Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

App Store in vizier toezichthouders

Druk op Apple neemt steeds verder toe

23-09-2021 • 06:00

32

App Store in het vizier

Het is weer najaar en dat betekent dat de spotlight helemaal gericht is zoals Apple wil: op de producten. Er komt weer allerlei nieuw spul uit en daaromheen hoort een circus met een gelikte presentatie, preorders, reviews en de uiteindelijke start van de verkoop. Dit jaar zal dat voor Apple extra fijn aanvoelen, want in de afgelopen maanden was het bedrijf vooral ánders in het nieuws en in dit verhaal gaat het over dat andere nieuws: de rechtszaken en overheidsonderzoeken naar vermeend misbruik van zijn marktmacht in bijvoorbeeld de App Store en op andere plekken.

Vaak is het zo dat bedrijven bij druk vanuit de overheid of rechtspraak liever meebuigen dan helemaal barsten. Dat blijkt ook hier; er gaan dingen veranderen en die ga je vermoedelijk ook merken als gebruiker van nieuwe of oudere Apple-producten.

Het is goed om te vermelden dat Apple niet het enige techbedrijf is met kopzorgen rond onderzoeken naar het machtsmisbruik van monopolies. Er lopen ook onderzoeken en rechtszaken tegen de eveneens Amerikaanse bedrijven Google, Facebook en Amazon. Daarnaast liggen grote bedrijven uit andere delen van de wereld onder een vergrootglas. Dan gaat het onder meer over Alibaba en ByteDance uit China. Alibaba moet van de Chinese overheid zijn geldleendivisie afsplitsen; ByteDance ligt in het Westen onder vuur vanwege zijn privacybeleid voor kinderen op TikTok.

Steve Jobs presenteert App Store, maart 2008
Steve Jobs presenteert App Store, maart 2008

Waarom Apple onder vuur ligt

Eerst even terug naar de reden waarom overheden en andere bedrijven hun pijlen op Apple hebben gericht. Die ligt in de opzet van de App Store en daarbij horende in-app-aankopen. Bij het opzetten van de App Store heeft Apple zichzelf een absoluut monopolie gegeven wat de appdistributie en de betalingen binnen apps op iOS betreft. Als gebruiker kun je apps voor iPhones of iPads namelijk alleen downloaden in de App Store. Vervolgens kun je binnen die app alleen betalen voor bijvoorbeeld een abonnement of een digitale dienst via het betaalsysteem van de App Store. Van elke euro die je betaalt, gaat dertig cent naar Apple.

Dat heeft diverse gevolgen. Apple heeft de sleutels van de digitale deur van de App Store; alleen apps én updates voor apps die Apple heeft goedgekeurd, komen erin. Krijg je geen goedkeuring? Dan kun je geen apps verspreiden voor iPhones en iPads. Dat geeft Apple macht over de distributie en over de ontwikkelaars van apps. Daarbij heeft Apple een eigen set regels om te kijken of apps goedgekeurd mogen worden. Die regels zijn specifiek. Gamestreamingdiensten als Google Stadia, Microsoft xCloud en Amazon Luna mogen bijvoorbeeld niet op iOS. Streamen vanaf je eigen pc of console binnen een app mag dan weer wél.

Daar stopt het niet. Apps mogen niet zeggen dat er andere manieren zijn om te betalen of links geven naar andere betaalmethoden. Als je bijvoorbeeld de Netflix-app opent, mag die je laten inloggen op een bestaand abonnement. Netflix mag een manier inbouwen om via de App Store een abonnement af te sluiten, maar zeggen dat je naar de website kan om een abonnement af te sluiten, mag dan weer niet.

Apple ligt onder vuur om al deze factoren. Het gaat dus om het monopolie op de distributie van apps. Epic, maker van Fortnite en de Unreal-engine, betoogt bijvoorbeeld dat Apple andere downloadwinkels op iOS zou moeten toestaan, zoals ook het geval is op andere platforms. Ook het monopolie op betaalsystemen is echter iets waar bijvoorbeeld de Europese Commissie over valt. Ontwikkelaars vinden de afdracht van dertig procent veel te hoog. Daarnaast gaat het om het niet mogen communiceren over andere manieren om te betalen, iets waar de toezichthouder in Japan bijvoorbeeld over viel.

Hoe Apple onder vuur ligt

Er zijn diverse onderzoeken aangekondigd en sommige zijn al afgerond, dus het is goed om even op een rijtje te hebben wat er allemaal al is geweest. Een van de meest uitgesproken onderzoeken was dat van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Dat presenteerde zijn rapport over diverse grote techbedrijven ongeveer een jaar geleden. De Amerikaanse politici concludeerden dat Apple met zijn App Store 'boven-normale' tarieven hanteert bij de afdracht; de dertig procent is te hoog. Het rapport, dat heel leesbaar is, maar met 445 pagina's aan de lange kant, raadt onder meer aan om het aanbieden van de winkel en het aanbieden van diensten of producten in die winkel te splitsen. Daardoor zou Apple niet de App Store mogen uitbaten én diensten als TV+ of Music aan de man mogen brengen.

Het rapport geeft slechts adviezen; die moeten vervolgens wet worden via wetsvoorstellen. Daarvoor is nu een volgende stap gezet; er liggen diverse wetsvoorstellen die de adviezen in de praktijk moeten brengen. De Open App Markets Act heeft kans van slagen en als die wet erdoor komt, komen er alternatieve downloadwinkels voor apps op iPhones en iPads; Apple mag dat niet langer tegenhouden. Bovendien mogen apps dan verschillende betaalmethoden aanbieden, waaronder eigen betaalmethoden. Die wet is er nog lang niet, maar er is volgens Bloomberg veel steun voor onder politici in de VS.

De Verenigde Staten zijn niet het enige land dat werkt aan wetten rondom downloadwinkels. In Zuid-Korea is al een wet aangenomen. Die verplicht Apple om andere betaalmethoden toe te staan in de App Store. Bovendien mogen ontwikkelaars gaan klagen bij de overheid als hun apps te lang moeten wachten op goedkeuring of als hun app is verwijderd. Vervolgens moet Apple luisteren naar het oordeel van de Zuid-Koreaanse overheid.

Behalve wetten zijn er ook rechtszaken en andere onderzoeken. Zo heeft de Europese Commissie Apple beschuldigd van concurrentievervalsing. Daarbij gaat het erom dat streamingdiensten verplicht zijn om Apples in-appbetaalsysteem te gebruiken als de ontwikkelaars binnen een app iets willen verkopen. Het tweede omstreden punt draait om bepalingen waarmee Apple voorkomt dat ontwikkelaars aan klanten laten weten dat die klanten ook buiten de app abonnementen en andere zaken kunnen aanschaffen.

Onderzoek en beschuldiging door de Europese Commissie leiden niet tot wetgeving, maar kunnen wel leiden tot hoge boetes en tot aanpassingen die bedrijven moeten doen binnen de Europese Unie. Bekende maar weinig geliefde voorbeelden zijn het browserkeuzescherm in Windows, om het monopolie van Internet Explorer te breken, en het zoekmachinekeuzescherm in Android. Een onderzoek dat al tot een aanpassing heeft geleid, is dat van de Japanse markttoezichthouder JFTC. Daarom heeft Apple nu besloten dat links naar webpagina's met uitleg over andere manieren van betalen toegestaan zijn. Daarbij gaat het alleen om apps die Apple classificeert als 'readerapps' en niet om games.

Ook Rusland heeft Apple op de korrel. Eerder dit jaar kreeg Apple een boete van 12 miljoen dollar aan zijn broek na een klacht van Kaspersky over het weigeren van een app voor ouderlijk toezicht. Apple klaagde de overheidsdienst FAS daarop aan vanwege de boete. Deze zomer volgde een waarschuwing van de FAS vanwege het niet toestaan van alternatieve betaalmethoden. Apple moet die toestaan vanaf 30 september, anders volgt meer actie. En dat terwijl Apple best vriendelijk is voor de Russische regering. In de set-up van iPhones in Rusland krijgen gebruikers de mogelijkheid allerlei Russische alternatieven te installeren, iets wat in geen enkel ander land gebeurt.

Russische apps in set-up iPhones in RuslandRussische apps in set-up iPhones in Rusland

Behalve de toezichthouders en onderzoeken zijn er ook rechtszaken. De bekendste is natuurlijk de zaak van Epic. Die begon vorig jaar augustus, toen Epic een eigen betaalmethode toevoegde aan Fortnite, wetende dat het zou leiden tot de verwijdering van Fortnite uit de App Store. Toen dat gebeurde, had Epic de aanklacht al klaar liggen.

Inmiddels is er een uitspraak in die zaak. De rechter heeft bepaald dat Apple niet langer mag verbieden om een alternatieve manier van betaling te laten zien. Dat was het detail waarop de rechter Epic gelijk gaf. Apple hoeft echter geen alternatieve downloadwinkels op iOS toe te staan en de rechter ziet de App Store niet als monopolie, wat Epic wel had betoogd.

Epic draagt bewijs aan in zaak tegen Apple, mei 2021. Bron: Getty Images
Epic draagt bewijs aan in zaak tegen Apple, mei 2021. Bron: Getty Images

Wat je ervan gaat merken

Apple Small Business Program
Apple Small Business Program

Deze druk is niet iets van de laatste maanden, maar speelde in de afgelopen jaren op. Apple heeft daarom al actie ondernomen. Dat heb je kunnen zien aan diverse stappen die het bedrijf al heeft genomen.

De eerste kwam eind vorig jaar. Ontwikkelaars die een miljoen dollar of minder verdienen per jaar in de App Store, kunnen deelnemen aan een programma en vervolgens hoeven ze maar vijftien procent af te dragen in plaats van dertig procent. Dat zou je dus kunnen merken aan in-app-aankopen bij kleinere apps, die dus wellicht goedkoper zijn geworden. De stap was vermoedelijk bedoeld om de tegenstanders te splitsen. Halvering van de afdracht van kleine ontwikkelaars, waarvan er veel meer zijn dan grote, kost Apple relatief weinig, maar kan wel goodwill opleveren.

Bovendien kun je nu mail krijgen van app-ontwikkelaars over alternatieve betaalmethoden. Dat kan natuurlijk alleen als je je met een mailadres hebt aangemeld. Het klinkt gek, maar ontwikkelaars mochten je tot nu toe niet mailen met alternatieve methoden van betaling als je het mailadres in de app had ingevuld. Daarnaast kun je binnen apps links gaan verwachten naar webpagina's van app-ontwikkelaars, waar je je kunt aanmelden en kunt betalen voor een dienst. Die stap, onder druk van de marktautoriteit in Japan, gaat begin volgend jaar in.

Dit zijn natuurlijk kleine stapjes en het is geen koerswijziging voor Apple. Het bedrijf probeert met deze stapjes politici en toezichthouders tevreden te stellen, maar de vraag is of dat lukt. Er hangen nog diverse grote bedreigingen als een zwaard van Damocles boven het bedrijf uit Cupertino. Een onderzoek van de Europese Commissie kan leiden tot een verplichting om alternatieve betaalmethoden toe te staan, terwijl er in de VS wellicht een wet komt die daarnaast alternatieve downloadwinkels gaat brengen. Daardoor kan het dus gebeuren dat apps je in de toekomst verschillende manieren van betaling gaan aanbieden, met wellicht verschillende prijzen.

Als er alternatieve downloadwinkels komen, ga je dat als gebruiker vermoedelijk niet meteen merken. Natuurlijk zou Epic zijn eigen Epic Games Store enorm gaan promoten binnen zijn games en dat geldt ook voor andere aanbieders van alternatieve downloadwinkels. Die komen allemaal niet standaard op het homescreen van je telefoon te staan. Op Android is in de afgelopen jaren gebleken dat alternatieve downloadwinkels niet per se een deuk in een pakje boter slaan op gebied van marktaandeel.

AltStore iOS
AltStore op iOS is een alternatieve downloadwinkel, maar hem gebruiken is niet zo eenvoudig als de App Store.

Het is duidelijk hoe de wind aan het waaien is. Apple is stukje bij beetje aan het buigen om te voorkomen dat het verdienmodel van de App Store barst. Die wind lijkt in de komende tijd te veranderen in een storm of zelfs een orkaan. Het ligt daarom voor de hand dat Apple in de komende tijd verder buigt óf gaat barsten. We gaan de gevolgen van dit juridische en politieke getouwtrek merken op de schermpjes van onze telefoons en tablets.

Reacties (32)

32
32
23
0
0
8
Wijzig sortering
Mooi om te zien dat Epic dit zogenaamd doet in het belang van de gebruiker. Terwijl het natuurlijk gewoon keihard gaat om de muntjes die ze er aan over willen houden.

Als gebruiker zit ik helemaal niet te wachten op een extra App Store of zoals bij Android allerlei malafide apps. Apple heeft de App Store goed opgebouwd de afgelopen jaren waardoor gebruikers altijd veilige, gecontroleerde apps & content hebben. Als ik een spelletje wil spelen op mn PC staan er tig gamelaunchers klaar (Steam, Ubisoft, Microsoft, GTA, Epic, Bethesda, Blizzard) met allemaal echt "super unieke USP's". Allemaal ontworpen om extra cash te kunnen innen van de gebruiker, terwijl voor de gebruikerservaring het een horror is.

Voor de gebruiker hoop ik van harte dat Apple niet hoeft te buigen voor politici en geldbeluste bedrijven zoals Epic die er niets van snappen.

[Reactie gewijzigd door Rumpelstiltskin op 24 juli 2024 12:19]

Ik vind die focus op Epic ontzettend lomp en kortzichtig. Dat Epic toevallig het budget heeft om deze zaak aan te gaan zonder gelijk om te vallen, betekent niet dat het probleem niet bestaat of dat mogelijk het punt van Epic niet terecht is. Bedenk even dat Spotify, Netflix, Amazon en vele andere bedrijven hier ook al jaren over klagen en dat Google en Microsoft regelmatig voor vergelijkbare situaties hard op de vingers zijn getikt.

Het iedere keer opnieuw zeuren over dat het Epic begint een beetje oud te worden. Als zowel de Chinese, verschillende Europese en de Amerikaanse overheid en mededingingsorganisaties óókal onderzoek doen naar deze situatie bij Apple moet er toch ergens een lampje gaan branden bij je. Stop met het tunnelzicht op Epic, begin eens met het überhaupt begrijpen van het probleem waar het hier over gaat.

Jouw doomscenario's zijn ook helemaal niet de enige uitwerking van zo'n zaak als dit. Er zijn nog legio andere oplossingen. Het lijkt er bijna op alsof je bewust die doomscenario's schetst om onnodige angst aan te wakkeren om je gelijk te krijgen. Niet zo netjes.
Blijkbaar blijft er met 70 cq 85% genoeg marge over voor de genoemde bedrijven om op Apple te blijven aanbieden. Ze verdienen 15-30% meer als je direct bij hun een abonnement afsluit. Heb je daar wel eens aan gedacht?

Als een vermindering van afdracht ten goede komt aan de gebruiker, dan okay. Maar in 99,99% van de gevallen zal het gewoon extra marge worden voor de aanbieder. Zie wat er gebeurd bij BTW verlagingen, op uitzonderingen na (supermarkten bijv.) is het gewoon fijn voor de aanbieder, niet voor de consument.

Vooralsnog zijn gesloten systemen (in de zin van 'er is een goed opgezet systeem voor applicaties') veel minder vatbaar voor allerlei malware, dan een open systeem waar iedereen maar wat op kan aanbieden.
Blijkbaar blijft er met 70 cq 85% genoeg marge over voor de genoemde bedrijven om op Apple te blijven aanbieden. Ze verdienen 15-30% meer als je direct bij hun een abonnement afsluit. Heb je daar wel eens aan gedacht?
Eigenlijk doet dat er niet zo toe. Het gaat hier om Apple, niet of al die andere bedrijven een manier vinden om te blijven werken. Dat bedrijven er mee om kunnen gaan, betekent niet dat wat Apple doet dan maar gewoon goed is. Maar als je kijkt naar hoe bedrijven er mee omgaan, dan merk je al dat er iets fout zit. Spotify rekent 30% meer voor klanten die via Apple betalen. Netflix laat je geen abonnement via Apple producten afsluiten en Amazon heeft een aantal deals met Apple gesloten waardoor ze korting krijgen die anderen niet krijgen. Apple's regels zijn best flexibel als er geld tevoorschijn komt.

Ik denk dat veel mensen ook helemaal vergeten zijn dat Apple een behoorlijk duistere geschiedenis heeft en Epic eigenlijk niet. Waarom Epic ineens de boosdoener is nu komt misschien omdat er een jongere generatie is die de historie van Epic helemaal niet kent en daardoor de gekste dingen denkt bij dat bedrijf. Dat is ook toevallig de generatie die de historie van Apple niet kent met alle duistere kanten van ze. Een generatiekloof zullen we 't maar noemen.
Waarom Epic ineens de boosdoener is nu komt misschien omdat er een jongere generatie is die de historie van Epic helemaal niet kent en daardoor de gekste dingen denkt bij dat bedrijf.
Epic heeft de fout gemaakt om te concurreren met Steam. Dat mag niet van PC gamers.
Je rekent verkeert, stel bedrijf X doet alleen maar zaken via de Appstore, ze verkopen een dienst voor 10 euro waar Apple 30% van pakt. Ze krijgen dus 7 euro per klant. Nu gaan ze klanten rechtstreeks bedienen en krijgen zelf het volle bedrag (payment kosten er buiten gelaten)

Dan krijgen ze dus 3 euro extra, 3 euro van 7 euro is 42,8% :)

Bedrijven kunnen dus meer dan 42% meer verdienen per klant, dat zijn geen kruimels

[Reactie gewijzigd door GrooV op 24 juli 2024 12:19]

Wat jou betreft kan apple beter 50 procent vragen?
Ik vind je reactie heel lomp en kortzichtig.

Het is heel simpel Apple geeft bedrijven zoals Epic toegang tot misschien wel een miljard gebruikers. Van diezelfde populariteit hebben Netflix & Spotify jaren lang van kunnen profiteren om zelf naamsbekendheid te krijgen. Waarom zou Apple die dit zelf heeft opgebouwd gratis en voor niets de sleutels moeten geven aan andere bedrijven al dan niet onder dwang van overheden?

Als je dat niet inziet dan kan je beter verhuizen naar een communistisch land. Vrijheid werkt 2 kanten op zowel naar bedrijven als de burger. Zodra er op 1 van de 2 censuur komt door dwang van overheids instanties met twijfelachtige motieven (gaat altijd om geld) ben je de vrijheid kwijt.
Toch grappig dat Amazon hier over klaagt, terwijl het bij hun e-reader exact zo werkt. Exclusief boeken uit de Kindle store en EPUB bestanden kun je er niet opzetten. Iets met een pot en een ketel?
Ja die verschillende launchers op PC voegen echt weinig toe. Het starten van een game kost gewoon meer tijd omdat er een launcher tussenzit dit alleen ontworpen is om je meer aankopen te laten doen.

Het sufste vind ik bijvoorbeeld de implementatie van EA Play binnen Gamepass. Tuurlijk krijg je daarmee meer games aangeboden, maar ik moet dus Gamepass starten, vervolgens EA Play starten om daarna een spelletje te kunnen starten.

Als dat de toekomst van apps op de telefoon is....
Ik ben ook een van die gebruiker, en ik hoop voor de gebruiker dat het wel die kant op gaat. Als jij dat niet wil, heb jij de keuze om die store of app niet te gebruiken, maar ik heb nu alleen een keuze uit de app store, en ik zou meerdere stores zelfs toe juichen. Ik heb daar geen probleem mee.

En je verhaal over al die launchers op de pc, ook daar heb ik zelf helemaal geen probleem mee. Ik start mijn games of applicaties binnen 2 klikken. Ik vind dat makers van games/apps/software zelf moeten kunnen beslissen hoe ze dit op de markt brengen, en moet vrij zijn van welke store dan ook. Als consument heb ik het recht om het te kopen of niet te kopen. Waar haal ik het recht vandaan om aan een bedrijf te vertellen met welke store deze in zee moet gaan, of dat ik het niet leuk zou vinden dat ze hun eigen store bouwen met hun producten. Dat is aan hun, niet aan mij.
Blij dat hier langzaam stappen gezet worden. 30% commissie moeten betalen aan de poortwachter van zoveel gebruikers, zonder een tegenprestatie die zo'n exorbitant tarief rechtvaardigt, is gewoon een digitale maffia-praktijk. Al helemaal als door afgedwongen geheimhouding over goedkopere opties buiten de App Store (b.v. Netflix abonnement binnen of buiten de store afsluiten) niet naar klanten gecommuniceerd mogen worden. Apple maakt echt geen extra kosten voor het abonnement dat ik dan afsluit, dus het is bizar dat ze daar zo'n commissie van zouden ontvangen.
Ik vind het prima dat de rechter eigenlijk oordeelt dat Apple niet zo veel verkeerd doet. Het bedrijf is namelijk op de meeste punten in het gelijk gesteld.

Wat ik niet zo goed begrijp is dat grote App ontwikkelaars niet meer samenpakken om op een andere manier macht uit te oefenen. Het is namelijk duidelijk dat het succes van een ecosysteem gemaakt wordt door de apps die beschikbaar zijn (getuige het falen van Microsoft, Blackberry, Canonical op de mobiele markt).

Grote partijen als Epic, Netflix, Spotify, etc. kunnen toch besluiten om alleen nog op Android te releasen of een eigen platform te lanceren. 1 app zal geen zoden aan de dijk zetten, maar een aantal samen kunnen gebruikers wel bewegen. Maar dat zal wel niet opwegen tegen de 30% afdracht van Apple. Dus dan is het op zich niet zo gek dat Apple dit ook vraagt.

[Reactie gewijzigd door SirLenncelot op 24 juli 2024 12:19]

Ik vind het prima dat de rechter eigenlijk oordeelt dat Apple niet zo veel verkeerd doet. Het bedrijf is namelijk op de meeste punten in het gelijk gesteld.
Misschien moet je eens kijken welke punten dat dan zijn en waarom dat zo is. Want de rechter gaf de nodige waarschuwingen aan Apple mee en op een aantal punten gaf de rechter zelfs aan dat als Epic meer moeite had gestoken in het maken van hun punt, dat de uitspraak weleens anders had kunnen zijn. Je leest ook maar wat je wilt lezen natuurlijk.
Daarnaast is "de rechter" hier "een rechter": er lopen en liepen zaken in verschillende landen, meerdere uitspraken moeten nog komen.
Nouja, misschien komt dat wel omdat Apple zo machtig is dat andere bedrijven dit niet durven. Dat hun voortbestaan wordt bedreigt als ze tegen Apple in gaan. Dus ja, goed vergelijkbaar met monopolie/maffia praktijken.

Het is niet zo dat ineens iedereen overstapt naar een ander besturingssysteem. Mensen switchen niet graag. Kijk maar naar WhatsApp
Maffia praktijken is een aparte vergelijking als de rechter constateert dat ze niet zo veel verkeerd doen.
Veel interessanter is welke politieke stappen er gezet gaan worden. Als we met zijn allen vinden dat dit ongewenst is moet er wetgeving komen die deze werkwijze onmogelijk maakt.
Deze discussies lopen vaak door elkaar, wat is verkeerd en wat is gewenst.
Apple is op de meeste punten in het gelijk gesteld, behalve het belangrijkste punt namelijk alternatieve betaalmethodes.

In de context Epic vs Apple is dit een win voor Apple, want er hoeft geen Epic gamestore te komen. Buiten die context gezien is dit natuurlijk een enorm verlies voor Apple, als zometeen de betalingen buiten de App store om gaan.

Ik heb geen behoefte aan een tweede appstore op m'n iPad. Maar de betalingsmethode maakt mij natuurlijk geen reet uit, daar pak ik de goedkoopste optie. En als dat betekent dat ik direct aan Epic betaal, prima.
Grote partijen als Epic, Netflix, Spotify, etc. kunnen toch besluiten om alleen nog op Android te releasen of een eigen platform te lanceren. 1 app zal geen zoden aan de dijk zetten, maar een aantal samen kunnen gebruikers wel bewegen. Maar dat zal wel niet opwegen tegen de 30% afdracht van Apple. Dus dan is het op zich niet zo gek dat Apple dit ook vraagt.
Probleem hiermee is dat de App Store op afstand het meeste opbrengt van de mobiele downloadstores.
De daarop volgende is Google's Play Store.
Als je die beiden boycot gooi je het grootste deel van je markt weg, terwijl het absoluut niet zeker is dat klanten je gaan volgen naar je eigen downloadstore. Het is niet voor niets dat Epic alsnog naar de Play Store kwam op Android...

Daarnaast: Netflix en Spotify hebben de betaling al via hun eigen website geregeld, dus voor hen is het geen issue.
Apart dat de toezichthouders geen onderzoek doen naar de downloadstores en de exclusives van de consoles. Dezelfde 30%, dezelfde lock-in en verplicht een merk console moeten kopen als je een bepaald spel wil spelen...
Volgens mij is dit echt een andere situatie...

Ik zal niet ontkennen dat er Playstion en Xbox exclusive titels zijn, maar je bent niet verplicht die via de digitale omgeving van PS danwel XBOX aan te schaffen. Je kan ook gewoon in de winkel een schijfje gaan halen toch?
Volgens mij is dit echt een andere situatie...
Waarom denk je? Je kunt enkel via de console leverancier kopen: Ofwel via de downloadstore, ofwel een fysiek spel welke door de consolefabrikant is vrijgegeven.
Ik zal niet ontkennen dat er Playstion en Xbox exclusive titels zijn, maar je bent niet verplicht die via de digitale omgeving van PS danwel XBOX aan te schaffen. Je kan ook gewoon in de winkel een schijfje gaan halen toch?
En hoe steek je die dan in de laatste consoles die geen drive meer hebben?

Daarnaast, zeker de laatste spellen zijn enkel leuk met downloadbare DLC en die moet je weer verkrijgen via de consolespecifieke downloadstore...
De console leverancier moet een spel wellicht vrijgeven, maar is niet het enige verkoop kanaal. Verschillende verkoop kanalen kunnen verschillende prijzen hanteren. Lees: XBOX store kan de download van een game 70 euro kosten, bij de mediamarkt het schijfje 50 euro.

Consoles die geen drive hebben zijn wat mij betreft gedeeltelijk een andere situatie; eens met het feit dat je dan alléén in de store games kan aanschaffen, maar als consument heb je de keus of je kiest voor een console met/zonder schijflade.

Met die keus gaan een aantal voor- en nadelen gepaard:
  • Kies je mét schijflade dan is het apparaat duurder, maar kan je schijfjes kopen (in de aanbieding) en/of uitruilen/lenen van vrienden.
  • Kies je zonder schijflade heb je initieel het voordeel dat de investering in het apparaat lager is, maar zit je vast aan de digitale store van jouw fabrikant.
nieuws: ACM start onderzoek naar Apple wegens mogelijk machtsmisbruik App Sto...

Staan al heel veel voor en tegen argumenten in waarom dit goed/slecht is.
Zelf denk ik dat het de ontwikkelaars ook kan tegen vallen. Mijn kinderen gaan echt niet mijn CC krijgen voor de alternative betaalmethode waar ik nul invloed op heb. Ze krijgen een tegoed kaart eens in de zoveel tijd. Die zal wel niet werken bij de alternatieve methoden en ook niet in de alternatieve stores mochten die komen. Ik verwacht dat de totale omzet zal zakken bij kinder spelletjes.
Ontwikkelaars kunnen jou uiteraard gewoon de keuze laten: Betaal je liever iets minder via Paypal/... of iets meer via de App Store?

Niks mis met mensen & ontwikkelaars keuze geven. Veel gezonder dan de huidige wurggreep.

Ik vermoed dat de meeste ontwikkelaars die Paypal/... aanbieden, vanwege je laatste zinnen ook wel de huidige manier zullen blijven aanbieden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 24 juli 2024 12:19]

Ik begrijp dat Tweakers geld moet verdienen met artikelen, maar vind het wel een beetje vreemd dat dan ook de reacties achter de betaalmuur worden verstopt.
Anoniem: 467952 23 september 2021 12:54
Ik vraag me af, zou dit compromis werken: "je mag een exclusief en gesloten ecosysteem hebben, maar dan mogen de apparaten die er deel van uitmaken niet met winst verkocht worden".
Dan maakt Apple een productiebedrijf een patent-bedrijf. Het productiebedrijf betaald 1000 Euro per Iphone aan het patentbedrijf en maakt zo geen winst.
Citaat van Tinneke Beeckman uit haar column in De Standaard van vandaag:
"Als ik de verhalen hoor van die kwetsbare tieners, met hun angsten, depressies, eetstoornissen of donkere gedachten, denk ik aan Henri Lacor­daire: ‘Entre le fort et le faible, entre le riche­ et le pauvre, entre le maître et le serviteur, c’est la liberté qui opprime et la loi qui affranchit.’ De zogenaamde vrijheid verknecht de kwetsbaren en geeft de machtigen vrij spel. Waarom zou een bedrijf als Facebook aan elke regulering mogen ontsnappen? Het heeft al herhaal­delijk bewezen dat het niet uit zichzelf­ orde op zaken kan stellen."

Ook al ging dit artikel over de macht van Facebook, denk ik dat dit naadloos kan worden doorgetrokken naar de (al)macht van Big Tech in het algemeen, die wegens hun omvang in staat zijn om zich boven elke vorm van controle binnen onze maatschappij te plaatsen.

Nu ja, regelgeving loopt altijd achterop dus zal nog wel enkele jaren duren...
Omdat op een paar idealisten na de beste juristen en andere experts voor grote bedrijven of prestigieuze kantoren (die de grote bedrijven als klant hebben) gaan werken, de 2de rangs experts werken voor het MKB en rijke individuen terwijl de overheid en wij genoegen moeten nemen met wat er overblijft.
Ik denk dat het een goede zaak is dat hier kritisch naar gekeken wordt. De macht de grote tech bedrijven is enorm en de afhankelijkheid daarmee ook. Of het echt wat gaat veranderen is de vraag. Slepende rechtszaken zijn vaak het gevolg en boetes lijken weinig indruk te maken.
Om dingen te veranderen zal waarschijnlijk de wetgeving in de EU aangepast moeten worden. Dan is er geen uitweg meer voor Apple.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.