'Apple werkt aan MacBook Pro met M2 Max met 12 cpu-cores en 38 gpu-cores'

Apple werkt volgens Bloomberg aan negen Mac-systemen met M2-processors, waaronder een MacBook Pro die met een M2 Pro en M2 Max beschikbaar komt. De M2 Max zou over 12 cpu-cores en 38 gpu-cores beschikken.

Apple wil volgens Mark Gurman van Bloomberg een MacBook Air, een instapversie van de MacBook Pro, twee Mac mini-modellen, twee modellen van zowel de 14"- als de 16"-MacBook Pro en een Mac Pro-desktopsysteem uitbrengen, alle met een M2-processor. De negen systemen krijgen volgens Gurman verschillende versies van de opvolger van de M1-processor.

Zo zouden de komende MacBook Air en de instapvariant van de MacBook Pro een M2 met 8 cpu-cores en 10 gpu-cores krijgen. Vermoedelijk gaat het bij de cpu opnieuw om 4 krachtige en 4 zuinige cores, net als bij de M1. De M1 heeft 8 gpu-cores en de M2 zou met zijn 2 extra gpu-cores op grafisch vlak dan ook wat beter presteren. Naar verluidt produceert TSMC de M2 op 4nm, terwijl de M1 op 5nm wordt gemaakt. Ook hierdoor kan de M2 zuiniger of beter presteren, of een combinatie van beide.

De Mac mini-systemen zouden beschikbaar komen met een M2 en een M2 Pro. Details over de M2 Pro meldt Gurman niet. Apple zou ook een Mac mini met een M1 Pro testen, maar onduidelijk is of deze verschijnt, aangezien de Mac Studio dit systeem overbodig gemaakt zou hebben.

De MacBook Pro's met 14"- en 16"-schermen zouden ook een update met de M2 Pro tegemoet kunnen zien, maar er zouden ook varianten met een M2 Max verschijnen. De M2 Max moet een processor zijn met 12 cpu-cores en 38 gpu-cores, en daarmee krachtiger zijn dan de M1 Max met 10 cpu-cores en 32 gpu-cores. Ten slotte moet ook de Mac Pro verschijnen met de opvolger van de M1 Ultra.

De MacBook Air, instap-MacBook Pro en nieuwe Mac mini's verschijnen nog dit jaar, luidt het bericht. De MacBook Air krijgt naar verluidt ook een flink gewijzigd ontwerp.

De Apple M1-chipfamilie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-04-2022 • 10:19

148 Linkedin

Reacties (148)

148
143
56
3
0
64
Wijzig sortering
Voor mij is op dit moment een M1 mac geen optie omdat het maar 1 extern display ondersteund. Ik hoop echt dat de M2 Macbooks 2 externe displays ondersteunen..
Even voor de helderheid een overzichtje van de compatibiliteit met meerdere (externe) beeldschermen.

14-inch MacBook Pro (2021)
  • M1 Pro-chip
  • 2 externe beeldschermen via Thunderbolt 4 (USB-C) en HDMI
  • Aansluitingen: 3x Thunderbolt (USB-C) en 1x HDMI
14-inch MacBook Pro (2021)
  • M1 Max-chip
  • 4 externe beeldschermen via Thunderbolt 4 (USB-C) en HDMI
  • Aansluitingen: 3x Thunderbolt (USB-C) en 1x HDMI
16-inch MacBook Pro (2021)
  • M1 Pro-chip
  • 2 externe beeldschermen via Thunderbolt 4 (USB-C) en HDMI
  • Aansluitingen: 3x Thunderbolt (USB-C) en 1x HDMI
16-inch MacBook Pro (2021)
  • M1 Max-chip
  • 4 externe beeldschermen via Thunderbolt 4 (USB-C) en HDMI
  • Aansluitingen: 3x Thunderbolt (USB-C) en 1x HDMI
13-inch MacBook Pro (M1, 2020)
  • M1-chip
  • 1 extern beeldscherm via Thunderbolt 3 (USB-C)
  • Aansluitingen: 2x Thunderbolt (USB-C)
MacBook Air (M1, 2020)
  • M1-chip
  • 1 extern beeldscherm via Thunderbolt 3 (USB-C)
  • Aansluitingen: 2x Thunderbolt (USB-C)
Kun je er nog bij zetten welk deel via DisplayLink is? Voor mij is dat echt geen optie.

Ik heb maar gewoon de LG 34wk95u gekocht om die 3-4 schermen aan pixels te hebben, maar dat is niet voor iedereen een optie omdat alles best klein is
externe beeldschermen die hij noemt zijn niet via displaylink. Dus dat zijn de schermen die je direct met displayport alternate mode kunt aansluiten met de usb-c poorten (volgens mij ook hdmi)
Klopt kan gewoon via de usb-c adapter rechtstreeks op HDMI.
De externe beeldschermen in die lijst zijn allemaal niet via DisplayLink.
Met andere woorden, 1 scherm kan via HDMI, wil je méér kost het je een USB-C aansluiting. Spijtig genoeg wel, gezien HDMI en (m)DP prima standaarden al zijn en die schermen over het algemeen al hebben. Met USB-C moet je toch weer omslachtig doen met een speciale kabel vooraleer het werkt.
Ja ik maar bij hoeveel laptops is dat dan anders? Volgens mij mag je tegenwoordig al blij zijn als je laptop een hdmi aansluiting heeft. Volgens mij is het heel normaal dat een laptop 1 dedicated video poort heeft, als je meer wilt kan je met usbc poorten aan de slag.
Ja, maar die MacBooks Pro worden als desktop vervanger gebruikt. Dan is het wel fijn om tenminste dualscreen te gebruiken. En dan niet met het laptop scherm als tweede scherm. Want dat is een stuk kleiner en kan niet op een ergonomisch prettige plaats worden gezet.
Ook dit geldt toch voor praktisch iedere moderne laptop? Wie heeft tegenwoordig nog een desktop?

En als dit je use case is, gooi je toch gewoon een leuke dock op je bureau. Hoeveel mensen willen nou echt ook on the go gebruik kunnen maken zonder dock van meerdere hoge resolutie schermen..

Volgens mij wil 90% van de mensen 1 scherm aansluiten en een kleine lichte snelle laptop hebben. Dan kom je al snel uit bij maximaal 1 video poort ivm ruimte op het chassis. Als je het dan thuis ook nog als volwaardige desktop vervanger wilt gebruiken zet je daar een leuke dock neer heb je zo 3 schermen aangesloten. Ik snap sowieso niet hoe je een oplossing met meerdere scherm kabels in je laptop kan verkiezen over een dock oplossing met 1 usbc kabel je laptop in.
Een laptop heeft anders veel nadelen. Mensen die thuis werken kopen gewoon desktops. Die hebben geen zin in de lage performance, fangeluid onder je handen, het kleine scherm, klein toetsenbord, onergonomiteit ervan, jatgevoeligheid, valschade, waterschade, geen uitbreidingsmogelijkheden, geen reparatiemogelijkheden en de beperkte aansluitingen. Zoals twee display ports.
99% van de thuiswerkers draait geen complexe simulaties op hun laptop he. Voor de meeste mensen zitten gewoon een beetje met Excel, word en outlook te spelen en doen dit gewoon op een thin and lite laptopje met een 25w tdp processor waar alles meer dan snel genoeg op draait. 4k schermpje er aan met een usbc kabel en men ziet echt niet meer in waarom je nog een desktop zou kopen.
Slechte generalisatie, maar goed, dat ben ik.

Kan je nagaan dat ik het minder performance doe.
Mensen die thuis werken zullen over het algemeen een laptop van hun organisatie gebruiken. Mensen die van gemak houden kopen een thunderbolt dockje en zijn direct klaar.

Ik ga mijn desktop niet gebruiken voor werk, teveel gedoe met licenties, accounts en allerhande werkgerelateerde software die niet thuis horen op een gamesysteem.
Ik weet niet in welk universum jij leeft of wellicht in een hele specifieke branche waar men desktops verstrekt voor thuis, maar zoals @africangunsling al aangeeft, zal 99% gewoon een laptopje van werk krijgen waar ze alles mee moeten doen. Toen men thuis kwam te zitten, werd die laptop ook gewoon gebruikt en niet ineens ingewisseld voor een desktop "omdat men thuis kwam te zitten".

Hell, ik ben data analyst, draai alles van Python virt envs, dbt en dat soort meuk tot aan Tableau. Allemaal op een laptop. Ik zeg niet dat het zwaar is, maar een laptop voldoet prima. Zeker met een extern scherm, toetsenbord en muis.
Ook desktops zijn zeer geliefd om gestolen te worden en kunnen net zo goed val- en waterschade krijgen. Net als dat je op een laptop een ander scherm kan aansluiten en zelfs muizen en toetsenborden, dus een beetje drogredenen zijn dat wel.
Dat is dus precies wat niet werkt. Ik heb twee schermen aan een dock en plug mijn laptop in met een enkele usb-c kabel. Doe je dat echter met een macbook air, dan zie je op beide schermen hetzelfde beeld. Je hebt dan dus effectief één extern scherm en niet twee.
Dat ligt aan je dock. Met een thunderbolt dock werkt t prima (niet USB-C).
Nee, dat ligt aan Apple. Andere laptops, oudere macbooks en M1 pro max en ultra ondersteunen het gewoon.
Snap het omslachtige niet. Mijn monitor hangt aan usb c en daar hangt hij prima
Dit klopt niet, je kan maximaal 1 extern scherm aansluiten op de M1 (niet Pro). Niet 1 scherm per Thunderbolt-poort, zoals jij lijkt te insinueren.
Ah, zo interpreteerde ik het overzicht wel inderdaad.
kort samengevat
M1 = 1
M1 pro =2
M1 max =4

dezelfde chip in een desktopvariant = +1 vanwege geen onboard
Apple heeft hier een overzichtspagina voor: https://support.apple.com/en-us/HT202351

Ter volledigheid, de Mac Studio ondersteunt 5 schermen met M1 Max óf Ultra.
“If you’re using a Mac with M1 Pro: You can connect up to two external displays to your Mac using the Thunderbolt 4 (USB-C) and HDMI ports”
De normale M1 ondersteunt maar (in totaal) 2 schermen. Een Mac Mini kan bijvoorbeeld 2 schermen aansturen, maar een M1 Air of Pro (dus niet M1 Pro CPU, maar de 13" MBP met normale M1) ondersteunt maar 1 extern scherm.
Maar niet via usb-c dock toch?
Je moet inderdaad een Thunderbolt-dock gebruiken, want USB-C docks met mogelijkheid om meerdere schermen aan te sluiten maken gebruik van multi-stream transport (MST), een manier om meerdere schermen via 1 DisplayPort aan te sluiten en onderdeel van de DisplayPort 1.2-specificatie. Apple heeft ondersteuning hiervoor echter niet geïmplementeerd waardoor men op Thunderbolt-docks is aangewezen om meerdere schermen aan te sluiten. Waarom Apple dit niet heeft geïmplementeerd is een raadsel, want als je op een Intel MacBook Windows installeert kan je wel meerdere schermen aansluiten op 1 poort. Het is dus echt een softwaredingetje.
met de juiste docking is dit zeker mogelijk. Je zal een extra display link drivertje moeten installeren maar thats it.
Ja, maar met flexibele werkplekken is dat geen optie. Gewoon native ondertsteuning zoals de M1 Max en Pro doen is geen overbodige luxe.
dat hangt af van de docking die op de flexibele werkplek staan natuurlijk.

ik heb zelf een Startech adaptertje bij mij, mocht de docking op de werkplek het niet ondersteunen dan kan ik die gebruiken om alsnog twee schermen te kunnen gebruiken.
Ja, maar met flexibele werkplekken is dat geen optie.
Zeker in grote bedrijven die naar flexibele werkplekken overstappen is dat anders precies het soort setup dat je tegenwoordig tegenkom, een DisplayLink hub die je gewoon met 1 USB kabel aansluit en vervolgens heb je 2 schermen, muis, toetsenbord, netwerk, allemaal over 1 kabeltje. Dat het handig is om ook HDMI te kunnen aansluiten of om extra USB-C poorten te hebben is natuurlijk zo, maar de ‘flexibele werkplek van de toekomst’ ziet er echt niet uit als een wirwar aan aparte kabels voor elk scherm, invoer apparaat en netwerk.
Ja, maar met flexibele werkplekken is dat geen optie.
Dan neem je toch een eigen (DisplayLink compatibel) adapter mee? De meeste werkplekken hebben wel losse kabels liggen, of die trek je uit een ander dock.

[edit
Precies zoals @Rumpelstiltskin omschrijft.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 april 2022 10:41]

Tuurlijk zijn er altijd oplossingen. Je kunt er allerlei kabels en zooi aan hangen, maar ik wil gewoon n kabeltje inprikken en gaan. Zo lang dat niet ondersteund wordt, is het geen optie.
Je koopt een laptop van hoe duur ookalweer?
Ongeacht de prijs: het is de instapper van Apple die deze beperking heeft en voor veel mensen zal 1 extern scherm ook genoeg zijn. Als je per se 2 grote externe schermen nodig hebt is de meerprijs voor de pro ook niet onoverkomelijk.
€900? Valt reuze mee. De Air is echt bedoelt als een portable laptop. Ik heb totaal geen behoefte om 'm op een scherm aan te sluiten. Als je dat wel hebt dan is er de Macbook Pro.
Niks is compleet. Er blijft altijd wat te wensen over.
Toen ik mijn computer kocht + videokaart, zaten daar meerdere HDMI, DPs, VGA en DVI poorten op. Daar kon ik alles aansluiten naar harte lust. Maar bij apple moet je daar eerst nog apple kabeltjes voor kopen.
Veel plezier met je desktop meenemen en gebruiken onderweg dan..? Hoe kan je die 2 nou weer met elkaar vergelijken? Overigens, de meeste laptops van rond de 1000 euro kunnen voor zover ik weet ook maar 1 monitor aansluiten (Displaylink daargelaten, dat kan een Macbook Air ook wel maar sowieso suboptimaal).

De 13" M1 MBP.. ja daar heb je een punt, dat was ook maar een raar model die ze wat mij betreft ook nooit uit hadden moeten brengen.

PS. Ook nog een kleine reactie op jouw Thunderbolt opmerking: Volgens mij heb je echt geen idee waar je 't over hebt. Thunderbolt over USB-C is juist 1 van de snelste, veelzijdige protocollen die je kan gebruiken tegenwoordig en steeds meer "pro" laptops hebben deze aansluiting, niet alleen Apple.
Daisychaining van DP.

Maar is dat die MBP die ook in moderne dagen nog maar 720p had? Wat was die Risitas video prachtig:

https://www.youtube.com/watch?v=KHZ8ek-6ccc
Er bestaat ook nog iets als on the cloud. Remote Desktop en nu die Windows 365, kan je op ieder platform gebruiken. Kies gewoon eender welke computer als host en je kan gewoon werken met eender welke laptop als cliënt zolang je maar op het zelfde WiFi netwerk zit. Draai je krachtige programma s buiten op eender welke goedkope laptop terwijl je Mac of pc in de woonkamer het harde werk doet. Werkt ook met Android tablets met toetsenbord en muis combinaties en iPads. De tijd dat je nog platform afhankelijk was ligt al een tijd achter ons. Voor de rest gebruik je je laptop gewoon op het internet en offline voor wat je m ook gekocht hebt. Je hebt zoveel te kiezen en vrijheid.op Apple heb je ook nog sidecar. Op gewone pc laptops plug je eender wat aan. Geen probleem om buiten met je software te werken.

[Reactie gewijzigd door Meiklokje op 16 april 2022 07:12]

Ja en als je 4 Thunderbolt poorten op een pc wilt moet je daar meestal ook iets extra’s voor kopen. Zo heeft elk apparaat wel wat.
Waarom zou je thunderport poorten op een pc willen? Als dat standaard was, waren er wel moederborden die het er standaard op zetten.
Wie gebruikt er thunderbolt poorten? Dat is toch zo achterhaalt....
Veel betalen voor een plugje die niet zo heel bijzonder is.
Ja het zijn alleen maar de poorten met de meeste bandbreedte waarvan je zeker weet dat ze vanalles ondersteunen wie gebruikt en nou zoiets?

Gelukkig maar dat jouw pc vga en dvi ondersteunt dat gebruikt echt iedereen tegenwoordig nog ;)
Het zou je misschien verbazen, maar VGA / dvi is nog steeds een van de grootste, zeker in server wereld.
Ja en toen ik mijn server rack met 30 server lades kocht kon ik daar 200 harde schijven op aansluiten en dat kan mijn moderne laptop ook niet, hier moet wat aan gedaan worden!!
nee, je hoeft geen Apple te kopen
Je hebt ook losse DisplayLink-adapters met deze ondersteuning: https://www.amazon.nl/dp/...VJPK?_encoding=UTF8&psc=1
Welke werkgever met flexibele werkplekken met meer dan 2 schermen heeft daar dan niet ook een dock bij liggen?
Ik kan er zo 5 noemen waar ik regelmatig langs ga
Gewoon via USB C een scherm aansluiten.. geen enkel probleem
Vreemde opmerking. je weet dat een MBA MBP 13.3 inch alleen USB-C heeft. Dus links of rechtsom je zal ergens een docking of andere oplossing nodig hebben.

Zeg je dit ook over een PS5? weet ik het hoeveel geld zitten geen eens spellen bij?
Elke andere laptop die DP over USB-C ondersteunt kan meerdere schermen aansluiten dan 1. Is wat mij betreft compleet belachelijk dat Apple dit nagelaten heeft (en het vervolgens ook in een Macbook Pro heeft gestopt, de 13"). Natuurlijk zijn er oplossingen mogelijk, maar dit is wel echt een serieuze limitatie en onverdedigbaar wat mij betreft.
Ik vind het meevallen. De limitatie is wat ik zie en hoor vooral er op gericht dat kantoor omgevingen nog steeds vast blijven klampen 2x24 inch ipv 1 27 inch of groter. Dan is het onhandig wellicht maar niet onoverkomelijk.
Dat mag jij vinden, maar bij ons op kantoor zie je een setup van 2x27 inch. Waarom is dat niet gewoon supported? Elke andere fabrikant doet dat wel. Of waarom weigert Apple DisplayPort MST te implementeren al jaren? Het is zelfs zo dat met de Intel macs je in Windows gewoon kunt daisy chainen waar dat niet werkt in macOS. Op hetzelfde device.

'Ik vind het wel meevallen want ik heb er geen last van' is niet het sterkste argument wat ik vandaag heb gehoord.
Wellicht niet het sterkste argument. Daar heb je een punt.

Daarentegen als je kijkt wat Apple gebracht heeft met M1 is het mijn ogen zeer zeker niet onverdedigbaar. Voor de prijs waar je eerst een MBA had met een i3, 8gb en een 256GB die wel 2 schermen kon aansturen maar qua performance ten op zichte van een versie met m1 zwaar achterblijft, is het een kleine opoffering.

Ik heb ook een surface pro x gehad met ARM, kan je uit eigen ervaring vertellen dat die nog niet eens in de schaduw mag staan van een MacBook met M1.

Laten we hopen dat M2 dit ongemak oplost!
Ik heb toch echt wel liever 2 24" QHD monitors dan 1 27" monitor met wat hogere resolutie.
Qhd op 24 inch? Okey okey Ben ik geen doelgroep voor. Lijkt mij vrij klein om eerlijk te zijn. Ik werk thuis op 2k, 27 inch en dat is voor mij meer dan afdoende.

Op kantoor 2x 24 inch vind ik echt na 2 jaar thuiswerken verschrikkelijk. Maar dat zal verschillen per functie vermoed ik
2k, is dat 2,048 x 1,080 pixels? Op een 27"?
Tja, dan heb ik het gevoel dat ik naar Duplo blokken op mijn scherm kijk.
Smaken verschillen...
Ik heb het mis dan. Ik bedoel 2560x1440.

Deze:
https://tweakers.net/pric...27qd-zwart/specificaties/

Ideale mix voor gaming en een redelijke kleurechtheid
Zeg je dit ook over een PS5? weet ik het hoeveel geld zitten geen eens spellen bij?
Niveautje weer dit hoor.
Net als twee x dezelfde comment plaatsen
De relativiteitstheorie is vast ook meer dan 1 keer geplaatst in een boek, dus stelt ook niets voor?

Echt, wat een niveautje.
Is een ultrawide-monitor dan geen optie?
Voor mij is op dit moment een M1 mac geen optie omdat het maar 1 extern display ondersteund. Ik hoop echt dat de M2 Macbooks 2 externe displays ondersteunen..
Huh? Hier gewoon dagelijks aan het werk met 2 externe schermen aangesloten. Dus totaal 3 schermen als je het scherm van de Macbook meerekent.

Plug and play met de nieuwste M1 Macbook Pro. Geen aparte software. Geen dock. Gewoon 2 schermen aangesloten via USB-C in de Macbook.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 15 april 2022 12:16]

Volgens mij bedoeld hij de M1, en heb jij de M1 pro. Volgens mij zit daar ook net het probleem, jij kun het wel omdat je betaal voor de pro, maar de goedkopere versie kan het niet
M1 Pro is niet hetzelfde als M1.
Je bedoelt wat mijn dell latitude uit 2015 al kan... ?
Tip: Ruil je schermen in voor flinke Ultrawide ben je ook gelijk af van de schermranden op de plek waar je ze nu juist net niet wil hebben(recht voor je)
Over Mac mini M1 via apple.nl : "Gelijktijdige ondersteuning voor maximaal twee displays:
Eén display met een resolutie tot 6K bij 60 Hz dat is aangesloten via Thunderbolt en één display met een resolutie tot 4K bij 60 Hz dat is aangesloten via HDMI"

[Reactie gewijzigd door gijsmans op 16 april 2022 18:20]

Ik heb hier een M1 Mac mini op twee schermen draaien.
Mijn 14" doet het prima met mijn 30" Apple scherm en een 1080p 27" scherm extern, eentje via een USB-c adapter naar HDMI en de andere met een USB-C adapter naar Dual-Link DVI. Geen problemen hier.
Ja, ik heb het over de M1 Macbook Pro en Air :)
Voor mij is op dit moment een M1 mac geen optie
Dat was niet duidelijk dan :P
Lijkt me vrij logisch als het over de M1 en niet de M1 Pro en Max gaat ;)
Nu nog native Linux of Windows support en ik koop er een.
Dat hangt vooral af van Windows & Linux volgens mij, die moeten het supporten.
ter info:

OSX DAILY had gisteren een artikel, gratis Windows 11 op een M1 mac kunt draaien via een virtual machine: (UTM => nieuw voor Mac)

https://osxdaily.com/2022/04/14/how-run-windows-11-m1-mac/

https://mac.getutm.app/ (gratis versie)

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 15 april 2022 15:12]

Anoniem: 1532362
@obimk115 april 2022 11:41
Nu nog native Linux of Windows support en ik koop er een.
Asahi Linux heeft alleen nog een lange weg te gaan om bruikbaar te zijn voor de normale gebruiker.
Op dit moment kan je namelijk nog geen gebruik maken van de meeste Mac hardware binnen Asahi.

Edit: Hier staat een hele lijst beschreven met alles wat werkt binnen Asahi en wat nog niet.
https://asahilinux.org/2022/03/asahi-linux-alpha-release/

[Reactie gewijzigd door ChopperGunnerNL op 15 april 2022 18:36]

Sinds kort is ook er een native Linux distro voor de M1.

https://www.techradar.com...port-for-apples-m1-series

Nog gen GPU support, maar dit is nog een vrij "nieuwe" architectuur.
Ja via een VM dat is niet hetzelfde.
Nee, maar voor de Mac is het wel mogelijk, en dit is ook nieuwe virtualisatie software voor de Mac
Deze deal verloopt binnenkort wat de mogelijkheid geeft dat dit toch zou kunnen…
Het idee schijnt te zijn dat Microsoft wil dat Windows 11 ARM enkel onderdeel is van Office365. Als ze dat gaan doen zou ik niet zo blij worden, heb een 11 Pro licentie gekocht om hier mee te werken hehe. (En die activeert op het moment van schrijven prima Windows 11 Pro (ARM)...)
Het hangt vooral af van Apple want die moet de specificaties van hun hardware publiceren. Dat doen ze vooralsnog niet waardoor alternieve besturingssystemen lastig te implementeren zijn. Hoewel Apple veel open source heeft gebruikt in hun OS, komen ze hun morele verplichting om hun broncode en hardware documentatie vrij te geven niet na.
Nou, het ligt niet aan Apple dat Microsoft hun ARM-versie van Windows niet los te koop aanbiedt.
Moet dat? Mijn 11 ARM activeert gewoon met de 11 Pro sleutel?
Aan native Linux wordt al gewerkt. Zie
https://asahilinux.org/
Ja, maar Asahi Linux is op basis van reverse-engineering. Apple is gewoon erg laks met het publiceren van de hardware specificaties en de broncode van hun drivers.
Nu nog native Linux of Windows support en ik koop er een.
Waarom koop je voor dat geld dan niet gewoon hardware dat wel past op Windows? Voor die prijs kan je hele dikke laptops kopen die minimaal de zelfde prestaties leveren. Ik snap dat niet zo eerlijk gezegd.

Je koopt toch ook geen Ferrari design met een Volkswagen motor erin omdat je dat blok net zo lekker vind?
Vanwege de passief gekoelde cpu, lange accuduur, goede prestaties. De hardware is superieur maar de software.(osx) is niet mijn ding.
De M1 was superieur. Toen voor het eerst de markt kwam. Nu scheelt maar zo'n 10% in power/prestatie met alder lake en Ryzen 6000 mobile. En als je alder lake meer stroom geeft, veegt ie de vloer aan met M1.
Je vergeet ondertussen het stroomverbruik en het feit dat een M1 op batterij dezelfde prestaties levert. Dat is wel heel erg relevant voor een laptop.
Eh, nee. Ik zeg toch dat het 10% scheelt in power/prestatie?
Geen passieve koeling!
De M1 verving de i3 en i5
Waar vind jij een passief gekoelde alder lake of ryzen 6000 laptop?
to be fair, heel veel stereotypes over MacOS(X) zijn gewoon BS, ik heb een M1 Pro 16" en heb alle vrijheid van UNIX op AARCH64. had ik op Intel (en lang geleden PowerPC) ook.

diezelfde mensen proberen je vervolgens wijs te maken dat windows 10 en 11 zo verschrikkelijk vrij zijn...

en ja, ik weet dat het nog vrijer kan (Linux), maar Mac is UNIX zonder gezeik
Je koopt toch ook geen Ferrari design met een Volkswagen motor erin omdat je dat blok net zo lekker vind?
En zoals wel vaker gaat de autovergelijking behoorlijk mis. Je koopt geen Apple notebook om de SoC te vervangen.

Een Ferrari is functioneel als auto, ongeacht de motor die erin zit. De radio van een Ferrari kan functie XYZ niet aan, en daarom wilt @Marve79 dit toevoegen. Om dit te doen moet Ferrari wel inzage geven in hoe het e.e.a. is aangesloten. Ferrari geeft dit inzicht echter niet, waardoor het lastig (maar niet onmogelijk) is om de radio te vervangen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 april 2022 10:57]

Leuk die auto vergelijkingen, maar een autoradio is tegenwoordig al helemaal geïntegreerde met andere systemen (navigatie, bluetooth, internet, carkit en soms zelfs met de 'crash' modus bij ongevallen om je oren voor te bereiden op een klap). Wat betekent dat het gewoon ontzettend veel werk is een gelijkwaardige (om maar niet te spreken van betere) versie te bouwen. Natuurlijk zijn er wel hobbyisten die het willen proberen, maar voor een fabrikant levert dat natuurlijk niks op dus veel hulp ga je niet krijgen.
Leuk die auto vergelijkingen, maar een autoradio is tegenwoordig al helemaal geïntegreerde met andere systemen (navigatie, bluetooth, internet, carkit en soms zelfs met de 'crash' modus bij ongevallen om je oren voor te bereiden op een klap). Wat betekent dat het gewoon ontzettend veel werk is een gelijkwaardige (om maar niet te spreken van betere) versie te bouwen. Natuurlijk zijn er wel hobbyisten die het willen proberen, maar voor een fabrikant levert dat natuurlijk niks op dus veel hulp ga je niet krijgen.
Dus eigenlijk klopt de vergelijking? Want immers zijn computers tegenwoordig ook steeds meer geïntegreerd (SoC, vastgesoldeerd geheugen, etc.). :)
Eigenlijk is alle hardware steeds meer geïntegreerd. En over de laatste 50 jaar genomen heeft dat een behoorlijke ontwikkeling gegeven aan snelheid, energiegebruik en datadichtheid. Het is alleen erg vervelend voor mensen die graag dingen uit elkaar halen ;)
klopt, maar tot op zekere hoogte moet het ook ophouden. Dat apple storage aan het vast solderen al dan niet amper vervangbaar maakt zou naar mijn mening illegaal moeten zijn. Het is immers een levensduur op het apparaat bestempelen waarna alle nuttige onderdelen mee "sterven" met de versleten NAND chips.

Overigens heb ik een m1-pro macbook van de zaak, dus ook ik help lekker mee met de schroothoop. Wat een leuke machine had dit kunnen zijn over 5 jaar voor minder serieus gebruik, maar dan is de SSD stuk.
Waarom zou een SSD maar 5 jaar meegaan?

Op zich is het niet zo erg dat een product geïntegreerd is mits de onderdelen goed genoeg zijn dat de meeste van de apparaten de economische levensduur bereiken (er zullen altijd uitzonderingen zijn). De 'schroothoop' wordt vooral veroorzaakt door mensen die spullen weg doen voor ze 'op' zijn, meestal omdat de software die ze willen draaien zoveel prettiger werkt op een sneller apparaat.
Asahi Linux heeft alleen nog een lange weg te gaan om bruikbaar te zijn voor de normale gebruiker.
Op dit moment kan je namelijk nog geen gebruik maken van de meeste Mac hardware binnen Asahi.

Hier staat een hele lijst beschreven met alles wat werkt binnen Asahi en wat nog niet.
https://asahilinux.org/2022/03/asahi-linux-alpha-release/
Er zijn honderdduizend configuraties en systemen te koop waar je zo Windows en Linux op kunt draaien. Waarom wil je dan een computer van dat ene merk waarop het niet gaat?
Waarom zou je je eigen hardware willen gebruiken voor wat jij wilt?
Klinkt toch een beetje als omgekeerde beredenering. :+
Leuk dat je er Windows op wil draaien, maar tenzij je dat in je eentje voor elkaar krijgt zonder Microsoft gaat dat natuurlijk niet vliegen.

De juiste vraag is: Waarom zou je hardware kopen die duidelijk niet gemaakt is voor wat je er mee wil doen? Je kan je MacBook prima als snijplank gebruiken, maar prijs/prestatie is niet bepaald optimaal en verwacht van Apple geen culinaire tips ;)
Leuk dat je er Windows op wil draaien, maar tenzij je dat in je eentje voor elkaar krijgt zonder Microsoft gaat dat natuurlijk niet vliegen.
Je moet eens weten op wat voor soort hardware Windows draait dat Microsoft niet officieel ondersteunt, net als dat macOS niet op Apple hardware hoeft te draaien. :+
De juiste vraag is: Waarom zou je hardware kopen die duidelijk niet gemaakt is voor wat je er mee wil doen? Je kan je MacBook prima als snijplank gebruiken, maar prijs/prestatie is niet bepaald optimaal en verwacht van Apple geen culinaire tips ;)
Net als @Luchtbakker hieronder verwar je hardware met software in je vergelijkingen, welke niet onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. De enige reden dat het even duurt voordat andere software erop draait is omdat Apple niet meewerkt. De hardware zelf kan het prima aan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 april 2022 11:29]

Net als @Luchtbakker hieronder verwar je hardware met software in je vergelijkingen. De enige reden dat het even duurt voordat andere software erop draait is omdat Apple niet meewerkt. De hardware zelf kan het prima aan.
Ik ken het verschil absoluut: hardware kan je schoppen ;). Ik begrijp alleen niet waarom je verwacht dat Apple daar moeite in zou steken.
En de M1 hardware is specifiek gemaakt om macOS optimaal te draaien. Het sleutelwoord is 'verticale integratie'. Natuurlijk kan je er Linux/Windows heen porten en het zal best draaien, maar of je dan nog wat hebt aan de specifieke optimalisaties die deze CPU heeft is de vraag.
Je trekt nu conclusies op zaken die niet gezegd zijn dus ik snap niet waar je die insteek vandaan haalt. En ja, Apple mag mij rustig betalen, graag zelfs. Iets zegt me dat ze dat niet gaan doen :) .
Ik hoop dat er in juni iets duidelijk wordt gemaakt over een release. Mijn mini is na acht jaren toe aan een opvolger.
Daarentegen. Als je kan wachten wacht je. Anders gewoon nu een base model mini kopen. Die is al velen malen beter dan wat je nu hebt. En mocht de M2 Pro mini versie zoveel beter zijn. Alsnog overstappen. Maar dan heb je wel de komende half jaar al veel plezier gehad van je M1 mini
Hij doet het nog, maar zwaardere taken vind het oude beestje niet zo leuk meer. Ik vermoed dat de 2014 versie niet nog veel langer (beveiliging-) updates gaat krijgen.
De huidige M1 is echt veel sneller dan welke 2014 Mac mini dan ook, zeker multicore is het verschil waanzinnig.

https://browser.geekbench...-i7-4578u-3-0-ghz-2-cores
Ik zie het inderdaad. Maar ondanks dat, wacht ik toch liever tot er een nieuwere versie komt. Dan is het verschil nog iets groter ;) Of, een andere optie, de huidige m1 mini tegen gereduceerd tarief aanschaffen.
Unreleased Mac Mini Spotted in Latest Studio Display Firmware

Wie weet volgt deze snel ;-)

(Anderzijds: Apple Scraps Plans for 2022 Mac Mini)

Ze zijn i.i.g. een Mac mini met M2 (8 CPU, 10 GPU cores) aan het testen evenals met een M2 Pro en een M1 Pro. Volgens (de doorgaans zeer betrouwbare) Mark Gurman:
The new MacBook Air, low-end MacBook Pro and new Mac mini are scheduled to debut as early as this year, with at least two Macs planned for launch around the middle of the year
Heb hier de basis versie Mac mini m1 en geen moment spijt van .
En deze zal ook waterkoeling krijgen, neem ik aan? :P
Waarom? Bij de M1's gaan de fans nu al bijna nooit aan.
Ik kreeg het toevallig gister voor het eerst voor elkaar om de fans van m'n MBP 2020 op te laten spinnen. Foutje gemaakt door hashcat op x86_64 te draaien in plaats van op ARM arch. Meteen alle cores naar 100% load. Voor de lol even laten gaan om te kijken wat er zou gebeuren. En toch... Na een minuut of twintig staan te rammen zijn de fans nooit harder gaan draaien dan zo'n 40% van hun capaciteit. Niet te horen zonder je hoofd er naast te houden. Ik ben best onder de indruk van hoe enorm stil dit systeem is. De Mac zelf voelde intussen wel behoorlijk warm aan, maar niet onaangenaam.
En ze werken ook al aan de versie die daarna komt. Wat een non-nieuws zeg :D Dacht iedereen voorheen dat Apple een product uitbrengt en helemaal niks doet voor de opvolgende release? De planning ligt al jarenlang in de kast, de uitvoering ook, de details komen later.
Je gaat toch niet zeggen dat over een jaar of 2 de M3 komt??
Ik snap die 38gpu cores niet echt. De m1 naar de m1 max laat zien dat het aantal cpu en gpu cores schaalbaar en modulair zijn. Vandaar dat je uiteindelijk kan opschalen van 8 gpu cores(m1) naar 32 gpu cores(m1 max) . Die 38 gpu cores van de m2 max passen niet in dat plaatje. 36 of 40 gpu cores wel.
Misschien is het wel 40, maar is er grote kans dat er 1 of 2 niet werken, dus produceren ze een 40 en gaan ervan uit dat er max 2 kapot zijn. en zo niet dan zullen ze die wel uitschakelen zodat ze altijd 38 leveren?
Geen idee, maar zou kunnen natuurlijk.
Nee, dat denk ik niet… alsof ze je een goed werkend machine met defecte onderdelen mogen verkopen? :')
Dat is heel normaal hoor met chips.

Je kunt allerlei varianten van CPU's en GPU's kopen van alle merken waar soms een deel van de cores is uitgeschakeld. Dan heb je bijvoorbeeld een 6-core CPU terwijl het eigenlijk dezelfde chip is als de iets duurdere 8-core versie, alleen bij die 6-core versie hebben ze twee cores uitgeschakeld omdat daar een foutje in zit. Een handige strategie, want dan hoeven ze geen chips weg te gooien die nog gedeeltelijk gewoon werken.

Er is bijvoorbeeld ook een M1 Max met 24 GPU-cores in plaats van 32. Dat is ook gewoon dezelfde chip, met 8 van de GPU-cores uitgeschakeld.

Dat is dus niks bijzonders in de wereld van chips.
Ok maar kan een klant EISEN dat een klant volledig goedwerkende chip wil? Dus zonder defecten, ook al ze uitgeschakeld zijn?
Wat heeft dat voor zin?
Klant is koning… helaas :P
Dit heet binning en is normaal in chip productie om de yields te vergroten
Is toxic ook met beeldschermen, die mogen (mochten) ook met een beperkt aantal dode pixels verkocht worden. Wat air2 zegt is heel logisch, verkoopt x cores, maak x+2 cores en zet er zoveel uit dat je er x overhoudt.
Over drie jaar is gewoon heel de printplaat op je MBP vervangen door één grote (cluster aan) geïntegreerde die(s). Wat een joekels worden dit.
Laat maar komen die Mac Mini M2! :9
Geweldige machines, de battery life is echt een game changer in flexibel werken met demanding software draaiende. Een gigantisch minpunt is wel externe displays. Sure je kan er meerdere aan hangen met de pro / max, maar de scaling voor 1440p monitors is echt dieptriest. Ik heb een gaming PC onder hetzelfde bureau staan, 4k is dus geen realistische optie en ik vind het wel fijn om hoger dan 1080p te kunnen gamen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee