Rusland gaat ontkoppeling van internet testen

Rusland gaat een test houden waarbij het land zich van de rest van internet ontkoppelt. De test houdt verband met een wetsvoorstel dat vereist dat internet in het land onafhankelijk van dat van het buitenland moet kunnen functioneren.

Wanneer de test moet plaatsvinden, is niet bekend. De grote internetbedrijven zoals Mail.ru en Yandex.ru in Rusland hebben zich erachter geschaard, bericht ZDNet op basis van nieuws van het Russische RosBiznesKonsalting.

Ook alle internetaanbieders, waaronder de grote aanbieders MegaFon, Beeline, MTS en RosTelecom, doen mee met de test. Het loskoppelen moet hen informatie verschaffen over hoe hun netwerken zich houden als de connecties met het buitenland verbroken worden en welke kosten ermee gemoeid zijn. De internetaanbieders zouden vrezen voor grote verstoringen en nog veel vragen hebben over de uitvoering. Ze moeten verkeer laten lopen via systemen van de Russische telecomautoriteit Roskomnadzor, die de inhoud en route van het dataverkeer kan controleren.

De beslissing tot het laten doorgaan van de test is genomen tijdens een bijeenkomst van een werkgroep voor informatiebeveiliging, onder leiding van Natalya Kaspersky, medeoprichter van Kaspersky Lab en ceo van beveiligingsbedrijf InfoWatch.

Plannen voor een autonoom Russisch internet zijn er al langer, maar in december 2018 dienden Russische senatoren een wetsvoorstel in dat dit mogelijk moet maken. Het voorstel komt voort uit angst dat buitenlandse mogendheden Rusland kunnen afsluiten van de rest van internet. De mogelijkheid om te terug te vallen op een autonoom 'Runet' moet voorkomen dat dit tot chaos leidt.

Onder andere Roskomnadzor en het ministerie van Communicatie staan achter het wetsvoorstel en ook president Putin zou voorstander zijn. De Russische rekenkamer geeft echter een negatief advies, omdat de uitvoering tot kosten leidt die niet zijn opgenomen in het overheidsbudget. De kosten voor een autonoom Runet worden geraamd op 20 miljard roebel, omgerekend 270 miljoen euro.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-02-2019 • 10:20

219 Linkedin

Reacties (219)

Wijzig sortering
Op zich is dit geen rare actie. Ik heb er geen twijfel over dat er ook duistere motieven achter zitten maar dat zal niet het enige zijn. Er zitten ook strategische redenen achter, en die zijn naar mijn idee volkomen terecht.

We zijn inmiddels zover dat wat mensen als 'het internet' beschouwen amper nog zonder Google kan functioneren. Dit is wel een aardig verhaal over wat er allemaal niet meer werkt als je alle 9 miljoen IP adressen van Google blokkeert: I Cut Google Out Of My Life. It Screwed Up Everything. En dat is één Amerikaans bedrijf, wat als het hele verkeer met de VS uitvalt als gevolg van een conflict?

Als je als belangrijk blok in de wereld je onafhankelijkheid wil bewaren (of zoals in het geval van Rusland, je illusies van een machtsblok) dan kun je dus niet teveel afhankelijk zijn van buitenlandse bedrijven en organisaties voor het binnenlands functioneren.

Ik zou het toejuichen als we binnen de EU ook met dit soort dingen rekening hielden. Ik weet dat er bijvoorbeeld naar aanleiding van de Snowden onthullingen bedrijven in Europa zijn geweest die ervoor zijn gaan zorgen dat lokaal EU netwerk verkeer lokaal binnen de EU blijft en niet meer via de VS gaat. Het zou goed zijn als de Europese Commissie (voor zover ze dat niet al doet) gaat onderzoeken wat er zou gebeuren met het Europees internet als één of meerdere buitenlandse partijen ineens niet meer te bereiken of vertrouwen zijn.

Werkt het Europees internet nog als er een Amerikaanse burgeroorlog uitbreekt? En als er een oorlog tussen de VS en China uitbreekt? Of tussen Rusland en China? Of tussen de EU en Rusland? etc. etc. Scenarioplanning en analyse van de zwakke punten in Europa zou ik toejuichen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 11 februari 2019 10:49]

Zoals de Tweakers podcast laatst al zei: zelfs Tweakers gebruikt een Google font... dus ook hier ontkom je niet.
Ik kan het mis hebben, maar volgens mij valt de browser dan gewoon terug naar het standaard font.

En volgens mij zie ik in de logging van het laden van tweakers geen google font.
Klopt, als de browser een aangeroepen font niet kan vinden gaat hij over op een ingesteld fallback-font en daarna op het default.
Volgens mij doen ze het al jaren in china zonder google, dus dat lijkt me toch gewoon wel mogelijk.
Het is zeker mogelijk. Maar wel verdomd lastig. Ons internet is hevig verwoven met Google waarbij je aan googleapis, JS scripts vanaf Google servers, app hosting, etc moet denken maar ook aan zaken als ReCaptcha wat heel veel sites bij het inloggen gebruiken.

Ik ben niet bekend met het internet in China, maar ik ga er voor het gemak vanuit dat Google daar een heel stuk minder geïntegreerd is in websites en diensten.
Maar Google host dat voor ons Europeanen gewoon in Europa.

Wij hebben in Europa dezelfde regeling als die Russen. Dat ons internet moet blijven werken als de stekkers met de rest van de wereld losgetrokken worden.

Met dank aan anycast routing hoeven we voor Google's meuk in ieder geval niet zo bang te zijn. Als Google zijn shit tenminste op orde heeft en niet zelf onderuit klapt als het de verbinding met de VS kwijtraakt.
Google gebruikt hiervoor wel IP's en ASN's die (meestal) niet tot RIPE (europese IP authoriteit) maar tot ARIN (Amerikaanse IP authoriteit) behoren. Naar gelang de afscheuring methode kan dat potentieel voor problemen zorgen, denk maar aan BGP routering.
dat is alleen de zoekmachine :) GoogleAds is zeker wel aanwezig in China!
Maar dan is je browser al wel weer vertraagd, doordat hij op een falende lookup van dat font gaat zitten wachten.
Ik heb vroeger ooit eens op fok gemerkt dat het met het blokkeren van google een font niet geladen werd en er teruggevallen werd op een andere standaard font, maar kan niet zeggen dat het merkbaar trager was, het is niet meer dan iets van een 404 error op een url request welke gewoon snel gedaan wordt en dan het eigen font inladen.
Of het vertraagt hangt van de configuratie af.

Idealiter geeft de DNS-server gewoon een NXDOMAIN als je een domeinnaam van Google resolved - dan wordt het verzoek direct geannuleerd en heb je amper een merkbare vertraging.

Als dat niet gebeurt zou je in plaats daarvan de DNS-server een localhost kunnen laten geven waardoor een verbinding naar de lokale PC wordt gemaakt. Aangezien de firewall daar doorgaans niet tussenzit resulteert dat ofwel in een Connection Refused wat vrij rap gaat, ofwel een 404 als er een webserver draait op de lokale host. Zal ook nog wel vrij snel gaan.

Volgende optie is een IP-adres van een andere server. Dan komt er al meer latency bij kijken aangezien die andere server ook zal moeten reageren. Al dan niet met een 404, maar hier bepaald die remote server dus de delay.

Dan kan je ook nog de DNS intact laten maar een firewall zetten tussen het verkeer naar Google. Als die firewall de verbinding weigert krijg je vrij snel een connection refused. Dat zal ook nog niet al te veel vertraging opleveren, maar al meer dan bovenstaande mogelijkheden.

Veruit de traagste is als de packets het zwarte gat ingestuurd worden. Bijvoorbeeld door een firewall die de pakketjes gewoon dropt. In dat geval komt er geen reactie en zal de browser wachten tot de TCP connection timeout verstreken is voordat de boel geannuleerd wordt. Dan ben je zo tientallen seconden verder. In de tussentijd zal de browser nog steeds bezig zijn met laden van de pagina, en mogelijk niet alles volledig renderen. Het kan ook andere verzoeken uitstellen omdat er niet te veel gelijktijdige requests gedaan zullen worden.
Ik heb het toen via de ad-blockers uBlock Origin geblokkeerd door het betreffende google-domein te blokkeren, en volgens mij ook nog eens als test via de opties in uBO waar je remote fonts helemaal kan blokkeren. Maar kon niet zeggen dat het merkbaar trager werd.
De default font, die waarschijnlijk op jouw PC staat, zal sneller laden dan de Google font, die nog eerst over het netwerk moet.
Robota of Roboto of zo heet het. Kwam ter sprake in de Tweakers Podcast van afgelopen keer.
Tweakers gebruikt inderdaad Roboto, maar laadt dit vanaf zijn eigen server dus niet vanuit Google. Geen probleem dus als je Google blokkeert.

https://tweakimg.net/x/fonts/RobotoCondensed-Medium.woff2

[Reactie gewijzigd door jrswgtr op 11 februari 2019 14:26]

Het ging er meer om dat als je geen Google producten wil gebruiken, je dus óók dat font moet blokkeren. Maar ook kassa's van winkels die op Windows draaien bijvoorbeeld, als je Microsoft overal zou willen weren.
Het voordeel van tweakers' eigen hosting is dat je geen request naar google hoeft te doen en je daar in de dataverzameling verdwijnt. :)
Eigenlijk wel, maar dan maak je jezelf het leven compleet onmogelijk. Microsoft en Google zijn sowieso alom vertegenwoordigd. Je kunt zelf wel alles blokkeren maar dan moet je ook vrienden gaan mijden met Android smartphones. Of Windows op hun PC. Je kunt niets kopen want in elke organisatie wordt wel Google en/of Windows gebruikt.

Tenzij je daadwerkelijk ergens op het platteland gaat wonen en jezelf volledig zelfvoorzienend maakt denk ik dat je snel zal komen te overlijden als je alles gaat mijden waar op de een of andere manier Google of Microsoft bij betrokken zijn. Je kutnt dan echt niéts meer kopen.
Alleen m’n vrouw heeft een Android, en Windows heb ik in mijn omgeving sowieso al niet meer. Iedereen heeft een Mac. En geen Mac, dan heb je gewoon pech. I don’t need that kind of negativity in my life.

Verder klopt het wel hoor. Google, MS (Azure!) Facebook (vooral diens infrastructuur) en Amazon (AWS Cloud!) zijn zo alom vertegenwoordigd dat je er niet omheen kan.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 11 februari 2019 23:28]

Ik vond de reeks artikelen rond het uitbannen van Google, Microsoft en Apple zeer interessant om lezen! Waarvoor dank.
De grote conclusie die voor mij opviel is dat je voor een normaal functioneren in dit digitale tijdperk enkel nog Apple kunt vermijden, op voorwaarde dat je dan ook geen enkel product in hun Walled garden gebruikt, want dat eens je ingestapt bent, het een immense opgave wordt om uit de Walled Garden ten ontsnappen. Tevens moet je hierbij ook alvast voor ogen houden, dat mochten de regels veranderen en de overheid verplicht tot intercompatibiliteit. Denk bvb Facetime en iMessage op Android, ... dat Apple ook wel eens NIET langer de privacy voorvechter zou blijken te zijn. Apple’s ecosysteem is per definitie een monopolie op hun eigen devices, maar niet op de globale smartphone markt. Waardoor ze met veel meer weggeraken dan bvb. Google.
Apple blijkt dan ook de enige van de Big five waarbij je zeg maar doelbewust kan instappen, aan de andere is simpelweg niet aan te ontkomen.
Zou prima zijn als Android hun Berichten app en Google zijn Allo of hoe dat moge heten compatibel zou maken met FaceTime inderdaad 😊
Als reactie hier op kan je het enigszins zelf "testen" door middels bijvoorbeeld NoScript in je browser alles te blokkeren mbt Google.

Als schep er bovenop zou je Privacy Badger kunnen installeren en ook daar weer alles blokkeren mbt Google.

Je komt maar weinig websites tegen waar functionaliteiten nog goed functioneren. In principe kan "niet internetten" of je zal dingen toe moeten staan.
Dat valt reuze mee hoor, ik doe dat al jaren. NoScript + PrivacyBadger + uBlock Origin + ...
Tevens grote HOSTS file in mijn router waar ik ook van alles blokkeer.

Ik kan op mijn netwerk niet zoeken met Google, of translate of maps of gmail etc gebruiken (geblokkeerd in mijn router). Werkt prima. Hetzelfde voor Apple en Facebook. Allemaal geblokkeerd in mijn router.

Ik moet er wel bij zeggen dat ik geen Whatsapp, Facebook, Google, Apple, etc gebruik. De meeste websites werken überhaupt prima zonder scripting. Tenminste, als je geïnteresseerd bent in de tekst. Andere dingen werken soms/vaak niet goed.

[Reactie gewijzigd door Sander Bouwhuis op 25 maart 2019 11:09]

Wie is er nu geïnteresseerd in alleen tekst?

Dat noem jij wel mee vallen??? :?
Ik vraag me inderdaad af wat een oorlog tussen grootmachten voor gevolgen heeft op internet. Immers, communicatie tussen vijanden werd in andere oorlogen ook afgesloten, maar kan dat nog met internet? Wil je zodanig afhankelijk zijn van je eventuele tegenstanders? En hoe zit het met neutrale machten, die toegang tot beide netten willen?

Ik hoop echter dat dat geen belangrijke barrière voor oorlog wegneemt. Als je (wederzijds) afhankelijk bent van elkaars diensten breekt er in de regel geen oorlog uit. Door globalisering is de wereld in dit verband veel veiliger geworden. (Nog geen wereldvrede, maar ik denk dat het wel helpt.)

Ik zeg niet dat er gelijk oorlog uitbreekt als het mogelijk wordt. Ik zeg ook niet dat Rusland plannen heeft om ons aan te vallen. (Hoewel ze misschien wel meer rekening dan wij met zo'n scenario houden.) Ik wordt alleen een beetje zenuwachtig.

Los daarvan snap ik best dat Rusland z'n onafhankelijkheid wil veiligstellen. Wat ik ook van Poetin vindt, ik snap dat Russen willen niet overheerst worden door buitenlanders. Ik denk ook niet dat dat goed zou zijn, zowel in het geval van Rusland of Europa. Ik ben geen nationalist, geloof me, ik denk alleen dat geen enkel land kan vertrouwen op de genade en goede wil van vijanden, hoe nobel ze zichzelf ook vinden.
ds

[Reactie gewijzigd door danielvn op 11 maart 2019 13:50]

Op zich een goed streven - dat zou Europa ook mogen doen. Niet met als doel om daadwerkelijk los te koppelen, maar wel om de afhankelijkheid op de VS wat te verminderen. Blijft het internet draaien als we geen verbinding met de VS meer hebben?

Hoe doen ze dat met DNS root-servers? Een standaard DNS recursor zal in eerste instantie bij de root servers beginnen, dus die zullen ze dan al moeten mirroren en ook het verkeer er naartoe moet rerouteren. Vanuit netwerk-oogpunt is dat de grootste uitdaging. Daarna is het maar afwachten welke websites en diensten afhankelijk zijn van diensten buiten Rusland, maar dat zou nog wel te overzien moeten zijn.

Ik ben wel benieuwd wanneer ze deze proef gaan doen, ideaal moment om online te gamen :+ Russische spelers zijn wel echt de vervelendste groep gamers om online te treffen, jammer dat Rusland vaak onder Europa gerekend wordt op realm/server/matchmaking-gebied.
DNS is nog 1 ding, maar dat is een infra-uitdaging en het zou me verbazen als er niet in Amsterdam (of Moskou) een root-server/multicast-server zou staan.

Wat vele malen problematischer is, is de integratie van cloud-diensten. Zoveel diensten zijn afhankelijk van de grote jongens: De cloud-diensten van Amazon, Google en Microsoft. Daar gaan de echte problemen ontstaan.

Interessante verkenning door Gizmodo journalist Kashmir Hill:
https://www.gizmodo.com.a...-without-the-tech-giants/
Dat vraag ik me af. Hier in Nederland zeker wel. Maar in Rusland? Er zijn vast afhankelijkheden, maar door het gebrek aan zones van Azure, AWS en GCP in Rusland zal de afhankelijkheid ervan daar ook een stuk minder zijn.

Europa zou wat dat betreft prima losgekoppeld van de VS moeten kunnen functioneren - alle cloud providers hebben zeker wel zones op diverse plekken binnen Europa.
Nou, juist omdat ze geen zones hebben, zullen heel veel apps (bvb. Uber) niet meer gaan werken.

Voor wat betreft een Europese zone van bijvoorbeeld AWS, hoe onafhankelijk zijn die zones? In eerste instantie is het vooral ontwikkeld om latency te verminderen en data dicht bij de klant te houden. Maar kan een zone volledig zelfvoorzienend draaien? En voor hoe lang? Hoe zit dat met de andere cloud-providers/

Wat ik uit een eigen praktijkervaring op veel kleinere schaal weet is dat een omgeving die ik beheerde een bepaalde resiliency moest hebben. Ook bij netwerkstoringen draaide die (business-kritische) applicatie gewoon door. Echter, voor autorisaties van bepaalde applicatieve gebruikers was het afhankelijk van een centrale LDAP. Deze werden daarom gecached. Die cache is (logischerwijs) echter maar beperkt geldig.

Kortom: bij een netwerkstoring (of disruptief onderhoud) begon de klok te tikken. Als het netwerk niet tijdig hersteld was, dan was het ook einde oefening voor die applicatie.

Ik kan me voorstellen dat ook voor de geografische 'zones' van cloud-providers dergelijke afhankelijkheden bestaan. Ze zullen heus wel resiliency kennen en een tijdje geisoleerd kunnen doordraaien, maar sommige processen hebben hoogstwaarschijnlijk impliciete of expliciete aannames over de beschikbaarheid van bepaalde services buiten de eigen zone.
Je hebt gelijk inderdaad inderdaad wat betreft de zones. Aan de andere kant zullen wel heel veel Russische diensten minder afhankelijk zijn van AWS/GCP/Azure zou ik inschatten, en dat zijn juist de diensten die Rusland zou willen promoten ten faveure van Amerikaanse diensten. Dus voor de gebruikers zal het wel problemen opleveren maar het volledige internet zal niet instorten - ze zullen moeten uitwijken maar meer lokale diensten. Of je het dan nog internet kunt noemen is wel een puntje natuurlijk ;)
Gewoon een heel groot Intranet ;)
hetnet.ru! :+

(https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Net)

[Reactie gewijzigd door BUR op 11 februari 2019 13:43]

Hoe kan het dat contentproviders als Netflix, enz. al wel zones kunnen hanteren (o.a. voor abbo's) en landen dat dan weer niet kunnen? In mijn bescheiden mening zou de EU moeten waarborgen dat voor EU programma's (cloud)apps, gegevens, enz. uitsluitend van binnen de EU opereren.

N.B. Dit hoeft niet te beteken dat we niet meer bij Google, Wikipedia, enz. kunnen.

[Reactie gewijzigd door janbaarda op 11 februari 2019 12:01]

'Geo-blocking' is een functioneel fenomeen en heeft niks met architecturele/infrastructurelen zaken te maken.Je krijgt content op basis van geolocatie, maar dat is (kort gezegd) simpelweg afhankelijk van je ip-adres.

De content zelf kan in een andere zone staan, en is volkomen onafhankelijk van de onderliggende infrastructuur.

Vergelijk het met een vliegveld:
"land afkoppelen van internet" = "geen vliegtuigen uit land X' toestaan
"geolokatie" = "iedereen met een paspoort uit land X bij de douane terugsturen"
Er is in principe geen directe relatie tussen uit welk land een vliegtuig komt en uit welk land de passagiers afkomstig zijn.

[ed.]Overigens is dit alleen maar om aan te geven dat er veschil is tussen functioneel en technische/infrastructurele beperkingen. De vergelijking gaat als je hem te ver doortrekt mank (omdat internet om routeringen van data gaat, je verplaatst je als gebruiker niet, in tegenstelling tot een vleigveld.).

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 11 februari 2019 13:19]

Vwb Uber, dat bedrijf is in Rusland samengegaan met Yandex, toeval? Wellicht niet, want de uber-app werkt niet meer en je moet een uber-rusland downloaden vanuit de uber app store.

Tja, regeren is vooruitzien.
Er zullen denk ik wel veel diensten zijn die in Rusland gebruikt worden die op "cloud" draaien van de 3 grote jongens.
Als het maar lang genoeg slecht werkt (google/amazone etc.) en de overheid er weinig tot niks aan doet om dit te verbeteren en zorgt dat er alternatieven komen gaan mensen vanzelf een .RU cloud dienst gebruiken of op z’n minst de google etc diensten loslaten.

Als je alleen al een beetje door het nieuws over rusland hier op tweakers scrolled zie je dat ze al langer bezig zijn om alles tot binnen de muren te verplaatsen en anders af te stoten.

[Reactie gewijzigd door Cowamundo op 11 februari 2019 11:30]

Snap ik wel...vind het ook wel slim.
Rusland staat nl ook steeds meer onder druk (sancties, etc) en het lijkt me logisch dat ze op bepaalde strategische gebieden niet afhankelijk van het buitenland willen zijn.
Mocht het weer een nieuwe koude oorlog worden (of erger) dan is het wel fijn te weten dat de boel intern nog een beetje draait als het internet vanuit de rest vd wereld afgesloten moet worden.
Deed nederland maar 's dit soort testen...
Deed nederland maar 's dit soort testen...
Waarom in godsnaam? Zodat jij bij Bol kan als we ruzie hebben met de hele wereld? Wat voor zin heeft een 'Nederlands' internet?

Dat Rusland dit doet verbaasd me natuurlijk niet veel. Rusland gedraagt zich als en buffel in een porseleinwinkel en als er ooit grote problemen komen dan valt het niet uit te sluiten dat een groot deel van de wereld zich alleen beschermen kan door Rusland digitaal te isoleren. De Russische wetgeving is dus niet zozeer om te testen om Rusland zich kan isoleren maar of ze nog door kunnen gaan als de rest van de wereld ze afsluit. Net zoals China dus. Pees in a pot.
Nee, maar wel om bepaalde infrastructuur te beschermen tegen buitenlandse hackers/aanvallen...
Stel dat er morgen een aanval zou komen vanuit het buitenland, gericht op bepaalde cruciale delen van de nederlandse infrastructuur (b.v. watermanagement of voor mijn part alle bruggen in heel het land openzetten), dan zou het fijn zijn als ze het NL deel van het internet kunnen isoleren zodat men de regie weer terug kan pakken.

Vergeet niet dat als er ooit weer een conflict komt, die zich wss grotendeels via Internet zal gaan afspelen...
dat ze op bepaalde strategische gebieden niet afhankelijk van het buitenland willen zijn
Zoals de informatievoorziening naar de eigen bevolking. De Russische bevolking heeft haar welvaart niet zien toenemen de afgelopen jaren. De olieprijs is laag, en het huidige Russische bewind moet steeds meer moeite doen om draagvlak bij haar bevolking te behouden. De diverse liquidaties zijn daar ook een indicatie van.

Zorgen dat de Russische bevolking onder een informatiestolp terecht komt is een volgend stapje in de crisisbeheersingagenda van de Russische overheid. Dat daarbij de afhankelijkheid van Google, Microsoft, Uber en Airbnb natuurlijk dankbaar als een argument wordt gebruikt doet verder weinig af aan deze drijfveer.

Het Russische bewind heeft een grote obsessie, en dat is het draagvlak bij haar bevolking. Veel van haar handelen vindt zijn oorsprong in deze obsessie, zo ook deze verdere beknotting van het internet.
tsja, maar hetzelfde geldt voor de amerikanen...
ga er maar vanuit dat nergens op de wereld iets is wat het lijkt..ik denk dat dat de veiligste constatering is.
Amerika is, op zijn eigen manier, bezig om ervoor te zorgen dat het voorblijft op China, want daar gaat het allemaal om...China is/wordt de volgende economische én militaire grootmacht en dat vindt Amerika niet leuk.
Het is niet voor niets dat Rusland en China op bepaalde manier los willen zijn van Amerika, want Amerika gebruikt alle mogelijke manieren om ervoor te zorgen dat er barrieres worden opgeworpen.
Andersom gebeurt dat natuurlijk ook...
Dat is inderdaad het logische gevolg, China is een perfect voorbeeld, die hebben letterlijk alles 1:1 gekopieerd van het wereldnet naar hun intranet.
Ja en laatst bleek dat bepaalde Azure diensten die aangeboden werden als georedundant toch afhankelijk te zijn van een data center in de VS, dat center lag eruit vanwege een overstroming maar had wereldwijd tot gevolg dat mensen niet bij hun code konden in Azure Devops.
Niet enkel diensten, vele webpagina's stikken van de JS resources die worden ingeladen vanaf Google en Amazon.
Die referenties zouden prima naar domeinnamen kunnen verwijzen die op hun beurt naar lokale IP adressen verwijzen, indien de bron van het verzoek ook uit dezelfde regio komt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 februari 2019 11:53]

Aangezien het wettelijk al reeds geregeld is dat de grote jongen de data van EU gebruikers ook in de EU moet opslaan is dat dus een geweldige test om dat te controleren.
Gelukkig is dit tegen het onmogelijke aan in Europa. Het aantal interconnecties en verschillende routes tussen de Europese netwerken (Autonoom Systemen) is zowel fysiek (glasvezel) als virtueel (AS-paths) gigantisch. Rusland heeft een jarenlange campagne gehad om de diversiteit van routering te beperken. Ik heb ooit een gesprek met de Russische overheid gehad, waarbij ze serieus voorstelden om de routering te beperken tot twee locaties. Dit om de verspreiding van virussen en ddoss-en tegen te gaan. (Helaas ze leken vooral inkomend verkeer tegen te willen gaan, niet uigaand)

De DNS werkt niet zoals jij het beschrijft. Sowieso gaat niet iedere query eerst naar de root. En de root is verdeeld over 13 servers, die dan ook nog eens ge-anycast zijn, dus wereldwijd zijn er veel instances waar je gebruik van kunt maken. Gezien de grote hoeveelheden anycast servers in de wereld voor de root, maar ook voor andere top-level domains zal het best moeilijk zijn om deze buiten te sluiten, zelfs voor de Russen, maar zeker voor Europa.

Het grootste probleem is echter toegang tot de Cloud.. Die magische wereld die vooral bij Amazon, Google en Microsoft staat. Zodra je geen toegang hebt tot die servers dondert een groot deel van je Internet om, op de meest vreemde manieren. Delen van pagina's die niet laden. Fonts die niet goed werken etc. In Europa hebben we redelijk toegang, maar de Russen niet.

[Reactie gewijzigd door Raindeer op 11 februari 2019 10:52]

De DNS werkt niet zoals jij het beschrijft. Sowieso gaat niet iedere query eerst naar de root. En de root is verdeeld over 13 servers, die dan ook nog eens ge-anycast zijn, dus wereldwijd zijn er veel instances waar je gebruik van kunt maken. Gezien de grote hoeveelheden anycast servers in de wereld voor de root, maar ook voor andere top-level domains zal het best moeilijk zijn om deze buiten te sluiten, zelfs voor de Russen, maar zeker voor Europa.
Niet iedere request, elke recursing request. Gelukkig cachen de meeste DNS-servers de response wel gedurende de TTL zodat niet elke request bij de rootservers uitkomt. Maar een vers gestarte DNS recursor zonder cache zal weinig andere optie hebben dan te beginnen bij de root-servers.

Op zich wel logisch inderdaad dat de root servers geanycast zijn zoals jij zegt. Dus dan zou het nog wel te fiksen moeten zijn.
Het grootste probleem is echter toegang tot de Cloud.. Die magische wereld die vooral bij Amazon, Google en Microsoft staat. Zodra je geen toegang hebt tot die servers dondert een groot deel van je Internet om, op de meest vreemde manieren. Delen van pagina's die niet laden. Fonts die niet goed werken etc. In Europa hebben we redelijk toegang, maar de Russen niet.
Ik gebruik zelf weinig Russische websites / diensten (niet bewust in ieder geval) aangezien mijn kennis van de Russische taal niet-bestaand is. Ik zou dus niet weten hoeveel Russische websites gebruik maken van cloud diensten van de grote Amerikaanse providers. Maar met oog op latency, dankzij de afwezigheid van datacentra van GCP/Azure/AWS in Rusland, zou ik inschatten dat er relatief weinig van gebruikt gemaakt wordt en dat er meer afhankelijkheid van Russische (cloud-)diensten is. Maar dat is puur een inschatting - wellicht heb ik dat helemaal mis.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 11 februari 2019 16:58]

"Ik gebruik zelf nooit Russische websites / diensten aangezien mijn kennis van de Russische taal niet-bestaand is."

Diverse Russische websites/diensten zijn ook beschikbaar in het Engels, maar ik neem aan dat je dan gaat antwoorden dat je ook daar geen kennis van hebt? :+
Ik weet niet wat je precies bedoeld. Russische websites, al dan niet Russisch, zijn geen onderdeel van mijn leven. Niet heel raar als niet-Russische Nederlander, toch?

Ja, ze hebben vast vertalingen in het Engels, maar waarom zou ik daarin wel geïnteresseerd zijn? In het dagelijks (online) leven kom ik nooit Russische websites tegen. Uitsluitend Russische gamers, en daar kan ik ook wel zonder ;)
Zo vreemd is dat niet hoor. Ik ben ook niet Russisch maar ik heb bij een Brits bedrijf gewerkt waar alle communicatie via een soort Yandex For Business pakket ging.

Daar merkte je verder niets van dat het Russisch was. Behalve misschien aan de prettige bijkomstigheid dat je het platform niet met moeite hoeft te overtuigen dat je niet zwakzinnig bent en je dus een datum niet als MM.DD.YY schrijft en dat er 24 uur in een dag zitten in plaats van twaalf met die debiele AM/PM. 😀
Ik ben ook niet-Russisch (heb zelfs niet eens Russische familie of zo), maar dat weerhoudt mij er niet van op zulke websites te komen.

Het ging mij er meer om dat jij ervan uit ging dat alle Russische websites alleen in het Russisch beschikbaar zijn omdat je zei "[...] omdat mijn kennis van het Russisch niet-bestaand is" en dat probeerde ik te weerleggen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 11 februari 2019 13:16]

Ik gebruik zelf nooit Russische websites / diensten aangezien mijn kennis van de Russische taal niet-bestaand is.
Toch kan het zo maar zijn dat die site die je dagelijks gebruikt wordt gehost op een server in een Russisch datacenter. Of die ene film die je download, of die ene plaat...

Er zijn zoveel datacenters in de wereld en verbindingen zijn over het algemeen goed, dus wie zegt dat je nooit iets ophaalt of opslaat in een Russisch datacenter? :?

natuurlijk, de kans dat je in een Amerikaans datacenter iets opslaat/ophaalt is tig maal groter, maar helemaal uitsluiten kan je het niet...
Wat is de relevantie? Ik zeg dit ter onderbouwing dat ik niet weet hoe Russische websites in elkaar steken. Als er stiekem toch iets uit Rusland komt, prima, maakt voor mij echt niet uit hoor. Ik heb niet direct iets tegen Russen hoor.
De relevantie haalde ik uit het feit dat je zei dat je nooit gebruik maakt van Russische websites of diensten. :)
Overigens wilde ik op geen enkele manier suggereren dat je iets tegen Russen zou hebben, sorry als dat zo over kwam.
No offence taken. Aangezien je niet de eerste bent die erover valt heb ik mijn formulering iets aangepast.
Toegang tot de cloud is wel mogelijk. AWS heeft gewoon een zone in China die alleen beschikbaar is voor Chinese bedrijven. Dus AWS zou een Russische region kunnen openen die alleen beschikbaar is voor Russische bedrijven.
Maar functioneert die zone ook compleet zelfstandig als China besluit om zijn hele firewall absoluut dicht te gooien? Of is er toch ergens nog een afhankelijkheid naar de Amazon-servers in de VS, al dan niet via een (door de staat toegelaten) VPN?
De AWS zones in China worden zelfs beheerd door Chinese bedrijven (NWCD en Sinnet) en zijn volledig los gekoppeld van de overige AWS zones.
Op het vlak van services ben ik sinds kort in de ban van 'federation', waarbij diensten in eigen beheer worden gehouden, maar toch data kan uitgewisseld worden met platformen die door derden worden beheerd. Ik ben nu actief op Mastodon, maar heb daar gelezen over Friendica, Pleroma, PixelFed, etc.

Ik ben geen expert, maar een dergelijk gedistribueerd platform heeft vele voordelen. Waarom zouden we dit niet doortrekken naar infrastructuur en/of andere lagen van het OSI model? Blijkbaar is ooit een poging geweest om 'Federated Naming Service' van de grond te krijgen als alternatief voor DNS. Geen idee waarom dat nu niet (meer) aan de orde is, maar op zich zie ik principieel geen tegenargumenten.

/EDIT: uiteraard deel ik de argwaan dat RU hier andere plannen heeft, bvb het controleren van de instroom van opinies die niet stroken met het eigen gedachtengoed.

[Reactie gewijzigd door zenlord op 11 februari 2019 11:40]

Namecoin (https://www.namecoin.org) is an experimental open-source technology which improves decentralization, security, censorship resistance, privacy, and speed of certain components of the Internet infrastructure such as DNS and identities.
(For the technically minded, Namecoin is a key/value pair registration and transfer system based on the Bitcoin technology.)

Zoiets?
Wat ik mij afvraag hoe gaat het met het betaalverkeer? De banken in rusland zijn toch ook verbonden met die over de wereld?
De banken in Rusland gebruiken hun eigen systeem in de achtergrond, dat is ingevoerd toen een van die banken omviel een paar jaar geleden.
Alleen internationaal verkeer loopt via swift, de rest verloopt intern.
Als je tenminste via een RU bank bankierd als je via rafeissen of zo gaat dan is het weer anders maar sperbank (grootste russische) die is onafhankelijk van buiten rusland.
Interbancair verkeer is niet afhankelijk van internet. Het maakt het wel een stuk efficienter, maar in principe hebben bankiers niet veel meer nodig dan papier en pen, of desnoods alleen een telefoonlijn.

Giraal verkeer is niks anders dan dat 1 bank een nummertje verlaagd en een ander een nummertje verhoogd.
Niet eens, ze werken heel vaak met een clearing house constructie. Dus Bank A "belt" Bank B aan het einde van de dag en ze kijken hoeveel er over en weer is overgeboekt. Alles wordt goed gekeurd en er gaat 1 betaling van bank A naar B of andersom.
Hoe doen ze dat met DNS root-servers? Een standaard DNS recursor zal in eerste instantie bij de root servers beginnen, dus die zullen ze dan al moeten mirroren en ook het verkeer er naartoe moet rerouteren. Vanuit netwerk-oogpunt is dat de grootste uitdaging.
Dat is al lang geregeld en heeft niks met deze plannen te maken. DNS is zo belangrijk dat we dat niet aan een handvol losse servers overlaten. De "root-servers" zijn geen losse servers, maar clusters van wereldwijd opgestelde servers. Via anycast gaat je verkeer automatisch naar de dichtsbijzijnde server toe.

Het is een kleine moeite om zelf een kopie van de root-servers op je eigen DNS-server te zetten. Dat het "de root slaven". Zo'n beetje iedere moderne DNS-server (bv Bind) kan dat zo voor je regelen.
De root-dns-servers zijn creatief over de wereld verdeeld. Zie bijvoorbeeld https://nl.wikipedia.org/wiki/DNS-rootserver.
Daarnaast: de diensten van de grote internet service providers staan ook over de hele wereld verdeeld.
En uiteindelijk: het is allemaal begonnen met een ontwerp dat wat er ook omvalt of niet bereikbaar is, de rest blijft werken. Dat gaat altijd op aan beide kanten van de breuk. Het is alleen lastig als je niet bij de zaken aan de andere kant van de breuk kunt.

En daar zal het bij de russen wel op neer komen: Er voor zorgen dat ze de rest van internet kunnen afsluiten.
persoonlijk.. vanzelf.. zou ik liever losgekoppelt worden van dat "Europa" dan de vs.. maar dat is dan alléén maar mijn mening.
Later zal dit de geschiedenisboekjes ingaan als het begin van het einde voor het WWW.

Het was een mooie utopie, maar de technologie groeide zoveel sneller dan dat politiek, bedrijfsleven en wetgeving het kon bijhouden, dat in 2020 door verschillende mogendheden werd besloten het "Internet", zoals de wereldwijd verbonden versie van het netwerk heette, op te delen.
Cryptocurrencies als doorn in het oog van de banken, filesharing en copyrightschending als stokpaardje van Hollywood en uiteindelijk ook het opereren van verschillende organisaties over fluïde landsgrenzen om wetgeving te ontwijken waren allen factoren die hierin meespeelden. Ook het chaotische vertrek van de UK uit de EU droeg bij aan deze beweging.
Landsgrenzen moesten weer belangrijk worden. Want als we iets hadden geleerd van het Internet, dan was het wel dat vrije toegang over de gehele wereld volledig in de weg stond van alles waar we hard voor hadden gewerkt: controle, stabiliteit, nationale identiteit.
Het Internet. Het verschijnsel dat normen en waarden deed verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dat het onnodig maakte om de eigen hersenen te gebruiken en onszelf zaken aan te leren. Dat met instant gratification zorgde voor meerdere generaties verstoken van discipline of motivatie.
We mogen blij zijn met deze verandering. Het zal de mensheid ten goede komen.
Ik dacht ook al: Deze actie om loskoppeling van het internet te testen zal niet worden toegejuicht door Russische bitcoin miners.
hoe werkt dat? cached men 'het internet' ? how?
Ik denk niet dat ze bedoelen dat alles "bereikbaar" moet blijven, maar dat het er meer om gaat dat alle diensten die in Rusland gehost worden bereikbaar blijven. De uitdaging zal onder meer zitten in bijvoorbeeld de root DNS servers - die niet in Rusland staan. Als die niet bereikbaar zijn stort volgens mij alles in.
gaan ze dan niet gewoon zelf een DNS server opzetten?
het is namelijk niet meer dan een lijst waarbij een wetbsite url is gekoppeld aan een IP adress
Dat lijkt mij inderdaad het belangrijkste. Een tijdje zonder Twitter of YouTube of zo is helemaal geen ramp, maar een tijdje zonder overheidsdiensten, e-mail (mits je die bij Yandex afneemt), etc., dat lijkt me een groot probleem.
Rusland heeft net als veel andere landen eigen DNS-servers maar dat zijn kopies van de originele.

Theoretisch zouden ze onafhankelijk kunnen draaien wanneer hun kopies niet corrupt zijn en daar ligt zowel de grote vraag als de uitdaging.

Zijn zowel bedrijven als overheid in staat om het internet functionerend te houden.


Omdat Rusland het doet krijgen we al snel de rillingen alleen de onderliggende vraag is relevanter. Hebben ze in geval van nood een back-up. En nu een groot deel van de wereldeconomie via internet gaat is dat helemaal geen gekke vraag.
Over dergelijke sub-systemen wordt al langer gesproken voor oa cruciale systemen zoals nutsvoorzieningen, maar het is breder dan dat.
het zal eerder zijn dat Rusland geen verbinding heeft met de rest van de wereld.
Rusland is groot, en hebben veel eigen services specifiek gericht op Russen.

voor een natie als Rusland kan dit gewoon werken, aangezien een hoop Russen alleen services gebruiken in / vanuit Rusland.

Afsluiting betekent dan alleen dat er geen verbinding is "met de rest". Opzich een logische test om zelfstandigheid te behouden in geval van problemen of geforceerde afsluiting. Andere kant is dat het volledig gecontroleerd (kan) worden en alles dus gemonitored is en dus vrijheid ter discussie staat (wat er van is in Rusland)

Je zou dit kunnen zien als een voorbereiding op een eventueel conflict met Europa of Verenigde staten.
Het is gewoon een nieuwe implementatie van ‘het ijzeren gordijn’.
Nee dat is het niet.
Het is zelfverdediging.
Het zijn niet de Russen die aan ònze grens staan, wij staan met de NATO aan hùn grens.
Wij zijn dus de agressor.

Anyways, los daarvan is het geen zelfverdediging: Het is isolement, en daarmee ook een logisch vervolg op de verplichting data van Russen op Russische servers op te slaan. Dit was de eerste stap om ‘off the grid’ te kunnen gaan. Deze stap is om te testen of technisch gezien volledig losgekoppeld kunnen blijven functioneren. Daarnaast zal het heel veel informatie opleveren van alle firmware en software die ‘buiten’ nodig blijven hebben om te kunnen functioneren.

Het doel van het ijzeren gordijn destijds was ook isolement. Met name voor hun burgers. Dat is het vee wat je nodig hebt voor een goed gecontroleerde samenleving.
Wij zijn dus de agressor.
Het is eerder wij zijn elkaars agressoren. Immers in een situatie van competitie en rivaliteit, zijn alle partijen bereid, in bepaalde mate (afhankelijk van de polarisatie), zich slecht en oneerlijk te gedragen... er zijn geen good guys, alleen maar preferred guys.

Kijk maar naar voetbalfans bij een wedstrijd tegen een rivaliserend team: Zij zullen een handsdoelpunt bejubelen, ondanks dat zij de voetbalregels kennen en het bewijs zien op grote schermen.

[Reactie gewijzigd door Dr. Prozac op 11 februari 2019 13:51]

Mwah.. geloof niet dat wij de Krim zijn binnen gevallen, passagiers vliegtuigen uit de lucht schieten of landen (Oekraine) afknijpen van hun gas 'omdat ze de rekening niet hebben betaald'.

Ben wel met je eens dat een grens altijd 2 kanten heeft, en dat men goed moet kijken wie nu eigenlijk wie bedreigt. Beide partijen zijn inmiddels koning in het verspreiden van fake nieuws.

Feitelijk gezien echter heeft, voor zover ik weet, de NATO de grens nog niet overstapt en Rusland wel.

Overigens vind ik de term Internet een beetje misplaatst hier (wellicht gedaan voor de leek). Voor zover ik weet is Internet juist globaal/internationaal. Een nationaal netwerk valt niet echt onder deze noemer..

Internet
/ˈɪntənɛt/

noun
a global computer network providing a variety of information and communication facilities, consisting of interconnected networks using standardized communication protocols.
"the guide is also available on the Internet"
Er is wat mij betreft totaal geen bewijs dat Rusland de hand heeft gehad in het neerhalen van mh370.
Rusland is de Krim niet 'binnengevallen', het leger zat er al onder een lopend contract mbt toegang tot zee. Verder heeft het merendeel vd
bevolking middels referendum
te kennen gegeven dat ze
liever bij Rusland horen.

Als Kosovo dat mag. Dan toch zeker ook de Krim?

[Reactie gewijzigd door ajolla op 26 februari 2019 01:20]

Het bewijs is overduidelijk en dat jij partijdig bent ook.
Hoeveel is je bewijs waard als één van de mogelijke daders een vetorecht heeft om dingen niet in het onderzoek mee te nemen die hen niet bevallen?
Dat hele onderzoek is een lachertje.
En hoezo 'bevooroordeeld'?
Ík heb er tenminste een geïnformeerd oordeel over.

[Reactie gewijzigd door ajolla op 8 april 2019 04:15]

Voor sommige games zou dit een uitkomst zijn. Geen irritante, niet engelse sprekende russische gamers op EU/US servers.
Druppel op een gloeiende plaat, er blijven nog zo veel andere irritante gamers over.
Maar met die andere irritante gamers valt te communiceren :^)
Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat Rusland dat zou doen als test om te kijken hoe men meer grip op internet kan krijgen, zeker niet omdat het verkeer via een voorgeschreven provider moet lopen.
Zelfvoorzienendheid betekent dat essentiele diensten door kunnen blijven draaien. Media valt daar typisch niet onder wat al een hoop 'caching' scheelt ;)

Bijzonder dat Kaspersky zich zo expliciet inlaat met een Russisch belang. Alsof juist dat soort affiliaties het bedrijf Kaspersky al niet genoeg schade heeft berokkend in westerse markten.

Lijkt overigens vooral een slim verpakte test hoe de Russische overheid volstrekte controle kan overnemen indien gewenst.
onder leiding van Natalya Kaspersky, medeoprichter van Kaspersky Lab
... niet het bedrijf Kaspersky Lab zelf dus, enkel iemand die heeft geholpen met de oprichting ervan. Volgens Wikipedia is ze 'ex-CEO', dus theoretisch heeft het bedrijf Kaspersky Labs er dus niets mee te maken.

Edit: mooi zinnetje in dat Wikipedia-artikel: "She believes that all personal data, such as search history, geolocation, contacts, correspondence, photo and video materials, should belong to the State."

[Reactie gewijzigd door vanaalten op 11 februari 2019 10:36]

Meld dan ook dat ze en Eugene Kaspersky gescheiden zijn, omdat ze andere ideologische inzchten kregen. Dus dat zij niets meer te maken heeft met de Antivirus van Kaspersky.
 • In August 2007, Natalya was unseated and suspended from her key management functions by Eugene Kaspersky due to the couple's divorce and the deepening ideological divide between the two
[...]
Edit: mooi zinnetje in dat Wikipedia-artikel: "She believes that all personal data, such as search history, geolocation, contacts, correspondence, photo and video materials, should belong to the State."
Hier gaan mijn nekharen toch even rechtop van staan. Laten we het een socialistisch trekje noemen.
Uit het artikel:
”Ze moeten verkeer laten lopen via systemen van de Russische telecomautoriteit Roskomnadzor, die de inhoud en route van het dataverkeer kan controleren.”

Samen met jouw nekharen lijkt het me duidelijk waar Rusland naartoe wil.

Niets ongecontrolleerd naar binnen of buiten, niets ongecontrolleerd binnen eigen grenzen.

En uiteraard: een speciale eenheid die alles buiten in het oog houdt en verder maximaal probeert te infiltreren/hacken/beïnvloeden.
Dat lijkt me vrij duidelijk. Rusland lijkt bezig te zijn met hun versie van The Great Chinese Firewall.
Er staat *kan*, dus het hoeft niet, al sluit het het ook niet uit. Maar buiten dat: de FSB controleert nu ook al van alles en nog wat, dus in hoeverre is dit dan erger? (om nog maar te zwijgen over de buitenlandse equivalenten als de NSA e.d.)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 11 februari 2019 11:18]

Dat de FSB vreemde streken uithaalt staat als een paal boven water. Ik ken werkelijk geen zakenman die wel eens de krant leest die zijn persoonlijke smartphone mee naar Rusland neemt. We hebben allemaal goedkope iPhones die gewist worden als we terug komen. Elke Rus die in de buurt van een congres centrum woont weet wanneer er een congres is met veel buitenlanders, dan werkt je gewone provider opeens een paar dagen niet en kan je alleen van een andere provider gebruik maken. Het is vaak zo doorzichtig dat iedereen zich de broek nat lacht.

Er bestaat geen vrijheid in Rusland, niet voor betoging, niet voor spraak en zeker niet voor je digitaal gedrag. Russen maken zich daar niet veel zorgen om overigens. Geen levende Rus heeft ooit vrijheid gekend.
Dat geldt niet alleen maar voor zakenmensen of Rusland. Sinds Snowden neem ook ik, een gewone tourist, een lege oude telefoon mee naar Amerika.
Laten we het een socialistisch trekje noemen.
Och, volgens mij is dit in de VS ook, maar daar heet het de NSA?
Het gaat hierbij om Natalya Kaspersky, de ex-vrouw van de oprichter, zij werkt al geruimt tijd niet meer bij Kaspersky Labs en heeft ook geen aandelen meer hierin.
Zonder al teveel kennis van zaken op dit gebied, durf ik wel te stellen dat dat ondoenlijk is.

Maar ik heb met dit soort experimenten wel meteen een "Zoals de waard is..." gevoel...
Er is een enorme toename in agressie jegens Rusland. Helemaal niet raar dat ze met zoiets rekening houden.
De Amerikanen kunnen ze ook al van het internationale betaalverkeer uitsluiten.
Internet is niet meer dan een logische vervolgstap.
Ik vind dat altijd een drogreden. Dus dan zou jij ook een inbreker zijn als jij een slot op je buitendeur hebt....
Touché! :)

Toch heb ik gewoon dat gevoel, kan er niks aan doen.
Hehe, natuurlijk heb je gelijk dat het iets is wat je niet moet willen als burger in Rusland. Klinkt 1984 eng.
Slim dit, als Internet uit valt in de rest van de wereld heeft Rusland nog steeds internet, zo lang dit maar geen rede is voor censuur, en dat ze straks alleen hun goed gekeurde internet gebruiken.
Dat is een hele mooie gedachten, maar er is keer op keer gebleken dat overheden niet te vertrouwen zijn met hun macht.
Dat is een hele mooie gedachten, maar er is keer op keer gebleken dat overheden niet te vertrouwen zijn met hun macht.
Klopt dat is ook waar, daarom zij ik ook "zo lang dit maar geen rede is voor censuur, en dat ze straks alleen hun goed gekeurde internet gebruiken"

En weet ook precies wat je met Nineteen Eighty-Four bedoel.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 11 februari 2019 11:39]

Ja true, ik zeg ook alleen dat het een mooie gedachte is. Alleen dat ht allang gebleken is dat machthebbers niet te vertrouwen zijn. Het was een aanvulling, niet een opmerking.

En die arme Winston.
Het internet als in het netwerk zelf moet blijven werken, niet alle content en services die op het internet te vinden zijn. Denk hierbij aan binnenlandse routing en DNS.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 11 februari 2019 10:28]

nee gewoon heel simpel alleen russiche sites zijn te bereiken....en de rest gewoon niet...daarom heet t ook RUnet...RussiaNET...alleen russische sites dus.
Je hebt gewoon even geen Google, of alles wat maar niet Russisch is. Het gaat er om dat de Russische economie niet geschaad wordt als een of ander land want kabels onder de zee met een anker sloopt. Is laatst al ergens gebeurd bij een klein eilandje en dat zou best het werk kunnen zijn van een land die zijn krachten aan het testen is.
Tja, alleen is het dan geen internet meer, maar een gecensureerd landelijk netwerk.

Perfect voor Putin, en zijn clubje rijke vrienden. De bevolking dom, arm en hongerig houden, en de buitenwereld de schuld blijven geven.
Zo is de PTT (KPN) met Het Net in Nederland ook begonnen hoor ;)
Je kon alleen "het Nederlandse (inter)net" bereiken:
Waar internettechnologie de wereld kleiner maakte door gebruikers wereldwijd met elkaar in contact te brengen, werd het verkeer en de informatie binnen Het Net bewust beperkt tot ons eigen land.
Linkje
Een internationaal voorbeeld is MSN, ofwel The Microsoft Network (wiki). Dit was, voordat het een portal site werd, een eigen instance van een internet.
Tja opzich niet zo raar dat landen die het niet zo hebben op de VS zich wat onafhankelijker willen maken. Hoeveel core-internet gerelateerde dingen leunen wel niet op de VS qua infrastructuur. Iran wilde volgens mij ook al eens een eigen internet. Ik kan me zo voorstellen, als de internationale betrekkingen alleen maar verslechteren, dat we over 10 jaar allemaal onze eigen netwerken hebben.
Alleen heb je weinig aan die losse netwerken als je niet over de grens kunt communiceren.

De kracht van het internet is juist dat ik met bijna de hele wereld ben verbonden. Zodra je dat gaat opsplitsen, dan heb je geen internet meer, maar veel lokale netwerkjes.
Er zijn heel veel functies van internet afhankelijk. Ik kan me best voorstellen dat we als EU, graag een vergelijkbare test doen. Niet om daarmee te toetsen of we niet van internet af zouden moeten, maar enkel om te testen wat er zou gebeuren als we op een of andere manier geen internet kunnen gebruiken zoals we dat nu kennen.
De kracht en ook meteen het gevaar, zeker op het moment dat er onenigheid of oorlog uitbreekt.

Als je ziet wat voor paniek er nu al is als bepaalde websites een uurtje (of langer) niet werken of als het betaalverkeer plat ligt is het geen slecht idee om te kijken OF het mogelijk is en wat de gevolgen zijn.

Internet is een prachtig iets maar nu de gemoederen overal wat hoger oplopen merk je dat er ineens meer mensen komen die toch wat minder afhankeijk willen zijn van dat ene kabeltje en alle risico’s dat deze met zich meebrengt.
Nou ja voor genoeg functionaliteiten zou de noodzaak helemaal niet hoeven zijn dat er signalen buiten het eigen land zouden gaan. De kracht die je beschrijft is voor velen juist ook de zwakte.
Anoniem: 310408
@MsG11 februari 2019 12:45
Iran heeft dat ook gedaan. Alleen maakte werkelijk niemand er gebruik van dus toen zijn ze maar weer met een Chinese muur begonnen. Het is zorgelijk dat jij denkt dat ik over 10 jaar niet meer met een Rus zou kunnen chatten.
Nou ja niet per se dat er geen connectie meer is tussen die landelijke netten. Zie het als 2 subnets, waarbij elk land zijn eigen subnet heeft. Deze kan dan eventueel routeren naar een collectief netwerk. Maar ik vind het in deze tijden niet ondenkbaar als men meer dingen in eigen controle en beheer wil. Kijk naar een Iran, platge-embargo-d vanuit Amerika, maar vervolgens zit de halve internetbesturing ook nog eens in de VS.
jammer dat je in de min gezet wordt;
van het weekend nog gesprek met schoonmoeder (komt daar vandaan). Daar kreeg men vrolijk op school van de docent te horen, dat Valentijnsdag een nederlandse traditie is en dat iedereen dan buiten de deur mag neuken. "Hoe dat nu zit met mij en haar dochten" .... ?! he wat?! tjah als je dat wordt verteld op school, waarom zou je anders geloven! Bizonder land
Misschien Valentijnsdag en Carnaval door elkaar gehaald?
Carnaval komt van oorsprong (in ieder geval voor zover bekend) uit de regio Mesapotamië. Ja oké, het wordt hier uitgebreid gevierd in bepaalde streken, maar dat maakt het nog geen "Nederlandse" traditie. Het eten van stroopwafels, dat is een Nederlandse traditie aangezien een stroopwafel van oorsprong uit Nederland komt. Om maar even een voorbeeld te noemen. Hooguit zou je kunnen stellen dat carnaval een 'overgeleverde' traditie *in* Nederland is.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 11 februari 2019 11:28]

Traditie is een gebruik of gewoonte. Een nationale oorsprong hiervan is geen vereiste om het een traditie te mogen noemen. Oud en Nieuw en Kerst zijn tradities die in vele landen gehouden worden. Een enkel land heeft hier geen alleenrecht op (om het een traditie te noemen) omdat het in dit land zijn oorsprong heeft gehad.
Carnaval is ook zo'n voorbeeld. Wellicht ontstaan in Mesapotamië, maar dat wilt niet zeggen dat het in Nederland, België, Duitsland, Brazilië, Oostenrijk, Italië etc etc geen traditie genoemd mag worden.
Een traditie kan ontstaan voor het vieren/behouden van een nationale identiteit, maar dat wil niet zeggen dat dit een vereiste is.
Ik zeg ook niet dat het geen traditie genoemd mag worden, maar alleen dat het dan geen "Nederlandse" traditie genoemd mag worden, maar gewoon een traditie in het algemeen. "Nederlandse" wijst namelijk op de oorsprong, terwijl "traditie" an sich heel algemeen is.
Bovendien: in hoeverre zou Carnaval überhaupt een Nederlandse traditie zijn als we dat al zo zouden noemen? Het wordt immers vrijwel uitsluitend gevierd in Noord-Brabant, Limburg en delen van Gelderland... Edit: en, zoals Joever aangeeft, ook delen van Utrecht en Twente.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 11 februari 2019 16:40]

Ik snap wat je wilt zeggen. Veel tradities veranderen echter beetje bij beetje in een nieuw land. Er komen onderdelen bij en er gaan onderdelen weg. Zo veranderd de traditie over de jaren heen toch in een <insert land/plaats> traditie.
Bovendien: in hoeverre zou Carnaval überhaupt een Nederlandse traditie zijn als we dat al zo zouden noemen? Het wordt immers vrijwel uitsluitend gevierd in Noord-Brabant, Limburg en delen van Gelderland...
Hier moet ik je deels gelijk in geven. Buiten Noord-Brabant wordt er ook in delen van Twente, Utrecht, Friesland, Flevoland, Arnhem en Nijmegen (Bourgondisch) carnaval gevierd. Maar zoals jezelf al aangeeft, niet in heel Nederland. Het is dus niet echt een Nederlandse traditie nee.

In Limburg vieren ze "Vastelaovend" (Rijnlandse Carnaval) :+
"Valentijnsdag een nederlandse traditie is en dat iedereen dan buiten de deur mag neuken"
Where can i get my permit?!

Nee geintje natuurlijk, maar zo zie je maar hoe je door een land gehersenspoelt kan worden.
Mij werd op school (hier in Nederland) nog braaf verteld hoeveel goeds meneer Stuyvesant wel niet had gedaan in Amerika, maar over alle slechte dingen die 'ie had gedaan, wat meer is dan de goede dingen (!), daar werd met geen woord over gerept. Nee, het was volgens school een ontzettend goede man! Blijkbaar doet Nederland dan ook aan hersenspoeling als ik jouw argument volg...
(en ik heb nog wel meer voorbeelden voor je)

Bovendien: het bericht waar jij op reageert heeft het over *een* leerkracht die dat gezegd heeft, niet dat alle leerkrachten dat zeggen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 11 februari 2019 11:33]

Dat is standaard. De geschiedenis wordt voor 50% geschreven door ‘overwinnaar(s)’, de andere 50% is niets meer dan kunstmatig weglaten van zulke “feitjes” . . .
En hebben ze dat zelf door. In de zin van: in hoeverre ben ik (of wij) gehersenspoeld.

Vast wel in een of andere hoeveelheid. Maar zou de "echte" waarheid meer of mindere zorgen geven in het dagelijks leven.
Dus omdat een docent iets roept wordt het gelijk als textbook material gezien?
Het is een heel bijzonder land. Ik woon er vlak naast en kom er met grote regelmaat. Het is niet alleen de docent, maar ook de ouders, en ook de televisie (alleen de Russische sprekende televisie, de gemiddelde Rus begrijpt geen RT), en ook de buren. Bewijs gaat het niet om. Als je de bevolking maar aan het twijfelen krijgt, dat is voldoende. Die twijfel blijft toch hangen als de kwaadaardige westerse landen / oppositie ineens wat anders pretenderen.

Ik vind het zo hartverscheurend. De hele regio, ook Estland waar ik woon, kent veel armoede hoor. Maar overal proberen ze er iets van te maken. Rusland daarentegen blijft hangen in oude sentimenten. Ik ben zo blij dat de Russische ouderen het eindelijk beginnen te voelen, met het verergeren van de zorg, of de pensioenleeftijd die nu net zo hoog is als de levensverwachting. Ik hoop echt dat het doorzet want ik gun de jongere generaties zoveel meer dan de eeuwige zelfverrijking die daar plaatsvindt.
Daar moest ik wel een beetje om lachen, eigenlijk. :) Het is al heel dapper dat je twijfelt aan mijn land terwijl mijn schermnaam "Eesti" letterlijk "Estland" betekent, maar als je echt overtuigd wilt worden heb je hier een foto van mijn verblijfsvergunning in Estland. :) Nederlanders zijn nou eenmaal een ontdekkend volk. Je komt ze overal tegen. Het zou zomaar kunnen dat mensen die wonen in een bepaalde regio, gepassioneerd zijn over deze regio en daarom wat vaker reageren. Lijkt me redelijk plausibel. :)

[Reactie gewijzigd door Eesti op 11 februari 2019 11:56]

Ik snap je punt, maar is gewoon paranoide te noemen. Het artikel gaat over het buitenland dus trekt het meer Tweakers aan die mogelijk in dat land werken of iets nuttigs toe te voegen hebben. Het is feitelijk zo dat als je Nederlands spreekt en een beetje IT'er bent dat je overal aan de bak kan.

Zelf zit in ik Polen al een aantal jaar en ben niet van plan terug te gaan. Wil je meer weten, zie onderstaande post: https://gathering.tweaker...message/57831780#57831780

1 van de drijvende veerkrachten is loon, in het buitenland hou je netto meer over dan in NL.
Van alle 130 Nederlandse collegas (waarmee ik heb samen gewerkt) van de 1000 die in dezelfde stad in Polen wonen, hebben / zijn bijna alle 130 actief op Tweakers.

In het kort, het is niet ondenkbaar om Tweakers te vinden die hun ervaringen delen in het buitenland.

[Reactie gewijzigd door DragonChaser op 11 februari 2019 13:25]

Waarom zou hij erover liegen?
Dat zeg ik niet? Ik weerleg alleen zijn "schermnaam"-argument.
Jesus... er is nog iemand anders die Doctor Feelgood kent dan ik... wow ROXETTE :)
Of er zijn enorm veel tweakers die normaal niet zouden reageren maar zodra ze iets lezen waar ze daadwerkelijk iets zinnigs over kunnen zeggen ze wel iets van zich laten horen.
Je verdient op zich geen -1 vind ik, maar deze eesti specifiek in twijfel brengen wel. Had je opmerking generiek gemaakt zonder op iemand te reageren!
Buiten de deur vind ik ok, zolang 't maar met je partner is. :D
Buitenshuis mag je honger krijgen, thuis moet je eten.


Sommige houden helaas van uiteten.....
Er komen toch wel wat vragen in mij op wat betreft je schoonmoeder.
Valentijn is pas sinds de jaren 90 populair in nederland. En zelfs toen was het niet overweldigend populair.

Is jouw schoonmoeder dan zo jong dat ze in de jaren 90 nog op school zat?
Heeft ze het wel op school gehoord of heeft ze dat van ofwel de televisie ofwel het internet? Of mischien wel van de buurvrouw?
Is dit niet een mythe van voordat het uberhaupt populair was hier toen bijvoorbeeld ook veel nederlanders dachten dat het feest niet al te kosjer was en niet in de gereformeerde traditie viel?

Hoe dan ook, jouw ervaring met je schoonmoeder zegt natuurlijk helemaal niks over de algemeen heersende mening in rusland.
Wat een lulkoek braak je daar uit zeg. Russen vieren zelf Valentijnsdag meer dan wij hier in Nederland.
Mijn schoonmoeder uit Zweden zei laatst dat alle leerkrachten hier in Nederland porno tijdens de les kijken. Ze had 1 filmpje gezien op dumpert.
Stop met dat soort simpele onzin praat.
Onder leiding van kaspersky? Apart.
Side note: dit is niet Eugene Kaspersky, de CEO van Kaspersky Lab (bekend van de antivirus software voor de mensen die het niet kennen). Maar Natalya Kaspersky (meisjesnaam: Stutser) en zij is alleen mede-oprichter en ex-vrouw van Eugene. afaik heeft ze sinds de scheiding niets meer met het bedrijf te maken.
Oké, bedankt voor jouw info.
Slim van Rusland. Lijkt me dat we in Europa ook moeten zorgen dat we ons los kunnen koppelen in geval van noodtoestand en dat Europees internet dan blijft werken. Ook in het middenoosten had dan menig dictator nog op zijn troon kunnen zitten (dus daar lijkt me dat ook wel handig)
Mja wat is dan Europees. Het continent? De EU? Zo ja, en Scandinavië en Zwitserland dan? EU+ zoals telco’s dat hanteren?
Op Noorwegen na zitten alle Scandinavische landen natuurlijk gewoon in de EU. Noorwegen zit in de EEA (oftewel, grotendeels in de EU maar zonder inspraak).
Ja dat heb je inderdaad ook nog. En nog een handjevol van die organen geloof ik. EEA+EFTA bijvoorbeeld.. dan heb je IJsland en zo er ook bij.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 11 februari 2019 14:17]

Daar zal over gestemd en onderhandeld moeten worden. Misschien de Schengenlanden, die hebben al soortgelijke verdragen voor fysieke personen en diensten.
Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op: Rusland kan de politiek harder spelen als ze niet onder druk gezet kunnen worden met internetafsluiting, én, nog wel belangrijker, als er een conflict zou komen, dan kunnen ze het westen hard treffen door het internet aldaar te saboteren, zonder dat zij daar zelf zoveel last van hebben. Dit kan dus gezien worden als een voorbereiding op (cyber)oorlog.

Edit: ik bedoel dan met name dat Rusland op deze manier naar een situatie streeft waar zijzelf minder kwetsbaar zijn bij een cyberoorlog dan het westen, zodat zij de optie hebben om die cyberoolog zelf te beginnen...

[Reactie gewijzigd door RJG-223 op 11 februari 2019 11:13]

Helemaal met je eens dat was mijn gedachte ook. De eerste stap bij oorlogvoering is afsluiten van de communicatie van de vijand.
Ik snap de wens dat Rusland onafhankelijk wil zijn van het buitenland voor het functioneren van het internet. Helemaal vanuit strategisch oogpunt. Ik hoop alleen dat dit middel niet ingezet gaat worden voor andere doelen, zoals censuur...
Сеть 2.0
(Het Net 2.0)
:)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee