IPhones in Rusland krijgen scherm in set-up voor installeren Russische apps

In Rusland krijgen iPhone-gebruikers vanaf volgende maand een scherm met Russische apps te zien als ze hun toestel voor het eerst opstarten. Dat is het gevolg van een overeenkomst tussen het Russische ministerie voor digitale ontwikkeling en communicatie en Apple.

Het gaat bij het scherm om Russische apps die gebruikers kunnen installeren, van bijvoorbeeld Yandex, Mail.ru Group, Kaspersky Lab, Rostelecom en Channel One. Het nieuwe 'appkeuzescherm' met Russische apps is een gevolg van een deal tussen Apple en het Russische Mintsifra, het ministerie voor digitale ontwikkeling en communicatie. In die deal staat volgens de krant Vedomosti dat in de set-up een extra scherm komt, wanneer een iPhone in Rusland voor het eerst aangezet wordt.

Die vinkjes staan volgens de krant standaard aan, maar gebruikers kunnen ze ook uitzetten. Op het scherm kunnen gebruikers browsers aantreffen, maar ook antivirus-software, kaartendiensten, chatprogramma's, mailtoepassingen, apps van online bioscopen, maar ook apps van de staat en het Mir Pay-betaalsysteem.

Rusland heeft een aparte deal met Apple. Op Android-telefoons hoeft dat niet: fabrikanten hebben al vaker een scherm in de set-up met opties om apps voor te installeren, bijvoorbeeld extra apps van de fabrikant zelf of van Google. Bovendien zijn Android-fabrikanten scheutiger met het voorinstalleren van apps. Op Samsung-telefoons tref je bijvoorbeeld apps van Microsoft en Facebook standaard aan.

Dat de deal er komt en dat hij nu komt, is geen toeval. Op 1 april gaat een wetswijziging in Rusland in die dat voorschrijft. Het gaat om een toevoeging op artikel 4 van de wet op consumentenbescherming. Dat artikel schrijft voor dat bij 'technisch complexe goederen' de regering kan voorschrijven om consumenten de keuze te geven om bepaalde software te kunnen installeren.

Volgens de krant Vedomosti staat die lijst niet vast. De krant citeert een bron bij het ministerie. "Als er alternatieve apps verschijnen die interessant zijn voor gebruikers en snel aan populariteit winnen, zullen ze worden opgenomen in deze selectie en verschijnen in het scherm voor pre-installatie." Het is onbekend of er een maximum zit aan de lijst. Alle apps staan wel in de App Store en hebben de reguliere keuring ondergaan.

De Russische omzet van Apple

Apple is niet zomaar akkoord gegaan met deze wetswijziging. Voordat de wet inging, zei een Apple-topman in overleg met de Russische overheid dat het bedrijf zijn strategie voor Rusland 'zou gaan heroverwegen', als de wet er zou komen. De iPhone-maker zinspeelde erop om Rusland helemaal te verlaten.

De fabrikant heeft een apart dochterbedrijf voor de Russische markt, Eppl Rus. Daar werken een paar honderd mensen en de omzet in het land komt uit rond 2,5 miljard euro per jaar. Apple verdiende vorig jaar in totaal rond 250 miljard euro vorig jaar: 1 procent van de omzet komt dus uit Rusland.

Apple zegde eerder al toe data van Russische gebruikers in Rusland op te slaan en het toonde op Apple Maps de Krim als onderdeel van Rusland, maar alleen in Rusland. In andere landen is Apple ook doorgaans gewillig om mee te werken met autoriteiten, zoals in China. Zo mogen series op Apple TV+ volgens geruchten geen verhaallijnen hebben die de Chinese regering tegen het hoofd kan stoten en verwijderde Apple een Hongkongse app die de Chinese regering niet aanstond.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

17-03-2021 • 16:03

38

Reacties (38)

38
37
29
2
0
5
Wijzig sortering
Alles voor het geld. De markt kent zelden een moraal. Ik vind het verwerpelijk dat overheden kunnen bepalen waar data wordt opgeslagen, welke apps worden getoond dan wel automatisch worden geïnstalleerd.
Jammer dat Apple hierin meebeweegt. Wat is het volgende? Dat Rusland wil dat er bepaalde locatie instellingen automatisch aanstaan of dat exacte locatie uitzetten niet meer mogelijk is? Dit is een gelijdende schaal. Overheden gaan niet over de individuele keuzes en als ze dat wel willen ga dan maar Apple verbieden, je eigen telefoon ecosysteem bouwen en je eigen internet (is Rusland al mee bezig https://tweakers.net/nieu...ternet-was-succesvol.html) ze verspelen vanzelf hun hand totdat het volk het niet meer pikt en in opstand komt.

[Reactie gewijzigd door hydex op 25 juli 2024 07:39]

Even voor de duidelijkheid, Yandex (de Russische tegenhanger van Google) wordt daar het meest gebruikt voor allerlei zaken; van routebeschrijving, tot informatie opzoeken en zelfs het bestellen van een taxi. Ik heb zelf familie wonen in Rusland en de Yandex apps zijn daar veel handiger dan Google Maps.
Niet dat Google Maps daar het helemaal niet doet, het is alleen dat informatie zoals OV / parkeren in de Yandex apps iets beter is geregeld. Zo kan je namelijk in Yandex Maps zien of de bus wel überhaupt in de buurt is van je halte, of dat je dan toch beter een taxi kan bestellen. Daarnaast is de uitspraak (straatnamen e.d.) in Google Maps niet altijd even duidelijk, terwijl die in Yandex Maps wel duidelijk is.

Je kan daar gewoon de Google apps blijven gebruiken, enigste wat je niet kan gebruiken zijn de apps die voor de EU zijn gemaakt, denk hierbij aan de Ziggo Go app (lang leve VPN om de F1 wedstrijden te kijken :P ). Het is niet dat er daar dingen afgeknepen worden en dat bijv. Youtube of iets anders niet werkt, content is natuurlijk per regio afgestemd (geofencing), maar buiten dat om, werken alle apps daar gewoon naar behoren. nu.nl / tweakers / AD en andere Nederlandse én buitenlandse sites zijn daar wel normaal te openen, mits natuurlijk de site niet aan geofencing doet.

Zie het maar dat Flitsmeister hier heerlijk werkt, maar in Frankrijk het illegaal is om Flitsmeister en andere flitsapps op je telefoon te hebben. Dan kan je toch ook niet zeggen dat Frankrijk fout bezig is?
Elke land bepaald haar eigen regels, mits er geen censuur is zoals China het doet, of alleen de dingen goedkeurt die de regering de burgers wil laten zien.
Maar waarom moet het dan worden aangeboden via een menu? Als de app handig is dan kan de gebruiker deze toch zelf wel (of met wat hulp van familie/vrienden) installeren?

Alsof je in een restaurant altijd eerst een menu-kaart krijgt met daarop producten waarvan de overheid heeft besloten dat ze gezond zijn...

Het kan opzich niet zoveel kwaad maar wat is het nut? Waarom bemoeit de overheid zich op deze manier met de app-selectie?

Eigenlijk zou het mooier zijn om een soort sub-stores te hebben om voorkeurs apps te selecteren.
Ik kan alleen maar bevestigen wat gamesfreak zegt. De Yandex apps zijn super handig en werken in Rusland veel beter.

Toen op het Microsoft bij Windows een pop-up moest tonen waarbij andere browsers makkelijk geïnstalleerd konden worden werd dat overal toegejuicht en dit zou iets anders zijn?

Waarom, ik veronderstel omdat Rusland zich onafhankelijk wil maken van het Amerikaans gedomineerde internet voor als er ooit een conflict zou zijn.
Anoniem: 87047 @blinchik18 maart 2021 05:31
Eens, zeker in de grote steden werkt bijvoorbeeld Yandex taxi veel beter. Je ziet echter ook 100x zoveel Yandex auto's rijden dan bijvoorbeeld Uber. Ook een aantal keer een klacht gemeld en daar wordt ook goed, zelfs in het Engels, op gereageerd door het bedrijf. In onze auto zit ook Yandex navi ingebouwd, maar krijg het helaas met geen mogelijkheid aan de praat. Gebruik daar nu maar Tom Tom met Apple Carplay en dat werkt ook best goed, een aantal anderen geprobeerd maar die zijn een stuk slechter. De Google apps mijd ik overigens als de pest, dus die heb ik sowieso niet geprobeerd.
Yandex maps werkt gewoon veel beter dan Google maps in Rusland op straatniveau. 2gis moet je ook eens proberen, is soms handig als je een bedrijf zoekt.

Uber heb ik vorig jaar toch ook hard zien opkomen (in Sint Petersburg bv) t.o.v. vroeger. En ook auto's die je zelf kan huren om mee te rijden, die kan je dan openen door een app. Weet de naam niet meer.
Anoniem: 87047 @blinchik19 maart 2021 06:22
Ik zie inderdaad wel wat meer Uber rijden, maar Yandex heeft hier (Nizhny Novgorod) toch wel de overhand. Laatst in Moskou viel me ook op dat het daar toch vooral Yandex is. Overigens ook wel eens een taxi gehad met Uber op de auto terwijl ik via Yandex besteld heb. Bestuurders die van twee walletjes eten }>

Ondertussen zelf een auto, wel zo makkelijk. Zeker bij familie in de wat meer afgelegen plekken waar je soms heel lastig een taxi kunt krijgen via de apps. Vaak kun je dan ook nog wel bellen, maar je merkt dat die dan ongeveer de zelfde aanrijtijden hanteren die de Yandex app je voorschotelt.
Ja, ik heb ook al in Rusland gereden maar soms is de taxi toch relaxer. Bij de datcha is een auto wel bijna noodzakelijk, maar in de file op de MKAD rij ik toch liever zelf niet.

Wat ik heel vies vond met Uber (ik heb een Europees Ubereats account) is dat ik eens ben meegereden met een Uber in Rusland met een vriend, hij had een Russische Uberapp. Hij heeft betaald via zijn app, dus ik had geen enkele connectie met die rit (behalve dat ik de Uber app had op mijn telefoon), daarna eens mijn data opgevraagd en tot mijn verbazing stond die rit er in waarbij ik gemarkeerd stond als "passagier" van die rit (moet je ook maar eens proberen!).

Apart dat je in Nizhny Novgorod woont, ben je door je werk gestuurd of heb je daar werk gevonden?
Zo dan - dus die Uber-app kan dan jouw locatie teruggeven als je deze niet gebruikt (of vermoedelijk weet central vrijwel continue waar elke telefoon zich bevindt) en dan besluiten dat beide telefoons in hetzelfde voertuig zitten... als je dan hebt over tracking...
Anoniem: 87047 @blinchik20 maart 2021 12:50
Het rijden valt mij mee, maar snap wat je bedoelt wat betreft de MKAD. Als wij naar Moskou gaan nemen we de trein en daar taxi's. Dat is prima te doen en als je gaat rekenen waarschijnlijk niet eens duurder, zeker niet voor 2 personen.

Bizar verhaal van Uber, maar het toont maar weer aan dat ze gewoon alles van je verzamelen wat ze kunnen en zich er niet eens voor schamen om het zichtbaar te maken. Ik heb jaren lang minimaal geleefd qua apps op een custom Android rom, maar recent toch overgestapt naar de iPhone mini. Ik wilde al langer een kleine telefoon en het custom rom verhaal voelde steeds meer als vechten tegen de bierkaai. Binnen de mogelijkheden die de iPhone bied doe ik natuurlijk mijn best om het "spioneren" tot een minimum te beperken, maar om een app als Yandex Taxi kan je hier bijvoorbeeld niet heen.

We zijn op eigen initiatief verhuisd en aangezien mijn vrouw uit deze regio komt lag dit voor de hand, vanwege familie en vrienden. Bovendien ook wat goedkoper dan Moskou en Sint Petersburg en je zit ook niet meteen in een enorme metropool. Qua werk zijn we zoekende, maar zitten niet op hete kolen. Misschien gaan we zelf wat beginnen of toch weer iets in loondienst. Voor nu zijn we nog zoet met ons nieuw gekochte huis en genieten we van de vrijheden die Rusland momenteel biedt wat betreft Corona maatregelen.
Omdat Russische app leveranciers data moeten overdragen aan de Russische overheid als daar om gevraagd wordt (en zaken blokkeren)
Om je een beeld te geven hoe diep de overheid daar geworteld zit in infra, als ik daar ben en gebuik een vpn die al mijn traffic naar Nederland tunnelt, kan ik nog geen LinkedIn openen.
Er zijn op t.net ook nog artikelen te vinden waarin uitgelegd wordt dat iedere Russische isp een dns server van de overheid moet plaatsen.
Anoniem: 87047 @pleh18 maart 2021 05:28
Ik woon in Rusland, gebruik VPN en kan gewoon naar linkedin hoor. Als je via VPN zit en ergens niet heen kunt dan heeft dat toch echt met jouw VPN te maken. Ze blokkeren hier bijvoorbeeld ook Tutanota en Mailbox.org, welke ik beiden gebruik. Zonder VPN werkt het niet en met VPN gewoon prima. Op mijn telefoon gebruik ik Nord en op mijn PC Mullvad (Nord op linux vind ik niet prettig omdat het alleen console is en geen GUI).
Zover zal het niet gaan denk ik dan maar in de (nabije) toekomst zal je voeding (ook klaargemaakte) wel een score gaan krijgen om zo de gezondheid beter in kaart te brengen.

Of ga je nu echt beweren dat de gezondheid van de gehele bevolking niet door de overheid geregeld moet worden?
Of ga je nu echt beweren dat de gezondheid van de gehele bevolking niet door de overheid geregeld moet worden?
Inderdaad niet door de overheid, het is jouw leven, jouw levensstijl.

Als de overheid er zich mee gaat bemoeien, dan ja laat ze dan ook mijn health insurance betalen omdat ik "risico's" ben ja of nee

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 25 juli 2024 07:39]

Precies om die reden rijden ze met het hele kantoor ook tussen Brussel en Straatsburg. Kostenverslindende projecten zijn het omdat ieder er zijn plasje erover doet.

In bepaalde opzichten zou een duidelijke wetgeving ten opzichte van bijvoorbeeld veiligheid beter afgeschermd kunnen worden.

Knap van de overheid in Rusland dat dit samen met Apple tot stand is gekomen maar of dit bevordelijk is met inmenging van hoger hand valt alsnog met gebruikers onder de aandacht te brengen.
Van de andere kant

Ik heb toch liever dat mijn overheid ervoor zorgt dat mijn data in mijn land blijft en ik eventueel een keuze menu krijg van apps uit Nederland, i.p.v. dat een bedrijf uit een ander land al mijn data opslaat in zijn thuisland en mij verplicht al zijn keuze apps laat gebruiken.

Ik denk dat je van beide kant er wat van kan vinden en dat er ergens een perfecte tussenweg is.
Kiezen tussen mijn data-opslag door de overheid en door een of ander bedrijf....en waar is de derde keuze: niet opslaan? Dat lijkt me de middenweg. ;)
Ja oke die is nog beter :)
Dan zou er ook een keus kunnen zijn met een telefoon van EU bodem en met de cloud idem. Dan is bij ondersteuning die in dit geval Apple biedt de optie aanwezig om op de desbetreffende telefoon mee te kunnen kijken.

Eerlijk gezegd denk ik dat de overheid van Rusland graag een made in Russia gemaakte telefoon wil, zeker voor hun interne markt
'Het volk' is relatief. Jij telt een van de grootste multinationals op aarde als 'het volk' en de ander die ziet de officiële vertegenwoordiging van de burger als onderdeel van de macht van 'het volk'.

M.I. zijn bedrijven altijd te gast en moeten ze zich ook houden aan lokale wetgeving, vaak met draagvlak bevolking, willen zij geld verdienen in dat land.
Denk je dat er burgers in Rusland gestemt hebben op het idee van door de overheid voorgestelde apps? En dat is natuurlijk logisch, de burger daar stemt volgens mij op een zelfde manier als wij op mensen die hun vertegenwoordigen. Dus als ze willen dat daar verandering in komt, moeten ze stemmen op iemand anders. Navalny bijvoorbeeld! Oh wacht...
Eens, maar overheden bepalen wel meer waar leveranciers zich aan moeten houden. Vaak tbv de veiligheid van de burger, maar dat is in veel landen nogal een vloeibaar begrip.

Op een gegeven moment besloot de EU ook dat Microsoft een monopolie positie had en een browser keuze menu moest presenteren. Andere motivatie voor een dergelijke maatregel, maar zelfde resultaat.

Als je als bedrijf zaken wil doen in een land moet je je aan de lokale wet- en regelgeving houden. Als je het er niet mee eens bent dat een bedrijf geld probeert te verdienen in bepaalde landen op basis van jou ethisch of morele besef dan ben je vrij om die producten niet meer te kopen.
Goed juist. Ik zou me als fabrikant niet in politiek willen mengen. Overal verkopen of nergens, en dan kan het zijn dat je vanuit overheidswege dit soort spionageapps landelijke trots moet pushen. Zolang gebruikers gewoon kunnen opt-outen: prima.
Is het wezenlijk anders dan wat Microsoft doet bij Windows? Waarbij ze je de keuze geven welke browser je als standaardbrowser wilt? Waarschijnlijk zal dit de monopoly breken.
Oooooh dus het kan wel?

Zou het de techgiganten dan niet gaan om "de beste UX", maar gewoon keiharde poen?

Nu doorpakken en als EU ook gewoon harde eisen opstellen, zoals laders, appstores en right to repair.
Zelfde situatie hebben ze toch ook al met China? Of helemaal niet, of volgens hun spelregels.
Kan mij eigenlijk niet voorstellen dat de EU is voor “laders bij producten”.
Keiharde poen is natuurlijk het hoogste doel. Doet iemand dat anders overkomen? Apple en Google hebben daarin een andere strategie.
Anti-virussoftware op de iPhone, is dat rechtentechnisch wel mogelijk? Ik dacht dat de meeste apps in hun eigen omgeving draaide en daar niet zomaar uit kunnen zonder toestemming van Apple of de gebruiker. Of heb ik iets gemist?
Je zal ze vast hebben of ze nut hebben wellicht niet veel, even gezocht idd apps van Eset of AVg staan in de store.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 25 juli 2024 07:39]

Die kunnen zich als een MDM gedragen en hebben zo een geheel overzicht van je toestel (welke apps, root, ...). Daar ben je dan als gebruiker wel akkoord mee gegaan.

Enroll je iPhone maar is in Intune :P
Apple is niet zomaar akkoord gegaan met deze wetswijziging. Voordat de wet inging, zei een Apple-topman in overleg met de Russische overheid dat het bedrijf zijn strategie voor Rusland 'zou gaan heroverwegen', als de wet er zou komen. De iPhone-maker zinspeelde erop om Rusland helemaal te verlaten.
Dat zeggen bedrijven altijd, om daarna de keutel weer in te trekken.
Rusland heeft een aparte deal met Apple. Op Android-telefoons hoeft dat niet: fabrikanten hebben al vaker een scherm in de set-up met opties om apps voor te installeren, bijvoorbeeld extra apps van de fabrikant zelf of van Google. Bovendien zijn Android-fabrikanten scheutiger met apps voorinstalleren
Lees: opdringeriger
Bedankt.. daar moest ik ook even het woordenboek raadplegen.. O-)
Zou ook iets zijn voor de EU.

"Hey, we zijn een Amerikaanse multinational die liever alle touwtjes in handen houdt, maar i.v.m. het Europese Mededingingsrecht moeten we jou de vrijheid geven dat je ook software van andere bronnen kunt downloaden met hun eigen betaalsystemen en kwaliteitscontroles."
Goede feature en jammer dat onze West)Europese / Nationale overheden zulks niet afdwingen, ipv het let maar op gekakel over Russische agressie naar alles "westers".
Hoe moeilijk kan het zijn voor Apple om betere filters te installeren op die chaotische App Store.
Huidige App Store browsen in de hoop die ene killer app te vinden is op zijn zachtst gezegd tijdsverlies. Als je dat vergelijkt met Android F-Droid, ik slaag er op Apple nog niet eens in de beste gesproken boek app te vinden na 3 maal proberen. Op Android F-Droid is dat simpel: Voice.
Je vindt bij Apple App Store zelfs geen "wishlist" om potentiële kanshebbers te lijsten voor off store review of om interesse te signaleren naar
Reviews raken kant nog wal en er is geen enkele mogelijkheid tot interractie. Waarom geen pols op de app page?
Recent toegevoegde privacy verklaringen zijn willekeurig en veel te algemeen.
Er zijn betere filters nodig, niet alleen voor detecteren "officiële / nationale apps".
Voor ontwikkelaars niet slecht te weten dat hun software een nationaal imago hoog houdt of ervan mee mag profiteren..
Voor gebruikers interessant te zien waar de creatieve drive zit!
Volgens mij heb jij het artikel niet helemaal gelezen. Het is een keuze scherm met apps die mensen wellicht willen installeren. Er staat nergens verplicht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.