Apple breidt Self Service Repair-programma uit naar MacBooks met M1-soc

Apple breidt zijn Self Service Repair-programma uit naar MacBook Air- en MacBook Pro-modellen met een M1-soc. Onderdelen en gereedschap voor deze laptops komen vanaf dinsdag 23 augustus beschikbaar voor particulieren. Het bedrijf deed eerder hetzelfde met recente iPhones.

Apple levert naar eigen zeggen onderdelen voor 'meer dan een dozijn' verschillende MacBook-reparaties. Consumenten kunnen vanaf dinsdag bijvoorbeeld vervangende schermen, top cases met accu's en trackpads aanschaffen via het reparatieprogramma. Aanvankelijk stelt Apple alleen onderdelen beschikbaar voor MacBook Air- en Pro-modellen met een chip uit de M1-serie, waaronder ook chips als de M1 Pro en M1 Max vallen. Het betreffen hiermee vooral recente modellen, net als bij het reparatieprogramma voor iPhones het geval is. Apple komt later wel met onderdelen voor 'aanvullende Mac-modellen'. Het bedrijf verhuurt daarnaast sets met reparatieapparatuur voor 49 dollar.

Voordat gebruikers hun onderdelen kunnen bestellen, moeten ze een reparatiehandleiding voor hun hardware doornemen. Vervolgens kunnen ze hun serienummer invullen op Apples reparatiewebsite om toegang te krijgen tot reserveonderdelen en het gereedschap dat Apple zelf gebruikt voor het repareren van hardware.

Apple kondigde zijn Self Service Repair-programma eind vorig jaar officieel aan. Met dit reparatieprogramma kunnen consumenten via Apple onderdelen kopen en gereedschap huren om hun Apple-hardware zelfstandig te repareren. Het bedrijf begon in april officieel met het leveren van iPhone 12- en 13-onderdelen. Momenteel is het reparatieprogramma van Apple alleen beschikbaar in de VS. Daar komt in de komende maanden verandering in. Apple bevestigt in zijn persbericht opnieuw dat Self Service Repair 'later dit jaar' beschikbaar komt in meer regio's, beginnend met Europa.

Apple Self Service Repair MacBook
Bron: Apple

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

22-08-2022 • 16:00

70

Lees meer

Reacties (70)

70
66
32
3
0
21
Wijzig sortering
Ben al een paar jaar Apple gebruiker, mijn mening, als dit in de richting gaat van al bestaande "iPhone self repair Program" gaat dit duur en dom worden.

Andere fabrikanten gebruiken voor een soortgelijk programma "iFixit".
Apple wilt ook niet dat jij zelf gaat repareren.......


Niemand gaat ze peperdure nieuw S klasse of 7 serie naar de garage op de hoek brengen maar mensen vinden het wel normaal om hun peperdure iphone of mac te laten repareren bij de turk om de hoek, meestal een niet opgeleide inferieure monteur. Duizenden voorbeelden van dat prutswerk.


Diverse YT kanalen hebben al laten zien dat een reparatie bij een apple dealer goedkoper is dan zelf gaan repareren.
Allemaal leuk en aardig, maar het limiteren van reparaties tot de fabrikant is geen goed idee, omdat de fabrikant er belang bij heeft dat de consument sneller overstapt op een nieuw model. Daarmee heeft de fabrikant ook macht op hoe welke onderdelen vervangen kunnen worden. Voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Samsung die je alleen een batterij verkoopt in hun reparatieprogramma als je hem koopt in combinatie met het OLED-scherm, omdat het daarop geplakt is. Dat Apple bijvoorbeeld niet zelf een oplaadchip wil reballen is prima, maar Apple hoort niet een deal met een fabrikant van zo'n chip te maken om ervoor te zorgen dat niemand die chip kan krijgen.
Niemand gaat ze peperdure nieuw S klasse of 7 serie naar de garage op de hoek brengen maar mensen vinden het wel normaal om hun peperdure iphone of mac te laten repareren bij de turk om de hoek
Er zijn ook andere dure laptops, zoals iedere professionele Dell of Lenovo laptop die van grond af aan zo standaard zijn opgebouwd dat iedereen met een ESD-mat en armband en een schroevendraaiersetje en een opening tool de accu kan vervangen (als beiden nou eens de accu's verkochten aan consumenten |:( ). Duur lijkt mij dan ook niet het argument. Eerder welke kunde benodigd is om het te doen.

Om het autovoorbeeld aan te halen: Niet iedere autogarage is je generieke dorpsgarage. Er zijn ook niet-dealers die gespecialiseerd zijn in bepaalde merken en types. Zo'n auto zou ik bijvoorbeeld zonder zorgen naar Carrec Technocenter brengen, ware het niet dat Mercedes en BMW ook graag van die geintjes uithalen als je oliepijl moeten resetten met een computer van BMW.

Waar het om gaat is vrijheid. Ik wil als consument de vrijheid hebben om te kiezen om mijn apparaat niet te laten repareren bij de fabrikant als mijn wensen voor reparatie niet passen bij wat de fabrikant levert.

[Reactie gewijzigd door daanb14 op 23 juli 2024 08:35]

Om het autovoorbeeld aan te halen: Niet iedere autogarage is je generieke dorpsgarage. Er zijn ook niet-dealers die gespecialiseerd zijn in bepaalde merken en types. Zo'n auto zou ik bijvoorbeeld zonder zorgen naar Carrec Technocenter brengen, ware het niet dat Mercedes en BMW ook graag van die geintjes uithalen als je oliepijl moeten resetten met een computer van BMW.
Ehm... oliepijlen gebruikten wij vroeger, met die grote kastelen en grachten er om heen, veel bloed en leed.... weet je wel... naja je snapt 'm wel [oliepeil dus].
Toch zou het mooi zijn als ik mijn eigen, moderne auto weer kon fixen. Ik heb een super oude bak, gekocht voor 1000 Euro dus kost me nauwelijks wat en in eigen bezit (zeldzame combo :), en die kan ik nog bijna helemaal zelf fixen. Laatst in buitenland wilde een garage de bak naar de sloop brengen, want waarschijnlijk te stuk, ik neem het toch maar even mee nog, bleek de persoon waar ik een huisje huurde er ook verstand van te hebben en die fixte de boel in een poep en een zucht. Veel van geleerd en wederom voor mij reden apparaten te kopen die zoveel mogelijk nog te repareren zijn. Waaronder mijn bakbeest van een laptop. :)
Ik heb twee jaar geleden m'n Macbook Pro naar de "turk" om de hoek. Die hebben m'n toetsenbord en accu vervangen, en dat scheelde een slok op een borrel. Ik kreeg dan wel een toetsenbord met een pond-teken ipv de #, en de nieuwe accu had maar 60% van de capaciteit, maar ik kon daarmee de aanschaf van een nieuwe Mac twee jaar uitstellen - precies de twee jaar die Apple nodig had om tot bezinning te komen.
Maar op de 2de hands markt weet niemand dus nog wat je koopt. En Apple producten behouden traditioneel hun waarde heel lang.
Allessinds bedankt voor de raad.
Met auto's is het ook vervelend dat zelf reparatie moeilijk wordt gemaakt. Autobedrijven zijn gelukkig verplicht onderdelen te leveren als je daar om vraagt en moeten die ook een tijd blijven maken. Maar er wordt steeds moeilijker gegaan met software die alleen de dure dealer mag hebben. Dus vaak kan je gewoon niks met je onderdeel.

Ik had ook steeds weer discussies met de Volvo dealer die mijn S40 binnen wilde hebben voor onderhoud terwijl ik gewoon zelf de boel in wilde bouwen voor een fractie van het geld.

Ik vind het hufters maargoed. Ik had ook alle gekraakte software en kabels. Er zijn echt nog wel mensen die zelf sleutelen als de garantie voorbij is.

Daarom willen ze je ook zo graag aan de lease en onderhoudscontracten hebben want dan kunnen ze dat verbieden en hebben ze gegarandeerde inkomsten.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 08:35]

Dat het duur gaat worden lijkt me wel, maar het is waarschijnlijk wel iets minder stompzinnig dan met iPhones: MacBooks zijn toch wel aanzienlijk makkelijker om mee te werken dan iPhones en je hebt ook geen speciale apparatuur nodig om ze open en weer (water)dicht te maken. Het vervangen van bijvoorbeeld een scherm is best te doen, maar de kosten van het vervangende onderdeel zullen (helaas) wel dusdanig hoog zijn dat het bijna niet loont.
Maar vervangende onderdelen zijn voor ieder producten altijd duur in verhouding tot de nieuwprijs van het product. Wat ook heel logisch is.
Dat is afhankelijk van hoe breed dat onderdeel wordt ingezet. Een goedkoop 1080p-paneel zoals je in budgetlaptops vindt, kun je voor relatief weinig geld vervangen. Wat natuurlijk niet gezegd kan worden van custom producten die exclusief door een bepaalde fabrikant in het luxere segment gebruikt worden.
Dit zijn inderdaad non-standaard panelen. 16:10 beeldverhouding zie je überhaupt niet zo vaak meer.
Juist wel, die maken een comeback.
Ze hadden nooit weggeweest moeten zijn. Elke keer als ik met een oude 4:3 laptop werk valt het me weer op wat een zee van ruimte het toch biedt.
Alhoewel het natuurlijk al een hele stap vooruit is dat (recente) Apple producten nu door consumenten (in de VS) zelf gerepareerd kunnen worden, vind ik toch dat er een hele boel stappen doorloopt moeten worden voordat je überhaupt de juiste spullen kan bestellen om het te repareren. Nu begrijp ik dat het voor Apple een manier van haarzelf inbouwen is zodat mensen die een foutieve reparatie uitgevoerd hebben niet aan kunnen kloppen voor compensatie m.b.t niet goed geinformeerd zijn.

Nu lees ik ook dat de reparatie onderdelen gehuurt moeten worden voor een kleine 50 euro. Moet dit dan daarna weer terug gestuurd worden?
Nu lees ik ook dat de reparatie onderdelen gehuurt moeten worden voor een kleine 50 euro. Moet dit dan daarna weer terug gestuurd worden?
Bij het iPhone self-repair programma heb je ook de optie om de reparatie-gereedschappen te kopen in plaats van te huren (dan kost het wel meer, natuurlijk). Zo zou je in theorie een eigen reparatie-bedrijf kunnen starten. Ware het niet dat Apple niet zomaar reserveonderdelen verkoopt voor jouw voorraad. Je moet eerst een defect apparaat in handen hebben om er een reserveonderdeel voor te mogen bestellen. Dus als zelfstandige reparateur sta je dan direct op achterstand vergeleken met een Apple Store waar de onderdelen wel op voorraad kunnen zijn en de klant niet dagen hoeft te wachten op een simpele reparatie.
Ik weet niet beter of ook de erkende ASP (apple service provider) wordt geacht binnen vijf dagen iets terug te sturen:het defecte onderdeel, of als dat niet is vervangen het wisselstuk. Zolang er maar niets rond slingert. Apple is daar altijd manisch in geweest.
Voor kleine zelfstandigen, de eenpitters die niet een hele batterij aan reservecomputers hebben liggen, kan dat betekenen dat ze voor een reparatie van een uurtje toch hun machine en dus hun broodwinning dagenlang kwijt zijn, omdat het vervangende onderdeel pas na het officieel vaststellen van het defect kan worden besteld.
Ik heb het indertijd met een iMac G4 gehad, dankzij goede afspraken met Apple Centre Maastricht (later ivizi, nu Amac) kon e.e.a. binnen precies een etmaal geregeld worden. De fysieke reparatie (en schijf upgrade) was zelfs binnen een paar uur gepiept, maar de administratieve afhandeling daarvan helaas niet...

[Reactie gewijzigd door trabant op 23 juli 2024 08:35]

Als je iets huurt moet je het vaak ook weer retourneren inderdaad.
Ik vind het altijd lastig om het als ‘beter’ te zien. Ik kan me nog twee reparaties herinneren met gegarandeerd originele onderdelen (waar je ook extra voor betaalde) maar bleken later toch Chinese troep te bevatten. Waren toch de ‘bekende’ reparatie toko’s in Nederland.
Reparaties door Apple zelf geeft me een beter gevoel dan door zogenaamde ‘erkende’ bedrijven e.d.

Ik snap daarom prima dat Apple het liever in eigen hand wilde houden.

[Reactie gewijzigd door honey op 23 juli 2024 08:35]

Ik vraag me af wat je precies kan repareren? Alles zit toch bijna gesoldeerd op het moederbord. Gaat het dan om de batterij, trackpad en toetsenbord?
Consumenten kunnen vanaf dinsdag bijvoorbeeld vervangende schermen, top cases met accu's en trackpads aanschaffen via het reparatieprogramma.
Lijkt me niet onlogisch. Dat zijn de dingen die normaal gesproken kapot gaan.
Ik raad je aan eens een filmpje van Louis Rossman op youtube te kijken. Er zijn een boel videos waar hij zulke moederborden dus repareerd van bijvoorbeeld waterschade of een opgeblazen component. Best interessant om te zien.
Linkje:
A Macbook board repair, featuring Louis Rossmann

Hij is ook een van de grote drijfveren waarom Apple hiermee is gekomen; en zoals anderen al aangeven. Het is een kleine eerste stap, maar nog lang niet voldoende.

Volgens mij is hij nu haast full time bezig met het pushen van right to repair; gesponsored door een of andere miljonair. Klinkt wat raar, maar dat is een miljonair die in mijn ogen wat goeds met zijn geld doet.

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 23 juli 2024 08:35]

Geplande veroudering. De upgrade van ieder jaar voor woekerprijzen. :Y)
Maar ja ieder zijn goesting. Je moet je geld echt haten dat je die prul blijft kopen.
Anoniem: 443661 22 augustus 2022 16:07
Eindelijk, ik ben wel benieuwd over de prijzen van de onderdelen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 443661 op 23 juli 2024 08:35]

Als ik nu naar de iPhone-onderdelen kijk dan lijkt het best nog wel mee te vallen. Dan wordt het toch weer interessanter om zelf aan de slag te gaan. Hopelijk vallen de prijzen voor MacBooks ook mee.

Nieuwe iPhone 12 batterij: 70,99 dollar en 46,84 na inleveren van de oude batterij.
Nieuw iPhone 12 scherm: 269,95 dollar en 236,35 na inleveren van je oude scherm.

De tools krijg je er bij. Uiteraard exclusief BTW in de VS en wie weet wat de wisselkoers gaat doen, maar geeft toch meer het idee dat je niet opgelicht wordt als je naar een Apple Authorized Repair Center gaat.

https://selfservicerepair.com/order
De tools krijg je er niet bij maar moet je oftewel zelf kopen, wat meer dan 1000 dollar is oftewel huren aan 49$. Dus zo voordelig is het dan weer niet.
Vaak komt het rond dezelfde prijs als het laten doen in de Genius Bar met misschien een verschil van 5$
Je hebt gelijk. Ik zag de schroeven op de website aan voor schroevendraaiers. Maar 1000 dollar voor tools om je iPhone open te maken? Op iFixit of zelfs de Nederlandse webshops heb je al wat schroevendraaiers voor een paar euro.
1000 dollar is als je ze zelf koopt, wat niet aan te raden is als je maar een paar keer iets gaat repareren, voor 49 dollar kan je ze huren om dan weer terug te sturen eens de reparatie gedaan is.
Het is dan ook wel wat meer dan wat schroevendraaiers, je krijgt echt wel professioneel materiaal om je scherm eruit te halen of om de batterij goed te monteren.
hieronder anders een leuke video om eens te zien welke tools er allemaal zijn.
https://www.youtube.com/watch?v=hhdcbyIoFDU

[Reactie gewijzigd door AppleFan2007 op 23 juli 2024 08:35]

Thanks,

Gave video.

En heel wat meer dan wat schroevendraaiers, maar wat een schroevendraaiers! Meteen maar even opgezocht, 160 euro. Zonder bitjes! Iets voor de verlanglijst dan maar.

Verder is dit gewoon het gereedschap waarmee je waarschijnlijk echt foutloos (als je een beetje handig bent en de handleiding volgt (in de video vergeet hij de twee schroeven aan de buitenkant)) een iPhone kan repareren.
Heel eerlijk, toen ik nog bij een AASP werkte hebben we de heated display fixture maar gelaten voor wat het is. Bulky apparaat wat ruimte inneemt terwijl een beetje hitteplaat ook het gewenste resultaat geeft. Het rollertje om de batterij 'goed' te monteren is een lachertje, niemand gebruikt die volgens mij. Wat enigszins een beetje nut heeft is de display adhesive press, maar ook dat is met de hand te doen.

Als je niet het volle budget hebt om een scherm of accu te vervangen bij Apple dan kan je dit prima zelf doen met je eigen tools. Je komt overal met een pentalobe, y000 en ph00 en die vind je voor een appel en ei op internet. Iets kwalitatiever maar nog niet overdreven zoals wat Apple aanlevert kan je bij iFixit halen. Zo heb je toch zelf je fix, goedkoper dan bij Apple en met de originele onderdelen.

Zolang je maar geen laadpoort hoeft te vervangen.
Je kunt het gereedschap ook van Apple huren. Staat in het artikel ;-)
Of een willekeurig chinees kitje a 15 eur of iFixit kitje a 40 eur. Je hebt niet de tools van Apple nodig om een iPhone te openen.
Fairphone, vervangen accu, gewoon achterkant open maken en nieuwe plaatsen prijs €30,- bij fairphone zelf. Vervangen display, gewoon met bijgeleverde kruisschroevendraaier de juiste schroeven losmaken prijs voor het display €90,- Verder kunnen nog de speakers, microphone, voor en achtercamera en ook de oplaadmodule met usb c vervangen worden..
Goede ontwikkelingen nu nog genoeg onderdelen op voorraad.
Ik zat er al op te wachten. Mocht het nodig zijn dan kan ik zo mooi zelf de accu vervangen, want voor zoiets triviaals ga ik hem niet uit handen geven.
Sjez….voor het ‘repareren’ van een oudere MBP was ik slechts $79 kwijt. Uurtje werk.
Ik voorzie veel cloneware, zeker omdat het na 2-3 jaar allemaal toch wat minder interessant wordt en een nieuwe mba/mbp binnen 24 uur op je bureau staat. (De zakelijke gebruiker boeit de kosten toch niet, zo ja, is je bedrijf überhaupt niet geschikt voor apple spul)
Die laatste zin, wat een kneus 🤣
Wacht even, je moet de hele top cover vervangen om de accu te verwisselen? Dat is onnodig duur en verspilling van een goede top cover met een goede toetsenbord en touchpad. Dat is net zo debiel als Samsung die je alleen een accu verkoopt met het OLED-scherm eraan.
Inmiddels is dat meestal niet meer nodig: de M1 en M2 Air en de 14,2" en 16,2" Pro's werken allemaal met trekstrips voor de accu. Alleen bij de M1/M2 Pro met touch bar weet ik het zo even niet.
Klopt. Het is ook oliedom. Maar Apple doet het zelf ook zo. Alleen bij de nieuwste modellen dus niet meer.

Het slaat nergens op maar je hebt er iig dan wel een nieuw toetsenbord bij. Op de langere duur moeten ze gewoon verplicht worden die onderdelen los te vervangen te maken natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 08:35]

Ik raad eigenlijk niemand aan om een reparatieset te gaan huren bij Apple voor notabene 50 euro, terwijl iFixit een compleet set te koop aanbied voor rond de 69. In dat iFixit set zit zo goed alle gereedschap voor het repareren van bijna alle Apple modellen. Zo'n iFixit setje gebruik ik nu al een hele tijd en het echt goed spul is, degelijk en vooral de schroefkoppen van echt gehard metaal zijn.

Kan mij wel voorstellen dat Apple verder geen onderdelen aanbied voor oudere modellen omdat E-bay Alibaba en tig andere shops die al aanbieden. Maar het zou wel handig zijn wanneer Apple ook servicemanuals voor oudere modellen online gaat zetten. En tja, hopelijk dat Apple ook meer en meer ervoor gaat zorgen dat devices gemakkelijker te repareren zijn.

Nu speelt dat gemakkelijk repareren niet alleen bij Apple maar er ook genoeg andere merken zijn die nog veel moeten gaan verbeteren. Grootste ergernis zijn altijd tablets waarin alles aan mekaar geplakt zit en je eerst met een fohn alles moet gaan losweken. Sprekend voorbeeld daarvan vind ik nog altijd wel de Microsoft Surface Pro modellen waarbij je het scherm geeneens zonder barsten los kon krijgen.
Ik heb toch iets andere ervaring met ifixit spullen. Vaak lage kwaliteit zoals je ook van AliExpress haalt. Bijvoorbeeld een soldeerbout schoonmaker die zo licht is dat hij steeds rond schuift op de tafel.

Maar de laatste keer dat ik er gekocht heb was in 2018 dus wellicht is het nu verbeterd.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 08:35]

Bijvoorbeeld een soldeerbout schoonmaker die zo licht is dat hij steeds rond schuift op de tafel.
Ik geloof niet dat iFixit dat nog in het assortiment heeft maar zoiets zou ik zelf dan ook niet bij iFixit aanschaffen. Soldeerbouten en accessoires koop ik meestal van b.v. Weller of dat soort merken omdat die daar echt in gespecialiseerd zijn. Alhoewel ik zelf een soldeerstation gebruik van een nevenmerk van Weller en dat ding echt perfect werkt ( temperatuurgestuurd, digitaal etc.. ).

Waar ik meer op doel zijn de schroevendraaiersets en spatels, openingstools en b.v. pincetten. Dat soort dingen zijn gewoon van hoge kwaliteit bij iFixit, althans dat setje wat ik heb is van 2021.
Wat is dat blauwe bandje met kabel op de foto aan de linkerarm eigenlijk? Iets tegen statische elektriciteit?
Dat is inderdaad precies wat dat is ja.

Die hang je dan aan de randaarde via een speciale plug met een megaohm weerstand voor de zekerheid.

Apple's moederborden hebben conformal coating (een soort dikke lak ter bescherming) dus veel delen kan je gewoon aanraken maar connectoren zijn natuurlijk wel onbeschermd. Veel beter om het risico niet te nemen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 08:35]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.