€ 197,- bij Electro World

Sony WH-1000XM4 (Zwart) Review

16 december 2022, laatste update op 16 december 2022, 583 views Rapporteer

Maand geleden de XM4 gekocht. De koptelefoon heeft handige functies, als multipoint, een app waarmee je hem kan personaliseren. Jammer dat er geen IPX rating is en de laadkabel die erbij komt is overbodig. Voor dagelijks gebruik is het een uitstekende koptelefoon. Zeker nu de prijs gedaald is, een aanrader!

Pluspunten

• Muziekkwaliteit
  • De Active Noise Cancelling (ANC)
  • De Sony app met EQ settings
  • Draagbaarheid
  • Comfortabel als je hem direct opzet
  • Touchpaneel voor de bediening
  • Multipoint
  • NFC chip waardoor je makkelijk kan verbinden met je devices

Minpunten

• Geen IP-rating
  • Kleine laadkabel
  • De druk op je oren bij het te lang dragen van de koptelefoon
  • onnauwkeurigheid in de sensors bij het opdoen en in de touchbediening

Disclaimer
Dit stukje heb ik geschreven na het schrijven van de review. Het is meer geworden dan wat ik ervan had verwacht. Het idee was om aan te geven waarom ik de XM4 heb gekocht, hoe deze mij op een normale dag bevalt en ook waarom ik niet heb gekozen voor een andere koptelefoon als bijv. de XM5. Mocht je feedback hebben kan je me altijd een pb sturen (dit is mijn eerste uitgebreide review en zou graag willen weten wat er evt. beter kan).
PS: Ik probeer nog wat foto's toe te voegen
Inleiding
De afgelopen 4 jaar heb ik lang van mijn Sony WH-CH700N koptelefoon kunnen genieten bij het luisteren van muziek. Wat ik vooral fijn vond ten opzichte van de eerdere goedkope koptelefoon waar ik toen van kwam was de muziekkwaliteit die me meer kon laten genieten van de verschillende soorten muziek waarnaar ik luister wanneer ik onderweg ben of aan het studeren ben. Ook was het mooi meegenomen dat de WH-CH700N met Noise cancelling kwam, waardoor ik minder geluid van buiten af mee kreeg wat betekende dat ik op een lager volume van mijn muziek kon genieten en minder snel afgeleid werd door de verschillende geluiden om me heen. Helaas werd de koptelefoon wat ouder door de jaren heen, waardoor die door slijtage (en onhandig gebruik tijdens het sporten) toch wel verouderde. Mooi excuus voor mij om te zoeken naar een nieuwe koptelefoon waarmee ik weer kon genieten van zowel de muziekkwaliteit en de noise cancelling.

Rond black friday begon de zoektocht naar een nieuwe koptelefoon, omdat ik al een goede ervaring had met Sony, kwam de keuze voor mij snel uit tussen de XM4 en de XM5. De XM4 leek prijstechnisch gezien beter nu het verschil met de XM5 niet heel groot leek te zijn op de eigenschappen die ik het belangrijkst vond (muziekkwaliteit en noise cancelling). Mocht ik toch dat extra beetje meer willen zou ik wel bereid zijn om mijn koptelefoon te retourneren om de XM5 aan te schaffen. Hierdoor kwam ik tot de beslissing, hoewel deze 2 jaar ouder is, voor de XM4 te kiezen.
Eerste indruk
Bij het openen van de doos kom ik eerst de hoes tegen van de XM4. Met in die hoes dan, jawel de XM4 zelf, met een vliegtuigadapter, een aux kabel en en usb-c kabel. Wat mij betreft is alleen de aux kabel handig voor als de batterij een keer leeg is of voor als ik op de ouderwetse manier met een kabel wil luisteren naar de muziek. Vliegen doe ik niet vaak en als ik dat doe gebruik ik mijn telefoon of laptop om te genieten van entertainment. De usb-c kabel hadden ze wat mij betreft er net zo goed uit kunnen laten nu die eruitziet alsof het buiten wel heel koud is geweest, hij is ongeveer naar mijn gevoel net niet kleiner dan mijn vinger en dit is voor mij veel te klein voor een oplaadkabel.

Afijn de eerste stap voor het gebruiken van mijn koptelefoon kwam dichtbij en het bevalt me goed dat je de koptelefoon, door de nfc chip, makkelijk kan verbinden met je telefoon. Een kleine tik met mijn telefoon op de linkerkant van de XM4 en ik ben al direct verbonden. De sony app had ik al geïnstalleerd door mijn vorige koptelefoon, waardoor ik gelijk aan de slag kon gaan.

Het eerste wat mij direct opviel zodra ik de koptelefoon opzette was dat hij aangenaam comfortabel op mijn hoofd zit. Zodra ik verbonden was met mijn telefoon, de muziek was aangezet en de noise cancelling zijn werk kon doen, kon ik gelijk het volume van mijn telefoon omlaag zette doordat ik praktisch niks hoorde van het achtergrondgeluid in mijn huis en ik daar met het volume niet overheen hoefde te gaan om te genieten van mijn muziek. Ik was verbaasd over de geluidskwaliteit nu ik door de noise cancelling me volledig kon focussen op het geluid dat vanuit de koptelefoon kwam. Een verademing ten opzichte van de noise cancelling van mijn vorige koptelefoon waar ik, ondanks de noise cancelling, nog best wat harde geluiden van buitenaf mee kon krijgen.
Functies
Na tevreden te zijn geweest over de eerste indruk werd het tijd om de interactie met de koptelefoon dan te testen. Waar ik op mijn vorige koptelefoon de bediening alleen met knoppen kan doen, zitten er op deze koptelefoon maar twee knoppen: een aan-en-uitknop en daarnaast een "customknop", die je via de app kan instellen om de noise cancelling te reguleren of om Google assisten, Alexa of Siri in te schakelen. Nu Noise cancelling voor mij een belangrijk punt is en ik niet veel gebruik maak van deze spraakassistenten was dit een no brainer en liet ik custom knop lekker op de noise cancelling mode staan.

Na een snelle uitleg van de app werd me duidelijk dat er een touchbedeniening zit op de rechterkant van de koptelefoon en ik hiermee zaken als: volume, pauzeren, vorige/volgende lied/filmpje en zelfs het toelaten van omgevingsgeluid kon regelen. Modern, makkelijk ik hou van ervan. Tijd om de koptelefoon in het dagelijks leven te gebruiken.
Dagelijks gebruik
Nu woon ik midden in een binnenstad waardoor ik meestal geconfronteerd word met veel geluid, geroezemoes etc. om me heen. Zaken waar ik me niet per se aan erger, maar nu ik, zowaar wel door adhd, mijn concentratie niet goed kan reguleren krijg ik zo redelijk veel prikkels binnen op een dag wat me toch wel energie kost nu ik niet goed kan filteren wat wel belangrijk is en wat niet. Tijdens het reizen niet zo heel erg, maar wel als ik (een poging doe tot) studeer, werk e.d.. Het viel me dus ook gelijk op hoeveel minder ik meekreeg van het geluid om me heen zodra ik de deur uitstapte en me klaar maakte voor de dag. Om toch nog enigszins wat mee te krijgen van het verkeer om me heen heb ik dan ook gelijk de ambient sound modus aangedaan.

Reizen met de XM4 bevalt mij goed. Als het nodig is zet ik de ambient sound aan zodat ik dingen als bussen, auto's en andere fietsers nog wel kan horen. Maar zodra ik in het OV zit kan de noise cancelling aan. In het OV viel me gelijk op dat de gesprekken van andere passagiers en het geluid van de bus/trein verstomde, waardoor ik makkelijker met de chaos in mijn hoofd om kon gaan en nog tijdens het luisteren van mijn muziek goed kon doornemen wat de planning van mijn dag was en eventuele to do's die ik normaal gesproken nooit doorneem, doordat ik in het OV meestal al snel afgeleid ben door wat er buiten te zien is en vooral de (telefoon)gesprekken etc. om me heen.

Zodra ik klaar ben met reizen en aankom op de uni word ik niet afgeleid door alle drukte om me heen en kan ik in één keer door naar mijn lokaal. Na de les kan ik in de bieb nog even werken aan zaken als mijn studie of wat (administratief- & plannigswerk) voor mijn werk. Hoewel iedereen meestal wel stil is in zo'n bibliotheek zijn er altijd wel geluidjes te horen waardoor ik snel afgeleid ben: gesnotter, gehoest, geslurp, het vallen van spullen, het openen van de deur etc. Ik raak er niet geïrriteerd door, maar kijk altijd wel naar waar het geluid vandaan kom en moet dan weer mijn best doen om me weer te richten op waarmee ik bezig ben. Eenmaal ingenesteld kan ik dan mijn laptop openen en door de multipoint functie kan ik mijn koptelefoon verbinden met mijn laptop zonder dat de verbinding met mijn telefoon wegvalt. Heel handig! Een klein stukje van een online college gekeken en daarna kon ik onder genot van muziek aan de slag aan mijn to do's voor de dag, terwijl ik naar wat muziek luister.

Ik luister naar een variatie van muziek. De ene keer naar wat pop, de andere keer naar techno, rock, r&b, indie, hiphop e.d.. Het eerste wat me opvalt is dat elk lied een stuk zuiverder klinkt, het is niet alsof ik in de studio ben, maar wel net wat dichter bij de "bron" van de muziek ben dan dat ik gewend ben. Hoewel ik zeer tevreden ben met de muziekkwaliteit kon ik het niet laten om toch nog wat te spelen met de equalizer in de sony app. Na wat op het internet te hebben gezocht heb ik een setting gevonden die me nog beter ligt, waardoor de kwaliteit van de muziek voor mij nog net een niveau omhoog wordt gehaald.
Gebruik van de functies
De koptelefoon heeft veel technische snufjes die het gebruik comfortabeler maken. De functies die ik links heb laten liggen zijn de speak-to-chat fucntie, waardoor de XM4 automatisch pauzeert als je begint met praten, en de functie, waarmee je hand op de rechteroorschelp doet die de noise cancelling uit zet, zodat je makkelijk kan praten met iemand. Dit omdat ik het vervelend vind als de koptelefoon pauzeert bij geluid en ik het redelijk asociaal vind om met koptelefoon op te praten met iemand.

De functies die ik wel gebruik zijn dingen als: multipoint, het pauzeren van de muziek als ik mijn koptelefoon afdoe, daarnaast ook het automatisch uitschakelen van mijn koptelefoon als ik hem lang niet draag en het verbinden met de nfc chip. Het pauzeren van de muziek bij het afdoen van een koptelefoon is een handige functie als ik een (kort) gesprek aanga met iemand (bijv. met de buschaffeur, de cassiere etc.), terwijl ik mijn koptelefoon opheb. Koptelefoon even af, muziek pauzeert en zodra ik hem weer opdoe gaat hij verder waar ik gebleven ben. Helaas is de sensor niet altijd even nauwkeurig en moet ik hem met een net iets duidelijkere beweging op mijn hoofd zetten om de muziek weer voort te zetten.

Daarnaast kan ik ook vergeten om mijn koptelefoon daadwerkelijk uit te doen als ik hem afzet en hem langere tijd niet gebruik. Vandaar dat ik het heel handig vind dat hij automatisch na een bepaalde tijd uit kan gaan om de batterij te kunnen besparen. Mocht ik hem weer willen gebruiken hoef ik maar een tik te geven met mijn telefoon op de linkerkant en hij is gelijk weer verbonden.

Ik wissel genoeg af met pauzes voor bijv. een bakkie koffie, of daadwerkelijk iets te doen, waardoor ik hem niet een hele dag op heb. Wat me wel opvalt is dat ik hem wel even af moet doen na een tijdje (ong 2 uur), aangezien hij wel de hele tijd op mijn oor drukt. Desondanks vind ik hem comfortabel zitten en ik merk door zijn gewicht, meestal niet dat ik hem opheb. Wat ik jammer vind is dat de touchbediening soms niet altijd even goed doet wat ik wil (zeker met handschoenen aan) en als die wel reageert, dit wel met een kleine vertraging (ong 1 sec) gebeurt. Niet een grote dealbreaker, maar dit zorgt er soms wel voor dat het gebruik van de XM4 net niet zo comfortabel is als gewild.

Helaas heeft de XM4 ook geen IPX rating en hoewel hij wel tegen wat water schijnt te kunnen, is het toch afgeraden hem te dragen tijdens regenbuien en het sporten. Jammer nu we net in een land wonen waar een regenweek zeker geen vreemd verschijnsel is. Ook sport (hardlopen, fietsen, sportschool) ik regelmatig, ook dan kan ik prima genieten van wat muziek. Hoewel dit waarschijnlijk wel zou kunnen, zou het niet goed zijn voor de levensduur van de XM4.
De belangrijkste eigenschappen waarnaar ik zocht in een koptelefoon, de noise cancelling en de geluidskwaliteit, zijn voor mij (zeker vanuit een 4 jaar oude koptelefoon gezien) boven verwachting gestegen. Daarnaast ben ik blij met een modernere koptelefoon met, helaas een niet altijd even goed, touchbediening.

Het gebruiksgemak maakt, o.a. door een nfc chip en functies (zoals het automatisch pauzeren van muziek bij het afdoen) en een app, waar zaken als EQ en ANC settings te regelen zijn, dat deze koptelefoon nog steeds uitstekend is. Sony heeft een 3,5mm jack erbij geleverd wat fijn is, waardoor je hem ook bij oudere apparaten kan gebruiken. Daarnaast is hij door het doosje dat meekomt makkelijk mee te nemen in je tas of koffer.

Helaas zijn er ook minpunten, denk aan de te kleine oplaadkabel, geen IPX rating, de druk op de oren bij te lang dragen, onnauwkeurigheid bij het opdoen van de koptelefoon en in de touchbediening. Hoewel smaak verschilt, aan iedereen de XM4 anno eind 2022 aan iedereen kunnen aanraden.De XM5 is al een tijdje uit, maar het prijsverschil van bijna €100 tussen de XM4 en de XM5 is voor mij net te veel.

Nu de verschillen niet heel groot zijn en je een goede (tweedehands) XM4 kan kopen, is dit wat mij betreft een no brainer. Als je €200 (voor een tweedehands) of €250 over hebt voor een noise cancelling koptelefoon, die zeer gebruiksvriendelijk is, met goede muziekkwaliteit, is voor mij de beslissing duidelijk.

De XM4 is en blijft een koptelefoon waar je niet om heen kan gaan.

Heb jij ook een Sony WH-1000XM4 (Zwart)?