Mac mini met M2-soc is nu te koop voor 719 euro en M2 Pro-versie kost 1569 euro

Apple verkoopt de Mac mini nu met M2-socs. De kleine pc is te koop met de standaard M2-soc of met de snellere en eveneens nieuwe M2 Pro. Leveringen van de nieuwe Mac mini's starten op dinsdag 24 januari.

De M2-versie van de Mac mini heeft, afhankelijk van de uitvoering, 8 tot 24GB geheugen en 256GB tot 2TB-ssd-opslag. De soc heeft altijd acht cpu-kernen en tien gpu-kernen. Volgens Apple kan deze M2-versie overweg met twee beeldschermen. Deze soc biedt verder hardwarematige ProRes-versnelling, zodat beeldbewerking in Final Cut Pro tot 2,4 keer zo snel zou gaan als met de M1-Mac mini.

De Mac mini met M2 Pro-soc heeft standaard tien cpu-kernen en zestien gpu-kernen, maar voor 345 euro extra maakt Apple hier twaalf cpu-kernen en negentien gpu-kernen van. Het werkgeheugen is hier 16 of 32GB. Kopers kunnen kiezen uit 512GB tot 8TB ssd-opslag. De M2 Pro heeft onder meer een hogere geheugenbandbreedte en twee keer zoveel transistors als de M2-soc. Deze pc kan ook verbinding maken met drie schermen, waarvan één 8k-scherm. Het is voor het eerst dat de kleine Mac met een 8k-scherm overweg kan.

Het M2-model heeft twee Thunderbolt 4-poorten, de variant met de M2 Pro-soc krijgt er vier. Beide modellen hebben twee USB-A-poorten, een HDMI-poort en een 1Gbit/s-ethernetpoort. Optioneel maakt Apple hier een 10Gbit/s-poort van. Verder is er een 3,5mm-poort. De twee Mac mini-versies ondersteunen daarnaast Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.3, en worden met macOS Ventura geleverd.

Door Hayte Hugo

Redacteur

17-01-2023 • 16:34

160 Linkedin

Submitter: Lexan

Reacties (160)

160
160
107
4
0
32
Wijzig sortering
Tot mijn verbazing is de Mac Mini goedkoper geworden van 799,- naar 719,-

De Macbook Pro's zijn wel met c.a. 10% gestegen n.a.v. inflatie correctie, koers etc.
Inflatie correctie is erg krom omdat veel componenten juist in prijs gedaald zijn waar Apple gebruik van maakt waaronder geheugen.
Sinds de laatste launch van oa de nieuwe iPads en Air 2 M2 vorig jaar is de euro alweer 10% meer waard geworden dan de dollar. Dus inflatiecorrectie zou ook wel weer teruggedraaid kunnen worden als Apple eerlijk is.
Hey feit dat ze dat niet doen spreekt dan ook boekdelen :+
In het verleden hebben ze dat wel al gedaan.
Ze hebben hun prijs weleens verlaagd, ja.
Maar nu niet, en daar gaat het om.

Het is naïef om te denken dat iemand die in een grijs verleden eens eerlijk is geweest, zich per se hetzelfde zullen opstellen wanneer ze financieel onder druk staan (zoals Apple nu). Voor de duidelijkheid, het is zeker mogelijk, maar echt niet gegarandeerd.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 18 januari 2023 10:40]

Dus jij verwacht dat ze elke maand alle prijzen in de wereld aanpassen naar de koers van de Dollar op dat moment of zo?
Als de Euro het nu voor langere tijd goed doet tov de Dollar, zullen ze hun prijzen wel aanpassen, maar dat ze dat niet elke zoveel weken doen, lijkt me maar normaal. Zou een zootje worden anders, zowel voor Apple, de Devs als de gebruikers.
Gegeven dat het verschil in prijs tussen USD en EUR voor dezelfde MBP makkelijk 500 euro kan zijn, verwacht ik weldegelijk van ze dat ze hun prijzen updaten ja. Dat verschil is niet bepaald klein geld namelijk.

En overigens, de euro staat alweer een tijdje hoger tov de dollar, dat is niet echt sinds gisteren ofzo.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 18 januari 2023 14:53]

Apple spul wordt met dollar prijzen exporteert, dus sterke euro maakt het daardoor al goedkoper
Wij hebben dus alleen te maken van hoe hard of langzaam USA inflatie gaat. hoe sterk de euro is en onze inflatie en btw daar overheen.
Dat ook nog eens inderdaad
Sinds de laatste launch van oa de nieuwe iPads en Air 2 M2 vorig jaar is de euro alweer 10% meer waard geworden dan de dollar. Dus inflatiecorrectie zou ook wel weer teruggedraaid kunnen worden als Apple eerlijk is.
Dit is net als energiebedrijven die niet verlagen, omdat ze hun energie voor jouw contract nu toevallig net in de duurste tijd al hadden ingekocht....

Het tankstation wat lang achter de verlaging van de olieprijs aan hobbelt, maar bij een verhoging de volgende dag al meebeweegt: "Ja de olie voor de benzine van nu is in de duurste tijd ingekocht"

En Apple heeft de componenten en de arbeid "natuurlijk in de duurste tijd ingekocht" en kan nu niet meteen verlagen.

;)
De euro zal wel weer in waarde dalen. De ECB wil immers de euro zo dicht mogelijk bij de dollar houden voor "voordelen bij handelen op de wereldmarkt". Terug naar een koers waar een dollar vijfenzeventig eurocent kost gaan we nooit meer.
Geldt dat dan ook voor hun monolitische chip met on die werkgeheugen dat op een best duur proces wordt gemaakt? Geloof van niet, dat is een heel ander verhaal dan die losse geheugen reepjes.
Het geheugen is niet 'on die' maar maakt simpelweg uit van de package. De chips zelf zijn compleet standaard LPDDR5 chips. Hier een verhaaltje over hoe het in elkaar steekt: https://www.macobserver.c...fied-memory-architecture/ en https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_M2 toont je een foto waar je de chips er duidelijk los naast ziet zitten (standaard Hynix chips). Apple verkoopt de memory upgrades vervolgens voor meer dan 5 keer de normale winkelprijs.
Apple moet deze geheugen chips welke zijn op de substrate van het soc solderen nogsteeds inkopen. Deze wordt door fabriekanten op dit moment zelfs onder kostprijs verkocht in veel gevallen.
https://www.reuters.com/t...s-chip-demand-2022-10-25/
Alsof het bij Apple iets boeit wat de componenten kosten :+ Het is meer wat ze maximaal uit de consument kunnen zuigen :P Ja ik zal wel weer gedownvote worden...
Geheugen is integraal onderdeel van de M1/M2 soc dus wordt niet ingekocht zoals bij reguliere laptops en desktops... dat terzijde.

Maar los daarvan vind ik het meeste spul best prijzig. Zodra je er (flink) extra geheugen bijplaatst of een grotere SSD wilt dan gaat het echt hard en is de verhouding tussen wat jij krijgt en betaalt zoek. Je ziet ook een duidelijk onderscheid in prijs tussen meer op consumenten gerichte producten (zoals de macbook air) of een Macbook Pro die meer op de zakelijke gebruiker is gericht.

Voor kopers van een mac mini adviseer ik om te gaan voor een versie met genoeg ram geheugen en bij de SSD het minimale te nemen wat nodig is: er kan makkelijk een extra externe SSD aangehangen worden voor bijvoorbeeld foto's en documenten op te slaan. Wat je dagdagelijks gebruikt laat je op de interne SSD staan de rest gaat extern (evt ook iCloud). Mooi als de instap mini inderdaad zelfs ietsje goedkoper is geworden. Mijn M1 mini is in elk geval al rete snel en met een fijne ultrawide eraan ideaal om mee te werken en het heeft me geen rib uit mijn lijf gekost.

[Reactie gewijzigd door Buntuhein op 19 januari 2023 13:21]

Geheugen is integraal onderdeel van de M1/M2 soc dus wordt niet ingekocht zoals bij reguliere laptops en desktops... dat terzijde.
Zijn gewoon dram chips welke direct op de substrate worden geplaatst, dat is het enige echte verschil.
Maar los daarvan vind ik het meeste spul best prijzig. Zodra je er (flink) extra geheugen bijplaatst of een grotere SSD wilt dan gaat het echt hard en is de verhouding tussen wat jij krijgt en betaalt zoek. Je ziet ook een duidelijk onderscheid in prijs tussen meer op consumenten gerichte producten (zoals de macbook air) of een Macbook Pro die meer op de zakelijke gebruiker is gericht.
Daarom vind ik Apple mede zo'n enorm gaar bedrijf, de base+gebruikelijke marge is
Goed dat je het zegt. Gisteren een Mac mini bij Apple besteld. Hij moet nog binnenkomen vandaag.

Die kan dus meteen terug voor een M2. Is nog iets goedkoper ook zie ik!
Welk scherm koppel je aan uw Mac Mini?
Zou graag ook 1 bestellen maar moet er eerst uit zijn welk scherm ik best aansluit.

Kleiner dan 27" wil ik niet gaan.
Gebruik mijn Mac vooral voor huis-tuin en keuken gebruik, programmeren en... gamen in de cloud (Shadow/GeforceNow).

Aanraders?
Ik heb er een LG 38GN950-B aan hangen. Werkt probleemloos. Gaat niet hoger dan 75 Hz vanwege HDMI 2.0 maar vaar mij geen probleem want ik game er toch niet op. Vooral letten op de ppi. Scaling schijnt niet altijd lekker te gaan op MacOS (lijkt Windows wel). Retina is rond 220 ppi, de ppi van mijn monitor is 109 (dus bijna exact de helft) en dat ziet er gewoon goed uit.
Er bestaat een applicatie voor macOS genaamd BetterDisplay, met geadvanceerde scaling opties. Ik gebruik dit nu in combinatie met een 25 inch Dell QHD monitor en een M1 Mac Mini.
Probleem met MacOS en hun retina gebeuren is dat ze eigenlijk alleen scalen x2. Waar je met WIndows in stappen van een kwart kan gaan scalen. 4K is dan net niet het dubbele qua resolutie in vergelijking wat ze hiervoor gebruikten. Wat een 16:10 variant was van 2560x1440. Daarom zijn ze naar 5K gegaan.
In het vervolg iets beter de https://buyersguide.macrumors.com/#mac in de gaten houden zou ik zeggen ;)
Ik hield het in de gaten en kocht er eentje drie maanden geleden. :( :(
Lekker zeg, net voor nieuwjaar een M1 gekocht en nu de M2 voor ook nog eens €70 goedkoper... met potentieel ook nog eens 2 jaar langer ondersteuning in de toekomst.
Ja dat kan altijd gebeuren. Maar als je het nieuws een beetje volgde dan was het ook wel aannemelijk dat die M2’s eraan kwamen.

Je had ook een tesla kunnen kopen tijdje terug, dan was het verschil in prijs met nu nog groter geweest.
Was al vanaf september aan het kijken, niets aangekondigd in oktober en november en uiteindelijk overstag gegaan. Prijs is niet het belangrijkste, ondersteuning potentieel 2 jaar langer gebaseerd op verleden is wel 2 jaar eerder vervangen. Dat maakt het met goedkoper samen wel vervelend.

Vergelijk met auto is appels en peren, auto is 1000en kwijt zodra je de showroom uit rijd.
Als je hem nog geen maand hebt kun je hem bij Apple inruilen
Ik neem aan dat dit alleen zo is als je hem bij Apple hebt gekocht ?
Geen idee. Ik kan in mijn kristallen bol niet zien waar je hem gekocht hebt en welke voorwaarden zij hanteren. Misschien kun je dit uitzoeken bij de verkopende partij?
Kan bij CoolBlue ook.
Ja lekker voor je inderdaad, je hebt een M1. Dat kunnen veel andere mensen niet zeggen. Het leven is zuur als je niet blij kunt zijn met wat je hebt.
Jemig wat is dat nu weer voor een opmerking zeg
Helemaal eens. Er zijn altijd mensen die niet blij zijn met wat ze hebben maar beginnen te klagen over wat ze niet hebben. Inderdaad wordt volwassen.
In de VS is de prijs gedaald van met $100 voor beide modellen, van respectievelijk $699 en $899 voor de 256 en 512 GB modellen, naar $599 en $799. Dat reflecteert dus deels terug in de Nederlandse prijzen, met zo te zien wat inflatie/koers correctie. Upgradeprijzen zijn onveranderd.
Ja, in Hong Kong is het M2 Pro + 32gb + 1Tb ook 1700euro
Zijn deze nieuwe Mac Mini's ook passief gekoeld ? Ik heb hier nog een oud modelletje draaien en onder full load hoor je hem tot achteraan in de gang blazen.

Op zich wel ideaal als je deze enkel als desktop wil gaan gebruiken, scheel weer enkele honderden euro's tegenover de MacBook Pro met gelijke configuratie.
Zelfs de Apple Silicon Mac’s met koeler hoor je zeer zelden actief koelen, dus dat is geen issue.

Tot ergernis van mijn katten, die gebruikten mijn Mac Mini’s met Intel altijd als warm zitje, maar de M1 Mini blijft helaas steenkoud.
Wellicht is het tijd voor een warmtemat :) Er zijn ook goedkopere modelletjes die niet op stroom werken maar de lichaamswarmte vasthouden.

Signalen moet je niet negeren. Zeker die van een kat niet, als ik die in de ochtend negeer omdat ik me nog een keer om wil draaien dan krijg ik een nagel in mijn neusholte. Daar word je wel wakker van.
Tijd voor een hond misschien? 🫣
Dat klopt alvast niet voor mijn MacBook Pro met M1. Als ik die op het einde van de werkdag dag afsluit heeft die altijd warm. En dat terwijl mijn werk geen continue zware werklast geeft (VS Code, Outlook, een paar Docker containters en Firefox en dan zijn we wel klaar).
Dan kan het zijn dat er zich nogal wat stof in de fan heeft verzameld. Keertje openen en reinigen.
opzich een schappelijke prijs, echter jammer dat het weer vanaf 256GB is en geen grotere SSD in het basis model.
Ja, beetje standaard bij Apple om daar grote marges te pakken.

Aan de andere kant, als opslag belangrijk voor het doel met je Mini is, dan is het heel makkelijk om er externe opslag aan te koppelen (makkelijker dan een laptop, iig, omdat je hem ws. niet overal naartoe zult willen meenemen)
Ja, maar waarschijnlijk lever je bij 256gb ssd veel snelheid in, omdat Apple heeft gekozen voor 1 chip met 256gb ipv 2 met 128 gb. Dit leverde in de m2 MacBook Air veel lagere read en write snelheden op.
Dus zou ik altijd voor de 512gb gaan.
Dat van die snelheden klopt. De vraag is of je het real-world gaat merken... zou kunnen hoor. Ik zou er niet wakker van liggen. Zoveel taken zijn niet disk-constrained. (en zoals gezegd, dan koppel je toch externe opslag?)
Ik heb de Mac Studio met daarbij 2x een 1TB Extreme Pro Sandisk SSD gekocht. Die doet 1000Mbps. Merk echt geen verschil met mijn interne disk.
Is dat ook snelheid wat een "normale" gebruiker in de praktijk ook mist?
Nee, maar als we zo gaan beginnen heeft de normale gebruike ook genoeg aan een Mac mini met een m1, is vast ergens wel goedkoper op te pikken(en heeft nog wel 256gb die bestaat uit 2x128gb) .
En het hangt er natuurlijk vanaf of je veel gebruik van memory intensieve apps(bijv videobewerking) en bijv een Mac mini met minder intern werkgeheugen waardoor er meer memory swap zal plaatsvinden.
Videobewerking zou ik ook nooit op de interne disk doen. Dus blijft er alleen het stukje voor de caching over wat idd zo veel mogelijk in ram gedaan zal worden en soms op de interne ssd.

Daarbij zodra je geld verdiend met de hardware dan ga je toch niet voor het basis model 8)7
Een gebruiker die aan 256 GB genoeg heeft niet :-)
nee, tenzij je alleen maar bestanden zit te kopiëren en te verplaatsen.... of inderdaad videobewerking (iets met veel lees/schrijf bewegingen)
Eens alleen is 256GB in deze tijd natuurlijk zo basis. Voor mijn gebruik bijvoorbeeld zou het voldoende zijn, maar velen willen natuurlijk een systeem kopen met meer basis opslag zonder dat ze hiervoor extras dienen aan te schaffen en die vallen dan weer af omdat ze naar het hogere model geduwt worden.
MKBHD had het daar ook over onlangs.

Het basismodel is voor 90% van de gebruikers voldoende, maar de eerstvolgende optie is vaak net te overzien om erbij te nemen.
Maar dan is de daaropvolgende optie OOK te doen, en dan zal je in de buurt zitten van een hogere klasse model.
Hij had het over de iPad en de AIR modellen, maar ook dat gaat op voor de Mac Mini's natuurlijk.
Apple heeft het begrip van marketing en prijsstellingen zeker wel door ;)
Mijn grootste frustratie is die 8GB RAM. Dat maakt deze toestellen en de instap macbook modellen gewoon e-waste. Binnen 2-3 jaar kunnen ze de vuilbak in, want je kan het nooit uitbereiden.

Storage op zich vind ik wel meevallen, zijn genoeg snelle externe opslagopties vandaag de dag.
Binnen 2-3 jaar e-waste omdat er maar 8GB RAM inzit?

Is dat jouw eigen ervaring of is dat hearsay? Ik gebruik nu o.a. nog een Macbook White uit 2009 waar slechts 2GB RAM inzit en die doet nog gewoon het werk waar ik 'm voor nodig heb (omdat het programma wat ik nodig heb fouten geeft bij nieuwere OS'sen (dat mag je Apple wel kwalijk nemen)). Onlangs nog een MBP uit 2016 gekocht voor mijn vrouw en die gaat nog wel een aantal jaar mee (toegegeven, daar zit 16GB RAM in).

Mac's kunnen heel lang meegaan (mag ook wel voor dat geld) en behalve als je zware apps wilt draaien (Photoshop, FCP, e.d.) dan loop je tegen de beperkingen van 8GB aan maar als dergelijke apps jouw doel zijn dan moet je niet naar de goedkoopste mini gaan kijken.
Nou ik draai zelf geen zware apps (alles webbased, wel vaak veel tabs open en diverse browsers). Maar als ik mijn werk account ingelogd laat en ga werken op mijn privé account dan merk ik dat die 8GB echt een bottleneck is (8GB m1 air). Dus de volgende zal er zeker een worden met 16GB. Maar voor nu heb ik mij aangeleerd om altijd het account af te sluiten als ik wil overschakelen.
Zolang je binnen de zelfde user sessie blijft zal het geen probleem moeten zijn. Probleem zit er juist in dat OSX het geheugen wat een gebruiker in gebruik heeft voor die gebruiker vast houd tijdens wissel naar andere gebruiker.

Dus dan is 16gb met 3 users ook een probleem etc
Mijn eigen ervaring, een browser neemt al snel 6-7GB geheugen als je een beetje webapps gebruikt, en dan ben je wel klaar als je slechts 8GB hebt.

Ik heb nog een ultraportable uit 2015 met 8GB, en dat lukt net, maar tis wel een beetje bewust omgaan met je resources. Als daily driver zou hij zeker niet voldoen.

Naast die computer is de laatste computer die ik met 8GB of minder kocht toch alweer van 2009 geleden, wanneer ik voor 1200 euro overstapte op een Sony Vaio met 12GB.

Bijna 14 jaar later verwacht ik toch dat we een klein beetje vooruit gegaan zijn. 16GB lijkt mij een zeer redelijke basis die nog wel even meekan.
op mijn m1 macbook pro met 16gb draai ik stable diffusion, unity & visual studio en een browser op hetzelfde moment.
Ik zou hetzelfde niet willen proberen met de 8gb versie.
Ik zie mezelf in de toekomst niet minder ram nodig hebben, maar ongeveer hetzelfde kan best, ik overdrijf nu wel wat omdat het kan.
MacOS is redelijk efficient met resources en kan goed swappen, zeker met de supersnelle SSD's van tegenwoordig. Je merkt het meestal niet als je RAM op gaat in MacOS. Bron: Ik en mijn 16GB M1 Air en mijn verschrikkelijke gewoonte om nooit wat te sluiten :P
Mijn ervaringen met een M1 max en 16GB werkgeheugen zijn toch echt wel anders. Dat ding kan haast onwerkbaar sloom worden. Gelukkig kreeg ik na een tijdje eentje met 32GB van mijn werk.
Ik heb een MacBook Air M1 met 8 GB ram gekregen van mijn werk, maar krijg toch regelmatig een melding dat de ram vol zit. Dan kan ik ook zien dat hij gaat lopen swappen. Das niet echt erg want hij blijft het wel doen maar als je er nu a, tegenaan loopt dan zal het over 5 jaar wel niet meer te gebruiken zijn.
Ja, die is lekker. Het probleem is vooral met de 8 GiB config. Als je al een 16 GiB hebt dan heb je het probleem niet. Een beetje Cruijffiaans dit.
Het is te hopen dat 16-32 GB standaard wordt bij de M3 Macs.
Die 32GB kan je gerust vergeten als standaard.
Wellicht is dan 16/512 de standaard en moet je weer extreem bij betalen voor 1+TB storage.
Ik ben niet specifiek een Mac gebruiker en voor mij is het eigenlijk gewoon ARM hardware met "toevallig" officiële ondersteuning voor macOS. Hopelijk kan Qualcomm met de komst van op Oryon gebaseerde SoC's wat druk op Apple zetten om de specificaties enigszins te verhogen.

Eigenlijk vind ik (net zoals Citi Bank) de Lenovo Thinkpad x13s al veel interessanter afgezien van de relatief lage singlethreaded prestaties (voor 2022). Maar die kan heel goed meekomen met alles behalve de laatste op Intel en AMD processoren gebaseerde systemen en de batterijduur is ongeëvenaard.
Ik heb zelf van alles. En ja de Mac's met Apple silicon zijn in de praktijk erg goed.
Maar mijn Lenovo met Ryzen 5700 doet het meeste eigenlijk net zo goed.
Accuduur is op de Mac veel beter maar gaming is erg pover op mac door het aanbod.
Connectivity is een ramp en moet je al naar een Pro toen (en dan heb je nog geen Usb A) en zo kan ik voor alles wat zeggen.

Apple Eco systeem is wel fijn en werkt meestal wel goed, niet altijd evengoed zoals velen doen claimen.


De troef is dat Apple veel in eigen beheer heeft en echt kan optimaliseren.
QC kan wel een soc maken maar de rest wordt bij elkaar geraapt en lang niet alles is optimized.

Als ik voor 1 OS moest kiezen dan kies ik wel voor Windows. Afgezien van wat Apple eco dingen zie ik geen voordelen tov Windows in mijn usecase.

Waarom heb ik een Mac ?
- Macos ecosysteem met andere Apple devices
- Music production
- Accuduur

Waarom heb ik recente Windows laptop ?
- Windows
- connectivity
- uitbreidbaarheid (1x extra M2 SDD slot gevuld met 1TB extra, 2TB total)
- Optie tot gaming
- Veel meer software te krijgen

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 17 januari 2023 21:04]

Persoonlijk vind ik 8GB RAM ook te weinig, maar veel mensen kunnen nog prima uit de voeten met 8GB RAM.
Geheugencapaciteitsgroei staat al jaren redelijk stil. Als je nu genoeg hebt aan 8Gb is dat over 3 jaar waarschijnlijk ook nog zo. En een Mac gooi je niet in de vuilnisbak - over 3 jaar verkoop je die gewoon door en koop je zelf een betere als dat zo nodig moet...
Mijn grootste frustratie is die 8GB RAM. Dat maakt deze toestellen en de instap macbook modellen gewoon e-waste. Binnen 2-3 jaar kunnen ze de vuilbak in, want je kan het nooit uitbereiden.
De realiteit is dat de meeste computers na aanschaf sowieso nooit meer ge-upgrade worden. Daarnaast is 8 GB nog steeds meer dan genoeg voor wat het gros van de mensen ooit met een computer doet: Websites bekijken, video afspelen, muziek, een spelletje, mailen, etc. Wat foto's en eenvoudige videobewerking gaat ook nog makkelijk zonder haperingen. Echt, als 8 GB al tot e-waste zo leiden, zou de helft van de computers afgeschreven zijn na een paar jaar.
mij lijk 8 gb ook correct dat is voor de massa huis tuin en keuken gebruikers.
heb je net wat meer eisen meer gemiddelde of boven gemiddeld dan is de standaard niet voor jouw bedoeld. gezien het niet upgradable is. is zel belangrijk om heel overwogen die keuze te maken want je zit eraan vast. Ook is niet uit te sluiten dat je groeit als gebruiker en dat je die extra ram wel eens nodig kan hebben in de toekomst. Dus dat wordt wel overwogen gok..
Ik weet niet, voor de gebruiker die met de basis gewoon prima uit de voeten kan, is dit met externe (SSD/HDD/NAS) opslag prima voor de komende zeven jaar met een beetje mazzel. Apple heeft belachelijk goed geheugen management, en tenzij je het onderste uit de kan wil, is het gewoon een prima set aan features.
Je verwart het met Windows. Met 8GiB kun je binnen MacOS hetzelfde als waar je bij Windows 16GiB voor nodig hebt…
MacOS is echt geen magie hoor. In een browser doen ze allemaal gewoon hetzelfde. Ikzelf gebruik noch macOS noch Windows, maar weet wel dat als je eens even naar de gemiddelde gebruiker kijkt, het merendeel van de RAM opgebruikt zal worden door browsertabs. En als je een beetje je computer gebruikt, loopt het snel op.
Geen magie, maar wel een ander geheugenmanagement. Dat maakt uit.
Niet echt, als alles in de browser draait. Dan is de browser het geheugenmanagement.
Nee dan alsnog, het OS bepaalt uiteindelijk hoeveel geheugen het proces mag gebruiken. Daarnaast gebruikt macOS ook memory compression om effectief meer geheugen beschikbaar te maken.

De unified memory architecture zorgt ook nog eens voor een stuk snellere toegang tot het geheugen waardoor je minder overhead hebt en sneller uit kan wisselen met de SSD voor swap.

Vergeet dan ook niet dat Apple hier 100% controle heeft over hardware en software wat ook nog eens veel verdere optimalisatie mogelijk maakt.

16GB in deze machines is niet te vergelijken met 16GB in Windows machines. Echt een appels en peren vergelijking.

Je ziet hetzelfde overigens in geheugen in iPhones vs Android phones.
Dan is het probleem voornamelijk de browser, en met name broddelwerk als Firefox en Chrome dat niet weet hoe je efficient met geheugen om moet gaan.
Ligt niet aan de browsers, maar aan moderne webapplicaties. Helaas kan je daar gewoon niet meer omheen vandaag de dag.

Om Firefox en Chrome af te schrijven als broddelwerk toont enkel aan hoe weinig je beseft wat een browser vandaag de dag allemaal moet kunnen en doen. Het is heus niet alsof daar geen slimme mensen aan het geheugenbeheer werken hoor.

[Reactie gewijzigd door sspiff op 18 januari 2023 13:21]

Vergelijk eens een paar browsers met elkaar met vergelijkbare web apps en probeer je stelling dan nog eens te onderbouwen aub.

Ik heb écht geen tijd voor dit soort onzin.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 18 januari 2023 14:43]

Welke browser moet ik dan naast Firefox en Chrome leggen? Dit is wel wat de meeste mensen gebruiken, en de meeste van wat daarnaast overblijft is een schil rond de rendering engine van Chrome.
We hebben het over MacOS, dus uiteraard Safari….
En nog steeds 230EUR (!) voor 8GB extra ram.
Kijk eens voor de lol bij Synology. Die vroegen €400 voor 8GB
Maar daar kun je toch ook zelf een stikkie in prikken?
Zeker. Ik in ieder geval wel bij m'n 718+

8 GB DDR4 RAM / 256 NVMe SSD is nogal basic. Maar dat is dat trucje met 3 keuzes waarbij de meest goedkope ook het minst aantrekkelijk is. Ik zou dan gaan voor 16 GB RAM maar niet voor meer disk space. Want je kunt met TB4/USB4 prima snelheid krijgen met een externe NVMe.
Die nieuwe Synology niet meer. Ik was aan het kijken voor een Qnap en een Synology. De 923+ kon 32GB hebben maar alleen Synology geheugen. Andere geheugen modules werden niet ondersteund.

Toen maar voor Qnap gegaan. Die ondersteunen ‘maar’ tot 16GB maar wel van de bekende merken (Adata, Crucial, Kingston etc etc).
Je kan gewoon een externe SSD met meer opslag er aanhangen en vanaf daar booten als je wilt.
Volgens mij is dat niet mogelijk met Apple Silicon Macs.
https://support.apple.com...tartup-disk-mchlp1034/mac

Toen de M1 net op de markt was, kon het niet/was het ingewikkeld. Nu kun je het gewoon via system settings doen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 17 januari 2023 16:51]

Koop je een leuke lieve kleine "pc"... mag je er weer externe zooi aan hangen...
Nee, dan toch maar voor een Nuc kijken, de 460 euro extra voor de 1TB ssd die ik nodig heb is me te veel.
Ik hoop wel dat de snelheden van externe opslag wat beter is dan bij de M1.
Apple staat inderdaad bekend om de hoge prijzen voor de extra opties/upgrades tov het basismodel maar als je dat niet wil/kan betalen moet je niet aan Apple beginnen :) (beetje een dooddoener, I know, maar zo simpel is het).

Een Mac biedt in de basis niet heel veel anders dan een normale PC en de duurdere Macs kunnen natuurlijk nooit opboxen tegen een PC qua prestatie/kosten. De keuze om voor Apple te gaan is eentje die je maakt omdat je Mac OS fijn(-er) vindt werken, omdat je een Mac mooier vindt dan de meeste PCs of om wat voor reden dan ook. Het is meestal meer een luxe dan een échte "must".

In dat opzicht snap ik Apple ook wel dat ze zoveel vragen voor de extra's en de opties: ze hoeven niet echt te concurreren tegen de PC. De keuze om een Mac te kopen is meestal al gemaakt voordat er verder naar de prijs gekeken wordt.

[Reactie gewijzigd door biteMark op 19 januari 2023 08:16]

Ik denk dat je helemaal gelijk hebt. Om niet meer met Windows te hoeven werken is dat prijsverschil het mij meer dan waard.
Ik ben benieuwd wat voor Windows PC jij kunt samenstellen die voorbij de performance van het basismodel Mac Mini M2 gaat voor die prijs.

Hier in de VS kun je zelfs als student het basismodel kopen voor $499 (+tax)

[Reactie gewijzigd door Zyphrax op 19 januari 2023 06:17]

[…] en de duurdere Macs kunnen natuurlijk nooit opboxen tegen een PC qua prestatie/kosten.
Sleutelwoord: duurdere. Over het basismodel Mac Mini kan je weinig zeggen, die is best redelijk geprijsd maar selecteer eens een hoger model met wat upgrades ;)
Twee dingen in je comment: (1) “…maar als je dat niet wil/kan betalen moet je niet aan Apple beginnen” en (2) “Een Mac biedt in de basis niet heel veel anders dan een normale PC”

Ik ben het met je eens dat bepaalde upgrades erg duur zijn. Een vergelijking met PC gaat al gauw scheef, want een extra RAM bankje is natuurlijk anders dan meer integrated unified memory. Maar dan alsnog zijn de meerprijzen pittig.

Echter de Mac Mini M2 (met 512GB) of een Mac Mini M2 Pro (zonder upgrades) bieden naar mijn idee veel meer value dan “een normale PC” van die prijs en zijn een prima reden om “aan Apple te beginnen”
Eens, ik klap er vaak een externe M2 SSD dock aan via Thunderbolt 4.
opzich een schappelijke prijs
Dat weet ik zo net nog niet... Sure, €719 voor het basismodel met 8GB en 256GB mag dan niet super prijzig lijken, maar hetzelfde model met 24GB RAM en 2TB SSD storage kost €2099...

Ter vergelijking was ik voor een Asus PN50 4800U (8 core CPU) met 64GB RAM en 2TB SSD + 4TB SSD storage ~€1700 kwijt... Sure, het is geen ARM chip, nog draait het MacOS, maar dat is ook zo voor de MacMini, het is geen x86 chip en draait geen Windows... Qua performance ligt het er heel erg aan welke tests je draait, in een aantal gevallen is de 4800U sneller, in andere is de M2 sneller. Ligt er aan waarvoor je het gebruikt en of wat je nodig hebt waar op draait (en hoe goed).
Heeft de Pro variant misschien ook ECC geheugen? Ik kan dat nergens terugvinden.
Volgens mij heeft geen enkele M-soc ECC geheugen. De enige apparaten met ECC geheugen die ik ken zijn de Mac Pro en de iMac Pro.
Intel heeft dit lange tijd tegengehouden op de consumer/desktop markt maar helaas lijkt Apple met hun ARM machines er geen verandering in te brengen.
Nee en daarmee is dit apparaat ook niet de 'pro' tag waardig.

Een misser van Apple op sideband ECC te implementeren.
Starten aan het veel te weinige 8GB en dan nog €230 voor 8GB extra om het toestel bruikbaar te maken...
Voor de meeste toepassingen is 8GB echt zat in een Mac.
Ze stoppen meer in een Ipad pro... lijkt me echt veel te weinig.
Ze stoppen meer in een Ipad pro... lijkt me echt veel te weinig.
Alleen de duurste top-modellen met 1TB of 2TB storage hebben 16GB, de rest heeft ook gewoon 8GB. Dus het 'lijkt' me wel mee te vallen.

edit: daarnaast heeft nog geen enkele iPad-app bewezen ook een groot voordeel van 16GB te hebben. Apple zal gehoopt hebben dat dit met Stage Manager zou veranderen, maar dat is helaas nog niet de gamechanger gebleken waar ze op gehoopt hadden.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 17 januari 2023 20:29]

Zelfs voor fotobewerking (met DXO Photolab) heb ik niet meer nodig. Werk soepel.
Ik denk dat mensen vooral even moeten opletten dat deze nieuwe Mac Mini met de reguliere m2 chip slechts twee displays tegelijk kan aansturen en 3 displays met de pro chip.
Ik denk dat er bijzonder weinig mensen zijn met een Mac Mini met de basis M2 die meer dan 2 displays willen aansturen. Op de laptops is het een probleem aangezien je daar reeds 1 van je schermen kwijt bent aan het ingebouwde scherm, maar met de mac mini vind ik dat toch veel minder een issue.

[Reactie gewijzigd door vix-ducis op 17 januari 2023 16:57]

Je kunt bij een laptop de deksel dicht doen en dan kun je weer extra extern scherm aansluiten. Heb je op die werkplek wel een toetsenbord/muis nodig, maar lijkt me haalbaar.

Bij voorkeur de laptop nog wel in een ‘standje’ voor een beetje koeling. Tegenwoordig zie je vaak ‘verticale stands’, waardoor je wat bureau-oppervlak bespaart.
Dat werkt dus niet op de standaard M1 SOCs, Je kan het blijkbaar enkel omzeilen door gebruik te maken van displaylink.
Ah, dat wist ik niet! Van Pro/Max gebruikers weet ik wel dat ze ‘closed lid’ zo gebruiken.

En met mijn eigen Air gebruik ik hem wel eens closed lid met een enkel scherm.

[edit]
Overigens is dit soort dingen na-googelen echt een hel dankzij Apple’s naamgeving.

Een Macbook Pro M1 en een een Macbook met M1 Pro zijn twee heel verschillende dingen. En ja, dat de eerst altijd een 13” is en de 2e altijd een 14/16” snap ik wel, maar dat schrijven mensen helaas niet altijd zo op…

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 17 januari 2023 18:39]

Heel erg blij met de native ondersteuning van twee beeldschermen t.o.v. 1 scherm om vervolgens te moeten klungelen met dongels en dockingstations om alsnog twee schermen aan te sluiten.
De startprijs is relatief gelijk, maar het gaat hard omhoog als je enigszins wat opslag wilt.
Ten opzichtte van de M1 serie zie ik weinig reden om up te graden, maar de aanwezigheid van de mini met de M2 Pro soc is wel degelijk zeer fijn!
Zelden zo’n fijne computer gehad; geen lawaai, in R gewoonweg idioot snel en zelfs op 8 GB gewoonweg niet vol te krijgen met de applicaties die ik gebruik. Het is zo zuinig dat die helaas niet als extra bijverwarming kan dienen.

[Reactie gewijzigd door South_Styler op 17 januari 2023 17:40]

Ik heb een MacBook Pro met 32GB werkgeheugen, had eerst 16 en die liep vaak vol. Die 32 soms ook als ik flink bezig ben met van alles. Zelf zou ik nooit meer minder dan 16 kopen (vanuitgaande dat je er wel wat jaren mee wilt doen).
Gezien je ervaring snap ik dat volkomen. Welke applicaties/use cases gebruik je zoal en had je MacBook Pro ook de M processor? De reden voor die laatste vraag is dat ik voor mijn overstap op de iMac met 16 GB tegen beperkingen aanliep en met de M1 processor totaal niet. Ik heb me daar flink over verbaasd, maar wat ik ervan begrijp is de unified solution eigenlijk gewoonweg sneller en heeft het een “slimmere?” manier om met RAM om te gaan.
Het zijn beide M1 max. Wat er zoal op draait is wat bedrijfssoftware, Xcode, simulators, figma, Chrome (met niet heel veel tabbladen), miro en nog wat dingen.

Je merkt wel als het geheugen vol zit dat hij gewoon heel veel wegschrijft naar de SSD. Maar dan wordt multitasken wel een stuk trager/onwerkbaar.

Oh ja en ik heb twee externe schermen (3440x1440 en een 4K). Daar merk ik ook wel wat verschil in in vergelijking met mijn nog oudere i9 die een eigen videokaart had met dedicated geheugen.

Sowieso doen die M processoren het wel echt beter met het geheugen maar zeker met één oog op de toekomst zou ik 8GB werkgeheugen echt te weinig vinden.
Waar ik eigenlijk wel benieuwd naar ben is hoe het staat met zelf kunnen upgraden van die nieuwe generatie Mac Mini's. Dus of je dan zelf het interne geheugen kan uitbreiden en er een standaard M.2 ssd in zit die je zelf kan upgraden. Vooral de goedkoopste versie zou dan best interessant kunnen zijn en je dan voor een toch relatief redelijke prijs een leuk desktop systeempje kan opbouwen.

Voorheen ook wel al een tijdje een Mac Mini met M1 cpu gebruikt en moet zeggen dat het eigenlijk helemaal niet tegen viel. Dat ook nog eens dat de M1 cpu pas net op de markt was en MacOS nog niet helemaal geoptimaliseerd was. Er waren nog wel eens wat crashes of programma's die weigerden maar desondanks werkte het eigenlijk best aangenaam.

Blijf ook wel het voordeel vinden van een MacMini boven een iMac dat je zelf gewoon het scherm kan kiezen. Of zoals b.v. in mijn situatie dat je gewoon je bestaande scherm kan gebruiken alhoewel dit met de M1 niet helemaal vlekkeloos verliep. Ik heb namelijk een 21:9 monitor wat toen dan nog niet helemaal ondersteund werd door de M1 cpu. Dat zal denk ik inmiddels ook wel allemaal geupdate zijn.
Niks is intern uit te breiden bij Apple. Dat vind ik echt een probleem bij dit merk.
Mwah, niet alleen Apple maar ook andere fabrikanten hebben er wel een handje aan vooral qua intern geheugen vast te solderen op het moederboard. Maar ik ben er in elk geval wel nieuwsgierig naar hoe het zit met de nieuwe MacMini's vooral met het zicht op zelf kunnen repareren.
Denk dat het idee van niet uit kunnen breiden heftiger is dan de daadwerkelijke ervaring. Het geheugen in deze Apple sillicon machines is erg efficient, waardoor je het al niet 1:1 moet vergelijken met geheugen in een Windows machine.

Daarnaast vervangen de meeste mensen hun computer zo na 4-5 jaar en heb je tegenwoordig dan vaak nog de mogelijkheid van inruilwaarde.

En daar ben ik zelf nog een uitzondering in. Ik heb een bestelling geplaatst voor de Mac Mini M2 en vervang daarmee eindelijk een Mac Mini 2014 model 🙃
omdat het mij te lang duurde voor dit model op de markt kwam heb ik de mac studio gekocht. als je de mac mini spect als een mac studio lijk je redelijk uit te komen. Ik hou mijn mac studio, alhoewel de performance misschien wat overkill is
Je snijdt wel een puntje aan, hoor.

De positionering van Mac Studio vs Mac Mini zal nog wel een beetje puzzelen worden.
Toch wel mooi om te zien dat apple 10gbit aanhoud met alle modellen.
Toch wel mooi om te zien dat apple 10gbit aanhoud met alle modellen.
Na een upgrade ... dus niet standaard aanwezig hé

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee