Apple voegt Mac-desktops toe aan Self Service Repair-programma

Apple heeft in de Verenigde Staten Mac-desktops toegevoegd aan Self Service Repair. Het gaat om onderdelen voor Mac-desktops met een M1-chip. Het is niet bekend of en wanneer de desktops worden toegevoegd aan het Apple Self Repair-programma in Europa.

De toevoeging van de Mac-desktops aan Self Service Repair werd opgemerkt door Six Colors. Apple-klanten in de VS kunnen nu onderdelen bestellen voor de iMac, Mac mini en Mac Studio met een M1-chip. Ook zijn er handleidingen toegevoegd voor deze computers om ze te repareren. Ook de Studio Display is toegevoegd aan het programma.

Sinds begin december is het Self Service Repair-programma ook beschikbaar in een select aantal Europese landen, waaronder ook België. Het is nog niet bekend of en wanneer dit programma ook in Nederland beschikbaar komt. Naast de Mac-desktops kunnen consumenten ook onderdelen bestellen voor iPhones en MacBooks.

De dienst is bedoeld voor gebruikers die zelf hun Apple-apparaten willen repareren. Voordat gebruikers reserveonderdelen mogen bestellen, moeten ze eerst een aantal handleidingen doornemen. Naast de onderdelen stelt Apple ook gereedschap beschikbaar om de reparaties uit te voeren. Consumenten kunnen dit gereedschap van Apple huren.

Door Robert Zomers

Redacteur

20-12-2022 • 20:50

40 Linkedin

Reacties (40)

40
40
10
0
0
25
Wijzig sortering
Goed dat ze nu dan ook de desktops toegevoegd hebben aan dat Self Service Repair maar dat is maar één deel van het zelf kunnen repareren. De volgende belangrijkste stap die Apple eens moet gaan doen is om het ook mogelijk te maken bij de Imacs eenvoudig onderdelen te kunnen vervangen. Vooral dat je eerst het scherm moet verwijderen is gewoon heel erg onpraktisch en brengt ook veel risico's met zich mee. Zeker wanneer ze de schermen dan ook nog verlijmen zoals bij een aantal generaties het geval was. Bij een vroegere generatie zaten de schermen nog vast met sterke magneten maar ook dat was risicovol.

Het word dus tijd dat Apple het mogelijk gaat maken dat je simpelweg de achterkant kan losschroeven en op die manier onderdelen kan vervangen. Design is leuk maar het moet ook praktisch blijven en zeker nu ze de mogelijkheid gaan bieden tot zelf repareren.
Design is leuk maar het moet ook praktisch blijven en zeker nu ze de mogelijkheid gaan bieden tot zelf repareren.
Kijk, we weten allemaal dat de industrie net iets te vaak dingen doet om reparatie juist lastig te maken, maar hier kom je wel op lastige gebied.

Dat je het recht en daarmee de mogelijkheid moet hebben om iets te repareren, daar kan ik wat mee.

Maar of dit dan ook betekent dat de een fabrikant dingen moet ontwerpen zodat ze *makkelijk* te repareren zijn voor iemand, dat is een tweede.

Helemaal omdat er ook nog een wereld van verschil zit tussen iets dat valt te repareren door de gemiddelde eindgebruiker vs. een reparateur.

Een goed voorbeeld is de batterij. In de begintijd van de telefoon waren batterijen door een eindgebruiker te verwisselen en daar was het ook voor ontworpen. Net zoals bij de gemiddelde afstandsbediening had je telefoon een klepje met schuifje en daarachter een compartiment waarin je de batterij kon klikken.

Van mij hoeft die tijd echt niet terug! Het feit dat een telefoon een stuk compacter is zonder klepje, vind ik prima!

Wel moet het mogelijk blijven om naar een reparatieshop te gaan en de batterij te laten vervangen. Dus dat gedoe met alles met lijm overgooien is uiteraard nonsens.
Extreme compactheid is vanuit praktisch oogpunt meestal nonsense, het is meestal een esthetisch iets, voornamelijk dan nog enkel om de klant te verlokken.
Of mijn phone nu 7mm dik is of 8.5mm maakt niets uit. Meestal doet men toch een cover op die dingen omdat die zo kwetsbaar zijn. Iets dat glimmend en glad in de winkel lag, wordt dan toch 1.5 mm dikker, met een cover met een totaal andere esthetiek, en na enkele maanden gebruik ziet het er... wel, gebruikt uit.

Dus maak die telephone wat dikker en robuster, een glasachterkant is niet nodig, versterk de hoeken, grotere batterij, en gaan met die geit. Dat kan perfect in een mooie esthetiek. Die ultradunne smartphones zijn de ultieme toepassing van de vorm over functie, de klant verleiden met iets dat in de praktijk zo niet gaat gebruikt worden, of doe je het toch in hektisch dagelijks gebruik dan gaat het ding niet lang mee, of verliest vlug z'n esthetiek.
Ik had vroeger een Samsung phone met kunststof achterkant, de hoeken waren iets verdikt (niet zichtbaar, de verdikking zit binnenin), zag er mooi uit zonder cover. Is in de loop der tijd een aantal keren gevallen, zelfs op asfalt, enkel wat schaafwondjes... Was waterdicht en accu vervangbaar op 5 minuten.
Extreme compactheid is vanuit praktisch oogpunt meestal nonsense, het is meestal een esthetisch iets, voornamelijk dan nog enkel om de klant te verlokken.
En? Ik koop echt niet alleen maar voor de praktisch, maar ook voor de mooi.

Het zou raar zijn om wettelijk "praktisch over mooi" af te dwingen voor consumentenprodukten. Dat is het idee van een vrije markt, in plaats van een staatsgecontroleerde. Anders zouden we nu allemaal bakelieten handsets hebben.

Veiligheidseisen kan ik wat mee, en ook eisen aan compatibiliteit (usb-c verhaal, hoewel ook dat ver gaat en echt niet alleen maar voordelen heeft), maar 'praktisch' codificeren in de wet op een manier die vrijheid om een mooi ontwerp te maken geeft, dat lijkt me lastig worden.
Ik had vroeger een Samsung phone met kunststof achterkant, de hoeken waren iets verdikt (niet zichtbaar, de verdikking zit binnenin), zag er mooi uit zonder cover. Is in de loop der tijd een aantal keren gevallen, zelfs op asfalt, enkel wat schaafwondjes... Was waterdicht en accu vervangbaar op 5 minuten.
Leuk, maar ik wil die telefoon niet. Ik vind het prima dat ik een wat kwetsbaardere telefoon heb, dan doe ik er maar wat zuiniger op.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 21 december 2022 10:33]

Absoluut, Vrije markt en vrije keuze.
Ik maak enkel een analyse over beoogd gebruik van een smartphone, en daarmee verbonden karakteristieken. Ik ben geen voorstander van lelijke smartphones, maar daarom hoeft die niet minder dan 7mm dik en zeer kwetsbaar te zijn. Die analyse houdt stand. Ieder heeft het recht een mooi en kwetsbaar object te kopen, daar ging dit niet over. Meestal wordt daar dan een cover om gedaan.
Het is als een bloedrode Ferrari kopen en dan rondrijden met daar een plastic sheet rond om de lak te beschermen. Of die Ferrari gebruiken om bouwwerven af te rijden, dat is het equivalent van wat een smartphone doet. Als je die enkel gebruikt om op het tafeltje van jouw kunstgallerij te leggen, tot daar aan toe.
Doch de markt is doorgeslagen, onder impuls van Apple, naar vorm boven functie. En de aanbieders vinden dat allerbest, zij verkopen meer smartphones - de klant verlokken is hun verdienmodel,
==> Het probleem is niet dat u geen mooie en kwetsbare telefoon zou kunnen kopen - die zijn er in overvloed; Het probleem is dat een mooi robuuster apparaat dat langer meegaat en makkelijker kan gerepareerd worden bijna niet verkrijgbaar is (en het is duidelijk waarom).

[Reactie gewijzigd door D100 op 21 december 2022 14:44]

Goed , dat is te begrijpen ,

maaruh iedereen kan in grijze overals gaan rondlopen, en allemaal hetzelfde dragen , maar het beestje genaamd de mens , wilt nu eenmaal uniek zijn , en uniek er uit zien .. hetzelfde is nu met smartphones ;)

Een Iphone is een mode-stuk , en onderdeel van onze maatschappij , net zoals iemand met een armani pak rondloopt , of hugo boss shirten dragen , is dat ook met technologie.
Ikzelf ben blij dat Apple zoiets doet , anders zaten we nu nog steeds opgescheept met die windows 98 grijze taalbalken ;) en had je nu nog steeds een fysiek keyboard onder je scherm

[Reactie gewijzigd door Metallize op 21 december 2022 16:47]

Er zijn bijna geen spreekwoordelijke grijze overalls te koop wat smartphones betreft.

Het moeten helemaal geen grijze overalls te zijn. Waarom zou een smartphone van 8 mm dik lelijker moeten ontworpen worden dan één van 7 mm dik?
Een wat grotere batterij, open te maken met schroefjes, etc wil helemaal niet zeggen dat die smartphone lelijk moet gemaakt worden. Dat is een misverstand.

De reden van de huidige trend is vooral dat de producenten er goed aan verdienen. De producenten hebben helemaal geen incitament om elegante repairable smartphones te maken.

[Reactie gewijzigd door D100 op 23 december 2022 11:56]

Koop een fairphone. Vervangbare accu en onderdelen. Zeer robuust kunstof achterkant.
Het mag ook mooi en elegant zijn. Het is alsof Fairphone opzettelijk zijn vroegere modellen weinig elegant maakte om vooral niet de indruk te wekken dat ze ook aan mode zouden doen. De nieuwere modellen zijn al wat beter.
Maar het kan gewoon beter. Fairphone is een zeer kleine firma en doet wat het kan. Lovenswaardig. Stel dat de grote spelers iets in die aard gingen doen, maar waarom zouden ze als ze dan minder verkopen?
Dus ja, men zou bepaalde criteria kunnen definiëren, een schaal van repairability, durability, en dat labelen. Vrijheid blijft, maar dan kan de klant duidelijk zien welk soort kat in een zak die koopt.

[Reactie gewijzigd door D100 op 23 december 2022 02:28]

Maar of dit dan ook betekent dat de een fabrikant dingen moet ontwerpen zodat ze *makkelijk* te repareren zijn voor iemand, dat is een tweede.
Ze hoeven helemaal niet iets te maken wat makkelijk te repareren is, maar het heeft er alle schijn van dat moeilijk te repareren een van de eisen is in de ontwerpfase.
Een goed voorbeeld is de batterij. In de begintijd van de telefoon waren batterijen door een eindgebruiker te verwisselen en daar was het ook voor ontworpen. Net zoals bij de gemiddelde afstandsbediening had je telefoon een klepje met schuifje en daarachter een compartiment waarin je de batterij kon klikken.

Van mij hoeft die tijd echt niet terug! Het feit dat een telefoon een stuk compacter is zonder klepje, vind ik prima!
Maar het artikel gaat over desktops, een productgroep die juist heel goed te repareren zou moeten zijn zonder dat hiervoor noemenswaardige concessies in het ontwerp gedaan hoeven te worden. Neem een desktop van Dell of HP en je kan met een of twee schroevendraaiers alles los en vast schroeven, en in de zakelijke modellen kan je een deel van de componenten helemaal zonder gereedschap vervangen.

Ik snap ook niet zo goed wat het hele self-repair-programma van Apple toevoegt voor de Mac studio en Mac mini, ik mag toch hopen dat je die gewoon zonder speciaal gereedschap uit elkaar kan schroeven.
En
[...]
Ik snap ook niet zo goed wat het hele self-repair-programma van Apple toevoegt voor de Mac studio en Mac mini, ik mag toch hopen dat je die gewoon zonder speciaal gereedschap uit elkaar kan schroeven.
End-user beschikbaarheid van vervangende onderdelen. Alleen authorized repair centers kunnen de officiele apple componenten bij Apple bestellen (en moeten, op straffe van een stevige opslag op de component prijs het vervangen onderdeel retourneren)
Citaat: "Ze hoeven helemaal niet iets te maken wat makkelijk te repareren is, ..."
Er zijn manieren om in te grijpen zonder de vrijheid te beperken:
- een reparatiescore, verwachte gebruikstijd en valscores of andere relevante aspecten aangeven bij de verkoop van het nieuw product. En dit moet zichtbaar zijn voor de klant. Is niet zo moeilijk om daar criteria en testen voor te ontwikkelen.
- een lagere belasting voor producten met langere houdbaarheid
- de verkoper verplichten oude producten terug te nemen en te recyclen, of beter een vast bedrag te betalen voor de verwerking van oude producten. De verkoper kan dit doorrekenen aan de klant, prima, maar het moet duidelijk aangegeven worden. Iemand die verkiest zwak gebouwde producten te kopen, omdat ze misschien andere kwaliteiten hebben, prima, maar je betaalt zelf voor de recycling - upfront!

En dan is er de harde ingreep, moeilijk, vrijheidsbeperkend en risico dat het misgaat: wetgeving die houdbaarheid dicteert. Meestal geen goed idee, maar het kan. Bijvoorbeeld bij medische apparatuur zijn er zeer strenge eisen, omdat er een veilgiheidsaspect is. Ook verwachte levensduur wordt aangegeven.
Helemaal omdat er ook nog een wereld van verschil zit tussen iets dat valt te repareren door de gemiddelde eindgebruiker vs. een reparateur.
Ben ik het deels wel mee eens maar van de andere kant zal het de eigenwijze eindgebruiker er niet van weerhouden toch aan de slag te gaan met alle gevolgen van dien. De fabrikant kan dan gemakkelijk garantie weigeren en een apparaat dan misschien weer als e-waste verdwijnt.

Evenzogoed, ben het wel met je eens dat het soms allemaal wat te gemakkelijk lijkt terwijl je toch echt wel wat ervaring moet hebben. Voorbeeld wat je hieronder aanhaalt met het vervangen van accu's bij een smartphone is wel een goed voorbeeld. Mensen realiseren zich niet dat je voorzichtig moet zijn met zo'n accu en ook moet weten hoe je een verlijmde achterkant en accu los maakt.
Van mij hoeft die tijd echt niet terug! Het feit dat een telefoon een stuk compacter is zonder klepje, vind ik prima!
Het compacte is niet de oorzaak waarom het klepje verdwenen is maar dat men zo nodig een glazen achterkant is gaan gebruiken dus puur design is de oorzaak.
Wel moet het mogelijk blijven om naar een reparatieshop te gaan en de batterij te laten vervangen. Dus dat gedoe met alles met lijm overgooien is uiteraard nonsens.
Ik gun reparatieshops zeker ook een bestaan maar tja als je tussen de 50 en 100 euro kwijt bent voor een toch al oudere smartphone. Vaak smartphones die nog best wat jaartjes mee kunnen en zo'n accu vaak maar iets is van pak weg tussen de 15 a 20 euro.
Verlijmen en verkitten zou verboden moeten worden. Apple heeft zelf een prima alternatief toegepast bij heel wat generaties iMacs: magnetische bevestiging. Met twee zuignappen haalde je heel gemakkelijk het scherm los.
Dat weet ik want ik heb zelf een stuks of 2 iMacs gehad van 2 verschillende generaties waarbij de oudere generatie met magneten. Maar alleen de glasplaat zat vast met magneten waarna je vervolgens eerst het scherm moest gaan losdraaien. Daarna was het een heel gepiel om de connectoren van het scherm los te klikken zonder deze te beschadigen. Bij een latere generatie iMacs moest je eerst een lijmrand opwarmen en vervolgens met een spatel die lijmrand voorzichtig losmaken. Dat was dus helemaal een gedoe en niet zonder risico want bovenin liepen de bandkabels van het scherm vlak langs die lijmrand.
Die met de lijmrand zijn drama ja, omdat je, zelfs als je van binnen wil schoonmaken, een nieuwe plak-kit moet bestellen om hem weer dicht te kunnen maken. De oudere generatie met magneetjes was met het juiste gereedschap toch wel vrij simpel uit ekaar te halen. Ik denk niet dat je kan verwachten dat dat allemaal nog simpeler gemaakt wordt. Het is nu eenmaal een compacte AIO en geen zelfbouwbox.
Het is nu eenmaal een compacte AIO en geen zelfbouwbox.
Niet echt compacter dan AIO's van andere merken en het daar wel bij kan dat gewoon de achterkant eraf geschroeft kan worden. Denk dat het bij Apple meer te maken heeft met design en ze de buitenkant zoveel mogelijk strak en schroefloos wilden houden.
Natuurlijk. Maar veel meer dan dat het normaal uit- en in elkaar geschroefd kan worden kun je volgens mij niet verwachten. Dat het gepriegel is is inherent aan designkeuzes. De ene laptop is ook meer gepriegel dan de andere. Maar als je dingen stuk moet maken om het open te krijgen gaat het wel mis.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 22 december 2022 10:18]

De ene laptop is ook meer gepriegel dan de andere.
In die zin doet Lenovo het best goed vooral met hun gaming laptops en je simpelweg maar een aantal schroefjes hoeft los te draaien voor de achterkant eraf te halen.
Maar als je dingen stuk moet maken om het open te krijgen gaat het wel mis.
Goed voorbeeld daarvan waren wel de Microsoft Surface Pro tablets waarbij het scherm dusdanig gelijmd was dat dit bijna altijd zelfs bij de pro reparateurs sneuvelde.
Is dat vanwege het "Right to repair" verhaal in de USA? Fabrikanten van producten die elders in de wereld niet zelf gerepareerd kunnen worden, omdat de fabrikant lekker dwars ligt, moeten in de USA deze "horden" opheffen. Is nog niet zolang geleden sterk uitgebreid als ik me nog goed herinner.

[Reactie gewijzigd door zotteke op 20 december 2022 21:03]

Kan, maar ik denk dat de Franse repareerwet momenteel het sterkste effect heeft, die wet werkt als een tierelier. Onderdelenwinkels schieten in Frankrijk als paddestoelen uit de grond en voor veel apparaten zijn daar inmiddels onderdelen te vinden die je hier niet kunt krijgen.

Apple kan de Franse reparatiewet niet negeren. Maar... Europa is één markt en als je iets in Frankrijk doet, dan is de drempel om het naar andere EU-lidstaten uit te rollen laag.
Onderdelenwinkels klinkt dan ook weer als de nieuwe telefoonhoesjes witwas winkels (wat daarvoor ‘simkaart/telefoon’ winkels waren)🙃
Inderdaad, ik zou alsnog op willen letten waar ik m'n kostbare macbook laat repareren. Liever iets meer voor een echte erkende partij, dan keesje om de hoek die net begonnen is en waarvan ik twijfel of hij echt capable is.
Anoniem: 450173
20 december 2022 21:05
Voordat gebruikers reserveonderdelen mogen bestellen, moeten ze eerst een aantal handleidingen doornemen.
Bijzonder
Je kunt voor minder aangeklaagd worden in amerika.
Dat kan overal, of het daadwerkelijk stand houdt is wat anders. De VS heeft vanuit onze Europese ogen inderdaad een idioot rechtssysteem op een aantal vlakken.

Laat de term ‘disclaimer’ is goed op je inwerken. Het feit dat bedrijven ‘gezond verstand’ benoemen in dergelijke statements gaat natuurlijk nergens over als je het objectief bekijkt.
Het is waarschijnlijk een reactie op de idioterie dat men probeert ‘gezond verstand’ als iets exclusiefs of complex te beschouwen, wat vandaag de andere kant net zo idioot is.
Alles om aan de ene kant het zo onaantrekkelijk te maken voor de consument en aan de andere kant zo weinig mogelijk risico bij apple leggen.
Logisch anders krijg je van die users die zelf een scherm vervangen en dat het onderdeel kapot gaat en dan te horen krijgen. Er zit geen handleiding bij :)
Inderdaad om na een bepaalde periode een sloom geworden, bad sectors, SSD te kunnen vervangen. Kan die weer een tijd mee.
Bad sectors in een SSD? Uhh ok.
Heb intussen vele honderden Flash Storage (o.a. SSD's) in de hand gehad. Als ze überhaupt al kapot gingen, was het meestal een vrij plotselinge dood. De controllers op in SSD's zetten spare-cells (over-provisioning) in om cellen, waar een write-error plaatsvind, on-the-vlieg te vervangen, dus de end-user merkt daar niets van. Pas als de wear-indicator te laag word, zijn de spare-cells op en krijg je problemen. Dat gebeurd vooral met stink goedkope SSD's die praktisch geen, of zelfs helemaal geen over-provisioning hebben.
Apple gebruikt geen stink goedkope SSD's. Als de rest van de machine al lang dood en begraven is, doet die SSD het nog steeds (uitzonderingen daargelaten, er kan altijd iets kapot gaan).

Een "slome" SSD hoef je alleen maar leeg te maken (of flink wat deleten) en er dan een TRIM overheen te laten lopen en hij is weer fris als een hoentje. Goede SSD's doen dit helemaal zelf (garbage-collection, wear-levelling, internal TRIM etc.).

[Reactie gewijzigd door zotteke op 21 december 2022 12:01]

Was dat een originele Apple SSD? Heb eigenlijk alleen maar SSD ellende gehad met de cheapo Aziatische dozenschuiver-SSD's, maar nog nooit met Apple/Samsung spul.
Nee, het is hypothetisch. @bzzzt Heb zelf in mijn iMAC de HD vervangen voor een SSD, (S Evo). En het systeem is sneller dan die ooit was. Best een klus om het beeldscherm er uit te halen en een controler, warmte check, te installeren. Vooral de juiste torq spullen in huis halen.

Op zich goed te horen dat Apple top gear gebruikt die zeker 10 jaar meegaan. En bedankt voor de feedback wat de beste opties zijn. @zotteke
Gelukkig wordt tegenwoordig praktisch iedere premium computer met SSD verkocht dus hoef je die moeite niet meer te doen.
Natuurlijk kan alles stuk, maar de kans dat een SSD het begeeft is denk ik 'on par' met gewoon geheugen of je CPU. Het heeft dan ook niet veel zin om paniekerig te doen over de mogelijkheid onderdelen te vervangen als de kans dat ze falen minimaal is. Als je echt alles vervangbaar wil hebben moet je terug naar de tijd dat CPU snelheid in de enkele MHz-en lag en 640Kb RAM genoeg was voor iedereen...
Het zou wel prima zijn om je computer te kunnen voorzien van een nieuwe cpu, meer of sneller geheugen en mogelijk een snelle ssd. Alles kan stuk.

Mijn iMac is meer dan 10 jaar oud en is nog steeds in prima staat. Met een nieuwere cpu zou deze machine voorzien kunnen worden van het nieuwst os. Nu dus niet meer.

Ik ben op zich voor modulair en schaalbare computers.
Waarom koop je dan een iMac en geen Mac mini?
Mijn iMac kan nog als externe beeldscherm gebruikt worden. Ik ben nog steeds tevreden met de snelheid van deze computer. Inmiddels wel voorzien van moderne schootcomputer die aan mijn iMac te koppelen is.
Als ze dit nou overal in de wereld toestaan ipv alleen in bepaalde landen… Dit zou aardig wat e-waste tegen gaan. Aangezien het tegenwoordig alleen maar over “milieu” gaat. Voor de mensen die dit kunnen en het zelf kunnen oplossen is dit een mooie uitkomst. Alleen jammer genoeg zijn er nog steeds genoeg mensen die dit zelf niet kunnen. Dus hier een een mooie business in voor de huidige hardware stores. Helaas is Apple nog steeds te duur..
Milieu waar men tegenwoordig overal hun mond van vol heeft maar wel een bedrijf dat 5 versies van het zelfde product op de markt kiepert van iedere smartphone, tablet, laptop en desktop 5 uitvoeringen met amper verschil om de prijs van het instap model de hoogte in te drijven als je meer wilt is dat basis model ewaste. Maak 1 laptop met 16gb en 1tb ssd standaard voor 1000€ zoals je op pc laptops vindt. Ieder device in 5 verschillende uitvoeringen is 5 keer bronnen verkwisten omdat niemand die instap troep koopt. Kijk maar naar dat misbaksel van de iPad 10th gen met 64gb opslag. Zo kan ik ook over de iPhone beginnen. Je koopt bij Apple lege gebakken lucht producten waar niks insteekt. Wil je het goed, betaal maar voor het top model. Over ewaste en milieu gesproken. Ipv 1 goed product te maken gooien we er 5 van die lege dozen van dezelfde serie op de markt. Dat men dit maar eens gaat verbieden. Dat de EU maar eens met een wet komt dit soort rommel te bannen. Telefoons, tablets, computers zonder geheugen en fatsoenlijke opslag. Of we zitten in 2050 nog met een telefoon van 64 gb, een iPad van 64 en een Mac van 256gb. Als ik Apple was zou ik de floppy terug in de next gen iMac duwen en de prijs nog eens verhogen met hun een gebruiker heeft genoeg aan die miezerige ram en opslag Facebook devices voor woekerprijzen.
Apple's design is gelukkig aan het evolueren - het moet op termijn mogelijk zijn voor de gemiddelde bekwame volwassene om alle 'consumables' (i.e. de batterij en de fragiele buitenkant) te vervangen. Als ze het zelf niet doen hoop ik toch op het 'Brussels effect'.

Hardware ID lock-in is wel een dikke no-no voor mij (buiten een notificatie/hw report). De veiligheidsargumenten daarrond kunnen volgens mij ook heel eenvoudig opgelost worden door hardware changes te bevestigen met een soort PUK in de doos/op het account van de eerste koper om onderdelen te binden aan /releasen van het mainboard.

Ondanks alle lock-in moeite van Apple is er toch een bloeiende refurbished-markt. Ik vermoed dat ze dit (eindelijk) doorhebben en die winst die erin zit liever zelf opstrijken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee