ACM onderzoekt klacht over machtsmisbruik Google

De ACM is een vooronderzoek gestart naar Google. De toezichthouder heeft een klacht binnengekregen van Tinder-eigenaar Match Group, die het bedrijf beschuldigt van machtsmisbruik. Hoe lang het vooronderzoek gaat duren, is nog niet bekend.

Volgens Match Group kunnen datingapps niet meer gebruikmaken van hun eigen betaalsystemen in de Play Store en worden ze gedwongen om Googles betaalsysteem te gebruiken. Ook mogen ze niet meer verwijzen naar externe betaalsystemen, schrijft NOS. De ACM meldt dat dit een recente ontwikkeling is. Googles voorwaarden rond betaalsystemen lijken op die van Apple, maar het bedrijf ging er soepeler mee om, zegt de ACM tegen NU.nl.

De telecomwaakhond gaat de klacht van Match Group onderzoeken en kijken of er een groter onderzoek nodig is. Omdat het onderzoek zich in een 'zeer vroeg stadium' bevindt, kan de ACM niet zeggen hoe lang het precies gaat duren.

Eerder deze week meldde de ACM dat het nog niet tevreden was over Apples nieuwe voorstel over alternatieve betaalmogelijkheden voor datingapps in Nederland. Het voorgestelde beleid is volgens de autoriteit 'onredelijk voor datingappaanbieders'. Binnenkort worden vervolgstappen bekendgemaakt, inclusief de punten waarop Apple niet aan de vereisten van de ACM zou voldoen. Ook bereidt de toezichthouder zich voor om een nieuwe 'last onder dwangsom' aan Apple op te leggen.

Door Loïs Franx

Redacteur

04-05-2022 • 18:57

39 Linkedin

Reacties (39)

39
39
24
0
0
15
Wijzig sortering
De ACM meldt dat dit een recente ontwikkeling is.
Als dit waar is, snap ik Google echt niet in deze. Ze zien wat er met Apple aan de hand is, dan ga je toch niet nu ineens je voorwaarden aanpassen ten nadele van de gebruikers?..
Situaties zijn niet helemaal vergelijkbaar, om je app op Android te krijgen is niemand gedwongen om Google's store te gebruiken. Bij iOS is er geen alternatief (Ja, sideloaden maar we zijn het er allemaal wel over eens dat dit voor de doorsnee consument geen reële optie is)

Je kunt dus niet dezelfde argumentatie die tegen Apple is ingebracht nu inbrengen tegen Google.

ze kunnen het altijd invoeren, en als men later oordeelt dat het niet mag weer terugdraaien.
Op zich waar, maar het het is een flinke stap om,wanneer je een dating app vanuit de playstore geïnstalleerd hebt, deze te verwijderen en uit vage bron opnieuw te installeren. Enkel om te kunnen betalen buiten Google om zullen weinig gebruikers dit zelfs maar overwegen.
Als je Samsung phone hebt zit daar al de galaxy store op waaruit je tinder kan installeren. Zo vaag hoeft z'n bron niet te zijn.
Ik denk dat met z'n allen wel kunnen stellen dat vrijwel niemand daadwerkelijk andere stores gebruikt..
Ik denk dat met z'n allen wel kunnen stellen dat vrijwel niemand daadwerkelijk andere stores gebruikt..
Sure, maar dat maakt hier niet zoveel uit, toch? De mogelijkheid is er.
Natuurlijk maakt dat uit, dat geeft wederom aan hoe machtig ze zijn
Ik denk dat dat best meevalt, sommige apparatuur wordt zonder de Playstore geleverd (Amazon devices) en ik zie hier regelmatig verwijzingen naar andere stores tegen komen, en bv APK mirror.
Het zullen er niet veel zijn, en wellicht niet een relevant aantal, maar zeker niet niemand.
Gebruik f-droid werkt prima, meer keuze dan in de Playstore
F-droid wordt toch best gebruikt. Ik ken zelfs niet tech savvy die dat gebruiken.
Daar wil ik dan eerst wel eens cijfers van zien. Dat er maar één winkel is, zegt helemaal niks. In een naburige plaats hier zit ook maar één supermarkt die redelijk groot is (en van een bekende keten), maar genoeg mensen die even met de auto naar mijn plaats rijden waar meer supermarkten zijn.
Het zou mij dus niet verbazen als andere Android-winkels - of in elk geval 1st-party zoals de Galaxy Store - ook nog best wel wat gebruikers hebben.
Als je Samsung phone hebt zit daar al de galaxy store op waaruit je tinder kan installeren. Zo vaag hoeft z'n bron niet te zijn.
Probleem van de Samsung store is echter dat je daar ook 30% betaald als developer en je er dus niet echt iets mee opschiet.
De eigen website van de dating app wellicht? Waar je het account hebt aangemaakt en vanuit dat account dan direct de app kunt downloaden? Net als "vroeger"?
Dat deed Fortnite inderdaad ja. Vraag mij alleen af of auto update functie op zit.(wat wel echt een must is).

En op mobiel zijn de consumenten toch wel van de store en anders niet.
Signal heeft ook een auto update in hun app, dan kan een tinder dat ook.
Dat is goed om te horen dat het kan.
Signal procced dan een notification, dan zeg je update, dan download hij die en moet je signal eventjes toestemming geven om uit onbekende bronnen te installeren. Ik doe dit al een paar jaar zo.
In de praktijk zien we dat het voor app ontwikkelaars geen reëele optie is om apps via een andere weg aan te bieden. Klanten willen het gewoon niet.
Tinder hoef je niet te installeren. Je kan er gewoon op de browser naar toe en dan de site pinnen. Het werkt dan exact hetzelfde als de app.
Of ze hebben juist gezien dat Apple er nog altijd mee weg komt (misschien ook vooral buiten NL) en dacht: waarom laten we zo veel geld schieten? Het is ten slotte een bedrijf, geen liefdadigheidsinstelling... Al stralen veel bedrijven dat wel graag uit om goodwill te kweken.
Zulk gedrag wordt door de huidige wet- en regelgeving wel ernstig gestimuleerd ja.
hun voorwaarden zijn niet aangepast, ze worden nu wel strenger opgevolgd
Ik heb eerlijk gezegd geen idee in hoeverre Google eraan verdient wanneer via Google pay betaald moet worden maar ik ga er vanuit dat Google eraan verdient. Enerzijds kan je dan zeggen dat de app gebruik maakt van Google diensten en het betalingsverkeer dan ook via hun moet verlopen. Anderzijds vind ik ook wel weer dat Google toch al zo machtig is en op die manier derden geen kans meer krijgen.

Ander punt is dat ik mij nog steeds verbaas dat datingapps nog steeds bestaan en mensen er daadwerkelijk gebruik van maken. Niet dat op zich iets mis mee is dat mensen dat doen maar de manier waarop vind ik voor mij persoonlijk totaal niets. Dat vergelijk ik altijd met het zoeken van een 2de hands auto via een of andere app, althans zo voelt dat voor mij persoonlijk.
Ik heb eerlijk gezegd geen idee in hoeverre Google eraan verdient wanneer via Google pay betaald moet worden maar ik ga er vanuit dat Google eraan verdient. Enerzijds kan je dan zeggen dat de app gebruik maakt van Google diensten en het betalingsverkeer dan ook via hun moet verlopen. Anderzijds vind ik ook wel weer dat Google toch al zo machtig is en op die manier derden geen kans meer krijgen.
Betalen via de Playstrore en Google Pay zijn twee verschillende zaken. Net zoals betalen via de iOS AppStore geen Apple Pay hoeft te zijn.

De commissie die ze vangen is vergelijkbaar met Apple, 30%

[Reactie gewijzigd door Donstil op 4 mei 2022 23:47]

Om die rede dat ik dus nooit betaal via die extra betaalservices van Google of Apple omdat het mij allemaal te ondoorzichtig is. Ja oke wanneer je een app wilt kopen dan kan je niet anders dan die via de Playstore te betalen maar dat is ook een zeldzaamheid dat ik een app echt koop.
Mensen begrijpen het verdienmodel van datingapps niet.

Op het moment dat jij een relatie krijgt, stop je met die app. Dus is het in het voordeel van de app dat jij geen relatie krijgt. Dus een datingapp is een doublethink app, met als doel jou single te houden.
Mensen begrijpen het verdienmodel van datingapps niet.
Dat had ik gelukkig al voor vele jaren terug al in de gaten dat ze op de een of andere manier toch geld willen verdienen.
Volgens mij ligt hier ook een taak voor de Parlementen, om veel duidelijkere wetgeving te gaan maken. Het moet niet nodig zijn om maanden- of jarenlang onderzoek te doen of dit gedrag van Apple of Google nu wel of niet in strijd is met de wetgeving, en al helemaal niet om daar dan nog eens tientallen jaren over te moeten procederen voordat er helderheid is.

Apple en Google doen niet geheimzinnig over hun voorwaarden, dus het zou voor juristen niet meer dan een paar uur moeten kosten om vast te stellen of deze voorwaarden wel of niet OK zijn. Anders deugt de wetgeving niet.
Ik denk inderdaad dat het niet moeilijk is om te zien wat het doel is: Beide bedrijven willen het betalingsverkeer naar zich toetrekken. Naast dat transactiekosten een gouden handel zijn, levert het ook heel veel gegevens op, waar je adverteerders weer blij mee kunt maken.

Dan moet je je als politiek afvragen of het wenselijk is dat Apple en Google steeds meer banktaken gaan overnemen. Wat mij betreft is het antwoord "nee".
Dat zou inderdaad de oplossing zijn. Maar zoals je al in het debacle dat de EU is ziet zijn de verschillende Parlementen het zelden met elkaar eens en daardoor is er van enige vorm van eenheid bedroevend weinig sprake.
Ja, de EU heeft allerlei hotemetoten op "speciale functies" gezet die 1 en ander in banen moeten leiden, maar zowel de benoemingen als de figuren zelf zijn verhuld in allerlei schimmige constructies waardoor nooit helemaal duidelijk wiens belangen ze nu eigenlijk behartigen, behalve dan dat de belangen van de modale kiezer ergens helemaal onderaan op het lijstje staan. (hetgeen frappante overeenkomsten vertoont met hoe er in Nederland geregeerd wordt)
Hoewel ik er tegen ben kon ik Match Group nog wel volgen met de Apple App Store maar bij Google snap ik het niet. Waarom beginnen ze niet een Match App Store? Blijkbaar hebben ze al een lage percentage van 15% qua afdracht.

Zelf vind ik Match Group ook behoorlijk dominant in de Dating App wereld. Ik heb ze een tijd gebruikt en volgen mij was maar één niet van Match Group.
Ook op iOS hebben ze alternatieven. Ze zouden gewoon via een website of webapplicatie hun content aan kunnen bieden. Dan kunnen ze alle inkomsten zelf houden. Uiteindelijk is de reden van de klacht over Apple en Google hetzelfde: ze willen gratis meeliften op populaire stores.

[Reactie gewijzigd door Fox Hound op 5 mei 2022 06:29]

Dat kan ik nu niet echt een alternatief noemen maar brakke oplossing. Tevens willen zij niet meeliften op populaire stores. Zijn willen alleen niet zelf die kosten dragen.

Want laten we wel wezen de consument heeft baat bij 1 goede store en betalingen die daar via lopen. Maar de bedrijven krijgen de rekening (ze mogen immers niet duurder zijn als via bv hun website). En dat is natuurlijk niet eerlijk. Laat het via mobiel betalen lekker 15-30% duurder zijn voor de consument. Dan zullen de meeste het ook wel prima vinden.

En je betaalt al 99 euro per jaar bij Apple. Die kan je natuurlijk als Apple ook verhogen. Of gewoon per x downloads laten betalen. Die opties zijn er ook.
Ja, maar we hebben het hier over Google's App Store en daar kan je al eigen Stores beginnen bij mijn weten. Dat de consument daar niet aan wil is iets anders natuurlijk.
Ja je kan je eigen store beginnen. Maar als je dan afspraken wil maken met een fabrikant om het als bloatware wil meeleveren vind Google dat ineens niet zo een goed idee.

Dus ja je mag je eigen store beginnen maar vooral geen afspraken maken die Google inkomsten in gevaar brengen....
Hoe komen twee internationale bedrijven dit uitvechten via de ACM? houden die zich niet alleen bezig met
Nederlandse bedrijven?
Nee ACM houdt zich bezig met de Nederlandse markt. En beide bevinden zicht op de Nederlandse markt.
Net als Apple gewoon (hard) aanpakken, dit soort praktijken lijken leuk op korte termijn maar op lange termijn wordt de consument ( en developers) uitgeknepen door een paar al veel te rijke clubjes.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 5 mei 2022 08:35]

Zeer begrijpelijk vanuit google, maar het is wel zeer slecht voor de gebruiker en developer.

Naast natuurlijk dat mensen het verdienmodel van datingapps niet begrijpen.

Op het moment dat jij een relatie krijgt, stop je met die app. Dus is het in het voordeel van de app dat jij geen relatie krijgt. Dus een datingapp is een doublethink app, met als doel jou single te houden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee