Apple laat alternatieve in-app-betaalsystemen toe in Zuid-Koreaanse App Store

Apple laat in Zuid-Korea alternatieve in-app-betaalsystemen toe. De maatregel komt er nadat de Zuid-Korea in maart een definitieve verordening goedkeurde waardoor consumenten alternatieve systemen moeten kunnen gebruiken bij het aankopen van apps of in-app-aankopen.

Ontwikkelaars die in Zuid-Korea gebruik willen maken van alternatieve betaalmogelijkheden kunnen voortaan de StoreKit External Purchase Entitlement activeren. Dat is een uitzonderingsregel voor ontwikkelaars die Apple in het leven heeft geroepen om de Zuid-Koreaanse wetgeving, de zogenaamde Telecommunication Business Act, niet met de voeten te treden. Hierdoor wordt het voor ontwikkelaars mogelijk om de alternatieve betaalsystemen door te voeren in apps.

Apple stelt dat sommige App Store-gerelateerde functies niet meer zullen werken bij het gebruik van de alternatieve in-app-betaalsystemen. Zo zouden de opties ‘Vraag om te kopen’ en ‘Delen met gezin’ niet meer functioneren omdat Apple betalingen niet meer eigenhandig kan valideren. Het bedrijf kan de verwerking van terugbetalingen niet meer voor zijn rekening nemen en zal ook de aankoopgeschiedenis niet meer kunnen bijhouden. Het beheren van abonnementen via Apple wordt volgens het bedrijf ook niet meer mogelijk.

Begin dit jaar nam Zuid-Korea een definitieve verordening aan waardoor appstoreproviders ontwikkelaars niet langer mogen verplichten om hun betaalsystemen te gebruiken. De wetswijziging werd in de zomer van 2021 voor het eerst goedgekeurd, maar de definitieve spelregels gingen op 15 maart van dit jaar van kracht. Ook Google moet voldoen aan de Zuid-Koreaanse wetgeving. In november van vorig jaar presenteerde het bedrijf zijn plannen voor alternatieve betaalmethodes in de Play Store, maar daarmee was de Zuid-Koreaanse overheid niet tevreden.

Naast Zuid-Korea werkt ook de Verenigde Staten aan een wet die het toestaan van alternatieve betaalmethodes moet afdwingen. Apple werd daartoe eerder verplicht, maar na een succesvol hoger beroep hoeft Apple voorlopig toch geen alternatieve betaalmethodes toe te staan in de VS. Ook India en Rusland onderzoeken de appstores. De Nederlandse marktautoriteit ACM besloot onlangs ook dat Apple alternatieve betaalmethodes moet toestaan in de Nederlandse App Store, specifiek voor datingapps.

Door Jay Stout

Redacteur

30-06-2022 • 17:42

46 Linkedin

Reacties (46)

Wijzig sortering
Maar moeten ze daar ook bij elke transactie een commissie van 27% blijven betalen aan Apple?
Zo te zien 26%, onder het kopje ‘Commission and sales reporting’: https://developer.apple.c...t-external-entitlement-kr
Dus voor 1% meer zorgt Apple voor alles? Dan hoef je je geen zorgen te maken over belastingen, hoef je geen maandelijks overzicht van verkochte apps aan Apple aan te leveren enz.

Dit is dan echt wel een schijnalternatief zeg.
Men maakt het echt wel weer zo onaantrekkelijk mogelijk. Vraag me dan ook af of men in Korea akkoord zal gaan met deze regeling

- enkel kunnen kiezen uit vooraf goedgekeurde PSPs, vermoedelijk PSPs die akkoord gaan met het sturen van audit gegevens naar Apple
- een disclaimer van jewelste voordat je de gebruiker naar de betaling brengt
- 26% Apple tax
- In de toekomst ben je verplicht om rapportering in te bouwen als Apple eenmaal een rapporteringstool heeft
Dat is nu precies de vraag die ik ook heb.
Wat is anders het voordeel van een software maker om betalingen buiten de AppStore te doen?
Als ik het goed begrijp, is dat in de Android oplossing ook het geval (11-26%)? En leidt dit - oh, wie had dit kunnen verwachten, we zouden er als consument toch beter van worden? - net tot hogere prijzen...

https://www.techspot.com/...her-app-prices-south.html

Ze zijn er blijkbaar wel alweer naar aan het kijken, dus voor Apple zal wel hetzelfde gelden.
Mja, dit betekend natuurlijk wel dat er meerdere landen zullen gaan volgen, of ze nu willen of niet. En begrijpelijk ook. Denk dat de monopolie van de multinationals maar eens gebroken moet worden. Dus wie volgt?
ik vind het een beetje raar
kijk alternatieve app store op de iphone toe laten daar aan toe, maar binnen de app store een alternatieve betaal mogelijkheid is mij een beetje een raadsel.
het is niet dat apple helemaal geen werk verricht aan die app store.
ze controleren de apps en onderhouden de appstore wat ook geld kost, iets wat ze zelfs beter doen dan google.
apple hanteert ook regels die dan weer niet voor hun gelden wat ze van mij ook wel mogen aanpakken trouwens..
Alternatieve betaalmogelijkheden zitten in de app die je via de app store download, het zit niet in de App store zelf. Het is zoals een magazine die je in de krantenwinkel kan kopen, waarin je een inschrijvingsformulier kan vinden om een abbonement te nemen bij het magazine, die je vanaf dan rechtstreeks betaalt aan het magazine, die dan ook verantwoordelijk is om ervoor te zorgen dat dat magazine bij jou thuis geraakt.

[Reactie gewijzigd door Terracotta op 30 juni 2022 18:21]

Doen ze het beter dan Google? Daar ben ik zo zeker nog niet van. Net mede omdat de regels niet op Apple zelf van toepassing blijken te zijn.

Maar als je een betalende app hebt moet je ineens commissie betalen, heb je een gratis app, maak je gebruik van diezelfde app store die nog altijd geld kost, betaal je ineens enkel de kost voor je developer account.

En wat is de kost van de app store, en wat brengt het op? Stel je even voor dat de app store er niet zou zijn, denk je dat Apple nog evenveel iPhones zou verkopen? Worden de kosten niet al grotendeels gedragen door de verkopen van die iPhones, iPads, iMacs, ... ?

Je wordt niet het meest winstgevende bedrijf ter wereld doordat je maar net kostendekken werkt. Nee, dat wordt je door alles en iedereen zoveel mogelijk uit te knijpen.
Bijna iedereen is afhankelijk van iOS of Android, met zo'n groot platform moeten overheden verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat er binnen de platformen concurrentie en vrijheid gegarandeerd worden. Goede stap, hoop dat we dit met de EU ook snel hebben.
Gelukkig kun je met een Windows pc wel iets kopen en betalen zoals je dat wilt.
Het zijn nu toch externe bedrijven die via de microsoft store aanbieden?
Klopt, iets als Steam zou nooit mogelijk zijn op iOS. Heeft de Google Play Store ook een regel dat apps geen App Store mogen zijn? Het argument is vaak dat bij Android je vrij bent eigen software te installeren maar het systeem weerhoudt je er vaak van om dat te doen.
Ben je verplicht die te gebruiken dan om aan je applicaties te komen? En volgens mij is het marktaandeel daarvan een stuk lager.
Jawel, developer kan gewoon zijn eigen betaal/licentiesysteem instellen. Als je direct via de ms store wilt betalen (niet binnen je eigen app dus) dan moet het wel via MS maar dat is niet heel gek.

Op xbox moet het wel via MS nog steeds.
Zo kun je ook Steam, Epic games, Origin, etc. ook wel benoemen. Kun je binnen applicaties vanuit die stores betalen zoals je wilt? Nee.

De Microsoft store heeft maar een klein aandeel, en daarbij is dat dus niet de enige manier om apps en games aan te schaffen. Daarbij kun je bij de Microsoft store volgens mij juist wel op andere manieren betalen, als de ontwikkelaar van een app dat heeft ingebouwd.
binnen de microsoft store kan dat? nee
Bij de AH kun je toch ook niet ervoor kiezen om met paypal te betalen?
maar op IOS kun je alleen software gebruiken die in de store staat. is dat bij windows ook zo?
Ik kan dus gewoon bij Steam een spel kopen voor mijn Windows PC en dat kan ik niet bij IOS
Op macOS kun je net als Windows buiten de store om software installeren, zoals Steam.
Ik zou het fijn vinden als dat met iOS ook zou kunnen. Al was het maar omdat het me dwars zit dat een bedrijf gaat bepalen dat ik een bepaald soort legale software niet mag gebruiken (bijv vmware of torrent clients).
het is nog een erger, je moet betalen om je eigen gemaakte software op je eigen telefoon te mogen draaien. En iedere 7 dagen op nieuwe de software installeren is geen optie
ebook != game. .
hoe laag kun je gaan om maar iets te verzinnen om het goed te praten

probeer het nu eens met software

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 30 juni 2022 19:23]

Ik speel geen spelletjes, maar ik weet wel dat er aanbieders dat proberen in de browser aan te bieden:
nieuws: Nvidia test cloudversie Fortnite met touchcontrols voor iOS via GeFor...
en dat kan alleen via een brouwser , omdat apple een gratis dedicated streaming app verbied als je er gekocht games op kunt streamen die je bijvoorlbeeld op de steam website hebt gekocht
Dat het geen software is. Het is een pdf met een drm jasje.
Het gaat hier om SOFTWARE. herhaal SOFTWARE.
Niet een standaard document, foto of filmpje.
Dat is totaal geen antwoord op de vraag.
Het is laag omdat er heel ver gezocht moet worden om een punt te maken. De vergelijking ebook < - > software gaat niet op.
Er is niets mis met 80% martkaandeel te hebben. Je mag het niet misbruiken. Er zijn alternatieven op PC, alleen kiezen maar weinig mensen ervoor om die alternatieven te gebruiken. Daarvan kan je de schuld niet bij MS leggen.
Sorry. Maar dat is niet waar. Vanuit de meeste grote distro's kun je met een paar muisklikken zeer veel software pakketten installeren.
Software en dan voornamelijk spellen gemaakt voor het Windows OS werken niet. Maar dat is niet de schuld van Microsoft.
Microsoft heeft zeker wel schuld dat bepaalde dingen niet werken. Saboteren van OOXML etc..
Hier een kleine lijst van de onze vriendelijke reus.
Microsoft's open office standaarden zijn niet perfect, maar je kan hetzelfde zeggen van de ODF standaarden. Microsoft's standaard is veel uitgebreider gedocumenteerd dan deze van ODF en toch krijgt net MS kritiek omdat niet alles open is.

En kijk eens naar dat EEE lijstje, wat er nog van overschiet. Browsers? MS was bijna volledig van de kaart geveegd, Office bestanden? Er is vandaag een open standaard. Java? Wordt nog heel weinig gebruikt. Instant Messengers? Die oorlog hebben ze ook verloren.

En ondanks dat MS vandaag 1 van de grootste contributers aan de FOSS wereld is, proberen sommige mensen nog altijd dat EEE label op hen te kleven, bijvoorbeeld met WSL ondanks dat MS heden ten dage een zeer open mindset heeft naar open source. MS has moved on, some haters haven't...
De kritiek was omdat het de meest corrupte ISO vote ooit was.
Het was echt dramatisch hoe slecht het er aan toe ging.
Hier het NL verhaal.
En hier de rest van de votes.

Zelfs nadat ze hun eigen standaard er door heen hebben gekocht en gefraudeerd, zijn ze nog 5 jaar lang verder gegaan met het alleen supporten van het oude formaat waar iedereen al had tegengestemd.
Zelfs hun eigen Office for Mac 2016 kon alleen de bestanden in strict lezen maar niet schrijven.
Overigens staat Strict nog steeds standaard uit op Microsoft producten.

En het is erg leuk dat hun standaard zo uitgebreid gedocumenteerd was(ODF was ~800 paginas OOXML was 6000), maar dit betekende wel dat er geen tijd was om alles door te nemen. Hierdoor bleek dus later dat de nieuwe ISO standaard problemen had met de ISO standaarden voor tijd en datum formats. 8)7


Dus de kritiek op ODF is omdat er misschien functies missen of documentatie.
De kritiek op OOXML is dat het niet open is, voor 80% van 1 vendor afkomt, geen support heeft voor andere (oudere)open documenten en dat Microsoft je kan aanklagen als je de standaard niet goed implementeerd.
En oh, wie gebruikt het nu uiteindelijk?

Het is zeker nice dat ze het eindelijk doorhebben.
Uiteraard omdat alles in de cloud naar Linux etc ging.

Maar dit is een bedrijf wat je niet kan vertrouwen. Eerst maar eens 10-15 jaar aankijken.
Euhm, er is een groot verschil tussen Apple dat niet toestaat dat je een browser met eigen rendering engine op hun mobiele platformen uitbreng en Linux dat gewoon niet compatibel is met Windows.

Niets belet je op Windows je eigen browser uit te bregen die met volledig zelf mag uitwerken. Niets belet je om Windows te vervangen door een ander OS. Dat dat OS niet gebruiksvriendelijk is, is niet de schuld van MS. MS heeft in het verleden inderdaad marktverstorend gewerkt, maar dat is ook al weer van rond de eeuwwisseling geleden.
pc = personal computer.
Een smartphone en tablet vallen ook in die markt. Dan is Microsoft ineens niet zo groot meer in de consumentenmarkt.
Welke besturingssysteem zou je dan willen voorstellen?
Je hebt alleen Windows of Apple.
Er zijn overigens Ubuntu-laptops te koop, maar er lijkt weinig vraag naar te zijn. Wat kun je dan nog doen?
Je wilt Windows verbieden? Je snapt wel dat het nergens op slaat? En Microsoft werkt juist laatste tijd alleen maar met open source.
ik moet zeggen dat ik Microsoft niet vertrouw want ik zie gewoon signale dat Microsoft naar het IOS model wil. Gaat nog wel even duren maar het wordt langzamer moeilijker om dingen te draaien die niet gesigned zijn door Microsoft.
Dat zouden ze heel graag willen en hebben ze al vaak geprobeerd maar tot dusver zonder succes.

Nu zijn ze bezig iedereen in de cloud te forceren.
Ook Google moet voldoen aan de Zuid-Koreaanse wetgeving. In november van vorig jaar presenteerde het bedrijf zijn plannen voor alternatieve betaalmethodes in de Play Store, maar daarmee was de Zuid-Koreaanse overheid niet tevreden.
Als ik het artikel moet geloven, is Google net zo'n slechte leerling... Ban ze dan maar allebei, er zit weer toekomst in het beroep van postbode!

Edit: misschien nog toevoegen: dit nieuws haalt Tweakers dan weer niet: https://www.techspot.com/...her-app-prices-south.html

[Reactie gewijzigd door nokie op 1 juli 2022 08:17]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee