Bose klaagt Beats aan om noise-cancelling-functionaliteit in koptelefoons

Bose klaagt volgens Amerikaanse media Beats aan om de noise cancelling-functionaliteit die het gebruikt in zijn producten. Bose beweert dat bij een paar koptelefoons van Beats vijf patenten worden geschonden.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

25-07-2014 • 21:20

145 Linkedin

Reacties (145)

145
137
74
21
2
43
Wijzig sortering
Dit gaat weer helemaal nergens over. Omdat Beats opeens een groot merk is probeert Bose geld los te trekken.

Ruim vijf jaar geleden had mijn ma al een koptelefoon van Philips (meen ik) met noise cancellation (een van de eerste). Waarom heeft Bose toen niet al aan de bel getrokken?
Ik denk dat het niet gaat om noise cancellation als een geheel, maar enkele technieken die hier mee te maken hebben.

Het gaat namelijk om de volgende patenten:
-8,345,888 (“the ’888 patent”), entitled “Digital High Frequency Phase Compensation”
-8,054,992 (“the ’992 patent”), entitled “High Frequency Compensating”
-8,073,151 (“the ’151 patent”), entitled “Dynamically Configurable ANR Filter Block Technology”
-8,073,150 (“the ’150 patent”), entitled “Dynamically Configurable ANR Signal Processing Topology”
-6,717,537 (“the ’537 patent”), entitled “Method and Apparatus for Minimizing Latency in Digital Signal Processing Systems”

Bron.

Het is ook natuurlijk niet zo dat Bose het principe achter noise cancellation uit heeft gevonden of als eerste wist toe te passen, in de luchtvaart waren NC-headphones dan ook al in gebruik voordat iemand van Bose op het idee kwam om ze ook te gaan ontwerpen en produceren.
Ja dit dacht ik ook, heb hier een sennheiser van een jaar of 6 geleden en had daarvoor een sony.
Patent 150 en 151 zijn wel erg generieke adaptive noise reduction technieken dus ik denk dat bose geen schijn van kans maakt.
Ja dat vind ik dus een beetje raar aan deze aanklachten. Hoezo heeft Boss patent op deze zaken? Dit zijn vrij algemene technieken inmiddels toch.
Het is niet uitgevonden of bedacht door het bedrijf zelf, de technieken zijn overgenomen. Maar hoe ze daar patenten uit hebben weten te slepen, is me een raadsel. Kan me een beetje een voorstelling maken. Maar het hele patent gebeuren is nog een beetje een mysterie voor me.
Maar iemand die hier meer over weet, zou het tof vinden als je een korte uitleg kan geven.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 26 juli 2014 18:57]

Ze hebben een patent op een specifieke implementatie.
Wellicht heeft Philips gewoon netjes de rechten betaald?
Noise cancellation is een algemene term voor alle methodes om achtergrondgeluid te neutraliseren. Dat kan op verschillende manieren (analoog of digitaal en indien digitaal via verschillende algoritmes) die bovendien ook met verschillende elektrische schakelingen kunnen geïmplementeerd worden.

Misschien gebruikt Philips een eigen implementatie van noise cancelling die anders is dan de techniek die Bose gebruikt. Of misschien hebben ze netjes betaald voor het patent.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 26 juli 2014 22:05]

Of het is actieve noise cancellation wat de overige merken gebruiken....daar wordt hier niet over gesproken in deze aanklacht, en daarom blijven die types van Beats in deze rechtszaak ook buiten beschouwing...
http://mobile.theverge.co...e-suing-beats-electronics

In het bovenstaande artikel staat beschreven dat het onder andere om Beats Pro koptelefoons gaat. Google toont aan dat die koptelefoons in 2010 al op de markt waren. Kortom, het gaat Bose gewoon om geld.
Waarschijnlijk denkt Böse nu nu Apple Beats overgenomen heeft een veel groter slaatje te kunnen slaan uit het "geschonden" patent.

Deze functie zit (al jaren) in een behoorlijk aantal headsets, waaronder die van Beats, maar ook van bv Sennheiser.

Beetje vreemde move om nu ineens met een patent schending op de proppen te komen.....
Je maakt alleen 1 grote fout (zoals vele tweakers hier doen), het komt NU in het nieuws, maar achter de schermen zijn ze al langer bezig met onderhandelingen met beats voordat een gang naar de rechter wordt gemaakt.. Naast dat het ook wel natuurlijk tijd kost om eerst goed uit te zoeken (vanuit bose) of ze ook daadwerkelijk de patenten schenden...
inderdaad. het kopen, uit elkaar halen en reverse engineeren van de gebruikte techniek kost toch behoorlijk veel tijd. Als je dat met alle koptelefoons moet doen die er uitgebracht worden kan het zo een jaar duren voordat je een keer een apparaatje tegenkomt wat er qua techniek veel op lijkt. Daarna komen overige processen aan de beurt. Het uitzoeken of er een licentie overeenkomst is doe je ook niet in een uur bij zulke grootschalige bedrijven.

edit: Plus het kan natuurlijk ook zo zijn dat dit pas in een recente update anders geïmplementeerd is waardoor er nu pas inbreuk wordt gemaakt. De koptelefoon waar het over gaat is pas in oktober 2012 gelanceerd en zijn ongeveer 1 jaar geleden compleet op de schop gegaan zie reviews onderaan sort by oldest. Het lijkt mij dus een zeer kansrijke zaak die bose hier aanspant.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 25 juli 2014 23:28]

Goede opmerking. Een complot lijkt in de praktijk niet waarschijnlijk.

Nu Apple het overneemt kan het nog wel eens een hele andere wending gaan krijgen. Beats wilde cashen, niet meer en niet minder. Apple heeft er andere bedoelingen mee:

Apple heeft al eerder laten weten alleen Beats over te nemen voor de Beats muziekdienst, de technieken, de patenten en de klantenbase. Bose wil vooral headsets verkopen en geen inbreuken op hun alom geloofde Noice Canceling techniek. Je mag het gebruiken, maar dan betaal je gewoon mee aan de ontwikkelkosten die Bose maakt/heeft gemaakt.

De headsets met NC van Bose onderscheiden zich duidelijk van de andere merken en wat mij betreft ook van de andere van marketing druipende andere producten. Nu Sony noicecanceling inbouwt in zijn laatste smartphone headset gebruikmakend van de processorkracht van de smartphone (=slim idee!) kunnen Apple en Bose er misschien samen voor gaan zorgen dat deze heerlijke noise canceling ook in de Iphones ingebouwd gaat worden in plaats van het met elkaar uitvechten van een rechtzaak.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 26 juli 2014 23:15]

Anoniem: 120693
@Isheara26 juli 2014 10:14
Deze functie zit (al jaren) in een behoorlijk aantal headsets, waaronder die van Beats, maar ook van bv Sennheiser.
En Sennheiser betaald daar ook keurig voor. Waarschijnlijk met plezier want het ontwikkelen van dit soort technologie is bijzonder kostbaar.
Het gaat specifiek om de studio versie van de Headphones. Niet allemaal en dus zal het wel om specifieke functionaliteit gaan
Het gaat om de Adaptive Noise Cancellation die Beats gebruikt, dus niet om de Active Noise Protection (die hebben ze waarschijnlijk dus niet (meer) gepatenteerd).
Het gaat natuurlijk om de manier waarop het uitgevoerd is, niet NC in zijn algemeenheid. Bose heeft die beter voor elkaar dan andere merken, dus het is wel interessant om te zien of er inderdaad wat overgenomen is, daar dit het beschermen waard is.
wie zegt dat andere bedrijven niet gewoon betalen voor het gebruik van de patenten ?
als bose kan aantonen dat ze direct gehandeld hebben, toen ze bewijs hiervan hadden, dan zullen ze misschien wel winnen. maar als ze dit al 4 jaar weten, en er nu pas mee komen. dan is het verhaal heel anders.

stilzwijgend wachten tot jouw patent gebruikt wordt in zoveel mogelijk verkochte producten lijkt mij niet iets waar de rechter zal overkijken.
Sorry hoor maar hier staan een hoop aannames die op niets gegundeerd zijn.
en sinds wanneer is dit niet toegelaten? dit is hoe ik naar de situatie kijk, en wat ik ervan verwacht.
Anoniem: 485087
25 juli 2014 21:51
Bose heeft nooit iets te maken gehad, met het op zo'n natuurlijk mogelijke manier weergeven van muziek. Kleine boxjes die naar alle richtingen muziek uitstralen en een wazig stereo beeld geven. Dit merk is door de vakbladen nooit serieus genomen.
Klopt volledig, maar liefhebbers vergeten al te vaak dat de gemiddelde consument een 'natuurlijke' weergave absoluut niet fijn vindt.

In blinde luistertests met een panel dat bestaat uit mensen die geen muzikant of audiofiel zijn blijkt steevast dat de overgrote meerderheid van de mensen een warm geluid met wat steviger bass en een beperkte dynamische range verkiest boven natuurlijk geluid. En een Bose levert dat, bovendien in een mooie verpakking.

Dat echte kenners (en sommige niet-kenners zoals ik) liever natuurlijk geluid hebben doet er niet toe. Bose levert een product dat de wensen van veel mensen vervult, en dat is alles wat je van een bedrijf kan verwachten.
Verschil tussen BOSE en Sennheiser

1. BOSE maakt hoofdtelefoons die qua bouwkwaliteit beter in elkaar zitten.
2. BOSE maakt hoofdtelefoons die qua comfort beter zitten.
3. BOSE maakt hoofdtelefoons die qua design erg mooi zijn.
4. BOSE maakt hoofdtelefoons die qua geluidkwaliteit misschien iets minder zijn, maar 99% van de wereldbevolking vind dat niet erg.

1. Sennheiser maakt hoofdtelefoons die ik er erg fragiel uit vind zien, ik heb er ook één, en ik weet dat dat mijn laatste is. Ook want:
2. Sennheiser maakt hoofdtelefoons die gewoon niet lekker op je oren zitten en na een luistersessie van langer dan 30 minuten heb je zere oren (en dan niet van het geluid)
3. Ook qua design vind ik de Sennheiser koptelefoons zwaar tegenvallen, ik zou er niet graag mee op straat gezien willen worden.
4. De geluidskwaliteit is idd beter bij Sennheiser, maar dat verschil is echt minimaal.

Beats koptelefoons zijn dan verder, lage (ver achter BOSE, Sennheiser, Sony, Creative) kwaliteit in een mooie verpakking.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 26 juli 2014 08:32]

Hoewel ik wel vind dat je een punt hebt, klinkt je ook niet echt objectief. Een goedkope sennheiser vergelijk je natuurlijk niet met bose, die niet echt een instap of budget reeks hebben. Duurdere sennheiser's zullen echt niet onderdoen voor bose qua bouwkwaliteit. Denk ik..

Je hebt een koptelefoon van Bose, en een hele goedkope van Sennheiser. Die ervaringen zijn niet genoeg om met zoveel zekerheid een dergelijke post te plaatsen. En te oordelen over merken waar je dus nooit naar geluisterd hebt, of die je nooit fatsoenlijk vergeleken hebt.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 26 juli 2014 19:04]

Dat klopt. Sennheiser is een merk dat producten in alle prijsklasses heeft en zelfs binnen eenzelfde prijsklasse producten van zeer wisselvallige kwaliteit levert.

Ook veel Japanse merken zoals Sony passen in dat rijtje: ze maken een paar headphones die qua geluidskwaliteit meekunnen met alles dat merken met een veel betere reputatie leveren, maar doordat ze die bedelven onder een berg middelmatige producten is hun hele merknaam bedoezeld.

Sennheiser maakt een hoop overpriced, slecht ontworpen rommel. Maar ze hebben ook enkele van de beste producten op de markt in hun lineup, dat staat buiten kijf.
Bose is gewoon een merk dat door goede marketing groot is geworden.
Voor het geld wat men aan Bose uitgeeft heb je een set die 10 keer beter klinkt.
En wat betreft de bouwkwaliteit, bagger, plastic.

Wil je design en toch iets wat wel goed klinkt ga dan voor B&O.
B&O is ook een designmerk dat in tests zelden echt goed naar voren komt.
Net als Loewe, wat eigenlijk gewoon Gründig is, is B&O ook al zo'n overpriced overgehyped merk zonder noemenswaardige kwaliteit/prijs verhouding.

Bose en B&O dien het leuk in auto's (tegen absurde meerprijs), maar daar heb je idd genoeg aan de acoustiek van een pak melk
Een paar modellen waren Gründig in het verre verleden, maar zeker niet allemaal. De meeste werden gewoon in eigen beheer gebouwd. Een tijd lang werden de LCD-tv's samenwerking met Sharp gebouwd, maar dat werd op een gegeven moment ook losgelaten, hoewel die nog steeds aandelen in Loëwe hebben, 21% als ik me niet vergis.

Waarschijnlijk gebruiken ze wel standaard de panelen van Sharp, wat logisch is aangezien die het grootste deel van de high end markt bedienen behalve van de merken die zelf panelen maken (al nam Sony in het verleden foor hun top-schermen ook Sharp-panelen af terwijl Sony tegelijkertijd samen met Samsung in een SLCD-jointventure zat).
Ik heb een (wat duurdere) Sennheiser en ik moet zeggen dat:

1) Ze er inderdaad wat fragiel uitzien, maar desondanks al jaren meegaan zonder het minste schrammetje.
2) Over comfort heb ik niets te klagen.
3) Design is imo het minst belangrijke criterium voor een koptelefoon. Daarbij, ik heb nooit het gevoel gehad dat mijn Sennheiser lelijk is, laat staan dat ik me ervoor moet schamen.
Dat kan ik beamen. Mijn ouders vinden het 3-2-1 systeem helemaal het einde, ik vind het echt dramatisch klinken en ben geen eens een echte audiofiel.

Wanneer ik ze dan in mijn auto zet vinden ze het nergens naar klinken, terwijl dat juist zo natuurlijk mogelijk klinkt (voor zover mogelijk in een auto).
Ik zelf hou, door idd met muziek en mixing bezig geweest te zijn, van een neutraal geluid. Niets aangedikt, en niets weg gelaten. Er zijn hier meer mensen in maar een klein groepje is het zeker.

Mensen vergeten dit steevast bij merken als Beats en Boss. Ik weet van Beats dat de ingebouwde versterking een flinke bass boost mee krijgt. Dit vinden de meeste mensen erg lekker klinken, helemaal met hiphop/house en dergelijke. Die hebben daar wel wat extra voor over, naast het merknaampje natuurlijk.

Het geklaag en gezeur gaat wat mij betreft veel verder dan "kritiek". Eens in de zoveel tijd heb je genre's,producten, ideeën en allerhande zaken die populair worden bij de massa. En het zal altijd populair blijven voor iedereen die er niet aan mee doet, daar je gal over uit te spuwen.

Zelf ben ik ook zo geweest, maar goed je word toch ouder.

Edit: Waarom hoor niemand over Beyerdynamic. Best bang for buck op t moment imo.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 26 juli 2014 18:53]

Omdat Beyerdynamic in weinig retailers te vinden is en ze ook nog maar vrij recent consumentenproducten in aanbieding hebben. Ze zijn lange tijd alleen actief geweest in communicatie-apparatuur voor vergaderingen, broadcasting en andere professionele omgevingen.

Bovendien waren hun consumentenproducten aanvankelijk vooral peperdure headphones met een hoge impedantie voor thuisgebruik. Redelijk geprijsde headphones die je op je smartphone kunt aansluiten hebben ze nog niet zo lang in aanbieding.
Beyerdynamic zijn goed in referentiezooi. Daarom worden ze in de pro wereld vaak gebruikt, bijvoorbeeld voor callibratie.
Anoniem: 408263
25 juli 2014 21:31
Was het niet zo dat om een dergelijke claim te kunnen maken je wel in eerste instantie je patent actief bewaakt moet hebben. Het lijkt me dan dat bose in dit geval verzaakt heeft in zijn verplichtingen door te wachten met een rechtzaak.

Offtopic: beats studio.... Welke studio maakt in godsnaam gebruik van beats koptelefoons, ik kan me niet voorstellen dat zelfs Dr. Dre die dingen gebruikt. Je betaalt voor t merkje, thats it.»
Als je de Studio en Studio II met elkaar vergelijkt dan is dat een wereld van verschil. Met de Studio II zou ik wel kunnen leven. Hoewel, qua image zit Beats natuurlijk wel helemaal fout hier in Nederland: ik zie te vaak te jonge VMBO pikkies rondlopen met een Beats op hun hoofd. Sowieso begrijp ik het buiten rondlopen (laat staan fietsen) met een koptelefoon op je hoofd niet echt. Maar da's misschien omdat ik steeds meer tot de generatie jongere ouderen ga behoren: Abraham in zicht.
Door te wachten en het bedrijf de kans te geven te groeien is de potentiële pay-out groter. Bovendien is het zelden de moeite om elke kleine garnaal die je patent zou kunnen misbruiken aan te pakken, want de meeste ervan gaan toch failliet voor ze een echte concurrent worden.

Of ze te lang hebben gewacht is een andere vraag. Het is aan Bose om te motiveren waarom de tijd die verstreken is redelijk is onder de doctrine van laches, en ik kan verschillende argumenten bedenken om de wachttijd te verantwoorden.

Misschien is de technologie in kwestie pas geïmplementeerd in een recente update van de koptelefoon. Misschien was het een inbreuk die weinig opvallend was en dus niet meteen ontdekt kon worden. Misschien waren ze al lange tijd aan het onderhandelen met Beats om een schikking in der minne te treffen en zijn pas toen die afsprongen naar het gerecht gestapt.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 25 juli 2014 21:54]

Misschien vindt Böse het een beetje vervelend dat Apple Beats overneemt, en niet Böse....

Böse maakte tot voor kort o.a. meerdere typen headsets voor Apple, maar dat zal nu veranderen door de overname van Beats...

Sowieso zijn de producten van Böse overpriced, overhyped en pure marketing....wat dat betreft zouden ze prima bij Apple passen.

De mensen die die kleine luidsprekers aan hun muur hebben hangen, en zeggen dat er fantastisch geluid uit komt, mochten waarschijnlijk van hun vrouw geen normaal formaat luidsprekers in hun woonkamer hebben 8)7
Anoniem: 408263
@Isheara25 juli 2014 21:38
"Sowieso zijn de producten van Böse overpriced, overhyped en pure marketing....wat dat betreft zouden ze prima bij Apple passen."

Kan het zelfde niet van Beats gezet worden?

Bovendien, je kan zeggen wat je wil. Maar voor het formaat speaker is het geluid heel niet verkeerd. Daarnaast is Bose al wel degelijk 50 jaar bezig met research op het gebied van audiotechnologie. Ik zou het zelf niet hoeven, en ben blij met mijn klassieke stereo opstelling maar kan mij goed voorstellen dat zo'n enkele geluidsdoos voor veel mensen een uitkomst is.
Sowieso zijn de producten van Böse overpriced, overhyped en pure marketing....wat dat betreft zouden ze prima bij Apple passen.
Bij Beats niet het geval dan? :+ Wat beats en apple wel samen gemeen hebben, is dat ze een heel specifiek uiterlijk en sfeer bij hun doelgroep willen laten zien.

[Reactie gewijzigd door MelvinV2 op 25 juli 2014 21:44]

Bose heeft niet headsets voor Apple gemaakt, maar alleen headsets geschikt voor het Apple platform. Waarom zou dat veranderen? Vooral hun noise canceling headsets zijn erg gewild en goed.

Probeer nu niet al die Bose producten op 1 hoop te gooien want dat is niet correct. voldoende goede producten en vooral hun in-ears zijn beter dan menig ander op de markt. En kijkend naar bouw kwaliteit is er nog nooit wat mis geweest met Bose.
Bose en Apple hadden in het verleden een samenwerkingsverband, o.a. De soundwave headsets (van de iPods) zijn in het verleden o.a. gemaakt in samenwerking met Bose.

Hierdoor kregen Bose employees bv. Korting op de webshop bij Apple, en vice versa.
Bose. Zonder de puntjes graag.
Wat betekent Böse dan? Waarom met die puntjes?
'Böse' is duits voor 'kwaad' (hier in de betekenis van 'slecht').
Een Beats is voor mij nooit een optie geweest, totdat ik dit bericht las. In mijn ogen geeft Bose met dit bericht Beats een betere reputatie, in elk geval voor het Studio model. Zie ik hier een win-win voor beide partijen?
In mijn ogen geeft Bose met dit bericht Beats een betere reputatie
Mag ik vragen waarom dit bericht Beats een betere reputatie geeft? Bose staat in de audio wereld zelf (terecht) ook niet erg hoog aangeschreven. Bose is net als Beats een merk dat puur op naam en marketing focust en geen hoogwaardige audio producten produceert dus ik zie niet helemaal hoe dit aanklagen goed is voor de reputatie van Beats.
Bose staat slecht aangeschreven als je enkel naar geluidskwaliteit kijk, maar scoort wel steevast goed op bouwkwaliteit, gewicht en geluidsisolatie. Voor mensen die vaak reizen en die geen al te fantastisch gehoor hebben, is een Bose op zich geen slechte keuze.

Dan blijft natuurlijk nog het gegeven dat Bose duurder is dan zijn concurrenten, maar dat is ook met gelijkaardige 'premiummerken' als Apple zo. Ik vermoed dat de oorzaak ligt in het feit dat een merk als Bose een totale amateur de zekerheid geeft dat hij op zijn minst een stevig en min of meer aangenaam klinkend product koopt, iets dat bij minder bekende merken moeilijker te achterhalen is zonder reviews uit te pluizen. En goede marketing natuurlijk...

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 25 juli 2014 21:57]

Bose staat slecht aangeschreven als je enkel naar geluidskwaliteit kijk,
Hoe kom je daar bij? Na een paar luistersessies ben ik toch echt tot de conclusie gekomen dat ze behoorlijk meekomen met AKG, SH, A-T en BD. Bovendien leveren ze in de bioscoopwereld en autobranche goede kwaliteit en relatief goedkope systemen. Kijk maar naar de Renault megáne. Daar zit een bovengemiddelde geluidsset in voor een hele redelijke prijs.

edit: @slogra Hieronder. High mid is ook supervervelend in een auto. Als je een beetje weet hoe je het moet afstellen is het en bijzonder goede set. Middentonen wil je namelijk helemaal niet zo veel.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 26 juli 2014 17:45]

Vroegah had Bose echt wel een naam: als je DOLBY B/C had op je cassettedeck/walkman was je een "rijk" man.

Laatste tijd hobbelen ze een beetje achter de massa aan, maar hun noise cancelling headsets waren zeker wel de eerste.

Ook hun andere spullen zitten niet slecht in elkaar, maar voor Tweakers is het niet bedoeld.

Edit: Isheara helemaal gelijk, tijd voor koffie :)

[Reactie gewijzigd door Barrycade op 25 juli 2014 22:58]

Eerste? Actieve noise cancelling als concept dateert uit 1934 en de eerste koptelefoons met noise cancelling werden in de jaren '50 gebouwd, voornamelijk voor gebruik door piloten en andere mensen in luide omgevingen.

Bose is de eerste die de techniek in een consumentenkoptelefoon wist te gieten, maar ze waren zeker niet de uitvinder van de techniek.
Anoniem: 120693
@Silmarunya26 juli 2014 10:18
voornamelijk voor gebruik door piloten en andere mensen in luide omgevingen.
Inderdaad, en Bose heeft veel van die technologie gekocht en verder aan gewerkt, in dat opzicht hebben ze dus zeer zeker de rechten.
Bedankt voor de korte uitleg. Ga er toch even zelf naar googelen toch. Maar vroeg me af hoe het uiteindelijk bij Boss terecht is gekomen.
Kunnen ze wel kopen, maar daar worden de patenten niet mee verlengt.
Nee niet de echte uitvinders, maar wel degene die het meeste onderzoek heeft gedaan naar, en ervaring heeft met anti-geluid.
Het is niet voor niets dat vele frequent flyers op een gegeven moment toch overschakelen op Bose noise cancelling headsets.
Wat heeft Böse nou met Dolby te maken?
Nou niets in het verhaaltje dat ik typte :) Dus bedankt voor de correctie, aangepast.
Voor een serieuze hoofdtelefoon zou ik eerder kijken naar Audio Technica, AKG, Beyer Dynamic, Grado, Sennheiser of Stax i.p.v. Bose of Beats.
Ongebaseerde Merkhoererij. Er zijn meerdere opties van AKG geweest die ik nooit zou kopen en aan niemand zou aanraden. De QuiteComfort-serie van Bose staat bekend om het comfort en de NC is beter dan die van anderen. Die NC en het comfort betaal je ook voor. Als iemand die veel vliegt, kies ik liever voor iets dat lekker zit, goede NC heeft en degelijk geluid, dan iets met wat beter geluid (het verschil is niet zo dat je voor 100 euro minder iets met beter geluid hebt) en niet hetzelfde comfort.

Ik ben geen Bose fan, verre van, omdat ik het te duur vind doorgaans, voor de geluidskwaliteit die je krijgt. Maar het is natuurlijk een concept. Uiteindelijk een beetje Apple-achtig. Veel mensen herkennen dat betere geluid niet eens, maar wel die NC en het comfort. Voor hen is iets als de Bose QC15 een veel beter deal dan een set Sennheiser HD 600's.

Verder zijn er zat merken die meer mainstream zijn die zowel in het lagere segment als het hogere segment prima mee doen met die zgn. serieuze merken. Denk aan de Sony's en Yamaha's van deze wereld. Zo doet de Sony MDR-1RNC mee met de besten in 250-300-prijsklasse waarin veel gekocht wordt door mensen die een wat serieuzere koptelefoon zoeken.

[Reactie gewijzigd door Kenju op 25 juli 2014 21:52]

Het enige wat Bose en Beats in het gemeen hebben is dat ze allebei troep bieden voor een hoge prijs. Wat harde_cynist zegt klopt gewoon; voor serieuze koptelefoons voor goede prijzen ga je niet naar Bose of Beats. Vooral Audio-Technica is goed.
Tsja, Beats beoogt ook niet een serieus koptelefoon merk te zijn, maar een koptelefoon te verkopen waar een bepaald imago aan hangt. Net als bij kleding betaal je daar gewoon voor. Dat het niet zo gericht op audio is als de AKG's (die overigens zat opties hebben die ik aan niemand zou aanraden) en Sennheisers (ook een misser hier en daar), ok. Maar is dat erg?

Bose heeft juist een unieke kracht met hun noise cancellation techniek. Ik zou ze dus niet op één hoop gooien met Beats. Hoewel ik het design en bouwkwaliteit-argument minder geldig vind en Bose speakers te duur vind (hoewel mensen natuurlijk ook betalen voor design), kun je Bose niet ontzeggen dat ze wat toe te voegen hebben aan de markt in technologisch opzicht. Wat Bose doet met zaken als virtuele surround en noice cancellation, doet niemand op dat niveau.

Dat ze dus een zaak aanspannen tegen Beats lijkt me vrij belangrijk, aangezien Bose daarin geïnvesteerd heeft en logischerwijs als exclusief verkoopargument wil voeren.

Deze zaak betreft een patentzaak in zijn puurste vorm, waarvan ik geen enkel probleem heb dat deze plaats vindt en indien terecht, gewonnen wordt door de innovator aangezien dit een legitieme innovatie betreft. We hebben het niet onzinnige ideeën als combinaties tussen zaken, ronde hoeken van een apparaat, bounce effect en slide to unlock, wat wel onzinnige zaken zijn om te patenteren. Dit is gewoon concrete, innovatieve techniek.

Beats draagt helemaal niets bij. Hoewel dat imago-ding op zichzelf natuurlijk knap is en Beats daarmee per definitie bestaansrecht heeft (mensen willen het immers), doen anderen dat al jaren ook in andere industrieën.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 27 juli 2014 00:12]

Bose is in de auto wereld ook een serieuze naam. Daar zie ik Sennheiser, AKG, AT, en BD echter helemaal niks doen. het is ook meer wat voor geluid je wil. Om te zeggen dat bose troep levert is echter alles behalve waar. De theater wereld gebruikt het immers ook. Voor surround sound setups in bioscopen is het geweldig spul wat ze leveren.

edit: Dit was absoluut niet bedoelt om een discussie te starten hoor. Ik wilde een aanvulling doen op wat RaJitsu zegt als reactie op:
Het enige wat Bose en Beats in het gemeen hebben is dat ze allebei troep bieden voor een hoge prijs.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 26 juli 2014 01:57]

- Offtopic -
Ik vindt het altijd zo jammer om te zien dat juist op een website als Tweakers.net iedereen over elkaar heen valt wanneer het om een of twee merken gaat. Je zou toch verwachten dat in zo'n community mensen weten dat een product meerdere facetten heeft? Je koopt iets niet enkel om het merk dat er aan hangt of omdat dat merk altijd wel iets goeds heeft. Van deze community verwacht ik juist dat men de goede dingen van merken met elkaar vergelijkt en elk product los kan zien op de kwaliteiten die er in zitten. Vervolgens vergelijk je deze producten en kan je het als totaal plaatje zien en hier een mening op geven.

Stop nou alsjeblieft eens met het elkaar de hersenen inslaan omdat je meer gevoel hebt met het ene dan met het andere merk.
- /Offtopic -

Toch mooi om te zien dat het patentsysteem nog gebruikt wordt voor dingen waar het duidelijk voor gemaakt is in plaats van die randgevallen van de afgelopen tijd.
Bioscopen? Lol. Welke speakers van bose zijn THX gecertificeert dan?. En dan bestaat de THX certificering al meer dan 30 jaar!
Ik weet er wel een paar zijn zo. En het zijn niet de speakers die THX gecertificeerd zijn maar de bioscoopzaal zelf. Groot verschil!
Dus je moet naar 2 dingen kijken, welk merk van boxen zijn er en tonen ze het THX filmpje voor de film begint.

De regels gaan over het geheelpakket, plaatsing van het scherm, geluidsisolatie van buitenaf en uiteraard het geluid zelf. Maar ook het beeld moet aan bepaalde normen voldoen.

Maar THX is niets meer dan een goedkeuringsstempel waar uiteraard voor betaald moet worden.
THX certificering bestaat uit een aantal subonderdelen waarvan de speakers er 1 zijn. Speakers kunnen dus los gecertificeerd worden.

Jij zegt dat je er wel een paar kent. Daarmee neem ik aan dat je gecertificeerde bose speakers bedoelt. Welk model is dat dan want volgens mij bestaan ze niet. Van andere merken (b.v. JBL of Klipsh of Creative) zijn er wel speakers die THX gecertificeert zijn.

Bose heeft dus, ondanks dat ze in de entertainment zitten, geen speakers die goed genoeg zijn om als standaard in een bioscoop gebruikt te worden. Het is echt een heel slecht merk als het op geluidskwaliteit aankomt, zeker als je dan naar de prijs kijkt.
Anoniem: 126717
@ismilyfox25 juli 2014 21:48
En moet zeggen Miracles does excist!
Do, niet does.

Maar dat terzijde, het zou me niet verbazen als Bose gelijk heeft. Ze zijn al heel lang op dat vlak bezig, Beats pas een paar jaar.
Ik vraag me alleen af waarom ze er nu mee komen, zo lang heb je toch niet nodig om te bewijzen dat een techniek gebruikt wordt waar je een patent op hebt?
Tenzij de miljarden ineens meetellen..
Het viel je niet op dat "excist" verkeerd geschreven is? Exist moet t natuurlijk zijn :*)
Van die types die overal verkoopspraatjes na brabbelen, die zul je altijd houden. Erg typish dat je over iPhone begint.
Je hebt ook zeker geen iPhone? Bose is al jaren de beste! Heb zelf 1 met noise cancelling.. En moet zeggen Miracles does excist!
Leuk he die Engelse zinnen, maar als ze fout zijn staat het zo dom.
Dit zegt natuurlijk alleen iets over de NC functie van de koptelefoon, een functie die in mijn ogen (lees: oren) van ondergeschikt belang is vergeleken met de geluidskwaliteit, iets waar de NC geen invloed op heeft. Overigens zijn er naar mijn weten ook nooit klachten geweest over de NC bij Beats, maar juist over de geluidskwaliteit en de bouwkwaliteit (lees: plastic).
Dit zegt natuurlijk alleen iets over de NC functie van de koptelefoon, een functie die in mijn ogen (lees: oren) van ondergeschikt belang is vergeleken met de geluidskwaliteit, iets waar de NC geen invloed op heeft.
Sorry maar als ik in een vliegtuig zit erger ik me altijd kapot aan die vliegtuigen die door mijn film vliegen. NC heeft wel degelijk effect op de geluidskwaliteit en het comfort waarmee je luistert naar muziek. Ik vind het persoonlijk uitermate storend als er continue een vliegtuigbrom doorheen zit. Juist daarvoor hebben ze deze techniek bedacht.
Dat NC in enkele situaties bijdraagt aan de kwaliteit van de luisterervaring staat niet ter discussie, maar het heeft geen enkele invloed op de geluidskwaliteit van de headset zelf.
Ja en dat is dus nu juist het punt waar Bose dus goed scoort. Het gaat namelijk niet alleen om geluidskwaliteit. Muziek is subjectief. Je headset kan dan nog zo geweldig zijn en perfect gebalanceerd geluid hebben, dan nog weegt de luisterervaring veel meer dan alleen geluidskwaliteit. Een koptelefoon kan echt fantastisch zijn, maar geloof me, met een vliegtuig motor naast je hoofd lever je enorm in op definitie in je geluid. Overigens is het vrij nutteloos om een goede koptelefoon aan te sluiten op een draagbaar apparaat als een mobiele telefoon of tablet. De output van deze dingen is kwalitatief nog minder dan het verschil tussen een Bose en een willekeurige andere koptelefoon uit deze klasse. De interne weerstand is ook vrij hoog bij goede headsets (AKG begint bij 32 en levert tot 360(Mono) maar gemiddeld zit tussen 55 en 64 ohm). Terwijl het toestel vaak berekent is op 16 Ohm. Dit zorgt voor een grotere STN ratio en dus wordt het geluid pas echt goed als je een losse koptelefoonversterker gebruikt.

Jazeker er zijn grote verschillen tussen koptelefoons, maar geluidskwaliteit staat zeker niet altijd bovenaan.
Je zegt het goed: in jouw ogen.

Veel mensen kopen een koptelefoon niet enkel omdat hij goed klinkt, maar ook omdat hij hen rust gunt op het vliegtuig, op de trein, in de wagen of gewoon thuis wanneer je balorige puber zijn vrienden en de hele buurt trakteert op wat stevige metal.

En dan is een Bose een goede investering. Wil je een koptelefoon die je kunt gebruiken om in een rustige omgeving muziek van topkwaliteit te beleven zijn er andere merken die je beter zullen dienen.
Wat heb je aan muziek van topkwaliteit als je koptelefoon dat toch niet kan weergeven?...
Pssst fiets kopen? Want gejat dus beter dan als je het origineel in de winkel koopt? Wuht?
Dat kan de jackpot worden voor Bose - en gezien Bose een pionier is - is 't best mogelijk dat dit geen ordinaire patenttrol-zaak wordt. In de VS is't aanklagen of niet meer kunnen aanklagen... Zie maar naar wat Xerox overkomen is met de gevensterde-GUI.
Ze dachten later te cashen bij apple en microsoft en vingen bot omdat ze te lang gewacht hadden!
Het is anders wel heel erg opvallend dat ze er nu pas mee komen... Als ze zo'n pioneer zijn, Haden ze dat eerder kunnen doen
Een patent rechtzaak voorbereiden duurt een behoorlijke tijd.
Misschien ook de reden voor verkoop.

• Onofficieel kon Beats al op de hoogte zijn dat Bose een zaak aan het voorbereiden was.
• Beats kon zelf al in de gaten hebben dat een aantal zaken niet helemaal koosjer waren aan de producten die ze zelf hadden ontwikkeld. Expertise binnenhalen in een wereld die relatief klein is, is geen sinecure.

Aangezien de verkoop nog niet helemaal rond is vraag ik me af wat Apple gaat doet met deze onverwachte informatie. Sowieso een reden om de koop op een lager pitje te zetten.
Ze kochten het toch zogenaamd ook om het talent en de geweldige visie van Beats, en niet zozeer om het product?
Volgens mij kocht Apple Beats primair voor de streaming dienst, en niet voor de koptelefoons.
Ik denk dat ze het voornamelijk gekocht zullen hebben vanwege het marketingsprincipe wat exact op dezelfde lijn ligt. Beide bedrijven verkopen "magical" en "special" producten namelijk. :+

Zelfde doelgroep; mensen die nogal beinvloedbaar zijn en elke keer aan boord van de Hypetrain springen.

[Reactie gewijzigd door xxxneoxxx op 26 juli 2014 12:54]

Ik gok dat Apple hun huiswerk goed gedaan heeft... Ik durf wedden dat de juridische dienst dit issue al bekeken heeft voor de deal in kannen en kruiken was. Apple is wel wat gewoon als het op patentzaken aankomt, zowel offensief als defensief.
Mischien hebben ze juist gewacht omdat Beats dan nog meer producten verkoopt en Bose dus nog meer schadevergoeding kan eisen
Bose is geen Pioneer! :P

En dan nog. Noice cancelation was al bekend voordat bose het patenteerde en is op verschillende manieren te implementeren. Wil bose winnen dan moet beats hun implementatie hebben gejat of moeten ze dat octrooi zo breed hebben opgesteld dat andere implementaties daar ook onder vallen en dan zouden ze best wel troll zijn.
Bose heeft wel met stip de allerbeste noise cancelation op de markt, pionier of niet. En al heel lang - de QC15 is al een heel aantal jaartjes uit maar nog steeds met stip de beste (en niet in prijs gedaald dus ze moeten echt goud verdienen op die dingen).

Wat veel mensen niet lijken te begrijpen is dat Bose producten maakt die gericht zijn op andere voordelen dan het absoluut beste geluid. Kleine boxen die weinig plaats in nemen of minder opvallend zijn, ruimtelijk geluid halen uit een enkele speaker - dat soort dingetjes. En daar zijn ze gewoon goed in, of je dat wilt toegeven of niet. Natuurlijk is een echt 5.1 setje beter dan een enkele Bose box, maar die enkele Bose box komt toch wel heel dicht in de buurt van dat 5.1 setje en is beter dan elke andere 1-box-oplossing. Dus voor wie geen 5 speakers op wil hangen kan Bose het geld wel waard zijn...
Bose een pionier? In slecht geluid voor je geld ja, 1.000,- voor een brak, plastic geluidssetje met oversaturized bass. Beter gaan mensen voor Dynaudio + een mooie reciever O+
Bose is een pionier in audio op consumenten niveau.

Dynaudio + receiver kost je toch al gauw een 3.5 - 4k€, waar bose het doet tussen de 1000 en 2600€ voor de meeste sets.

Er zijn zoveel betere setjes dan bose, maar voor veel consumenten is het meer dan genoeg.
Ik hoor dat vaker... voor consumenten. De performance of het specifieke geluid van een geluidsinstallatie is toch niet iets waar je een bepaald beroep voor moet uitoefenen, of waar je voor gestudeerd moet hebben?
Hetzelfde bizarre concept als "Pro" labels op autoradio's...

Meer on topic, de zakken van Beats zijn nu wat dieper, dus misschien verwachten ze er meer uit te halen. Of Beats wist hiervan en heeft daardoor meer profijt gehad bij een overname.
Misschien bedoelen ze niet consumenten versus bedrijven, maar meer (gewone) consumenten versus hobbyisten/audiofielen.
De meeste consumenten zijn geen audiofiel, die horen een TV en vinden het geluid niets, Die weten dat bose een goed merk is, en het geluid is beter, dus kiezen ze dat.

Zo gaat dat bij 2 op de 4 mensen die bose kopen.

Overigens wilt bose exclusievere uitstraling krijgen, en gaan, de meeste home cinema systemen enkel verkocht worden in premium winkels.
eensch. Maar heb in de mediamarkt een demo gehoord van Bose koptelefoons. Ging toen om de Quietcomfort 15, maar dit zijn wel echt hele goede noice canceling headphones. Spraak is nog prima te verstaan, maar constante geluiden van motoren of andere apparaten hoor je gewoonweg niet. Ik had geen idee dat de mensen naast me bijna doof werden van het vliegtuig dat door de winkel vloog. je hoort echt niks.

ik snap dus wel dat ze hier erg trots op zijn en deze patenten graag beschermen. dit is namelijk echt een goed verkoop punt. Als ik frequent zou vliegen dan zou ik zeker die €100 extra uitgeven voor een dergelijke koptelefoon, want op lange vluchten is het echt een verademing.
Precies, heb ik ook gedaan. De QC15 is een fantastisch product.

Als ze nu, in plaats van rechtzaken te voeren, hun producten beter zouden maken - dan zou het helemaal top zijn.
Q15 hier is ook fantatisch. Alleen mag ik hem niet vergeten uit te schakelen s'avonds anders gaan de batterijen er rap door.

Ik woon dicht bij een autostrade en daar heb je dus ook van dat constant gebrom. De Q15 is super om buiten naar muziek te kunnen luisteren of zelf op mijn kamer als bv. het raam openstaat.

Bose Q15 heeft een super geluidskwaliteit waar alle frequenties aanbod komen.
Bij de beats headphones is het toch wel wat meer gericht op de bass liefhebbers.
'De consument' is niet zo verschrikkelijk dom als veel Tweakers denken hoor. Bovendien haal je op Marktplaats een stel zo goed als nieuwe Dynaudio speakertjes voor een paar honderd euro.
Hoe kom je hier bij? Dynaudio heeft al luidsprekers voor enkele honderden euro's en receiver hoeft ook niet duur te zijn. Er zijn overigens meer luidprekermerken dan Dynaudio alleen, die meer waar voor hun geld bieden dan Bose ooit zal doen. Heb je wel eens gezien waaruit zo'n Bose Acoustimas luidsprekertje bestaat?
Zo'n uitspraak mag je best wel even onderbouwen hoor...
Ik verwacht bij patenten iets dat profesionele waarde toevoegd. Guilty until procen innocent? ;)
Pfff moedeloos word je er van, en ook net nu ze overgenomen zijn(want ze weten dit natuurlijk al vanaf begin) even cashen.
Beats bestond al JAREN voordat er ook maar nagedacht werd over een overname.
Ja, dat is het idee ook. Maar toen was 't een klein bedrijfje. Nu is 't onderdeel van miljardenbedrijf Apple dus voor Bose tijd om te cashen met die octrooionzin.
Vergeet niet dat een rechtszaak een laatste middel is om je gelijk te halen. Het is goed mogelijk dat beide bedrijven onderling al voor langere tijd is gesprek zijn over dit onderwerp en ze er gewoonweg met onderhandelen niet zijn uitgekomen.

Een andere factor die wellicht meespeelt is juist het feit dat Beats een stuk groter is geworden de afgelopen jaren. Daarvoor waren ze een kleine/nieuwe speler en mogelijk niet de moeite waard om juridisch aan te vallen. Nu er veel beats apparatuur verkocht wordt is het voor Bose noodzakelijker om hun eigendom te beschermen. Bovendien is het beschermen van je patenten geen verplichting, maar een mogelijkheid. Geef Bose eens ongelijk dat ze een tactisch moment zouden afwachten.
Mee eens.
Volgens Wikipedia zijn de eerste Beats hoofdtelefoons met NC gelanceerd in oktober 2012 (geen idee of ze ook per direct verkrijgbaar waren). Nu is het ongeveer 21 maanden later. Dit lijkt mij helemaal niet zo 'laat' en staat m.i. los van de overname van Beats door Apple.

Bose moet onderzoeken/vaststellen welke
NC-techniek Beats toepast
heeft Beats eigen NC octrooien?
heeft Beats een licentie genomen op NC-octooien van derden (niet Bose)
fysiek onderzoek naar verschillende modellen Beats hoofdtelefoons inzake NC

Stel dat na het bovenstaande te hebben uitgevoerd er volgens Bose sprake is van inbreuk op haar octrooien dan volgt een juridisch en technische correspondentie van minstens enkele maanden tussen Bose en Beats.
En mogelijk voorstellen om tot een vergelijk te komen (het afnemen van een licentie op de techniek van Bose en het betalen van een royaltyvergoeding). Deze vergoeding is zeer waarschijnlijk 'marktconform' omdat eventuele afwijkingen bij een eventuele rechtsgang als er toch geen overeenstemming wordt bereikt averrechts voor Bose zullen werken.

Kennelijk is het nu zover om definitief de gang naar de rechter in te zetten. Dat zet druk op de ketel en misschien komen ze in tussentijd alsnog tot een vergelijk voordat het voor de rechter(s) komt.
Ook na het besluit een gerechtelijke procedure te starten zal het nog het een en ander aan voorbereiding vergen dat vast een een paar maanden zal vergen.

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 26 juli 2014 13:20]

Bovendien is het beschermen van je patenten geen verplichting, maar een mogelijkheid.
Is dat zo? Voor merknamen is die 'verplichting' er namelijk wel. Om je merk te mogen beschermen moet je voorkomen dat merkverwatering optreedt. Dat gebeurt niet altijd waardoor een merknaam een soortnaam kan worden, zoals de bahco, bikini, googelen, grammofoon, ...
Geef Bose eens ongelijk dat ze een tactisch moment zouden afwachten.
Dat geef ik ze zeker niet. Ik wijs 't alleen aan :)
Ik snap de -1 niet voor de post van CyBeR. De reactie is best wel on topic. De noise cancellation functie zit al enige tijd in de Beats producten, Bose heeft hier, voor zover ik ervan gehoord heb, nooit over geklaagd. Nu Beats een onderdeel wordt van een miljardenbedrijf gaat Bose een rechtzaak aanspannen. De timing is op zijn minst verdacht te noemen.

Ik laat effe in het midden of Bose's patenten geschonden zijn, het tijdstip van hun klacht is ietwat dubieus te noemen...
Geef je ze dan ongelijk?
Van een kale kip kan je niet plukken. De rechtzaken zouden misschien meer kosten dan het op zou leveren.
Nu is dat anders geworden.
Wil je hiermee zeggen dat Beats by Dre vóór het onderdeel van Apple was, een kale kip was? Het was van 2008 (Jaar van oprichting) tot 2012 onderdeel van Monster, absoluut geen klein bedrijf. Daarnaast heeft Beats in '12 14 miljard gestoken in de muziekstreamingservice MOG, flink wat centen dus.

Dat neemt trouwens niet weg dat ik het ook maar een vreemde actie van Bose vind, Beats staat nu ineens écht in de schijnwerpers en dat is de reden voor Bose om even flink te cashen? :?
Het zou moeten gaan om bescherming van hun patent en het becijferbaar verlies dat ze geleden hebben.... niet het plukken van een vette kip.
Als Beats nog een klein bedrijfje was geweest, zou hier geklaagd worden over machtsmisbruik en het beperken van de doorgroeikansen.

Nu is Beats een miljoenenbedrijf en is het ineens 'octrooionzin', 'plukken van een vette kip' en is het moment 'dubieus'...
Vind ik niet. Als patenten geschonden worden heeft het niks te maken met doorgroeikansen beperken. Het is geen technologie die absoluut noodzakelijk is om een hoofdtelefoon te maken, dus als ze hem alsnog gebruiken, moeten ze de nodige vergoeding betalen aan de eigenaar van het patent of ze riskeren een terechte rechtzaak. Imo kiest Bose het moment goed omdat ze maar al te goed weten dat een miljardenbedrijf meer schadevergoeding kan betalen...
Anoniem: 500749
@Deralte26 juli 2014 12:43
tja... "als iedereen nou eens lief voor elkaar was" niet waar?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 26 juli 2014 12:45]

Nee, dat nu ook weer niet. Ze hebben mogelijk gelijk (geen idee, dat zal de rechtzaak wel uitwijzen), maar de patenten werden ongetwijfeld al geschonden voor de overname...
Ook dat is wat kort door de bocht. Ik denk dat je teveel focust op het concept noise cancelling, het gaat hier echter om 2 heel specifieke producten met een bepaalde implementatie hiervoor en dus zeker niet alle producten met "noise cancelling". als je een beetje verdiept in de techniek dan weet je dat het natuurkundige principe inderdaad heel universeel is maar dat de implementatie enorm verschilt per produkt. Ook had je dan geweten dat de implementatie van bose veel verder gaat dan de gemiddelde noise cancelling.

Als je je verder had verdiept in bose en de geschiedenis daarvan dan had je ook geweten dat bose nooit alleen om geld heeft gedraait maar juist heel erg richt op de beste technieken. Ik vermoed dat bose aanwijzingen heeft dat er letterlijk technieken gestolen zijn of misschien meegenomen door werknemers. Het is ook niet zo dat bose andere fabrikanten achterna zit met noise cancelling en zicht dus heel specifiek richt op deze 2 produkten.

Beats is voornamelijk groot geworden vanwege de promotie van dr dre en de hype die er is ontstaan terwijl bose groot is geworden door technisch en natuurkundig simpelweg het beste neer te zetten dat mogelijk is. In dit geval ga ik er dus vanuit dat bose niet uit is op puur winstbejag. Dat Beats door apple is overgenomen verandert niet direct de hele cultuur en fylosofie van een bedrijf, die zit namelijk meer in de mensen die er werken en de succesmethoden die ze hanteren, waar apple ook echt niet direct aan zal gaan tornen.
Het zou moeten gaan om bescherming van hun patent en het becijferbaar verlies dat ze geleden hebben.... niet het plukken van een vette kip.
Er wordt hier gewoon maar even aangenomen dat dat zo is..
Dat lijkt maar zo. Ik meld gewoon dat ik de timing verdacht vind. Het zou best kunnen dat de timing toeval is, maar ik persoonlijk geloof het niet. Ik wil het heus niet als waarheid verkondigen (doe ik ook niet).
octrooionzin
Dat is zeker geen onzin. Een bedrijf spendeert miljoenen aan R&D voor nieuwe technieken en beschermt dit terecht met een octrooi. Het bedrijf wil immers met de inkomsten van zijn producten de ontwikkelingskosten terug verdienen. Als een concurrent jouw idee gaat gebruiken om geld te verdienen, terwijl jij het geld in het onderzoek gestoken hebt, is het logisch dat je geld wilt zien voor deze inbreuk.
Als je groot genoeg wordt komen ze vanzelf geld bij je halen.

Zelf ben ben ik erg fan van actieve ruisondrukking.
Bij muziek, maar ook bij telefoons.
Nu alle telefoon aanbieders hd-voice aanbieden,
Merk je het echt als je met iemand belt met een Sony z2 en headphones of een BlackBerry z30 met 4 microfoons voor ruisonderdrukking.

Dus ik hoop dat als boze echt recht heeft op de patenten dat Apple dan het niet laat komen tot een rechtzaak waar je als consument alleen maar betaald voor een stel juristen, maar dat Apple gewoon netjes een vergoeding zal betalen voor het gebruik van de patenten, zodat boze nog meer ruisonderdrukkings-technieken kan ontwikkelen voor nog fijnere audio ervaringen.
Zo... Bose heeft ook weer ff gratis reclame gemaakt!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee