Google laat toe dat Tinder en andere Match-apps updates krijgen in Play Store

Google heeft beloofd om na volgende week updates van Tinder en andere datingapps van de Match Group toe te blijven laten in de Play Store. Google gaat andere apps met alternatieve betaalmethodes vanaf 1 juni niet langer toestaan in zijn downloadwinkel.

Sommige apps van Match Group gebruiken momenteel een alternatieve betaalmethode en Google wil dat actief gaan blokkeren vanaf 1 juni, iets dat nu niet gebeurt. Daarom zou het updates in de Play Store gaan afkeuren vanaf die datum. Match Group had aan de rechter gevraagd om het Google-beleid op te schorten, maar dat verzoek is nu niet langer nodig. Tinder is een van de apps die rechtstreekse betaling via creditcard ondersteunen, naast betalingen via Google Play.

Als tegenprestatie zal Match Group maximaal 40 miljoen dollar aan inkomsten uit zijn Android-apps die komen uit de eigen betaalmethode op een derdengeldrekening zetten, meldt het bedrijf zelf. Dat is nodig, zodat het Google meteen kan betalen als het de rechtszaak verliest. Er loopt een rechtszaak tussen Match Group en Google over het betaalbeleid binnen de Play Store.

Match Group wil de commissie die Google vraagt over betalingen met andere betaalmethodes niet betalen. Volgens het bedrijf heeft de zoekgigant geen recht op dat geld. Google is het daar niet mee eens. In maart onthulde Google zijn 'User Choice Billing'-plannen, waarmee bepaalde ontwikkelaars een eigen betaalsysteem mogen invoegen in hun app. Voorwaarde daarvoor is wel dat het betaalsysteem van Google als optie wordt aangeboden. Google geeft die optie vooralsnog alleen aan een beperkt aantal apps, waaronder Spotify. De apps van Match Group zitten daar niet tussen.

De politiek buigt zich al langer over de appstorekwesties in Android en iOS. In de VS wordt momenteel gewerkt aan een Open Apps Market Act, die techgiganten zou dwingen om alternatieve betaalmethoden toe te staan. Zuid-Korea heeft eerder een wet aangenomen die hetzelfde afdwingt. Die ging op 15 maart in. In Nederland heeft de Autoriteit Consument en Markt Apple opgedragen om alternatieve betaalmethoden toe te staan in datingapps, hoewel dat nog altijd een lopende kwestie is. De ACM onderzoekt ook een klacht van Match Group over 'machtsmisbruik' door Google.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

23-05-2022 • 07:04

27

Reacties (27)

27
23
15
1
0
8
Wijzig sortering
Dan laat je mensen betalen buiten de app om, problem solved. Ik betaal die 11€ voor onbeperkte uploads op Soundcloud ook via PayPal en dat is gewoon een abonnement waar je vervolgens o.a. via een app gebruik van kunt maken op beide smartphone-apps. Stompzinnig gezeik.
Ik denk dat 99% van de mensen niet verder kijkt en het via de app doet. Niet weet dat het goedkoper is buiten de app om, of mag de ontwikkelaar het buiten de app ook niet goedkoper aanbieden?
Via de app kost de ontwikkelaar nu dus een percentage aan Google
Daarbij mag je op iOS niet eens melden dat je ook buiten de app om betalingen kan doen. Doe je dat wel verwijderd Apple de app.
Ik vind dat goed. Los van het percentage. Ik hoop niet dat dit betekent dat onderhoud van het ontwikkelplatform betaald moet gaan worden hiervoor (denk aan de developers fee van Apple, ik pruts echt te veel om dat te betalen)
Problem niet solved, want dat is het opwerpen van een extra drempel voor je potentiele klanten, en bij iedere drempel verlies je er sowieso een paar. Soms ontkom je daar niet aan, bijvoorbeeld omwille van veiligheid of consumentenrecht, maar in dit geval is die drempel er enkel en alleen voor voor een derde partij.
Het is echter niet alléén de manier van betalen, het is ook de hoeveelheid die afgedragen moet worden wanneer wél een betaalsysteem van Google of Apple e.d. gebruikt wordt.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 27 juli 2024 05:51]

Zoals altijd weer halfgare oplossingen.
Ofwel voor alles wel, ofwel voor alles niet... niet weer op deze manier gaan beginnen met een 50 pagina lijst van wie er wel en wie niet mag.
Google laat het nu vrijwillig toe. Het lijkt me logisch dat ze dat zo beperkt mogelijk doen. Uiteindelijk gaat het om best wat inkomsten namelijk.
Ze houden er bewust de rem op. Alleen de bedrijven die klagen krijgen de mogelijkheid.
Ik hoop werkelijk dat de consument hier een slag kan slaan. Ook voor ontwikkelaars zou dit positief zijn. Die zouden meer inkomsten kunnen bijhouden. Het enige nadeel is er voor Google, maar kom, die hebben geld genoeg hé.
De developers zijn over het algemeen niet de bedenker van features waarmee mensen op een app/site worden gelokt/gehouden.
Dus als je bedoelt dat ze medeplichtig zijn omdat ze die features op verzoek hebben geimplementeerd dan ja - maar dat ze zelfstandig dergelijke feautes inbouwen dat betwijfel ik.

En dat Tinder niet gemaakt is voor een duurzame match: ja - dat was altijd al het uitgangspunt dacht ik. Maar andere datingapps vertonen wel datzelfde gedrag (mensen 'lokken' en overhalen om toch vooral de duurste versie af te nemen). "De eerste dosis is gratis" - de volgende worden steeds wat duurder...
Developers zijn wel degenen die de algoritmes maken, allemaal die marketinglui kunnen immers niet coden.

[Reactie gewijzigd door HTPeter op 27 juli 2024 05:51]

Developers van dating-apps hebben de complete datingmarkt verneukt en zijn medeplichtig aan het te hoge aantal alleenstaanden en zelfs gebroken gezinnen.
Is dat aantal aantoonbaar zoveel hoger dan een aantal jaar geleden dan? Want dit klinkt echt als onzin.
Als jij denkt dat dat onzin is dan heb je blijkbaar echt de boel niet in de gaten gehouden. In de VS is het percentage alleenstaanden sinds 1990 van iets minder dan 30% naar iets minder dan 40% gestegen.

Deze trend is trouwens in andere westerse landen óók zichtbaar.

Lees dit maar eens.

https://www.pewresearch.o...hout-a-spouse-or-partner/

Datingapps zoals Tinder zijn een afspiegeling van het afbrokkelen van traditionele gezinswaarden en door de manier waarop die bedrijven geld verdienen wordt ook meteen duidelijk waarom: de incentive voor hen is namelijk niet om succesvolle matchmaking te beoefenen maar om mensen klant (lees: single en op zoek via Tinder) te houden.

Ze verdienen hun geld via abonnementen en via advertentieverkoop. Leg eens uit hoe ze geld zouden kunnen verdienen aan een gelukkig getrouwd stel dat elkaar ontmoet heeft via Tinder.

Ik zal je zeggen hoe: niet. Die zijn ze kwijt als klant en dus als potentiële bekijker van advertenties of abonnee.
Tinder = de gehele dating markt? Dat is wefl heel makkelijk.

Zeker in de meer "niche" dating sites/systemen zijn er erg veel succes verhalen. Het feit dat jij misschien iemand bent/kent die een wat minder succes heeft gehad, wil niet zeggen dat het hele systeem verrot is.
Mensen moeten eens ophouden met te reageren op opmerkingen die helemaal nooit zijn gemaakt.

Tinder =/= de hele datingmarkt maar is wel de belangrijkste enkelvoudige factor erin, en al helemaal in de leeftijdscategorie van mensen die gezinnen stichten.

De kritiek is dus volslagen legitiem en je reactie is geen inhoudelijke reactie op mijn post, en wat ik zei over hoe Tinder werkt is feitelijk correct en is enorm simpel om te verifiëren. Ze genereren hun inkomsten via advertenties en via abonnementen. Voor een succesvolle match die leidt tot een huwelijk dat duurzaam standhoudt krijgen ze geen cent. En die 2 mensen zijn ze voorgoed kwijt als klant. De incentive voor Tinder is dus 100% om mensen klant te houden want hun hele verdienmodel draait volledig om mensen die op zoek zijn. Een bedrijf is een rationeel opererende partij en zal dus handelen volgens een manier die in lijn is met hun eigen verdienmodel.
Als een datingapp zorgt voor een gebroken gezin is dat niet de schuld van de datingapp, maar was er al méér aan de hand. Bijvoorbeeld met degene die op zoek gáát naar een datingapp ...

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 27 juli 2024 05:51]

Vroeger gaf men ook de kroeg de schuld van een vreemd gaande partner :+ Oh wacht
Ik heb mijn vrouw op een datingplatform leren kennen en kan me helemaal niet vinden in dit verhaal....
Waarschijnlijk bedoelt HTPeter dat er genoeg nep profielen zijn.
https://www.datingsite-er.../nep-profielen-op-tinder/
Ik ken zelf iemand die op een "ontmoet elkaar voor sex" website gewoon inderdaad echt bedrogen is. Hij zocht na zijn relatie een vaste sex partner. Hij had iemand gevonden die wel "interesse" had in zo iets maar kon even niet. En ze wilde ook eerst even chatten om te zien met wie ze in bed zou stappen. Week naar week gingen voorbij en elke keer had ze een excuus om niet te gaan. Ondertussen was hij wel verliefd geworden op haar. Maar elke verstuurde bericht koste hem wel elke keer geld / te goed van de website. Telefoon nummer geven kon niet want dat veranderde naar **** (dat losse nummers wel getypt konden worden bedacht hij niet) en emailadres wou zou niet geven. Het heeft hem aantal duizend euro spaargeld gekost + 1000 euro schuld voordat hij zelf door had dat het nep was. Zou verliefd was hij ondertussen op haar geworden zonder haar ook te zien. Daarna heeft hij bij veel vrouwen profielen een bericht gestuurd van "Ik wil sex en niet chatten. Heb je zin neem maar contact op" maar geen 1 reactie die dus echt wilde. Alleen maar eerst chatten of geen reactie. Dat klinkt ieder geval wel als veel nep profielen op die site.

Dus ja ik snap de reactie wel. Uiteraard zullen er ook wel genoeg succes verhalen zijn. Maar ook wel genoeg nep situaties waar het alleen gaat om geld en dat beschadigd ook wel de reputatie van de goede diensten.
En zo vele andere met jou.

@HTPeter vreemdgaan kan op genoeg manieren ... of je elkaar nu leert kennen op café of op een dating app. Als je een app als Tinder installeert als je in een relatie zit, dan ben je doelbewust op zoek en daar is die app helemaal niet schuldig aan.
Misschien moet je het breder trekken.
Mobiele telefoons/social media hebben veel veranderd
Hoewel ik een deel met je eens ben is dit zeker offtopic hier. Tinder is niet de enige rede waarom er meer alleenstaanden zijn.
Lol, vreemdgaan bestond inderdaadn og niet voor er computers waren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.