Oprichter audiobedrijf Bose overleden

De oprichter van het audiobedrijf Bose is op 83-jarige leeftijd overleden. Amar Gopal Bose was niet alleen oprichter van het bedrijf, maar was gedurende bijna vijftig jaar tevens de technisch directeur en voorzitter van de speakerfabrikant.

Amar Gopal Bose richtte het naar hem vernoemde bedrijf Bose in 1964 op en leidde het bedrijf gedurende bijna vijftig jaar. Het audiobedrijf maakte zaterdag via zijn website bekend dat Amar Bose op 83-jarige leeftijd is overleden. Bose is vooral bekend van zijn speakers die met een kleine klankkast een vol geluid kunnen weergeven. Ook de noise cancelling-hoofdtelefoons zijn bekende producten van het in Massachusetts gevestigde bedrijf.

Bose studeerde in Massachusetts af in geluidstechniek aan het MIT en bleef daar tot 2001 aan als docent. In 1964 richte Bose zijn gelijknamige bedrijf op en ontwikkelde Direct/Reflecting-techniek, het interne reflectiesysteem voor kleine speakers. In 1987 werd hij verkozen tot uitvinder van het jaar en in 2008 werd hij toegevoegd aan de National Inventors Hall of Fame in de Amerikaanse staat Ohio.

Het bedrijf wordt momenteel geleid door Bob Maresca. In 2011 schonk Amar Bose zijn voormalig werkgever, het Massachusetts Institute of Technology, een meerderheidsbelang in zijn bedrijf. De universiteit gebruikt inkomsten van Bose voor de financiering van onderwijs en onderzoek.

Door Willem de Moor

Redacteur

13-07-2013 • 16:47

88 Linkedin

Submitter: DaWit

Reacties (88)

88
78
53
5
0
9
Wijzig sortering
R.I.P voor een man die misschien zelf wel passie had voor muziek, maar zijn apperatuur op een misdadige wijze opdrong bij de consumenten.

Zo maar een paar dingen die helpen om rotzooi voor veels te veel geld te verkopen:

- Winkels mogen Bose spullen niet in de buurt van andere sets plaatsen, zodat je ze niet kunt vergelijken
- Winkels moeten een bepaalde hoeveelheid Bose verkopen, anders mogen ze ook geen andere merken verkopen (Bose controleert importeurs)
- Bose stuurt incognito mensen langs, en als de winkel niet vaak genoeg Bose adviseert, maar iets met een betere prijs/kwaliteit verhouding, dan mag die winkel een hele boel spullen niet meer verkopen.
- Bose plaatst een hele berg DSP apparatuur tussen hun setjes en de luidsprekers, zodat er in de winkel een acceptabel geluid uit komt.
- Bose klaagt ieder blad aan, dat iets negatiefs over hen schrijft.

http://www.alter.si/tabla...osekritika%5B1%5D.www.pdf

dat verhaal vat het allemaal samen, delen ervan heb ik ook direct van handelaren gehoord.
Anoniem: 451726
@Hobbit1314 juli 2013 19:05
Dat artikel is een oud haat artikel en komt iedere keer wel weer eens terug, tot vervelens toe.
Bose is gewoon een erg succesvol bedrijf en dat roept altijd ziekmakende jaloezie op bij anderen die niet zo succesvol zijn. Net zoals nu met Apple vs. Samsung gebeurt. Al die verhalen slik ik nooit voor zoete koek want er worden een hoop leugens verteld. Ik ga liever uit van eigen ervaringen. De consument is mondig genoeg als die niet tevreden is.

Een van de laatste colleges van Dr. Amar Bose aan het MIT is absoluut het bekijken waard. Die man was een pionier en vol passie over het audio vak. Aimabele man ook:

http://video.mit.edu/watc...96-acoustics-course-6698/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 451726 op 14 juli 2013 19:06]

Afgezien van het eerste puntje is dit absoluut niet waar. Inderdaad, om Bose te verkopen moet je een Bose wand en meubels inrichten (geleverd door Bose maar je mag het zelf betalen). Vergelijken kan dan ook moeilijk. Maar als je klanten naar Bose melkpakjes laat luisteren en daarna naar een andere ruimte gaat en bv. Kef, B&W, Monitor Audio laat horen zijn er maar weinig mensen die voor Bose gaan. Ze zijn welliswaar iets kleiner maar de geluidskwaliteit is minder, subwoofer is log/groot, en het is een stuk duurder. Daarnaast was de apparatuur ook gedateerd qua multiroom techniek, digitale muziek, en zijn ze erg laat geweest met Bluray (was niet nodig volgens de vertegenwoordiger, we gingen toch binnenkort naar films op flashstickies). Ondertussen hebben ze wel weer wat ingehaald maar de winkel waar ik werk verkoopt het tegenwoordig niet meer (eigen keus geweest). Zodoende ben ik niet volledig op de hoogte. Anyways, zo nu en dan verkochten we het wel eens maar dan alleen omdat de klant niet reageerden op alternatieven. En nee, dit deden we niet vanwege marges of bonussen, maar puur omdat Bose in de meeste gevallen inferieur is. Nu moet ik wel benadrukken dat dit draait om hun surround en hifi systemen. Voor PA, hoofdtelefoons, kleine radiootjes/dockjes/computer speakertjes maken ze kwalitatief erg goede dingen.
De 901 was een interessante speaker. De professionele apparatuur was goed. De rest was echter bagger, brandhout. Waar het om draaide bij Bose (in NL ieder geval) was marketing, marketing, marketing. Wij installeerden de 301 altijd in bars en café's. Waarom? Omdat ze hard gingen niet omdat ze goed klonken. En toen kwamen die Ka U Tee Acoustimassen. De 'melkpakjes' met Subwoofert. 1700 gulden (750 euro) voor luidsprekers van papier machee, spaanplaat en apenhout. Je kon de woofer overal zetten volgens de reclame. Als je dat deed dan had je het meest verstoorde stereobeeld van het melkwegstelsel omdat de kantelfrequentie 120hz was ipv max 80hz waarmee je dus precies kon horen waar de bassen vandaan kwamen.
En wee je gebeente als de mysterie shopper van Bose hoorde dat je iets negatiefs zei over Bose. Dan hing Bose Nederland bij de directeur aan de telefoon. En dan die inruilactie met die acoustimassen. De meest prachtige luidsprekers werden ingeleverd voor die rotzooi. We stonden met het schaamrood op de kaken als iemand zij Kef 104, IMF, Bowers & Wilkins of whatever mooie speaker kwam inruilen
Anoniem: 379298
15 juli 2013 14:55
Beste mensen, ik zal het maar (als audiofiel en kenner) even uitleggen voor iedereen zodat we er een punt achter kunnen zetten...

- Bose is een marketing bedrijf, zij zijn 1 van die bedrijven die voor het grootste gedeelte hun geld hebben gestoken in patenten, juristen en pr.
- Bose is een bedrijf wat zo goedkoop mogelijk (lees: met zo goedkoop mogelijke materialen) hun apparatuur in elkaar zet en verkoopt voor het hoogst mogelijke bedrag.
- Bose speelt vals in ELKE winkel door (middels contract) een eigen stuk in de winkel te reserveren om hun producten te kunnen demonstreren. Een audio ingenieur van het bedrijf regelt de boel akoestisch perfect af zodat je altijd het beste geluid zal horen in de winkel (ruimte), eenmaal na aankoop thuis aangesloten is het natuurlijk een teleurstelling want "in de winkel klonk het beter" (huilie huilie).
- Bose (net als een hoop andere merken) speelt op slinkse wijze in op de onwetendheid van de mensen. Men gooit met wat hocus pocus abracadabra terminologieën en het zal wel goed zijn voor de meesten. Niemand die er natuurlijk een objectief onderzoek op los gaat laten, want elke betrokkene verdient aan deze kwakzalverij, dus vooral blijven promoten die onzin.

Ik zeg hiermee overigens niet dat ik het niet knap vind wat Bose voor elkaar heeft gekregen, want als er 1 bedrijf is die perfect de schijn van kwaliteit en "verrijking van je lifestyle" heeft kunnen hooghouden, dan zijn zij het wel, daarvoor mijn respect, het is toch een skill die niet iedereen heeft.

Daarnaast spreek ik (als audiofiel, kenner, boxenbouwer) uit eigen ervaring en kan ik jullie allemaal met 100% zekerheid vertellen dat een dun ongedempt spaanplaat kastje met keukenrollen als baspoorten en uit dun staal geperste speakers en een plastic behuizing niets te maken heeft met "kwaliteit". OK, toegegeven, het placebo effect kan heel sterk zijn als je er net meer dan 1000 euro voor hebt betaald en het dus wel beter MOET klinken dan je oude all-in-one stereotoren.

DETAIL: Overigens zijn er te veel mensen die de 901 serie VERKEERD om plaatsen/hebben geplaatst. Dit bewijst maar weer eens dat een hoop mensen voor de hype zijn gevallen, anderen napraten, problemen hebben met hun *****lengte (lees: ego) en eigenlijk niet hebben gelezen dat die speakers richting de muur geplaatst moesten worden voor het "direct reflecting" principe = lachwekkend!

De mensen die roepen dat zij in het bezit zijn van Bose speakers en het "prachtig" vinden klinken zijn geen kenners, noch zijn het mensen die ooit hetzelfde bedrag hebben uitgegeven aan ECHTE speakers (zoals KEF's, Focal's of Magnepan's of electrostaten), want dan zouden ze het een keer snappen.

Kijk anders hier even voor wat plaatjes / technische onderbouwingen over Bull..."uche" Bose:
- Karton, goedkope demping, dunne draadjes, etc, u vindt het hier: http://www.htforum.nl/yab...505.0;attach=112243;image

- Uitleg over het abracadabra? U klikt hier: http://nyet.org/bose/
- En hier nog wat info: http://audioreviewer.word...6/11/28/the-myth-of-bose/

En beste mensen, Beats, Soul, 50 Cent, en al die prul is leuk voor je ego. Kenners lopen natuurlijk met een grote boog er omheen, maar het grote gros van de mensen weet niet beter of het is "de sjit!". Kom op nou, wordt eens wakker, ga een keer Googlen...

Nogmaals: NEE, ik ben geen Bose hater en niet alles is troep, zo vind ik dat wave radio geval best prima klinken maar het bedrag wat je er voor moet neerleggen klinkt niet als muziek in oren... Wel ben ik van mening dat mensen eens een keer correct moeten worden ingelicht voordat ze worden opgelicht.

Ik groet u!


EDIT: Mijn condoleances aan alle familieleden, werknemers en nabestaanden. R.I.P.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 379298 op 15 juli 2013 15:01]

Prima betoog. Jammer dat je jezelf als 'kenner' bestempelt. Doet je verhaal wat mij betreft -deels- teniet.

Aardige link in deze discussie: http://www.breem.nl/
Anoniem: 379298
@einstein15 juli 2013 16:52
Hoezo?

Je weet toch wel wat de definitie van "kenner" is?
Kijk anders even voor uitleg hier

Ik knutsel al met audio sinds mijn 12e, heb veel (volgens mijn vriendin TE veel) verschillende apparatuur en speakers mogen bezitten en gebouwd, en apparatuur gereviseerd/gemodificeerd om kritisch en objectief te kunnen vergelijken en te beoordelen.

Zo ook dat Bose spul... Van 901 tot Accoustimas, het was allemaal maar niks. Geen definitie, geen gecontroleerd laag, geen licht en luchtig midden, wel een hoop lawaai en vervorming. Mijn Solostatic ESL4's met sub uit eind jaren 70 deden het werkelijk 1000x beter dan alles wat ik ooit (natuurlijk via een rommelmarkt vanwege prijs) van Bose heb kunnen bemachtigen!

Daarnaast geen gebrek aan technische kennis. Ondanks dat het niet mijn beroep is (ben overdag "gewoon" Software Engineer), kan ik heus wel een paar audiofeiten opnoemen en audiofabels onderuithalen hoor. ;)

Dus JA, o.b.v. eigen ervaringen bekroon ik mezelf tot "kenner".
Love it or hate it, maar wijk a.u.b. verder niet af van de feiten die ik opsom, het ging niet om mij, maar om Bose.

Salut!
Ik trek je kennisniveau niet in twijfel. Slechts je behoefte dit te moeten benadrukken. De inhoud van een betoog zou voldoende moeten zijn.

Als het alleen om Bose gaat waarom heb je het dan over jezelf als 'kenner'? Om je betoog kracht bij te zetten? Om bovenstaande reden een slecht argument. De psycholoog in mij denkt iets anders.
Ondanks wat leuke innovatieve producten - zoals de sattelietspeakers met losse sub, toendertijd ook wel bekend als de melkpakjes - is Bose nou niet echt kwalitatief hoogstaand en flink aan de dure kant, je betaald voor de naam. Toch knap dat Omar Gopal dat marketingtechnisch voor elkaar heeft weten te boxen dat het merk Bose enorm groot geworden is. Het merk Bose kent iedereen! May he rest in peace!

Overigens vind in de festivalspeakers en de 800 serie discotheekknallers dan wel weer goed. De thuismarkt producten van Bose teren alleen op de naam, kwalitatief vrij belabberd voor die prijs.

[Reactie gewijzigd door Rudios op 13 juli 2013 17:56]

De 802s worden ook wel geroemd om de innovatieve nieuwe feature: fidelity cancelling. Die bijnaam hebben ze in de industrie niet voor niets gekregen. Wel goed voorbereid om perfect MP3tjes van slechte DJ's weer te geven overigens, want het verschil met vinyl/wav/cd is dankzij deze unieke techniek niet meer te horen.

Zonder grappen overigens vind ik dr. Bose en wat hij bereikt heeft een mooie bron van inspiratie en er zijn absoluut ook erg mooie series uitgekomen op gebied van luidsprekers en of dat naar mijn mening te lang geleden is doet absoluut niets af aan de prestaties van dr. Bose. Ik heb voor de beste man op exact dezelfde manier respect als voor Steve Jobs, ik hoef het niet met beslissingen en producten etc. eens te zijn, maar heb wel respect voor deze visionairs.
Die 802's klinken echter waardeloos zonder een +12dB smiley curve (en Bose verkoopt je daarvoor dan weer een aparte 'controller' voor je versterker). Ze zijn praktisch en klinken niet slecht, maar helemaal de top zijn ze nu ook weer niet :)
Het feit dat die controller er zit heeft niets te maken met de geluidskwaliteit.

Het is onderdeel van het ontwerp. Of ben jij ook principieel tegen phono-voorversterkers? En wat vind jevdan van bassreflex-poorten of klankkasten?
Dat is dus een slecht ontwerp. Er zijn genoeg merken waar de controller niet nodig is met een goed geluid.

Als geluidskwaliteit echt belangrijk is dan zijn er tal betere keuzes dan Bose. Je kan wel zeggen ja Bose heeft een mooi design en hoge bouwkwaliteit, maar dat hebben de andere high-end merken ook. En dan ook nog eens met een high-end geluidskwaliteit.
M.a.w. Phono voorversterkers (ook highend) geven ook per definitie slecht geluid of zijn in ieder geval een teken van inferieur ontwerp?

ik denk dat een uitlegje over speakerontwerp hier op z'n plaats is, maar ik ga m'n dure tijd er niet in steken.

voor de duidelijkheid: ik vind Bose niet Super, maar een flinke eq toepassen als enige correctie voor een breedbandluidspreker is echt geen gek idee.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 16 juli 2013 15:21]

Hou die phono voorversterkers even erbuiten. We hebben over speakers in de woonkamer waar merendeel van de mensen als source een NAS, Blu-Ray, internet etc hebben. En dus nietplatenspelers enz. Dat is even een andere doeleinde.

Ja dus als andere merken gewoon normale high end speakers/amp enz kunnen bouwen zonder die extra eq controle dan zijn bose speakers inderdaad een inferieure ontwerp. Ik wil ook geen tijd insteken om met je te argumenteren dus ik hou er ook mee op.
Anoniem: 451726
14 juli 2013 11:26
R.I.P. voor een man met echte passie voor het audiovak. Waar vind je ze nog die zo een meerderheidsbelang schenken aan degene waar ze veel van hebben geleerd en niet alleen maar voor het grote graaien gaan. Respect.

Bose is op internet toch wel het meest ondergewaardeerde audio merk wat er bestaat. Merendeel van de commentaren op fora komt vooral van mensen die zelf nul punt nul eigen ervaring hebben met het spul.
Terwijl ze in de vakpers wel hoger scoren met vernieuwende producten zoals de VideoWave televisies, hun soundbar en laatst weer met de IN-ear noise cancelling oordoppen. De noise cancelling techniek van Bose is nog steeds de beste techniek die er te koop is.
ik heb een jaar geleden voor iemand een bose 321 systeem geinstaleerd en heb zelf aan de computer/tv een setje z5500 hangen en dat klinkt toch echt veeel beter dan de bose 321.

2.1 kan gewoon NOOIT echt true surround geven je hoord veel te duidelijk van welke kant het geluid komt met 5.1 heb je dat simpelweg niet dan komt het geluit echt van alle kanten.

voor radio en tv is het prima maar als je source surround is moet je echt gewoon 5.1 hebben voor het 5.1 gevoel.

veel mensen hebben gewoon slechte oren en houden door all die rakketak ballemuziek van zeer irritante tonen en bass (dit was ook het enigste dat ik met mn z500 moest tunen de bass).

dus voor het geld is het toch echt wel overrated.
ik weet dat je voor dat geld toch echt betere 5.1 of 4.1 setjes kan halen waar je echt de surround ervaring mee kan krijgen.

het enigste voordeel van 2.1 is dat je niet 2 kabels naar achter weg hoeft te werken.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 15 juli 2013 15:33]

Die man heeft in ieder geval een mooi bedrijf neergezet met mooie producten en ook een oog voor design. Daarnaast naar mijn idee innovatief en ze weten bijna als geen ander hun producten te presenteren.
Niet iedereen is fan van het Bose geluid. Wat betreft thuis luidsprekers hoor ik ook liever een ander merk, maar hun koptelefoons voor onderweg (on-ear en in-ear) zijn dan wel weer erg goed.
Service van Bose is absoluut top

Hij kan volgens mij met een big smile heen gaan.
Hij was toch vooral een hele goede marketeer. Dat je in de winkel Bose nooit direct met andere merken kon vergelijken had een reden.
Bij RAF in Amsterdam stond Bose tussen de andere luidsprekers.
Ik ben er wel eens binnengewandeld en vond het niet fijn klinken, bij nadere inspectie stond er een acoustimass setje te spelen. Bij Polectro stond een plexiglass woofer de gebruikte drivers stelden niet veel voor, goedkoop van papier een centimeter of 13.

Voor het geld dat je er voor moest neertellen kon je in de zelfbouw speaker wereld zoveel moois krijgen.
R.I.P.

Weet eigenlijk iemand of dit

http://youtu.be/z3gX2HwFf5I

ooit nog wat geworden is ?
Is dat later niet door diverse Japanse (en later meerdere) merken gebruikt onder de noemer 'ferro magnetic suspension'?
Ik weet dat de Nissan Skyline GTR V-Spec (R34) dit systeem ook gebruikt, en met succes.
Bose heeft zeker bijgedragen aan de ontwikkeling van geluidsweergave. Daarover geen twijfel. Die credits verdient hij zeker. Maar zijn audio producten zijn van middelmatige kwaliteit en way overpriced. Ze hebben mij iig nooit kunnen overtuigen. De grootste klapper maakte hij met de overgewaardeerde 'melkpakjes' Acoustimass. Iedereen moest ze hebben. Nou ja, bijna iedereen dan. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons, al hebben ze nog steeds een schare liefhebbers.
Ze hebben natuurlijk ook een grote schare liefhebbers om hun mobiele producten.ik vindt dat ze daarin wel ondscheidend zijn en erg goede producten maken. Men doet hier of ze alleen maar slechte producten maken.
Ach en die home cinema sets thuis? Het geluid van de bose speakers is makkelijk voor veel gebruikers. Er zit veel kleur in dus velen zullen het mooi vinden omdat ze niet zo kritisch zijn.
Het is in ieder geval beter dan de setjes die bij de gemiddelde homecinema set zit.
Een persoon die men mag bewonderen. Rijk geworden maar wel nog steeds docent gebleven tot nog vrij laat in zijn loopbaan en dan nog eens een groot deel schenken van zijn bedrijf aan MIT voor verdere financiering.
Pluim voor het herinvesteren in de jeugd en onderzoek!
Heb hier 4x de 301 die kon je in veel kroegen terug vinden in de jaren 90, blijven top speakers!
Rip Amar Gopal Bose.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee