Chrome OS krijgt vanaf laat in dit jaar iedere vier weken nieuwe versie

Google gaat vanaf het vierde kwartaal van dit jaar Chrome OS iedere vier weken een nieuwe milestone release geven. Daarmee zit het straks in hetzelfde ritme als de Chrome-browser. Nu nog krijgt Chrome OS iedere zes tot acht weken een nieuwe versie.

Google wil met de aangepaste cyclus 'nieuwe features sneller in de handen van consumenten plaatsen', maar tegelijk nog steeds 'de kernwaarden van Chrome prioriteit geven: veiligheid, stabiliteit, snelheid en simpliciteit'. Wat de snellere cyclus eventueel zal veranderen aan de omvang van en hoeveelheid aan nieuwe features, meldt Google niet.

De Chrome-browser stapt in het derde kwartaal, dus al iets eerder, over op dit snellere ritme, had Google al bekendgemaakt. Om te zorgen dat de browser- en os-versies straks gelijklopen, zal Chrome OS versie 95 overslaan.

Wie liever meer sporadische, stabielere releases heeft, kan straks terecht bij een nieuw updatekanaal. "Voor zakelijke en onderwijsgebruikers komt er een nieuw kanaal waarop iedere zes maanden een nieuwe update verschijnt. Daarover volgen later meer details." Ook de Chrome-browser krijgt een dergelijk kanaal, maar dan met een milestone release iedere acht weken. Deze alternatieve updatekanalen hebben geen invloed op de beschikbaarheid van tussentijdse security-updates, die Google regelmatiger dan de milestone updates uitbrengt.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

13-06-2021 • 12:36

80

Reacties (80)

80
79
32
8
0
39
Wijzig sortering
Waarom maken ze van ChromeOS niet dé tabletalternatief voor Android? De Lenovo Chromebook Duet laat zien dat het potentieel een prima tablet os kan zijn. En als daarbij nog de lange updatetermijn van ChromeOS bij meekomt heb je volgens mij potentieel goud in handen?

Ik vraag me af of de consument elke vier weken zit te wachten op een update? Ik weet niet of je iets merkt dat het OS aan het bijwerken is? Liever eens in de zoveel maanden een mooie update, dan continue kleine updates tussendoor die langzaamaan de boel veranderen.
ChromeOS voor tablets is in mijn ogen veel beter dan Android, ik denk dat het komt dat de fabrikant van Android tablets ook hun eigen software wil toevoegen.
Nou, de updates gaan in chrome os vloeiend en heb ik als gebeuiker niks mee te doen en hoef niet na een herstart te wachten tot het is afgerond.

In windows is dit soms echt kut dat updaten en een gerstart lang over doet
Anoniem: 427069 @Pasteis13 juni 2021 19:39
In een video van Mac Address https://www.youtube.com/watch?v=Eck3cimhKyA wordt uitgelegd waarom bijvoorbeeld macs geen touch screen hebben. TLDR: Het OS voor tablet is ingericht om te tikken op elementen met vingers (vrij onnauwkeurig) en een pc gebruikt een precisie aanwijzer. Je kunt niet zomaar een pc OS compatibel maken met touch *kuch* Windows 8 *kuch*
Zijn er mensen die een Chromebook dagelijks gebruiken? Ik heb er een gehad maar vorig jaar na 1 jaar verkocht, voor mensen die erg weinig nodig hebben super natuurlijk. Maar als je net al dat beetje meer moet dan is het snel klaar, als er een emulator beschikbaar was waardoor je windows software kon draaien was dat al super geweest. Zover ik weet kon dit alleen in een Enterprise omgeving: nieuws: Parallels maakt draaien Windows op Chrome OS mogelijk voor 70 dollar .... Maar om elk jaar 70 dollar te betalen om windows te kunnen draaien.. De software die wij vanuit school draaien is voornamelijk Windows georiënteerd, ja je kan office online gebruiken maar dat werkt vaak niet best als je het ergens opnieuw moet openen (format issues).

Ik heb in dat ene jaar/anderhalf geen voordeel gezien waarom ik Chrome os zou moeten gebruiken tov Windows of een andere linux distro zoals pop os/fedora.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 25 juli 2024 21:36]

Jazeker, hij staat op de eettafel en verder is het voor mij een fijn stuk gereedschap dat ik makkelijk meeneem op reis (Lenovo IdeaPad Flex 3 CB). Is via een HDMI-adapter gewoon aan te sluiten op een TV voor het kijken van series, al is het ingebouwde display ook OK (maar natuurlijk niet groot, en spiegelend).

Verder zit er gewoon een prima terminal in en kan ik gewoon de Linux-programma's installeren die ik graag wil (Firefox en Chromium heb ik sowieso, LibreOffice kan ook, meen ik), en dan zijn de Android-apps gewoon de kers op de taart (teletekst, OpenVPN client, maar natuurlijk ook gewoon Netflix en Prime). Van het weekend heb ik op afstand gewoon een hele stapel VMs ingeregeld zoals ik het graag wil, dat gaat heel goed, inclusief initële configuratie via SSH portforward.

Voor kantoorwerk kan ik Google Docs gebruiken of zo ik wil de Citrix Workspace gebruiken via de browser, gaat natuurlijk ook prima.

Het enige dat ik mijn oude ThinkPad wel kon en hiermee (nog? niet, of moet ik het nog ontdekken?) is de WiFi zowel client als AP te laten zijn. Dat was wel fijn omdat je dan in hotels niet op ieder apparaat hoeft in te loggen. Oh, en in mijn ThinkPad had ik een supergrote SSD gezet om een backup van mijn bestanden altijd bij mij te hebben.

Maar voor de rest? Gewoon helemaal prima,. Ik ben nog steeds Linux-gebruiker, maar zo'n Chromebook is eigenlijk behoorlijk veel bang for the buck, en dus fanless (en dus zonder storend geluid), ben er gewoon tevreden mee. Ik zit te denken om nog een keer een topper te kopen waar ook een NVME drive in kan zodat ik weer een backup van thuis kan meenemen na een kleine upgrade, maar dat is een upgrade uit luxe, niet omdat het moet.
Ik heb de acer spin 713 i5 met nvme en dat is een erg snel apparaat. De cpu is niet aan de max te krijgen en er is wei ig wat ik er niet mee kan doen.

Het schijnt dat ze de browser los weken van het is os. Integratie telefoon/laptop is ook aardig gedaan. Werki houdelijk is er tot nu toe niets wat ik er niet mee kan doen.
Hoe zorg je ervoor dat Google geen of zeer beperkt gedrags- en gebruiksgegevens over jou verzamelt? Ik zie als groot nadeel toch wel dat Google, zeker met de standaard instellingen, echt alles wat je op dat apparaat doet vastlegt en al dan niet via algoritmes doorverkoopt aan iedereen die bereid is te betalen.

Met Windows is telemetrie (metadata) al nauwelijks 100% uit te schakelen, hoe is dat bij Chrome OS?
Op ChromeOS kun je ook Android- en Linux-apps installeren, en zelfs Wine voor Windows-programma's. Daarnaast ook nog CrossOver Office native voor ChromeOS om Windows-apps te draaien, inclusief MS Office. Oké, CrossOver is ook niet gratis, maar het is in ieder geval een betere oplossing dan Parallels.
Veel organisaties zijn al jaren geleden afgestapt van Windows. Als je als ICT verantwoordelijke een beetje inzicht hebt dan weet je dat Vendor Lock-in een heel gevaarlijk punt is voor je organisatie. Laat staan dat je vaak de hoofdprijs betaald want Microsoft is de licentie koning. Om het te begrijpen moet je minimaal AAD P2 aanschaffen, niet ADDS!

En als je organisatie niet verbonden is aan een specifieke leverancier, dan kun je medewerkers het apparaat geven wat ze zelf willen. Wil je een Mac? Geen probleem. Wil je Linux? Geen probleem.
Heb je geen voorkeur? Hier is een Chromebook. Je hoeft ze niet eens mee te nemen naar de zaak want je hebt zelfs chromebook-to-go zodat je er zo een uit het rack kan pakken.

Chromebooks zijn gewoon super ideaal voor de meeste consumenten (prijs, eenvoud) en bedrijven (management, prijs, eenvoud).

Als je hedendaags nog na moet denken hoe je je Windows apps werkende moet krijgen op een chromebook dan snap je concept simpelweg niet. Je probleem is niet Chromebooks, chromeOS, Linux of apps. Maar je zit in een vendor lock-in waar je eerst van af moet stappen.
En hoe denk je van die vendor lock-in af te stappen? Voor veel enterprise oplossingen heb je niet veel kwalitatieve alternatieven en vaak allen alleen op Windows. En als het dan toch op alternatieve platformen werkt moet je soms zelf alle integratie bij elkaar gaan puzzelen.

Leuk als je als bedrijf niet meer nodig hebt dan een tekstverwerker en een mailclient of als al je software netjes browser-based is. Ik ken inderdaad zulke ondernemingen,en dat werkt goed voor hen. Maar ik ken ook ondernemingen waar het gewoon niet kan.

En op zo een moment vraag ik me af hoeveel omgevingen jij kent want je gaat er wel heel snel en eenvoudig over.
Check, dat is precies de instelling waar ik op doelde:
Het kan niet, wij wij zijn die die super speciale instelling waar een moderne werkplek niet past.

De gebruikers klagen ondertussen al jarenlang over de IT. Iedere club die ik tegen kom met die instelling vraag ik maar in ding: doe eens een onderzoek bij je gebruikers. Dan wordt het gesprek plots vrij politiek want cijfers is waar men bang voor is. Gelukkig heeft men in de boardroom ondertussen wel in de gaten dat dat verhaal niet waar is.

Welke sector wil je weten, trouwens. Want de sectoren zoals onderwijs en zorg zijn al lang over. Zelfs de overheid hangt alles al in azure.
Met een Chrome ook ga je natuurlijk ook al vrij snel naar een vendor lock in. Alleen dan met Google services.
Je mag ook een andere browser gebruiken of Linux installeren natuurlijk ;)
En dan is het voordeel dat een Chromebook zogenaamd bied ook weg.
Hij is niet meer goedkoop?
Kijk, je moet natuurlijk niets. Je kan er linux op installeren maar je kan ook simpelweg firefox installeren. Dan ligt al je surfgedrag in ieder geval niet bij Google.
Als je serieus geavanceerd werkt met spreadsheets dan zijn er maar twee keuzes: Excel op Windows of Excel op MacOS. Excel online is leuk voor normaal spreadsheet gebruik, net als alle andere alternatieven. En er zijn veel meer mensen dan je denkt die serieus geavanceerd werken met spreadsheets. Om de vendor lock-in te doorbreken is het hebben van een echt alternatief voor Microsoft Excel een minimale vereiste voor velen.
SoftMaker Office heeft anders een uitstekend Excel-programma. SoftMaker is ook iets ouder dan Microsoft Office, dus een behoorlijke staat van dienst ook. Oké, niet open source dus in zekere zin nog steeds een vendor lock-in, maar SoftMaker is beschikbaar voor Windows, macOS, Linux en Android en op alle platformen is hun Excel-app net zo uitgebreid (ja, ook op Android!), geavanceerd en stabiel/performant.
SoftMaker Office ziet er heel interessant uit. Op basis van een korte blik mis ik maar 1 ding: macro's als je niet op Windows zit. Maar macro's zijn maar voor een kleine subset van die 1% belangrijk.
Vendor lock-in heeft niets met open of closed source te maken maar met uitwisselbaarheid van bestanden. Als Softmaker Office open source is kan je nog steeds niet zomaar overstappen als ze een proprietary bestandsformaat gebruiken. Ja, op basis van de source code zou je een migratietool kunnen maken. Maar voor de kosten daarvan koop je veel Office365 licenties.
domme vraag misschien maar libre office is niet echt competitief met excel of combitabel met chrome os an?
Klopt. Libre Office is voor 99% van de mensen voldoende. Maar in iedere grote organisatie is die éne procent essentieel voor de omzet.
Zolang Libre Office nog moeite heeft met simpele CV's of spreadsheets met simpele datum structuren. Nee, Libre Office is nog steeds niet voldoende voor 99% van de mensen. Het is goed voor tweakers en mensen die het niet zo veel uit maakt, zolang de inhoudelijke informatie maar zichtbaar is.

Libre Office gaat nog altijd waardeloos om met het weergeven van documenten die in andere office applicaties gemaakt zijn. De documenten die het maakt worden ook zelden exact gelijk in andere office producten getoond. Dit is niet alleen naar MS Office, ook naar Google Docs. Terwijl die wel zonder al te veel gezeik elkaars documenten kunnen lezen en/of bewerken.
Wat is jou probleem met spreadsheets en datum structuren? Waar gaat dat volgens jou mis?

En wat is de uitdaging met CV's? Bedoel je daar CurriculumVitae mee? of iets heel anders? Mijn CV is in LibreOffice geschreven en ik lever die alleen in pdf-formaat. Dat kan met LibreOffice heel mooi zodanig worden ingesteld dat mijn CV opent zoals ik dat wil.

En over het weergeven van documenten die in andere tools, versies of varianten zijn gemaakt: Daar heeft elke tool last van. Werk maar eens met een andere printer driver op een verder gelijk systeem. Er zijn niet voor niets speciale pdf-versies om documenten naar de drukker te sturen (dan blijft de lay-out perfect). En een andere versie voor archiveringsdoeleinden (dan blijft het ook in de verre toekomst bruikbaar en leesbaar).
duidelijk dankjewel
Anoniem: 1322 @jmvdkolk13 juni 2021 20:38
En daardoor moet de rest het maar slikken?
@Anoniem: 1322 Dat is helemaal niet wat ik zeg. Ik zeg niet voor niets "Om de vendor lock-in te doorbreken is het hebben van een echt alternatief voor Microsoft Excel een minimale vereiste voor velen."

Ik wil graag de vendor lock-in doorbreken. Maar zolang er geen goede alternatieven zijn wordt het heel lastig. Zelfs met goede alternatieven is het lastig omdat de meeste mensen kiezen voor niets doen, en dat betekent bij Microsoft blijven.
Anoniem: 1322 @jmvdkolk13 juni 2021 20:13
En toch zie ik Google sheets gebruikers die helemaal losgaan met big query. Zaken die ze normaal nooit voor mogelijk achten (enkel al qua hoeveelheid tabellen en snelheid).

Maar weet je wat de echte kracht van Office is? Macro’s (VBA). Weer een enorme vendor lockin is.

Echt, Excel is de laatste decennia niet heel erg veranderd. We installeren zelfs nog steeds exclusief Office 32 bit bij gebruikers (ook standaard in Office 365).
Veel ict ers zitten ook in hun hoofd in een vendor lockin, te zien aan de reacties. Ik gebruik al jaren geen windows meer en ben gelukkig van die update maffia af. ik krijg in linux netjes te zien wat er aan updates klaar staat en waarom, en als het voor een toepassing is die ik nooit gebruik of twijfel aan de noodzaak versus compatibiliteit dan doe ik die update niet. Voor de baas heb ik voor de legacy tools citrix en een windows 7 VM en verder draaien alle serieuze vergadertools ook onder linux.
Elke 4 weken een os update met het risico dat er weer eens iets niet werkt is toch niet te doen, das nog erger dan windows 10.
Update maffia, kom op zeg... Prima dat je een ander OS verkiest, maar je kan ook overdrijven. Ik draai thuis 3(incl werk laptop 4) Windows PC's en vind het juist een stortregen van eenvoud. En ja dat is natuurlijk ook een mening. Heb zelf wel eens Ubuntu op een Asus EEE netbook gezet. Doet het nog steeds, maar toch een aantal keer flink gelazer mee gehad waarbij ik op de commandline moest gaan lopen kloten. Één keer vanwege(je raadt het al) een update waarbij hij geen GUI meer startte. De andere keer omdat ie zo slim was om zijn schijf vol te updaten. Is dat ook update maffia? ;)

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 25 juli 2024 21:36]

Ook wel eens een klein probleempje gehad, eigen schuld, maar met timeshift zet je zo een vorige versie terug, kost een paar minuten en zelfs een simpele gebruiker kan dat. Apple heeft geloof ik ook zoiets maar voor windows heb ik dat nog niet gezien behalve volledig clonen of alleen de registry backuppen.
En ja natuurlijk is het maar een mening en een voorkeur, ben niet anti microsoft maar ben er na al die jaren wel een beetje klaar mee.
Misschien lack of experience?

Ik update windows handmatig en daarvoor altijd even backuppen.

De meeste problemen komen niet zozeer van Windows updates zelf (Tenzij nieuwe feature release) maar van drivers.
Drivers zijn niet echt een ding in linux, 99% zit gewoon in de kernel. Wat wel een issue is zijn dependencies maar ook die problematiek wordt vaak overdreven door linux users om interessant te doen.
Met windows is het gewoon gebrek aan controle,de meeste problemen zijn ook updates van zaken die helemaal geen update nodig hebben. Mijn ervaring is gestopt bij windows 7 maar daar kon je gewoon probleem updates negeren. Heb er gewoon geen zin meer in dus 100% linux hier met een paar VMs voor zakelijke dingen.
Heb je geen voorkeur? Hier is een Chromebook. Je hoeft ze niet eens mee te nemen naar de zaak want je hebt zelfs chromebook-to-go zodat je er zo een uit het rack kan pakken.

Chromebooks zijn gewoon super ideaal voor de meeste consumenten (prijs, eenvoud) en bedrijven (management, prijs, eenvoud)..
Misschien wel, maar dat is natuurlijk jouw mening. Ik zelf vind chromebooks handig als voor erbij misschien, maar daar houdt het snel op. Ik zelf hoef ook geen google vendor lock-in, waarbij google letterlijk alle informatie vergaard.Dat is dus ook 1 van de redenen dat ik hem weg heb gedaan.
Als je hedendaags nog na moet denken hoe je je Windows apps werkende moet krijgen op een chromebook dan snap je concept simpelweg niet. Je probleem is niet Chromebooks, chromeOS, Linux of apps. Maar je zit in een vendor lock-in waar je eerst van af moet stappen.
Ik snap het concept, maar je moet niet iets gaan zeggen wat niet klopt. Je insinueert nu dat ik het allemaal niet snap maar dat klopt niet, ik zit totaal niet in een vendor lock in vanuit mijzelf. Maar als ik vanuit studie VM opeens moet draaien zonder daar duidelijkheid over was, excel ms moet gebruiken waarbij online excel niet volstaat, erp software moet draaien of simulatie software en daarmee ook toetsing plaatsvind ben ik snel klaar met chrome os. Maar je hebt het nu over dat ik van vendor-lockin moet afstappen, hetzelfde met mensen die chrome os gebruiken en volledig in het google eco systeem zitten..

Dat terzijde is uiteindelijk een Windows laptop meer open, op een windows laptop kan ik zonder problemen verschillende linux distros draaien zonder problemen. Doe dat maar eens op een chromebook, getest een jaar geleden maar dat viel toch tegen (of driver problemen of geen ondersteuning voor bepaalde functies). Ja je kan nu ook linux apps draaien op chrome os, maar dat is het vaak toch net niet.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 25 juli 2024 21:36]

Ik denk dat veel een relatief begrip is
Ik gebruik Chrome OS dagelijks voor ongeveer 9 jaar. Zowel zakelijk als privé. Daarvoor Windows/msdos gebruikt voor ongeveer 25 jaar.

Alle zakelijke kernapplicaties (circa 25) waaronder die van Google Workspace zijn web based. De TCO van Chrome OS is voor zakelijke klanten een stuk lager dan Windows.

Privé gebruik ik WeVideo voor video editing en Steam en Stadia voor gaming. Naast vele webbased apps gebruik ik ca 30 Android apps, zowel op een Chromebox als een detachable Chrome OS tablet.

Chrome OS is sneller, veiliger en simpeler dan Windows. En de devices goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Willemvv23 op 25 juli 2024 21:36]

Dat de TCO lager is kan je niet zeggen. Dat moet je per geval individueel bekijken en bestuderen. Een app nodig hebben voor je werk die niet draait op ChromeOS en heel je vergelijking gaat al niet meer op. TCO is zoveel complexer en uitgebreider dan kijken naar aanschaf- en licentiekosten.
Mee eens. Je moet ook kijken naar gebruikersgemak en daarmee de benodigde gebruikersondersteuning, veiligheid zoals eindpuntbeheer en het benodigde applicatie-, device- en systeembeheer.

Ik hoor, ook van Windows specialisten, dat Chrome OS hier beter in scoort dan Windows.

Het is evident dat Chrome OS niet geschikt is voor organisaties met veel native Windows applicaties, maar als dit een enkele is kan Windows of lokaal (middels Parralels) of in de cloud op Chrome OS draaien. Er zijn ook organisaties die hiervoor, naast hun Chrome OS devices, een Windows PC gebruiken. Vaak wordt van native Windows software door de leverancier of derden een online versie aangeboden.
Native Windows applicaties wordt steeds minder een probleem. Meer en meer business applicaties zijn web-based tegenwoordig. En als er al een Windows applicatie wordt gebruikt is dat slechts de front-end omdat de boel uiteindelijk allemaal centraal staat. En dan is die front-end makkelijk te migreren naar een webbased oplossing.
Deze trend wordt m.i. versneld door de opkomst van low code en no code platformen, zoals Mendix en Betty Blocks.
Daar kan je je nog wel eens lelijk in vergissen. Zowel mijn huidge als mijn vorige opdrachtgevers zie ik niet snel weg gaan van hun Windows omgeving.

Bij mijn vorige is het relatief eenvoudig. Hoewel de kerninfrastructuur vooral dient voor het beheren en bewerken van documenten heb je wel een hele hoop applicaties die met elkaar integreren. Ja, je kan je tekstverwerker in een browser draaien. En dan heb je een tekstverwerker zonder meer. Als je dan in Word ging kijken zag je ineens 20 add-ins om met allerhande software te integreren. Denk bijvoorbeeld aan documentbeheer, templates (veel verfijnder dan wat Word zelf kent), change management (opnieuw met veel meer mogelijkheden dan wat Word zelf kent), metadata management, ... . Dan mag MS wel een Word in de browser hebben, al die dingen integreer je er niet in.

Mijn huidige opdrachtgever ontwikkelt zelf software in een specialistische markt en de klanten zijn hoofdzakelijk grote multinationals. En onze software is ... win32 based. En hoewel de back-end ook op onze infra gehost kan worden, is de front-end te complex om zomaar even naar de browser te brengen.

En hoewel je merkt dat er een groeiende drang is bij velen om platformonafhankelijk te gaan is dat ook niet de heilige graal. In tegendeel zelfs. Menig bedrijf is al weer afgestapt van bijv. een byod setting omdat het weer een totaal andere mindset met zich meebrengt, nieuwe uitdagingen en nieuwe problemen waarbij de uiteindelijke kostenbesparing minder is dan men eerst had verwacht.
https://www.cybelesoft.co...EgKQp_D_BwE&cn-reloaded=1

Ik zag deze advertentie en moest aan je bijdrage denken.
Jaren geleden heb ik eens een Chromebook aangeschaft (Asus C300MA). Lekker snel en goedkoop.

Maar Google vond het na ruim 4 jaar updates wel welletjes, EOL, geen updates meer. Daarnaast hebben ze het nagenoeg onmogelijk gemaakt om er een ander OS op te installeren. Dus nu heb ik een onderzetter van een paar honderd euro.

De TCO viel dus veel hoger uit dan bij mijn Windows laptops, die ik bijna onbegrensd lang kan blijven gebruiken.

Ik weet dat het update beleid tegenwoordig veel beter is maar mij winnen ze niet meer terug.
Je kan Chrome OS vervangen door een Linux distributie. GalliumOS bijvoorbeeld.
Destijds heb ik natuurlijk gezocht naar opties maar voor dit specifieke model bleek het erg lastig te zijn om er een ander OS op te krijgen:

"The C300 ships with Coreboot and U-Boot configured with verified boot. If you want to boot an OS besides Chrome, it's a lot of extra work to use Coreboot/U-Boot as is, because the kernel has to be re–signed every time it is changed."
https://web.archive.org/w...ttp://www.matws.org/c300/

Met behulp van SeaBIOS zou het eventueel wel kunnen. Maar zinnen als "Sound generally works with Linux 4.x kernels, with some exceptions." en "Newer 4.5 and 4.6 kernels may not support sound." stellen mij niet echt gerust, zeker gezien ik niet echt in deze materie zit.
Dit is iets waar je als koper rekening mee moet houden. Mijn acer krijgt ze tot minimaal 2028, en vaak verlengd google de termijn zoals bij hun eigen pixelbook.

Daarna blijft je device bruikbaar, krijgen je aps nog steeds updates en sommige security delen van de play services worden ook langer bijgewerkt.
Ik gebruik 'm dagelijks voor office-taken en als ondersteunend apparaat tijdens m'n werk en vrije tijd. Soort tablet/laptop-hybride. Game er ook regelmatig op, met name The Division 2. Af en toe een potje Hearthstone via touchscreen werkt ook lekker.

En natuurlijk erg veel YouTube, dat heb je wel nodig als je een coronahobby zoals zuurdesembrood oppakt :)

Werkt allemaal erg vlot, nagenoeg instant, heb er geen onderhoud aan, accu gaat 10/11 uur mee, ik zet er geen files op dus geen gedoe met backups/bestanden uitwisselen tussen apparaten. De Chromebook is stil, compact, verlicht toetsenbord, mooi strak ontwerp en maar 499,- euro.

Als je echt Windows-native apps moet kunnen draaien, is het natuurlijk niet handig nee, maar daar is een Chromebook ook niet voor bedoeld.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 25 juli 2024 21:36]

Eens, kan ik me nog voorstellen als soort van ondersteunend. Via stadia?
Je gebruikt hem meer voor consumeren dan werken als ik het zo goed begrijp? dan snap ik het nog wel. Beetje office work kan wel, maar qua echte productiviteit valt het tegen.
Via Stadia inderdaad.
Ik gebruik 'm ook echt voor werk hoor. Mijn productiviteit is gedeeltelijk niet afhankelijk van native Windows apps of ruwe rekenkracht.

Voor 3d-renders, fotoklussen editen, DTP-werk en het aansturen van m'n lasersnijder gebruik ik andere apparaten.
En natuurlijk erg veel YouTube, dat heb je wel nodig als je een coronahobby zoals zuurdesembrood oppakt :)
Ja, daar heb ik mijn Windows computer voor gebruikt.
Helaas na diverse pogingen geen goede starter kunnen kweken. Ik wil zo'n grote pot met gezwollen slijm!

Hoe heeft jouw Chromebook geholpen?
Dat is ook precies de reden waarom ik toch voor de ipad 2020 ging.

Met een (chinees) hoesje kost het je net €400 en een bluetooth muis werkt er ook op. Office kun je er ook op installeren en je hebt pages.

Een chrome als extra device zijn ze redelijk prijzig geworden en ze zijn beperkt. Ik heb daarbij ook toch iets meer vertrouwen in Apple mbt privacy en zo dan Google/alphabet.
Jep, thuis gebruik in voornamelijk de Chromebook. Nu zijn we op reis, hebben ook enkel 2 chromebooks mee.
Ik heb wel nog een Windows PC, voor de heel specifieke zaken waarbij ik domotica hardware moet debuggen ofzo. Ook voor sites waar je moet inloggen met een e-ID is de chromebook nog niet ideaal (maar die sites hebben doorgaans een alternatieve manier om aanloggen ook)
De volgende zal zeker terug een Chromebook worden. De Windows laptop kan ik altijd van het werk wel eens gebruiken indien echt nodig :-)
Ik heb een lenovo duet, heel fijn Chromebook tabletje met toetsenbord. Heb er laatst mijn scriptie op geschreven, ging perfect.

Voor gamen etc heb ik een windows pc, maar voor casual dingen vind ik de tablet heel nice, denk niet dat ik snel weer een windows laptop heb, tenzij het inderdaad voor een toekomstige baan nodig is.
Al jaren Chromebook gebruiker, naast een windows laptop als "tweede" computer. Dat bevalt steeds beter, snel, stabiel, veilig. Helemaal als je bijvoorbeeld toch al bij je werkgever met Citrix inlogt. Mijn kinderen gebruiken ook allebei Chromebooks voor school. Ook Microsoft beweegt met haar Office suite naar het webplatform, over een paar jaar zal de meerderheid van de gebruikers geen lokaal geinstalleerde office applicaties gebruiken denk ik. Dit bericht typ ik op een Asus C302 chromebook, ongeveer vier jaar oud maar nog net zo snel als toen ik hem kocht in gebruik. Dat lukt met een windows laptop meestal niet.
Acer 15.6"Chromebook (celeron 4gb ram), Chromebox CXi3 (Celeron met 16gb ram) op een 27" HP scherm en een Lenovo Duet (mediatek met 4gb ram)

MIjn dagelijks gebruik:
Stadia / Cloudgaming vooral op 15.6" en 27"
Youtube op allemaal net zoveel
Chrome beetje bank/bed browsen vooral op de duet
Muziek op alledrie
Illustreren via concepts en wacom tekending.
etc. etc.


Geen updates of als er een update is max 2 minuten rebooten.
Geen drivers.
plug and play
alles binnen 1 ecosysteem
handig hele gezin op alle devices eigen profiel.
etc.

de vroegere nadelen zijn nu weg omdat linux en de playstore alle ontbrekende software mogelijkheden mogelijk maken.

Nooit meer windows bij mij thuis in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1620698 op 25 juli 2024 21:36]

Ik heb een tablet met Chrome OS. Werkt (voor mij) net zoals Android.
Mijn vriendin gebruikt hem al 6 jaar zij is er erg tevreden mee een Toshiba Chromebook2 heet hij. Ik heb er weleens mee gehannest er zijn dingen mogelijk je kan er Linux opzetten wat ik heb gedaan voor een vakantie om XBMC te kunnen draaien. Ook heb ik er voor de fun weleens Windows10 opgezet, voor mijn model was er alleen geen geluidsdriver beschikbaar voor de rest liep het prima wel beperkt ruimte.
Nieuwere Chromebooks daar kan je voor zover ik weet ook in Chrome OS Linux software installeren had ik gelezen.
Een ondertitel onder een film zetten is bij onze Chromebook al teveel gevraagd eigenlijk het is ook jammer dat mijn vriendin nu voor een Chromebook uit 2015 vanaf dit jaar al geen updates meer krijgt.
Hij kan nauwelijks iets maar als je nauwelijks iets doet is het genoeg.
Ook tevreden Toshiba Chromebook gebruiker. Is onze familie-doe-al-desktop. Geen ventilalor, start in enkele seconden en wordt gebruikt voor alle [kleine] taken, wat eigenlijk 99% is van wat we op een computer doen. Dat de updates dit jaar in September stoppen voor een apparaat dat, maar 6jaar oud is en nog steeds feiloos werkt is inderdaad vervelend. Je kan er een Linux of ChromeOS alternatief op zetten indien je wilt bijblijven ivbm veiligheid, maar het blijft toch jammer. Hebben hem in 2016 gekocht, toen hij reeds 1 jaar op de markt was en in sept2021 stopt het met ondersteuning. Zes jaar lijkt mij kort, maar voor een IT organisatie is dat dan weer extreem lang.
Ik vond een chromebook geweldig door de goedkope prijs, android en linux apps.
Zekers ik gebruik het, mijn partner en paar vrienden.

Ik he zelfs bij een bedrijf gewerkt wat partner was van google cloud en volledig met chromebooks werken
Klinkt voor mij overhaastig vernieuwen, meestal gaat dat niet goed.
Er zullen waarschijnlijk gewoon meerdere teams zijn die apart aan nieuwe features werken, met 10 teams zou je dus als elk team 40 weken de tijd hebben om jouw feature af te ronden en kan Google toch een 4 week plan aanhouden.
idd lekker rushen want de quota zal en moet gehaald worden vervolgens blijkt er is mis te zij gegaan en moet herstelds worden wat weer tijd kost maar alleen als de quota gehaald word.

Volgens mij zijn er al tal van voorbeelden waarbij dit systeem faalde.
Chrome OS kent 3 channels: stable, beta en dev. Mijn ervaring is dat de stable channel inderdaad zeer stabiel is. Geen blauwe schermen!

Eventuele kwetsbaarheden worden snel opgelost. Tijdens software updates kan je gewoon blijven werken.

Elke nieuwe release biedt incrementele functionele- en/of prestatieverbeteringen. Lijkt wat dat betreft wel enigszins op Tesla.
4: Canary. Maar die moet je wel op een andere manier activeren.

In mijn ervaring zijn stable en bèta behoorlijk stabiel. dev 97% van de tijd ook, maar 3% van de tijd ook niet, dus stable en bèta zijn wat mij betreft het best.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 21:36]

Ik probeer Google zoveel mogelijk te mijden. Dat is niet altijd makkelijk maar wel te doen. DuckDuckGo vindt echt veel minder relevante informatie dan Google Search. Startpage.com is een goede middenweg, maar die is in Safari niet als standaard zoekmachine in te stellen, helaas.
ChromeOS is voor mij nog een stap erger dan de browser. TCO is misschien lager, maar ben je nog volledig eigenaar van je eigen data? Wat weet Google allemaal over jou door metadata uit het OS? Voor onderwijs is inmiddels vastgesteld dat Google dingen kan en mag die we niet willen. Waarom willen we dat dan wel als privé-personen of als commerciële organisaties?
Ik krijg vaak juist betere resultaten van DDG dan van Google.
Dat is mooi om te horen. Er is hoop.
Kan je dat ook onderbouwen met cijfers en feiten of is het een gevoel omdat je denk dat een alternatief voor google beter is?
Denk dat Facebook nog meer over je weet dan Google. Zelfs zonder Facebook account monitoren ze meer sites waar je heen surft.
Facebook ben ik ook mee gestopt. Hopelijk stoppen Firefox en Safari genoeg van de tracking die Facebook doet via andere sites. Maar gerust ben ik daar nog niet op.
Je kunt Android- en Linux-apps installeren en via Wine of CrossOver ook nog Windows-apps. Ik zou het dus zeker geen verkapte mobiel noemen.
Wine compatibiliteit (en verwanten als crossovers) is natuurlijk wel een beetje een gok en niet iets wat je serieus in een commerciële omgeving wil inzetten.
Ik heb het dan ook nergens over een commerciële omgeving gehad.
Heb trouwens de Chrome browser weggedaan op m'n (Windows) laptop, of ben ik de enige die last had van de bug dat het geluid van Youtube advertenties door bleef gaan in de video?
Andere browsers geen last van.
Dat is wel bijzonder op de browser van de YouTube eigenaar. Zelf heb ik niet de behoefte om Chrome te installeren (trouwe FF gebruiker die Google mijdt waar het zonder ellende kan), dus kan er niet over oordelen. Net ff in Edge(Chromium) getest, wat mijn backup browser is. Daar heb ik dat probleem ook niet.
Ik gebruik Edge, en dat werkt prima. Dan hoef ik ook geen extra browser te installeren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.