IFixit en Microsoft brengen Surface-tools uit voor onafhankelijke reparateurs

Reparatiebedrijf iFixit brengt in samenwerking met Microsoft een aantal tools uit die nodig zijn voor reparaties van recente Surface-apparaten. IFixit verstrekt de tools aan onafhankelijke reparateurs die onderdeel zijn van het iFixit Pro-programma.

Vooralsnog zijn er drie tools, die door Microsoft ontworpen zijn en door iFixit worden gemaakt en verkocht. Voor de Surface Pro 7+, Pro 8 en Pro X zijn er een Surface Display Debonding Tool en een Display Bonding Frame. Eerstgenoemde is nodig om het scherm van de Surface-tablets te verwijderen zonder daarbij andere componenten te beschadigen. Laatstgenoemde is juist bedoeld om het scherm weer op de juiste plek te bevestigen.

Daarnaast maakt iFixit de Surface Battery Cover voor de Surface Laptop 3, Laptop 4, Laptop Go, Laptop SE en Laptop Studio. Dit is een afdekplaat voor de accu die gebruikt dient te worden als de apparaten geopend zijn, om te voorkomen dat er per ongeluk contact wordt gemaakt met het moederbord of andere componenten.

Consumenten kunnen de tools niet kopen. IFixit biedt ze aan via zijn iFixit Pro-netwerk. Onafhankelijke reparateurs kunnen zich daarvoor aanmelden. Volgens iFixit worden de tools ook aangeboden aan Microsoft Authorized Service Providers, Microsoft Experience Centers en zakelijke Microsoft-klanten.

IFixit noemt de stap van Microsoft om de tools beschikbaar te maken voor onafhankelijke reparateurs een 'goede stap in de juiste richting'. Volgens het reparatiebedrijf heeft Microsoft echter nog een lange weg te gaan als het gaat om repareerbaarheid. In 2017 gaf iFixit de eerste Surface Laptop een repareerscore van 0 op een schaal van 10. Bij nieuwere modellen heeft Microsoft sommige reparaties en het vervangen van bijvoorbeeld de ssd makkelijker gemaakt. De Surface Laptop 3 kreeg in 2019 een score van 5 uit 10 voor repareerbaarheid.

Door iFixit gemaakte Surface Display Debonding Tool

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

14-12-2021 • 14:32

29 Linkedin

Submitter: Eagle Creek

Reacties (29)

Wijzig sortering
Meer bedrijven zouden zoiets moeten doen als ze niet willen dat consumenten er zomaar bij kunnen. Dit is vrijwel perfect voor bijvoorbeeld kleine ondernemingen om toch een product te repareren.
Natuurlijk is dit de omgekeerde wereld, er moeten speciale tools uitkomen omdat ze reparatie onmogelijk maken. Het product dermate onmogelijk maken om te openen om de consument eruit te houden zou n natuurlijk ook echt geen streven moeten zijn...

Dus dit zouden meer bedrijven zeker niet moeten doen, meer richten op right-to-repair (wat dit nog steeds niet is) met reguliere middelen zou een betere aanpak kunnen zijn. En net als altijd, ook in de tijd dat je een cassettedeck zelf uit elkaar kon halen, als je hem opent verbreek je de garantie zegel en dus heb je geen recht meer erop.

Natuurlijk zullen er producten zijn die lastig zelf te repareren zijn omdat ze bijv waterproof zijn, maar wat MS dus nu doet is geen goede zaak als je het mij vraagt

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 14 december 2021 14:44]

De eisen voor hedendaagse electronica maakt het onmogelijk om het 'normaal' uit- en in elkaar te schroeven. De tijd dat je de cover van de beeldbuis tv kon schroeven om vervolgens te meten welke transistor het niet helemaal lekker doet is gewoon voorbij.

Vanwege de compacte behuizingen wordt veel gelijmd, dat zonder schade los krijgen en weer kwalitatief goed monteren vraagt nou eenmaal specifieke kennis van het betreffende apparaat.
Gemakkelijk hoeft het niet te zijn maar in ieder geval mogelijk. Dat vastlijmen blijkt vaak onnodig te zijn. Het lijkt wel of bedrijven alles express maar vastlijmen.
Bovendien kun je je afvragen wat de eisen zijn, moet een telefoon per se zo dun?

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 14 december 2021 20:14]

Tja, je kunt wat van die eisen vinden. Feit is dat de consument het wil en het koopt en daarmee accepteert dat het nadelen heeft mbt repareerbaarheid.

En 'onnodig lijmen' is er ook zo een. Het kan vast anders, maar dat heeft geen positieve gevolgen voor de productie prijs.
Bovendien kun je je afvragen wat de eisen zijn, moet een telefoon per se zo dun?
Voor sommige consumenten wel, ook een standaard eis is waterdichtheid (vindt zelf dat het niet zo vaak van pas komt maar goed) hoe krijg je een telefoon waterdicht zonder daarvoor veel ruimte te verspillen en de telefoon niet al te dik te maken, ik heb eerder gehoord van een rubber ring eromheen maar ik weet niet of dit zo praktisch is.
Aan de andere kant stop het misschien wel mensen die er eigenlijk geen verstand van hebben. Als je dus een speciale stuk gereedschap nodig heb dan wordt de lat al hoger gelegd. Zoals me vader bijvoorbeeld had een tv die kapot was. Die ging steeds op stand-by als hij de tv aandeed. Zijn reactie was "Dan knip ik het ledje er wel uit en kan de tv niet op stand-by gaan". Nu zal hij niet snel een telefoon/laptop openen om zelf een scherm te repareren maar de tv zie ik hem wel voor aan om echt te openen en de ledje echt doorknippen als ik niet gezegd had dat het ledje alleen maar aangeeft dat de tv op stand-by staat en niet de stand-by stand is. Om dus tegen zulke mensen te beschermen zie ik het nut wel van speciale gereedschap.
Om dus tegen zulke mensen te beschermen zie ik het nut wel van speciale gereedschap.
"If you make a program fool-proof, someone will just invent a better fool."

Dat slaat ook op hardware. ;)
Als je kijkt naar Fairphone gebruiken ze (in de FP4) twee type schroeven. Gewone Philips, en proprietary. De gewone Philips schroeven zijn user serviceable, de proprietary schroeven zijn dat niet. Door dit onderscheid wordt dit verschil voor de gebruiker duidelijker.

Natuurlijk kun je die schroeven slopen of eruit pulken maar het houdt genoeg mensen tegen die onkundig zijn (op een positieve manier in de zin dat ze eens gaan zoeken wat voor schroevendraaier er eigenlijk nodig is waardoor ze aankomen bij het feit dat ze die schroeven met rust moeten laten), en dat is pure win/win.
Dat fabrikanten het moeilijk maken iets te repareren bestaat al zoo lang. Schema's alleen verstrekken aan servicepartners (vroegers zelfs onder geheimhouding disclosure) en IC's waarvan het typenummer is verwijderd bijvoorbeeld.
Ik heb een prima MS Surface laptop staan naast een Asus Zen. Tja dan merk je wel even het verschil in bouwkwaliteit. Dat de Surface aanvoelt als een solide geheel komt door de magnesium behuizing. Ga je daar allemaal schroefjes inzetten dat wordt het gammeler en minder mooi om te zien dan dichtlijmen.
Bij vliegtuigen, raketten en auto's wordt ook kit gebruikt. Niks nieuws onder de zon. Gewoon de juiste gereedschappen gebruiken bij demontage.

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 14 december 2021 19:52]

Waarom zou je op een dergelijke manier mensen moeten 'beschermen' hiertegen? Wie bescherm je dan? En waartegen?
Mogen mensen niet zelf wat verantwoordelijkheid dragen?

Leuk 'cargo cult' voorbeeld van uw vader overigens. Is dit wat hij zelf heeft verteld, of is dit wat u er van heeft gemaakt? Het is namelijk geen voldoende verklaring voor de genomen actie, dus ik vermoed dat er een stuk redenering ontbreekt. Tenzij uw vader van het magisch denken is (vandaar de koppeling aan de 'cargo cult').
Aan de andere kant was het wellicht een eerste experimentele stap.

Uw vader heeft vervolgens ongetwijfeld ontdekt dat deze actie niet het gewenst effect had en is vervolgens verder gaan experimenteren / danwel zijn kennis gaan uitbreiden?
Dat lijkt mij geenszins onwenselijk en daarmee geen argument om obscure manieren te gebruiken om uw vader te beschermen tegen zijn impuls om machines die niet werken zoals hij wil te doen laten werken zoals hij wil.

Een tv kan overigens uitstekend opengebroken worden met een platbek en een hamer om dan alsnog dat led lampje er af te knippen.
Waarom zou je op een dergelijke manier mensen moeten 'beschermen' hiertegen? Wie bescherm je dan? En waartegen?
Het zal niet in alle gevallen zou zijn maar je beschermt de persoon, de hardware en de potentiële data op het aparaat. In dit geval is alleen de eerste van toepassing. Bijvoorbeeld de stekker niet uit de stopcontact te halen. Ik heb bij hem bijvoorbeeld ook wel eens gehad dat ik zei haal de stekker van de tv eruit en bleek het de stekker van de settopbox geweest te zijn. Zou dit van toepassing zijn tijdens het openmaken is de kans groot op kortsluiting. Of als er iets verkeerd gaat met knippen en er komt kortsluiting tijdens het aanzetten met potentiële brandgevaar. En ja iedereen kan fouten maken. Maar dit soort fouten heb ik wel meer gezien bij hem. Hardware en data bescherming: ja er is wat stuk maar blijkbaar is er ook soms nog genoeg te redden. Doe je het verkeerd is de kans dat er niets te redden meer is. Ook dus data ook bijvoorbeeld een telefoon wordt dan lastiger of onmogelijk te redden. Zou dus iemand het doen met de juiste kennis dan was het misschien wel goed gekomen.
Mogen mensen niet zelf wat verantwoordelijkheid dragen?
Er zijn echt wel bepaalde dingen waarvan ik inderdaad zeg dit kan je beter niet doen. Ik weet natuurlijk niet welke risico's (zoals de potentiële brandgevaar) die ik al hierboven noemde met zich mee kunnen brengen. Ik ga ook geen eigen gasaansluiting doen. Ook al zou jeik waarschijnlijk wel via YouTube informatie kunnen krijgen is mij de risico gewoon te groot. Als het verkeerd gaat en er komt brand ben ik de sjaak. Ik ben dus bewust van de gevaren. Of ik dat van me vader kan zeggen verwacht ik niet in dit geval.
Is dit wat hij zelf heeft verteld, of is dit wat u er van heeft gemaakt?
Ik kwam langs om te kijken of ik iets met de tv kon doen. Toen zei hij dat hij dat zou gaan doen omdat hij de tv toch nooit op stand-by zet. Of hij het echt gedaan zou hebben is natuurlijk gissen. Maar hem kennende gok ik dat het in dit geval wel gebeurt zou zijn.
Uw vader heeft vervolgens ongetwijfeld ontdekt dat deze actie niet het gewenst effect had en is vervolgens verder gaan experimenteren / danwel zijn kennis gaan uitbreiden?
Die kans acht ik heel klein. Op zich op gebied van technologie is hij niet echt (om het maar even netjes te houden) handig. Hij komt bijvoorbeeld ook bij mij omdat hij zijn WhatsApp moet updaten. Je zou dan misschien verwachten dat hij dan ook niet de tv zou openen. Maar omdat hij wel eens oude beeldbuis tvs en stofzuigers heeft geopend zal het voor zijn gevoel dus makkelijk kunnen met platte tv's ook al is de technologie sterk veranderd (en ja dit is een verwachting, heb hier geen bewijs van dat hij zou denkt).

***Dit is trouwens niet bedoelt om me vader te bashen. Er zijn genoeg dingen die hij kan en ik weer niet (goed). Maar techniek ligt en interesseert hem gewoon niet. Het enigste waarom hij het had willen doen was om geld te besparen.***
Bedankt voor de aanvullende uitleg, ik begrijp het nu iets beter. Het blijft me wel puzzelen:
Uw vader had niet zoiets van: techniek ligt en interesseert mij niet, daarom vraag ik mijn zoon/dochter?

Als je mensen daartegen moet gaan beschermen dan kan je beter de hele televisie in stukken onbreekbaar plastic gaan gieten o.i.d.

Wat ik bedoel is dat het mij niet zo zinnig lijkt om allemaal speciale schroefjes etc. te gaan maken om een hele specifieke kleine groep mensen te gaan beschermen die zich opstellen als een soort Pippie Langkous (ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen). En daarmee alle andere mensen opzadelen met meer troep in hun gereedschapskist, als ze er al uberhaupt aan kunnen komen.
Als ik het artikel zo lees hebben ze volgens mij goede controle over wie de tools allemaal (mogen) gebruiken.
In de jaren 90 had je ook een speciaal stukje plastic van Compaq om laptops open te maken zonder de behuizing te beschadigen. Een consument heeft dat natuurlijk niet , en wist waarschijnlijk ook niet van het bestaan.
Je kon natuurlijk ook gewoon een schroevendraaier er tussen zetten, maar dan krijg je deukjes in het plastic.
Geen idee welk stukje plastic je bedoelt.
Ik kan me alleen nog herinneren dat (bijvoorbeeld de LTE5000) laptops binnen 30 minuten helemaal uit en weer terug in elkaar te schroeven waren, dat tegenover de IBM/Toshiba laptops.
Misschien was het part nummer 100767-001 , voor het display en behuizing
right to repair is leuk en op zich is dit een goede stap om het aan onafhankelijke reparateurs ter beschikking te stellen.
apple is dan weer zo slim om onderdelen aan consumenten ter beschikking te stellen waarvan bijna niemand zelf zal repareren en op die manier de onafhankelijke reparateur nog steeds buiten spel weet te zetten.
Kunnen ze een groot deel van die tools niet als STL uitbrengen zodat reparatiebedrijven ze on demand kunnen 3D Printen? Het lijken allemaal kunststof mallen van een soort, zoals degene hier geïllustreerd, die is best te printen waarna je er zo'n plectrum (die geen bal kosten in bulk) in klemt.
Zou mooi zijn maar het doel is hier om consumenten uit te sluiten dus dat zullen ze daarom wel niet doen. (En bovendien ook om te verdienen op de verkoop natuurlijk).
Op het moment hebben we tools nodig voor de Surface 4,5 en 6. Dat zijn de toestellen in de omloop zitten. Alles boven is relatief nieuw.

De nieuwere toestellen worden 9 op de tien gewoon teruggestuurd naar Microsoft of bijbehorende reseller.
En de SP3, want ik wil mijn batterij en koelpasta vervangen, dan kan hij weer een hele tijd mee.
Een beetje contradictie, en een onbegrijpelijke richting voor mij wat betreft IFixit. De naam zegt: I fix it, en de organisatie stond wat mij betreft ook volledig voor het recht om zelf te mogen repareren. Dan nu tools uitbrengen die niet voor de consument zijn, enkel voor reparateurs binnen het 'Pro' programma.

Het gewone businessmodel zal wel niet genoeg geld in het laatje brengen. Weer een illusie armer.
Ik snap dit niet want die tools kan je toch ook op aliexpress bestellen? Tenminste, ik shop er regelmatig en bijvoorbeeld die blauwe dingen zijn er in overvloed. Vorige maand bestelde ik een oplaadbare elektrische schroevendraaier en wat werkt het toch goed! Superhandig ook.
Die blauwe dingen zijn gewoon plectrums die al decennia gebruikt worden op gitaren (in ieder geval qua vorm)... En inderdaad zoveel wat op Ali gewoon prima te koop is, hele kits gekocht voor een euro om iPhones uit elkaar te schroeven (zuignapje voor het scherm, alle schroevendraaiers, plectrum om onder het scherm te komen etc etc) je krijgt ze zelfs kado bij een vervangend scherm
De kwaliteit van de plectrums van Aliexpress en iFixit is niet te vergelijken. Die van laatstgenoemde zijn van flexibel plastic waardoor ze niet afbreken. Die van Aliexpress hebben weekmakers waardoor ze simpelweg wit kleuren als je er veel kracht op zet en afbrokkelen. Daardoor blijft het topje van de plectrum in het apparaat achter.

Goed gereedschap is het halve werk.
Ja he hahaha, zulke toolsets zijn echt leuk ook om mee te werken. Heb ook een aantal keren iPhones gemaakt voor mijn broertje en ook mijn PSVita de knopjes vervangen.
Zou persoonlijk niet een laptop van 2000 euro gaan repareren met een 30 euro tool van Ali Express waar de QA niet top is.
Dat is ook precies het issue. Veel tools lijken precies op die van iFit en vice vera en weet je niet welke nou de goeie is maar één ding weet ik wel en ook ervaren: de toolsets dat ik heb besteld zijn allemaal van heel goede kwaliteit en ook erg sterk. Schroeven die niet dichtgeschroefd kunnen raken zelf beschadigd terwijl die toolsets dik in order blijven.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee