Dat KPN het glas netwerk verplicht open moest stellen evenals koper, terwijl dat bij koper het argument was vanwege dat het jaren ervoor verworven was en KPN de grootste was.
Dat vind ik geen goede voorstelling van zaken. Laat ik direct met de kern beginnen en dat is het probleem met natuurlijke monopolies. Je eindigt je post (sorry voor het springen) dat je meerdere netwerken wil die met elkaar concurreren. Dat is mijn ogen, en die van de ACM, een onrealistische situatie. Een natuurlijk monopolie is een situatie waarbij de grootste speler zo'n groot voordeel heeft dat kleinere spelers er onmogelijk mee kunnen concurreren en de grootste speler vanzelf groter wordt. Normale concurrentie werkt dan niet, hooguit met zeer strenge regulatie.
Het mobiele telefoonnetwerk heeft er ook last van maar in mindere mate omdat je niet ieder huis moet openboren om het aan te sluiten. Nog steeds is het zo dat de concurrentie kunstmatig in stand wordt gehouden door de frequenties te verdelen over verschillende aanbieders. Zo is de "ether" verplicht opengesteld en alle gebruikers van radiogolven moeten daar aan meewerken. Natuurlijk is het onmogelijk om een tweede radiospectrum aan te leggen maar het punt blijft hetzelfde. Er is één medium voor iedereen en we moeten streng optreden om te zorgen dat iedereen netjes samenwerkt.
Aangezien ik geloof dat een systeem met meerdere glasvezelnetwerken onhoudbaar is staat voor mij vast dat het openstellen van zo'n netwerk noodzakelijk is. Of KPN wel of niet de grooste was doet er daarom niet toe. Het argument dat KPN het (koper)netwerk in het verleden gekregen heeft ging niet om geld. KPN heeft er namelijk gewoon voor moeten betalen. Dat argument gaat over natuurlijke monopolies waarin de grootste speler altijd wint.
In een jonge markt is er nog wel wat mogelijk zolang de aanbieders geografisch gespreid zijn en toch niet met elkaar concurreren. Als de markt groter wordt en die partijen wel gaan concurreren zal er snel een enkele winnaar overblijven.
Dat was intussen al lang niet meer zo en glas werd aangelegd met de centen van leningen en aandeelhouders, dus dat argument ging ook niet meer op. Toch moest KPN gedwongen de boel opengooien tegen capped prijzen.
In mijn ogen was (en is) openstellen van netwerken de enige werkbare keuze en lag het dus voor de hand dat dit zou gebeuren, KPN had dat kunnen voorspellen. Doordat ze tal van projecten opkochten (al dan niet als deel van Reggefiber) werd het monopolievormingsproces aanzienlijk versneld en moest de ACM wel ingrijpen.
Dan heeft het opeens veel minder nut om te investeren terwijl je koper, dat eveneens open moet tegen die tarieven, al hebt liggen en je geen cent kost om uit te rollen. KPN mocht dan wel alle risico's nemen, alle lasten dragen, etc. maar andere partijtjes konden dan lekker zeggen "yo, toegang. nu." en hopsa. Daar zitten aandeelhouders eveneens niet op te wachten, alle lasten maar niet de lusten gaat er niet snel in.
Dat snap ik maar ze hadden kunnen voorspellen dat ACM niet zou toestaan dat ze monopoliepositie zouden krijgen. Het voelt een beetje als bedrijven die klagen dat mazen in de belastingwet worden gedicht waardoor ze niet langer de belasting kunnen ontwijken. Ik snap dat het frustrerend is maar het is ook een beetje naief om te denken dat je daar mee weg komt.
Voor de duidelijkheid, ik verwijt KPN niet dat ze hebben geprobeerd om die markt te domineren, maar ik heb ook weinig medelijden met dat het ze niet is toegstaan.
Consequentie van hetzelfde probleem. KPN kon heel lastig uitbreiden omdat het de handjes op de rug gebonden werd door de ACM. Ze konden niet in de aanval door snel uit te rollen, want dat koste teveel geld met hoge risico's zonder goede ROI of daar heel lang over moeten doen. Wat ze wel konden doen was zichzelf defensief opstellen. Ja, dat heeft de uitrol van glasvezel door heel Nederland wel wat vertraagd - maar zelfs met die vertragingen was KPN nog altijd lange tijd de enige die uberhaupt grootschalig uitrolde (ja zelfs op een heel laag pitje sloten ze noch de meeste huizen aan), is nu nog altijd verreweg de grootste uitroller en is nooit niet de gene geweest met de meeste glaspunten.
Dat is een lezing, ik heb een andere.
Toen duidelijk werd dat KPN een glasvezelmonopolie ging krijgen wilde niemand nog investeren in andere partijen die het toch zouden gaan verliezen. Als de situatie zo oneerlijk was voor KPN, waarom is er dan geen andere partij geweest die van de situatie gebruik heeft gemaakt om zelf een groot netwerk te bouwen? KPN was inderdaad de grootste uitroller maar dat was voor een groot deel gebaseerd op verplichtingen die ze eerder waren aangegaan. Het tempo daalde dan ook jaar na jaar. Dat ze daarmee inderdaad nog steeds de grootste waren klopt, er was niemand anders meer over.
Het heeft jaren geduurd voor de nood zo hoog werd dat er nieuwe glasvezel initiatieven gestart werden en toe pas ging het tempo bij KPN ook weer omhoog.
Het had allemaal een heel stuk sneller gekund en we hadden nu intussen miljoenen huizen meer aangesloten kunnen hebben als KPN niet jarenlang getraineerd werd met zeer onredelijke regels;
Dat zou kunnen maar ik weet niet of we nu dan ook beter af waren geweest want dan was KPN nu glasvezelmonopolist.
terwijl inderdaad Ziggo, die intussen zelfs de grootste provider van Nederland was, aan geen enkele regel gebonden was.
Dat is inderdaad een schande. De toezichthouder heeft zich om de tuin laten leiden doordat Ziggo claimde dat het technisch niet mogelijk was om de kabel te delen. Dat is ten dele waar maar dat het nog steeds zo is, is omdat het als ontwerpeis werd meegegeven bij nieuwere versies van DOCSIS. Daar had een stokje voor gestoken moeten worden.
Ik kan heel goed begrijpen waarom KPN deed wat het deed: minimaal uitrollen (en dat minimaal uitrollen was dus nog steeds veel meer dan wat andere partijen deden, dus het klinkt veel erger dan het is; KPN deed nog altijd meer voor glas in Nederland dan welke andere partij dan ook.)
Ze hebben zich aan de minimale contractvoorwaarden gehouden van de partijen die ze hebben opgekocht, veel te kiezen hadden ze niet. Laten we niet doen alsof het een goede daad is.
en zichzelf beschermen door defensief op te kopen. Wat hadden ze anders moeten doen...? Het de gang laten gaan in de hoop dat wanneer ze nóg veel meer marktaandeel verloren en brak koper moesten blijven uitmelken de ACM misschien hun mening zou veranderen? De kans was er dat dat niet zou gebeuren en je moet als bedrijf toch je best doen om je in te zetten voor je eigen belangen en dat van je aandeelhouders.
Achteraf is misschien makkelijk praten maar ze hadden zelf een goed aanbod moeten doen om het netwerk open te stellen voor anderen aanbieders, vergelijkbaar met telefoon/dsl.
Wat mij betreft is die trage uitrol dus de schuld geweest van ACM en deels van de EU. KPN stond met de rug tegen de muur.
Het is zeker waar dat er een aantal geforceerde keuzes zijn gemaakt maar KPN heeft zelf openingssalvo gegeven.
KPN heeft geen verplichting meer om het netwerk open te stellen, dat is een aantal jaren geleden losgelaten; ik ben even vergeten of dat uit ACM's eigen beweging was of als resultaat van een rechtszaak. Ook mocht KPN vervolgens dus meer regels stellen aan toegang en wat vrijer omgaan met de tarieven.
(...)
KPN heeft binnen dat kader en binnen die voorwaarden er wel voor gekozen om het netwerk open te blijven stellen voor derde partijen.
Goed dat je het zegt want ik was het bijna weer vergeten. Dat was een rechtszaak. Als ik me goed herinner was de aanleiding dat ACM probeerde om Ziggo te dwingen om het netwerk open te stellen.
De politiek heeft daar op gereageerd door de wet te veranderen. Momenteel loopt er een nieuw onderzoek bij ACM wat mogelijk resulteert in een nieuwe openstellingsverplichting. Het is nog niet zeker dat die er komt, dan hadden ze dat wel in de wet gezet, maar ik denk dat KPN slim genoeg is om zich koest te houden dat het onderzoek is afgerond en er (deze keer

) rekening te houden met een aanstaande openstellingsverplichting.
Klopt inderdaad. Ziggo was intussen een stuk groter dan KPN, maar toch werd uitsluitend KPN aan zeer strenge regels gebonden mbt wholesale; terwijl Ziggo helemaal nergens aan hoefde te voldoen en op de een of andere manier ook weg bleef komen met "kan technisch niet op ons netwerk". De opstelling van de ACM daarin en het deels moeilijk doen "vanwege EU-regels" kan ik nog altijd niet begrijpen
Ik kan het ook niet echt begrijpen maar ik denk dat we de schuld bij de politiek moeten neerleggen en niet bij de ACM. Want toen de ACM eindelijk wel die verplichting oplegde is dat door de rechter teruggedraaid en hoefde KPN het ook niet meer te doen, dat is precies die zaak waar we het eerder over hadden.
Mja, I dunno. De overheid had glas moeten uitrollen. Dat hebben ze niet gedaan, dus dan moeten ze dat of alsnog gaan doen of we moeten accepteren dat commerciële partijen het doen en dat die met elkaar concurreren.
Tja, als de overheid een bedrijf was dan zou ik je onmiddelijk gelijk geven, maar de overheid is geen bedrijf. Een zeker eerlijkheid en betrouwbaarheid is nodig maar het zijn geen zakelijke deals. We hoeven niks te accepteren als we de regels mogen veranderen. Uiteraard moet je dat niet te vaak doen want dan jaag je bedrijven weg maar uiteindelijk spelen er grotere belangen dan een zakelijke afweging van gevolgen.
Overigens heeft dit zo z'n voor- en nadelen. Bij één netwerk (wat overigens ook een SPoF is) kunnen ze
Dat SPoF klopt wel een beetje maar de realiteit is complex. Fundamenteel ben ik het met je eens dat je beter verschillende onafhankelijke systemen kan hebben. Daar staat tegenover dat het in praktijk makkelijker is om een betrouwbaar netwerk te maken als je het volledig onder controle hebt. In praktijk zit je bijvoorbeeld vast aan vaste routes voor kabels, bv via een brug over een rivier. Garanderen dat paden helemaal gescheiden zijn gaat makkelijker als er één partij is met overzicht. Maar goed, als alles verder hetzelfde blijft heb ik ook liever verschilende concurrende partijen.
vrijwel enkel concurreren op service. Je hebt dan niet écht internet service providers meer, enkel access providers zonder eigen netwerk/software; allemaal gebonden aan dezelfde limitaties, technieken, etc. en whatever de overheid besluit. Met meerdere partijen die glas uitrollen heb je concurrentie op techniek, service, hardware én daarnaast een vorm van redundantie.
Ik zou het dolgraag willen maar volgens mij is het economisch gezien niet realistisch dat er daadwerkelijk verschillende glasvezelnetwerken komen en dat de meederdheid van de woningen van NL ook meerdere aansluitingen krijgt. De zelfzame locaties met meer dan één glasvezel zijn volgens mij allemaal het gevolg van KPN die een nieuw project begon naast een kleine lokale aanbieder, nooit andersom.
Dit komt prijzen mogelijk ook juist ten goede en zorgt voor sterke en snelle innovatie die je veelal van een partij die iedereen moet pleasen voordat er iets gedaan kan worden (eg: overheid) niet gaat krijgen.
Meerdere netwerken vind ik dus eigenlijk niet zo erg, al zou het wel fijn zijn als dat beter afgestemd wordt zodat er niet 3x dezelfde straat opengeknikkert hoeft te worden voor nog een extra glas kabeltje.

Helemaal mee eens maar voor deze markt werkt het niet, mede omdat ieder nieuw netwerk de (lokale) overheid zal moeten overtuigen om de stoep nog een keer open te breken. Nu is het op veel plekken al te laat. Er ligt één kabel en daar blijft het bij tot het volgende grote onderhoud van de weg, over 10 tot 20 jaar.
Maar laat ze maar lekker concurreren... Prima. En om heel eerlijk te zijn, met de huidige ontwikkelingen met betrekking tot vergaande spionage, tappen en beweging richting het verbieden van encryptie voor consumenten zie ik het eigenlijk ook niet zo zitten om op overheidslijntjes te zitten daar het dan nóg makkelijker voor ze wordt om toegang te krijgen of af te dwingen.
Ik steun het sentiment maar ben bang dat het een gepasseerd station is. Providers zijn verplicht mee te werken en zelf te zorgen dat hun netwerk afluisterbaar is.