Oordopjes van Sony en JBL krijgen komende maanden 'audio switching'-functie

Draadloze oordopjes van Sony, JBL en Google krijgen een beperkte vorm van multidevice-ondersteuning op Android en Chrome OS. De oordopjes kunnen dan zelf van audiobron wisselen, als er bijvoorbeeld een telefoontje binnenkomt op een smartphone.

De functie komt in de komende maanden naar een beperkt aantal oordopjes, zegt Google. Zo moet het mogelijk worden om bij het bekijken van een video op een tablet met de oordopjes in, de software automatisch te laten wisselen als er een telefoontje binnenkomt op een verbonden smartphone.

Het is onbekend welke oordopjes de functies precies krijgen, alleen dat het gaat om modellen van Sony, JBL en Google zelf. De tablet en telefoon laten een melding in beeld zien als de audiobron gewisseld is. Bovendien schakelen de oordopjes automatisch terug aan het einde van een telefoontje. Het is onbekend of de functie ook werkt met audio-oproepen via voip- en videobelapplicaties als WhatsApp en Zoom. De functie komt in de komende maanden beschikbaar.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

11-05-2022 • 20:18

24

Reacties (24)

24
24
15
1
0
9
Wijzig sortering
Mijn Jabra's doen dit gewoon tussen m'n Android telefoon en m'n MacBook.. Zodra ik op één van de twee devices geluid afspeel, dan gaat het andere apparaat op pauze..
Maar die hebben officieel Multipoint ondersteuning in alle waarschijnlijkheid.
Jabra's in-ears hebben in veel gevallen multipointondersteuning en dat zijn een van de weinige opties die dit hebben, zeker van de in-ears. De WF-1000XM4 van Sony hebben dit bijv, niet. Wel kan je handmatig switchen. Met deze feature waar in het artikel over gesproken wordt hebben ze dus kennelijk iets gevonden waarmee langs een andere weg je toch een multipoint-ervaring kan krijgen zonder dat je koptelefoon dit ondersteunt.

Ben benieuwd wat het specifieke verschil is. Het feit dat écht multipoint niet afhankelijk is van de ondersteuning door Android/Chrome OS? En ook of het een feature is die gebruik maakt van een ingebouwde feature van Android/Chrome OS, of dat het langs een andere weg werkt, bijv. op het niveau van de firmware van de in-ears of via het actieve googleaccount.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 24 juli 2024 04:00]

Ik heb zo'n jabra evolve 65 op werk en man, waarom wil je als bedrijf zoveel geld aan troep uitgeven?
De (bouw)kwaliteit is net zo slecht als bootleg koptelefoons, het comfor bestaat niet, je wilt dat ding niet langer dan 5 seconden op je hoofd hebben. Geluidskwaliteit (de speaker drivers, maar ook de microfoon) is alsof je via de vaste lijn belt met een huistelefoon, zo'n 15 jaar geleden. Bagger bagger bagger. Ik snap dat het software technisch "goede" features heeft, zoals integratie met KPN één en ruisonderdrukking (dat matig werkt), maar het is gewoon een product dat niet fijn is om te gebruiken.
Is dit niet hetzelfde als multipoint? Dit zat al op m’n 8 jaar oude Böse SoundLink (on-ears) en was sindsdien m’n nr 1 eis bij het zoeken naar een volwaardige vervanger.
Ik zou nooit meer anders willen!

(De vervanger is de Jabra Evolve2 70 geworden)
dit lijkt op een geïmproviseerde implementatie voor apparaten die dit niet zelf ondersteunen, in dit geval wordt het wisselen afgehandeld door het OS in plaats van de headset zelf.
Dit is een zgn oplossing voor devices die geen multipoint supporten. Mijn bose headsets hebben dit inderdaad, en dat werkt geweldig. Ik heb ook AirPods en daarmee werkt het vaker niet dan wel. Ik hoop voor de gebruikers van Sony dat het beter werkt tussen Android en ChromeOS. Ik vraag mij echter af hoe veel mensen die combinatie gebruiken en voor hoeveel mensen dit dus interessant is.
Een softwarematige simulatie denk ik. Het werkt waarschijnlijk niet wanneer een van de apparaten geen ChromeOS of Android-apparaat is.
Is er dan iets bijzonders aan specifiek die oordoppen? Klinkt namelijk niet als iets wat technisch heel lastig is te implementeren. Ik switch regelmatig mijn device. Op apparaat 1 verbreek ik de verbinding en op apparaat 2 druk ik op verbinden.
Dat doe ik ook. Maar als ik aangesloten ben op mijn laptop en ik neem mijn telefoon op kan ik niet automatisch via de oordoppen. Het is niet echt veel werk maar het zou toch prettig zijn als dat kan.
Maar het is alleen tussen Android en Chrome OS, dus er zal een communicatie kanaal via je Google account lopen. Dus ik ga er van uit dat de telefoon een signaal geeft aan de tablet, deze verbreekt de verbinding met de oordopjes, telefoon verbindt met de oordopjes en je kunt het gesprek aannemen. Bij ophangen gaat het dan precies andersom. (allemaal aannames)
Op iPhone werkt dit best goed. Als ik Spotify aan het luisteren ben op mijn iPhone en daarna mijn iPad vastneem en daarop een Netflix serie opstart nemen mijn Airpods Pro automatisch het geluid van Netflix.
Ik heb net de sony wf1000xm4 het zou heel mooi zijn als deze dat krijgen. Alleen begrijp ik uit het artikel dat het alleen werkt met Android to android. Jammer want ik zou graag mijn telefoon willen kunnen horen als de gebeld wordt en ik kan opnemen als ik gekoppeld ben aan mijn windows 11 laptop.

[Reactie gewijzigd door The_Woesh op 24 juli 2024 04:00]

Mijn Sony XB910N doet dat wel, als ik een spelletje speel op mijn desktop en ik word gebeld op mijn telefoon switched hij zelf naar de telefoon, heeft de XM4 geen functie om 2 apparaten tegelijk te koppelen?
Jouw koptelefoon heeft multipoint-ondersteuning. Dat heeft de WF1000XM4 niet.
De WH-1000XM4 heeft het ook, had verwacht dat de WF-1000XM4 het dan ook wel zou hebben.
Zou je zeggen inderdaad, maar helaas :) Het is ook een ding van de chipset. De V1-chip van Sony die in de WF van gebruik maakt voor de buletooth-tech heeft het kennelijk niet. Al schijnt deze nu geüpgraded te zijn en heeft de WH-1000XM5 volgens de geruchten kennelijk wèl multipoint-ondersteuning. Maar goed, of dit ook zo is gaan we later vandaag zien.
WH-1000XM4 (koptelefoon) heeft het wel, dus de WH-1000XM5 waarschijnlijk ook, nog niet gekeken op de Sony site of het er bij staat.
WF (oordopjes) hebben het schijnbaar dus (nog) niet ingebouwd.
We weten nu dat de WH-1000XM5 (blijft een matige naam, alsof ze met hun hoofd op een toetsenbord vielen en zeiden 'dát gaat het worden') het dus wel heeft. Ik vraag me af of dit betekent met een firmwareupdate de WF-1000XM4 die ook gebruik maakt van de V1 ook échte multipoint-ondersteuning kan krijgen...
Ik had de optie aangezet, maar eigenlijk ook direct weer uit. Bij het aanzetten betekent het dat je bluetooth verbinding terugvalt op SBC, dus geen glorieuze LDAC. LDAC is wel zo'n beetje de reden dat ik voor de WH1000XM4 ben gegaan en niet de Bose 700 (iets aantrekkelijker in prijs en van wat ik gehoord heb, ook comfort).

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 24 juli 2024 04:00]

Zelfde bij de XB910N, als je het aan zet heb je geen LDAC ondersteuning wat een merkbaar verschil in audio kwaliteit is. Volgens mij springt hij dan terug naar AAC, maar kan me vergissen.
Ik heb m ook en moet zeggen, met DSEE Extreme is SBC best prima. Het houdt je goed voor de gek. LDAC valt vrijwel altijd terug naar de lagere bitrates en uit testen blijkt het alleen glorieus te zijn op de hoogste bitrates (990). De 2 andere bitrates (660 en 330) zijn gelijk aan of doen onder voor AptX.
Ik denk het niet, want de AirPods doen dit al een tijdje met alle Apple devices (alleen Apple natuurlijk).
Ik heb veel liever dat Sony de software eens op orde maakt. Wat een zooitje bagger op die WF-1000XM4.

Leuk voor de mensen die iets hebben aan deze functie. Persoonlijk heb ik liever dat mijn oordoppen niet spontaan met ander zenders verbinden wanneer ik (handmatig) verbonden met iets.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.