Apple gaat iPhone- en Mac-onderdelen verkopen aan particulieren voor reparaties

Apple kondigt Self Service-reparaties aan. Onder die noemer gaat het bedrijf onderdelen, tools en handleidingen beschikbaar stellen voor consumenten die zelf hun toestel willen repareren. Dat begint volgend jaar met onderdelen voor de iPhone 12 en 13.

Vanaf begin 2022 zijn onderdelen in de Verenigde Staten verkrijgbaar via de webwinkel van Apple en later dat jaar volgt beschikbaarheid in meer landen, schrijft Apple. Wanneer Nederland en België aan de beurt zijn is nog niet bekend. Consumenten krijgen toegang tot dezelfde onderdelen, tools en handleidingen als de Apple Authorized Service Providers en door Apple erkende Independent Repair Providers.

In eerste instantie gaat het om 'ruim tweehonderd onderdelen en tools' voor de iPhone 12 en iPhone 13. Het zal dan gaan om onderdelen die het vaakst vervangen worden, zoals het scherm, de accu en de camera van iPhones. In de loop van het jaar moeten meer onderdelen volgen en komen er ook onderdelen voor Macs met de M1-chip beschikbaar. Klanten die oude onderdelen terugsturen naar Apple, krijgen daarvoor korting op hun volgende aankoop.

Hoewel Apple het Self Service-programma richt op reparatie door particulieren zelf, betekent dat in de praktijk waarschijnlijk dat het makkelijker is voor onafhankelijke reparateurs om aan onderdelen te komen. Het is nog niet duidelijk of zij die onderdelen in bulk kunnen bestellen, of dat iPhone-bezitters dat bijvoorbeeld zelf moeten doen. Ook als dat laatste het geval is, zouden die met hun zelf-bestelde onderdelen bij onafhankelijke reparateurs kunnen aankloppen.

De stap van Apple is opvallend, omdat het bedrijf erom bekend staat reparaties door niet-geautoriseerde reparateurs te bemoeilijken. Volgens het persbericht van Apple wil het bedrijf klanten die graag zelf reparaties uitvoeren de mogelijkheid geven om dat te doen. Wel stelt het bedrijf dat het voor de meeste klanten beter en veiliger is om dit uit te besteden aan professionals.

Mogelijk wil Apple hiermee internationale wetgeving voor zijn. Vanuit zowel Europa als de Verenigde Staten is er een right to repair-beweging in opkomst die pleit voor de mogelijkheid voor consumenten om zelf hun hardware te repareren. In Frankrijk zijn sinds begin dit jaar repareerbaarheidslabels verplicht en Europa is bezig met een regelgeving om telefoons duurzamer te maken. De Amerikaanse president Biden heeft aangegeven techbedrijven die reparaties door derden bemoeilijken aan te willen pakken. Ook de Amerikaanse waakhond FTC maakt zich hard voor het 'recht om te repareren'.

iPhone 13-serie - Foto's toestellen
iPhone 13-serie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-11-2021 • 15:41

207

Lees meer

Reacties (207)

207
204
86
7
0
102
Wijzig sortering
Ik ben enorm voorstander van deze keuze!

Maarrrr: What’s the catch?
The catch is dat die onderdelen waarschijnlijk peperduur verkocht gaan worden.
Dit waarschijnlijk idd. Nog wel interessant voor de particulier om het zelf te doen, maar als je het laat doen door een bedrijfje zal het wss net zó duur worden dat je het beter door Apple kan laten doen.
Daar ben ik ook benieuwd naar, ik hoop dat Louis Rossmann snel met een inhoudelijke reactie komt betreffende deze stap. De vorige keer dat bedrijven aan bepaalde onderdelen konden komen moesten er toch aardig wat gekke voorwaarden geaccepteerd worden en mocht je, please correct me if i'm wrong, geen voorraden aanhouden. Hopelijk doet Apple het nu wel in een keer goed, voor een redelijke prijs en onder goede voorwaarden.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juli 2024 16:58]

Louis Rossmann is alleen heel erg verre van objectief, dus beter is het om even te kijken naar wat de ervaring van klanten die het ook daadwerkelijk gaan gebruiken gaat zijn.
Aan de andere kant prijst hij Apple ook hoor, als ze iets goeds doen in zijn ogen. Zijn een paar video’s van te vinden.
natuurlijk is hij niet objectief, niemand heeft dat beweerd...
't is ook (vrijwel?) onmogelijk objectief een mening te verdedigen ;)
Dat van die voorraden heb ik ook gelezen, of moet beperkt zijn. Je mag daarnaast geen ongeautoriseerde reparaties doen. Stel, je mag als geautoriseerde reparateur voor de iPhone 12 ALLEEN het scherm en de accu vervangen, dan kun je je authorised repair status kwijtraken en een boete krijgen als je zelf een ander onderdeel vervangt.
Waarschijnlijk dat je alleen maar de originele onderdelen kan gebruiken en software matig zorgen dat je andere onderdelen niet kan gebruiken. Ze kunnen dan aangeven dat ze toch wel degelijk de mogelijkheid bieden.
Ja prima toch? Er zitten genoeg voordelen aan namelijk in mijn ogen dat iemand niet zomaar mijn iPhone kan jatten en met gemak door kan verkopen voor onderdelen, dat maakt het minder aantrekkelijk.

Ik verwacht dat Apple straks onderdelen aan gaat bieden en deze of al gaat koppelen aan het apparaat wat je wilt repareren of dat niet doet en pas doet bij het aansluiten van het vervangend onderdeel. Dat je dan nog steeds geen niet-originele onderdelen kunt gebruiken prima, komt de kwaliteit alleen maar ten goede.
Hmmm, mijn apparaat dus ben ik degene die bepaald welke kwaliteit ik wens als iets ga vervangen, dat is toch niet aan Apple om dat te bepalen? Kan wel maar dan moeten ze verhuren of leasen, dan blijft het product van hen.
Als ik met plakband een ruk chinees schermpje op mijn Iphone wil plakken is dat toch helemaal oke? Als het voor mij werkt.

Ik denk toch echt niet dat Apple dit doet om het stelen van telefoons tegen te gaan. Denk ook dat boefjes zich hierdoor tegen laten houden om Iphones te stelen.
Hoe moeilijk het is die producten te repareren, zelfs met handleidingen.
Misschien gaan ze dat in de toekomst dan verbeteren? Of is dat wishful thinking.
De nieuwe MacBook Pro 14” / 16” heeft als ik me niet vergis al weer pull tabs bij de accu i.p.v. vastgelijmd en de poorten zijn ook los vervangbaar.
Je vergist je niet, apple heeft vervangen van bijvoorbeeld de batterij een stukje makkelijker gemaakt. Nu zijn er slechts 2 soorten schroeven aan de achterkant om de behuizing te openen en er zijn inderdaad pull tabs voor de batterij.

Voor mijzelf vind ik de batterij het belangrijkste, de rest hoeft bijna niet vervangen te worden gedurende de levensduur van het apparaat.
Dan kan je alsnog naar een (zelfverklaarde) professional met de door jou bestelde onderdelen.
Dat is toch verder het probleem niet? Voor je wasmachine of welk huishoudelijk apparaat dan ook zijn vaak ook gewoon onderdelen te bestellen, en dan huur je toch vaak een monteur in (wellicht jij niet, maar de gemiddelde consument wel).
Waarschijnlijk zijn de nadelen dat het de consument in de meeste gevallen meer kost dan nodig is en het de repairshops inkomsten kost.

Via Apple kopen zal niet snel goedkoper zijn dan via een repair shop, waar die klanten alsnog langs moeten. Of je hebt duur gereedschap nodig voor enkele keren gebruik. De repairshops verdienen minder aan verkoop van vervangende hardware, die waarschijnlijk meer gaan vragen voor reparies waar klanten hun eigen onderdelen willen laten inbouwen. En dan nog de kosten voor het niet en slecht zelf uitvoeren van pogingen tot reparatie, waar die apparatuur niet voor gemaakt is.
Lang wachten op onderdelen. Dat zie je vandaag al bij kleine herstellers die in het programma van Apple stappen voor originele onderdelen. Zij kunnen pas onderdelen bestellen nadat zij het defecte toestel binnen hebben. De onderdelen worden vanuit de fabriek reeds gekoppeld aan dat toestel. Je wacht al snel 2 weken totdat je de onderdelen ontvangt.
Ik ben enorm voorstander van deze keuze!

Maarrrr: What’s the catch?
Meeste mensen willen zelf hun telefoon helemaal niet repareren. Die betalen liever € 50 of wat dan ook meer.

Daarom vind ik dit heel goed: De tweakers hun right to repair en wat besparen op uurtarieven, de rest kan gewoon naar de reparatie-winkel.
De catch is dat de onervaren burger zijn eigen telefoon wel “ff” denkt te kunnen repareren. In werkelijkheid zal hij door gebrek aan ervaring nog meer kapot maken dan stuk was en zo noodgedwongen een nieuwe telefoon moeten kopen.
Weet niet hoe oud de MacMini is maar dit kun je gewoon vanuit de BIOS doen, die kan je al verbinden met je WiFi en haalt het OS gewoon bij Apple op.

Ik doe dat al jaren, heb het nog ooit anders gedaan. En daar wordt ook niet om een licentie sleutel gevraagd, die zijn er niet in MacOS.

[Reactie gewijzigd door Himalaya op 23 juli 2024 16:58]

Zo uit m'n hoofd is dit een 2015-model.
Ik heb geprobeerd de Mac Mini op een vaste netwerkverbinding te zetten en ctrl+alt+r te drukken tijdens boot, maar dat lijkt helaas niets te doen tot dusver.
Krijg wel de bootable volume selectie bij inhouden ALT, maar loop vast op het maken van de recovery USB op dat ik niet in MacOS Extended kan formatteren (afaik, dan) bij het volgen van apples instructies. https://support.apple.com/en-us/HT201372 en lijk verder, tenzij ik het verkeerd begrijp, een werkende mac nodig te hebben voor de rest van die instructies.
Windows en allerlei smaken van UNIX heb ik hier wel in huis.
Ter info ik heb dit op kantoor met MacBook's uit 2011 nog kunnen uitvoeren. De bovenstaande methode die @Himalaya omschrijft zou gewoon moeten werken.

De toetsencombinatie zou 'command' + 'r' moeten zijn.
Dus zet de MacMini uit, houd 'command' + 'r' ingedrukt tot het Apple logo verschijnt. Dit duurt vaak zo'n 8-12 seconden. (Wel even via een bekabeld toetsenbord voor alle zekerheid).

Mocht dit toch niet werken is er mogelijk iets niet helemaal in orde met jouw specifieke exemplaar MacMini, want ook als er een compleet nieuwe schijf in wordt gezet kan je de bovenstaande recovery methode dus gebruiken om MacOS makkelijk via het internet te herinstalleren. Vroeger werkte dit ook in zeg 2008, alleen moest er toen nog een installatie CD-ROM in de Mac worden geplaatst met het operating system. Dit gaat tegenwoordig dus gewoon via internet.

Gebruik zelf Arch Linux met een Windows VM i.c.m. single GPU passthrough voor sommige programma's, maar de ervaring die ik heb met Macs is dat de bovenstaande methode altijd werkt.
Aanvullend op wat @Annihlator eh.. @Himalaya al zegt, kun je wel degelijk een macOS installatie-usb maken :)

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 23 juli 2024 16:58]

Zónder extra werkende mac? Dat is waar ik namelijk op stuk lijk te lopen als ik kijk naar documentatie als https://support.apple.com/en-us/HT201372 enkel de toetscombinatie tijdens boot drukken (ctrl+alt+r) lijkt tot zover helaas niets te doen.
Apple zal ongetwijfeld zeggen dat je het met een Mac moet doen ;)

en het lijkt me eenvoudiger het vooraf te doen zodat je er eentje klaar hebt liggen (duh) maar het kan ook vanaf Windows.
gebruik je soms een windows toetsenbord? Je moet namelijk Option + Command + R hebben voor Internet Recovery. Alleen Command + R boot naar de Recovery partitie op de harde schijf (die er niet is aangezien je deze hebt vervangen).

Met een 2015 model moet dat sowieso lukken, dus vermoed ik hier toch echt een user-error :)
Ik heb idd enkel toetsenborden met een standaard Qwerty/Us-int indeling :)
Ik zal vanavond toch nog eens opnieuw proberen; op hoop van goede zege!
Als de nieuwe driver erin zit, tijdens het opstarten command+option+r ingedrukt houden en dan de stappen volgen. USB installatiedisk heb je niet nodig, alleen WiFi.

Googlen naar: "how to install macos on empty hard drive" geeft dat resultaat.

[Reactie gewijzigd door klonic op 23 juli 2024 16:58]

Alleen maar goed, maar dan moeten de onderdelen natuurlijk niet zo duur worden gemaakt dat een nieuwe telefoon, laptop of tv kopen economisch interessant wordt.

De laatste jaren is dit eigenlijk minder geworden dat de noodzaak is om een compleet nieuw device te kopen, ik ga nu al richting de 3 jaar met mijn smartphone. Zolang heb ik nog nooit met een smartphone gedaan omdat die daarvoor of snel traag en obsoleet werden of de techniek was echt veroudert. begin jaren 2010 kon je echt niet 2 jaar met een smartphone doen, maar nu gaat dat makkelijk. Enige punt is nu software ondersteuning, ik heb nog een huawei telefoon en daar is de software ondersteuning minimaal tot niks sinds de boycot.
Dat is de enige reden om hem nog om te ruilen voor een ander. Voor de rest prima toestel.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 16:58]

Hoewel het klopt wat je zegt, zijn originele onderdelen van veel hogere kwaliteit dan imitatie en daar hoort dan logischerwijs een ander (hoger) prijskaartje aan. 1 op 1 vergelijken met imitatie-onderdelen kan dan ook niet.
Ook voor originele onderdelen moet het economisch interessant blijven ;)
Tsja, wat is economisch interessant? Een iPhone 7 uit 2016 zal economisch zo goed als afgeschreven zijn. Toch gebruik ik deze nog steeds als zakelijk toestel, wat meer dan prima gaat en qua software nog keurig bij de tijd is. Het is dan prima om een paar tientjes te betalen voor een originele accu bijvoorbeeld. Het milieu is je ook dankbaar.

Wat ik wil zeggen is: staar je niet blind op economische waarde. Repareren en blijven gebruiken is altijd goedkoper dan een nieuw apparaat kopen. Om over de milieuimpact nog maar te zwijgen.
Maar dan moet het inderdaad wel om een paar tientjes gaan, en niet ineens €200 voor een accu of €400 voor een scherm. Dan zullen de meeste mensen eerder geneigd zijn om toch een nieuwe te kopen.
Maar dan moet het inderdaad wel om een paar tientjes gaan, en niet ineens €200 voor een accu
Een originele accu laten vervangen door Apple kost nog geen € 100,- dus als je het zelf doet, zal het niet duurder zijn. Waarom zou je het dan zelf doen?
Garantie op de reparatie ?
Ik heb voor de 7 volgens mij zelfs maar 59,- betaald. Voor dat bedrag ga ik niet zelf klooien met een niet-originele accu.
Hoe heb je dat praktisch gedaan? Dat wil ik namelijk ook maar er is geen applestore in de buurt en als je het opstuurt ben je hem ongeveer een week tijd. En tegenwoordig betekent dat op veel plekken niet kunnen inloggen door 2 traps authenticatie. Als ik hem naar de lokale telefoonwinkel breng is het in een uur gedaan maar heb ik wel een niet originele accu.

[Reactie gewijzigd door Twinks op 23 juli 2024 16:58]

Bij de Amac, die is authorized service provider van Apple
Via deze website: https://getsupport.apple.com/

Aanmelden voor reparatie en op enig moment kun je zelf een officiële repairshop kiezen.
Een originele accu laten vervangen door Apple kost nog geen € 100,- dus als je het zelf doet, zal het niet duurder zijn. Waarom zou je het dan zelf doen?
Waarschijnlijk omdat het nog goedkoper is of omdat iemand het leuk vind.

Ik ben ook begonnen met de linker analoog van mijn Switch Pro Controller te vervangen.
Wist niet dat ik daar ook daadwerkelijk voor moest solderen :P Dat gaat het geld ook niet waard zijn als ik mijn tijd in uurloon zou rekenen.
Maar het is wel een leuk avontuurtje. En... 10,- in plaats van 60,- of wat zon ding nieuw kost.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 23 juli 2024 16:58]

Omdat ik geen zin heb om naar a-dam te rijden. En als ik het in Zwolle laat doen, kan ik er niet op wachten.
Card Services kan toch regelen dat je mag wachten…? Moet je alleen er ff heen voor diagnose, dan bestellen ze onderdeel en moet je terugkomen als die er is *tenzij* ze het onderdeel al op voorraad hebben.
Prijs is net enorm belangrijk om DIY reparatie en de economie daarrond een kans te geven.

Wie interessen heeft, er staan al een tijdje prijzen op de Apple website. (dit gaat over schermen, maar er staan ook prijzen vr batterijen)

Dit is een tarief inclusief reparatie.

Het slechte nieuws is dat vandaag de dag een IRP ook voor dat bedrag schermen moet inkopen. Bye bye open repair economy.

Ze kunnen wel €50 ‘winnen’ door het kapotte scherm van de klant terug te sturen naar Apple maar verder dan dat konden de onafhankelijke reparateurs de onderdelen niet goedkoper krijgen dan jij ze kan laten repareren bij Apple. Ze zijn dus duurder en het enige voordeel als consument is dat je uw smartphone vaak de dag zelf nog terug hebt.

Stel uw Iphone 7 valt op de grond en uw scherm is onbruikbaar. Je moet voor €169 een scherm repareren. Maar de batterij is eigenlijk ook versleten = €70 batterij. Ga je dan zomaar €239 euro betalen voor die telefoon van 2016? (Met de mogelijkheid dat de homeknop of camera het volgend jaar begeeft.)

Of ga je voor een €450 kostende SE die u weer 5 jaar verder zet? Die keuze hangt dus helemaal af van de reparatiekost en het risico dat je wil nemen.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 16:58]

Goed betoog, alleen dat mits.. "(Mits de mogelijkheid dat de homeknop of camera het volgend jaar begeeft.)"
Mits betekent ongeveer "op voorwaarde dat", en dat klopt niet helemaal met de strekking van je zin.
Waar leid je uit af dat Apple schermen inclusief reparatie voor dezelfde prijs gaat aanbieden als losse schermen voor reparateurs?
staar je niet blind op economische waarde
Maar als je kijkt naar de reparatie-kosten dan zijn het vooral de kosten van een vergelijkbaar nieuw toestel. Nu is dat bij Apple wellicht moeilijker omdat die niet zoveel spreiding heeft als Anroid toestellen (correct me if I'm wrong). Maar Android heb je in budget, mid-range en high-end en zelfs daar tussen zitten nog wel modellen. En zelfs een budget toestel kan de specs van een 5 jaar oud toestel aardig voorbij streven.

Tel daarbij nog de mogelijk aanwezige slijtage op (als het defect niet de accu betreft en dus niet wordt vervangen is deze echt minder goed na 5 jaar).

Nu hebben telefoons misschien weinig echte slijtage onderdelen maar dat geldt zeker niet voor alle elektronische apparaten.

[Reactie gewijzigd door Tintel op 23 juli 2024 16:58]

En zelfs een budget toestel kan de specs van een 5 jaar oud toestel aardig voorbij streven.
Als je alleen kijkt naar de CPU wel ja. De bouwkwaliteit en dan vooral de gebruikte materialen zullen mijlenver uit elkaar liggen.
Bouwkwaliteit bij iPhones bedoel je dan? Want high-end telefoons hebben misschien iets mooiere materialen. Maar als je puur naar functionaliteit en features kijkt dan wint dat verse budget toestel toch wel. Ook is het scherm 'mooier'. Bij meer complexere / grotere apparaten zou het meer uit kunnen maken idd.

Een BMW van 5 jaar oud kan net zo duur zijn als een nieuwe Skoda (en niets met Skoda hoor - zijn echter goedkoper en gebruiken minder mooie materialen), dus dan is reparatie zo gek nog niet. Maar in dit voorbeeld zullen de reparatie-kosten dan wel lager liggen dan vervangingswaarde.
Het is toch wel een downgrade als je vanaf een aluminium/glazen iPhone naar een budget Android toestel gaat met een plastic behuizing.
tja - dat wel maar voor de rest doet het ding beter waarvoor hij bedoeld is. Dat zie je overigens wel meer. Die transitie van robuuste materialen naar plastic. Toch minder mooi ook idd.
Om dezelfde reden gebruik ik zelf nog dagelijks een iPhone 6S uit 2015. Ik kocht het ergens in 2018 tweedehands voor 200 euro en wist dat dit een heel duurzame koop ging worden. Het was namelijk de eerste iPhone met 2GB ram, waardoor nu de iPhone is met de langste ondersteuning. Van iOS 9 tot nu iOS 15, dat zijn zeven OS-upgrades! Geen enkel ander toestel doet dat na. Ook was het de laatste iPhone die nog een audio jack had, waardoor ik nog altijd mijn stokoude oortjes kan gebruiken (uit 2004).
Twee keer heb ik al de batterij vervangen en één keer het scherm. Ecologischer omgaan met een smartphone kan volgens mij niet.
originele onderdelen van veel hogere kwaliteit dan imitatie en daar hoort dan logischerwijs een ander (hoger) prijskaartje aa
Dat is precies een van de punten waar Apple al jaren op leunt en niet prese waar. Natuurlijk kan je rot onderdelen kopen maar genoeg reparatie winkels doen dit niet en lopen alsnog tegen uitsluiting van (hoge kwaliteit) onderdelen of zelf 100% legitieme onderdelen aan.

Het is zelf zo absurd dat als je een legitiem onderdeel uit een officiële Iphone haalt en in een andere officiële Iphone stopt deze geweigerd woord op software niveau. Er worden zelfs fabrikanten van onderdelen verboden om aan derde (goedkoop) echt de meest simpele onderdelen te verkopen.

Daarnaast is de vorige poging om officiële reparatie programma's aan te bieden al een wassen neus gebleken door oa;
  • Absurd hoge prijs onderdelen.
  • Zeer lange turn turnaround (door oa het moeten terug sturen van oude onderdelen).
  • Zeer strenge controle over alles wat je in je eigen winkel doet.
  • Slechte privacy omdat je als winkel al de gegevens van de klant moet doorsturen.
  • Soms ook enkel als verzending punt functioneren omdat het apparaat naar apple gestuurd moet worden.
Ik denk derhalve dat Apple dit enkel doet om wetgeving voor te zijn en te kunnen wijzen naar hun nieuwe reparatie programma te kunnen wijzen.. Al zal deze wellicht oa economisch niet rendabel zijn.

Extra info mbt oude en nieuwe situatie vanuit het perspectief van een reparatie winkel.

[Reactie gewijzigd door Craftypiston op 23 juli 2024 16:58]

Het is zelf zo absurd dat als je een legitiem onderdeel uit een officiële Iphone haalt en in een andere officiële Iphone stopt deze geweigerd woord op software niveau.
Ik vind dat wel een goed iets eigenlijk en wat mij betreft zetten ze dat door met deze nieuwe onderdelen.

Dus nieuw bestelde onderdelen hebben geen lock, zodra ze ergens in gezeten hebben hebben ze wel een lock.

Dat houd diefstal van de toestellen voor onderdelen weer wat verder tegen, want diefstal van complete iPhones voor wederverkoop is door de iCloud lock al aan banden gelegd.

Sterker nog nu ik het zo optype hoop ik dat autofabrikanten dit ook eindelijk eens gaan doen, dan wordt ten minste niet voor de 6x een Audi stuur of een Mercedes navigatie uit je auto gejat.
Ik vind dat wel een goed iets eigenlijk en wat mij betreft zetten ze dat door met deze nieuwe onderdelen.
Dat is zeer anti-consument. 'Right to repair' is echt een belangrijke beweging voor een groot scala aan doelen. Zeker in dezen tijd van verspilling / minder e-waste; soms is een laptop afgeschreven waar met een simpele condensator of ander extreem goedkoop onderdeel deze volledig hersteld kan worden. Het is een beetje een probleem oplossen doormiddel van een ander probleem te creëren of in stand te houden.

Het enkel denken in de grote onderdelen (logicboard, battery, screen, chargeport oid) zal zeer duur worden waar echt op componentniveau reparaties uitvoeren vaak de oplossing is.

[Reactie gewijzigd door Craftypiston op 23 juli 2024 16:58]

“Dat is zeer anti-consument.”

Ik denk dat de gemiddelde consument daar echt heel anders over denkt. :)
Dat zou je wel denken als je sommige reacties leest (hoe dan?? :? ) In mijn definitie van het woord betekend het toch echt dat meer opties voor de consument goed is, er gaat immers geen optie worden ontnomen die er nu al zijn, als 'Right te repair' door gaat.
  • Gewoon lekker naar de fabrikant, (veel) meer betalen, en of te horen te krijgen dat je data kwijt is omdat ze het geheel vervangen in plaats van een onderdeel of component.
  • Naar een derde partij die in het officiële reparatie programma zit, minder betalen, niet veel reparatie opties maar wel officiële onderdelen en soms een oplossing.
  • Naar een derde partij die niet in het officiële reparatie programma zit, veel minder betalen, minder garantie maar wel vaak een oplossing voor een nette prijs. Niet altijd officiële onderdelen.
Ik ben een echte tweaker, in de zin dat ik graag weet hoe iets werkt, in elkaar zit, eventueel aanpas aan mijn behoefte, desnoods apparaten uit elkaar haal, upgrade, zelf repareer, etc etc.

Ik ben dan ook 100% vóór een wettelijke minimum-eis qua RtR en juig dit voornemen van Apple toe.

De mogelijkheden die je opsomt zijn er en moeten er vooral blijven, maar daarnaast hebben fabrikanten mijn zegen om diefstal en hacken lastiger te maken door middel van serialising.

Sterker nog, dit voegt waarde toe voor mij als gebruiker terwijl het voor dieven, hackers en fraudeurs de waarde doet verminderen.

Ik hoop dat dit wordt doorgezet in andere producten van waarde of in ieder geval standaard als optie wordt aangeboden.
Serialising is op zich prima ja, blacklist gewoon enkel de onderdelen die als gestolen zijn opgegeven. De huidige apple praktijk om onderdelen specifiek voor een toestel te white-listen vind ik te ver gaan.
Serialisatie werkt niet op basis van white/blacklists, in ieder geval niet met een centrale lijst bij de uitgever, zoals serienummers van software vaak werken.

Als Apple een formulier online zet waar je gestolen iPhones kunt melden aan de hand van hun serienummer, krijgen ze geheid allerlei nep-meldingen.. Die er dan voor zouden kunnen zorgen dat willekeurige iPhones niet (goed) meer werken. Dus dat gaat niet werken.

Er zit dan niets anders op dan óók bij te gaan houden wie de eigenaar van elke iPhone is en alleen die een diefstal te laten melden.

In de praktijk betekent dat, dat er allerlei alarmbellen af gaan qua gdpr of in ieder geval dat de privacy hier niet beter van wordt. Hier zal zeer veel weerstand tegen zijn, dat kun je op je klompen aanvoelen. Als het überhaupt al legaal is, want het doel is net zo makkelijk te bereiken zonder persoonsgegevens op te slaan.

Nu worden bij serialisatie onderdelen niet ergens centraal toegankelijk opgeslagen, alleen lokaal toegankelijk, op de bewuste iPhone zelf. Een onderdeel heeft een uniek nummer. Dat is versleuteld opgeslagen (zodat het niet daaruit te achterhalen is) in een ander deel van de iPhone. Bij opstarten van het systeem of aanzetten van het onderdeel / subsysteem geeft dat zijn nummer door. Dit wordt vergeleken met de opgeslagen, versleutelde info. Komt het niet overeen, dan kunnen daar conclusies uit worden getrokken.
Je kan toch regelen dat je enkel iPhones als gestolen kan melden die aan je account gekoppeld zijn (of als je die iPhone beheerde als verkoper/vervoerder)? En verder moet je idd een iets ander systeem opzetten maar het is prima te doen. Een loophole is wel dat je nieuw gestolen onderdelen kan gebruiken op een iPhone die je niet met het internet verbind / niet laat communiceren met apple servers maar dat verlaagd de waarde van die gestolen iPhone op zijn minst.
Ik denk dat het bijhouden wie zo’n verzoek in kan dienen voor een groot deel best makkelijk zal zijn voor Apple. Ze hebben er al een systeem voor dat iets soort gelijks doet namelijk het Zoek mijn netwerk.

Als je daar een toestel als verloren markeert dan is er niets meer met het toestel te doen. Ze zouden met die functies alle serienummers van de onderdelen aan kunnen koppelen en bij activatie van een toestel laten controleren.
Ken je iOS? iOS heeft Find my als formulier om een verloren of gestolen iPhone te melden. Hiervoor heb je inloggegevens nodig. Het is dus onmogelijk om zomaar random serial nummers van iPhones door te sturen als gestolen want zonder authenticatie worden die niet geaccepteerd. Vanaf de eerste keer een iPhone gebruikt wordt wordt die locked aan de user en enkel de user kan die lock afzetten.

[Reactie gewijzigd door monojack op 23 juli 2024 16:58]

Ik ken iOS / de mogelijkheden rond digitale techniek en internet in het algemeen redelijk goed, maar ik heb gelukkig nog nooit een iPhone als verloren of gestolen hoeven melden :P

Ik begrijp wat je bedoelt (en @svenk91 en @SacredRose ). De techniek is het probleem ook niet. Maar het Find My is nu een optionele dienst, die je vooraf aan moet zetten. Dat kan nadrukkelijk niet achteraf, als je iPhone / aPparaat al kwijt is.

Kortom, je dwingt dan mensen deel te nemen aan dit systeem, waarmee je gevolgd kunt worden. Persoonlijk vind ik dat prima, maar sommige mensen willen dit absoluut niet, vinden het een grens overgaan etc. En nogmaals: Apple ziet de gdpr-bui al hangen, want het is dan niet meer optioneel. En misschien hebben ze ook wel gelijk.

[quote]Een loophole is wel dat je nieuw gestolen onderdelen kan gebruiken op een iPhone die je niet met het internet verbind / niet laat communiceren met apple servers maar dat verlaagd de waarde van die gestolen iPhone op zijn minst.[
Een loophole is wel dat je nieuw gestolen onderdelen kan gebruiken op een iPhone die je niet met het internet verbind / niet laat communiceren met apple servers maar dat verlaagd de waarde van die gestolen iPhone op zijn minst.
Stel dat er inderdaad een blacklist-systeem zou zijn rond Apple-hardware. Dan is het logisch dat ook nieuwe onderdelen geblacklist worden, want de fabriek die ze produceert weet de id's en geeft die even goed door aan Apple.

Als er eenmaal een verplicht blacklist-systeem ingebouwd is in iOS, zal vanwege de redelijk goede beveiliging hiervan de enige manier om het te omzeilen waarschijnlijk zijn, om dat te doen via een jailbreak. Ik weet niet alle details hiervan, maar het wordt er sowieso niet veiliger of gebruiksvriendelijker op.

Tenslotte denk ik dat een iPhone die je niet met internet kunt laten verbinden, toch echt vrij waardeloos is. Wat zou je er dan nog mee kunnen doen? Memo/voice-recorder? Zelfs dat wordt al link op het moment dat je je ingesproken memo's naar je Mac wil overzetten.
Ook als het opt-in is, het gaat toch schelen.

Toestellen die niet verbonden kunnen worden zijn idd een stuk minder waard. Niettemin, na toekomistige jailbreaks misschien wel weer. Ook kan het genoeg zijn om kopers voor de gek te houden dat het een functionele iPhone is en ze een gestolen exemplaar te verkopen.

Je moet een balans vinden tussen repareerbaarheid en beveiliging tegen diefstal/namaak. Ik vind de kant waar apple tot nu toe op ging door alles te blokkeren voor zelfreparatie te ver naar een kant doorslaan maar vind (opt-in) opties die het toch de criminelen moeilijker maakt wel prima.
Right to repair gaat sowieso niet op componentniveau worden, dat zou mij heel sterk verbazen als dat echt de uiteindelijke vorm wordt.

Het wordt dan eerder.
Logicboard, screen assembly, battery, camera modules, usb/Lightning board, Dat soort werk.

En dat is t.o.v hoe het nu is nog steeds een stap in de goeie richting natuurlijk.
Right to repair gaat sowieso niet op componentniveau worden, dat zou mij heel sterk verbazen als dat echt de uiteindelijke vorm wordt.
Ik ging er gemakshalve van uit dat je wel bekend was met hoe reparaties in de praktijk bij Iphone's en Macbooks doorgaans gaan. Het grofst van de reparaties zijn op componentniveau (Louis Rossmann). Los van duidelijk kapotte onderdelen (totaal gebroken scherm) is het vaak een klein probleem op een van de moederborden. Wat mij betreft zeer welkom dus om schematics en eventueel onderdelen uit officiële bron te krijgen :) (of igg geen tegenwerking op componentniveau).

Of het op het gebied van tracktoren of auto's anders is ben ik niet bekend mee, al weet ik dat ze in America met o.a. John Deere flink in gevecht zijn wat bereft het uitsluiten van reparaties van derden.

[Reactie gewijzigd door Craftypiston op 23 juli 2024 16:58]

Ik repareer op componenten niveau zoals Louis Rossman, het is gewoon schandalig dat je bepaalde chips gewoon niet nieuw kan krijgen. Wij zijn zeker bij de nieuwere MacBooks afhankelijk van donor boards. En die zijn er de eerste paar jaar gewoon niet verkrijgbaar. Apple is ontzettend van het milieu maar door afspraken te maken met chip fabrikanten dat zij niet mogen levereren aan derden groeit de e waste berg alleen maar groter en groter. Ik hoop dat ze nu wakker zijn maar Apple kennende komen er flinke restricties aan.
Waar baseer je op dat het beleid van Apple om bepaalde chips niet los te verkopen of leveranciers daarvan de weerhouden de e-waste berg vergroot? Wanneer mijn MacBook stuk is binnen de garantietermijn van 2 jaar gaat die naar Apple voor reparatie, dat betekent dan dat ze waarschijnlijk een compleet component (zoals een logic board) vervangen. Ik denk niet dat Apple het stukke logic board dan op de e-waste berg gooit, ik vermoed dat ze het dan vervolgens terug sturen naar de fabrikant die het vervolgens repareert of recycled.

Natuurlijk zou het mooi zijn als alle componenten los verkrijgbaar zijn voor reparateurs zodat je na (of tijdens) de garantietermijn (als een reparatie door Apple te duur is) een reparatie bij een ander partij kunt laten uitvoeren.
Een grote meerderheid van de e-waste verdwijnt toch echt op de afvalbergen in ontwikkelingslanden. Een groot deel daarvan zal wel enkel producten zijn die buiten de garantie vallen ja, maar de meerderheid van de electronica gaat ook pas na die periode kapot. Het huidige apple beleid van repareren bemoeilijken draagt echt bij aan het vergroten van die afvalberg, en ja daar gaan ook echt zat mensen en een hoop natuur aan dood.
[...]


Ik ging er gemakshalve van uit dat je wel bekend was met hoe reparaties in de praktijk bij Iphone's en Macbooks doorgaans gaan. Het grofst van de reparaties zijn op componentniveau (Louis Rossmann). Los van duidelijk kapotte onderdelen (totaal gebroken scherm) is het vaak een klein probleem op een van de moederborden. Wat mij betreft zeer welkom dus om schematics en eventueel onderdelen uit officiële bron te krijgen :) (of igg geen tegenwerking op componentniveau).
Het zou mij verbazen als het gross van de reparaties echt op dit component niveau is zoals jij nu lijkt te beweren.

Dat is doorgaans veel meer, scherm, batterij, Lightning poort, etc.

Het gebeurt, daar ben ik mij zeker van bewust (ik was een tijdje zelf onderdeel) maar dat is geen meerderheid.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 23 juli 2024 16:58]

[...]
Dat is zeer anti-consument. 'Right to repair' is echt een belangrijke beweging voor een groot scala aan doelen.
Praat lekker Rossman na, maar ga nou niet glashard lopen ontkennen dat het minder aantrekkelijk maken van diefstal en rommelen met gestolen onderdelen 100% anti-consument van 'evil' Apple is.

Ik mis die nuance bij zo'n beetje iedere commenter die RtR zo belangrijk vindt...
Ik mis die nuance bij zo'n beetje iedere commenter die RtR zo belangrijk vindt...
Ik erken dit letterlijk, maar de lijst van voordelen is compleet overweldigend tegenover diefstal (wat ook slecht is). En natuurlijk is het anti-consument; wie is immers de eigenaar van het product, Apple of Jij? Ben jij ook van mening dat je dan alleen je eigen auto zou mogen laten onderhouden, keuren en repareren bij de fabrikant?

Right to repair is niet enkel voor de winkels maar brengt jou als consument in de positie om het recht te hebben om gewoon het te repareren ipv afhankelijk te zijn van de gratie van een fabrikant. Vroegah zat in je koelkast of radio een schematic zodat je hem zelf kan repareren :D

[Reactie gewijzigd door Craftypiston op 23 juli 2024 16:58]

Ik ben erg blij dat mijn autofabrikant gebruik maakt van 'gekeyde' onderdelen waardoor ik niet iedere paar maanden een nieuw navigatiesysteem en airbags hoef te declareren bij de diefstalverzekering.

Eigenaar zijn van een product is in deze tijd vrijwel een illusie, jij hebt ook geen zeggenschap over de code die nu draait op je 'eigen' computer. We zijn op alle vlakken al veel meer overgeleverd aan de fabrikanten of we dat leuk vinden of niet. De oplossing is niet alles open breken, maar goede wetgeving die verantwoordelijkheid en garanties regelt op een manier dat fabrikanten deze macht niet misbruiken.

En je 'vroegah' kreet is leuk, toen koelkasten de ozonlaag nog sloopten en radio's met stereo FM helemaal de bom waren. Apparatuur werd toen gerepareerd omdat alles peperduur was, de uren werktijd minder een factor en omdat er gewoon geen dingen als smartphones bestonden die custom gebouwde geïntegreerde chips bevatten voor zo'n beetje alles.
Is in mijn opzichten helemaal niet anti-consument. En is dit juist goed om diefstal tegen te gaan;
De consument kan nog steeds zijn toestel zelf herstellen. Alleen wordt er dan bepaald dat je alleen een herstelling kan uitvoeren met officieel herkende onderdelen. Of een eigenaar die onderdelen van een "oud" toestel wil gebruiken, zou hier dan zijn toestemming voor kunnen geven: alles is dan toch gelinkt aan zijn iCloud account.
Een herstelling uitvoeren met gestolen onderdelen zal dan niet meer lukken.

De volgende stap zou moeten zijn dat ze alles zo makkelijk vervangbaar/herstelbaar maken, net als Fairphone en Framework.
Het wordt nu alleen wellicht toch weer interessant om iPhone’s te jatten, om dus korting te krijgen op nieuwe componenten die je bij Apple besteld. ;) Hopelijk houden ze daar rekening mee. :) Het is idd erg fijn dat iPhone’s nauwelijks interessant zijn om te jatten vanwege de beperkingen, en gezien Apple’s reparatieprijzen voor iPhone vrij schappelijk zijn met goede voorwaarden is het win-win voor de consument tot dusver imho. (En ja daar zullen de meningen over verschillen.)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 16:58]

Ik vind dat wel een goed iets eigenlijk en wat mij betreft zetten ze dat door met deze nieuwe onderdelen.
[...]
Dat houd diefstal van de toestellen voor onderdelen weer wat verder tegen, want diefstal van complete iPhones voor wederverkoop is door de iCloud lock al aan banden gelegd.
Hey, weet je wat ze dan zouden kunnen doen? Alleen maar checken als je iPhone als verloren opgegeven is. Of nog iets proactiever: je dwingen van in te loggen met je iCloud account om de nieuwe onderdelen te koppelen. Of een manier om een iPhone te "disownen" wanneer je hem verkoopt, zodat de koper er mee kan doen wat die wilt.

Ze hebben die hele lijst van "verloren iPhone" scenario's al uitgedacht. Een gestolen iPhone is niet meer te activeren zonder met de originele iCloud account in te loggen. Als dit de motivatie was, dan hadden ze de checks in die flow geïntegreerd.

Je hebt een goed punt dat dit inderdaad iets is dat een positief punt kan zijn, maar de uitwerking die er nu is gooit gewoon de baby met het badwater weg. Ze laten gewoon helemaal niets toe. Om dieven te dwarsbomen zetten ze alle eerlijke mensen ook buitenspel. En hééél toevallig hebben ze dan ook een monopolie op de oplossing van het probleem (nieuwe iPhone, of bij Apple zelf laten repareren). Ik zou ze het voordeel van de twijfel willen geven, maar dat zijn ze verloren wanneer ze hun toeleveranciers zijn beginnen te verbieden van de onderdelen/chips die ze aan Apple leveren, ook aan andere klanten te leveren. Apple heeft dan hun eigen exclusieve variant van een bestaande chip, zodat het zeker onmogelijk is om die chip te kunnen vervangen zonder het uit een andere iPhone te plukken. En welke repair shop zou dan shady iPhones opkopen, als je gewoon rechtstreeks bij de fabrikant in bulk zou kunnen kopen?

Kijk naar de daden, in plaats van de woorden. Ik hoop dat met dit DIY reparatie programma dat het daadwerkelijk goed is uitgewerkt. Maar ook hier kan je best niet te naïef naar kijken: ze hopen dit te kunnen gebruiken als tegenargument dat right to repair wetten nodig zijn. Dan hebben ze tenminste nog de touwtjes in de handen. En ook al is Apple oprecht met dit initiatief, er zijn nog genoeg andere tech bedrijven. Door wetten in te voeren kunnen we dit hele probleem in één klap oplossen.
Ik vind dat wel een goed iets eigenlijk en wat mij betreft zetten ze dat door met deze nieuwe onderdelen.
Tja. Het zou wat zijn als LR geen donorboards meer kon gebruiken.
dan wordt ten minste niet voor de 6x een Audi stuur of een Mercedes navigatie uit je auto gejat.
Jippie, overal DRM op, zelfs atomen.
Leuk als het nieuw is, maar de tweedehandse markt wordt compleet om zeep geholpen daarmee. Ze mogen die dingen wat moeilijker demontabel maken denk ik dan.

Probleem met VAG en Mercedes navigatiesystemen was dat ze zo binnen enkele minuten het complete systeem kon demonteren. Bij VAG zijn dat letterlijk 4 T20 schroefjes en je hebt die RNS510 eruit. Bij Mercedes is het een grote grap. 3 stekkers lospluggen en die navigatiemodule trek je er zo uit.

Bij mijn zusje was er ingebroken in hun CLA en ze wist niet water gestolen was. Totdat ze een keer ver weg moest rijden en erachter kwam dat de navigatieoptie in het menu verdwenen was :P
Haha ja dat laatste heb ik al vaker gehoord. Ik weet van een berijder waar meermaals ingebroken werd zonder dat er iets ontvreemd leek maar bij de vierde keer een Carglass monteur pas zei “hoezo, je weet toch wel dat ze dan de navigatie module moeten hebben”.

Waarschijnlijk bij inbraak 1 ontvreemd en daarna 3x mis gegrepen door de volgende 8)7

Edit: Meer of minder schroefjes zijn overigens het probleem niet. Ik ken iemand waar zowel het stuur als de airbag, voorstoelen en sierstrips uit het interieur verwijderd werden.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 23 juli 2024 16:58]

Het is zelfs zo erg dat de dieven beter en netter werk afleveren dan de lokale technieker/ mekanieker bij je dealer.
Sterker nog nu ik het zo optype hoop ik dat autofabrikanten dit ook eindelijk eens gaan doen, dan wordt ten minste niet voor de 6x een Audi stuur of een Mercedes navigatie uit je auto gejat.
Dat is ook al zo heb ik laatst ervaren bij mijn auto. Na diefstal van de navigatie was het nodig om bepaalde procedures te doorlopen om de vervangende navigatie weer volledig operationeel te krijgen. Dit schijnt (bij volkswagen) bij meer onderdelen zo te zijn.
Ook voor bepaalde systemen die te maken hebben met rijveiligheid vereisen bepaalde procedures voordat ze weer naar behoren werken.

Helaas zijn er ook weer manieren om systemen te hacken waardoor er alsnog diefstal plaatsvindt.
Er is een zeer beperkte club die deze mogelijkheid vraagt, Apple bied deze mogelijkheid nu aan, maar doet dat met respect voor hun filosofie dat de beleving van het gebruik van hun producten optimaal moet zijn.

Misschien is een iPhone niets voor de kleine club van mensen binnen de beperkte groep mensen die self repair willen. Zij worden volgens mij bediend door fairphone, want self repair weegt zo hard door dat de Apple ervaring (het ecosysteem) voor hen minder doorweegt.

En dan blijft er nog een residu over voor wie het nooit genoeg is. Het is spijtig, maar die mensen kan je niet bedienen, de kans dat ze bestaande Apple klanten zijn lijkt me bijzonder laag.
Er is een zeer beperkte club die deze mogelijkheid vraagt
Hoe kom je tot die conclusie? Er zijn zo veel mensen die hun telefoon laten vallen of water laten vallen op hun laptop van velen duizenden euro's die gewoon een nieuw product 'moeten' kopen. Dat gaat iedereen / elke consument aan? Er zijn duizenden reparatie winkels die hier kwijlend naar kijken..
de beperkte groep mensen die self repair willen
Daar gaat 'Right to repair' niet over, je hebt de keuze voor het zelf repareren, naar een derde partij te gaan of naar Apple zelf. Vaak is je data ook weg bij een officiële reparatie waar als je in een winkel van een derde partij gaat ze dit vaak wel kunnen regelen of maar iets te noemen.
Je data is niet weg die staat in iCloud, ook de rest van je betoog geeft de indruk dat het Apple ecosysteem niets voor jou is, want dat draait om gemak, waar klanten bereid zijn om voor te betalen.

Maar dat is niet erg, jij hebt de keuze om een andere leverancier te kiezen
Dus omdat hij het recht voor Apple-gebruikers wil hebben om te kiezen waar ze hun reparatie laten uitvoeren, is een ecosysteem dat om gemak draait niets voor hem? Wat een rare conclusie...
Er worden zelfs fabrikanten van onderdelen verboden om aan derde (goedkoop) echt de meest simpele onderdelen te verkopen.
En wat is daar vreemd aan? Onderdelen die door Apple ontworpen zijn en voor Apple gemaakt worden zijn eigendom van Apple. Zij bezitten het eigendomsrecht op het ontwerp. Dat jij als fabrikant weet hoe een product gemaakt moet worden waar jouw klant veel in geinvesteerd heeft om te ontwikkelen wil niet zeggen dat jij dat product dan maar aan iedereen mag verkopen.
En wat is daar vreemd aan? Onderdelen die door Apple ontworpen zijn en voor Apple gemaakt worden zijn eigendom van Apple.
Het betreft het gebruik van een standaard ontwerp chip die iets heel simpel doet in de telefoon/laptop. Deze is NET een beetje anders gemaakt zodat een standaard chipje niet meer werkt. Dus geen processor of heel bord dat inderdaad helemaal door Apple is ontworpen. Het is niet meer een kwestie van intellectueel eigendom oid maar enkel je product onrepareerbaar te maken. Bijna net zo iets als een een aanpassing op de hmdi poort waar je een extra pin toevoegt die letterlijk niets anders doet dan zorgen dat kabels van derden niet werken. Ja kan je doen, mag je doen, maar is dat wenselijk?

Daarnaast zijn er veel standaard onderdelen die bijvoorbeeld door BOE of Samsung gemaakt worden die ook een serial mee krijgen zodat ze enkel in je eigen systeem werken. Ook hier gaat het echt niet meer om veiligheid of intellectueel eigendom oid imo.

Natuurlijk snap ik wat je bedoeld dat Apple dat kan en mag doen maar we hebben het over wat wenselijk is voor de consument. Het argument van Right to repair is ook niet om restricties op te leggen aan hoe je je apparaten moet of mag ontwerpen maar enkel deze onderdelen ook beschikbaar te stellen aan derden voor reparatie, desnoods enkel via Apple zelf.
Ik denk derhalve dat Apple dit enkel doet om wetgeving voor te zijn en te kunnen wijzen naar hun nieuwe reparatie programma te kunnen wijzen.
Het zou me zelfs niet verbazen als Apple dit bewust aanbied onder zeer ongunstige voorwaarden en prijzen om over enige tijd te kunnen concluderen dat er blijkbaar weinig behoefte aan het programma is omdat er zo weinig gebruik van gemaakt is…. En dat vervolgens inzet tegen right to repair wetgeving.
Als ik nu mijn kapotte speakertje in mijn iPhone 11 pro wil laten repareren bij apple vragen ze 591,- euro. Just saying.
Een iPhone 11 pro is hooguit 2 jaar oud - daar kan je best garantie op claimen obv het conformiteitsbeginsel.
Tenzij je 'm in een bak water hebt laten vallen, maar dan mag je er ook niet vanuit gaan dat het probleem alleen bij het speakertje speelt...
Twee jaar en een paar maandjes.
Het onderdeel is voor a 18.- online te bestellen. Als ik het buiten apple om laat repareren kost het me 80.-
Maar het punt is natuurlijk dat apple wel een marge gaat houden op het leveren van die onderdelen in de toekomst. Al zal het niet meer 591.- voor alles behalve je scherm of accu. (die zijn al goedkoper).
Daar gaat niet veel aan veranderen. Dan komen ze met een "sound unit" voor 299 die je los kunt kopen ... succes.
Nou nee, het punt is dat een hoop van de problemen vaak op te lossen zijn door een ribben kabel die los zit, kapotte condensator of een beschadigde trace door corrosie die dus relatief simpel zijn op te lossen (dus goedkoop en geen vervangend onderdeel nodig).

Maar o.a. Apple is al jaren bezig met het tegenwerken van het verkrijgen van schematics of super simpele componenten waardoor je idd hele nieuwe onderdelen nodig hebt..
Dat is precies wat ik zeg. Ze gaan met het aanbieden van reparatie onderdelen niks veranderen aan deze situatie !

Losse accu 59 euro
Losse scherm (met touchscreen en nieuwe batterij want die zit gelijmd zeg maar ... ) 299
Moederbord (Ja met alle poespas wat ook 1malig gebruik is) 599
Camera (ja dan moet de moederbord ook bij wijze van ...) 699
Kortom het argument ‘dan maken ze de onderdelen gewoon idioot duur’.

Dat kunnen ze doen, maar dan gaan ze wel minder iPhones verkopen natuurlijk, want mensen die dat meemaken voelen zich genaaid en zullen dat niet onder stoelen en banken steken.
haha kijk eens naar de verkoopcijfers, wordt echt niet minder.
Dit is onzin, er is of meer kapot of je benoemt het verkeerde onderdeel. Een speaker zit uit m'n hoofd bij ons (AASP) rond de 70 eur, gaat het om je oorspeaker betekent dat in Apple taal een display, dus 319 eur. Ik snap dat dat een absurd bedrag is maar een whole unit replacement wordt niet aangeboden als oplossing voor een speaker.

Bovendien zou ik nadruk leggen op je consumentenrechten, zeer grote kans dat het daaronder verwerkt kan worden.
Ik vindt het ook onzin. Het is het speakertje onderaan de telefoon die opgeblazen is, Of dat terecht is weet jij misschien meer over, maar het is geen leugen. 591.- is het bedrag dat de medewerker van apple mij heeft voorgeschoteld.

Edit: heb ook nog even de officiële prijzen op de site opgezocht. 75.- voor een batterij, 311.- voor een scherm. Alle andere reparaties zijn inderdaad 591.- voor de iPhone 11 pro.

https://support.apple.com...pair/service#otherrepairs

[Reactie gewijzigd door Diede op 23 juli 2024 16:58]

Ja en nee, dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Dat ligt er natuurlijk aan of je zelf in China wat besteld of dat je onderdelen koopt bij een bedrijf die imitatie onderdelen maakt als core business. Maar stel je voor, je telefoon gaat buiten de garantie kapot. Blijkt dat er een defect tussen het moederbord en het scherm zit waarbij beiden vervangen moet worden. Kosten om dat te laten doen is ongeveer 400 euro, wat kies je? de reparatie of voor die prijs of wat bijleggen een nieuwe kopen?

Zelfde met tv's tegenwoordig, scherm kapot? kan zelfs meer dan de helft zijn van de aanschafwaarden. Wat zeggen de meeste, dan koop ik wel een nieuwe want de tv is al een paar jaar oud.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 16:58]

Wat een lulkoek. De ‘imitatie’ onderdelen komen van de fabriek naast de ‘originele’ kost evenveel deze te produceren. Alleen staat er geen logo’tje op.

Uberhaupt kun he waarschijnlijk niet eens over ‘onderdelen’ praten als appel ze aan biedt. Zij verkopen alleen subassemblies. Ze voorkomen nog steeds dat je losse onderdelen (ICs) kan kopen.
Wat een lulkoek. De ‘imitatie’ onderdelen komen van de fabriek naast de ‘originele’ kost evenveel deze te produceren. Alleen staat er geen logo’tje op.
Dit is waarschijnlijk ook niet helemaal waar. Ik heb al een aantal keer een iPhone scherm vervangen en de kwaliteit van de schermen was niet altijd gelijk. Je kunt niet zomaar zeggen dat wanneer het past, het van dezelfde loopband komt, er is zeker een boel imitatie op de markt. Het betekent ook niet dat imitatie per se slechter is.

[Reactie gewijzigd door wernervp op 23 juli 2024 16:58]

Klopt, ik chargeerde inderdaad. Maar het is wel waar dat kwaliteit een lulkoek argument is om monopolies te verdedigen.
Originele onderdelen is vaak gewoon marketing en ook jij trapt in dat sprookje.

Ja ze kunnen soms van betere kwaliteit zijn maar dat hoeft helemaal niet. apple koopt de meeste onderdelen ook gewoon bij andere fabrikanten in. Het kan goed zijn dat die ook onderdelen voor de losse verkoop produceren via een ander kanaal.
De accu koopt ook apple in en wederom er zijn genoeg goede fabrikanten die een vergelijkbaar onderdeel kunnen leveren.

Als er in jou pc een intel chip zit en er staat dell op. Je gaat de chip vervangen maar koopt het niet bij dell, dan is het geen origineel onderdeel maar kan het toch gewoon dezelfde cpu, hdd, sdd of weet ik wat zijn.

Dat origineel een hoger prijskaartje heeft is ook totaal niet logisch. Apple koopt onderdelen in gigantische hoeveelheden in en heeft dus per definitie de laagste inkoopprijs. Koopt iemand anderes een kleinere hoeveelheid bij dezelfde fabrikant is de prijs, wel logisch gezien hoger.

Probleem zit hem er gewoon in dat bedrijven dikke winsten willen maken op onderdelen. Koop een willekeurig product in onderdelen en je betaal vaak 3-5 keer de prijs van wat het nieuw gekost zou hebben. Dat is gewoon marge maken.

Niet originele onderdelen gaan via andere kanalen waar de marges anders liggen en zijn ze vaak goedkoper.

Dus nee niet originele onderdelen hoeven niet slechter te zijn en kunnen ook goedkoper zijn omdat er minder marge op gemaakt wordt.
Dus nee niet originele onderdelen hoeven niet slechter te zijn en kunnen ook goedkoper zijn omdat er minder marge op gemaakt wordt.
Mee eens, echter zijn die niet originele onderdelen (waarschijnlijk) niet getest op alle kwaliteitscriteria die Apple (of welke andere fabrikant dan ook) stelt. Dat hoeft niet per definitie te betekenen dat ze slechter van kwaliteit zijn dan 'originele' onderdelen. Maar het betekent ook niet dat de 'niet originele' onderdelen even goed zijn.

Het kan prima zijn dat de niet originele onderdelen hetzelfde productieproces ondergaan, maar dat ze in veel mindere mate (of helemaal niet) niet door bepaalde kwaliteitscontroles zouden komen en daardoor goedkoop gedumpt worden.

De soms exorbitante hoge prijzen voor originele onderdelen zijn overigens vaak ook helemaal niet nodig.
Je kan met kwaliteit alle kanten uit.
Probleem dat ik heb is dat er te veel mensen rondlopen die zich gek laten maken met het idee dan alleen "originele" onderdelen de beste kwaliteit hebben. Dat hoeft per definitie dus niet zo te zijn, het is marketing van de fabrikant om jou bang te maken dat je vooral bij hun moet kopen.

Kijk ik naar auto-industrie dan zijn daar heel veel toeleveranciers die allerlei onderdelen leveren die door heel veel garages gebruikt worden, waarbij de kwaliteit ook gewoon goed is maar de prijs lager. Het aparte is dan als iemand een 5 jaar oude auto koopt deze meestal niet meer bij de dealer in onderhoud doet om dat het veel duurder is.
Je weet bij originele onderdelen (met grotere zekerheid) in ieder geval dat ze voldoen aan de originele eisen. Of dat betekent dat de onderdelen beter zijn is dan inderdaad niet per se een garantie. Ik weet ook niet of mensen zich zo gek laten maken, zeker niet getuigen de vele reparatieshops die ik tegenkom.

In de autoindustrie is het inderdaad goed geregeld, onderhoud kan door elke goede garage worden uitgevoerd.

Dat onderhoud bij de dealer duurder is, is overigens niet per se zo. Jaren geleden is er onderzoek geweest naar de onderhoudskosten bij de dealer en daaruit kwam dat die vergelijkbaar zijn met de universele garages. Vorig jaar een onderzoek van de ANWB waarbij de dealers gemiddeld wel duurder waren, maar men praat dan over tientjes en vooral bij vervangen van onderdelen. Wel krijg je dan bij de dealer betere garantie en volgen dealers vaak nauwer de voorschriften van de fabrikant. Regulier onderhoud is voor de auto's waar ik het van weet in ieder geval niet duurder bij de dealer en dan wassen ze ook nog eens mijn auto ;).
Bij reparatie via de dealer doe je dat normaal binnen de garantie. buiten de garantie kun je verder kijken.
Voor de behoud van garantie hoef je niet naar de dealer voor onderhoud, je kunt je auto vanaf dag één bij een universele garage laten onderhouden. Bij reparatie tijdens de garantieperiode ga je wel naar de dealer omdat die verantwoordelijk is voor de afhandeling van de garantie. De dealer zou dan moeilijk kunnen doen over dat het onderhoud niet bij de dealer heeft plaatsgevonden, maar als de garage daar netjes de historie van bij heeft gehouden mag dat geen probleem zijn volgens mij.

Voor reparatie vraag je bij voorkeur ook een offerte op bij meerdere garages en dan kun je vergelijken.

Zo zou het bij telefoons ook mogen zijn. Dan kun je bij grote prijsverschillen navragen waar het verschil in zit.
Hoewel het klopt wat je zegt, zijn originele onderdelen van veel hogere kwaliteit dan imitatie en daar hoort dan logischerwijs een ander (hoger) prijskaartje aan. 1 op 1 vergelijken met imitatie-onderdelen kan dan ook niet.
Die 'veeeel' hogere kwaliteit verschilt ook van geval tot geval. Maar hoe dan ook. Er is niks mis met het aanbieden van originele onderdelen. In principe ook niet met de criminele prijzen die we van Apple gewend zijn. Zolang er ook alternatieven zijn.

Dat je iets gebruikt van lagere kwaliteit heeft ook consequenties en die moet je dan ook in acht nemen. Dat je geen beroep meer kunt doen op garantie bijv.

Maar laat de consument gewoon die keuze maken.
Niet noodzakelijk. Voor consoles heb je vaak betere randapparatuur/onderdelen dan de originele. Natuurlijk moet je niet het spul van €3,00 bestellen bij BangGood of Amazon e.d.
maar dan moeten de onderdelen natuurlijk niet zo duur worden gemaakt dat een nieuwe telefoon of laptop kopen economisch interessant wordt.
Het is nét aangekondigd, prijzen zijn nog niet bekend (laat staan de prijzen in Nederland), maar de eerste voorbarige conclusies en negatieve gevoelens worden al weer de wereld in geslingerd. Wat jammer weer, dit.
Dit verbaast mij eigenlijk ontzettend! Gezien hun design choices om het soms echt onmogelijk te maken. Goede richting!
Alleen nu is de vraag, hoe vervang je die zelf? Als je kijkt hoe moeilijke ze dat bij Apple gemaakt hebben. Niet bepaald plug and play.

Maar laten we er positief over blijven dat dit in de toekomst hopelijk beter wordt.
Het ene is natuurlijk moeilijker te vervangen dan het andere, maar voor veel dingen heb je niet veel skills nodig. Voor andere dingen heb je repair shops die zelfs nieuwe microchips op je board kunnen solderen. Dat is nog steeds veel goedkoper en beter voor het millieu dan een nieuwe kopen, waar ze in de Genius Bar al snel naar adviseren ("je charging chip is kapot (door een design flaw die we al 5 jaar niet fixen), dus dan heb je een volledig nieuw bord van $700 nodig, dus dan kan je net zo goed een nieuwe halen").
Leuk dat dat soort reparaties soms mogelijk zijn, maar hoeveel van die repair shops zijn er? Je hoeft geen 'genius' te zijn om te zien dat dat gewoon voor geen meter opschaalt naar alle verkochte iPhones/smartphones?
Daarnaast is er geen fabrikant die garantie geeft als toestellen met random modificaties zijn opgelapt. Hoe goed ze ook werken, de kans dat ergens iets 'out of spec' is en mogelijk later voor problemen zorgt blijft aanwezig.
Als je garantie hebt, krijg je gewoon een reparatie binnen de garantie.

Als je apparaat buiten de garantie valt, krijg je geen garantie op modificatie-reparaties van Apple, maar die garantie had je dus toch al niet ;) Dus niets aan verloren.
Als je een nieuwe batterij laat plaatsen krijg je echt wel garantie op de vervangende batterij. Zou anders mooi zijn als die nieuwe batterij het na een maandje op zou geven en ze zich kunnen beroepen op 'buiten garantie'.
Als je een nieuwe batterij laat plaatsen of andere reparatie laat doen, heb je daar alsnog garantie op, maar daar ging het niet over, het ging over modificaties als in: aanpassingen van Apple hardware met niet-Apple onderdelen.
Nah ja niet iedereen hoeft dit te kunnen natuurlijk. Onderdelen voor een vaatwasser zijn ook te bestellen maar toch begint mijn moeder daar zelf niet aan, dat zal hier ook zo zijn.
Ik doel er meer op dat jaren terug je nog wel redelijk eenvoudig een iPhone scherm kon vervangen. Ze hebben toch veel.moeite gedaan om dit zo moeilijk mogelijk te maken. Dus dat staat nogal haaks op waar ze door de jaren naartoe zijn bewogen. Zie dit meer als een goedmakertje om met de aanstaande labels en wetgeving te kunnen voldoen. Niet omdat ze het als product strategie gekozen hebben.

Ik heb t ook niet over moeders. Een iPhone repareren is zelfs voor een expert een opgave.
Nah daar kan ik het niet mee eens zijn. De iPhone is al jaren (sinds de 5) vanaf de voorkant te openen en dan komt het hele front eraf inclusief display etc.

Het is een soort van “bakje” waar alles in ligt.

Het display of glas alleen vervangen is lastig maar dat is doordat het gelamineerd is dan ook niet de bedoeling.
Het klopt natuurlijk wel dat hem scherm nu met een waterdicht rand is vastgemaakt die moeilijker te openen valt (en terug goed dicht te maken is?), maar eens open zijnde onderdelen apart inderdaad gewoon met een vijsje en kabeltje vastgemaakt. Buiten de batterij, die was, vroeger in ieder geval toch, ook nog eens vastgelijmd..
Ze hebben toch veel.moeite gedaan om dit zo moeilijk mogelijk te maken.
Ze hebben alle moeite gedaan om hun apparaten moeilijk mogelijk te openen door derden; vervangen van onderdelen is relatief makkelijk; omdat ze steeds dunner en kleiner gaan, gaat automagisch de moeilijkheidsgraad omhoog. En dit zie ik ook bij andere merken; De meeste apparatuur wordt niet gebouwd met sevice gerichtheid in het oog; voor vele bedrijven is de supportafdeling meer een noodzakelijk kwaad dan een klantvriendelijke service. Vaak heb ik voor het vervangen van het toetsenbord de hele laptop uit elkaar moeten halen; bij Dell ligt het aan het model. Bij apple was het het design; ik zie dat er toetsenborden makkelijker te vervangen zijn door die met een andere taal; dat was voorheen onmogelijk omdat de openingen voor de toetsen individueel uit het aluminium body gefreesd werd-nu is het 1 groot gat voor het hele tobo.
plug and play staat bij de meeste bedrijven niet bovenaan de wishlist bij hun producten. Bij Apple komt daar het openmaken nog es bij.
Zorg ook dat je dat in de gaten houd! Het is leuk als Apple onderdelen en instructies beschikbaar maakt, maar als die duur en ingewikkeld zijn (DOOR APPLE'S EIGEN TEGENWERKENDE MAATREGELEN) dan is het leuk da het aangeboden wordt maar is het vergelijkbaar met Samsung die vervangende batterijen beschikbaar maakt vanaf het moment dat die niet meer (fatsoenlijk) door consumenten te vervangen zijn.
Ook Apple bezwijkt een keer onder kritiek. Mooi om te zien dit.
Sowieso lijken ze de laatste jaren beter naar gebruikers te luisteren. Nieuwste MBP is daar een goed voorbeeld van. HDMI, SD-kaartlezer, touchbar weg, Magsafe terug.

Goede ontwikkeling dit. Hopelijk maken ze de producten dan ook daadwerkelijk eenvoudiger te repareren en upgraden. Bij MBP zit geheugen in de SOC gebakken en de opslag is dacht ik ook niet te upgraden.
Sowieso lijken ze de laatste jaren beter naar gebruikers te luisteren. Nieuwste MBP is daar een goed voorbeeld van. HDMI, SD-kaartlezer, touchbar weg, Magsafe terug.

Goede ontwikkeling dit. Hopelijk maken ze de producten dan ook daadwerkelijk eenvoudiger te repareren en upgraden. Bij MBP zit geheugen in de SOC gebakken en de opslag is dacht ik ook niet te upgraden.
Na jaren lang kritiek, slechte reparatie scores en projectjes waarbij b.v. een student een usb-C op een iphone zette: noem jij het luisteren naar gebruikers? Ik heb niets voor/tegen Apple, maar dit is zoals @Cihan1988 correct zegt; Apple bezwijkt onder de kritiek. Al is het, net zoals je zegt, wel een érg goede ontwikkeling!

Overigens hebben de nieuwe duurste MBP's nu wel HDMI, maar HDMI 2.0 en geen 2.1. Ook hebben ze een UHS-II SD-slot i.p.v. een UHS-III. Het is super dat er beter naar de consument geluisterd wordt. Het is jammer dat ze met maar een half oor luisteren.

[Reactie gewijzigd door diefightdie op 23 juli 2024 16:58]

dat van die aansluitingen, alle reviewers in de hemel terwijll je als klant met een oudere/tragere versie zit maar wel 2499 euro betald voor je apparaat
HDMI 2.0 is voor vrijwel alle desktop 'externe monitoren' scenario's prima bruikbaar. 2.1 is helemaal niet zinvol tenzij je gamer bent met een extreme refresh-fetish maar dan heb je geen Mac...
Die kritiek komt toch van gebruikers (en reviewers). En gezien de aanpassingen hebben ze daar dus naar geluisterd. Eerder ook met dat ellendige keyboard. Dus waarom zou het dan niet kloppen wat ik zeg? Heb het idee dat we hetzelfde bedoelen maar er nu een semantische discussie van maken ;)

En ja, de keuze voor HDMI 2.0 snap ik ook niet (al maakt dat in de praktijk afaik nauwelijks uit, in ieder geval op het moment).
Er zal altijd een balans moeten zijn tussen modulariteit, ontwerp en performance. Je kan ze niet alle 3 hebben dus Apple (en veel anderen) kiezen toch voor ontwerp en performance.

Het voordeel van het allemaal in een SoC bakken en op een moederbord solderen is dat dit de performance en het formaat van de macbook ten goede komt. Een modulair ontwerp introduceert meer onderdelen waardoor je weer minder ruimte hebt. Bovendien heeft dit als gevolg dat je niet makkelijk meer je koeling kan ontwerpen waardoor alles weer een stukje groter wordt.

Zo gaat het cirkeltje rondt totdat je met een laptop zit die 2 keer dikker en zwaarder is dan een macbook en ook nog eens minder lang meegaat op een accu lading.

Kortom, het is altijd een balans vinden en ik denk dat met de nieuwste Macbook line-up apple de spijker zo goed als op de kop slaat voor het gros van de mensen die een Macbook pro wilt hebben
Goede punten. Misschien moet ik (/moeten we) ook afstappen van het hele modulaire idee als ideaalbeeld. Bij mijn eerste MacBook (een jaar of 15 terug) heb ik wel zelf de harddisk en RAM een upgrade gegeven. En er na een tijdje een nieuwe accu in gezet.

Vooral dat laatste mis ik wel. Hoewel de accu's van de M1-laptops zo gigantisch lang meegaan (ik meen dat bij een test van Linus de nieuwe MBP meer dan 24u video kan afspelen op accu) dat degradatie ervan ook minder merkbaar is dan bij vroegere modellen.
Wordt er dan ook fool proof handleidingen en materiaal meegeleverd? Anders gaan Henk en Ingrid natuurlijk roepen dat zelfs met originele onderdelen, de waterdichtheid kwijt is, of dat andere onderdelen (door)(na) vervanging ineens niet meer werken. Geeft Apple garantie op de onderdelen en reparatie?
Je verwacht serieus dat Apple verantwoordelijkheid neemt voor een reparatie die ze niet zelf uitvoeren?
Ik niet, Henk en Ingrid wel.
Henk sleutelt eerder aan zijn Golf
Opmerkelijke stap van Apple, die had ik niet aan zien komen.

Dit is goed nieuws voor de tweakers onder ons die graag hun iPhone zelf willen repareren.

Ook is het goed nieuws voor het milieu omdat de meeste mensen een officiële reparatie bij Apple te duur vinden en daardoor hun toestel vroegtijdig afdanken.
Zo opmerkelijk is het niet, men is in Europa (een groot afnemer van devices) natuurlijk al bezig met het recht op reparatie zeg maar. Vooruitlopend op de zaken, en natuurlijk om in ieder geval op enkele onderdelen niet de 'foutieve' speler te zijn, kijkende naar vervuiling e.d., juist zorgen dat ze daarmee ook weer mee komen/ voorop gaan lopen.
Ik vind het een positieve verandering, maar ben wel heel benieuwd naar de prijzen, of die ineens omhoog gaan, omdat er meer vraag naar komt of dat ze redelijk gelijk blijven (of zelfs lager liggen) dan bij erkende reparateurs.
Ben ik de enige die dit slecht nieuws vind ?
Geen 2de hands meer voor mij ...
Tot aan de iPhone 13 was het altijd mogelijk om 3rd party reparaties uit te voeren, is dus niets veranderd :)
Ik hoop niet dat het een printer-cartridge verhaal gaat worden. Het initiatief is natuurlijk goed, maar als (zoals door anderen genoemd) de prijs van de onderdelen top prijzen worden, dan krijg je het printer-cartridge verhaal.

Wat ik bedoel is dat je bijna gedwongen wordt (economisch gezien) om een nieuwe printer te kopen als je cartridges leeg zijn, zelfs met de wetenschap dat een gratis bij je printer cartridge slecht 60% gevuld is, heb ik de keuze soms gehad om voor een te dure cartridge te gaan of voor een goedkopere (zelfde model) printer te gaan en ik dan in verhouding beter uit ben.
Printer, stofzuigers, scheermeshouders, etc hanteren dit model, het apparaat wordt voor een lage prijs verkocht, zelfs onder kostprijs, om dan te verdienen aan de cartriges, zakken of mesjes. Dit is niet het business model van Apple.
klopt, de vergelijking gaat niet 1-op-1 op natuurlijk, helemaal mee eens. Het gaat er mij vooral om dat ik hier vrees dat Apple zoiets heeft van: voor consumenten dure reserve onderdelen, want meer risico op gezeur bij apple omdat particulier aan toestel prutsts en zo dus meer kans op weggooien toestel, terwijl een tweede leven prima had gekund.
Het issue bij Apple is eerder dat bijvoorbeeld voor reparatie van het scherm van een laptop, je niet het losse scherm (dus zonder backlight, deksel etc) kon kopen maar zij de gehele klep vervangen willen, het hele deel wat je naar boven klapt.
Hopelijk brengt dit programma daar verandering in.
Printers zijn dan ook apparaten die rechtstreeks uit de hel komen. Mensen hebben gewoon geen 300+ euro voor een redelijk stukje techniek over dus fabrikanten bouwen spul wat voor <100 euro verkocht wordt waarbij op de kwaliteit zwaar bezuinigd wordt en je met allerlei trucs geforceerd wordt om overpriced inktpatronen aan te schaffen.
Je kan het nog enigszins inperken door een (duurdere) zakelijke printer of een met generieke inktreservoirs te halen, maar dan mag je wel dieper in de buidel tasten.
andersom is natuurlijk wel zo dat telefoons dan weer belachelijk overpriced zijn :). (nee geen apple bash, maar een dure toestellen bash)
Ja, als je de discussie beperkt tot de prijs van losse onderdelen heb je op zich best een punt.
Maar als je ziet wat voor inspanning het vergt om tot een ontwerp van een nieuwe telefoon te komen, de hardware fabricage te regelen en foutarme software en diensten te bouwen kan ik me niet voorstellen dat het mogelijk was geweest dat smartphones zo krachtig waren geweest als ze nu zijn zonder dat mensen daar veel geld voor betaald hadden.
Als iedereen bij 100 euro had gezegd 'dat is genoeg voor een telefoon' hadden we nog allemaal met Nokia 3310 achtige toestellen rondgelopen.
was ik met je eens geweest als de mate van innovatie vanaf de 3310 naar nu in een rechte lijn was doorgezet en we niet enkel innovatie hadden in snelheid, meer pixels en OS-upgrades.
Op zich niet verkeerd, maar je kan pas echt een oordeel vormen als we de prijzen van die onderdelen kunnen zien.
Maar die Face ID en touch ID verhalen zouden dan toch voorbij moeten zijn.
Maar die Face ID en touch ID verhalen zouden dan toch voorbij moeten zijn.
Dit lost 15.2 dus al op :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.