Jouw vriendin heeft evenwel geen enkele controle over het feit dat alle mensen in het dorp bij haar winkeltje hun brood moeten komen halen. Die mensen hebben de keuze. Bij haar winkeltje, bij de concurentie, in de supermarkt of in het volgende dorp.
Diezelfde vlieger gaat op bij smartphones. Je hebt de keuze om naar platform A, B of C te gaan. Als je naar platform A gaat waar de boel dichtgetimmerd zit terwijl je ook optie B en C hebt waar het open is, dan moet je wat mij betreft gewoon niet zeiken. Je hebt de keuze, als de keuze je niet aanstaat: maak hem dan gewoon niet en kies het alternatief. Daarnaast kan je *altijd* overstappen van merk/vendor A naar B, C, D of E; wat je maar wilt. Niemand zit vast aan een bepaald merk of type smartphone.
Heb ik een iPhone dan kan ik alleen maar apps installeren vanuit de Apple App Store waar Apple zomaar even bepaald dat developers 30% moeten afstaan van elke transactie die ermee te maken heeft.
Het overgrote deel van de developers hoeft slechts een zeer schappelijke 15% af te dragen.
Waarin Apple bepaald dat diezelfde developers geen enkele vermelding mogen maken van eventueel andere manieren om te betalen, bijvoorbeeld via hun eigen website.
Geen enkele vermelding is niet waar.
Je noemt Spotify, je moet eens kijken hoeveel problemen zij door de jaren heen niet gehad hebben met Apple. Als jij dat normaal vindt.
Een groot deel van die punten zijn onzin/bleek niet helemaal de waarheid te zijn, en op een aantal punten vond Apple zelfs dat Spotify gelijk had en hebben ze concessies gemaakt. Vervolgens heeft Spotify er helemaal niets mee gedaan. Neem bijvoorbeeld de optie voor een Watch-app, volgens Spotify was dat super belangrijk en een mega voordeel van competitie en blablablabla. Okee, Apple heeft vervolgens in de eerste de beste opvolgende versie van WatchOS dat beter ingericht en aan Spotify's wensen voldaan. Vervolgens heeft Spotify jarenlang niets ermee gedaan en zelfs devs die al lang en breed een app hebben bedreigd met rechtszaken. Maar het was toch zo extreem belangrijk...? Spotify verloor er toch geld mee en blabla?
Die site is gewoon een zeer eenzijdig verhaal van Spotify. Dat wil niet zeggen dat ze helemaal geen gelijk hadden of helemaal niets zinnigs te zeggen hadden, maar ik vind het vreemd dat je didt zomaar als absolute waarheid aanneemt terwijl het echt een marketingverhaaltje van Spotify is.
En zij moeten voor elk abbonement dat afgesloten wordt via de app op een iPhone 30% afdragen aan Apple. Apple dat daar nog geen procent aan kosten aan heeft voor het verwerken van die transactie. Al de rest? Pure winst voor Apple.
Het mag ook wat kosten om toegang te krijgen tot het miljoenenpubliek met miljarden omzet dat Apple heeft weten te genereren natuurlijk. Waarom zou Apple dat gratis weg moeten geven? Bedrijven liften mee op hun succes (en ja het is een symbiotische relatie), dus daar mag best voor gedokt worden. Wel alle onkosten maken en alle ontwikkeling gedaan, maar vervolgens niet mogen profiteren van wat ze bereikt hebben en na alle risico's te lopen? Puur omdat Spotify intussen groot genoeg is om het misschien zelf te kunnen? Nee dat is lekker eerlijk. Onzin natuurlijk, Apple mag gewoon goed verdienen aan haar eigen platform en Spotify mag op haar beurt verdienen aan haar platform. Wil Spotify niets betalen voor toegang tot alles wat Apple bereikt heeft en voor hen mogelijk gemaakt heeft, dan heeft Spotify wat mij betreft gewoon pech.
Daarnaast is het helemaal geen pure winst. Apple heeft ook onkosten aan elke transactie, zoals de kosten voor de credit card handling, PayPal of iDeal. (Soms 2x: initieel en voor refund.) Kosten voor de administratie. Kosten voor juridische frameworks. Kosten voor wisselkoersen. Kosten voor de klantenservice en ga zo maar door. Dan is vooral die 15% erg schappelijk, zeker als er een refund plaatsvindt, want alleen al aan transactie kosten kan je dan rustig zo'n 7 a 8% afschrijven; soms erger met wisselkoers opslagen er eventueel nog bovenop. Dan blijft er een paar procent over voor Apple waarvan ook nog administratief, juridisch en klantenservice mee betaald moet worden. Hou je een paar procent per transactie over. Met miljarden aan omzet per jaar teken je natuurlijk voor die paar procent, ik zou het wel op m'n bankrekening willen. Maar het is niet bepaald gierig of zo en ik vind het eigenlijk uitermate schappelijk. Want je krijgt daarmee wel toegang tot een platform waar mensen zoveel uitgeven ómdat ze Apple vertrouwen en ómdat Apple het zo makkelijk heeft gemaakt en ómdat Apple zo'n grote klantenbase heeft weten te bouwen: daar mogen ze echt wel een paar procent de vruchten van plukken wat mij betreft.
Als Spotify dat niet aanstaat, dan bouwen ze toch lekker hun eigen webshop waar ze hun product in verkopen...? Problem solved. Maar oh wacht, dat hebben ze ook gedaan.

Zonder probleem. En niemand die er een abonnement minder om heeft afgesloten hoor.
Ook opmerkelijk dat jij er nu voor pleit dat als Apple dan toch andere betaalplatformen moet toestaan dat ze dan wel zouden mogen verplichten dat hun eigen platform er ook tussen moet staan. Neen, zo werkt concurentie niet. Als Apple er wil tussen staan, dan moeten ze onderhandellen. Gedaan met de machtspositie en de automatismen. Als Apple erin wil, dan moet het onder de voorwaarden zijn waarmee de developer akkoord gaat.
Het gaat mij er niet om wat Apple wil. Het gaat mij er om wat ik wil en wat ik vind dat redelijk is. Wat mij betreft heeft Apple absoluut het alleenrecht op IAP en de App Store. Daar sta ik 100% achter en ik vind dat dat ook zo moet blijven. Laat ik dat even vooropstellen. Echter: ALS ze gedwongen zouden worden om het open te maken, zogenaamd "voor de consument" terwijl het merendeel het eigenlijk helemaal niet lijkt te willen, dan kan je niet even zomaar geen rekening houden met die tientallen miljoenen mensen die juist voor Apple gekozen hebben *vanwege* dit ecosysteem en de functies die het aanbiedt; inclusief universele betaal-standaarden. Jij snapt dat misschien niet, maar er zijn velen die juist daarom Apple kiezen. Universele manieren van werken, veiligheid, privacy en een bepaalde manier van werken. Heel krachtig. En dus moet je dan wel de concessie maken dat je Apple weliswaar misschien zou kunnen verplichten alternatieven toe te staan, maar dan wel met de compromis dat ook Apple's methode verplicht beschikbaar gesteld moet blijven kunnen worden.
Jij pleit ervoor dat alle consumenten die juist voor Apple hebben gekozen om de manier waarop het nu werkt, die keuze dus niet meer mogen hebben of dat het hen zomaar opeens ontnomen wordt omdat op extreem fundamentele wijze iOS aangetast zal worden met iets waar zij helemaal niet op zitten te wachten. Het mag wat jou betreft kennelijk enkel helemaal open zijn en een eenheidsworst worden op de markt, zonder echte concurrentie, en al die mensen bekijken het maar en mogen dus nooit meer kiezen voor een gesloten, privacy vriendelijk en veilig ecosysteem. Dat wordt wat jou betreft verboden, die mensen mogen die keuze niet meer hebben - ze mogen enkel te kiezen hebben wat jij ideaal vindt: een compleet open systeem. (Ik denk niet dat jij het andersom wel leuk zou vinden, als jouw favoriete platform opeens compleet anders gaat functioneren; en op een manier die jij helemaal niet wil...) Dat zou een extreem slechte zaak zijn, heel erg slecht zijn voor de concurrentie en als dat het einddoel is: pas dan maar gewoon lekker niets aan en laat het 100% keihard gesloten, dat is beter voor iedereen en dan houdt men gewoon de keuze om er wel of niet voor te kiezen. Daar is de consument nu overweldigend heel erg blij mee aan die kant en uiteraard kan je als consument al kiezen voor open door ergens anders heen te gaan dan Apple. Maar dat je pleit er dus eigenlijk voor dat het hele Apple ecosysteem geheel kapot moet worden gemaakt, niet meer zo goed mag werken als nu en mensen die dat gesloten systeem juist perse willen de keuze niet meer zouden mogen hebben en pleit ervoor dat al die mensen gedwongen moeten worden naar een open systeem. Ik vind dat werkelijk waar belachelijk, maarja.
Het is Apple's platform. Apple verdient het dus standaard om erin te zijn en de developer heeft daar wat mij betreft helemaal niets van te vinden; het is immers Apple's platform, dus dat is gewoon logisch. Als er wetgeving komt die vindt dat er een *alternatief* geboden moet kunnen worden, dan moet dat het ook zijn: een alternatieve OPTIE. Een alternatieve optie suggereert dat er meerdere opties zijn, anders is het helemaal geen optie maar gewoon dwang.

. Een van die opties moet dus wat mij betreft Apple IAP zijn; dat zou wel zo eerlijk zijn. Dan kan iedereen die namelijk wél de betaalmethode van de developer wil gebruiken daarvoor kiezen, maar iedereen die Apple heeft gekocht vanwege de veiligheid en privacy bescherming: die wordt niet keihard genaaid door deze wetgeving en kan er gewoon voor blijven kiezen om de transacties veilig en wel via Apple te laten lopen en enkel daar hun gegevens achterlaten. Dat is gewoon een zeer eerlijke en redelijke compromis, het verbaast me eigenlijk dat je zou vinden dat die keuze alle Apple gebruikers geheel ontnomen zou moeten worden en zij dus gedwongen moeten worden om in een zelfde ecosysteem als bijvoorbeeld Android terecht moeten komen. Gekkenwerk wat mij betreft, maar alé... Ieder z'n mening I guess. (Wel opvallend dat het vooral de niet-Apple gebruikers zijn die vinden dat Apple perse moet modelleren naar open concurrentie; en zo de concurrentie de nek om wil draaien.

)
Elke betalingsverwerker moet trouwens aan zeer strenge eisen voldoen als zij een betaling wensen te verwerken. Als een Epic zijn eigen betaalsysteem gaat opzetten dan werken zij samen met een externe partij met de nodige certificering die de betaling zelf zal verwerken en die in staat voor het voldoen aan de strenge eisen die er rondom betalingsverkeer zijn.
Ja, leuk. Ten eerste biedt dat helemaal geen enkele garantie, klantdata incl. creditcards worden vaak zat gejat. Ten tweede: dat verhindert dus niet dat ze al m'n NAW-gegevens en dergelijken krijgen naast enkel voor transactiedoeleinden, dus dat praat het kromme niet recht.

Daarnaast *wil* ik gewoon helemaal mijn betalingsgegevens niet bij tig van dit soort partijen achterlaten en vind ik het raar dat men hier serieus aan het beargumenteren is dat ik dat wél zou moeten willen. Ik vind het jammer om te lezen dat jij vindt dat ik gedwongen moet gaan worden om dat wel te doen als ik de spullen wil blijven gebruiken en dus niet de keuze mag hebben om te willen blijven gebruikmaken van het veilige systeem van Apple waarbij ik maar bij één partij, Apple, m'n gegevens en creditcard data hoef achter te laten.
Dat is een van dé redenen dat ik voor een iOS-telefoon ben gegaan en ik vind niet dat mij dat opeens moet worden ontzegt om naar mijn mening stompzinnige redenen. Het verandert cruciaal hoe mijn apparaat werkt en dat kan gewoon niet de bedoeling zijn. En daarom ben ik dus enkel voorstander van enige verandering als er compromissen bij komen kijken zoals mijn voorstel hierboven. Is dat niet het geval? Nou, dan vind ik dat de wet er helemaal niet door mag komen en zal ik ook zeker m'n uiterste best gaan doen om tegen dat soort wetgeving campagne te voeren zodat de huidige situatie (tot op grote hoogte) gehandhaafd blijft.
Afijn.