rust te brengen is.

Als je na al die moeite nog geen normaal dier hebt, dan vind ik 'moderne snufjes' alleen maar goed, als ze helpen. Sinds ze die hond hebben stoor ik me er echt aan dat, wanneer ze met de hond gaan wandelen, echt bijna iedereen enorm veroordelend kijkt wanneer de hond in paniek raakt en luid gaat blaffen. Je ziet gewoon de gedachte die jij nu uitspreek: "als je je hond niet kan controleren, doe die hond dan weg".

Ik snap dat je het niet over dit soort gevallen hebt, maar ik wil je er gewoon op wijzen dat er echt een boel honden zijn die gewoon niet meer goed te trainen zijn, veelal net door wat hen in aangedaan door mensen. Om dan de nieuwe baasjes als 'slechte' hondeneigenaars te zien is imo echt neit eerlijk.
Ja, ik ben wat te generaliserend bezig. Dikke pluim voor die vrienden van jou, en laat anderen lekker oordelen. Echter praat OP over heel de nacht blaffen. Dit is anders dan een hond die blaft tijdens het uitlaten, of wanneer deze met andere honden in aanraking komt.

Ik vind wel dat als een hond heel de nacht blaft, dan is dit jou verantwoording als eigenaar. Hier een apparaatje voor kopen haalt die verantwoording niet ineens weg.
helemaal mee eens, het zou een verplichting moeten zijn voor (toekomstige) hondeneigenaren om een training te volgen. Leer je hond kennen. Veel mensen hebben een hond en gaan ermee om alsof het een mens is. leuk hoor, maar vervolgens vertoond dat beest afwijkend gedrag en kunnen er in extreme gevallen slachtoffers door vallen. Ik heb zelf al sinds mijn jeugd een hond. Ook ik heb toch een cursus gevolgd toen we een nieuwe hond namen. Honden zijn geen mensen, maar ze hebben wel een eigen karakter en daar moet je op de juiste wijze mee om leren gaan. Dan heb je een top huisdier! Ze is overigens niet bang voor vuurwerk, juist door er niet veel aandacht aan te geven.

[Reactie gewijzigd door TheTeek op 23 juli 2024 02:18]

Dit is idd een probleem dat ik veel tegen kom. Mensen vermenselijke dieren in plaats van echt te begrijpen hoe het beestje in elkaar steekt. En net wat je zegt, ik kan een cursus aan iedereen aanbevelen!
Of mensen voeden gewoon fatsoenlijk hun hond op. Probleem is dat mensen wel een hond willen, maar niet de moeite willen doen om fatsoenlijk voor het beest te zorgen.

Moderne snufjes om je hond onder controle te houden zijn in mijn ogen not done. Neem dan die hond weg, of leer de eigenaar fatsoenlijk voor honden zorgen.
Volgens dezelfde redenering moeten we kinderen ook geen rilatine meer geven.
Niet elke blaffende hond is het gevolg van een falende opvoeding.
Klopt, maar veel dingen in de opvoeding gaan precies hetzelfde.
Hoe voed je een hond op om niet te blaffen? Zonder tech snufjes?
Helemaal mee eens, ik ben geen techneut en heb mijn halve leven met honden gewerkt.
Een beetje verstand, tijd en moeite in de eerste anderhalf tot 2 jaar is bij een hond voldoende om al dit soort onzin helemaal niet nodig te hebben.
Daarnaast kun je je natuurlijk afvragen of een hond die al niet fatsoenlijk is opgevoed, of histerisch wordt van vuurwerk wel heel de nacht braaf in zo'n hokje blijft liggen. ^^

Maar dit is het hem juist, veel mensen denken "oeh, leuk en hond", maar realiseren zich de tijd en aandacht die het beest nodig heeft niet. En tegen de tijd dat ze het arme diertje in huis hebben en zich dit realiseren is het te laat...
Kunnen we dan ook meteen een verbod invoeren op mensen die katten niet binnen willen houden en te lui zijn om hun tuin af te zetten.
Onze hond is nooit bang geweest voor vuurwerk totdat vorig jaar er een lawinepijl op 30 meter afstand afging sindsdien is vuurwerk een drama helaas.
Nadeel is wel dat je in dat hok moet liggen en je hond dan het hele huis heeft om in te blaffen ;)
Nee, je bindt hem een speaker om.
Als jij in het hok gaat liggen en de hond er buiten staat wel, anders helpt de noise cancelling niet zoveel he.
Ook handig voor honden die de godganse nacht blaffen...
Ze blaffen om een reden ...
Dat kan gevaar zijn, maar ook gebrek aan opvoeding ..
Ze zouden met deze techniek bedden moeten maken voor mensen die in een lawaaierige omgeving slapen.
Microfoons en een versterker die antigeluid produceert en speakers in je slaapkamer. Leuk tweak-project. Zou op zich toch haalbaar moeten zijn zou je zeggen.
Zit daar niet teveel delay tussen dan? Lijkt me dat er een bepaalde verwerkingstijd bij komt kijken waardoor het tegengeluid te laat komt om het oorspronkelijke geluid te cancelen.
Zou niet heel veel delay moeten hebben. Het is gewoon het geluid opnemen en meteen weer door de speakers naar buiten maar met omgekeerde polariteit.
Het echte probleem is dat geluid tijd nodig heeft om te verplaatsten (het is dus niet op elke positie op het zelfde moment in de kamer) en als het van verschillende richtingen komt heb je nog een veel groter probleem. een gemiddelde slaapkamer geluids dempen is nogal een uitdaging. Dempen gaat het beste dicht bij de bron of dicht bij je gehoor.


Je kunt niet de hele kamer overal dempen zonder een enorm systeem. Alle wanden vol speakers ofzo?

[Reactie gewijzigd door gjmi op 23 juli 2024 02:18]

Misschien kun je het door een draadloze headset terug laten spelen in plaats van heel je huis vol te hangen met speakers? Op je bed / rustplek kun je dan alsnog een speaker hangen om te kunnen slapen zonder iets op je hoofd.
Een noisecanceling headset? Daar staan er al verschillende van in de pricewatch ;)
Het ging over de slaapkamer.

En dan is een setje (op maar gemaakte) oorpluggen veel makkelijker en veel effectiever.
Een speaker boven je rustplek is niet effectief. Mocht je een beetje bewegen tijdens je slaap, van de zo buiten de “stillle” zone. Die is namelijk best klein.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 23 juli 2024 02:18]

'Een' versterker? Won't do it.
Of een luid snurkende partner hebben!
Doe mij ook zo'n hok. Niet omdat ik honden heb.. (ben meer een kattenpersoon :P ) maar om er zélf in te liggen.
Ik neem aan dat het een grap is... Maar jij kunt natuurlijk veel handiger ook gewoon een nc koptelefoon op je hoofd zetten.
Zelf de xm3 van Sony op mijn hoofd gehad en stond echt versteld van de rust, midden in een drukke mediamarkt :P
Het is dat die zo duur is...
Ik heb een Bose QC25 ;) en ja die werkt perfect, maar het slaapt natuurlijk voor geen meter, zo'n ding op je hoofd.. niet als je ook op je zij wil liggen zeg maar.
Ik kan ze even niet vinden maar zag laatst een paar die speciaal voor in bed zijn.
Dus met rekening gehouden dat je er op ligt op je kussen.
Bose heeft idd ook noise masking sleepbuds. Die werken, zoals de naam zegt, wel anders
Die bedoelde ik inderdaad.
Gemiddeld. Zeg dat ik pakweg 2 meter nodig heb, dan is er nog wat ruimte over.
Je hoofd erin is eigenlijk ook wel voldoende, dus zo gek is het eigenlijk niet. hoef je ook geen echt sluitende gordijnen meer te hebben.
Nou, daar zou ik lekker zelf in gaan liggen.
Ik denk dat een noise cancelling koptelefoon goedkoper zal zijn.
Ik vind het eigenlijk wel heel slim bedacht om de noisecanceling techniek in te zetten bij hokken voor honden (of andere dieren). Veel lawaai wat wij mensen produceren zijn de dieren vaak niet gewend. Hiermee geef de beestjes wel weer hun 'natuurlijke' rust terug.
Ik denk dat met een beetje doorontwikkeling zo'n hok niet eens heel duur hoeft te zijn zodat dit hok voor iedere dierenbezitter bereikbaar kan zijn.
Hiermee geef de beestjes wel weer hun 'natuurlijke' rust terug.
Maar je sluit ze weer wel weer op :)
Waarom moeten ze eigenlijk in zon hok liggen. Een beetje geluidsinstallatie in de kamer gecombineerd met een microfoon en een goede DSP chip zou in principe hetzelfde moeten kunnen lijkt me.
Moet je wel een luidsprekerarray inzetten met videoprocessing of andere hondlocatiebepaling, om 't juiste geluidsveld te produceren.
Nou ja of je alles kan wegfilteren dat lijkt me misschien wat teveel maar je zou toch gewoon met kamer calibratie al een eind kunnen komen. Het schrikgedrag bij een hond op vuurwerk staat wel in relatie met de intensiteit van het geluid. Als je al veel kan wegnemen dan helpt dat al. Of een Bose for Dogs Quiet Comfort :) Wij hebben al 4 honden gehad in het verleden en ik weet dat hoe ouder ze worden ze ook niet graag in een kleine ruimte opgesloten willen worden.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 23 juli 2024 02:18]

Nee, je krijgt plekken met cancelling en plekken met versterking. Dat werkt niet omdat de afmetingen van de kamer groter zijn dan de golflengte van het geluid.
Luidsprekerarray én microfoonarray.

Geluid is een golfveld. Je kunt lokaal redelijk goed de golven cancellen, maar het is een absolute ramp om dat in een groot gebied te doen. Het vergt enorme rekenkracht. Je gaat al gauw naar GPU-gebaseerde oplossingen toe.
Ja, het is niet simpel. Ik stelde dan ook impliciet voor om 't lokaal te doen. Waar de honden zijn, en hun locatie kan bepaald worden met driehoeksmeting via zendertjes op hun halsband. Zendertjes kunnen tevens geluidsinfo meesturen adhv microfoontjes in de halsband, dicht bij de oren dus.
Waarschijnlijk heb je 'alleen maar' een lineair lsp array nodig omdat hoogteresolutie ook niet echt nodig is. Zolang ze niet op de tafel of kast klimmen.

[Reactie gewijzigd door ajolla op 23 juli 2024 02:18]

Michiel dat ligt toch in jouw vakgebied? Zou fantastisch zijn als je deze usecase wél voor elkaar kan krijgen!
Ik denk dat ze, wanneer ze 't eenmaal doorhebben, met plezier zelf ingaan.
Maar je sluit ze weer wel weer op :)
nee want :
Verder is de schuilplek voorzien van een automatische deur, trillingsdempers en geluiddichte ventilatie.
tenzij je die in lock mode zet, maar de hond kan er zelf in en uit als het goed is.
Wel vervelend als je je hond "gebruikt" als inbrekersalarm/waarschuwingsinstallatie.
Dan hoort hij daar ook niets meer van.
[...]


nee want :
[...]
Wel vervelend als je je hond "gebruikt" als inbrekersalarm/waarschuwingsinstallatie.
Dan hoort hij daar ook niets meer van.
Je kan de noise cancelling natuurlijk ook gewoon uit zetten. En meestal werkt actieve noise cancelling niet op heel spontane geluiden zoals een inbreker die een raampje intikt.
Active noise cancelling wordt nu al in duurdere autointerieurs gebruikt. Bij sommige merken ook met het argument dat woefwoef rustiger op de achterbank zit. :)
Dit zouden ze overall moeten toepassen, of de baasjes dit aanschaffen.

Zodat andere mensen die wel gewoon 1x per jaar vuurwerk willen afsteken dit gewoon kunnen doen.
Zonder dat mensen gaan klagen betreft hun dieren.

Als het echt werkt is het ook prima voor heel het jaar door voor de hond ;) natuurlijk moet er ook nog buiten dat dit echt een amerikaans product is dus de hondenhok vaak buiten. Voor de europeanen of tenminste DE/NL/BE bijvoorbeeld voor in flats/huizen maken.
Grappig hoe ze bij Ford nieuwe toepassingen voor bestaande / opkomende techniek bedenken. Anderhalf jaar geleden hadden ze al een babybedje wat door middel van licht-, geluids- en bewegingseffecten een rijdende auto simuleerde, omdat er blijkbaar pasgeborenen zijn die alleen in een rijdende auto in slaap kunnen vallen. Gelukkig slaapt onze dochter vrij gemakkelijk ;).

Of het praktisch is, is een tweede (een grote, waarschijnlijk dure, unit waar je hond (/baby) ook maar zin in moet hebben), maar wellicht vinden delen van het idee hun weg naar kleinere en betaalbaardere oplossingen. Daar zijn het concepten voor :).
Tot begin dit jaar had ik een Ford babybedje dat perfect een rijdende auto simuleerde.

Een Ford Focus ST. O-)
Zo'n bed zou ik ook graag willen hebben. Echt lekker om in slaap te vallen terwijl iemand anders rijdt!
Ik denk dat als ze dit zo op de markt zetten ze alleen al in Nederland een gigantische afzetmarkt hebben, mits de prijs acceptabel is.
Ben benieuwd hoe goed het noise cancelling-deel werkt. Noise cancelling werkt het best met constante geluiden. Het geluid moet tenslotten opgevangen worden en daarna verwerkt worden tot tegengeluid. Hierin ontstaat een, al dan niet minimale, vertraging waarin er geen tegengeluid wordt afgespeeld voor een nieuw geluid.

Stel, je hebt het geluid van een vliegtuig terwijl je erin zit. En stel, verwerking duurt 50ms (aanname, geen idee hoeveel het daadwerkelijk is). Op een lange vlucht kan dit uren hetzelfde zijn. Je start je noise cancelling koptelefoon. In een periode van uren heb je eenmalig 50ms geen tegengeluid en dus geen actieve demping. Dat werkt goed.

Nu heb je een pot met siervuurwerk. Hierin zitten 20 granaten. Deze worden in een tijdsbestek gelanceerd van 60 seconden en elke knal duurt 100ms. Het resultaat is dat je dan gedurende 60 seconden 20 keer een knal hebt die voor de eerste helft niet gedempt is. De schrik zal er dus nog steeds zijn.
Een sierpot met 20 effecten duurt over het algemeen niet langer dan 15-20 seconde.
Kalmeringsmiddel erin is net zo effectief, en een stuk goedkoper.
je drogeert je hond gewoon? triest hoor.
Ik heb geen hond. Alleen katten, en die drogeer ik niet voor dit soort gelegenheden. Ik laat ze met oud en nieuw lekker wegkruipen waar ze willen. Al is dat in de linnenkast waar ze normaal niet mogen komen. Als ze dat willen, prima.

Echter: ik weet van een persoon die een aantal jaren z'n hond een 'pammetje' gaf.

Mijn reactie heeft in iedergeval het gewenste effect.
Het feit dat we dit soort idiote maatregelen (een geluidsdicht hondenhok en medicijnen) moeten nemen voor een 'feest' is idioot.
Het is eigenlijk nog idioter dat mensen denken dat honden bang zijn voor luide knallen. 8 van de 10 honden zijn van oorsprong jachthonden, een luide knal was voor hun vooral het sein om in actie te komen voor de baas.

Niet de hond is het probleem met oud en nieuw, de baas is het probleem. Stress en zenuwen van de kerst en kort daarna oud en nieuw, een huishouden wat enigszins ontregeld is en een wat gespannen sfeer (want iedereen doet wel of we allemaal zo lekker ontspannen zijn, maar in de supermarkt maken we elkaar bijna af voor de laatste zak aardappelkroketjes)

Nogal wiedes dat de hond van slag is, z'n baas lijkt z'n verstand verloren te hebben.
Waar haal je die wijsheid vandaan? De theorie klinkt mooi, maar de praktijk ligt echt wel een beetje anders. Elk dier, ook een mens, heeft de neiging om knallen te ontwijken. Precies om die reden worden dieren getraind om niet te reageren op lawaai en knallen (paarden met Prinsjesdag). Die training is per definitie dier/mens onvriendelijk.

Mensen die willens en wetens ontploffingen genereren en doen of dat dat leuk is en iedereen die het niet leuk vindt voor spelbreker uitmaken. Dat zijn degenen die hun verstand verloren zijn.
We hebben altijd 2 katten gehad. Eén ervan was als de dood voor vuurwerk en ging altijd onder de keukentafel liggen, en die ander zat met z'n neus tegen het raam gedrukt om te kijken .. ook daar zitten flinke verschillen in, gek genoeg.

Da's al wel een tijd geleden. Inmiddels 2 andere katten .. die vinden het beiden niet zo geweldig geloof ik.
Nja vroeger kreeg die van ons een schotel bier en dat werkte perfect. Mijn huidige hond ligt gelukkig niet wakker van vuurwerk.

Maar er zijn mensen die natuurlijke kalmeringsmiddelen geven (zoals wij vroeger: bier), dat is niet drogeren. Je kan een hond geen verhaaltje vertellen en aangeven dat het maar vuurwerk is. Oordoppen in doen werkt ook niet...

Je kan ook van pups af aan elke dag wat vuurwerk geluiden afspelen via de stereo ofzo.. mja sommige honden worden gewoon helemaal gek dus dan zijn daar oplossingen voor.

Met je drogeren....
Is volgens mij redelijk normaal voor dat honden voorzien worden van kalmerende tabletjes om ze rustig te houden tijdens bijvoorbeeld vuurwerk afsteken. Ik heb zelf geen hond, of ooit gehad, maar vaak genoeg gehoord dat dit heel normaal is. Daar hoef je volgens mij niet iemand triest voor te noemen.
Maar veel van die middelen zijn dus verdovende/verlammende middelen waardoor je hond dus niet kàn reageren maar mentaal nog steeds net zo hard en bewust in paniek kan raken.
idd dit dus, ik heb al mijn hele leven honden en geen een is er ook maar bang voor vuurwerk, dit probleem zit gewoon bij de baasjes (opvoeding), deze reageren naar de hond van oh wat zielig etc etc etc hier krijg je dit van, zelfde als je kidneren te beschermend opvoed
Dit dus!

Goed opvoeden en niet betuttelen, gewoon doen als of er niets aan de hand is.

Echter helaas hebben veel honden niet zulke baasjes, en zou zo'n geluids dempende een oplossing kunnen helpen.
En inderdaad GEEN drugs!
Maar honden hebben toch fysiek last ivm hun gevoelige oren? Daar kan opvoeding niks aan doen behalve dat ze voor jou minder storend gedrag vertonen.
Volgens mij horen ze qua volume in decibellen vergelijkbaar als ons mensen maar kunnen ze wel meer frequenties horen dan wij dat kunnen.
als je de ramen en deuren gesloten laat, zal het geluid mee vallen.
Het zal dan niet anders zijn dan een actie film of game zijn.
Aangezien een hond, als het goed is, de "vibe" van zijn baasjes volgt, ben je zelf in controle voor wat betreft reacties.
Tuurlijk zal een hond schrikken, maar als hij ziet dat het baasje niet of nauwelijks reageert, leert hij dat er niets aan de hand is, en zal dit niet ervaren als gevaar.
Als je als baasje wel gestrest/geschrokken reageert, dan bevestig je dus de eerste schrik reactie van de hond, en zal deze in stress modus komen.

"Zie je wel, er is iets, we moeten iets doen, er is iets aan de hand, baas wat gaan we doen? Oh je schrikt ook, ALARM!"

Zoiets stel ik mij het dan voor, zeg maar.
Juist, en zo heeft iedereen zijn/haar eigen mening over wat het beste is voor (hun) dieren.......
Dat is helaas niet altijd het geval. Die van ons was nooit bang voor vuurwerk, en wij hebben hem nooit betutteld op dat gebied. Maar van het 1 op het ander moment schrok hij van een knal ver weg (terwijl hij hardere knallen van dichterbij is gewend) en sindsdien is hij er bang voor. Soms heb je gewoon pech op dat gebied.Het is daarna wel aan de baasjes hoe je ermee omgaat. Wij hebben hem daarna gewoon weer rustig 'kennis' laten maken met vuurwerk door middel van vuurwerkshows op youtube, maar helemaal angstloos krijgen gaat nog wel eventjes duren ben ik bang voor.
Bij onze hond was dat ook. Waarschijnlijk heeft hij een keer iets tussen zijn voeten gegooid gehad waar hij flink van is geschrokken. Hetzelfde met katten, hij vond het leuk die op te jagen tot hij een kat tegenkwam die wilde vechten ipv rennen.
Lijkt me een beetje broodje aap verhaal....zal gerust wel dia/oxazepam achtige stoffen inzitten toch? Vrij makkelijk om het genotsgebiedje aan te spreken met een lekker dopamineshot.

Hond denkt dan niet veel meer dan ... oh ja die takkeherrie... ach ja fuck it... ik lig ZO lekker :D
Het probleem is alleen dat je hond niet "gekamleerd" wordt maar gewoon versuft. De stress door het vuurwerk blijft gewoon maar de hond gaat vervolgens niet piepen, blaffen, etc. Het is dus helaas niet zo dat het vuurwerk de hond ineens niets meer doet.
Sorry maar kan je dat onderbouwen met bronnen?
Volgens jouw redenatie zou dus hetzelfde zijn met dit soort pillen voor mensen, het versuft je alleen maar de extreme stress blijft gewoon.... right......
Ik snap niet waarom je een +2 krijgt, want dit is gewoon ook het geval.

Als je iemand drogeert om te zorgen dat ie niet 'lastig' reageert op prikkels die voor hem vervelend zijn, denk aan een 'onhandelbaar' kind wat gewoon overprikkeld is maar de ouders stappen naar de psychiater om het gedrag aan te pakken, dan neem je de stress niet weg maag doe je alleen iets aan de symptomen.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dat geen pretje is, vooral als je aangeeft dat de bron van je stress ergens anders ligt (namelijk een constante input van te veel prikkels) maar dat niemand het wil horen omdat het kind het probleem is, en niet de omgeving.
Dat is absoluut niet waar. Onze dierenarts schrijft diazepam voor (valium dus). Wij hebben een labrador die panisch was voor vuurwerk. We hebben hem een aantal jaren de voorgeschreven diazepam gegeven, en wat je dan ziet is dat niet de uiting, maar de beleving van angst onderdrukt wordt. Net als bij mensen overigens. Het ‘versuft’ raken is slechts een neven effect. Daarom mag je dan ook geen auto rijden of machines bedienen.

De hond is nu acht jaar oud, en sinds zijn zesde heeft hij geen diazepam meer nodig. Die jaren dat hij het kreeg heeft hij ‘geleerd / ervaren’ dat hij geen angst heeft bij vuurwerk. Dat is nu een onderdeel geworden van zijn gedrag tijdens vuurwerk.

Hij wordt er nog steeds niet blij van, maar kan het nu prima doorstaan en zichzelf blijven.
daar had ik ook van gehoord, maar ik geef mijn hond niet van die kalmeringsmiddelen.

ik begin in December met af en toe een druppeltje valerian bij de voeding en dat bouw ik rustig op tot eind van het jaar.

resultaat is dat ze een stuk rustiger, relaxter, maar absoluut niet versufd of wat dan ook. ze loopt ook nog wel naar haar mand als ze knallen hoort, maar stuk relaxter.

https://www.apotheek.nl/m...m-te-weten-over-valeriaan
Tja, je houdt een wild beest vast in je huis, kan je ook zomaar als triest zien voor zo'n beestje. Het is maar wat je insteek is.
Gedomesticeerd... zoek eens op wat dat betekent.
Een Leeuw is een wild beest.
Wij voerden de hond gewoon advocaat. Sliep lekker door het vuurwerk heen.
De hond (b)lijkt er dan geen last van te hebben. Echter door het kalmeringsmiddel kan de hond zijn/haar angst ook niet uiten. Dus het dier doe je er geen plezier mee, alleen jezelf.

Zo’n dempend hok zou bij mij toch zeker de voorkeur genieten over jouw oplossing.
Mee eens dat het drakonisch is.

Maar heb je zelf wel eens een oxazepam genomen?
Je angst en spanning is echt een stuk minder. handig als je de volgende dag een operatie moet ondergaan waarvan je weet dat het goed is, maar je er ook gigantisch gespannen voor bent.

Dus: die persoon die dat deed (niet ik) deed dat echt voor de hond en niet voor hemzelf.
Een hond drugs geven is een zeer onnatuurlijk gevoel en brengt weer een ander soort angst bij het dier teweeg, ach gelukkig is hij niet angstig voor vuurwerk...
superslecht dit zeg..bahhh

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.