Sony brengt eind mei inear-LinkBuds S-oortjes uit met anc en gesloten ontwerp

Sony brengt later deze maand de LinkBuds S-oortjes uit: anc-oordoppen die een inearontwerp krijgen. De reguliere LinkBuds-oortjes hebben een ringvormig ontwerp waar geluid doorheen gelaten wordt. De LinkBuds S wegen elk 4,8 gram en zijn daarmee Sonys lichtste anc-oortjes.

De LinkBuds S-oortjes krijgen nieuwe 5mm-drivers en Sony's V1-processor. Deze processor verzorgt de noisecancelling en verbetert volgens de fabrikant de audiokwaliteit. De oordoppen ondersteunen daarnaast Sony's LDAC-codec.

Hoewel de LinkBuds S in tegenstelling tot de reguliere LinkBuds een gesloten inearontwerp krijgen, kunnen LinkBuds S-gebruikers volgens Sony ook de buitenwereld horen tijdens gebruik. Deze functie heet bij Sony Adaptive Sound Control en past de geluiden die de oortjes doorlaten, aan 'op basis van waar de gebruiker is'. De oordoppen herkennen daarnaast wanneer de gebruiker in gesprek is en pauzeren dan de muziek, stelt Sony.

Door dat gesloten ontwerp hebben de LinkBuds S bovendien actieve ruisonderdrukking, waar de normale LinkBuds dit niet hebben. Sony claimt dat het zijn lichtste anc-koptelefoon is, met een gewicht van zo'n 4,8 gram per oortje. Beide oordopjes hebben microfoons voor anc en voor belgesprekken.

De oordopppen hebben een aanraakgevoelige sensor voor besturing en ondersteunen Googles Fast Pair-functie om snel verbinding te maken met Android-apparaten. De accu's van de oortjes kunnen met ruisonderdrukking aan zes uur mee, met de meegeleverde oplaadcase kunnen de oordoppen veertien uur langer mee. Vijf minuten laden in die case geeft een uur luistertijd, meldt Sony.

Sony's LinkBuds S-oortjes verschijnen in de kleuren wit, zwart en ecru. De oortjes zijn vanaf eind mei beschikbaar en kosten dan 'ongeveer' 200 euro.

Door Hayte Hugo

Redacteur

18-05-2022 • 18:00

34 Linkedin

Reacties (34)

34
33
11
4
0
19
Wijzig sortering
De oordoppen ondersteunen daarnaast Sony's LDAC-codec, die muziek kan upscalen.
LDAC doet niet aan kwaliteits-upscaling. Daar is DSEE voor, wat alleen maar werkt met lage kwaliteit audio (lees: vergelijkbaar met MP3).

LDAC is een Bluetooth standaard die meer bandbreedte gebruikt dan bijvoorbeeld AAC/aptX en daardoor in staat is om een hogere kwaliteit audio te verwerken (tot bijna 1Mb/s).
Op die manier kan je dus een gemiddeld FLAC bestand nagenoeg een-op-een afspelen.
Het is adaptief (als je dat wilt), zodat het zich aan kan passen aan de verbindingssterkte. Het is bovendien open-source en dus een vrij te gebruiken CoDec die je ook op veel andere merken telefoons tegenkomt, ook op goedkopere modellen van de wat meer ongebruikelijke merken.
Door dat gesloten ontwerp hebben de LinkBuds S bovendien actieve ruisonderdrukking,...
De accu's van de oortjes kunnen met ruisonderdrukking...
Ruisonderdrukking is niet hetzelfde als noise-cancelling.
Vroegah had je ruisonderdrukking op je Walkman (om maar even in de Sony sfeer te blijven).

Noise-cancellation is het onderdrukken van geluiden van buitenaf door het actieve gebruik van "anti"-geluid. Simple uitleg, ik weet het.
Als je het persé wil vertalen dan zou ik iets als "rumoer-onderdrukking" gebruiken.

@Hayte Ik heb geen zin om een heel Feedback artikel te starten, maar het is misschien handig om een paar aanpassingen te maken, tenzij je vindt dat ik het mis heb :)

[Reactie gewijzigd door Dazenet op 19 mei 2022 02:51]

Bedankt voor je reactie, ik heb de verwijzing over upscaling weggehaald :) Over ruisonderdrukking: dat is inmiddels hoe wij als Tweakers noisecancelling vertalen, zie bijvoorbeeld ook deze review van eerder dit jaar.
Discussie verplaatst naar hier.

Bedankt voor je reactie!
De oordoppen herkennen daarnaast wanneer de gebruiker in gesprek is en pauzeren dan de muziek, stelt Sony.
Hmmm zouden ze dan ook herkennen wanneer iemand meezingt (of probeert mee te zingen)? Lijkt me lullig voor die mensen die mee willen zingen maar zo'n monotoon geluid uitbrengen dat de dopjes denken dat ze gesprek zijn. Then again, misschien is dat juist wel goed voor de andere mensen in de omgeving.

[Reactie gewijzigd door El Psycho op 18 mei 2022 19:30]

Uit mijn ervaring met de WF1000XM4 -- nee. Ik heb het dan ook uitgezet daarop.
Ik ook. Vreselijke functie!
Als je even plezier hebt en een riedeltje meezingt, stopt je muziek!

Ik hoop overigens dat de software op deze buds beter werkt dan op de XM4, want dat is toch wel iets dat op den duur heel vervelend is. De bediening werkt alleen maar als de doppen werkelijk in je oor zitten, soms werkt de bediening wel op één bud, maar niet op de andere. Je kan ze niet uitzetten (hoewel ze automatisch uit zouden moeten schakelen gebeurd dat ook niet, en zit je dus soms gewoon met een lege oordop) ...de lijst is langer.

[Reactie gewijzigd door Dazenet op 19 mei 2022 02:42]

Hoe oorsmeerproof zijn deze oordopjes?
Met mijn Samsung oordopjes vind ik dat een groot probleem. Na een tijdje ia het volume een stuk zachter en niet makkelijk zelf schoon te maken.
Ik gebruik zelf Comply tips (TSX Series), die hebben een wax-guard en zijn veel beter dan de Sony tips.
Het houdt je oordopjes schoon en geeft je een betere passieve noise-reduction.
Ze moeten wel om de zoveel tijd worden vervangen.

Mocht je beslissen om voor deze tips te gaan (kan natuurlijk voor iedere ander type oordopje, zolang het maar in je charger case past!), dan hoef je niet voor het specifieke Sony-oordopjes model te gaan.

Dat deed ik eerst wel, maar ik ben snel weer naar mijn TSX Series gegaan.
Hoe zit het met de (spat) waterdichtheid? Dat vind ik voor dit soort oortjes (zeker gezien de prijs) wel een aardige must in het (uitzonderingen daargelaten) regenachtige Nederland. Ze zien er wel mooi uit en kunnen nog wel eens de opvolger gaan worden van mijn LG Tone Free DFP9. :-)

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 18 mei 2022 18:18]

Ja, ze hebben IPX4.
Krijgen we tegenwoordig lokale reclame foto's van Sony? Zie die laatste foto met tram en straatkunst, is bij het Leidseplein in Amsterdam. :+
Zou ook wel verstandig zijn, als je je doelgroep wil bereiken moet je ze kunnen aanspreken op zaken waar ze zich in herkennen of kunnen verplaatsen.
Het concept met een Aziatische dame met een aziatisch vliegveld spreekt niet aan voor de Nederlander.

Een Nederlandse stock photo met daaroverheen een dame gephotoshopt (en multicultureel voor de pluspunten) wordt spreekt meer aan.
Haha, lijkt me niet handig om de Linkbuds uit de eerste foto in te doen. Dan hoor je alles alsnog 8)7
Dit is in feite in vervanger van de verouderende WF1000XM3 oortjes en is vergelijkbaar qua ANC.
Maar dan een stuk kleiner, lichter en comfortabeler. Voor 180 euro bij release een best goede optie, met name als ze over een paar maanden gaan dalen!
Was de vervanger van de WF1000XM3 niet de WF1000XM4?
Klopt. De Linkbuds S is een goedkopere optie dan de WF1000XM4.
Interesante review van iPhonedo, die de ANC vergelijkt met de airpods pro.

Al weet ik niet hoe accuraat zijn testen zijn (gewicht bij hem is 4gram, Sony zegt 4.8 ? Lijkt me dat een manufacturer juist altijd zo goed mogelijke specs wilt doen, dus ik vertrouw de Sony's 4.8 meer dan de 4 van zijn keukenweegschaal)
Origineel wel maar de WF1000XM3 is in prijs gedaald en recent EOL geworden, nu zullen de Linkbuds S de vervanger worden van de XM3 die op het moment rond de €150 hangt en vaak goedkoper te vinden is.
Ik wil vooral weten of ik mijn (motor)helm strak over mijn hoofd kan trekken zonder dat deze oordopjes uitvallen.

Is er een mogelijkheid tot testen, via Sony of elders, voor definitieve aanschaf?
Ja hoor...online bestellen en terugsturen als het niet voldoet.
Dit Sony ontwerp (net als de XM4) is vrij glad en ik denk dat het je wel gaat lukken. Ze huizen redelijk goed "in" je oor.
Dit is voor maar weinig oordopjes een ding. Verder lijkt me dat je gehoor ook relevant is op de motor? Sluit je jezelf niet volledig af van de omgeving? Zou eerder naar iets als de reguliere LinkBuds kijken met dat open design. Maar die steken ook redelijk uit.
Eigenlijk wil je voor motorrijden gewone Alpine oordopjes (voor bescherming, dus niet voor muziek o.i.d.) om de ruis van de rijwind te dempen. Door die ruis raak je na een bepaalde periode erg vermoeid en het is erg slecht voor je gehoor. Ik vind het ook echt niet kunnen om tijdens het rijden muziek te draaien. Slecht voor je eigen veiligheid. Je wil je omgeving zo goed mogelijk kunnen horen. In de auto harde muziek draaien tijdens het rijden is ook een dikke nono. Zo vaak gezien dat mensen een politiewagen niet horen.
Tsja, en toch zie je in de verschillende topics op GoT mensen zeggen dat ze het wel fijn vinden om met earbuds met ANC aan in de auto te zitten. Ook Van Ballegoie heeft gezegd dat hij met een ANC koptelefoon in zijn auto zat (was nog in de Hardware.Info tijd had destijds een Speedster).
Hmm, ik weet niet hoe goed ANC het geluid van een sirene dempt om eerlijk te zijn. Zelf draag ik ze alleen in de bus met ANC aan. Het dempt de brom heel fijn, maar kwebbelende mensen gaan er dwars doorheen.

Ik heb zelf de Sony WF-SP800N earbuds. Helaas schakelt de ANC altijd automatisch aan bij het in gebruik nemen. Dus je moet letterlijk elke keer die app openen om het uit te zetten want negen van de tien keer wil je noise cancelling uit hebben.
De ANC van dit soort oordopjes is niet zo heel erg goed. In vergelijking met over-ear headphones is het mischien 30%. Je hoort echt nog wel genoeg buiten-geluid, als je natuurlijk de muziek niet te luid zet.
Ben ik niet met je eens. Juist in-ears hebben al een zeer effectieve passieve geluidsonderdrukking doordat ze in je oorkanaal zitten en alles afsluiten. Toen die in-ears met rubberen tips een ding werden stopte ik met muziekluisteren op de fiets. Als daar dan ook nog een ANC bij komt, hoor je al helemaal niets meer. Ik heb best veel van dit soort TWS in-ears geprobeerd, zowel in het hogere als het lagere segment, en zelfs bij matige volumes krijg je echt weinig mee van buiten.
Misschien je muziek volume wat lager zetten?

De vergelijking was ANC op oordopjes met die van hoofdtelefoons, en als jij de ANC van Sony test met een hoofdtelefoon en daarna de oordoppen indoet, dan merk je gewoon hoeveel meer je dan nog hoort.

Ieder moet voor zich uitmaken wat ze acceptable en veilig vinden, maar als je volume zo luid staat dat je niets meer van de buitenwereld waarneemt dan zou ik mij eerst meer eens zorgen maken over eventuele gehoorbeschadiging.

Daarbij valt het frequentiebereik van een sirene helemaal niet binnen dat van de noise-cancelling.
Wanneer ik zeg 'niets', bedoel ik niet letterlijk 'niets', meer dat het dermate gedempt is dat het naar mijn mening niet verantwoord is om met een gehoor van dat niveau je in het verkeer te bewegen.

Je hebt het verder over een sirene, en inderdaad hoor je dergelijk hoge tonen en zaken die minder voorspelbaar zijn als een pratend persoon wel. Maar bijv. een auto die een wat lager geluid maakt geldt wat anders voor. Ook meermaals meegemaakt dat ik mensen in mijn omgeving tijdens het wandelen totaal niet in de gaten had. Een jogger die opeens voorbij komt, of mensen die achter me bleken te lopen.
Ik heb een scorpion exotech en de xm4. Kost erg veel gepriegel en geduld om ze een klein beetje goed te krijgen. Ze zaten bij niet goed genoeg om profijt te hebben van ANC, want daar ging ‘t mij om. Gesproken instructies van de navigatie was daarbij een plus en muziek vond ik persoonlijk te veel afleiden van het motorrijden.
Betere eartips gebruiken, maakt heel veel verschil.

Ik kan mij voorstellen dat je geen muziek wilt afspelen, en dat hoeft natuurlijk ook niet.
Je kan oordoppen prima gebruiken om je gehoor te beschermen, beter naar de navigatie te kunnen luisteren en een algehele prettigere ervaring te hebben.
Sony en naamgeving is een slechte combinatie. De LinkBuds S horen in dezelfde serie als de LinkBuds, maar zijn compleet verschillend. Had deze dan iets van WH800XM4 (of 5 om ze in lijn te houden met de over-ear) genoemd oid.
De oordoppen herkennen daarnaast wanneer de gebruiker in gesprek is en pauzeren dan de muziek, stelt Sony.
Dat zou ik graag zelf willen instellen: Als ik naar muziek luister, dan zou de muziek (spottify e.d.) gewoon door mogen spelen, maar dan wel zachter. Als ik naar een verhaal luister (storytel e.d.) dan wel op pauze (en na de pauze een paar seconden terug). En ja, als de navigatie iets te melden heeft, dan gewoon doorgeven, anders mis ik de afslag.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee