Spotify gaat later dit jaar Google Play-betaalsysteem integreren in Android-app

Spotify gaat later dit jaar een Google Play-betaalsysteem aanbieden in de Android-app. Nu leidt de app gebruikers naar een webview om een abonnement aan te schaffen. Dat zal vanaf later dit jaar in de app zelf gebeuren.

Spotify gaat de betaalmethode aanbieden in diverse landen, maar zegt niet welke dat zijn. Nu kunnen gebruikers binnen de app alleen via de webview een abonnement aanschaffen. Het gaat om een samenwerking met Google om te kijken hoe het aanbieden van twee betaalmethoden in de app zou gaan werken.

Het is nog onbekend of de prijs hoger zal zijn als gebruikers het abonnement besluiten af te rekenen via Google. Straks moet het audiostreamingbedrijf een percentage van het abonnementsgeld betalen aan Google; dat is bij de eigen betaalmethode niet het geval.

Op Android is het systeem van een webview om gebruikers te laten betalen toegestaan, op iOS is dat niet het geval. Daar verlopen betalingen verplicht via Apples betaalsysteem. Het systeem van de verplichte koppeling tussen downloadwinkel en betaalmethode staat in diverse landen onder druk. Zuid-Korea heeft een wet doorgevoerd die het toestaan van andere manieren om te betalen verplicht stelt. De Nederlandse toezichthouder ACM probeert Apple te dwingen om andere betaalmethoden toe te staan in datingapps en in de Verenigde Staten komt er wetgeving aan op dit gebied.

Betalen in Spotify-app voor Android, maart 2022Betalen in Spotify-app voor Android, maart 2022

Huidige manier van betalen binnen Spotify op Android

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

24-03-2022 • 11:01

21

Reacties (21)

21
21
6
1
0
15
Wijzig sortering
Dit artikel is nogal erg onvolledig.

Spotify gaat dit doen omdat Google ze ook hun eigen betaalsysteem in de app laat gebruiken nu. Dus met andere woorden; waar nu een webview nodig is (want ook Google laat niet toe betaling in apps te doen buiten zijn eigen systeem om) kan Spotify in de toekomst zijn eigen betaalssysteem aanbieden, en ze gaan dat nu doen naast een optie om Google's te gebruiken.

Zie The Verge voor een artikel dat wel het volledige verhaal brengt: https://www.theverge.com/...e-billing-systems-spotify
Ze willen geen geld afdragen aan Apple, maar wel aan Google? Dit verbaast me!
Er moet keuze zijn, dat is het punt.
NOS meldt het precies omgekeerd, ik begrijp het niet?
"Google experimenteert: Spotify mag als eerste eigen betaaloptie aanbieden"

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 24 juli 2024 00:06]

Het wordt op deze manier wel een beetje een vals dilemma: je hebt keus want je kan kiezen tussen Spotify of Google. Echte keuze zou betekenen dat iedereen (dus ik ook) een licentiekantoor en betaalloket voor muziek kan toevoegen aan Android -op exact dezelfde manier als Spotify en Google dit nu aanbieden-.
Dus je wilt Spotify kopen, maar zelf kiezen hoe je betaalt, los van wat Spotify aanbiedt?
Waarom zouden ze dat moeten aanbieden?

Of je wilt kunnen kiezen om geen Spotify te gebruiken? Of een Spotify-concurrent te maken?
Want dat kan beide (in theorie).
Wat ik bedoel is dat in een voor consumenten die keuzevrijheid willen ideale wereld licentie, betaling en software losgekoppeld zijn en het mogelijk is alle drie in principe via iedereen die dat aan kan bieden geregeld zou kunnen worden.
Natuurlijk zit niet iedereen daarop te wachten, softwarebedrijven al helemaal niet, maar kiezen tussen Google en Spotify is toch een beetje karig vergeleken met een vrije markt.
Ik snap niet hoe je het helemaal plat hebt geslaan naar: 'je hebt keus want je kan kiezen tussen Spotify of Google'

Je kan toch kiezen tussen Spotify, Youtube music, deezer, apple music, Tidal, soundcloud.

Je kan kiezen om te betalen met Ideal, Visa, mastercard, Prepaidkaarten, PayPal, apple pay, google pay.

Je hoeft streaming niet perse als software te gebruiken, je kan ook fysiek of digitale exemplaren kopen.

Misschien begrijp ik je niet, maar hoe zie je het anders voor je?
Misschien even terug naar de topic titel: waarom is het _nieuws_ dat Google en Spotify betaalsystemen integreren? Als dat soort speciale deals nodig zijn is het systeem zelf gewoon niet open.
Het is nog niet bekend hoe hoog de commissie is, waarschijnlijk is er een goeie deal gemaakt. Ook Apple gaf vaak korting op hun App Store commissie
Oh? Voor zover bekend heeft Apple nooit specifieke kortingen gegeven op het tarief.

Edit: voor individuele partijen dan.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 24 juli 2024 00:06]

Amazon heeft een flinke korting gekregen
Voor wat dan precies? Want ik hoor dit vaker, maar ook in de zogenaamde gelekte interne mailing wordt heel duidelijk gesproken over verschillende programma’s die voor iedere dev beschikbaar zijn om zo inderdaad een ander tarief te kunnen krijgen.

Dit tarief is niet specifiek voor amazon zo gemaakt. Waar jij op doelt is waarschijnlijk de 15% voor HBO. Dit is een programma specifiek voor de AppleTV om die wat meer te promoten. Netflix kan hier echter net zo goed gebruik van maken.
Ze willen geen geld afdragen aan Apple, maar wel aan Google? Dit verbaast me!
Mij niet. De afdracht is maar "tot 10%".

nieuws: Google verlaagt per 2022 afdracht voor in-app-abonnementen naar 15 pr...

Bij Apple is dat aanzienlijk hoger.
Mij niet. De afdracht is maar "tot 10%".
Jouw link zegt 15%...
Bij Apple is dat aanzienlijk hoger.
Klopt, bij Apple is het 15 tot 30%. Prima marges voor eenmalige aankopen, 30% veel te veel voor abonnementen. Na een jaar gaat dat overigens naar 15%. Dat zou IMHO het startpunt / maximum moeten zijn.
[...]

Jouw link zegt 15%...
Het artikel zegt iets anders, niet alleen naar de titel kijken. ;)
E-book- en muziekstreamingdiensten komen in aanmerking om een commissie ‘tot 10 procent’ te betalen.
Kijk, dat is verhelderend!

Ik klik niet zomaar op alle links. Misschien de volgende keer ook dit stukje als quote opnemen!

En Apple mag wat mij betreft het voorbeeld van Google volgen. Dan komt het geld grotendeels terecht bij de makers van de content en niet bij de partij die bank speelt.
Je bedoelt dan komt het geld grotendeels terecht bij Spotify ipv de partij die bank speelt?

Je noet echt een serieuze listenerbase hebben wil je wat verdienen met spotify. Met 4 ct per 10 afgespeelde tracks gaat het niet heel erg hard.

Tuurlijk het is beter dan het vroeger was (euro per verkocht album), maar nog steeds blijft het grote geld hangen bij de tussenpartijen.
Je bedoelt dan komt het geld grotendeels terecht bij Spotify ipv de partij die bank speelt?
Ja dat is het helaas...
Eigenlijk is het zuur, maar een artiest krijgt naar verhouding meer van Apple Music dan van Spotify!

Maar het is niet alleen Spotify, er zijn ook andere aanbieders van content.
Op Android is het systeem van een webview om gebruikers te laten betalen toegestaan
Webview is het gebruik van een browser (Chrome) binnen een app, waardoor je dus zelfs hele websites kunt "verpakken" als app. Naar mijn weten ben je dan nog steeds verplicht om het Google Play-betaalsysteem te gebruiken.

Als je met webview doelt op het omleiden van app-gebruikers naar een externe betaalpagina: Ook dat is naar mijn weten nog steeds niet door Google toegestaan, behalve in Zuid-Korea.

Als je het systeem bedoelt waarbij app-gebruikers zich niet via de app kunnen registreren voor de app, maar worden omgeleid om zich via een website in te schrijven, zoals veel partijen momenteel doen, dat mag natuurlijk wel. Maar (op een later moment) betalen binnen de app is dan helemaal niet mogelijk (tenzij toch weer een in-app purchase).

Edit: Ah, het gaat om een test zoals @Loller1 aangeeft.

[Reactie gewijzigd door Krizna op 24 juli 2024 00:06]

Hopelijk heb ik dan een goed besteed doel voor mijn Google Rewards saldo _/-\o_
Users who’ve downloaded Spotify from the Google Play Store will be presented with a choice to pay with either Spotify’s payment system or with Google Play Billing. For the first time, these two options will live side by side in the app. This will give everyone the freedom to subscribe and make purchases using the payment option of their choice directly in the Spotify app.

Lijkt me vrij duidelijk toch. is ontstaan vanuit een nieuwe deal met Google

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.