Rusland: test met afsluiten van internet was succesvol

Rusland heeft tijdens een test het internet in het land tijdelijk succesvol afgesloten van de buitenwereld. Het belangrijkste doel van de test was uitproberen of het nationale Russische internet kon functioneren zonder internationale systemen en processen.

Rusland heeft meerdere dagen het internet in het land afgesloten om te kijken of het zelfgebouwde RuNet goed zou blijven functioneren. Russische staatsmedia melden dat de test volgens autoriteiten een succes was. Tijdens de tests werden verschillende scenario's getest waarbij het volgens Rusland nodig zou zijn het internet af te sluiten en te vertrouwen op het eigen RuNet. Rusland is al jaren van plan een eigen internet te bouwen dat volgens het land kan worden ingezet bij noodgevallen, al zeggen mensenrechtenorganisaties dat het intranet vooral bedoeld is om te spioneren op gebruikers en onwelvallig nieuws tegen te houden, zoals dat in China gebeurt met de 'Great Firewall'. Bij het RuNet wordt al het internetverkeer binnen Rusland zelf gerouteerd. In 2021 wil het land daarvoor een eigen domain name system hebben.

Russische autoriteiten maakten geen details bekend over hoe de internetblokkade technisch werkt. Wel zeggen zij dat er werd gekeken naar de 'integriteit en veiligheid' van het internet, de veiligheid van gebruikers op mobiele netwerken, en de mogelijkheid om verkeer te onderscheppen. Ook werd gekeken naar de risico's van IoT-apparaten, met name in industrieën zoals de energiesector waarbij verbonden apparaten mogelijk kunnen worden gehackt. Rusland zegt dat het ook goed heeft gekeken naar hoe autoriteiten samenwerken in noodgevallen waarbij het internet moet worden afgesloten. "De scenario's die we hebben bestudeerd zijn niet geschikt voor alle bedreigingen die we ons kunnen voorstellen," zegt de onderminister van Communicatie van het land. "We blijven dit proces in de komende jaren onderzoeken."

Rusland wilde de test aanvankelijk al eerder dit jaar uitvoeren, maar dat werd door technologische obstakels uitgesteld. Het land tekende eerder dit jaar een wet waarmee de invoering van het soeverein internet definitief werd.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

24-12-2019 • 10:08

134

Submitter: Schuurdeur

Reacties (134)

134
113
54
4
0
31
Wijzig sortering
Mijn vriendin woont in St Petersburg en die heeft er niets van gemerkt. Ze werkt voor een internaltionaal bedrijf en heeft contact met klanten in heel Europa. We bellen iedere dag via Whatsapp en daar hebben we ook geen hinder ondervonden. Dus het lijkt er op dat er desondanks communicatie met de rest van de wereld mogelijk is. Wellicht dat alles door 1 of 2 AS-nummers loopt waardoor alles gelogd/ gesnooped kan worden en ze inderdaad prima inzicht hebben wat er allemaal gebeurt.
Is er dan niet een soort vrijhandelszone? Er zijn ook (westerse) bedrijven in China die weinig of niks merken van de Great Firewall, puur omdat die in industriegebieden zitten die buiten die firewall lijken te vallen, om de economie zo niet in gevaar te brengen.
Zou inderdaad kunnen, want ik kan bijvoorbeeld niet op LinkedIn in Rusland, maar vanaf haar kantoor werkt dat wel. Haar kantoor staat niet in een aparte wijk ofzo, gewoon in het centrum.
Het kan zijn dat het bedrijfspand een uitzondering heeft bij de ISP
Of als het bedrijf in meerdere landen opereert dan alleen Rusland, dat het internetverkeer via een VPN of Proxy loopt in het buitenland.
Als de internet verbinding naar buiten Rusland is afgesloten kun je ook niet zomaar met een VPN buiten Rusland verbinden.
Terug kijkend naar de bovenste reactie waaronder wij reageren, ik denk niet zozeer dat het gaat om het afsluiten van het internet, maar meer het internet routeren over een of twee centrale punten ipv iedere provider met zijn eigen route naar een andere provider in het buitenland en dat die test gelukt is. Als werkelijk het gehele internet afgesloten zou zijn, zou @pleh niet met zijn vriendin hebben kunnen bellen omdat er geen verbinding was naar de servers van Whatsapp.

Zoals ik het een beetje begrijp uit het artikel, is dat je RuNet meer moet zien als een soort AMS-IX voor Rusland, waar ze op kunnen 'vertrouwen' mocht het ergens mis gaan met andere knooppunten of juist kunnen gaan misbruiken mochten ze filtering willen gaan toepassen zoals in bijvoorbeeld China. Waar deze test voor nu erg positief lijkt, wat in de toekomst juist als een groot drama uit kan pakken als de machtspositie waar ze zich met RuNet in bevinden misbruikt zou worden.

Hier zou een VPN of Proxy in het buitenland juist erg van toepassing zijn om dergelijke diensten weer beschikbaar te maken.

[Reactie gewijzigd door Yannick97 op 22 juli 2024 17:21]

Ik had zelf meer het idee van the great wall of China, niemand kan naar buiten communiceren behalve een select aantal mensen en bedrijven met speciale vergunningen.
In tegenstelling tot China heeft Rusland geen mega-firewall die een rits aan populaire buitenlandse nieuwssites blokkeert. Youtube, Gmail, BBC, CNN, noem het maar op, zijn gewoon beschikbaar. Dat wil niet zeggen dat het Russische internet volledig vrij en open is. Er zijn beperkingen, die betrekking hebben op het opslaan van data van Russische burger op buitenlandse servers, het kunnen aftappen van encrypted communicatie door de FSB en er worden sites geblokkeerd met ongewenste informatie over drugs, terrorisme, kinderporno, e.d.

Een paar belangrijke sites zijn om bovenstaande redenen geblokeerd. LinkedIn is bijv geblokkeerd omdat deze gegevens van Russen op buitenlandse servers bleef opslaan. Telegram (=Russische direct messaging/VOIP-dienst) is geblokkeerd omdat die FSB geen toegang gaf tot de berichten van hun gebruikers. Russen konden echter via VPN nog steeds bij LinkedIn en Telegram, om die reden is Russische overheid actiever geworden met het blokkeren van buitenlandse VPNs omdat hierrmee gerechterlijke uitspraken omzeild konden worden.

Als toerist in Rusland zul je hier in de praktijk weinig van merken itt China waar je zonder VPN niet eens Gmail mail kunt bereiken.
Ja die zijn wat 'makkelijker' (lees: minder moeilijk) dan de Chinezen, dat klopt. Maar het ging erom of 'het hele internet' geblokkeerd zou worden en @pleh 's reactie dat niet álles onbereikbaar was.

Dat kan daar inderdaad mee te maken hebben, dat ze niet alles heel actief blokkeren zoals China maar meer een oogje in het zeil willen houden. Maar ja. "Internet afsluiten" lijkt me een vrij duidelijk statement - er zullen tóch wel mensen last van gehad hebben zou je zeggen.
Waarom merk je daar als toerist niks van? Ben je daar peperduur aan het ramen zodat je verkeer in via een tunnel in Nederland het internet op gaat?
Een vriend van mij woont ook in Rusland en had er ook geen last van.
Hij geeft aan dat in het artikel staat dat er maar een paar regio's waren waar deze test werd uitgevoerd, waaronder Moskou.
Ik vind het ook vreemd. Ik heb nog een Russisch televisieabonnement (streaming vanuit Rusland) en een VOIP nummer dat getermineerd staat op een Russische server (zodat ik thuis een Russisch telefoonnummer heb en waarmee ik ook goedkoop naar Rusland kan bellen). Ik heb op geen een van de twee connectiedrops gehad (zeker op mijn SIP connectie had ik het moeten merken).

Lijkt me inderdaad dat niet zomaar het hele internet is afgesloten dus.
Mogelijk nepnieuws om te laten zien dat ze het kunnen, maar in werkelijk maar half uitgevoerd hebben
Ik kan dit bevestigen. Ik heb meerdere dedicated servers draaien in Moskou en geen enkele ervan heeft een outage gehad. Meerdere services draaien op deze servers waaronder vpn diensten, mining services en mail, maar alles heeft gewoon gewerkt. Ook geen klachten van klanten gehad.

Dus wat nou de bedoeling is van deze melding vanuit Rusland is mij even een raadsel. Wellicht dat ze geprobeerd hebben de inlichtingendiensten zelf van het internet af te sluiten, maar de gewone consument had nergens last van.
Misschien kon je wel zien dat de routes veranderden.

Misschien was de test bedoeld om alle peering en routes van de ISP in Rusland naar buitenland toe te verbreken en alles via 1 door de overheid beheerde route te laten lopen.
Ik denk dat dit vanuit Rusland gezien best wel een slimme ontwikkeling is. Amerika beheerst met hun top level DNS servers het grootste deel van het internet en zijn daarin eigenlijk veel te machtig. Aangezien je via internet als het oorlog is of dreigt te worden erg veel schade aan kan richten is dit gewoon een verdedigingslinie. Amerika houdt zich nu bezig met een ruimtedefensie traject...

Je mag er van vinden wat je wilt. Maar feit is wel dat er iig zat geld naar de wetenschap gaat op deze manier :)
TLD servers zijn een 13 gobaal verspreide systemen DNS servers, waarbij er ook nog achter manycast zitten. Ook zijn die DNS servers bij verschillende bedrijven in beheer.

RIPE server: 193.0.14.129 (k root server, Amsterdam)
JAPAN: 202.12.27.33 (m rootserver)

Gezien de ping tijd staat de f root server in Amsterdam... (192.5.5.241)

Maar wat let je om een eigen DNS server in het leven te roepen. Er zijn anderen die dat algedaan hebben.
Al of niet met forwarding naar internet.
En wat ik me herinner is dat 10 van de 13 TLD servers in Amerika staan. Paar jaar geleden kon Amerika ook zomaar even Korea van het internet afsluiten om te pesten (alhoewel ze dit nooit officieel hebben bevestigd natuurlijk). En nog even uit mijn hoofd: 1 TLD in Amsterdam, Stockholm en ????
de laatste ergen in Japan.
Maar minstens een van de US DNS heeft een kopie in Amsterdam, (manycast).
Wat ik gewoon niet begrijp is dat door de geschiedenis heen, meerdere keren is gebleken dat landen die op wat voor manier dan ook controle uitoefende op de informatievoorziening zijn gefaald. Hoevaak stoot deze spreekwoordelijke ezel zich tegen dezelfde steen?
Juist t succes van China is dat ze de informatievoorziening en de vrije markt hebben losgelaten, in tegenstelling tot Noord Korea.
Ik zou zeggen dat de gouden lessen ui te verleden zijn:
  • Wees goed voor je mensen en je hebt niks te vrezen.
  • Gun eenieder dezelfde vrijheid als die je jezelf toeëigend.
  • Handel in t belang van t collectief
  • Informeer je mensen correct en laat afwijkende meningen ook toe, opdat de mensen hun eigen mening kunnen vormen
Uiteindelijk is dit toch weer gedoemd te mislukken.
"Juist t succes van China is dat ze de informatievoorziening en de vrije markt hebben losgelaten, in tegenstelling tot Noord Korea."

China heeft de informatievoorziening niet losgelaten. Zie bijvoorbeeld de firewall van China.

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Firewall

"Wees goed voor je mensen en je hebt niks te vrezen."

Dat klopt niet. Onder terroristen vinden we mensen met een goede opleiding en een goed inkomen.

"Gun eenieder dezelfde vrijheid als die je jezelf toeëigend."

Dat kan niet in een overvol land.

"Handel in t belang van t collectief"

Dat bestaat alleen in sprookjes. Het is al moeilijk genoeg om voor je eigen gezin of politieke carrière te zorgen.

"Informeer je mensen correct en laat afwijkende meningen ook toe, opdat de mensen hun eigen mening kunnen vormen"

De informatie die tot ons komt is altijd gekleurd. Er bestaat geen correcte mening. Het enige wat van belang is, is dat er vrijheid van meningsuiting blijft bestaan. Helaas is juist D66 hard bezig om die aan banden te leggen.
Bekijk t in perspectief. In China was het jaren geleden zowel economisch als op t gebied van politiek en vrijheden, waaronder informatieverstrekking veel erger gesteld. China is in alle opzichten beter af, dan de communistische landen in Oost Europa dat waren.
The Great Firewall is altijd beter dan het ijzeren gordijn, de muur en weet ik veel wat voor andere maatregelen er wereldwijd waren/zijn, om mensen te onderdrukken.

Nu lees ik dat je op elk punt van mij wel commentaar hebt. Wat is dan jou mening, waarom het niet in het Westen allemaal wel werkt???
En even voor de duidelijkheid afhankelijk vanaf welk perspectief je t bekijkt, is die ene terrorist een patriotist. Zo waren wij terroristen voor de Duitsers in 40-45, terwijl we onze verzetshelden eren.
Als politicus dien je t volk, het collectief. Als je als politicus moeite hebt je eigen broek hoog te houden, hoor je niet in de politiek.
Nederland is 1 van de dichtst bevolkte gebieden ter wereld, dus met jouw logica zouden we de inwoners van Amsterdam moeten beperken in hun vrijheden???
De vrijheid van meningsuiting, in ons huidige Nederland verkeerd uitgelegd. De vrijheid van meningsuiting is niet gelijk aan de vrijheid om een ander te beledigen middels een cartoon. De vrijheid van meningsuiting is dat je alles zou moeten kunnen zeggen, mits je onze normen en waarden blijft respecteren. Immers spreken in zilver en zwijgen is goud. Je zout alles moeten kunnen zeggen, maar uit fatsoen hoeft dat niet. Echter als jou mening het collectief dient, daadwerkelijk iets toevoegde aan het publieke debat, moet jouw mening echt gehoord worden. Wanneer jouw mening alleen dient om een ander of een bevolkingsgroep te beledigen voor vertier en amusement, zonder dat jouw mening iets toevoegt aan het publieke debat, maar puur alleen voor de commercie, dan sla je de plak mis met die uitleg van vrijheid van meningsuiting.
Vrijheid van meningsuiting is ook dat we de mening van een ander willen en kunnen horen, i.p.v. anders denkenden, ondanks geboren in ons prachtige land, manen op te rotten maar hun eigen land, zie de Zwarte Pieten discussie.
In Oost-Europa werden de mensen flink onderdrukt. Maar is het in het huidige China beter gesteld?

- al het internetverkeer wordt gemonitord.
- Amerikaanse techgiganten moeten bepaalde meningen filteren.
- duizenden Oeigoeren etc. zitten in opvoedingskampen.
- in Tibet worden mensen onderdrukt.
- in Hong Kong gaat het er hard aan toe.
- door de enorme werkdruk en extreem lange werktijden worden velen tot zelfmoord gedreven.
- het land staat vol met camera's met gezichtsherkenning. Een overtreding heeft zeer grote gevolgen.

En nu vraag je mij om dit in perspectief te zien. Dat vind ik lastig.

"Zo waren wij terroristen voor de Duitsers in 40-45, terwijl we onze verzetshelden eren."

Toch noem ik moslims die hier een aanslag plegen terroristen. Heb jij daar een andere naam voor? Verzetsheld misschien?

"De vrijheid van meningsuiting, in ons huidige Nederland verkeerd uitgelegd. De vrijheid van meningsuiting is niet gelijk aan de vrijheid om een ander te beledigen middels een cartoon. De vrijheid van meningsuiting is dat je alles zou moeten kunnen zeggen, mits je onze normen en waarden blijft respecteren."

Begrijp ik goed dat jij vind dat Charlie Hebdo de aanslag aan zichzelf te danken heeft?

Imho zit je dan verkeerd.

Je beledigd voelen is een keuze. En wat je doet met die gevoelens idem dito.

De strijd voor acceptatie van homoseksualiteit is voor velen, waaronder religieuzen, beledigend. Betekent dit nu dat homoseksuelen van jou niet uit de kast mogen komen?

Het tonen van naakt op tv door de VARA was tientallen jaren geleden voor velen beledigend. Mag niet meer?

Hoe iemand reageert op een cartoon is de eigen keuze. Ik word niet boos als een domme Volkskrantjournalist iets beledigends schrijft over "witte PVV mensen die hetzelfde willen als Hitler". Ik denk er niet over om ze aan te klagen of een aanslag te plegen. Zij mogen van mij hun mening verkondigen, al ben ik het niet met ze eens.

Er is geen vrijheid van meningsuiting als we rekening gaan houden met mensen met te lange tenen die zich niet alleen beledigd voelen door een tekening, maar ook nog geweld gaan gebruiken.

Deze mensen slaan ook homo's in elkaar, puur omdat deze homo's zijn zoals ze zijn. Zij noemen ons ongelovige honden die afgeslacht mogen worden.

Je maakt imho dus een grote fout als je denkt dat wij als samenleving vooruit kunnen komen als wij niemand meer beledigen.

De enigen die zich aan moeten passen zijn degenen met de lange tenen.
China is een bijzonder slecht voorbeeld. De welvaart is zeer slecht verdeeld. De mensen werken vaak onder zeer slechte omstandigheden. Omdat wij zo graag goedkope goederen willen hebben, kan China goedkoop grondstoffen kopen in Afrika en Zuid-Amerika en houdt het al tal van landen door hoge schulden in een wurggreep. Werk wordt vaak uitgevoerd door Chinese werknemers die snel weer verdwijnen. Het milieuprobleem wordt overal onder de mat geveegd. Dit onderwerp is niet bespreekbaar. Dit willen we niet weten.
Tal van Chinezen willen het echter anders, hoewel veel mainland Chinezen niet beter weten dan wat ze zien op tv en wat ze leren op school.
Rusland is wel degelijk een ander verhaal. Door het conflict sinds het neergeschoten vliegtuig en de rotzooi in Oekraïne is het vertrouwen tussen Rusland en het westen weg. Putin had een alternatief nodig voor westerse leveranciers. Door de hele geschiedenis heen zien we dat als er kilte ontstaat bij de relatie bij de ene buur er kansen ontstaan bij de andere buur.
De huidige leider van China, Xi, heeft een project de Belt Road, waarvan de Silk Road de belangrijkste is. Daar gaan miljarden in om. De bestuurders van China denken op de lange termijn en die gaan altijd uit van hun plan. Hier kiezen we onze leiders soms pas nadat er een aantal openbare discussies zijn geweest en er stukken in de media hebben gestaan. Twee werelden apart.
Punt is wel, laten we toe dat techgiganten waarvandaan ook te machtig worden? Worden we soms niet te paranoia over zowel de Amerikanen als de Russen? Kunnen we in Europa niet zelf veel meer?
Het is leuk dat we een sterke diensteneconomie hebben, maar de laatste jaren is een hoog diploma niet zo bijzonder meer.
Er is vast veel latente vraag naar een nieuwe economie die kansen biedt voor Europeanen die iets moois willen neerzetten. Over de grenzen heen, maar binnen Europa.
Er is vast veel latente vraag naar een nieuwe economie die kansen biedt voor Europeanen
De economie, daar geven de linkse regeringen geen biet om, terwijl de rechtse de grenzen willen sluiten. Vergeet het maar.
En ik ben benieuwd hoe de Russen dit zelf hebben ervaren? Want de Russische overheid zegt altijd dat het goed verlopen is... Waar die de hoor en wederhoor?
Van mij hadden ze deze test een jaar lang mogen monitoren en behouden, wat zal het lekker rustig worden in de chat van games.

Maar zonder gekheid, als de ontwikkeling van malware zo dusdanig word dat je jezelf als land kan beschermen door tijdelijk je digitale grenzen dicht te gooien lijkt mij dit een goed plan, echter kennen we Rusland al langer dan vandaag en is dit waarschijnlijk niet de insteek.
wel wat minder russische schreeuwerds op CS:Go in ieder geval.. /s

Gevaarlijke ontwikkeling! Krijgen we straks allemaal aparte internetten? Lijkt mij een degradatie t.o.v. het originele idee van het internet..
Mja, nu zit Amerika vooral aan de knoppen, ik kan me wel voorstellen dat je niet te afhankelijk wilt zijn van een land wat jou land op alle mogelijk manieren probeert te frustreren. Zelfde geldt voor GPS, ook voor Europa vind ik.
Zelfde geldt voor GPS, ook voor Europa vind ik.
En daarom heb je Galileo (EU), GLONASS (Rusland) en BeiDou (China) naast GPS (America).En nog een paar regionale sateliet navigatie systemen, NAVIC (India) en QZSS (Japan).

De meeste high-end telefoons die je tegenwoordig koopt gebruiken GPS, Galileo en GLONASS.
GPS van de US heet eigenlijk NAVSTAR.

Alle genoemde systemen zijn een vorm van een GPS (Global Positioning System)

Glonass, NavStar, Beidou, etc. ziin daar implementaties van.
Beidou is overigens niet dekkend voor de wereld, alleen Azie vziw (lees China en omstreken),
Beidou is overigens niet dekkend voor de wereld, alleen Azie vziw (lees China en omstreken),
BeiDou-1 was alleen in China en direct omgeving dekkend. Dit systeem is in 2012 reeds uitgeschakeld.
BeiDou-2, het huidige systeem, heeft dekking in heel de Asia-Pacific regio
BeiDou-3, het systeem waar een flink deel al van gelanceerd is, en dat volgend jaar operationeel zou moeten worden, heeft globale dekking over de hele wereld.

BeiDou-3 zou millimeter-dekking moeten geven, en daarmee nauwkeuriger moeten zijn dan Galileo, Glonass en GPS.
Thanks.
(Galileo is ook precies maar dan moet je met wat geld over de brug komen).
Free for all in gallileo is (centimeters) gebied en is beter dan NavStar. (10-tal meters).
https://gssc.esa.int/navi...gh_Accuracy_Service_(HAS)
De Amerikaanse Navstar is in principe ook nauwkeurig tot op de cm, maar die functionaliteit is alleen voor het Amerikaanse leger en niet voor consumenten.
Daar hebben we al Galileo voor, de russen hebben Glonass. En dat is een erg goede zaak, je wil niet afhankelijk zijn van 1 land of 1 systeem. Nederlanders hebben dat nog niet goed door, dat hebben we gezien dit jaar met de pinstoringen waardoor iedereen in de Albert Heijn in paniek staat omdat niemand nog cash mee neemt. Simpel voorbeeld maar die zijn er nog veel meer.
Europa heeft dan ook een eigen GPS systeem.
Ik vermoed dat dit meer gericht is op het afsluiten van het net aan de grenzen, zoals bij een grootschalige digitale aanval van buitenaf. Hetzelfde wat gebeurt bij een oorlog, waarbij alle grenzen worden afgesloten. Of dit een gevaarlijke ontwikkeling is valt nog te bezien. Ik denk niet dat Rusland een eigen internet creëert, aangezien ook zij erg afhankelijk zijn van de digitale handel met het buitenland via het globale internet.
Alsof Rusland dat iets boeit, ze hebben al vaker zaken op zwart gezet waardoor bedrijven daar in de problemen kwamen of veel geld verloren.

Ze hebben toen met de Telegram blokkade zo'n beetje het halve internet afgesloten.

https://www.nu.nl/interne...de-telegram-omzeilen.html
Het hangt ervan af wat de economische gevolgen zijn voor het land. Putin is geen Stalin. Er wordt echt wel goed nagedacht en overlegd over de gevolgen voor de economie als geheel. Dat zul je meteen zien in de beweging van de waarde van de munt. Zijn de verwachte gevolgen niet zo groot of zelfs gunstig, dan is de beslissing eenvoudig.
Putin is wel een nationalist, die gelooft in het oude Rusland en daarbuiten iedereen wantrouwt. Dat beïnvloedt zijn beslissingen.
En juist om die reden lijkt het mij goed om de mogelijkheid te hebben om dit te kunnen doen. Als de VS, Rusland of China opeens besluit de gemalen uit te zetten of om te keren zou het wel fijn zijn om dat als een noodstop te kunnen gebruiken.
Alu-hoedje moment: Het is om een digitale aanval uit te kunnen voeren naar de buitenwereld toe maar zelf nog een apart, werkend internet te hebben.
Ik denk niet dat het hun bedoeling is om zich definitief terug te trekken uit het wereldnet.
Maar op het moment dat er calimiteiten zijn rond of in het net, en dat werkt twee kanten op uiteraard (ze mogen immers graag dingen doen die ze liever niet aan "de wereld" laten zien)
En andersom he, ze willen ook graag nieuws van buiten naar binnen onder controle hebben.
Krijgen we straks allemaal aparte internetten? Lijkt mij een degradatie t.o.v. het originele idee van het internet..
Die heb je toch al, met Facebook (etc), Youtube, overige silo's? Welk deel van het internetverkeer is nog peer to peer, zoals in het originele idee voor het internet?
Facebook, youtube zijn sites, geen 'internet'.
Facebook, youtube zijn sites, geen 'internet'.
Voor jou niet, voor mij niet, maar voor hele volksstammen wel.
Gevaarlijke ontwikkeling! Krijgen we straks allemaal aparte internetten? Lijkt mij een degradatie t.o.v. het originele idee van het internet..
Dat wordt het nationet ipv internet ;)

[Reactie gewijzigd door L0g0ff op 22 juli 2024 17:21]

Naja op zich niet verkeerd om te checken of je land overeind blijft in dat scenario. Nederland zou het niet overleven in elk geval, Europa ook niet.
Nederland zou het niet overleven in elk geval, Europa ook niet.
En dat weet jij omdat?

[Reactie gewijzigd door jordees op 22 juli 2024 17:21]

Hoeveel van de jongeren zou weten hoe zij een fysieke kaart moeten lezen, als GPS en internet uitvalt?
Hoeveel jongeren zullen weten wat ze moeten doen als de communicatie door de vijand is uitgeschakeld?
En hoeveel jongeren zullen zich bewust van zijn, hoe gevoelig communicatie apparatuur is?

Tegenwoordig 'denken' jongeren dat zij alles weten en dat zij bewust van alles zijn, maar het gros weet alleen hoe zij hun apps moeten gebruiken. Plaats een jammer in een willekeurige plek waar veel jongeren zijn en je zult zien dat er veel paniek ontstaat en dat ze dan niet weten wat ze moeten doen.

Wat @Menesis probeert te zeggen, is dat je moet kijken tot hoe ver je land overeind blijft als grofweg alle communicatievormen afgesloten worden. Als er een oorlog uitbreekt (hopen van niet), dan is het eerste wat de vijand doet, alle infrastructuren plat leggen. Vroeger waren het wegen en bruggen, nu is het GPS en internet en natuurlijk ook bruggen, wegen en waterwegen. In de tijdperk van digitale oorlogen, moet je ook jezelf kunnen verdedigen, zie het maar als tijdelijk de grenzen dichtgooien. Of probeer een sterke ransomware af te sturen op energiecentrales zodat de centrales stil komen te liggen en dat alle communicatieapparatuur uitgeschakeld wordt.

Ook al leven wij in een redelijk veilig land, een doom scenario kan altijd gebeuren en hoe gek het ook klinkt, een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Ik zeg niet dat wij dan als doomsday preppers moeten zijn, maar enige kennis over een fatal scenario is altijd goed om te weten. Het is dan ook belangrijk dat je weet welke stappen je moet nemen, mocht het echt uit de hand lopen.

Stel dat China ons daadwerkelijk heeft afgeluisterd en al onze informatie heeft opgeslagen. Het westen hoeft maar 1 ding te doen wat China niet aanstaat en poef, daar gaat al onze geld naar China. Of erger, dat China ons in de greep houdt door ons volledig af te sluiten van het internet, gezien zij de apparatuur leveren en ons dwingen om alles te doen wat zij willen.
/s

We weten toch nog hoe Stuxnet de Iraanse nucleaire platform uitgeschakeld werdt?
Wie weet wordt er wel een virus / ransomware verspreid die de gehele internet van een land overneemt. IoT devices zijn heel gevoelig en je wilt natuurlijk niet dat door een slechte beveiliging alle energiecentrales stil komen te staan doordat er geen goede beveiliging erachter staat?

Er is niks mis mee, met het testen en oefenen of je in geval van nood, op je eigen benen kan staan en of je eigen systemen blijven werken.
Ik denk dat het moeilijker is om een fysieke kaart te vinden die up to date is dan daadwerkelijk de kaart lezen, in dat opzicht schilt het niet veel van een kaart op je telefoon.
Wat?
Er zijn wereldwijd overal gedetailleerde en recente kaarten te koop van zo goed als alle plekken. Atlassen worden nog steeds gemaakt. Oriëntatie met behulp van GPS is wezenlijk anders dan oriëntatie met een fysieke kaart met behulp van landmarks en bepaling van windrichting ahdv de zon etc.
Ik denk dat als iedereen opeens een kaart nodig heeft dat er echt niet genoeg kaarten zullen zijn, nieuwe bestellen gaat ook moeilijk zonder internet.
Landenkaarten met snelwegen en dergelijk zijn er genoeg, maar ik kan mij niet herinneren dat ik de afgelopen vijf jaar ergens een kaart van Den Haag of het Westland heb zien liggen.

Kaart lezen op de telefoon en kaart lezen op papier verschild maar op 1 punt, namelijk het opzoeken van een locatie. Bij de een typ je het in en krijg je het terug, bij de ander moet je in een lijst zoeken in welk vakje iets staat en dan moet je in dat vakje verder zoeken.
Oriëntatie. Hoe weet je waar je bent op een fysieke kaart? Dat is één van de belangrijkste verschillen met een kaart op een telefoon met GPS.

Dat je zo'n kaart 'niet ziet liggen, betekent zeker niet dat ze er niet zijn. Sla eens een atlas open. Of een kaart van Falk, verkrijgbaar bij de ANWB.
Ah, ja bij mij staat GPS eigenlijk altijd uit zeker als ik aan het kaartlezen ben.
LOL

Sommigen denken echt dat we al in een soort post-papieren tijdperk leven lijkt het wel?

Bij tankstation ligt gewoon nog de wegenkaart in de schappen. Bol.com verkoopt ze ook nog steeds. De Bruna.

En ja, je moet zelf de route uitstippelen maar iedereen die kan lezen, kan er mee overweg. Het is nou niet dat je een jaar een vak moet volgen om er mee overweg te kunnen. :)

Er zijn nog volop kaarten te koop. ANWB met name maakt een hele serie wegenkaarten, fietskaarten, reisgidsen van populaire buitenlandse bestemmingen etcetera.
Ik weet dat ik 5 jaar geleden een keer een kaart nodig had maar ik kon ze niet vinden van de omgeving waar ik toen heen ging. Supermarkt had ze bv niet, voor de VVV moet je eerst een kaart hebben om die te vinden drie dorpen verderop.
Maar hoe bestel je bij bruna zonder internet, je kan het station nog proberen? Hoe bestel je bij Bol zonder internet.

Belangrijker: Hoe komt de bestelling bij je voordeur zonder GPS?...
Met een werkende GPS heeft PostNL er een week over gedaan om de ongeveer 2 KM tussen hun distributie punt en mijn adres te overbruggen. Dat is kansloos zonder GPS / internet.

de ANWB kaarten zijn niet op elke straathoek te koop.
Ik koop niet elke week een wegenkaart ;) maar elk pompstation heeft ze. Supermarkten zullen het minder snel hebben omdat het geen hardlopend product is, maar zelfs het dorp van < 5.000 inwoners buiten de randstad waar ik woon heeft een eigen Bruna. Er zijn ongeveer 360 Bruna winkels in Nederland volgens hun site (plattegrond ;))
Hoe betaal je zonder internet?.. (pin zal down zijn)...

De kaarten op de pompstations zijn aardig voor gebaande wegen niet als je cross-country moet.

Beste alternatief is mogelijk Openstreetmap op je telefoon, zolang je nog een opgeladen accu hebt.
Ik ging in op de opmerking
Landenkaarten met snelwegen en dergelijk zijn er genoeg, maar ik kan mij niet herinneren dat ik de afgelopen vijf jaar ergens een kaart van Den Haag of het Westland heb zien liggen.
Ik geloof best dat, als 'we' digitaal aangevallen worden door pakweg de Russen of Chinezen, de kans bestaat dat pinnen, online betalen en dergelijke er een tijdje uit liggen. Dat is vaak alleen al mogelijk door een betrekkelijk eenvoudige DDOS.

Het is ook maar de vraag of Openstreetmap het dan nog doet als heel veel mensen op dat idee komen.

Anderzijds zit men hier ook niet helemaal stil. Ik ga er van uit zo'n aanval, als je eenmaal meer weet van de aard, ook weer wel af te weren is. Buitenlandse IP's tijdelijk blokkeren of zo. Zodat het na een paar dagen of weken weer wel werkt.
Openstreetmap staat gewoon op je telefoon (ten minste als je downloaded kjaarten gebruikt zoals ik).

Schaalt uitstekend, no internet required. (alleen een geladen accu, of andere stroomvoorziening)...
Kaarten updaten zal wel een dingetje zijn. Maar alleen als de zaak onder water komt te staan zul je forse veranderingen in het landschap hebben... (al zijn er hulpmiddelen als hoogtelijenen beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 17:21]

Ah, op zo'n fiets. Ik kende wel de kaarten van Google Maps die je ook kunt downloaden voor het geval je geen bereik hebt.
Dat zijn een paar tiles voor de route die je net bepaald hebt.
OpenStreetmap is Heel NL of per provincie. (of de rest van de wereld in variabele naukeurigheid, EU is behoorlijk goed)
NL: ~1GB
Bevat ook de wandelpaden, fietspaden, sloten, vaarten, rivieren... evt. waterkaarten. (niet voldoende voor nauwkeurige water navigatie brugbreedtes, hoogtes etc. missen nogal eens).
(+ alles adressen [ op huisnummer niveau ] ).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 17:21]

Op zich heeft het weinig met lijntjes op een papier volgen te maken.

Als jij van Maastricht naar Amsterdam moet - niet zomaar iedereen pakt een kaart voor die vertrekt, kijkt "ok, hier rijden we over de E314, ter hoogte van Lummen gaan we noordelijk op de E313 (wat is 'noordelijk?!') richting Antwerpen, enz enz" of een andere route.

Ik heb al vaker gemerkt dat mensen zelfs voor 'ongeveer' ergens te geraken, blind op GPS vertrouwen. Wegwijzers en plaatsnamen op verkeersborden? Hah! wie doe daar nog aan mee? Dat staat immers niet op een schermpje, niet interessant dus 8)7
Ik ben 24 en heb nooit anders gedaan dan voor vertrek kijken hoe ik ergens naar toe moet. Ik gebruik vaak wel mijn telefoon maar ga altijd wel opzoek naar alternatieve wegen als ik weet dat er ergens werkzaamheden zijn.
Ik ben het eens met je punt, maar ik wil er aan toevoegen dat ouderen even goed niets waard hoeven zijn. Een trucje leren (kaart lezen) is misschien wel makkelijker te leren voor een jongere dan een oudere.
NB: Zelf ben ik niet jong meer.
Hoeveel van de jongeren zou weten hoe zij een fysieke kaart moeten lezen, als GPS en internet uitvalt?

Ik neem aan dat "jongeren" nog steeds gewoon aardrijkskunde krijgen op school.
Aardrijkskunde is geen kaartlezen,buiten de scouts dan wie zou een topografische kaart kunnen lezen of het zuiden kunnen bepalen met een analoge uurwerk.
Je zou ook kunnen zeggen dat de kinderen nu veel beter kaart kunnen lezen. Ze hebben de hele atlas altijd op zak. En gebruiken deze ook sneller als ik toen ik klein was (want ik had meestal geen kaart op zak). Vroeger moest je het vragen aan een voorbijganger. Nu trek je de ultieme stafkaart op ieder moment van de dag uit je broekzak indien nodig. En het is de handigste kaart waar we ooit toegang toe hebben gehad.
Kaart bekijken vs kaart lezen.

Toch serieus verschillende zaken..
ja, dat zal wel. Maar ik kreeg op m'n 14de en daarvoor (zo'n 16 jaar geleden) ook al 'informatica' als deel van het algemeen lessenpakket en daar is ooit de mening geoppert "Als ik op MSN en Noxa kan, is dat voor mij al lang allemaal goed".

Om maar te zeggen, he... de wereld zit nou ook niet vol met computerexpertjes desondanks de 2(!) uur per week informatica vs 1u per week aardrijkskunde.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 22 juli 2024 17:21]

Veel data staat niet in Nederland, dus inc bijbehorende administratie.

En dat een kleine ZZP’er het niet helemaal bolwerkt is minder erg, maar het zijn ook grotere bedrijven waardoor alles een stuk stroperiger wordt.


De VS wat als ultiem kapitalistisch walhalla wordt gezien, kent de Buy American Act,
https://en.wikipedia.org/wiki/Buy_American_Act
Wordt in principe Amerikaanse spullen/diensten aangeschaft en dat mag tot 25% duurder zijn vergeleken met een buitenlandse aanbieder. Dan heb je veel meer zekerheid op een aantal fronten.

In NL kan dat ook prima voor een aantal extra zekerheden .
En de volgende stap is een permanente afsluiting. Op die manier beperk je de informatie die de bevolking kan raadplegen en kan je de publieke opinie nog meer sturen.
Lijkt me dat dit toch echt eerder gericht is op noodsituaties. Bv. Google moet servers fysiek in Rusland hebben staan, zodat alles kan blijven verder werken in Rusland. Maar als je dat op langere termijn wil volhouden, dan houdt het wel op : de data van die lokale servers is niet meer up to date, nieuwere telefoons werken niet meer samen met de oudere google servers (en men zal sowieso wel Chinese android phones kopen in Rusland), etc.

Voor een permanente afsluiting is data van Amerikaanse diensten binnen de grenzen houden niet echt nodig, dan moet je de bevolking verplichten om lokale diensten zoals Yandex te gebruiken, zoals China doet met Wechat, en dan is het pas mogelijk.
Lijkt me dat dit toch echt eerder gericht is op noodsituaties.
Volgens mij zijn we dan te naïef. Het is Rusland. Een opmaat voor hetgeen @Blokker_1999 zegt.
Nogmaals : waarom doet men dan al die moeite om te zorgen dat niet-bevriende services blijven werken in een geval van afsluiting?

Afsluiten kan men zo ook wel hoor. Dat bewijst China wel met hun firewall.

Dat Rusland controle wil, zal wel. Dat ontken ik niet. Maar ik denk dat men in dit specifieke geval toch echt wel aan interne veiligheid denkt.
Er staan enkele servers van Google in Rusland omdat er een wet is dat internet bedrijven persoonlijke gegevens van Russen in het land van herkomst moeten bewaren. Dat heeft verder weinig van doen met de Google Services zelf.
Als RuNet live gaat, staan die gegevens nog steeds binnen de grenzen zoals ze willen.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 22 juli 2024 17:21]

Hm, ik begreep hieruit net dat die russen kunnen hun Google services gewoon blijven verder gebruiken als de rest van het internet is geblokkeerd (authentificatie en gegevens staan dan op servers van Google binnen Rusland). Buitenlandse accounts zouden hun services dan net niet kunnen gebruiken.
En welke realistische noodsituatie kan je bedenken waarbij dat nodig is? Wat voor noodsituatie bestaat er voor Rusland waarbij het internet van heel de wereld behalve Rusland niet meer functioneert?
Ik kan er geen bedenken waarbij Rusland niet opzettelijk de rest van het internet verstoord.
Kunnen we voor Rusland dan spreken over een noodsituatie wanneer het hun opzet was?

Dit is misschien niet bedoeld om het land permanent af te sluiten, maar voor noodsituaties is het ook niet.
Een aanval op kritieke systemen lijkt me toch wel een noodsituatie. Niet een DDOS'en als voorbeeld, in het verleden werden er zelfs kerncentrales aangevallen in Iran (ok, ook wel via offline middelen). Lijkt me toch geen slecht idee om als overheid daarover na te denken en de mogelijkheid te hebben om een buffer in te bouwen waarbij je jezelf kan afsluiten van de rest van de wereld zodat je kan uitzoeken wat er aan de hand is zonder dat burgers hier te veel last van hebben.
In geval van een grote (binnenlandse) crisis of een oorlogssituatie. Dan kan het voor een land best handig zijn om haar eigen digitale infrastructuur (internet) af te kunnen sluiten.

Denk aan grote digitale aanvallen, maar ook ter voorkoming van de beinvloeding van de media/publieke opinie van buitenaf.

Overigens lijkt het me onmogelijk om Rusland af te sluiten van het internet - in zijn geheel dan wel te verstaan. Er zijn tal van manieren om toch nog op het internet te komen, los van de eigen Russische infrastructuur. Vooral dan ook in de grens gebieden.
Servers in het land kan natuurlijk ook om het eenvoudiger te maken om gegevens op te vragen. En waarom zou men niet de Chinese weg op gaan? De populairste social media apps in Rusland zijn vandaag al Russisch.
Yandex maps, taxi, metro enzo wel, maar VKontakte is bv. veel populariteit verloren t.o.v. facebook. Ik ken nog maar heel weinig mensen die daar van gebruik maken. Odnoklassniki is wel populair maar voornamelijk bij oudere mensen die met oud-studenten in contact willen blijven.
Het ijzeren gordijn was ook zoiets...
Meer gericht op mensen binnenhouden dan op mensen buiten de deur houden.

En op het moment dat je de Firewall opgezet hebt kun je de "buiten-landse" service heel onbetrouwbaar maken door regelmatig random lange perioden uit te schakelen oid...
Mensen gaan dan vanzelf naar een "meer betrouwbare" service zoeken.
Komen ze vanzelf binnen-lands boeren met alle "voordelen" van dien.
Ik snap dat Rusland dat wil, maar dat is niet mijn punt. Mijn punt is dat Nederland waarschijnlijk te afhankelijk is van het internationale internet. Dus als er iets mis gaat (cyber aanval waardoor een deel van het internet plat gaat) dan denk ik dat er ineens heel veel cruciale dingen niet meer werken

[Reactie gewijzigd door Menesis op 22 juli 2024 17:21]

Maar wij hebben de AMS-X! :+
Eigenlijk wel een interessante.. in hoeverre zou de Nederlandse overheid hier iets mee kunnen in het geval van een (cyber)aanval.

[Reactie gewijzigd door flessuh op 22 juli 2024 17:21]

Sterker nog, het zou mij verbazen als de inlichtingendienst er geen toegang toe heeft in extreme gevallen.
Wat routering blokkeren is niet zo moeilijk.... alleen zullen het grote AS nummer lijsten zijn.
Maar als die goed in kaart zijn moet een blokkade mogelijk zijn. (en anders wordt het overgebleven pad zo druk dat effectief gebruik ook onmogelijk wordt.
Klinkt als een hackaton van Tweaker community om te kijken of ze NL plat kan leggen?

Volgens mij is er in deze thread al langer over nagedacht dan door de overheid ..
In Nederland hadden we vroeger ook Het Net van KPN :+
Ik zou blij zijn als Nederland ook zoiets zou kunnen doen als noodmaatregel tegen sluizen die opengezet worden en gemalen die de andere kant op gaan werken nadat de Amerikanen, Russen of Chinezen zijn binnengedrongen.

Liever flink wat overlast en een weekje geen nieuws dan verdrinken omdat je de sluizen niet meer kan sluiten.
ja natuurlijk niet letterlijk op de manier van de Russen... |:(
3 dagen je land afsluiten :D
Ik zeg alleen dat we eens na moeten gaan wat er zou gebeuren als NL door bijv een cyberaanval “offline” gaat. Welke cruciale dingen blijven werken en welke niet.
Maar goed, met die vraag is men vast wel bezig.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 22 juli 2024 17:21]

Maar goed, met die vraag is men vast wel bezig.
Gezien de problematiek rond jaar 2000 etc. zou ik dat niet verwachten.
Mogen ze vandaag en morgen hier ook doen. Dan praat de familie misschien eens tegen elkaar aan de feesttafel in plaats van op hun smartphones te scrollen.
Ik denk dat scrollen op een smartphone in heel veel families veiliger is ;-) Voor je weet heb je ruzie over Brexit/EU/zwarte piet/boomers etc
Het was al zo rustig op mijn IPS ;)
Maar een kwalijke zaak voor de inwoners van Rusland.
De test van een succes voor de autoriteiten en een zwarte dag voor de vrijheid van het Russische volk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.