Sony kan groeiende vraag naar camerasensoren voor smartphones niet bijbenen

De vraag naar camerasensoren voor smartphones is dusdanig groot dat Sony de productie ervan amper kan bijhouden. Voor het tweede jaar op rij blijven de fabrieken tijdens de feestdagen 24 uur per dag doordraaien, maar zelfs dat lost de achterstand waarschijnlijk niet op.

Volgens Bloomberg verdubbelde de Japanse elektronicareus dit boekjaar zijn kapitaaluitgaven voor de productie van smartphonecamerasensoren naar 280 miljard yen oftewel 2,3 miljard euro. Daarnaast bouwt Sony een nieuwe fabriek in Nagasaki om de productiecapaciteit verder op te voeren. "Het ziet er echter naar uit dat die enorme investeringen nog steeds niet volstaan om het tij te keren", zegt Terushi Shimizu, het hoofd van Sony’s Semiconducter Manufacturing Corporation. "We moeten onze excuses aanbieden aan klanten, omdat we simpelweg niet genoeg kunnen produceren."

Een belangrijke oorzaak van de groeiende vraag naar sensoren voor smartphonecamera’s is dat fabrikanten hun telefoons met steeds meer camera’s uitrusten. Veel toptoestellen beschikken aan de achterzijde tegenwoordig over drie of zelfs vier lenzen.

Na de PlayStation is de productie van camerasensoren voor smartphones inmiddels de meest winstgevende bedrijfstak van Sony. In oktober verhoogde de elektronicagigant de inkomstenvooruitzichten voor de chipeenheid met 38 procent naar 200 miljard yen, oftewel 1,65 miljard euro, nadat de winst in het tweede kwartaal met bijna 60 procent steeg.

Tegen eind maart 2021 wil Sony in totaal nog eens 700 miljard yen of 5,77 miljard euro in de lucratieve bedrijfstak investeren. Het grootste deel daarvan zal gebruikt worden om de maandelijkse productie op te voeren van de huidige 109.000 wafers naar 138.000 wafers, meldt Bloomberg.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

24-12-2019 • 10:13

55

Reacties (55)

55
49
25
5
0
16
Wijzig sortering
Maar Samsung bv. Produceert ook camera sensoren, is dit het enige grote concurrent? En heeft Samsung ook productie tekort?
Op volgorde van groot naar klein:
  • Sony (42%)
  • Samsung (20%)
  • OmniVision (11%)
  • ON Semiconductor (5%)
  • STMicroelectronics (5%)
  • Panasonic (3%)
  • Canon (3%)
Data is over 2017 (Bron, PDF), dus exacte getallen kunnen nu iets anders liggen. Volgens mij is Samsung vrij agressief aan het groeien.

Edit: Hierboven zijn dus alle beeldsensoren, als we specifiek naar smartphones kijken (over 2018):
  • Sony (50%)
  • Samsung (29%)
  • OmniVision (8%)

[Reactie gewijzigd door Balance op 23 juli 2024 17:20]

Op basis van die cijfers kan je bijna de conclusie trekken dat Samsung zijn eigen sensoren puur voor zich zelf houd en niet verkoopt aan andere smartphone fabrikanten.
Samsung sensors zie je ook bij andere merken vaker terug in niet-lichtsterke wide angle en frontcams. Een mooi voorbeeld is de Sony Xperia 1:

main cam: Sony IMX445
zoom / wide: Samsung ISOCELL S5K3M3
front: Samsung ISOCELL S5K4H7

Samsung Galaxy S9 had een IMX345 als main, de S10 gebruikt wel eigen (ISOCELL Plus) sensoren voor de rear cam, maar een Sony IMX374 front.
Samsung Galaxy S9 had een IMX345 als main, de S10 gebruikt wel eigen (ISOCELL Plus) sensoren voor de rear cam, maar een Sony IMX374 front.
Bij de S9 was het in Europa 50/50. Mijn S10 heeft alleen maar Samsung sensors :Y)
Valt wel mee hoor:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Samsung_CMOS

Zoals je ziet gaat het voornamelijk om Chineze merken die ze afnemen.
Maar Samsung bv. Produceert ook camera sensoren, is dit het enige grote concurrent? En heeft Samsung ook productie tekort?
de Sony Exmor is de beste sensor van het moment, dus alle high(er)-end toestellen (ook van die samsung, als ik me niet vergis) hebben die. Kan Samsung er een mindere sensor in stoppen? Tuurlijk. Maar dan krijgen ze rake klappen in de reviews en klant tevredenheid. Zelfs de aankomende Galaxy S-11 gaat een Sony Exmor bevatten.

dus die zullen ze eerder in de toestellen stoppen waar ze het gros van hun inkomsten mee ophalen: de mid en low end.
Nope de s10 en note 10 modellen gebruiken Sony en Samsung sensoren door elkaar (main cam lijkt altijd Samsung), gebruik door elkaar is al jaren aan de orde!

Main(back) sensor:
S7: Sony IMX260 & Samsung ISOCELL S5K2L1
S8: Sony IMX333 & Samsung ISOCELL S5K3H
S9: Sony IMX345 & Samsung ISOCELL S5K2L3

Er zijn verschillen tussen de versies maar die zijn vrij klein...

In mijn S10 zijn alle 4 de sensoren van Samsung. In te zien met AIDA64 > devices.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 17:20]

Ik weet dat Samsung ben altijd eigen sensoren gebruikt (ook in voormalige high-end toestellen).

Maar gek dat Samsung zelf dan niet een High end sensor maakt.

Heeft Sony überhaupt wel concurrenten op de markt van telefoon sensoren?
De S11 krijgt veel waarschijnlijker een Samsung sensor (108mpix) of een mix zoals al 5 jaar het geval is, een deel Sony en een deel identieke Samsung sensoren...
Samsung heeft ook sensoren geproduceerd voor toestellen waarvoor Sony niet aan de gewenste capaciteit kon voldoen. Dus dan kun je eenzelfde toestel hebben, een met een Sonysensor en de ander met een Samsungsensor terwijl ze wel gelijk presteerden. Ik neem aan dat ze dan de specs van Sony hebben overgenomen. Dus productie door een andere partij is dan niet perse met een concurrentiewerking.
Denk niet dat de specs altijd van Sony worden overgenomen, de eerste dualpixel sensor voor telefoons is door Samsung aangekondigd en Sony heeft diezelfde sensor wel gemaakt maar nooit aangekondigd en alleen voor Samsung.
Ik vraag me af of dit effect zal hebben op de prijzen van de smartphones. Zal Sony zijn prijzen gelijk houden of dit omhoog gooien?
De prijzen zijn vaak fixed, met de afnemers overeen gekomen. Hoe meer je er afneemt, hoe lager de prijs.
Zomaar de prijs omhoog gooien zal niet gebeuren.
Misschien niet onder de huidige contracten maar je kunt er vergif op in nemen dat de prijzen van deze componenten omhoog gaan. Sowieso een grote uitdaging voor megabedrijven om sourcing -zo heet het inkopen van elektronica componenten- te doen. Zelfs voor kleinere partijen. Het kan zelfs voor komen dat je het ontwerp moet aanpassen omdat een component niet beschikbaar is en je een alternatief moet gebruiken dat andere toleranties, afmetingen of pin-layout heeft.


edit: voorkomen voor komen + spelling

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 23 juli 2024 17:20]

Voor Sony zou het aanbieden van een extra betaalde service, waardoor de afnemer zijn producten eerder krijgt dan andere afnemers, het overwegen waard zijn. En het personeel van Sony kost op feestdagen en weekenden duurder dan op andere dagen (hoop ik voor hen).

Zoals bij het bezorgen van bestellingen vanuit het buitenland, dat je met je portemonnee kunt "kiezen" hoe snel je iets wilt ontvangen.
Ik denk wel dat in Japan Kerst niet dezelfde waarde/status heeft als hier.
Icecreamfarmer en Russica klagen over taalverloedering :D
Anders zou het ik te bekend zijn.
Met zo'n naam klaag aub niet over taalverloedeing:)
Met zo'n naam niet meer klagen aub :)
De goedkope lage resolutie camera's die je aankaart zijn over het algemeen maar een enkele in meervoudige opstellingen. Meestal zitten er 3 of 4 camera's op en een enkele is de goedkope variant die jij noemt. De hoofdsensor is beduidend beter en duurder bijv de introductieprijs van de imx586 was 3000 yen (25 euro)...
Als ze te duur worden zullen andere merken instappen, dus ik neem aan dat ze weloverwogen de prijs bepalen
Daarnaast is de sensor maar één onderdeel van een telefoon met behoorlijk wat onderdelen. De gehele cameramodule van de iPhone X werd geschat op $35 en de XS MAX op $44, hier zitten dan ook alle andere onderdelen bij en dus niet alleen de sensor. Al met al zal het mogelijk iets stijgen maar dit zal nooit meer zijn dan een paar euro op de gehele telefoon... als ze de prijsverhoging al doorvoeren i.v.m. de hevige concurrentie op deze markt.
The X's two main cameras cost $35 (compared to the 8 Plus's $32.50)
https://www.pcmag.com/new...s-iphone-x-parts-cost-370
https://www.zdnet.com/art...hip-costs-apple-in-parts/

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juli 2024 17:20]

De prijzen van de componenten zijn maar een fractie van wat je daadwerkelijk betaald voor een telefoon. Als men nu bijv. een sensor bij Sony inkoopt voor $15,- (dit is ongeveer de prijs van een telefoonsensor) en Sony verhoogt volgend jaar de prijzen met 20% (zo'n vaart zal het niet lopen), dan wordt de kostprijs van jouw toestel $3,- duurder, of in het geval van 4 camera's, $12,-. Dus zo een invloed zal het niet hebben. Dat fabrikanten vervolgens de prijzen van een toestel dik omhoog gooien onder het mom van "Ja, maar de hardwarekosten zijn met xxx% gestegen!!", is wat anders.
Dit is natuurlijk puur marketing want meestal zit er een boeteclausule aan vast als ze niet binnen de gestelde termijn kunnen leveren. Fabrikanten als Apple, Huawei en Xiaomi gebruiken ook Samsung camera’s om niet afhankelijk te zijn van 1 leverancier. Trouwens zie ik het nut er niet van in om een telefoon uit te rusten met 5 camera’s pak dan je spiegelreflexcamera. Zie een telefoon niet in raw schieten.
Sony is de enige die deze sensors van deze kwaliteit kan leveren. Huawei heeft zelfs een exclusief voor hun geproduceerde Exmor. En als ik me niet vergis zijn alle sensors vanaf de iPhone 4S van Sony geweest.

Generieke componenten, en zelfs de SoC's kan bijvoorbeeld Apple eenvoudig laten fabriceren door meerdere partijen ( doen ze niet altijd, zelfs als het kan ), maar camera sensors zijn wel een ander beestje qua specs en features, daar moeten ze hun software ook heel specifiek tegenaan schrijven. Dat is een stuk lastiger met 2 fabrikanten en afwijkende specs.
Niet helemaal waar, Samsung gebruikt ze ook door elkaar zonder problemen. Sony maakt in opdracht sensoren die vrijwel identiek zijn aan de door Samsung zelf gemaakte sensoren.

De verschillen zijn veel kleiner dan de verschillen tussen de schermen/SoC die Apple bijv. leverde in 1 van hun eerdere toestellen, dus dat weerhoudt ze er vast niet van.
Meerdere camera’s worden gebruikt om een plaatje te schieten waarvan we een paar jaar geleden dachten dat het onmogelijk zou zijn voor een telefoon / “point and shoot” device! Zonder statief, zonder tas met lenzen, zonder kennis van fotografie...kortom prachtige ontwikkelingen voor de gewone gebruiker

Raw is voor professionals, hobbyisten en perfectionisten.
Intern schiet de smartphone ook RAW frames met de interne camera's en software maakt er een goede JPEG van. Net als dat je met Lightroom / Photoshop de RAW's van een DSLR bewerkt en eventueel stackt naar het eindresultaat.
Een telefoon kan ook gewoon in RAW schieten, dus dan moet je wat beter opletten ;) . Je kunt doorgaans niet zo imposante bewerkingen meer doen als bij een DSLR met meer dynamisch bereik, maar ze kunnen wel degelijk in RAW schieten.
Die spiegelreflex heb je niet altijd bij de hand en je telefoon waarschijnlijk wel.
En de gemiddelde consument wil gewoon een goede camera op zijn telefoon zonder veel poes pas erbij.
Ik heb niet van die grote zakken aan mijn broek :+
Geen concurrentie voor Sony dus?
Maar is het interessant om te investeren.


Als je het mij vraagt zijn we over het hoogtepunt heen en beland een ieder ander in de staart van de komeet. Opstartkosten, investeringen, tunen, etc, om vervolgens te concurreren tegen Sony die hun proces al jaren onder controle heeft en huidig apparatuur theoretisch kan kopiëren.

Economisch gezien zou Sony de markt wat krapper willen houden voor winstmaximalisatie.
Daar heb je gelijk in!

Maar ben bang dat ze dan de lenzen veeeeel duurder verkopen voor winst. Wat uiteindelijk ons als consument raakt ipv andere fabriekanten.

Niks mis mee eig.

Maar toestellen blijven en/of worden duurder en er komt verder geen innovatie.
Er komen ook steeds meer producten bij waar (meer)camera`s in zitten denk aan: vr-brillen, auto`s ,dashcam`s, bodycam`s.
Iphone 11 pro camera sensoren worden geleverd door Sony
Dit kan sony veel geld gaan kosten, zeker nu Samsung ook bezig is met o.a. hun 108MP camera. Het zou mij niks verbazen als samsung over 3 jaar sony voorbij streeft wat betreft smartphonecamera sensoren
kunnen ze niet 1 camera sensor bouwen waar de lens automatisch verwisselt.
Anoniem: 498327 @Fermion28 december 2019 19:43
Zoomlens?
Anoniem: 498327 28 december 2019 19:43
Ik zou een limiet instellen op max 1 sensor per toestel. Lijkt me heel gezond.
Tja, als merken 8 camera’s in een telefoon proppen kan ik dat wel snappen :/
Alleen het woord is al om te kotsen... Influencer... In feite is het niets meer dan een digitale propper.
Als je een influencer ziet weet je dat heel snel weg moet wezen. Het is pure marketing. ;)
Dat is op Linkedin nu een heel rage.. |:(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.