Sony presenteert ringvormige LinkBuds-oordoppen

Sony brengt de LinkBuds op de markt, een set ringvormige oordoppen die de gehoorgang geheel vrijlaten. De doppen zijn zo ontworpen dat je al het omgevingsgeluid kunt blijven horen en hebben dan ook geen ruisonderdrukking.

Sony denkt dat de LinkBuds WF-L900 vooral geschikt zijn voor gebruik op kantoor en in het verkeer: situaties waarin je wel naar muziek wilt luisteren, maar ook de omgeving wilt blijven horen. Het heeft de LinkBuds daarom voorzien van een ringvormige driver die speciaal voor de LinkBuds ontworpen is. Sony wil met de ringvormige drivers de geluidskwaliteit van de WF-1000-serie benaderen, maar benadrukt dat de LinkBuds meer voor de zakelijke markt bedoeld zijn. Het geeft daarom vooral hoog op van de kwaliteit van de microfoons die in de oordoppen verwerkt zijn.

De LinkBuds worden niet in de gehoorgang geplaatst, zoals traditionele oordoppen. Het ringvormige deel valt in het buitenoor, waarbij het gat in de ring ervoor zorgt dat de gehoorgang geheel vrij blijft. Om de LinkBuds aan te passen aan de maat van het oor, levert Sony rubberen ringen mee die in het bovenste deel van het buitenoor haken.

De LinkBuds bevatten dezelfde V1-processor als de WF-1000XM4. Die zorgt ervoor dat de LinkBuds op basis van een door AI gestuurd algoritme stemmen kunnen analyseren, wat weer moet leiden tot een betere verstaanbaarheid. De processor zorgt er ook voor dat de LinkBuds gebruik kunnen maken van DSEE, Sony's eigen algoritme waarmee het probeert de geluidskwaliteit van lossy muziekbestanden zoals mp3's te verbeteren. Daarnaast kunnen de LinkBuds overweg met 360 Reality Audio, net als de meeste oordoppen en hoofdtelefoons in de 1000-serie. Net als bij de oordoppen uit de 1000-serie zijn de LinkBuds te besturen met een app van Sony, waarin onder andere een equalizer is opgenomen.

De LinkBuds hebben geen knoppen en ook geen touchbediening. In plaats daarvan bedien je ze door op je slaap te tikken. De LinkBuds bevatten een sensor die dergelijke tikken op je slaap registreert. Twee- of driemaal tikken geeft je verschillende opties. Je verhoogt of verlaagt er het volume van de muziek mee of neemt er een telefoongesprek mee aan. De functies zijn in de app naar believen in te stellen.

De LinkBuds hebben dezelfde 'adaptive noise control' als de WF-1000XM4, wat wil zeggen dat het volume van de muziek automatisch wordt aangepast aan het geluid in de omgeving. Verder hebben ze 'wear detectie', wat wil zeggen dat de muziek pauzeert als je een oordop uit je oor haalt. De oordoppen hebben bovendien een speak-to-chatfunctie, waardoor de muziek vanzelf stopt als je begint te praten. Daarnaast kunnen de LinkBuds overweg met de assistenten van Google en Amazon, en Googles Fast Pair en Microsofts Swift Pair. De LinkBuds hebben bovendien een IPX 4-rating.

Sony levert de LinkBuds in een chargingcase. De accu's van de oordoppen zelf houden het 5,5 uur uit, maar kunnen met de accu uit het doosje opgeladen worden, waarmee de LinkBuds het in totaal 17,5 uur volhouden. Mochten de accu's van de oordoppen geheel leeg zijn, dan is tien minuten laden genoeg om weer 1,5 uur te kunnen luisteren. Zowel de LinkBuds als de case zijn kleiner en lichter dan de WF-1000XM4. De behuizing van de LinkBuds is gemaakt van gerecycled abs en de oordoppen worden geleverd in een verpakking die geheel van papier is gemaakt.

De LinkBuds verschijnen later deze maand en zijn verkrijgbaar in wit en donkergrijs. Ze kosten 180 euro.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

15-02-2022 • 18:00

51 Linkedin

Reacties (51)

51
51
33
4
0
15
Wijzig sortering
Heb zojuist een video van ShortCircuit gezien. Linus is door het dolle heen.
Korte samenvatting
- Geweldig geluid
- Prima spraak opnames
- Goede app van Sony
- Ze zitten comfortabel

Heeft mij in ieder geval gehypet!

https://www.youtube.com/watch?v=luojyDJwXfA&t=623s
Ik zou ook even de video van Techmoan bekijken voor wat details die sommige mensen als minder positief kunnen ervaren.


https://youtu.be/GXMtaZTBMzw
Anoniem: 1439850
@NaoPb15 februari 2022 19:23
Wederom dramatische microfoon als ik zo naar die microfoon test luister. Onbruikbaar voor zakelijk gebruik dus...
Disclaimer, ik ben geen expert op het gebied van bluetooth protocollen maar voor zover ik begrijp komt de shitty microphone quality bij bluetooth earbuds door het protocol dat ze gebruiken. Wanneer bluetooth earbuds gebruikt worden voor een call, verandert het protocol van een audio protocol (SBC, A2DP, AptX, LDAC, AAC, ...) naar HSP of HFP die gewoon te weinig bandbreedte hebben om dat in goede kwaliteit door te sturen. HSP is bv maar 64kbit/s.

Edit: De positie van de microfoon heeft wellicht meer invloed op de kwaliteit van de microfoon dan het bluetooth protocol. Zie de reactie van @eymey. Dat gezegd zijnde, de gelimiteerde bandbreedte heeft zeker een invloed.

[Reactie gewijzigd door Shadowblink op 17 februari 2022 00:48]

Dank voor deze toelichting, verklaart een hoop brakke audio van collega's :)

Bizar eigenlijk dat dat nog zo is. Ik moet de koptelefoon die ik gebruik ook iedere keer in teams overzetten van de standaard spraakversie naar de stereovariant. En als ik dat een keer vergeet schrik ik me de pleuris van het volume en de slechte geluidskwaliteit. Voor de microfoon geldt dat ook maar gelukkig onthoud teams wel dat ik mijn laptopmicrofoon wil gebruiken en nooit dat ding in de headset.
Dat is mij ook een paar keer overkomen :'(

De status van bluetooth protocollen is sowieso best triest. De standaard audio protocollen (SBC / A2DP) zijn niet zo'n geweldige protocollen maar support voor nieuwe protocollen met betere kwaliteit (AptX HD of LDAC) is miniem.

Windows ondersteunde enkel SBC tot Windows 10. In specifieke updates is support toegevoegd voor AAC en AptX (maar niet de HD variant)
OSX en iOS ondersteund enkel SBC en AAC.
Linux, ik weet niet wat standaard ondersteund is maar je kan alle codecs wel installeren.
Android ondersteund gelukkig wel alle codecs out of the box.

Waarom er geen beter alternatief bestaat voor bi-directional audio (mic & audio) snap ik ook niet zo goed. LDAC kan in het beste geval 990kbit/s doorsturen dus de bandbreedte is er wel.
Ik vind het inderdaad ook wel vaag dat de situatie voor bi-directional audio nog zo bagger is.

Zeker nu support van smartphones op mobiele netwerken voor VoLTE en VoWIFI en wideband voice codecs steeds meer gemeengoed wordt en ook vergader apps op smartphones steeds vaker worden gebruikt, blijft het toch vreemd dat spraak over Bluetooth nog in de jaren 90 van de vorige eeuw is blijven hangen.
Mja... en toch -hoeft- voice via Bluetooth niet slecht te klinken.

Het lijkt mij vooral toch ook een kwestie van waar de microfoons gepositioneerd zijn. Microscopisch kleine microfoontjes bij je oren blijft gewoon een uitdaging, qua goed spraak oppikken.

Ik heb zelf een Aftershokz Aeropex (bone conduction headset) en een Poly Voyager 6200 UC met nekband waar de actieve electronica en microfoontjes in zitten.

De Poly is betaald door m'n werk en gebruik ik eigenlijk altijd voor calls. Een enkele keer als ik toevallig aan het wandelen ben en een collega heeft me nodig in een Zoom, dan pak ik de Aftershokz (die heb ik dan bij me).

En dan merk je wel dat de kwaliteit van mijn audio via de Poly door anderen eigenlijk altijd als goed wordt ervaren, ook als ik er buiten mee loop. Terwijl ik via de Aftershokz altijd als 'ver weg' en 'muffled' word ervaren. Niet dramatisch slecht, maar ook niet prettig voor een uitgebreid gesprek wanneer ik veel aan het woord zou zijn.

Terwijl de Poly, aan mijn Smartphone, ook gewoon Bluetooth is. Al moet ik zeggen dat het aan de PC via de mee geleverde dongle wel beter is.

[Reactie gewijzigd door eymey op 16 februari 2022 09:59]

Ik heb rap wat mic samples beluisterd op youtube en de Poly klinkt inderdaad wel beter dan wat ik voor mogelijk hield voor bluetooth mics. Toch vind ik dat je duidelijk de lage bitrate kan horen.

Ik had er nog niet bij stilgestaan dat de positie van de microfoon een impact zou hebben maar dat is wel logisch nu ik er even bij nadenk. Toch vind ik het de moeite waard om het protocol bij in de discussie te nemen aangezien er goedkope wired IEMs zijn zoals de Samsung AKG buds die beter klinken dan de Poly, en deze oortjes zijn ongeveer 20 euro. (https://youtu.be/KFv3eThZTo0?t=116)

Het is natuurlijk geen apples to apples vergelijking aangezien de Poly gemaakt is voor offices en ook noise canceling mic functionaliteit heeft maar toch, als de mic van een goedkope IEM beter kan klinken dan een 180+ euro bluetooth device dan moet er toch wel veel verloren gaan vanwege het protocol.

Maar je hebt zeker wel een punt. De mic van de doorsnee bluetooth earbud is praktisch onbruikbaar terwijl de mic van de Poly zeker wel voldoende is om een goede conversatie te hebben dus het is niet onmogelijk met bluetooth. Ik zal dat ook even toevoegen aan mijn originele post :)
Mijn hoofdreden om voor de Poly te gaan was overigens juist dat hij draadloos is, en dat hij in combinatie met werklaptop en de wireless dongle en de PLT Hub software dan ook call management integratie heeft met Softphone en Zoom. Het is, zeker bij thuiswerken met een kleuter in de buurt, heerlijk om snel de dedicated mute button op de headset te kunnen gebruiken en dat dat dan ook integreert met de voor anderen zichtbare mute functie in Zoom (of teams, of skype, etc. ).

En Poly staat in de standaardcatalogus van headsets die je bij mijn werkgever makkelijk kan bestellen (en waarvan de betaling/vergoeding dan ook helemaal door hen wordt afgehandeld).

Maar ik kan me zeker voorstellen dat een wired headset gemakkelijk stukken beter klinkt :).
Klopt, het is inderdaad een handig apparaat voor die use-case. :)

Ik wil ook niet overkomen dat we terug moeten gaan naar wired headphones. Bluetooth is gewoon heel handig. Het was eerder om aan te tonen dat het niet is alsof deze Bluetooth devices besparen op een goede microfoon wanneer zelfs heel goedkope earbuds een degelijke mic kunnen hebben. Als je de 2 vergelijkt krijg je toch een beetje een feeling voor de impact dat het protocol heeft. :)

Ik vind het zelf ook jammer dat mijn Sony XM4 earbuds en XM3 headphones een totaal onbruikbare mic hebben, om nog maar te zwijgen over de enorme drop in geluidskwaliteit wanneer je naar de headset protocollen switched. Voor dat geld verwacht je toch wel meer. :/
Dit heeft niets te maken met het protocol, maar vooral de positie van de microfoons, vaak werkt het oke bij weinig omgevingsgeluid. Zodra het omgevingsgeluid toeneemt gaan de microfoons in earbuds onderuit.
Voor earbuds vind ik de geluidskwaliteit van de microfoon eigenlijk best goed. Het microfoontje blijft een microscopisch klein ding wat voor je spraak opname op een totaal verkeerde plek zit. Voor zakelijk gebruik zit je eigenlijk min of meer gebonden aan de headphones met een microphone-boom die in de buurt van je mond zit.
Voor een (incidenteel) gesprek vanuit de auto lijken ze prima geschikt.
Anoniem: 1439850
@WillySis15 februari 2022 22:23
Tja, ik ben niet degene die zegt dat ze meer voor de zakelijke markt zijn bedoeld. Dat doet Sony zelf.
Het is waar je ze voor wilt gebruiken. Voor een call-center of receptie is dit niet te doen. Er zullen vast bedrijven zijn die het prima vinden. Soms is de telefoonlijn dermate slecht dat de gebruikte headset van ondergeschikt belang is.
Bij een videoconferentie of gesprek vanuit de auto is het meer dan goed bruikbaar. Voor onderling overleg of werken in een lawaaiige omgeving is de kwaliteit ook prima. Afhankelijk van de situatie zijn er dus zeker zakelijke settings waar deze ear-buds op zijn plaats kunnen zijn.
Ik interpreteerde dat als voor muziek luisteren op de werkvloer en nog wel horen wat een collega tegen je zegt...
Gewoon een eerlijke review. Niets voor hem, maar hij kan niets in zijn oor verdragen.
Geluidskwaliteit is niet super als je het vergelijkt met "over the ear" modellen, maar dat is een open deur. De drivers zijn daarvoor gewoon te klein. Stereo drops komen bij bluetooth wel vaker voor. Wie ook een smartwatch of sporthorloge heeft is daarmee vast wel bekend.

Zelf kan ik ook moeilijk iets in of op mijn oor verdragen. Zelfs op maat gemaakte oordopjes verdraag ik niet. Mijn gehoorgang raakt binnen een paar minuten (hooguit een kwartier) zwaar geïrriteerd. Bovendien kan ik mijzelf met oordopjes in nauwelijks meer horen als ik praat. Deze oordopjes kunnen mijn problemen best wel eens oplossen. Het is dat Sony er een nogal premium prijskaartje aan gehangen heeft. Voor de helft van de prijs zou ik ze gelijk bestellen. Nu moet ik er toch even over nadenken.
Idem, en ik heb tot nu toe niks met dit soort oortjes. Microfoon kwaliteit is voor mij niet belangrijk, maar ik wil wel weer vaker naar muziek luisteren. De review van Techmoan doet me niet heel erg veranderen van mening eigenlijk, dit soort dingen zijn natuurlijk enorm persoonlijk vooralsnog.
Gast is me net iets te opgewonden om nog geloofwaardig te zijn.
ik vraag me af of dit enige voordeel heeft tegenover bone conduction headsets.
ik denk dat dit qua comfort flink zal achterlopen op goede bone conduction headsets(net als gewone oordopjes)
toevallig heeft Techmoan het hierover in zijn review. https://youtu.be/GXMtaZTBMzw
Hmm, echt vers van de pers! :D. Ik volg zijn kanaal, maar was nog niet aan deze toe gekomen :)
De geluidskwaliteit van bone conduction headsets is doorgaans niet geweldig. Prima voor spraak maar voor muziek vaak te vlak. Dat zul je waarschijnlijk hier minder mee hebben.
bas is wat minder, maar mijn ervaring is dat een goede bone conduction headset redelijk goed klinkt.
Eens. Ik mis wat bas maar ik heb ze om te fietsen en met windruis en omgevingsgeluid erbij merk je dat niet echt.

Denk dat deze doppen waarschijnlijk wel beter klinken maar ik zou dan weer niks in m'n oren hoeven. M'n Bone conduction headset voel ik niet zitten. Vind ik ook belangrijk.
Helemaal mee eens.

Ik dacht altijd dat gewone doppen met ANC en met 'omgevingsgeluid on demand' het ei van columbus zouden zijn, maar toen ik eenmaal zulke doppen had (en een ANC over-ear koptelefoon die ik gratis bij een telefoon kreeg), realiseerde ik me dat het voor mij ontzettend onnatuurlijk en 'unheimisch' aanvoelt.

Nu een poosje een Aeropex van Aftershokz en daar ben ik eigenlijk uitermate tevreden mee. Je voelt hem na een tijdje inderdaad niet meer zitten (hoewel de nekband in combinatie met een flinke winterjas wel irritant is). En qua geluidskwaliteit voor muziek is het eigenlijk niet eens heel verkeerd. Natuurlijk haalt het nooit het niveau van een paar goed passende in-ears of over-ears, maar dat is ook niet (meer) mijn bedoeling als ik onderweg ben.

Dan wil ik gewoon mijn omgeving kunnen blijven horen terwijl ik naar radio, podcast of muziek luister. En los van gebrek aan echte bass is het detailniveau eigenlijk nog erg hoog :).
Ik heb zelf AfterShokz Aeropex, moet zeggen dat ik juist verbaast ben over hoe helder het geluid is. Enige wat ik mis is meer bas, maar aangezien ik deze vooral in de auto, op kantoor en tijdens het sporten gebruik is dit geen groot probleem.
Dat is precies mijn ervaring. Het geluid is wel helder maar heel vlak. Ik heb nog geen bone conduction headset gevonden waarbij dat niet het geval is, misschien is het inherent aan de techniek?
Dat zou goed kunnen, als ik naar reviews zoek ik dat vaak punt 1 wat genoemd wordt. Hopelijk is hier toch nog wat aan te doen want ik ben voor de rest wel echt groot fan van de techniek!
Anoniem: 1439850
15 februari 2022 18:41
Speciaal voor de zakelijke markt? Met de waardeloze kwaliteit microfoons die Sony in al haar draadloze audio producten propt zou ik dit echt met een korreltje zout nemen.

Ik heb de WF-1000X en WF-1000XM3 (beide gratis gekregen) na een week al uit mijn laptoptas gehaald door de slechte kwaliteit. De eerste klachten nu ik de WH-1000XM4 gebruik heb ik ondertussen ook al ontvangen. Leuk voor het geluid, maar ze zijn onbruikbaar tijdens meetings en telefoongesprekken.
Ik heb zelf beide earbuds die je hebt, en ook de WH-1000XM3.
Als je ergens staat waar er achtergrond geluid is (vooral op straat) dan ben je gewoon onhoorbaar.

Echter viel het me op dat toen ik thuis ging werken, en ik dus in een 100% rustige, stille ruimte zit.
De mics dan weer prima werken.

Maar goed, voor hun consumer flagship wireless buds en headsets, is het gewoon triest te noemen dat je voor die prijs zo`n klote mic krijgt.
Ik snap het ook gewoon niet. Die krengen zijn moeilijk duur en Sony krijgt het niet voor elkaar om er minstens acceptabele microfoons in te krijgen. Ik heb gelukkig ook nog een Bose 700 en een onear Soundlink 2 liggen. Zelfs die soundlink 2 heeft betere microfoons.
Ik heb gemerkt dat als ik luid genoeg babbel, ineens alles inderdaad als helder ervaren wordt. Het lijkt alsof ze een threshold hebben waaronder je gewoon weggefilterd wordt. Wat de reden ook is, bellen met hun audio systemen is gewoon te onbetrouwbaar in vergelijking met de concurrentie, wat wel spijtig is, daar ze voor de rest duidelijk wel aan de top zitten.
Als het vooral voor de zakelijke markt is hoop ik dat de bel-kwaliteit beter is dan bij hun andere producten.
inderdaad, dat gedeelte is hetgeen me tegen zou houden, of overtuigend verbeterd moet zijn: heb praktisch alleen maar sony audio producten (1000xm3, SRS-XB43 en 33). Geweldige audio, microfoon is een ramp om mee te bellen blijkbaar...
Weird ....met mijn oortje hoor ik de buitenwereld ook. 2x snelle aanraking en dat geluid wordt versterkt.
In plaats daarvan bedien je ze door op je slaap te tikken.
Hopelijk wordt dat niet verkeerd geïnterpreteerd 8)7 }>
(neen meneer de agent, ik denk niet dat u gek bent. Ik zette m'n oortjes uit)

[Reactie gewijzigd door OxWax op 15 februari 2022 18:07]

Oortjes of headphones met active noise canceling, inclusief de optie om omgevingsgeluid juist te versterken, zijn helaas niet voor iedereen weggelegd.

Bij mij geven zulke oortjes of headphones altijd een enorm 'unheimisch' gevoel, ook bij de duurdere en als goed bekend staande ANC headsets. Ja, de noise canceling werkt voortreffelijk, maar in mijn hoofd 'klopt er gewoon iets niet'.

Ik heb voordat ik hier achter kwam een tijd lang gedacht dat oortjes die actief omgevingsgeluid kunnen doorgeven dé oplossing zijn om muziek, (zoom) calls e.d. op m'n hoofd te hebben terwijl ik ondertussen toch veilig aan het verkeer of OV kan deelnemen. Maar in praktijk voelde ik me constant onprettig.

Sinds een poosje heb ik zo'n bone conduction headset van Aftershokz en dát is eigenlijk voor mij gewoon perfect: Toch de audio die ik wil horen, maar óók gewoon op een natuurlijke manier omgevingsgeluid.

Ben wat dat betreft ook wel benieuwd naar de prestaties en comfort van deze nieuwe Sony headset :)
Deze zijn waarschijnlijk bedoelt en ontworpen als de (spirituele) opvolger van hun vorige google assistant gefocuste [ Xperia Ear Duo ] en aanverwanten.

oordopjes die je gehoorgang volledig open laten en toch een OK geluid geven. Het enige probleem is een flink gebrek aan bas.

Zelf kort eentje gehad om te proberen, en als je veel zakelijk belt en schakelt tussen devices is het best een geinige vervanger voor een headset met microfoon. redelijk onbruikbaar in OV, maar een verademing op kantoor en tijdens wandelingen.
-

Altijd wel respect voor Sony dat ze zich nog altijd vol gas durven in te zetten op redelijk gewaagde lifestyle concepten, en deze ook nog eens proberen te slijten. Helaas zijn dit soort lifestyle hebbedingetjes vaak ver uit de markt geprijst voor de gemiddelde consument.

Overigens recycled Sony vaak tech uit dit soort concepten in latere producten. Veel japanse bedrijven gebruiken dergelijk gekke in-house tech ontwikkelingen voor opleiden van staff. Dikke kans dat we deze ring-radiator driver, een niet alledaags iets in audioland, nog terug zullen zien in een ander vlaggenschip product.
Grappig ik zit net te kijken naar een review van Techmoan op YouTube https://www.youtube.com/watch?v=GXMtaZTBMzw
Ik denk dat ik lekker mijn Galaxy Buds Live hou, betere bas (volgens The Verge), en ik kan mijn omgeving ook prima horen. Flink goedkoper ook
Die krengen vallen altijd uit mijn oren...
Hoe lang heb je deze al?
Zien er totaal anders uit?
Het zijn allebei true wireless oordoppen die je gehoorgang vrijhouden.

Behalve de Oladance en deze Sony, heeft volgens mij alleen Bose een vergelijkbare set, maar die verkopen ze niet in Europa.

Verder heb je natuurlijk nog botgeleiding, maar dat is een heel andere techniek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee