Russische telecomwaakhond dreigt met boetes voor Twitter en Facebook

De Roskomnadzor, de Russische telecomwaakhond, dreigt een boete op te leggen aan Twitter en Facebook, omdat zij de gegevens van Russische gebruikers niet in Rusland opslaan. De mogelijke boete is niet bijzonder hoog, maar kan uiteindelijk leiden tot een blokkade.

Er is een procedure opgestart om beide bedrijven een boete op te leggen. Daarbij was een vertegenwoordiger van Twitter aanwezig, maar Facebook liet verstek gaan, zo meldt de Roskomnadzor op zijn website.

De eis om een boete op te leggen is naar een rechtbank gestuurd, waarna bepaald moet worden of er een boete wordt opgelegd. Die kan tussen de 1 miljoen en 6 miljoen roebel liggen, omgerekend ongeveer 14.000 tot 85.000 euro. Dat is voor de beide bedrijven geen hoog bedrag, maar wel kunnen de procedures uiteindelijk leiden tot een blokkade van de diensten in Rusland.

In Rusland is het verplicht om gegevens van Russische gebruikers op te slaan binnen de landsgrenzen. Eerder voldeed LinkedIn niet aan deze eis, waarna de Roskomnadzor een blokkade instelde. Overigens dreigde de Roskomnadzor eerder ook al eens om Facebook te blokkeren.

Door RoD

Admin Mobile

02-02-2020 • 10:24

120 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (120)

120
106
36
2
0
60
Wijzig sortering
Stel je voor dat alle bedrijven zoals deze in elke land waar ze gebruikers hebben lokaal hun gegevens moesten opslaan... Dat lijkt me toch behoorlijk ondoenlijk, vooral voor kleinere bedrijven. Dan maar alle Russische gebruikers weigeren?

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 2 februari 2020 10:51]

Expliciet Russische gebruikers gaan weigeren lijkt me ondoenlijk en overbodig. Voor alleen Rusland is het misschien nog wel te doen maar Rusland is slechts 1 van de vele landen en als je alle lokale wetgeving moet gaan nakijken van alle landen ter wereld is er geen beginnen meer aan. Beste wat je kunt doen is niets, en het lekker Rusland zelf uit laten zoeken hoe ze hun blokkade regelen. Uiteindelijk zijn hun degenen die de eisen stellen, dan doen ze er maar het werk voor ook.
Natuurlijk kan je eenvoudig Russische gebruikers weigeren. Gewoon alle verzoeken van een Russische IP-adres naar dev/null.

Ongeacht of je nu een groot of klein bedrijf bent, je zal je altijd aan de lokale wetten van de markt waarop je jezelf begeeft moeten houden. Als ik zaken wil doen met een met een Chinees in China, kan ik niet zeggen dat ik me alleen maar hou aan de Nederlandse wet. Ik zal dus een Chinese advocaat moeten inhuren die mij daarbij adviseert.

Dat je als multinational rekening moet houden met tientallen diverse wetgevingen is gewoon onderdeel van het spel.

Die blokkade van Rusland is ook tamelijk simpel: alle DNS verzoeken naar IP's van facebook worden geblokkeerd. Dus als Facebook (volgens de Russen) dwars ligt dan gooien ze gewoon de boel op slot.
Je hoeft je niet aan lokale wetten te houden, als je aldaar niet fysiek aanwezig bent en niet afhankelijk bent van lokale bedrijven. Internetbedrijven zoals Facebook kunnen aan beide voorwaarden voldoen als ze willen.
Je site hoeft inderdaad niet up to code te zijn als jij Chinees een taobao runt, maar zodra jij taobao vertaald naar het Nederlands en verzendmethode voor Nederland toe voegt etc (en je dus niet meer enkel een verdwaalde Nederlander tegenkomt maar je bewust richt op Nederlandse klanten) heb je iig voor het nl deel je te houden aan veel van de Nederlandse regels. Dat jij als Chinees lastig aan te pakken bent doet daar niks aan af. En zo heeft bijna de hele wereld wel zo'n soortgelijke policy en afspraken onderling.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 2 februari 2020 19:14]

Dat zegt de Nederlandse overheid, maar het Chinese bedrijf kan dat natuurlijk gewoon negeren, als Nederland het toch niet kan pakken.
dat dacht thepiratebay ook. en die werd ook aangepakt
Maar Amerika gaat Facebook niet bestraffen omdat het de Russische wet niet naleeft.
Je kan de russische wet negeren inderdaad. Vervolgens staat het de Russische staat vrij om facebook helemaal te blokkeren in Rusland. En die paar Russen die dan via VPN weten te browsen zal ze jeuken.
Hetzelfde als wat NL met thepiratebay gedaan heeft dus.

VK en odnoklassniki hebben nu al een enorme voorsprong op facebook , die wordt dan alleen nog maar groter.
Zoals ik al zei kan dat inderdaad, maar Facebook is dus inderdaad bezig de Russische wet te negeren. En van Twitter verwacht ik dat het hetzelfde zal doen.
Dat kan het wel, maar vaak is dat een kosten/baten plaatje. Als het een groot issue wordt dan wordt er wel degelijk gehandeld door de overheid en China gaat daar tot op zekere hoogte in mee. Het wil dingen kunnen verkopen in NL (denk Aliexpress) en het wil dingen kunnen kopen in NL (denk ASML machines).

Hoe vaak wordt een zakkenroller in Amsterdam gepakt als deze niet op heterdaad wordt betrapt? De politie grijpt pas in als het een regelrechte plaag wordt. Zo ook met overtredingen vanuit het buitenland.
Het hangt er inderdaad van af hoe afhankelijk het bedrijf is van organisaties in het boze land. Maar als Nederland boos is, is er niet zo heel veel dat het tegen de kernbezigheid van b.v. Ali Express kan doen: als je gewoon via Papayl kunt betalen, en Ali een andere afzender op de pakjes kan zetten.
Dan kan je op paypal gaan leunen dat het illegale activiteiten ondersteunt.

Paypal (of CC maatschappij) kan uiteindelijk dan weer geblokkeerd worden. Voor het zover is heeft iemand wel bakzeil gehaald.
Dat kan inderdaad, maar dat hangt allemaal erg af van de omstandigheden. Je kunt ook een betaalmethode kiezen die niet geblokkeerd is. En sowieso verwacht ik dat het nog wel heel lang zal duren voordat Rusland algemeen gebruikte betaalmethoden zal blokkeren zoals Paypal of Visa. En anders zijn er altijd wel weer andere methoden.
In dat geval zou NL China aanspreken, als China niet meewerkt zou al het postpakketverkeer naar NL kunnen worden geblokkeerd, niet alleen Aliexpress.

Paypal is wat dat betreft behoorlijk ruk, die blokkeren de boel voor elk wissewasje, dus alleen maar handig voor de korte termijn en dan moet zo een organisatie constant het account leeghalen en als het geblokkeerd wordt is alles wat er op staat niet toegankelijk.
Dat is allemaal theoretisch mogelijk, maar in de praktijk niet: Nederland gaat niet alle pakketten uit China verbieden, tenzij er een extreem groot belang is. En anders kan Ali Express het gewoon onder een andere naam vanuit b.v. Kazachstan of Frankrijk laten versturen (even etiketje eroverheen plakken).

Paypal is inderdaad een kutbedrijf.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 3 februari 2020 15:14]

Dat is niet het topic volgens mij.
Doe eens een gesprek met gokwebsites die zich richten op Nederlanders. Do eens een gesprek met de bedrijven die voor Rusland kruipen om niet geblokkeerd te worden. Hoe effectief het allemaal is hebben we het niet over, waar we het over hebben is jouw uitspraak:
Als je er niet fysiek aanwezig bent hoef je je niet aan wetten te houden. Die uitspraak is gebaseerd op tjah, niks anders dan 'je komt ermee weg'. Juist ja, je komt weg met het breken van regels en wetten (hoop je). Maar die zijn er dus wel.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 3 februari 2020 14:50]

Dat is precies wat ik zeg. Facebook gaat dit niet doen, en Twitter denk ik ook niet.
Dat is nog te bezien, maar inmiddels al genoeg andere multinationals die wel buigen voor Rusland China Saudi arabie etc
Facebook komt niet eens opdagen voor de rechtszaak.
Was dat maar waar. Als je een lokale vestiging hebt dan ben je wat makkelijker aan te pakken, maar zonder dat is het ook mogelijk. Is al wat jaren geleden maar ik herinner me nog een gevalletje van Duitse bedrijven die, vanuit Duitsland, Nederlanders trachten te verleiden met financiële (wan)producten. Die zijn netjes op de vingers getikt. (Was nog voor die beruchte EU intergratie, dus inderdaad wat jaartjes terug). Plaats van vestiging doet niet terzake. Plaats van vestiging van je doelgroep is van belang.

Uiteraard zal de Russische regering zich niet bekommeren om die ene Rus die toevallig verdwaalt op jouw site en/of daar een bestelling plaatst. Dat is/was niet jouw doelgroep.

Maar als je de website richt op Russen dan kan je daar toch maar beter rekening mee houden. Uiteraard hoef je je niets aan te trekken van een boete, maar dan gaat jouw site wel voor Russen op slot.
Ah, maar Nederland en Duitsland zitten samen in de EU, dat is totaal anders.

Als Rusland Facebook wil aanpakken, maar Facebook geen vestiging heeft e.d., is er niets wat Rusland kan doen behalve de site blokkeren. Dat is een afweging voor Facebook. Het hoeft zich niet aan die Russische wetten te houden.
Dat is NU totaal anders, het voorbeeld waar @Het.Draakje het over heeft was van voor de huidige EU regels.

Een Rus heeft zich ook te houden aan de Nederlandse regels als deze producten 'verkoopt' aan Nederlanders. Dat geld visa versa ook, dat je niet fysiek aanwezig bent betekend niet dat je je niet daar aan de wet moet houden. Tegenwoordig kan je immers prima een moord op afstand plegen, dan wordt je over het algemeen uitgeleverd aan het land waar de moord is gepleegd en niet lokaal veroordeeld waar je zat waar je dat uitvoerde. Het is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar kennelijk willen sommige het niet begrijpen zonder extreem voorbeeld.

Voor een bedrijf als Facebook en Twitter is het trouwens prima te doen om in elk land van de wereld servers te plaatsen/huren. En voor kleinere bedrijven is de hele wereld bedienen gewoon niet snel werkbaar, niet alleen qua kosten maar ook belastingtechnisch is dat best uitdagend en pas de moeite waard bij grotere omzetten waarbij je dat opeens wel kan veroorloven. Een bedrijf dat internationaal actief is in alle landen van de wereld of een multinational runnen is nu eenmaal niet hetzelfde als een lokaal schildersbedrijf hebben.
Dat is dus totaal anders, omdat Amerika Facebook niet zal uitleveren aan Rusland, of zelfs maar straffen. Zoals ik al zei: zolang Facebook geen fysieke vestiging heeft in Rusland, en niet te afhankelijk is van Russische organisaties, kan Rusland het bedrijf weinig maken. Het land kan het bedrijf eigenlijk alleen proberen te blokkeren, met onvoorspelbaar succes, en tot die tijd kan Facebook in elk geval deze Russische wet negeren. Het lijkt erop dat het bedrijf dit ook aan het doen is.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 3 februari 2020 05:54]

Blokkeren is met voorspelbaar succes.

De meeste gebruikers zullen geen VPN op kunnen zetten vanwege gebrek aan kennis. En degene die het wel kan, heeft niet veel vrienden daar die allemaal naar Hyves verkast zijn.
Uhh, 'iedereen' in ex ussr is bekend met omzeilen van restricties. (je snapt zelf wel hoe dat komt hoop ik) Blokkeren heeft wel degelijk een onvoorspelbaar effect. Of nouja, eigenlijk toch weer niet ;) wat wel een echt effect heeft is dat een Russisch bedrijf dan niet kan adverteren via Facebook bijv en dat smaakt Zuckerberg idd niet

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 3 februari 2020 15:00]

Dat hangt er maar net van af. Hoe meer een overheid blokkeert, des te meer mensen VPN gebruiken. Maar in elk geval hoeft Facebook niet te doen wat Rusland eist, en ik denk dat het dit ook zeker niet zal doen, in dit geval.
En staat toch duidelijk dat die voor de EU integratie was?
Wat bedoel je precies? Wie?
Je snapt hopelijk ook wel dat dit niet waar is? Dat zou een enorme loophole zijn.
En wat als een Rus inlogt vanuit het buitenland? (of via een VPN)
Voor zover ik de wetgeving ken, als jij een website hebt, gericht op Russen dan zal je je hieraan moeten houden. Als jij echter een Nederlandse / Engelse / Chinese website heeft en een Rus meldt zich aan (in het Chinees) dan overtreedt hij die wet, niet jij.

Jij kan niet weten dat hij een Rus is, hij kan bijvoorbeeld een genaturaliseerde Amerikaan zijn.
Is het nu net niet de bedoeling van een VPN je ID te verbergen?
Van VPN's zo als de meeste burgers ze kennen wel ja. Maar het gaat er hier niet om dat het bedrijf het kan zien maar wat er gebeurd als het gebeurd.
En hoe bepaal je wat een Russisch IP adres is? Staat dat er ergens naast geschreven als annotatie? Niet he? Dus dan moet je weer extra libraries toe gaan voegen die dat wél weten en ben je dus allemaal werk aan het doen voor een land waar je niks mee te maken heb. Want ik had het namelijk niet over multinationals zoals Facebook maar over kleinere bedrijven, waar Blackice09 het over had. Ik denk niet dat kleine Europese bedrijven zich richten op Rusland. Ik heb zelf ook een paar websites draaien en die hebben niets met Rusland te maken. Als er ooit iets op zou staan dat Russen of Chinezen of wie dan ook niet bevalt hebben die lekker pech.
Je begrijpt toch wel dat het niets te maken heeft met die ene verdwaalde rus. Ik kan prima iets bestellen bij "all made in china" zolang die web-site in het chinees of Engels is. Dan kan hij gewoon de Chinese regels hanteren.

Maar als het "all made in china".nl is met Nederlandse tekst en ondersteuning van iDeal, dan zal hij zich aan de NL regels moeten voldoen. Of dat door NL gehandhaafd (kan) worden is een tweede.
Rusland is slechts 1 van de vele landen en als je alle lokale wetgeving moet gaan nakijken van alle landen ter wereld is er geen beginnen meer aan.
Voor de winkel op de hoek kan ik me nog voorstellen dat ie een bestelling uit Rusland gewoon op de post doet, zonder zich zorgen te maken om Russische wetgeving (en die dus mogelijk overtreedt zonder het zich te realiseren). Maar FB heeft genoeg advocaten in dienst, die hoeven echt niet te proberen om zich te verschuilen achter "maar het is zo moeilijk en ingewikkeld". Ze hebben in eigen land al meer dan vijftig verschillende sets van regels (1x federaal, 50x omdat elke staat zijn eigen wetten heeft (relevant voorbeeld: de nieuwe privacy-wetgeving in Californië), nog een paar reservaten, ...), dus de nationale wetten van nog tweehonderd landen moet ook wel lukken. Of, om er op een andere manier tegenaan te kijken: als ze in elk land weten hoe ze er advertenties kunnen verkopen, dan kunnen ze ook in elk land uitzoeken hoe de wet in elkaar zit.
Beste wat je kunt doen is niets, en het lekker Rusland zelf uit laten zoeken hoe ze hun blokkade regelen. Uiteindelijk zijn hun degenen die de eisen stellen, dan doen ze er maar het werk voor ook.
Hoe bedoel je "eisen stellen"? De eis dat een bedrijf zich aan de wet moet houden? Wat een absurd concept, hoe durven ze dat te eisen...!? |:(
En "dan doen ze het werk maar" betekent dat FB vanuit Rusland niet meer te bereiken is (en daar dus geen geld kan verdienen). Ze hebben al moeite genoeg om te concurreren met VKontakte, van al hun gebruikers verwachten dat ze met VPNs gaan liggen klooien lijkt me niet de meest handige (of, als het doel specifiek is om lokale wetgeving te omzeilen, de meest ethische) manier om zaken te doen.
En dat is allemaal leuk en aardig maar alleen gezien vanuit multinationals zoals FB. Zoals ik al zei waren mijn opmerkingen gericht op kleine bedrijven die geen specifieke afdeling hebben om te concurreren met Rusland (omdat dat hun doelgroep niet is). Die denken waarschijnlijk niet eens na over Rusland en als er ooit een Rus op hun site komt zullen ze die net zo behandelen als een lokaal persoon (afgezien van een hoger bedrag aan verzendkosten als het om fysieke producten gaat). Eigenlijk zoals je zelf al zegt in je eerste zin. Alles wat er na komt is overbodig, want daar ging mijn opmerking niet over dus hoort jouw reactie ook niet over te gaan. Hoeveel bedrijven ten grootte van FB zijn er nou in de wereld? Die kunnen best een advocaat huren om alles uit te pluizen. Ik ga me er voor mijn sites echter niet druk om maken.
Er zijn zat bedrijven die bv. niet meer leveren aan Rusland, juist met de recentere wetgeving daar. En klant kan dan gewoon geen Russisch adres meer invoeren in de webshop, das een vrij simpele aanpassing trouwens...
Zo simpelis het niet als jij ook maar een beetje zaken wilt doen. Als jij een bepaald land target dan zul je je aan die wetgeving van dat land moeten houden. Vergis je niet hoor, maar rusland is een behoorlijk grote markt.
Waarom is dat ondoenlijk. Het is eenmalig veel werk misschien.

Maar als jij in een land wil opereren zal je je moeten houden aan de daar geldende wetten.

Als dat ondoenlijk is heb je je bedrijfsvoering niet op orde of is het ontwerp van je product niet afdoende.

Oftewel geen ip-adressen vanuit Rusland accepteren, en duidelijk maken tijdens registratie dat de dienst niet voor Russische ingezetenen is.
Dan ga je er van uit dat iedere website de hele wereld als doelgroep heeft. Ik denk dat de meeste sites dat helemaal niet hebben. Neem nou tweakers als voorbeeld. Alleen content in het Nederlands. Maar met de manier waarop het internet werkt kun je er vanaf ieder land bij. Dat is een bijeffect van hoe internet werkt, geen bewuste keuze. Moet tweakers dan Russische IP’s blokkeren omdat je hier een account kan maken en ze dus data van mogelijk Russe op kunnen slaan? Echt niet. Russen zijn de doelgroep niet. Tweakers “opereert” niet in Rusland.
Met die redenatie hoeft geen enkel Europees bedrijf zich aan de GDPR/AVG te houden, toch is dat wel zo als zij klanten in de EU hebben.
Jouw instelling is niet te doen. Lekker niks doen? Zo zet je de deur wagenweid open voor heel veel dingen die we niet willen. Voldoen aan avg en gdpr moesten ze zeker ook niet serieus nemen? En geld uit Rusland en 'andere landen' moet je volgens de aandeelhouder ook laten liggen?

Het is allemaal zo veel genuanceerder dan je lijkt te beseffen.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 3 februari 2020 15:06]

Zucht. Weer zo iemand die het niet snapt en begint over aandeelhouders en andere big corporate shit. Ik had het over kleine bedrijven. Die hebben geen aandeelhouders. En ook niks te maken met wetgeving van de andere kant van de aardbol. Alleen met de lokale, en ja daar valt ook de GDPR onder, dus waarom je daar over begint is me een raadsel. Waarom denken lui zoals jij toch dat de hele wereld bestaat uit multinationals? Er zijn veel meer kleine bedrijfjes dan megacorporaties.
Als jij je specifiek richt op Russen maakt het niet uit hoe groot of klein je bent.

Ik haalde de multinational er enkel bij omdat deze is waar dit artikel over gaat en omdat deze grote financiële belangen heeft bij zaken blijven doen. Als de kleine toko die belangen niet heeft doen ze geen zaken, als ze toch zaken willen doen is jouw instelling alsnog niet te doen. Dat is niet gelinkt aan formaat bedrijf maar aan de doelgroep. Een verdwaalde Rus is geen doelgroep, een vertaalde site/app advertenties en echte omzet van/via etc maakt het dat wel.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 3 februari 2020 22:53]

en dus russische dataservices inkopen. Zal ook wel een stukje economie achter zitten. Mijn eerste stuip was ook het in de gaten houden van burgers maar data hebben, opslaan, verplaatsen en uitgeven levert allemaal geld op
Lijkt mij een heerlijk idee, zal dit soort bedrijven eens leren de data echt op te slaan waar men het beloofd heeft.
Inderdaad. Weg schaalbaarheid van de cloud.
Het lijkt me juist een eitje om in een land met 140 miljoen inwoners info lokaal op te slaan.
Het is eigenlijk ook gewoon raar waarom je gegevens worden opgeslagen in een ander land.

Ik vind het überhaupt raar waarom er gegevens moeten worden opgeslagen, zeker voor zaken als sociale media.
Waarom is het vreemd dat gegevens in een ander land worden opgeslagen? Je kan toch moeilijk servers gaan neerzetten in elk land van de wereld. De kostprijs zou astronomisch worden.

En jouw post, waarom ik reageer, inclusief alle metadata staat toch ook opgeslagen. Dus is het toch net niet vreemd dat er gegevens worden bewaard.
Waarom is het vreemd dat gegevens in een ander land worden opgeslagen? Je kan toch moeilijk servers gaan neerzetten in elk land van de wereld. De kostprijs zou astronomisch worden.
Toch is dat iets wat steeds meer landen doen. Kijk maar naar wat het VK van plan is, die gaan nu nog akkoord met opslag in de EU maar dat verandert. Wij hebben ons uit Rusland teruggetrokken omdat de eisen draconisch zijn (en de overheid gewoon altijd toegang wil hebben), maar dat kan ik me voor het VK niet veroorloven. Dus hebben we besloten om de producten in die landen gewoon wat duurder te maken en de klanten duidelijk te maken waarom ze meer betalen dan klanten uit andere landen.
Astronomisch? Hangt ervanaf wat je opslaat. Als het alleen gaat om het opslaan van persoonlijke gegevens, zoals je naam en adres en zo, dan heb je daar geen enorme server(s) voor nodig, laat staan een eigen datacenter, dus dan valt het met de prijs per land nog wel mee. Oké, voor startups dan niet, maar voor bedrijven als Google, Facebook, etc. wel.
Privacy-wetgeving? Dit is de reden dat MS voor Duitsland een eigen Azure-regio moest opzetten. Dus wat Rusland eist, doen onze buren al jaren.
Wat servers opzetten voor google/fb zal heus geen astronomische kosten opleveren, overdreven verhaal, van alle miljarden die ze wegzuigen zonder echt belasting te betalen kunnen ze makkelijk wat servers runnen...
Denken dat digitale data aan landen en grenzen gebonden is moet je denk ik loslaten. Net als met regiolocks op content.
Ik begrijp dat jij het niet erg vindt als je medische gegevens en/of belastinggegevens opgeslagen worden op servers in China, waar de (Chinese) regering gewoon bij kan?

Verschillende landen, dus verschillende wetgeving. De rechten (en plichten) die je als Nederlander hebt, heb je (als Nederlander) niet buiten Europa en een buitenlander heeft weinig rechten in Europa.
Wat je eigenlijk wilt is dat de locatie van de gegevens niet van belang is bij wie er toegang heeft tot de data, maar de herkomst.
Ja, dat zou leuk zijn. Maar daar trekken de landen zich niets van aan. Een server in Amerika kan fysiek doorzocht worden door de Amerikaanse opsporingsdiensten. Hetzelfde geldt voor Europese servers. Sommige landen doen dat netjes (met een opsporingsverzoek, redelijke beveiliging etc.) en anderen wat minder fraai.

Ik en mijn nationale overheid kunnen er niet vanuit gaan dat ieder land dit netjes doet en zich aan de Europese richtlijnen houdt.

Dus, tenzij we, voor ieder OS, een filesysteem krijgen die de herkomst van data bijhoudt (en wat about VPN's) vind ik het niet leuk dat mijn gegevens maar ergens opgeslagen wordt.
> Ik vind het überhaupt raar waarom er gegevens moeten worden opgeslagen, zeker voor zaken als sociale media.

Hoe haalt men de berichten van gebruikers op zonder ze ergens op te slaan?
Als het in land X is opgeslagen zegt het niets over toegankelijkheid van land Y. Al dan niet via land X.
Hoe denk je dan dat Facebook je foto of berichten die je post kan tonen als die nergens opgeslagen zijn ?
Daarom heb ik ook al die onzin niet. ;)

Laten ze eerst maar eens wat doen aan de privacy van mensen, dat gaat steeds verder de afgrond in helaas.
Je snapt hoe internet werkt?
Uhh, het gaat hier dus om alles wat de rus doet op twitter/facebook, dus elke tweet/post... Als je dat niet opslaat heb je geen social media want niemand kan dat dan zien.
Je vind het dan ook raar dat iemand iets moet geschreven hebben voor jij het kan lezen? (zoals deze reactie?) 8)7
Kun je aangeven waarom het opslaan van je gegevens in een ander land raar is? De Society of Scotch lovers* heeft haar servers in het verenigd koninkrijk staan. De NAW-gegevens van haar leden moeten per land worden opgeslagen? Welk doel wordt daarmee bereikt en mocht dat er zijn, weegt dat op tegen de kosten?
*bestaat niet echt, voordat ik daarmee gezeur krijg.
Als die Scotch liefhebbers zich aanmelden bij een buitenlandse website, zou er niets aan de hand moeten zijn. Jij kan niet weten dat ik een buitenlander ben (die illegale dingen doet), dat kan je van mijn naam niet afleiden. Dus geldt de plaats van vestiging van die Society wat lokaal recht is.

Uiteraard overtreed ik mijn eigen nationale wet, want ik sla mijn gegevens in het buitenland op. Als de KGB jou komt bezoeken dan nemen ze (na wat fysiek aandringen ;-) genoegen met 1) mijn royement op jouw website of 2) Overhandiging van mijn gegevens.

(In beide gevallen: aanpassing van jouw website om andere overtredingen te voorkomen).

Als je echter de Society uitbreidt naar : Scotch and Vodka Lovers en Russisch als taalkeuze beschikbaar stelt. Dan zal de KGB je niet geloven als je zegt dat je niet weet dat door abonnee 123 (a.k.a. dhr P. , Het Rode Plein 1, Moskou) de Russische wetgeving ook op jouw website van toepassing is.

Uiteraard is dhr P. schuldig aan ontduiking van zijn eigen nationale wetgeving, maar dat pleit jouw website niet vrij.

Het doel van die Russische wetgeving, daar kunnen we alleen maar naar vissen. Wellicht zien zij privacy als iets wat ondergeschikt is aan het landsbelang, wellicht vinden zij dat hosting van websites geld in het laatje brengt en wellicht vinden zij dat je niet genoeg onder tafel geschoven hebt. En (uiteraard) deren kosten (voor anderen) van hun regelgeving de Russische wetgevers in het geheel niet. Dus of het door hun geziene nut opweegt tegen de kosten (die zij toch niet hoeven te maken): waarschijnlijk vinden zij van wel.
Een interessant betoog maar iemand stelde dat het raar is dat niet alle gegevens per definitie per land worden opgeslagen.
Nu ben ik zelf voorzitter van de International Barbapappa-users. In ieder land beginnen er kleine chapters te ontstaan. Het is echter niet haalbaar om de NAW-gegevens van de gebruikers in ieder land apart op te slaan. Dat was een beetje mijn betoog. In jouw optiek hoort dat blijkbaar wel. Ik vrees dat wij het niet eens gaan worden.
kleine chapters als : barballa Barbazoo,Barbabright, Barbabeau, barbabravo , ... ? :+
Wel zo handig als je wil dat basis dingen als inlog werkt, plus een simpele security.

BAM, email, password, taal, lokatie, voorkeuren, reserve email, voornaam etc al nodig om op te slaan.

Lijkt me niet zo ingewikkeld waarom data nodig is.
Veronderstellen dat je weet wat een ander denkt is zelden slim.
Veronderstellen dat je weet wat een ander denkt is zelden slim.
"Assumption is the mother of all fuck-ups" , klinkt beter ;)
Dus bij elk bezoek je taal opnieuw invoeren?
Taalvoorkeuren worden via de HTTP headers meegestuurd. Eventuele afwijkende voorkeuren zouden in een cookie kunnen worden opgeslagen. Dus je voorkeurstaal hoeft niet op de server te staan.
Maar als ik alleen op Facebook op een ander taal wil dan moet dat wel opgeslagen te worden. Buiten dat er ook op een publieke pc men ook wel inlogt en de vraag is wat voor taal die daar opstaat.
Ik heb FB op pirate english staan. Daar is volgens mij geen officiële header voor.
Technisch gezien heb je gelijk. Je browser stuurt een "Accept-Language" header waarin de taal staat, dus als je deze correct in je browser (of je OS) hebt ingesteld. Maar veel sites hebben meer opties, eg. light vs dark theme, etc, Anders gezegd, wat is het nut van inloggen als er verder niks opgeslagen wordt. Juist het inloggen zorgt ervoor dat er opgeslagen informatie aan je gebruiker gekoppeld kan worden. Om het even heel simpel te zeggen, als ik dit post, staat mijn naam erboven. Dit hele bericht, en de koppeling ervan aan mijn account, behoort tot de gegevens die opgeslagen worden.
Technisch gezien heb je gelijk. Je browser stuurt een "Accept-Language" header waarin de taal staat, dus als je deze correct in je browser (of je OS) hebt ingesteld.
Maar niet alle sites houden zich daaraan. Ik woon in Nederland en heb Nederlands als voorkeurstaal ingesteld in de browser en Engels (VS) als tweede, maar er zijn een paar sites, zoals XDA-developers, die de cookiemeldingen dan in een hele vreemde taal tonen in plaats van op zijn minst in het Engels. En YouTube zet mijn voorkeursregio steeds op Canada in plaats van Nederland, hoe vaak ik het ook handmatig wijzig.
Dus jij maakt elke keer als je iets wilt posten op Tweakers een nieuw account? Want een password zal toch ook nodig zijn nietwaar?

En als je wilt weten wat ze opgeslagen hebben vraag je dat gewoon even op. Doe ik ook met regelmaat dus ik denk niet dat jij dat beter weet dan ikzelf.
Heel leuk een aardig maar dit is natuurlijk gewoon een boodschapje dat geld voor beide partijen
Niet alleen Facebook en Twitter, ook andere niet-Russische bedrijven hebben hiermee te maken. Bijvoorbeeld de redelijk onbekende e-mail provider Mailbox.org: https://mailbox.org/en/po...mailbox-org-ban-in-russia
Waar ik de indruk krijg dat binnen Europa deze eis voornamelijk is omdat wij buitenlandse datacenters niet vertrouwen IVM privacy, heb ik de indruk dat hier de Russische overheid dit vooral doet om toegang te krijgen tot die gegevens en dat privacy daar "niet vaderlandslievend" is...
Anoniem: 310408
@Yalopa2 februari 2020 12:16
In Rusland heeft de overheid vrijwel zonder enige beperking toegang. Ze komen gewoon langs met een USB stick. Als je je heel heftig verzet komt er een rechter aan te pas maar normaliter is dat niet nodig. Als je weigert loop je opeens tegen allerlei problemen aan. Strenge belastingcontrole, problemen met vergunningen, opeens blijkt je elektrische installatie niet meer goedgekeurd, alles wat het land binnenkomt moet opeens door een douane ambtenaar bekeken worden die helaas ziek is etc etc. Wij hebben het allemaal gehad.
Klopt, Rusland is corrupt. Echter zou het mij niet verbazen als een Apple in Rusland de dans nog wel zou weten te ontspringen, en - andersom - een kleiner bedrijf in de VS niet.

Qua integriteit zitten we in Europa denk ik zo ongeveer het best, en zelfs hier is het niet perfect.
Anoniem: 470811
@Yalopa2 februari 2020 10:31
In Europa is het geen eis (zeker voor niet-overheden). Als bedrijf kun je prima data buiten EU opslaan. Je zult alleen wel een Model Contract Clause moeten afsluiten t.a.v. persoonsgegevens.
Waar ik de indruk krijg dat binnen Europa deze eis voornamelijk is omdat wij buitenlandse datacenters niet vertrouwen IVM privacy, heb ik de indruk dat hier de Russische overheid dit vooral doet om toegang te krijgen tot die gegevens en dat privacy daar "niet vaderlandslievend" is...
Dan is de USA/EU propaganda erg effectief geweest!
Rusland is geen lieverdje, maar dat is de USA ook niet. Dus, zonder een gedetailleerde analyse, welk van deze twee overheden privacy van hun burgers meer schenden, is dit gewoon de nieuwspropaganda na-papegaaien.
Om te beginnen eist de EU niet dat de data in de EU wordt opgeslagen, dus het kan voor de EU al niet zo zijn dat ze dit willen om te kunnen data graaien. Van de Amerikanen is het gewoon bekend dat ze data graaien. En het regime in Rusland laat tegenstanders verdwijnen en vermoorden en heeft een keiharde controle op alle nationale media. Je hoeft geen 'USA/EU' propaganda te geloven om te zien waar ze daar mee bezig zijn. Als er iemand hier naief is ben jij het m.b.t. de motivaties van de russen.
Waar ik de indruk krijg dat binnen Europa deze eis voornamelijk is omdat wij buitenlandse datacenters niet vertrouwen IVM privacy, ..
En het is ook voor de EU makkelijker om de data in te zien....................
Voorzover ik gelezen/gehoord heb is deze maatregel er wel degelijk vooral om toegang tot de gegevens voor het buitenland op ieder gewenst moment af te kunnen sluiten. Als je aan dit soort berichten denkt, en je bedenkt dat data van Facebook zo mogelijk nóg gevoeliger is, is dat niet vreemd.

De Russische overheid heeft verder inderdaad de mogelijkheid om toegang tot gegevens van een verdachte op te vragen, maar dat hebben de overheden in de VS en hier ook gewoon.
Het opslaan in eigen land is natuurlijk heel makkelijk om via een rechter gegevens op te vragen tot zelfs een inval te doen. Wil je als Rusland zoiets in Amerika doen begin je zowat een 3e wereldoorlog.
euhrm, het gaat om gegevens van russische gebruikers?
Dan sla je de data toch encrypted op (in Rusland)?
Jij lijkt wel veel te weten over Rusland.

Welke connectie heb jij met Rusland? Ben jij ooit zelf in Rusland geweest? Heb jij familieleden die in Rusland wonen? Doe jij zaken met Russische bedrijven?

Welke ervaringen heb jij, waardoor jij van mening bent dat Rusland geen rechtstaat is?
In Rusland is het verplicht om gegevens van Russische gebruikers op te slaan binnen de landsgrenzen.
Dat is toch niet realistisch voor veel bedrijven? Hoe doet Tweakers dat bij Russische gebruikers? En hoe weet je dat het een Russische gebruiker is?
Tweakers: lendeninstelling België, Nederland.
Taal: Nederlands en een beetje engels.

Wat zou een Rus hier moeten doen? Daar hoeft tweakers geen rekening mee te houden. Al filteren ze we op IP adres.
IP-filter werkt niet goed, dan kan jij er ook niet bij als je in Rusland bent. Tweakers is dan misschien geen goed voorbeeld, maar voor kleine webshops is het ook niet te doen om de data van Russische klanten in Rusland op te slaan.
Ik krijg hier van tweakers de melding dat ik in het buitenland zit. Waarschijnlijk filteren ze gewoon op het IP adres van mijn provider (want mijn modem heeft in hun netwerk een 10.x.x.x. adres en mijn pc een 192.x.x.x adres en van dat soort adressen kan je niets afleiden). Ik kan (na aanmelden) gewoon reageren. Dus hoezo, kan er niet vanaf het buitenland bij?

Webshops mogen best weigeren zaken te doen met onbekenden en mogen ook weigeren om naar het buitenland te versturen. Dat geldt zelfs als het binnen de EU is. Dus gewoon als een rus een bestelling plaatst, terugmelden dat het geweigerd is en dat hun data vernietigd is. Geen centje pijn.
Mooi er kunnen niet genoeg sancties op deze subversieve bedrijven gezet worden.
Dit is geen (harde) wet, dit is gewoon een keuze. Rusland wil inzage in de gegevens van burgers, alsmede inzage in welke buitenlandse instanties meekijken met Russische accounts. Voor Twitter en Facebook is het gewoon een verzoek, ze kunnen ermee doen wat ze willen.
Het is niet helemaal een verzoek. Als weigering van het verzoek consequenties heeft (en al helemaal als het gaat om een blokkade in het grootste land ter wereld...), is het geen verzoek meer, maar een eis.
Je hebt gelijk, het is inderdaad een eis en geen verzoek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee