Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Sony WF-1000XM4 Review

Plezant lawaai en zalige stilte

19-09-2021 • 06:00

177 Linkedin

Review

Samengevat

De WF-1000XM4-oordoppen zijn een behoorlijke stap vooruit ten opzichte van de WF-1000XM3. De oordoppen hebben een paar kleine minpunten, maar zetten op veel andere vlakken een nieuwe standaard neer. Geluidskwaliteit, noisecancelling, maar ook de uitgebreide functionaliteit en goede accuduur zijn belangrijke pijlers voor deze draadloze oordoppen. Ze zijn niet goedkoop, maar bieden wel veel voor je geld.

Pluspunten

  • Goede geluidskwaliteit met optioneel hoge bitrates
  • Fijne filtering en doorgifte omgevingsgeluid
  • Prima accuduur
  • Uitgebreide functionaliteit en app

Minpunten

  • Beperkte bedieningspresets
  • Zit niet bij iedereen even lekker
  • Hoge prijs ten opzichte van concurrentie
Tweakers zegt: Ultimate

Getest

Sony WF-1000XM4 (Zwart)

Prijs bij publicatie: € 279,-

Vanaf € 209,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Je ziet door de bluetoothoordopjes het bos nog maar nauwelijks, maar als met name Apple of Sony een nieuw setje uitbrengt, spitst menigeen zijn of haar oren. Bij Sony is de reden daarvoor dat de fabrikant een goede naam heeft op het gebied van draadloze hoofdtelefoons en oordoppen. Daarnaast was Sony er vroeg bij. De voorganger van de WF-1000XM4, bekend onder de al even fantasieloze naam WF-1000XM3, had een zeer goede geluidskwaliteit, maar ook noisecancelling. Dat was in juli 2019, slechts een maand of drie na de introductie van de eerste AirPods. Je hoeft trouwens niet te zoeken naar draadloze oordoppen met de naam WF-1000XM1 of WF-1000XM2, want die bestaan niet. De voorganger van de WF-1000XM3 is namelijk de WF-1000X, die al in 2017 uitkwamen.

De WF-1000XM4 heeft een heel aantal nieuwe features en verbeteringen ten opzichte van zijn voorgangers. Zo is er nu een IPX4-waterdichtheidscertificering, en zijn de case en oordoppen zelf een stuk kleiner. Ze hebben naar verluidt wel een betere noisecancelling, geluidskwaliteit én accuduur. Ook is er nu botgeleidingstechnologie ingebouwd, voor een betere gesprekskwaliteit. Dat is niet niks, maar de prijs is evenmin voor de poes: 280 euro en dat is in de drie maanden dat ze uit zijn, nog in geen enkele winkel in de Pricewatch veranderd. In deze korte review, lees je of wij vinden dat ze het waard zijn.

Ontwerp

De oordoppen zijn zo'n tien procent kleiner dan de Sony WF-1000XM3. Als je ze naast elkaar legt, blijkt dat ook. Sony heeft goede zaken gedaan wat het ontwerp betreft, want als we ze los van elkaar in onze oren en handen hebben, voelen de nieuwe WF-1000XM4-oordoppen veel kleiner aan. Ze zijn dan ook een stuk langwerpiger en iets boller. Het ontwerp is toch al een stuk strakker en er is ook wat van het gewicht afgegaan, zij het niet veel.

Oordoppen AirPods Pro WF-1000XM4 WF-1000XM3
Gewicht 5,4g 7,3g 8g

De oordoppen zijn niet de lichtste, maar daarmee hebben we op zichzelf niet veel problemen. Helaas heb ik er wel last van dat ze niet lekker zitten bij langdurig gebruik en dat heb ik maar sporadisch met oordoppen. De oorzaak is de verdikking van de oordop bij de achterkant van de concha van het oor. Aan het kraakbeen gaat het na een uurtje irriteren en dat heeft tot gevolg dat ik ze uit wil doen. Uiteraard zal niet iedereen dit probleem hebben, want geen twee oren zijn hetzelfde. Sterker, ik heb er ook alleen last van bij mijn linkeroor.

Bij de WF-1000XM4 krijg je alleen opzetdopjes die gemaakt zijn van polyurethaanfoam. Dat kennen we van de WF-1000XM3, maar toen zaten er ook siliconendopjes bij. Er worden maar drie maten meegeleverd, maar we denken dat vrijwel iedereen wel de juiste maat kan vinden, aangezien foam een stukje meer kan uitzetten dan siliconendopjes. Zoals gebruikelijk passen de middelste dopjes bij mij prima. Het voordeel van foam is dat het beter afsluit dan siliconen.

Het foam zet langzaam uit als je het inknijpt. De beste manier van de oordopjes in doen is dan ook door ze eerst te rollen tussen je vingers en dan in de oren te doen. Het dopje zet dan uit en vormt zich perfect naar de gehoorgang. Je kunt ze ook gewoon in je oor duwen zoals je met siliconendopjes doet, maar dan heb je kans dat ze minder goed aansluiten. Een nadeel van deze oordoppen van foam is dat het toplaagje makkelijk loslaat. Dit is flinterdun, dus voorzichtigheid is geboden.

De WF-1000XM4-oordopjes hebben nu een IPX4-certificering. Dat houdt in dat ze niet stofdicht zijn, maar wel getest bij besproeiing onder eender welke hoek met tien liter water per minuut. Het komt erop neer dat je in een fikse regenbui kunt lopen met deze oordoppen in, zonder dat ze het begeven. Zelf hebben we ze een weekend lang buiten laten liggen. Het regende zo nu en dan best stevig en inderdaad, ze hebben het overleefd.

Het oplaaddoosje van de WF-1000XM3 is erg groot en zonder meer een nadeel van die oude oordoppen als je ze mee wilt nemen in je broekzak. Het doosje van opvolger WF-1000XM4 is gelukkig een stuk kleiner; het scheelt wel veertig procent. Dat is erg fijn, maar nog altijd niet ideaal. Het doosje is bijvoorbeeld lager dan dat van de AirPods Pro, maar toch vervelender om in je broekzak te hebben, want het is een stuk dikker.

Bediening en functionaliteit

De bediening van de oordoppen gebeurt door middel van tikken op de zijkant. Bij veel oordoppen moet je best hard tikken op het aanraakvlak om ze te bedienen, wat doordreunt, maar dat is bij de Sony WF-1000XM4 gelukkig niet het geval; een licht tikkie is voldoende. Als we meer dan eens moeten tikken op het oordopje, wordt dit weleens minder goed geregistreerd, dus er is nog plaats voor verbetering. Je kunt in de app instellen welke bediening elke dop op zich neemt. Daarbij zul je moeten kiezen voor twee van de drie bedieningspresets, want je hebt maar twee doppen.

Standaard is de rechter voor het bedienen van media en gespreksfuncties, de linker voor het instellen van omgevingsgeluid en noisecancelling. Wat we hieraan zouden willen veranderen is dat je kunt kiezen of je een stem wilt horen om dit te bevestigen, wat nu het geval is, of een kort geluidseffect. Een fijne functie is dat je het oordopje ook kunt vasthouden als je kort met iemand wilt praten. De omgevingsgeluidsmodus gaat dan aan en de muziek zacht, tot je het weer loslaat. De derde preset is voor het volume. Tikken is volume omhoog en ingedrukt houden is volume omlaag.

De app van de WF-1000XM4 is enorm uitgebreid voor oordopjes. Het begint al met het feit dat je kunt zien welke codec momenteel gebruikt wordt. Dat zien we niet vaak. Je ziet de actuele accupercentages en ook meteen de huidige instelling van de adaptieve geluidsregeling. De oordoppen registreren namelijk of je stilstaat, wandelt, rent of je in vervoer begeeft. Op basis daarvan wordt desgewenst automatisch de noisecancelling of omgevingsgeluidmodus aangezet. We zouden alleen nog graag zien dat je ook de equalizer kunt aanpassen aan deze situaties. Bij rennen en vervoer zou je dan meer bastonen kunnen instellen bijvoorbeeld, wat handig is in een rumoerige omgeving.

Een interessante functie hier is verder Spreek-om-te-chatten. Het idee daarvan is dat het volume omlaaggaat en de omgevingsgeluidmodus aan als je spreekt, zodat je een gesprek kunt voeren. Toch is het vasthouden van het linkeroordopje om hetzelfde te bereiken meestal handiger, tenzij je je handen vol hebt natuurlijk.

Daarnaast kun je op dezelfde pagina instellen of je liever geluidskwaliteit hebt of een stabiele verbinding. Als het even kan allebei natuurlijk, maar… als het erop aan komt, wordt hier bedoeld. De app schakelt direct naar LDAC als we met ons Android-toestel de preferentie op geluidskwaliteit zetten.

De equalizer in de app is uitgebreid instelbaar. Je kunt vijf frequentiegebieden aanpassen en opslaan, en er zijn erg veel presets. Ook kun je met een testje checken of de oordopjes goed afsluiten, instellen of de oordopjes moeten stoppen met afspelen als je er eentje uit je oor haalt en instellen welke spraakassistent je wilt gebruiken. Er is een DSEE Extreme-functie om muziek van lage kwaliteit op te schalen. Al met al een fijne, overzichtelijke en uitgebreide app dus.

Iets dat we missen bij vrijwel alle draadloze oordoppen, is ondersteuning voor Multipoint-bluetooth. Het is vanuit een consumentenperspectief wonderlijk dat zo weinig fabrikanten de functionaliteit hebben ingebouwd. Je kunt met de functie verschillende bronapparaten verbinden met je oordoppen. Zo kun je dus op je laptop werken met oordoppen in en alsnog meldingsgeluiden en telefoontjes doorkrijgen van je telefoon. Het blijft een handige functie en voor deze prijs is het raar dat de WF-1000XM4 het niet heeft, zeker aangezien de Sony WH-1000XM4-hoofdtelefoon het wel heeft. Een minpunt op de scorekaart is het echter niet, omdat de meeste oordoppen het niet hebben.

Geluidskwaliteit en omgevingsgeluid

Naast de gebruikelijke AAC- en SBC-codecs, ondersteunt de WF-1000XM4 ook Sony's eigen LDAC-codec. Je kunt dit forceren door in de Android-ontwikkelaarsopties deze codec te selecteren. Bij iOS zit je zoals gebruikelijk vast aan AAC. 990kbit/s is de hoogste LDAC-bitrate, maar als je in een omgeving met veel storing of onderweg bent, wil dit weleens haperen. Met 660kbit/s hadden we daar geen last van en dat biedt nog altijd een hogere kwaliteit dan de andere codecs.

Als je bijvoorbeeld via Spotify luistert, heeft dit niet zoveel zin, behalve als Spotify een hifi-abonnement heeft uitgebracht wanneer je dit leest. Tot op heden is dat niet het geval en zul je dus een hifi-abonnement op diensten als Deezer of Tidal moeten hebben of bijvoorbeeld eigen flac-bestanden moeten streamen om gebruik te kunnen maken van de hogere bitrates.

Met oordoppen van deze klasse is het verschil tussen deze hogere bitrates en wanneer je bijvoorbeeld Spotify via SBC beluistert hoorbaar. Voor een audiofiel is er dus zeker wat voor te zeggen om voor de hogere kwaliteit te gaan. Toch hebben deze oordoppen ook met SBC of AAC een sublieme geluidskwaliteit wat ons betreft. Wel hebben we wat gespeeld met de equalizer, want de oordoppen hebben standaard een instelling die we wel vaker zien; de bastonen en lage middentonen worden wat harder weergegeven dan de rest.

Dat is best fijn als je in een rumoerige omgeving bent, zoals een sportschool of het openbaar vervoer. Voor thuis hebben we liever een wat beter gebalanceerd geluid en maken we de lagere regionen dus wat zachter. Ook misten we wat volume in de hoogste tonen, dus hebben we die wat opgeschroefd, naar smaak. Als we dat doen, behoort de geluidskwaliteit wat ons betreft tot het beste dat we gehoord hebben van draadloze oordoppen.

Omgevingsgeluid kun je bij veel draadloze oordopjes tegenwoordig wegfilteren of juist doorlaten. Met beide modi hebben fabrikanten in het verleden moeite gehad. Sommige oordopjes zijn niet zo goed in het wegfilteren van omgevingsgeluid en andere geven het erg onnatuurlijk weer, waardoor je ze alsnog wilt uitdoen als je met iemand praat. Goed nieuws als je dit Sony-setje overweegt: beide modi zijn erg goed. De modus voor omgevingsgeluid klinkt… natuurlijk, zoals het hoort. Alle frequenties lijken even hard te worden doorgegeven en dat is erg prettig als je even een gesprek voert of wilt horen wat er om je heen gebeurt.

Op het gebied van noisecancelling behoort de WF-1000XM4 eveneens tot de beste oordoppen die we getest hebben. Met de nieuwe V1-chip zegt Sony een flinke sprong voorwaarts gemaakt te hebben en dat kunnen we beamen. Ze doen het beter dan de AirPods Pro, die we tijdens deze review weer van stal gehaald hebben. Dat geldt niet alleen voor constante achtergrondgeluiden, zoals de trein of je robotstofzuiger, maar ook voor menselijk geroezemoes. Het lijkt er dus op dat er vooruitgang is in alle frequentiegebieden wat noisecancelling betreft en dat is bijzonder prettig.

De Sony WF-1000XM4 heeft zowel straalvormende microfoons als botgeleiding. Dat laatste had de voorganger niet. Het dient om achtergrondgeluiden te scheiden van je stem. Zo kunnen die achtergrondgeluiden als het goed is, beter worden weggefilterd bij gesprekken, bijvoorbeeld als je belt. Om de geluidskwaliteit te testen hebben we wat fragmenten opgenomen, met op de achtergrond een drukke weg. Het volume van het achtergrondgeluid was erg hoog, dus dit zijn bijzonder lastige omstandigheden.

WF-1000XM4 versus verkeer
AirPods Pro versus verkeer
WF-1000XM3 versus verkeer
Jabra Elite Active 75T versus verkeer

De WF-1000XM4 is een behoorlijke stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger. De stem is vrij helder en goed te verstaan. Dat is het belangrijkste. Tussen de woorden door hoor je dat het volume omlaag gedraaid wordt. Dit wordt agressief gedaan, met als gevolg dat er meer herrie te horen is tijdens de woorden. Dat is een minpuntje. Verder wordt het achtergrondgeluid echter goed weggefilterd. Bij de andere oordoppen wordt het verkeer minder extreem weggefilterd. Bij de Jabra-oordoppen vinden we het daardoor alsnog minder storend. De AirPods Pro hebben een goede naam op dit gebied en de stem is goed te verstaan, maar wel erg gedempt, zoals we vaker gehoord hebben in tests.

Accuduur

Over de accuduur van de Sony WF-1000XM3 waren we al behoorlijk tevreden. Op 80dB volume en met noisecancelling uit gingen de oordoppen 7,5 uur mee op een acculading. De WF-1000XM4 doen daar nog een schepje bovenop. We halen meer dan 9 uur in onze accutest. Er zijn maar een paar oordoppen die daar overheen gaan, zoals je in de onderstaande grafiek ziet.

Accutest - geen anc (80dB)
Hoofdtelefoon Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Creative Outlier Gold
13u13m
Samsung Galaxy Buds+
11u26m
Sony WF-SP800N
10u27m
Sony WF-1000XM4
9u6m
Sony WF-1000XM3
7u33m
Samsung Galaxy Buds Pro
7u4m
Huawei FreeBuds Pro
6u51m
OnePlus Buds
6u49m
Jabra Elite 75t
6u42m
Jaybird Vista
5u48m
Apple AirPods Pro
5u8m
Nothing ear(1)
4u44m
Huawei Freebuds 3
4u28m
Razer Hammerhead True Wireless Pro
4u6m
Fresh 'n Rebel Twins Tip
3u43m
Honor Magic Earbuds
3u25m
Skullcandy Sesh
2u35m

Dit strookt aardig met de vooruitgang in accucapaciteit. De WF-1000XM3-oordoppen hebben 60mAh per stuk en de opvolgers 75mAh. Uiteraard laden de oordoppen weer op zodra je ze in het oplaaddoosje stopt. Dit heeft een accucapaciteit van 520mAh waar de WF-1000XM3 700mAh hadden, en je kunt ze dan ook bijna zeven keer geheel opladen voordat je weer op zoek moet naar een draadje… of draadloze Qi-lader.

Uiteraard gaat de accuduur omlaag als je de noisecancelling aanzet. Volgens Sony gaat er dan een derde van de accuduur af, wat zou neerkomen op 6 uur luisteren met 80dB. Wanneer je via de LDAC-bluetoothcodec luistert in plaats van via AAC of SBC bijvoorbeeld, gaat dat ook ten koste van wat accuduur. Wat dat betreft is het maar goed dat de accuduur ruim bemeten is bij deze oordoppen.

Conclusie

De WF-1000XM4-oordoppen zijn een behoorlijke stap vooruit ten opzichte van de WF-1000XM3, op vrijwel alle fronten. Toch zijn er drie redenen om ze niet te kiezen. De eerste is vrij simpel: de hoge prijs. De tweede is dat ze geen Multipoint-bluetooth ondersteunen, overigens evenmin als vrijwel alle andere draadloze oordoppen. Toch is het jammer dat het niet op deze dure doppen zit. De derde reden is dat ze bij sommigen niet prettig in de oren zitten. Het is daarom handig om naar een fysieke winkel te gaan om ze te passen. Hou ze vooral ook een tijdje in. Een laatste minpunt is dat je de bedieningspresets niet dusdanig kunt instellen dat je alle functionaliteit hebt. Wij kiezen dan maar voor geen volumebediening, maar ideaal is anders. Toch zouden we de WF-1000XM4 om die laatste reden niet laten liggen.

Op alle overige punten excelleren deze oordoppen. Wat geluidskwaliteit betreft behoren ze tot de top en dat wordt nog eens geholpen door de ondersteuning voor LDAC, als je met hoge bitrates wilt streamen. Ook op het gebied van noisecancelling behoren ze tot de beste oordoppen die we hebben getest. Bij het bellen worden achtergrondgeluiden erg aggressief weggefilterd, maar je bent wel goed te verstaan.

De Headphones-app van Sony is enorm uitgebreid en overzichtelijk. Dankzij de uitgebreide functionaliteit zijn dit oordoppen voor iedereen, van audiofielen tot mensen die meer geven om praktische handigheidjes, zoals het vasthouden van het linkeroortje om bijvoorbeeld een kort gesprek te voeren. Ook voor sporters zijn ze nu geschikt. Ze zitten stevig in de oren en zijn IPX4-gecertificeerd. Als klap op de vuurpijl hebben ze een goede accuduur, waardoor je ook over een paar jaar als het goed is nog de dag doorkomt, zelfs met noisecancelling aan. De WF-1000XM4-oordoppen zijn niet perfect, maar zetten op veel vlakken een nieuwe standaard neer.

Reacties (177)

Wijzig sortering
Ik heb deze WF1000XM4's, en ben er erg blij mee. Ik had al WH1000XM3's; en hoewel de noise cancelling daar beter is, is het hier helemaal niet slecht, en de audio kwaliteit is erg goed. Bellen is een grote verbetering. Soms wil je gewoon dopjes. Met LDAC en een goeie source is de kwaliteit erg goed, hoewel ik kan erkennen dat je met de bitrate op 990 gezet inderdaad de minste of geringste storing kan vinden, vooral lopend over een station/busstation merk je het. Ook correlatie met MS-kabels overigens :D. Dus wissel ik tussen de bitrates.

Voor mij zitten ze uitstekend met de middelgrote polyurethaan dopjes, er zitten ook small/large dopjes in de verpakking.

Ik mis multipoint bluetooth niet echt; ze zijn paired aan:
- M'n LG OLED TV
- M'n Fold 2
- Een Dell XPS15
- Een gaming laptop

Ik vindt het heel positief dat deze devices de link kunnen "stelen": stel ik wil een Teams gesprek in, kan ik gewoon in Windows zeggen: "connect", en dan hoor ik de dopjes het me ook gewoon vertellen dat ze weer "connected" zijn.

Scheelt me een hoop moeite in van die gevallen dat ik m'n laptop vergeet af te sluiten, en op stap ga, en tot de conclusie kom dat m'n telefoon niet wil verbinden, zoals de WM1000XM3's hadden (daar moest je praktisch met de hand re-pairen wou je snel wisselen; die hadden gelukkig wel NFC pairing, dat hebben deze niet).

Ondanks dat ik een Fold2 in m'n zak heb, is het doosje ook voor mij iets te dik (niet te groot, te dik) om erbij te hebben; maar dat is geen probleem, ze gaan lang mee op een accu, en ambient mode is erg goed waardoor simpele gesprekjes ook zonder ze weer in een doosje te schuiven kunnen.

Voor mij zijn ze de beoordeling "ultimate" waard.
Ik heb ze ook, maar hoe connect je ze van je Android naar pc zonder handmatig naar bluetooth instellingen te gaan? Je noemt dat je in Windows connect kan zeggen en dan verbinden ze. Maar hoe doe je dat?
Notificatie area > Bluetooth (zelfde scherm als in control panel) > Selecteer & Connect. Op dat moment raakt Android de verbinding kwijt, en Windows pakt hem. Om weer terug te gaan ga je in Android naar exact hetzelfde scherm (long-press bluetooth), en klik je op connect op de WF-1000XM4
Ja ok, zijn in Windows wel wat stappen. Ik hoopte stiekem dat er een snellere manier was. Toen je het over zeggen had, dacht ik voice control :) Bedankt voor de uitleg
Windows-toets+K en dan aanklikken is een aanzienlijk snellere manier dan Umbrah beschrijft.
Toothfairy op macOS
Ik doe altijd actiecentrum (in de systray) en dan apparaten verbinden. Daar staan de gekoppelde apparaten in een lijst. Is snel te doen. Je hoeft er alleen maar op te klikken.
Ook correlatie met MS-kabels overigens :D.
Middenspanningskabels? Hoogspanningskabels voor de rest van ons, ik moest het even opzoeken.
WM1000XM3
Wat zijn WMs?
Ik doelde op de 3e generatie over ears 😂
Vraagje, is er ook een snoer bij te krijgen die de dopjes verbind? Ik ben een ster in het verliezen van die dingen en koop dat er altijd bij.
Wisselen tussen bitrates, Noise Cancelling niet goed, audio kwaliteit 'erg goed'.

Nou ik heb de XM3 gehad en de eerst volgende keer ga ik weer voor bedrade kwaliteit :z
Het zullen vast fijne oordopjes zijn alleen de prijzen zijn compleet achterlijk. Mensen met teveel geld en jongeren die een kleine buidel hebben maar omdat telefoons en oordopjes hot zijn die jaren krom liggen om hippe items te hebben.

Kwaliteit oordopjes waren jaren terug normale prijzen van 30 tot 50 euro. Toen kwamen wireless oordopjes die alleen om de bluetooth optie die ze hebben gelijk al belachelijk duur waren. En nu zijn ze helemaal idioot duur omdat mensen er massaal belachelijke prijzen voor betalen.
Ik heb de XM3 dopjes, ben met 25+ absoluut geen jongere en gebruik deze dingen overal, tot op het werk - ik werk aan hijswerktuigen en daar zit zo'n draad nogal in de weg zeg maar.
Ik schreef ook niet alleen jongeren die ze gebruiken. Ik kan me ook voorstellen dat bepaalde mensen er zeer veel gebruik van maken en hoge kwaliteit nodig is of dat fijn vinden. Alleen het geval is echter dat de minimum prijs voor redelijke oordopjes belachelijk is gestegen, net zoals prakties alles.

Je kan voor 20-30 euro nog steeds oordopjes krijgen maar die hebben echt zo`n slecht geluid dat je al snel minimaal 50 euro neerlegt voor bedrade oordopjes. Voor onbedraad is dit tegen de 70 tot 80 euro welke slecht tot redelijk geluid geven en simpele opties missen qua besturing. Als je een beetje kwaliteit draadloos wilt zit je tegen de 150-170 euro aan minimaal.
Spijkers op laag water, maar kwaliteit komt (helaas) met een prijs. Dat kan ik beamen, en ik geef persoonlijk liever wat meer geld uit voor iets dat ik zeer regelmatig gebruik. De XM3 dopjes waarnaar ik refereer doen mij in lawaaierige fabriekshallen in relatieve stilte werken, ik heb zelf de wens om ze eens tegen goede otoplastieken te testen.
Ik heb de XM3's geprobeerd met de Sony 30-dagen-terugstuur-actie en hoewel ze best goed bevielen werd het toen ook duidelijk dat de XM4's er snel aan zaten te komen. Naast muziek gebruik ik de XM4's voor mediatatie met Headspace. Echter kwam hier een vieze aap uit de mouw: de stem van Andy is vrij laag en vaak hoor je dan dus een metaal-achtige resonantie bij bepaalde klanken (vooral aan het einde van zinnen). Dit is echter vooral het geval bij het linker dopje! Maar ook als ik bijvoorbeeld mijn onderkaak op mijn bovenkaak tik (gewoon het geluid wat je in je hoofd hoort als je je tanden zachtjes op elkaar zet) dan hoor je die resonantie.

Sinds het me opgevallen was bij het gebruik van Headspace merk ik het ook in voice calls op Meet/Slack via mijn MacBook. En op een gegeven moment werd het echt te afleidend. Dus ik heb ze terug gestuurd naar Coolblue en (omdat zij geen voorraad hadden toen) besteld bij HiFi Klubben (er vanuit gaande dat ik een maandagochtend model had).

Helaas: dit setje heeft precies het zelfde probleem. Ik heb op Reddit nog een paar anderen gevonden met het zelfde probleem, tot nu toe hebben firmware updates nog niets verbeterd. Alleen als ik ANC/Ambient mode uit zet heb ik het probleem niet.

Aangezien het verder echt awesome oordopjes zijn vind ik dit wel echt een domper. Maar ik heb het voorlopig geaccepteerd en ik heb er nu minder last van. Ik hoop dat Sony het in de toekomst kan fixen met een firmware update want naar mijn idee is het de bone conduction microfoon die me hier parten speelt.
Bij mij had de firmware update wel geholpen
De oordoppen registreren namelijk of je stilstaat, wandelt, rent of je in vervoer begeeft.
Dit klopt niet helemaal, want het is de app die dat detecteert, niet de oordopjes zelf. De gyroscoop en locatiebepaling van de telefoon wordt hiervoor gebruikt.
De derde reden is dat ze bij sommigen niet prettig in de oren zitten. Het is daarom handig om naar een fysieke winkel te gaan om ze te passen. Hou ze vooral ook een tijdje in.
Kent er iemand een winkel waar je draadloze oortjes kan passen, een lange tijd zelfs? Bij sommige online winkels kan je hoofdtelefoons niet eens retourneren, om hygiënisch redenen, laat staan draadloze in-ears.
Daar loopt nu een actie voor bij Sony, je kunt ze 30 dagen proberen.
Actie loopt nog een krap weekje dus sla je slag.
Eens. Ik heb erg kleine gehoorgangen en weet dus niet of de oordopjes passen. Heb het nog niet aangedurfd om zoveel geld misschien wel voor niets uit te geven terwijl het me erg handig lijkt.

Misschien een idee voor de leveranciers: dummies als pasmodel? Hoef niet voor niets wat mij betreft 😇.

[Reactie gewijzigd door jjjeck op 19 september 2021 09:01]

Je kan bij winkels als Hifi klubben de oortjes gewoon testen. Schone setjes en toch handig bij dit soort apparaten!

De WF1000XM3 heb ik nooit goed in de oren gekregen, niet alleen door de dopjes, maar de gehele vorm. Uiteindelijk ben ik voor Jabra 75t's gegaan, die ik ook beter vind klinken.

De XM4 lijkt een betere pasvorm te hebben en ze lopen sowieso qua noise cancelation voor op Jabra of andere merken.
Bij XM3 is het vooral belangrijk dat je een draaiende beweging maakt tijdens het indoen.
Dat scheelde enorm bij mij. Had het eerst niet door. Maar snap dat je moeite hebt met de vorm ja.
Goede tip. Heb gelijk de jabraT85 geprobeerd en meegenomen.

Dank!
In Japan mag je altijd alle oortjes passen. :) Je zou het misschien niet verwachten.
Coolblue geeft je de mogelijkheid in de winkels.
Ik heb toevallig gisteren nog een tip gekregen voor Ears Unlimited (https://www.earsunlimited.com) en het lijkt erop dat je daar ook oordopjes kan passen; ik ben er zelf niet geweest maar van wat ik hoor zijn de ervaringen daar positief.
Bij sommige online winkels kan je hoofdtelefoons niet eens retourneren, om hygiënisch redenen
Zolang ze je geld maar retourneren, is het best. Daar heb je recht op binnen x tijd. Als ze het product niet terug willen, is dat hun probleem en jouw winst. Goede truc om aan gratis headsets te komen.
Tja, zo werkt het dus niet...
Er zijn altijd producten uitgezonderd van retourrecht.
Of kan je volgens jou ook gevulde condooms terugsturen?
Een headset is een electronica product, en kan gewoon worden geretourneerd.
Het is maar net hoe je het interpreteert. Zelf vind ik het passen van in-ear toch wezenlijk anders dan over-ear koptelefoon. Om te passen moet je ze toch inbrengen in de gehooringang.

Nu kan ik toch geen in-ear verdragen, dus voor mij is het geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat het niet het toppunt van hygiëne is om in-ears te gebruiken die al door iemand anders zijn gepast met een verhoogde cerumenproductie..... :r

[Reactie gewijzigd door slb op 19 september 2021 20:15]

Dit is heel eenvoudig, sinds 2014 is er op het retourrecht een uitzonderingslijst opgesteld door de wetgever en dit betreft onder andere hygiene producten. Oordopjes vallen hier 100% onder mits er gebruik wordt gemaakt van verzegeling van het product en duidelijk bij aankoop aangegeven informatie hierover op de website. En dat is maar goed ook lijkt mij zo.
Zoals bij alles: gezond verstand is meestal de beste raadgever. Volgens mij is er in de wetgeving bij koop op afstand al eerder uitzonderingen van het retourrecht benoemd (maatwerk, bederfelijke waar, hygiënisch oogpunt etc). WIk was er niet van op de hoogte dat er een gespecificeerde lijst van goederen bestond, TNX!

Maar ja, als de webwinkel niet vermeld dat er vanwege hygiënisch oogpunt er een beperkt retourbeleid en/of voorwaarden van toepassing zijn, wordt het voor de webwinkel toch lastiger de retouren te weigeren.
Ik ben wel benieuwd hoe de dopjes het doen op de fiets. Ik heb nu Sennheiser momentum true wireless 2 doppen en moet tijdens het fietsen NC uitzetten.
Hoe gaat dat met deze?
Het hangt er van af... Wind noise reduction werkt alleen bij noise cancellation mode. En op de fiets rijd ik juist liever met Ambient mode en muziek op laag niveau (want ik vind het ontzettend onveilig om te fietsen zonder dat je autos etc om je heen kunt horen). Maar in Ambient mode wordt de wind dus ook versterkt en dat is juist wat je niet wilt. Dus in praktijk gebruik ik ze niet op de fiets als het waait.

Als ik echter loop tussen de veerpont en werk (waar verder geen fietsverkeer/auto's rijden) dan werkt het (zelfs met stevige wind) erg goed.
Dit vindt ik dan ook meteen het grootste minpunt. Juist in de ambient mode wil je windruisonderdrukking hebben. Buiten in het verkeer wil je zeker geen noise cancellation, maar de versterkte windruis is behoorlijk irritant.

Verder ben ik overigens erg tevreden over deze oordopjes.
Ik heb de over-ear versie maar wanneer ik het wind noise filter toepas hoor ik de omgevingsgeluiden (auto's, scooters e.d) op de fiets. Wel gedempt (meer het bandengeruis dan de motorgeluiden), maar duidelijk waarneembaar. Nu luister ik vooral podcasts en geen muziek.
Of NC op de fiets slim is, laat ik in het midden, maar in de bijgevoegde Sony app kun je het geruis middels een knop weghalen/verminderen (met iets verliess van NC).
DJFliX schrijft terecht dat je liever fietst in Ambient Mode. Ik heb ze juist gekocht om in het verkeer wél alles te horen. Maar helaas: door de plaatsing van de microfoons is het windgeruis dan echt niet te harden - en in Noise Cancelling Mode is het ook nog steeds prominent aanwezig.
Als je de microfoons een beetje uit de wind houdt, is het windgeruis helemaal weg. Volgens mij is dit een ontwerpfout: de microfoons (de concentrische metalen rondjes aan de buitenkant) hadden iets achterwaarts gericht moeten zijn (ze zijn toch niet richtingsgevoelig) of er had een klein spoilerrandje voor moeten zitten.
Ik stuur ze niet terug, want alle mooie dingen die er verder over geschreven zijn, zijn waar. Maar op de fiets is het eigenlijk niks.
laat het ons weten in een review _/-\o_
absoluut,
Windruis is een groot probleem wanneer ik podcasts/muziek luister op de speedpedelec.
Ik heb nog geen oortjes gevonden die hier deftig mee overweg kunnen.
In het bijzonder omdat er een halfopen helm gedragen wordt aan 45km/u.
Ik ben benieuwd of iemand dat getest krijgt.
Sorry, op een pedelec of brommer moet je dat gewoon niet willen/doen.
Met zo een reactie kom je natuurlijk niet zo ver.
Ik ben blij dat u bezorgd bent om mijn veiligheid en volg uw idee in bepaalde gevallen.
Ik fiets langs het water zonder wagens of zijstraten ongeveer 2 uur per dag.
Sta me toe deze vraag te hebben.
Ik hang een speaker(tje) aan m'n fiets (3Watt) en zing uit volle borst op zulke tochtjes. 8-)
(ik dacht eerder aan de veiligheid van anderen : zo'n 45km/u ding komt hard aan. 8)7 )
Zie mijn reactie hierboven: ik heb deze juist gekocht om in het verkeer Ambient Mode te gebruiken. En ik ben vast niet de enige. Helaas kom je ook bij veel lagere snelheden om in het windgeruis, in Ambient Mode maar zelfs ook in Noise Cancelling Mode....
En ik hang niets aan mijn fiets dat ik niet veilig vast kan zetten.
musketon + 3-voudige bagage elastiek 8-)
Hoe verhouden ze zich op vlak van geluidskwaliteit en nc tot de WH1000XM4?
Geluidskwaliteit op een over-ear met grotere drivers en veel meer mogelijkheden om een eigen signatuur te tunen zonder dat je tegen praktische limieten oploopt is natuurlijk beter. Met in-ears moet je in de gaten houden dat de bas niet compleet wegvalt wanneer je een wat neutraler signatuur wil laten uitgeven en wordt het benadrukken van hoge en lage tonen om het bekende u-vormige signatuur te tonen al snel een rommeltje van distorsies of dat verschillende tonen in hetzelfde deel van het bereik ten opzichte van elkaar wegvallen.

Dus geluidskwaliteit is gewoon beter en dat verschil is niet klein (use case is ook anders dus het is niet eens een eerlijke vergelijking).

Qua ANC is het met inears zo dat je meer profiteert van de passieve ANC van de earbuds die in je oorkanaal zitten. Dus ondanks dat de microfoons in de over-ear waarschijnlijk veel beter zijn in het opnemen van het geluid waarvoor tegengeluid geproduceerd moet worden wat dus betekent dat de ANC in principe beter is, zul je van het omgevingsgeluid minder meekrijgen wanneer je oordopjes gebruikt.
Ah dat laatste had ik niet verwacht. Ik zou denken dat de oorschelpen van de over-ears meer dempen dan de oordopjes in je oorkanaal. Maar als de foam goed afsluit kan ik het wel begrijpen.
Dat laatste had ik juist wel verwacht, bij over-ears heb je nog een grote holle ruimte tussen driver en gehooringang. Daardoor kun je tijdloopverschillen krijgen in het geluidspad.
Toch zijn er drie redenen om ze niet te kiezen. De eerste is vrij simpel: de hoge prijs. De tweede is dat ze geen Multipoint-bluetooth ondersteunen, overigens evenmin als vrijwel alle andere draadloze oordoppen. Toch is het jammer dat het niet op deze dure doppen zit. De derde reden is dat ze bij sommigen niet prettig in de oren zitten. Het is daarom handig om naar een fysieke winkel te gaan om ze te passen. Hou ze vooral ook een tijdje in. Een laatste minpunt is dat je de bedieningspresets niet dusdanig kunt instellen dat je alle functionaliteit hebt. Wij kiezen dan maar voor geen volumebediening, maar ideaal is anders. Toch zouden we de WF-1000XM4 om die laatste reden niet laten liggen.
Drie redelijke minpunten.. En dan toch een ultimate geven als eindoordeel?
De eerste (duur): ze zeggen letterlijk eerder dat sony wel veel waar geeft voor het (vele) geld. Er zitten ook wel wat innovaties in en dat kost meer dan enkel standaarden implementeren.

De tweede (multipoint-bluetooth) : de concurrentie heeft het ook niet, lijkt dan ook meer een wishlist.

De derde (slecht zitten): is afhankelijk van het oor zelf, als het voor 90% van de mensen geen probleem is, dan kan het Sony niet echt verweten worden, dit moet afgewacht worden om te zien of het echt een probleem is. Het aanraden om fysiek te gaan testen kan al duidelijk maken of het voor u effectief een minpunt is.
Multipoint werkt bijzonder slecht op mijn WH-1000-XM4's... Zeker in combinatie met Windows 10.. Dit lijkt zo'n beetje meer een verkoop gimmik dan echt bruikbaar.

Plus op de WH's werkt het ook alleen met SBC/aac dus vergeet LDAC maar dan of hogere kwaliteit via bijvoorbeeld apple music of anderen.

Maar deze prijs voor oordoppen met deze minpunten is nogal wat.. Dan hoop ik eerder dat sony water bestendige over ears uitbrengt die misschien wat kleiner zijn dan de vrij groten WH's.

[Reactie gewijzigd door Darth Malak op 19 september 2021 09:35]

Plus op de WH's werkt het ook alleen met SBC/aac dus vergeet LDAC maar dan of hogere kwaliteit via bijvoorbeeld apple music of anderen.
Feitelijk onjuist.

Edit: ondersteund wel LDAC, maar niet met twee devices verbonden. Dat miste ik even... Multipoint doe ik nooit :)

[Reactie gewijzigd door rene_fb op 19 september 2021 10:58]

Volgens de handleiding van Sony klopt het wel. Zie de "note" onder aan de pagina:
When [Connect to 2 devices simultaneously] is turned on with the “Sony | Headphones Connect” app, LDAC cannot be used. The codec is automatically switched to AAC or SBC.
Ja daar doelde ik op.. als je multipoint wil gebruiken kun je geen ldac gebruiken wat ik een enorm gemis vind. Voor mij reden om multipoint dus niet te gebruiken.
De tweede (multipoint-bluetooth) : de concurrentie heeft het ook niet, lijkt dan ook meer een wishlist.
De grootste concurrent van deze dopjes zijn de AirPods Pro. Zelfde prijsklasse, vergelijkbare features en die hebben wel multipoint ondersteuning (wel alleen met Apple devices). Daarnaast is jarenlang het verschil tussen de over ear koptelefoons van Sony en Bose geweest dat Bose wel multipoint ondersteunde. Kortom, niet zo gek dat dit punt wordt aangehaald, wel jammer dat het niet wordt uitgelegd. Vanwege de concurrentie en vanwege de eigen Sony over ear koptelefoon hebben we genoeg redenen om te vermoeden dat multipoint ondersteuning wel mogelijk is.
Zodra je multipoint gebruikt valt de codec weg. Is bij alle koptelefoons. Bij spreken wofdt bewust naar een beroerdere kwaliteit omgeschakeld, omdat dan, als de hogere frequenties wegvallen, de hoorbaarheid voor gesproken woord verbeterd. De sony's zijn wel multipoint, maar direct naar de oordoppen, dus 2.
Eh dat is niet wat multipoint is? Het gaat erover dat je de dopjes aan meerdere devices tegelijkertijd kunt verbinden en dus makkelijk en snel van device kunt wisselen.
Multipoint is bij deze oordopjes juist wel in gebruik: de beide oordopjes maken ieder apart verbinding met dezelfde bron (de over-ear WH legt maar één verbinding voor beide kanalen). En daarom lukt het niet om tegelijkertijd nog meer verbindingen te onderhouden.
Niet perfect maar wel het beste wat je kunt kopen op in ear anc vlak denk ik?
Ik zou ze toch wel overwegen. Ze scoren op de belangrijkste eigenschappen gewoon erg goed tot uitstekend: geluidskwaliteit, ANC en batterijduur. En bovendien kun je ze gebruiken bij het sporten, ook als het wat natter is.
Ik twijfel dus deze en de airpods pro. Ik ben nog maar recentelijk in de apple wereld toegetreden (macbook m1 ) en binnenkort de iphone 13. Ik zoek vooral de mogelijkheden om teamsgesprekken te voeren voor mijn werk + noise cancellation op de trein.
Ik heb zeer slechte ervaringen met de sony xm2 (over the ear headset) tijdens de teamsgesprekken. Alle externe geluiden werden gigantisch ivm volume doorgegeven aan mijn gesprekspartners. Zou dit ook terug het geval zijn met deze nieuwe set van Sony of Airpods pro? Of is dit een typische negatieve eigenschap van actieve noise cancellation headsets?
Ik ben een Sony fan maar als ik het zo hoor zou de aanschaf van de airpods meer waarde toevoegen voor je. Je kunt dan gebruik maken van die spatial audio support en Apples tech om te bepalen welk apparaat er over de airpods speelt is beter dan de alternatieven.

Los van het feit dat deze features super leuk zijn ging je bericht over noise cancellation. Hoewel ik zelf nog niet "aan de andere kant" van een gesprek met de XM4's heb gezeten heb ik begrepen dat de andere kant mij (ook met rommelige achtergrondgeluiden) goed kan horen. Ik vermoed dat de bone conduction technologie hier aan bijdraagt. Hier zijn opnames die ik net even snel gemaakt heb met de call recorder van Huawei. Ondertussen speelt mijn laptop op vol volume drum & bass muziek terwijl ik 1233 bel en wacht tot de voicemail-stem even stil is zodat ik kan praten. Het lijkt er op dat de noise cancellation die de P30 Pro toepast het meest effectief/agressief is voor deze test case 8)7

Edit: ik heb de Huawei Freelace toegevoegd en hoewel deze dus alleen noise cancellation heeft voor de microfoon (uitgaande audio) lijkt het er op dat dit de meest effectieve is (tenminste in deze testcase). Ik heb helaas te weinig mensen om me heen om een realistischere test te doen.

[Reactie gewijzigd door DJFliX op 19 september 2021 11:29]

Deze pods werken geweldig in Teams, geen klachten (hoewel ik nooit in de cabine in de trein zal Teamsen, ik ga naar het balkon als dat nodig is).

Je kan bijna alles met deze headset op zowel een Apple device als een Android device, itt tot de airpods; mocht je ooit upgraden/een ander merk nemen kan je bij de Airpods geen firmware updaten oid buiten het Apple eco systeem; dat kan bij Sony wel. De connector is bij Sony ook standaard, Apple gebruikt hun eigen connector die niet op iPads en Macs zit, maar wel op iPhones.

Bij Apple raak je één belangrijk voordeel van deze pods kwijt, en dat is LDAC: dat is niet beschikbaar op iOS en MacOS, omdat dat dicht is gezet. Afhankelijk van de kwaliteit van de muziek die je luistert kan dat, zoals het artikel ook al aangaf, een behoorlijk nadeel zijn.
Bij mij werken ze prima voor teams, maar de sony’s kan je nu uitproberen en gewoon retourneren als ze niet bevallen. De airpods kunnen ongeseald niet retour :9
Ik heb deze oortjes nu al paar maanden en ben een zeer tevreden gebruiker. Kan ze makkelijk over een langere periode dragen.
Ook hardlopen gaat goed.

Ik vraag mij wel af of iemand een idee heeft waar de opzetdopjes los te koop zijn?
Ik denk niet dat deze de looptijd van de oortjes gaan overleven.
Ik heb deze oortjes nu al paar maanden en ben een zeer tevreden gebruiker. Kan ze makkelijk over een langere periode dragen.
Ook hardlopen gaat goed.
Hier was ik benieuwd naar. Vallen zulke dopjes er telkens uit bij het hardlopen? Heb je ook andere typen of merken gehad of geprobeerd?
Tijdens het hardlopen (afstanden >10km en <5min/km) blijven ze goed zitten.
De originele dopjes zonder andere opzetjes
Ik moet bij de XM3 zeggen dat die foam dopjes bij mij niet lekker blijven zitten, maar de siliconen wel. Dit is voor mij wel een reden om het bij de XM3 te houden. Voor dat geld hadden ze best een setje siliconen en foam mogen doen.
Comply maakt zelf ook oordopjes wel een prijzig hobby, maar zitten perfect. Ome AliExpress zou ook een uitkomst kunnen zijn, maar zijn duidelijk minder van kwaliteit ( lees als ruwer/stugger)
Er zijn tot op heden geen plekken te vinden waar je de originele schuim oortjes kan kopen.
Comply truegrip zijn een goed alternatief het schuim is van een wat zwaarde type. Vind ze persoonlijk fijner dan het orgineel.
Als je bijvoorbeeld via Spotify luistert, heeft dit niet zoveel zin, behalve als Spotify een hifi-abonnement heeft uitgebracht wanneer je dit leest. Tot op heden is dat niet het geval en zul je dus een hifi-abonnement op diensten als Deezer of Tidal moeten hebben of bijvoorbeeld eigen flac-bestanden moeten streamen om gebruik te kunnen maken van de hogere bitrates.
Ik blijf dit een vreemde redenering vinden. De kwaliteit van Spotify is al niet al te best en dan stellen jullie dat het niet uit maakt dat je dit nog erger maakt door te hercomprimeren met een andere codec met lage bitrate :?
Ik lees het stukje anders. De lagere kwaliteit van Spotify past makkelijk binnen alle mogelijke codecs. Je merkt maar voordeel van de betere kwaliteit wanneer ook het bronmateriaal een betere kwaliteit heeft.
Je zou gelijk hebben indien er geen convertie naar een andere codec zou plaatsvinden. Daarbij heb je altijd kwaliteitsverlies en deze kan je best minimaal houden.

Dat de betere codecs hierbij niet tot hun recht komen is waar, maar toch zijn ze ook hier beter.
Je hebt gelijk maar in de praktijk gaat volgens mij niemand dat opmerken. De meeste mensen horen het verschil ook niet (goed) tussen verschillende kwaliteiten mp3, of het verschil tussen een cd/FLAC en een goede mp3. Volgens mij gaat de conversie van Spotify naar de hogere kwaliteit codec geen hoorbaar verschil opleveren.

Maar ik zou ze eens moeten kunnen passen en vergelijken natuurlijk ;-)

Een aantal jaar geleden deed ik de test met een goede hoofdtelefoon: MP3's in verschillende goede kwaliteiten (192+kbps) en een cd. Ik hoorde het verschil niet.

Waar ik het wel hoor is wanneer de kwaliteit nog lager gaat. Vroeger vond je soms muziek als MP3 'Pro', die kwaliteit was echt belabberd, dat haalde ik er steeds meteen uit.

Maar nu zou ik het echt niet kunnen zeggen of ik naar Spotify, Apple Music of één van mijn eigen cd's als FLAC aan het luisteren ben.
Spotify ondersteund 320kbit/s in Ogg Vorbis formaat en is dus niet vergelijkbaar met Mp3 op zelfde bitrate (Deezer b.v. gebruikt Mp3).

Ok, het is geen FLAC/CD, maar of je dat ook werkelijk gaat horen boven de 320kbits/s (Ogg Vorbis) , dat kan maar een klein deel van de mensen. Als je ouder wordt zal je steeds minder verschil horen, vooral als je veel muziek op hoog volume luistert, dan gaat je gehoor alleen maar sneller achteruit.
Mijn bezorgdheid gaat vooral naar het hercomprimeren. Vergelijk het met een fotokopie. Een kopie van een kopie zal altijd slechter zijn dan een kopie van het origineel, zelfs al was de eerste kopie nog aanvaardbaar. Dus kan je maar beter aan een zo hoog mogelijke kwaliteit kopiëren.
Een MP3 kan wel honderdduizenden keren gekopieerd worden zonder dat die aan geluidskwaliteit inboet. Anders wordt het wanneer je een bestaande MP3 opnieuw gaat bewerken, dus encoderen. Dus wanneer je een MP3 bijvoorbeeld omzet naar WAV of FLAC en deze daarna weer opnieuw omzet naar MP3. Dan verlies je dus informatie en gaat de kwaliteit achteruit. Of nog erger, een re-encode van een 192kbps MP3 naar 320kbps wat lekker zinloos is omdat de informatie uit dat 192kbps bestand na re-encode naar 320kbps echt niet meer wordt.

Maar er is een mooi programmaatje dat kan achterhalen of je met een echte (eerste) MP3 te maken hebt of met een re-encode van een bestaande MP3 en dat heet SPEK

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 19 september 2021 22:22]

@G4n0nD0rf heeft het volgens mij over de recode slag als je gecombineerde audio (bijvoorbeeld Mp3) via Bluetooth afspeelt, die slag vindt dan echt plaats.
Of nog erger, een re-encode van een 192kbps MP3 naar 320kbps wat lekker zinloos is omdat de informatie uit dat 192kbps bestand na re-encode naar 320kbps echt niet meer wordt.
Recoden om de kwaliteit hoger te krijgen is inderdaad zinloos, maar áls je moet recoden (zoals bijvoorbeeld mp3 over BT afspelen) is het uiteraard (theoretisch) wel het beste om dat met zo'n hoog mogelijke bitrate te doen.

Ben het met je eens dat compressie op hoge bitrates zo goed als transparant is en dat compressie veel minder invloed op de uiteindelijke audio heeft dan men je wil doen geloven.
Dat klopt helemaal. Als je een Apple device hebt wordt er (re)encoded met AAC en die moet dan zo hoog mogelijk zijn, liefst hoger dan de gecomprimeerde MP3 van het te streamen muziekbestand, anders krijg je idd te maken met verliezen.

Wat ik wel eens zou willen weten is dat wanneer je muziekbestanden al in het AAC formaat hebt, er bij transmissie over BT opnieuw met AAC geencodeerd wordt of dat het bestaande AAC-geencodeerde bestand wordt gebruikt. Ik vermoed van niet en is het dus dubbelop en verlies je dus informatie. Ook is het niet duidelijk welke bitrate Sony gebruikt voor hun AAC-stream (heb zelf een WH-1000XM4). Eigenlijk zou je dus altijd FLAC moeten afspelen. Voor zover ik weet ondersteunt de iPhone helaas geen FLAC en moet je die eerst converteren naar het Apple losless formaat ALAC.
Dat klopt helemaal. Als je een Apple device hebt wordt er (re)encoded met AAC en die moet dan zo hoog mogelijk zijn, liefst hoger dan de gecomprimeerde MP3 van het te streamen muziekbestand, anders krijg je idd te maken met verliezen.
Als je recode is er altijd sprake van verlies, ook als de nieuwe bitrate hoger is dan de bitrate waar je mee begint, hoe hoger de nieuwe bitrate, hoe minder verlies, maar verlies is er altijd (bij gebruik van lossy codec uiteraard).
Wat ik wel eens zou willen weten is dat wanneer je muziekbestanden al in het AAC formaat hebt, er bij transmissie over BT opnieuw met AAC geencodeerd wordt of dat het bestaande AAC-geencodeerde bestand wordt gebruikt. Ik vermoed van niet en is het dus dubbelop en verlies je dus informatie.
De meeste codecs kunnen on-the-fly bitrate veranderen als er minder bandbreedte beschikbaar is, ik vermoed (maar heb zo geen bron paraat) dat dat bij AAC ook het gevali is, als dat zo is kan het niet anders dan dat er een recode slag plaats vindt.
Eigenlijk zou je dus altijd FLAC moeten afspelen. Voor zover ik weet ondersteunt de iPhone helaas geen FLAC en moet je die eerst converteren naar het Apple losless formaat ALAC.
Ongecomprimeerde audio past niet (altijd) over BT, er zijn codecs (APTX lossless) die claimen lossless audio op red book aan te kunnen, maar gezien de bandbreedte van BT (op dit moment) lager is dan wat je nodig hebt voor lossless red book, zuller er altijd signalen zijn die niet genoeg gecomprimeerd kunnen worden.
Of die signalen ergens op slaag en nog op enige wijze als muziek te benoemen zijn is natuurlijk punt 2.

Maar het is beetje geneuzel in de marge, de codes zijn op hoge bitrate zo goed dat de kans dat je er iets van hoort zelfs na 2 coderings slagen erg laag is.
Ik ben er vrij zeker van dat je smartphone altijd zal reëncoden. Om andere geluiden zoals beltonen of voor meldingen te mixen moet je altijd eerst terug gaan naar het PCM domein.
Naar pcm is niet zo'n probleem, daar zit geen verlies, de vraag is gaat het van lossy naar lossy.
Van een lossy bestand of stream naar pcm om te mixen en terug naar lossy bluetooth. De pcm bevat in dat geval uiteraard reeds de verliezen van de eerste lossy compressie.
Ah, ik had even je stukje over andere geluiden inmixen gemist, inderdaad, goed punt, dat is ook een aanwijzing dat er altijd een recode zal plaatsvinden.
Inderdaad. En dat is net hetzelfde wanneer je een reeds gecomprimeerd bestand of stream over bluetooth stuurt, maar daar lijkt niemand bij stil te staan.
Dat is correct. Daarom zou je eigenlijk altijd een lossless audioformaat moeten gebruiken maar daar moet je dan ook de ruimte voor hebben.
SPEK is gewoon een spectroanalyse, hoe wil je daar met zekerheid mee vaststellen of iets een eerste mp3 is of niet?
Een redbook audio file of lossless compressie hiervan geeft normaal gezien een frequentie 22 kHz weer. Bij mp3 gaat dit maar tot 20 kHz of zelfs lager bij lage bitrates.

Het geeft geen 100% zekerheid maar toch een goede indicatie om vast te stellen of bv. een zelf gebrande cd gecloned werd of vanuit mp3 werd omgezet.
Ik ben het met je eens dat je met redelijke waarschijnlijk kan vastellen of er sprake is geweest van een lossy codec of niet, alhoewel zelfs dat al gissen is aan de hand van een spectogram. Of en waar er een low pass filter is geweest hangt af van de codec die je gebruikt hebt, daarbij weet je ook niet wat het originele signaal was.

Daarbij is het natuurlijk makkelijker te zien aan het daadwerkelijke bestand dat je aan het meten bent, eindigt de naam op .mp3? Dan is het waarschijnlijk een mp3 ;)

@Tranquility stelt echter dat je kunt zien of het een 'originele' mp3 of een mp3 van een mp3 is, dat ga je aan het spectrum natuurlijk nooit terug zien.
Het geef inderdaad nooit 100% zekerheid maar je kan wel vaststellen of je met een kwaliteits mp3 te maken hebt omdat bij lagere bitrates de frequenties in het hoog al snel omlaag gaan. Zelf gebruik ik alleen 320kbps, als je met SPEK lagere bitrates analyseert zie je wel verschillen is mijn ervaring.
Het zegt iets over of een hoog af filter van toepassing is geweest, het zegt niets over hoevaak er is gecomprimeerd.
Mp3 pro is een speciaal formaat, als je codec dat niet goed ondersteund kan je inderdaad lage kwaliteit horen, ligt dus niet perse aan Mp3 pro.

Voor de rest blijkt inderdaad in de praktijk dat vrijwel niemand gecomprimeerde boven de 192kbps kan duiden.
MP3's klinken zelfs op 384kbps niet echt best. De hoge tonen zijn eigenlijk altijd vervormd.
Dat is waarschijnlijk gevolg van fout testen, eigenlijk laten alle goed opgezette tests ander resultaat zien.
Dat is meetbaar, maar niet hoorbaar. Soms zijn er artifacten waar je aan hoort dat het een MP3 betreft, maar die artifacten komen ook op CD's voor. Meeste mensen (jij bent daarop de uitzondering) horen het verschil niet tussen CD kwaliteit en MP3 met een bitrate >128 kbps.

Wanneer je de 20 gepasseerd bent kun je de hoogste frequenties al niet meer horen en is het vooral je psyche die het geluid verslechtert of verbetert. Bovendien is de huidige muziek al zo bewerkt tijdens het afmixen dat je amper van zuiver kunt spreken.

Er wordt een hoop onzin verkondigd in de audiowereld (meestal door degenen die er het meest aan verdienen, zoals high end retailers).
Sommige mensen beweren dat je een speciaal netsnoer moet toepassen voor een optimale ervaring.
Want "Ieder netsnoer voegt vervorming toe aan het AC-signaal, ongeacht de kwaliteit van de aangeleverde stroom." (snake oil).
Volgens mijn kennis, gebaseerd op o.a. 4 decennia aan electronica-ervaring, bereikt die gesuggereerde vervorming de luidsprekers alleen het voedingsdeel niet goed ontworpen is.
MP3 gaat tot 320kbps en vervorming heb ik met eigengemaakte MP3's (van FLAC's) op deze bitrate nog nooit gehoord. Soms kom je wel eens van internet gedownloade MP3's tegen waar vervorming in zit maar dat zijn dan versterkte MP3's die dan gaan clippen wat je het eerste hoort in de hoge regionen.
Mensen die dit doen verpesten dus eigenlijk de naam van MP3, want die codec is echt niet zo slecht als dat je vaak leest. Als je de muziek maar op de goede manier encodeert en met een goede encoder als LAME. En dus zonder toevoegingen zoals EQ of versterking. Op 320kbps is muziek nagenoeg transparant. AAC is op die bitrate theoretisch nog iets beter maar er is echt niemand die dat verschil kan horen. Blinde luistertesten hebben dat jaren geleden al aangetoond.
Dat is een foutieve aanname.
Als je een lossy bestand opnieuw comprimeert met een andere codec (wat gebeurt tijdens de Bluetooth overdracht) gaat er altijd extra informatie verloren, ongeacht de bitrate van de bron.
Als is je bron slecht is, zal een standaard Bluetooth audio overdracht de geluidskwaliteit nóg slechter maken.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 19 september 2021 13:05]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee