Renders tonen Sony-oordopjes met afwijkend ontwerp

Er zijn renders verschenen van nieuwe oordopjes van Sony, die LinkBuds of WF-L900 zouden gaan heten. De oordopjes hebben een afwijkend ontwerp met twee delen. Het gaat niet om in-ear modellen, maar om een on-ear systeem.

TechInsider twitterde de renders, maar vermeldt behalve actieve ruisonderdrukking geen specs of functies. De actieve ruisonderdrukking moet functioneren zonder passieve ruisonderdrukking, want de oortjes zijn niet ontworpen om het oor af te sluiten. De oordop lijkt alleen in de oorschelp te zitten en daar het geluid te produceren tegen de gehoorgang aan.

Sony maakte eerder in-ear modellen in de vorm van bijvoorbeeld de WF-1000XM4. De oordopjes zouden op de markt komen als LinkBuds of als WF-L900. Er is nog niets bekend over de prijs. Sony kondigt doorgaans eind februari nieuwe producten aan tijdens telecombeurs Mobile World Congress in Barcelona. Die beurs begint over drie weken, maar Sony kondigde al eerder aan niet fysiek op de beurs aanwezig te zijn.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-02-2022 • 11:54

46 Linkedin

Reacties (46)

46
44
24
1
0
8
Wijzig sortering
Ik vind het nog lastig om een voorstelling te maken hoe deze er precies uit gaan zien als ze gedragen worden door iemand.
Dat gaat er ongeveer zo uitzien met als disclaimer dat de bron niet te verifieren is. Maar het lijkt ergens wel aannemelijk dat de oortjes zo zullen worden gebruikt.

[Reactie gewijzigd door stin00 op 7 februari 2022 12:04]

Volgens mij is het plaatje verkeerd om. Het dikste deel kan je niet klemmen in je oorschelp, maar de O-ring wel. Het dikste deel komt dan gewoon voor de oor ingang. Kijk maar naar de buds live waar de dunne "wings" in de oorschelp "klemmen".
Edit:
Kijk ook maar naar dit plaatje: https://twitter.com/TechI...90148059979956225/photo/3
Daar zie op 1 van de 4 een rode "R" voor rechts (right) en probeer die dan eens in je rechteroor te plaatsen. En uit het zwarte vakje komt het geluid.

[Reactie gewijzigd door Mr_Blobby op 7 februari 2022 14:20]

lijkt me toch echt dat het geluid uit het O-gedeelte komt, dus het plaatje zou dan wel kloppen.
Ik ga ervan uit dat het plaatje klopt. Sony heeft patent op de "ventilated earbuds". Ze hebben er in het verleden zelfs al eens een aantal gemaakt, maar dan vooral als gehoorapparaat.
Het gat moet ervoor zorgen dat de gehoorgang open blijft. Dat maakt dat deze earbuds veel langer gedragen kunnen worden zonder nadelige effecten op het oor. Bij het afsluiten van de gehoorgang kan dat broeierig warm worden, met wat pech kan dat irritatie of zelfs een oorontsteking veroorzaken.

Voordeel van het gat is ook dat je de oortjes niet uit hoeft te doen om "normaal" te kunnen horen. Normaal mag je wel tussen aanhalingstekens zetten, want het geluid zal wel (iets) anders zijn dan zonder de earbuds. De vorm van de oorschelp is immers voor een deel verantwoordelijk voor hoe je geluiden hoort.
Zeker een goede vooruitgang. Een nachtvlucht slapen met mijn Shures in als passieve noise canceling heeft mij jarenlang jeukende oren veroorzaakt. Heerlijk voor bacterien die broeiende gehoorgang...
Ik kan de in-ear dopjes ook niet verdragen. Waarschijnlijk zijn mijn oren te gevoelig als gevolg van de vele oorontstekingen die ik in mijn jeugd en kinderjaren heb gehad.
Alleen half-open "over the ear" systemen kan ik verdragen, maar zelfs dat houd ik niet al te lang vol.
De yawbone systemen kunnen natuurlijk ook, maar die heb ik nog nooit geprobeerd.

Het gat heeft overigens weinig effect op noice-canceling. Alleen de lage frequenties (die normaal gedempt worden door de fysieke blokkade) zullen wat beter doorkomen. De speakertjes kunnen het anti-geluid daarvoor simpelweg niet produceren.

Zodra ze verkrijgbaar zijn ga ik ze testen !
Nadeel lijkt me wel dat je hele omgeving mag meegenieten van je muziek. Met zo'n open ontwerp moet er toch wel aardig wat geluid weglekken.
Vergeleken met de huidige oordopjes die de gehoorgang volledig afsluiten zal er zeker meer geluid weglekken. Ik denk niet dat dat nadelig zal zijn voor de drager zelf. De omgeving zal iets meer horen, maar heel veel zal dat niet zijn. Zo dicht bij je trommelvlies hoeft het geluid immers niet al te hard. Anderen zitten al gauw op een meter afstand, terwijl je trommelvlies maar een paar centimeter van het oortje is verwijderd.

Het is ook best mogelijk dat het geluid er ook nog op vooruit gaat. De bestaande oordopjes creëren een afgesloten ruimte met een lichte overdruk. Je trommelvlies kan daardoor (in theorie) iets minder vrij trillen.
Als ik kijk naar de perforatiegaatjes voor het geluid en het extra boogje bovenaan het dikke deel denk ik dat het plaatje toch wel redelijk accuraat is.
Op de plaatjes die je lint zie je dat het "massieve" gedeelte nog een plastic uitstulpinkje heeft en het contact voor opladen. 2 dingen die typische dingen voor buiten de gehoorgang.
Ik heb het idee dat dit wel gewoon echte buds zijn, maar dan wel waarbij dus gewoon geluid van buitenaf goed hoorbaar is door het gat, dat deel gaat dus dan ook IN je oor. Want on ear lijken het me echt niet, dan zouden er 'haken' aan zitten waarbij je ze om je oorschelp kunt hangen.
dan hebben we ook geen anc meer nodig tog ? dit ken tog nooit goed gaan klinken als er van buiten af veel geluid kom, ,
ik vraag me meer af hoe gaan ze klinken
Ik heb hele smalle gehoorgangen, dus een in-ear-systeem werkt niet bij mij. Daarbij wil ik mijn omgeving kunnen blijven horen; op de fiets/in het verkeer, op het werk, etc. Ik snap dan ook de hele 'noise canceling'-trend niet, voor mij is dat juist een no-go.

Ik gebruik op kantoor een Grado GW100, dus een hoge kwaliteit open constructie koptelefoon zonder enige vorm van noise canceling.

Ik ben echt geen audiofiel, maar ik heb 1000x liever een echte reproductie van muziek dan kunstmatige ingrepen zoals een actieve EQ om omgevingsgeluid te filteren.

Dus deze dopjes van Sony zouden zomaar een goede match met mijn wensen kunnen zijn! Mits die ruisonderdrukking uit te schakelen is ...
Samsung Galaxy Buds Live is je vriend. Geen noemenswaardige noise cancelling, ook al zet je die aan, on-ear. In mijn oren een perfecte fit en meer dan degelijk geluid ook.
Accu's doen het om de nabij 6 uur en ik kan ze makkelijk die 6 uur inhouden, zonder irritaties.
Ik ben blij hier wat liefde voor de Buds Live te zien. Het zijn de enige oortjes die bij mij blijven zitten en niet m'n gehoorgang helemaal afdichten. Gewoon lekker podcast luisteren met 1 oortje, of heel soms met 2, en ondertussen prima je omgeving in de gaten kunnen houden (kinderen, collega's, enz.) Als ik me wil afsluiten doe ik m'n Sony over ears met ANC op :)

Dus ik juich deze Sony oortjes wel toe. Begon al een beetje te vrezen dat er niets meer in die trant uit zou komen (helaas vallen de AirPods en gelijken direct uit m'n oren).
Weet dat noise-canceling ook de andere kant op werkt: je kunt de omgevingsgeluiden (of zelfs specifiek spraak) versterken.
Het hoeft niet aan te staan hè... Ik heb het op mijn wf1000-xm3's meestal uit staan als ik buiten loop met de hond luisterend naar een audioboek, maar soms als je langs lawaai loopt is het fijn om even aan te zetten.
Ik heb om de redenen die je noemt de Galaxy Buds Live van Samsung.
Ik kan het verkeer nog steeds horen en er zit niks in mijn gehoorgang.
Ik heb er zaterdag nog ruim 100 km mee gefietst op de gravelbike en ze vallen (bij mij) niet uit.
De eerder genoemde Aftershockz heb ik geprobeerd maar daarvan ik de lage tonen veel te zwak.
Daarbij wil ik mijn omgeving kunnen blijven horen; op de fiets/in het verkeer, op het werk, etc. Ik snap dan ook de hele 'noise canceling'-trend niet, voor mij is dat juist een no-go.
Noise cancelling is heerlijk als je bijvoorbeeld in een luid kantoor zit, of op een plek met veel zoemende machines. Maar het feit dat dat bestaat betekent natuurlijk niet dat je daar altijd en overal gebruik van maakt.

Ik heb zelf de WF-1000XM4, de noise cancelling werkt best goed, maar dat vind ik dus echt vervelend om aan te hebben als ik er gewoon buiten mee loop omdat je totaal wordt afgesloten van de buitenwereld, en ik ben graag alert. En dus staan de dopjes in die situaties op ambient mode, zodat omgevingsgeluid juist versterkt wordt ipv afgezwakt (wat ook wel nodig is aangezien de dopjes van zichzelf al een behoorlijke passieve demping hebben). Zodat ik ook gewoon fatsoenlijk kan communiceren met een winkelbediende als ik iets afreken, of de buschauffeur bij het instappen.

Ik vind je mening wat betreft de "noise cancelling trend" dan ook ietwat kortzichtig :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 7 februari 2022 13:34]

Minste wat je kan doen is even je oordopjes uit te doen als je met iemand in gesprek gaat, of de bus in gaat imho
Ah, tweakers zou natuurlijk tweakers niet zijn als er niet gevirtue-signalled wordt :Y). Nee, het minste wat je kunt doen is gewoon helemaal niets en de buschauffeur negeren.

Maar met ambient mode aan en muziek uit ben ik gewoon in staat normaal te communiceren. Waarom moeten de dopjes dan ook nog uit? Voor een vals gevoel van beleefdheid wat eigenlijk nergens op slaat? Als ik slechthorend ben, heb ik toch ook dingen in mijn oor? (wat niet eens zo heel ver van de werkelijkheid af is, ik ben behoorlijk discodoof en heb best veel moeite met het verstaan van stemmen in een rumoerige ruimte)

Mondkapje ook maar af, zodat de chauffeur kan zien dat ik gewoon vriendelijk kijk?

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 7 februari 2022 16:41]

Het lijkt me nogal lastig om een goede bas te produceren op deze manier. Ben erg benieuwd hoe ze dat doen, en de reviews uiteraard.
het lijk me lastig om anc / nc te gaan gebruiken , en hoe gaat het in zijn geheel klinken , dat gat laat veel geluid ontsnappen of naar binnen komen, dan ken je beter een smart glasis dragen
Anoniem: 30722
7 februari 2022 11:58
Lijkt op een alternatief voor bone conduction condition modellen zoals aftershockz die levert.
Ideaal in het verkeer, wel muziek, maar niet afgesloten voor je omgeving.

(Al zie je mensen met complete koptelefoons op in de auto anno 2022, sommige nemen veiligheid wel serieus en dan lijkt dit al een stuk beter, zonder is natuurlijk het beste)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 7 februari 2022 12:43]

Moest ik ook meteen aan denken. Zelf nooit getest, maar mn neef was hier best enthousiast over.

Zelf nog erg tevreden over de in ear Jaybirds, maar erg benieuwd naar de werking en ontvangst van deze opzet. Altijd tof om vernieuwing te zien!
bone condition
Bone conduction
Dat ja 👍 ga ik mijn autocorrect even uitleggen 🙈🤣

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 7 februari 2022 12:43]

Koptelefoon op in de auto? Als bijrijder mag ik hopen?
Ik heb het serieus gezien. De redenatie is dan dat ze het relaxer vinden, want geen rij-geluid. Ja, compleet onverstandig. Ik heb op GoT zelfs iemand gezien die een in-ear zocht voor in de auto. Nu ik erover nadenk, Eric van Ballegoie reed/rijdt een Speedster, en ook met een koptelefoon op.
Tja, als je een knal hoort is het veelal te laat? :)
Omdat ze geen bloetoet in de auto hebben. ;)
Genoeg mensen die ook gewoon hun radio op vol volume aan zetten, net zo onveilig en deste hinderlijker
Of mensen die gewoon doof zijn, belachelijk dat die mogen autorijden.
Zie er genoeg die dat achter het stuur doen :+

Kom echt wekelijks mensen tegen op die manier. Dan hoop je maar dat het geen noice cancellation heeft, want dan horen ze helemaal niets meer. Gok dat de autoradio geen spotify of Bluetooth heeft en ze tot deze ‘oplossing’ zijn gekomen.
Heb ik ook, oude auto, goedkope autoradio, dus geen BT of wat dan ook.
Koptelefoon instellen op audio doorgifte en je hoort alles :)
Vraag me af hoe dat in het oor blijft zitten, met in-ear modellen al problemen genoeg :+
Maar het zou zo maar kunnen werken, erg benieuwd naar reviews.

ot: Daarnaast een paar o-ringen eraan en je hebt oorbellen 8)7
Interessante optie. Een meer open-ervaring met een in-ear kan goed werken. De Samsung Galaxy Live Buds (de zogenaamde boontjes) hadden onbedoeld dit effect ook en vind ik in de ervaring een van de meest prettige in-ears die ik getest heb. Jammer dat Samsung dat concept in de ban gedaan lijkt te hebben, terwijl ik ze graag wat zaken had zien dumpen zoals ANC en in plaats daarvan betere drivers en microfoons had zien toepassen (niet dat het geluid zowel in- als uitgaand verkeerd was, maar de ANC was waardeloos tenzij ze perfect in je oren pasten).

Ben benieuwd of deze Sony-inears daadwerkelijk op de markt komen. Ik zou het graag zien, maar commercieel gezien is het misschien geen verstandige keus. Hoewel Sony misschien genoeg naam opgebouwd heeft dat mensen het serieus zouden willen proberen. Hopelijk is het begeleidende verhaal van Sony dan ook goed.
origineel zijn ze in ieder geval wel, maar ik vraag me af of je niet veel te veel omgevingsgeluid hoort (ik dacht eerst dat het geluid niet uit het donut-gedeelte kwam)

dat je op deze manier je gehoorgang niet helemaal afsluit is natuurlijk wel veel beter voor je oren, het verbaast me hoe weinig mensen weten/merken hoe slecht in-ear dopjes zijn - zelf kan ik ze niet eens langer dan een uurtje dragen zonder last te krijgen.
Weer iets raar. Geen enkele van de Sony's zitten me eigenlijk perfect. Had wat last met de WF1000XM3, iets minder last met de XM4 maar sinds kort Beats Fit Pro en... yes. Helemaal goed. Normale vorm en wings graag.
Oren zijn uniek. Wat voor de een geweldig werkt kan voor de ander totaal niet werken.
Misschien offtopic,
Heb 4 maanden geleden voor 15 Euro mijn oordopjes bij de Zeeman gekocht
Prima kan zo +-3 uur muziek luisteren, Leeg in de lader, en na 15 minuten kan ik weer luisteren.
Nou is hier thuis wat audio betreft nog alles analoog, maar ben zeer tevreden over de kwaliteit van deze Zeeman oordopje, voldoende Low, mid en high
Als hoop dat deze dezelfde werking hebben als de Xperia Ear duo. Dus ook muziek luisteren en gesprekken om je heen kunnen volgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee