Foto's tonen binnen- en buitenkant van onaangekondigde Sony WF-1000XM5-oordopjes

Er zijn foto's verschenen van de binnen- en buitenkant van de onaangekondigde Sony WF-1000XM5-oordopjes. Die volgen de 1000XM4 van twee jaar geleden op. De foto's komen uit een keuring.

De case laat zien dat die de oordopjes kan opladen met 230mA, iets meer dan de 140mA van de XM4's. Dat betekent dat de case de oordopjes sneller kan opladen, denkt The Walkman Blog, die de foto's online zette. Er is de mogelijkheid de case bedraad en draadloos op te laden. Het ledje dat in de case zat lijkt te zijn verplaatst naar de buitenkant.

De oordopjes zelf lijken geen grotere accu te hebben, al is dat uit de foto's niet met zekerheid af te leiden. Wel lijken de oordopjes zelf iets kleiner te zijn. De XM5's lijken ergens in de loop van het jaar uit te komen. Vermoedelijk is dat in de zomer. De voorgangers kwamen in de zomer van 2021 uit. Tweakers postte toen een review van de oordopjes.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-03-2023 • 17:12

50 Linkedin

Reacties (50)

50
50
15
2
0
32
Wijzig sortering
Als dagelijkse gebruiker van de XM4's hoop ik dat ze vooral 2 punten hebben aangepakt, maar dat kan ik niet beoordelen vanaf deze foto's. Dat zijn het comfort en het beter kunnen wisselen tussen apparaten. De XM4's kon ik vanaf de aanschaf niet direct comfortabel dragen. Ik kreeg de eerste weken echt pijn aan mijn oren van die dingen. Ik heb naast de XM4's ook de LinkBuds S en die zitten echt heel fijn. Inmiddels is dat probleem verholpen doordat ik er aan gewend ben geraakt. Nu kan ik de XM4's hele dagen inhouden, maar ik was in het begin echt in staat afscheid van de oordoppen te nemen. Je doet ze door het formaat ook niet zo makkelijk in als bijvoorbeeld de linkbuds s.

Het andere punt gaat over het kunnen wisselen tussen apparaten. Je kan de Bluetooth connectie gewoon overnemen en dat is opzich fijn, maar het zou makkelijker kunnen. Als ik bijvoorbeeld wil wisselen tussen mijn laptop of telefoon moet ik eerst naar mijn bluetooth devices en dan de oordoppen aanklikken. Soms is dit net teveel werk. Wanneer ik iemand bel doe ik dat wel even, maar wanneer ik gebeld wordt is het een stuk lastiger om eerst naar de bluetooth instellingen te gaan.

Ze zullen ongetwijfeld weer zeggen dat deze nog beter klinken en dan de noise cancelling weer beter werkt. Ik geloof het allemaal wel maar die details hoor ik zelf vaak niet, daarom hoop ik vooral dat die andere twee punten verbeterd worden. Dat is wel iets waar ik echt merkbaar meer plezier van zal hebben.
Ik zou liever hebben dat ze twee connectie's op hetzelfde moment kunnen ondersteunen.
Dat doen ze met firmware update 2.0.x !
Let op dat je het update proces doet met volle dopjes, in een omgeving met zo min mogelijk storing op de 2.4GHz band
Bij mij is één van de oordopjes geupdate naar 2.0.0, en is de andere gefaald
Resultaat is dat de dopjes elkaar niet meer zien, en dus ook niet meer te updaten zijn :') Terug naar Sony ermee onder garantie dus..
Het is toch uitermate beroerd productontwerp dat er geen reset-functie is die je in geval van een mislopende update kunt gebruiken?
Er is een soort rest functie waarbij je beide oordoppen in het doosje moet doen en dan beide touch buttons moet vasthouden, maar ik vraag mij af of dat een gefaalde firmware update kan fixen.
ik heb de eerste MX'jes gehad en de MX3, die is nieuw voor mij. Vooral bij de 1e waren er regelmatig wat fw-updates, dan heb ik geluk gehad zeg.
Ik heb het voor mij opgelost door gebruik te maken van andere, zachtere siliconen dopjes, die ik had liggen van een ander (Chinees) setje en toevallig dezelfde maat hadden. Bij de originele dopjes krijg ik binnen 5 minuten pijn, ongeacht gekozen formaat. Zou nu nooit meer voor zulke zware oordoppen gaan.

Bovendien heb ik gemerkt dat de noise cancelling tijdens fietsen juist geluid oplevert. Tegenwoordig kan je in de app ‘geen noise cancelling’ selecteren - die stand gebruik ik nu standaard, met name ook omdat je niet op de doppen zelf kan schakelen tussen NC en geen, enkel tussen NC en ambient sound. Nogal suf dus, achteraf had ik voor goede lichte oordoppen moeten gaan zonder NC

Edit:
Zojuist update geïnstalleerd. Je kan nu wel tussen NC - omgevingsgeluid - uit schakelen vanaf de oortjes. Windgeluid modus ook gevonden, maar nog niet getest.

Blijft wel jammer dat je er bovenop niet óók kan kiezen voor volumeregeling, bv door ingedrukt houden/dubbel tap/triple tap. Zou mooi zijn als je per gesture een functie kan instellen

[Reactie gewijzigd door Pepper92 op 17 maart 2023 11:33]

Is het niet meer zo dat je in de sony app kan kiezen voor reduce wind noise? Ik had dat al in de 1e versie van die doppen. Je moet het wel even ontdekken. Je moet die slider een mini stukje van volledige noise cancel af schuiven en dan kom je bij reduce wind noise ;-)
Dankjewel! Vond de wind al behoorlijk irritant, maar kende deze modus niet. Alleen wel jammer dat de windruis onderdrukking nu mijn nieuwe ambient sound is ipv noice cancelling.
Thanks, ga ik proberen! Probleem is met de update naar 2.0 (zie comment hieronder) ook al opgelost doordat je nu ook door gestures ‘geen NC’ ja selecteren
Het tweede punt dat jij noemt, werkt sinds kort bij de XM4 als je de firmware bijwerkt naar 2.0.0.

Waar ik liever een oplossing voor heb, is de battery drain. Mijn XM4’s zijn onbruikbaar geworden door de bugs in 1.4.2 en hebben nieuwe batterijen nodig. Hopelijk leren zij van hun fouten.
Bedankt, dat is nuttige informatie. Dan kan ik meteen Sony een bericht sturen dat ze de ontwikkeling van de WF-1000XM5 kunnen staken. Er is voor mij geen noodzaak meer voor nieuwe oordoppen :9
aptX Lossless is the holy grail voor bluetooth audio en dat kunnen deze.
Lijkt me sterk, ze ondersteunen als het goed is alleen SBC, AAC en Sony's eigen 'lossless' codec LDAC. Helaas is aptx inderdaad beter, maar sony gebruikt liever hun proprietary 'hifi' format.
proprietary is in dit geval niet zo erg aangezien het standaard door Android wordt ondersteund. Daarnaast bestaan er goede LDAC encoders/transmitters (bijvoorbeeld fiio bta 30) die je bijvoorbeeld op je TV kan aansluiten.
"LDAC is a proprietary audio coding technology developed by Sony, which allows streaming high-resolution audio over Bluetooth connections at up to 990 kbps at 24 bit/96 kHz." -https://en.wikipedia.org/wiki/LDAC_%28codec%29?wprov=sfla1
De encoder is inderdaad open source, maar de decoder is closed source en wordt door Sony alleen in hun eigen apparaten gebruikt. Qualcomm gebruikt een vergelijkbaar model voor aptX HD, de encoder is (sinds kort) open source, en fabrikanten van audioapparatuur betalen licensing voor de decoder etc.
Ik heb zelf de batterijen vervangen. Als je een beetje handig bent is het doen, maar zeker niet voor iedereen weggelegd.

Batterij is een Z55H.

Hier details over hoe je bij de batterijen komt.
https://thewalkmanblog.bl...1000xm4-teardown.html?m=1
Heb ik ook gedaan, ze zijn weer als nieuw
Ik zag dat ik net aan nog garantie had, dus ik los het zo op! Had inderdaad de oordoppen genomen vanwege hun relatief makkelijke repareerbaarheid.
Thanks! Net geüpdatet. Ook multi-device support toegevoegd zie ik, top!

Nu nog de feature dat je per gesture kan bepalen wat ie doet (ipv de vooraf ingestelde opties) en dan ben ik helemaal tevreden.
Ik vond die foam tips ook helemaal niks tot aan het punt dat ze op een gegeven moment gingen schuren in me oor....
Gelijk de hybrid siliconen tips van Sony gekocht voor een tientje en draag ze nu na anderhalf jaar nog steeds met plezier.
Net zo comfortabel als AirPods pro maar deze blijven wél in me oor zitten.
Mochten ze op zijn en ik toe ben aan xm5 dan kan ik, mits de maat hetzelfde blijft, de tips gewoon overzetten.
Waar heb je die tipjes gekocht? Zat even rond te zoeken en kon ze zowel op Sony's eigen website als op Google zo niet vinden.

Heb zelf nu van die foam tipjes van Comply, maar die zitten voor mij ook niet echt heel comfortabel en zijn best wel belachelijk duur voor hoe lang ze mee gaan.
https://www.proshop.nl/Mo...pc&utm_campaign=pricesite

Geloof me, opeens zijn de xm4 je meest favoriete oordopjes met deze tips.

Update
Ik heb ze overigens gekocht bij Bol maar daar zijn ze niet meer leverbaar.

[Reactie gewijzigd door yannienl op 17 maart 2023 09:50]

Idem ditto, ik had met plezier de WF-1000XM3 jaren lang sinds introductie gebruikt. Toen eindelijk afgelopen November overgestapt op de XM4 variant omdat ik op een maand lange reis ging en ik dacht, gun mezelf de upgrade wel (plus dat ik met m`n nieuwe telefoon de case kon opladen met reverse wireless charge)

De XM3's kon ik prettig alles mee doen, ook lopen. De XM4's had ik idd meteen na 30 mins last van pijn met de default tips, welke formaat dan ook. En lopen was nog ongemakkelijker want je hoort je eigen voetstappen, iets wat ik niet bij de XM3 had.

Gelukkig had ik een hele set spare sony eartips van verschillende materialen in de loop v.d jaren opgebouwd, ook die v.d XM3, en daarmee is het voornamelijk opgelost. Moet wel zeggen dat de XM3's alsnog beter waren als je echt in beweging was dan de XM4. Wel jammer dat het comfort zo achteruit was gegaan.
Ik gebruik Aeropex van Shockz, dan zit er niks in mijn oor. Ik kan de hele dag telefoneren zonder pijn.
Heb zelf de Sony Linkbuds S.Heerlijk geluid en goede ANC.
Alleen is de bluetooth stabiliteit wel een dingetje. Ik zit dagelijks in het OV en zeker op Den Haag centraal of op straat wordt je helemaal gek van het wegvallende of robotic geluid (heb in de Sony app de verbindinh ingesteld op stabiliteit). Als ik op een rustige locatie zit is er niks aan de hand, maar met veel mensen met draadloze headsets is het drama. Smartphone in broekzak oortjes in en hoop gehaper. Soms zelfs als ik de smartphone in de hand hou.

Wat is de ervaring van de mensen hier?

[Reactie gewijzigd door Gabriel_Knight op 17 maart 2023 08:11]

Ik zal gekke oren hebben maar de Sony hebben bij mij nooit gepast. Bose eerst wel maar de laatste paar weer helemaal niet. Na heel veel proberen ben ik uitgekomen op Beyer dynamic. Maar ik moet daarbij zeggen dat b&w en Yamaha goed geluid hadden maar slechte anc, zeker voor die prijs.

Ik sta die dingen voortdurend uit mijn zaagtafel of grasveld te snorkelen....

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 16 maart 2023 17:59]

Is over ear voor jou niet de oplossing. Het is wel een kleerkast van een hoofdtelefoon op je hoofd maar hij blijft lekker zitten. En daar heb je zoveel keuze in. }>
Ja dat zou je denken hè. Maar dat beviel ook niet. Ik ben een zeikerd denk ik. Mijn vrouw weet het zeker.
De oplossing, Bluetooth speaker. Als je vrouw dit waardeert heb je een leuke hobby bij. :Y)
Speakers in de tuin krijg ik de buren niet warm voor. En in de schuur beschermen ze mijn lieve oortjes niet.
Ik vind het wel een aparte combinatie. Hoogwaardige oordopjes bij een zaagtafel, is dat niet wat gek? (Ja ik snap ook dat je niks dubbel wilt aanschaffen) Je betaald best veel voor een bowers en wilkins product. Ik vind het een goed merk. Maar het uiterste kun je denk ik alleen ervaren in een stille(re) ruimte. Als je ze gebruikt tijdens het klussen dan zou je ook voor wat mindere kwaliteit kunnen gaan. Dopjes die ‘wel’ goed blijven zitten. Ik zelf heb de ‘jbl reflect flow pro’ heb wel vaker naar dopjes (in-ears) gekeken maar door de reviews nooit iets gekocht. Ik heb ook een sony koptelefoon, draadloos. Goede app. Goede geluids kwaliteit. Maar door de vele reviews waar mensen klagen over comfort heb ik ze niet gekocht. Dat vond ik het niet waard. De jbl was een pure gok, de specificaties zagen er veelbelovend uit. Een gok omdat ik ze heb gekocht bij release, dus geen reviews. Water dicht + stof dicht. Ooit een review gelezen van iemand die zweet in zijn oordopjes kreeg en dat viel buiten de garantie. Dus werd niet vergoed. En bij zulke bedragen wil ik wel zeker weten dat het goed zit. Vandaar ook geen airpods genomen. (Ook omdat je alleen apple standaard equalizer presets hebt) en geen app waar je zelf in kan stellen.
En heb geen moment spijt gehad van de aankoop van deze jbl dopjes. Ze blijven goed zitten bij sporten (crosstrainer) en je kan ze gewoon afspoelen onder de kraan. Laatste keer dat ik de prijs zag waren ze 129. Dat kan er lijkt mij ook nog wel vanaf als je een paar honderd voor een bowers & wilkins betaald.

Ik had lang geleden ook bedraade in-ears en dan oorkappen er overheen als ik in de werkplaats was. De demping van de siliconen dopjes was niet altijd genoeg. En anc is tegen lage tonen. Dus niet tegen het lawaai van een zaagtafel :)

[Reactie gewijzigd door Holmindeboks op 16 maart 2023 19:49]

Eerlijk gezegd zijn draden en grote doppen gewoon niet handig. En goede anc werkt vaak juist goed als het geluid maar constant is. Hoewel ik voor het laatse van toch de voorkeur geef aan mijn passieve Shure dopjes. Die isoleren wel echt beter en geeft minder druk op de oren.

Hoe dan ook goed geluid en ze moeten blijven zitten. Lastige combi en dus in de praktijk dubbel uitgeven
Hmm ik vind het design een beetje lelijk. De XM4's zijn mooier, met dat gouden ronde dingetje en een wat strakker design. Maargoed smaken verschillen.
volgens mij zijn die niet de xm5's, maar denken ze dat
Ik heb de XM4 en die zijn toch een potje slecht. Extreem veel problemen met software, bugs, etc. Daarnaast is de reparatieprocedure complete drama. Ik heb ze nu al 5x opgestuurd en twee keer daarvan zijn ze teruggestuurd met ''reset gedaan, nieuwste firmware geïnstalleerd''. Dit terwijl ze al op de nieuwste software zitten. Ze zijn 1x keer vervangen, maar ik geloof er weinig van. Hieronder een greep uit de issues:
 • ANC die opeens verergert en irritante geluiden doorlaat
 • Bij beweging springen ze tussen ANC en Transparancy mode
 • Voice assistant wordt getriggerd zonder dat iets wordt gezegd
 • Verbindingsproblemen waarbij de oordop gewoon z'n verbinding verliest
Ik raad Sony af vanwege de slechte reparatieservice.
De case laat zien dat die de oordopjes kan opladen met 230mA, iets meer dan de 140mA van de XM4's.
230mA is 65% meer dan 140mA, dat noem ik niet 'iets' meer, dat is flinke vooruitgang.
Lijkt op een miniatuur buitenboord motor
Omdat het siliconen dopje mist. :)
Ik snap helemaal wat je bedoeld.
Het meeste hangt ook "buitenboord".
Daarom durf ik hier niet de straat mee op. :|
Uiterlijk is 1 ding. Geluid en features nummertje 2. Sony maakt goede oordoppen. Je hebt er al een standaard paar van rond de 50€. Je moet geen dief van je beurs te zijn voor een setje Bluetooth oortjes. Normaal gaan de meesten voor 4 dubbel de prijs over de toonbank. Wil niet altijd zeggen dat ze beter zijn. :Y)
Hopen dat er eindelijk eens goed mee te bellen is, daar is de concurrentie doorgaans beter in...
Ik had ooit de xm3 en ben met veel plezier naar de xm4 over gestapt: weer beter geluid, weer betere noise cancellation en kan tegen een spatje water. Een heerlijk setje in-ear speakers, kan ik zeggen. Ik kijk uit naar de xm5. Ben erg benieuwd wat met de nieuwe versie verbeterd gaat worden.
Ik heb de XM3 dopjes en nog steeds heel erg tevreden, de kwaliteit is goed en zitten goed in het oor. Ze steken wel een beetje uit en je kan ze makkelijk uit je oor slaan haha. Deze xm5 ziet er ook weer goed uit
Hou ze maar. Ik had de XM3's sinds launch, pas afgelopen November vervangen met XM4's omdat ik me de upgrade wel gunde (goede deal gezien, 149,- en ik ging een maand op vakantie)

Direct spijt. Draag comfort is echt vreselijk op de XM4's met de standaard tips, na 30 minuten gaat het echt pijn doen. Die foam tips zijn kei hard. Alle maten geprobeerd, zelfde resultaat en meer mensen hebben daar last van. Daarnaast als je stevig doorloopt is de draag comfort met de 4 ook minder dan de 3. De 4 hoor je echt je stappen door de ANC heen. Bij de 3 had ik daar nooit last van.
Uiteindelijk de oudere tips van m`n XM3's erbij gepakt , had nog een paar reserve over. En die erop gezet, comfort ging op vooruit, maar de stapgeluiden hoor je nog steeds.

Ja de case is kleiner en fijner daardoor, idem ditto met wireless charge (handig met ff reverse wireless charge op je telefoon) en de dopjes zelf hebben ook iets langere batterij leven. Maar daar is ook alles mee gezegd. Als ik m`n XM3 niet meteen had weggegeven voordat ik de XM4 had geprobeerd, dan had ik de 4 terug gestuurd en was ik bij de 3 gebleven. Maarja, om iets wat je al hebt weggegeven terug te vragen vond ik not done :) Had ik het maar slimmer moeten aanpakken.
Goed om te weten. Ik heb de accu's van mijn XM3 oordopjes een tijdje geleden vervangen (wat best goed te doen is) omdat de vorige versleten waren door veel gebruik.

De volgende keer dat de accu's weer versleten zijn misschien gewoon weer vervangen. Ik ben zelf namelijk enorm tevreden met mijn XM3's.

Ik heb overigens wel last van het stapgeluid mij de XM3's met hardlopen. Ik weet niet of we hetzelfde bedoelen maar bij mij is het de oordop die tegen de oorschelp aan botst als de oordeop er niet perfect in zit


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee