Google past icoon Chrome aan

Google gaat de komende maanden het icoon van zijn browser Chrome aanpassen. De verschillen zijn klein, maar wel zichtbaar. Het icoon gaat er per besturingssysteem iets verschillend uitzien, schrijft een Google-ontwerper.

De blauwe cirkel in het midden is iets groter, terwijl de schaduwen bij de randen van de kleuren verdwijnen, schrijft Elvin Hu. De kleuren hebben een verloop om te voorkomen dat die aan de randen zouden gaan botsen, om zo het logo toegankelijker te maken.

Er zijn ook verschillen per besturingssysteem. Zo heeft de Windows-versie iets minder felle kleuren dan de Chrome OS-versie. Op macOS gaat het bovendien om een versie met een 3d-ontwerp, iets dat op andere besturingssystemen ontbreekt. Ook de versies voor ontwikkelaars krijgen een nieuw icoon. Zo is die op iOS bijvoorbeeld blauw, iets dat in lijn ligt met Apples apps voor ontwikkelaars.

Het gaat om het eerste nieuwe ontwerp voor het icoon van Chrome in acht jaar en het vierde icoon voor de browser sinds de eerste versie in 2008. Het nieuwe ontwerp zal vanaf de komende maanden te zien zijn bij gebruikers, zo zegt de ontwerper.

Google Chrome, icoon 2022Google Chrome, icoon 2022
Google Chrome, icoon 2022Google Chrome, icoon 2022Google Chrome, icoon 2022Google Chrome, icoon 2022

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

07-02-2022 • 11:46

145

Reacties (145)

145
137
31
0
0
22
Wijzig sortering
Subtiel maar past misschien wel iets beter in de huidige flat designs. Snap alleen niet waarom het logo op iOS ander is dan in OS X. Het logo van 2008 roept wel herinneringen op.

[Reactie gewijzigd door LightPhoenixNL op 24 juli 2024 02:58]

Er bestaan nu dus gewoon Chrome-gebruikers die nog niet bestonden toen het 2008-logo een ding was. Mind = blown :)
Dat mag in feite niet omdat die specifieke mensen/kinderen geen consent kunnen geven wat betreft de voorwaarden van Google Chrome.
Chromebooks worden heel veel op basisscholen gebruikt. Dus wat @Ossebol zegt klopt.
Volgens mij zijn de voorwaarden bij Classroom wel anders en wordt daar de privacy van kinderen beter gewaarborgd. Je mag alleen geen eigen Google-account hebben als je jonger dan 13 bent, maar ook dat is nu gewoon mogelijk als je in 2008 of 2009 geboren bent.
dat logo uit 2008 is ook echt heel erg lelijk... dus die hebben niets gemist
Ik vond en vind nog steeds het 2008-logo het mooist. Maar dat is persoonlijk.
Nu is hij lelijk, maar werd dat in 2008 ook zo ervaren? Wat men mooi of lelijk vindt, is geen constante. :+
Ik kan me dat logo helemaal niet herinneren, wellicht omdat ik toen vooral Mozilla gebruiker was? Of omdat ik me gewoon helemaal niet veel kan herinneren van die tijd :9
Misschien ben je nu niet meer ladderzat achter je PC :+

Maar poah, toen waren de iconen pas kenmerkend. Erg glossy en 3D en geen geen zorgen over dat het zichtbaar is op de 'smartphones' van destijds!

Je zou zeggen dat de aanpassing van Chrome nihil is, maar aangezien het ontwerp zo minimalistisch is, is het juist daarom een gehele verandering haha.
Ik vond dat oude logo altijd op een Pokémon bal lijken :+
Ja indd _/-\o_ , het nieuwe logo lijkt wat scherper te zijn/hoger contrast/iets fellere kleuren, iig niet compleet anders ;) :)

[Reactie gewijzigd door DennisH82 op 24 juli 2024 02:58]

Dat komt omdat het dat ook is. Larry Page is een ultrafan van Pokémon.
Dit logo past inderdaad veel beter bij Google's ambitie om al hun icoontjes er hetzelfde uit te laten zien... Ik moet altijd even goed kijken als ik de Google map op mijn Android telefoon open welke ik nou moet hebben. Mooi design, who gives a crap about usability... :z
Het zijn inderdaad altijd dezelfde kleuren die weer terug komen bij hun logo's. Als je snel kijkt is dat toch het eerste aanknopingspunt.
Over 4 jaar weer een 3d design en we trappen allemaal in deze logo en desing madness.
Zou ironisch zijn als "skeuomorphic design" weer terugkomt. Die term leek ook pas in zwang te komen toen Apple er vanaf stapte, :+
Er is en er was niets skeuomorf aan het logo.
Vorig jaar was een van de buzzwords in design-land "Neuomorfism". Verschrikkelijk, ik ga bijna over men nek als ik zo'n design zie... Overload van shadows etc..
Kan mij het 2008 logo zelfs niet meer herinneren :p 2011 blijft het meest herkenbaar en subtiel spijtig dat ze dat niet hielden aangezien het enige dat ze echt gedaan hebben was het vergroten van dat blauwe cirkeltje
Is er een UI designer die iets meer licht kan schijnen op deze wijziging? Ik vind oprecht de nieuwe mooier, maar vraag me wel af wat dan zo'n wijziging inhoudt. Waar kijk je naar, zoals bijvoorbeeld bij de lijntjes die door de afbeelding heen lopen bij de foto's onder het artikel.
De lijntjes geven de afmetingen van verschillende onderdelen aan, dit maakt het duidelijk(er) dat bepaalde cirkels nu een andere afmeting hebben. In de overige screenshots wordt context geschetst van het icoon.
Logo's en iconen is echt een vak apart. Dat doen de visual designers/grafisch ontwerpers. Belangrijke argumenten tegenwoordig zijn vaak:
- hoe past het in het ecosysteem van het merk. Je wilt dat kleuren, afmetingen margins/paddings etc gelijk zijn bij alle je iconen.
- hoe past het in het ecosysteem van de gebruiker (best bijzonder dat ze daar rekening mee houden.)
- hoe werkt het logo heel klein, in het extreem als zwart/wit notificatie icoontje. Dat is een oorzaak dat kleinde dunne lijntjes niet meer voorkomen tegenwoordig.

Ik ben dus een UX designer dus kan verder niet vertellen hoe zit betreft het non-praktische, meer gevoelsmatige ;)
Wat mij als graphic designer opvalt:

- De kleuren zijn niet zo 'flets' meer als de 2014 variant. Het logo krijgt wat meer leven door de fellere kleuren vind ik.
- Ze hebben naar mijn idee de 'Material Design' look een beetje verwijderd, de schaduwen in de 2014 variant horen daarbij.
- De lijnen in de eerste afbeelding lijken voor mij puur guidelines van de ontwerper, waarmee ze nu iets proberen aan te geven richting het publiek maar ik zou zo even niet weten wat. Beetje een vreemd detail in mijn ogen :') Mogelijk probeert Google aan te geven dat het logo nu meer in 'evenwicht' is?
Vind het wel apart dat ze afstappen van Material Design. Dat belooft niet heel veel goeds voor Android.
Dat doen ze ook niet. In Material Design 3 zitten heel weinig schaduwen, dus het logo past daar gewoon bij.
Het logo wordt steeds simpeler. Over 15 jaar is het gewoon een plat rondje met een kleur. :+
Hetzelfde hoe de diversiteit van browserengines ook eenheidsworst wordt.
Als webdesigner en frontend developer kan ik daar alleen maar om juichen :+

Hoe lang en hoe vaak ik mij wel niet moet hebben ergeren aan cross-browser support en de tig versies die gebruikt werden. Dat is een verhaal die naar mijn idee dik 10 jaar te lang geduurd heeft.

Weet niet waarom men zit te minnen, schijnbaar snappen mensen niet echt dat het mijn werk is om websites te ontwerpen en te bouwen. Niet om de helft van de tijd bugs en ander randzaken te fixen door afwijkende browsers en devices, en beperkt te worden door allerlei tekortkomingen van verschillende browsers, die er overigens nog steeds wel zijn.

[Reactie gewijzigd door Chefd op 24 juli 2024 02:58]

Als alle browsers gewoon de standaarden zouden volgen...
Wat ik ervan begrijp is het niet zo simpel. Standaarden zijn nu nog lang niet af en browser ontwikkelaars willen nu al met / aan de nieuwste technieken werken. Dan krijg je verschillende implementaties en problemen op de lange duur. Hoe voldoe je aan een standaard die nog niet geschreven is? Of die meerdere mogelijkheden tot interpretatie geven?
Op zich heb je het probleem goed begrepen, maar mijn conclusie is wel heel anders.

Je moet in productie systemen simpelweg geen APIs/technieken gebruiken die nog in ontwikkeling zijn, wacht gewoon een half jaartje en gebruik het wanneer de standaard stabiel is.

Dat dit niet gebeurt heb ik nooit begrepen aan webontwikkelaars, ze maken het zichzelf bizar moeilijk door dingen te gebruiken die een paar versies later of in een andere browser niet meer beschikbaar zijn of net weer anders werken.
Anoniem: 1322 @job_h7 februari 2022 20:50
Je moet in productie systemen simpelweg geen APIs/technieken gebruiken die nog in ontwikkeling zijn,
Helemaal mee eens. Maar ik was niet geheel duidelijk dat dit vooral op Google slaat. Die bouwen de nieuwe technieken al in de browser terwijl de standaarden nog niet definitief zijn. Daarop bouwen de webontwikkelaars dan weer (onverstandig) verder.

Ik trek deze conclusie vooral op de ontwikkeling van HTML5. Dat was ook best een chaos...
De Nederlandse wiki geeft dit ook aan (maar geen bronvermelding).
lol.
"als alle browsers gewoon de standaarden zouden volgen"
Dat is het hele idee van chromium in alle browsers.
1 standaard die overal gebruikt worden XD

Ja dat dat toevallig van google is, het zij zo.
Het W3C bepaalt de standaarden en Chromium wijkt daar juist steeds vaker vanaf.

Als alleen Chromium over blijft, heeft Google de volledige macht over het internet.
macht over het internet -_-
kun je het nog kwaadaardiger laten klinken.
het gaat om een opensource project waar gewoon alle standaarden ingebakken zitten + dingen die google uit probeerd om het web sneller en efficienter te maken (even los van de tracking die er wellicht in gezet kan worden)

Ik snap niet wat het probleem is dat , in dit geval, Google de meest gebruikte engine heeft.
Als welk ander bedrijf dan ook chromium had gebouwd en het was zo populair was iedereen er ook over gaan klagen.

Het is een opvallend terugkerende discussie die schijnbaar niet opvalt bij velen.

Iedereen wilt altijd een standaard gecombineerd met de makkelijkerste manier om die standaard te upgraden en verspreiden.
Maar zodra iemand inzet in een standaard en het wordt populair schieten we die iemand weer af voor het hebben van te veel macht.

zolang chromium opensource is, is de enige developer die we kunnen aanspreken hierop de maker van de browsers zelf die bijv. te veel shit van google in chromium laten zitten.
In mijn optiek kun je Google hier moeilijk iets kwalijk nemen.

Waarom klagen we over goolgle en chromium terwijl die browser makers de keuze maken het te gebruiken.
Niemand dwingt ze en wij als consumenten kunnen ook weglopen bij browsers of zelf een browser bouwen.
Dat gebeurd ook genoeg.

nee maar dan wordt het argument plots "maar dan mis ik mijn browser extensies"
Je dat had iedereen dan maar eerder moeten bedenken toen ze almas overstapte op browsers die chromium gebruikte -_-
Het W3C bepaalt de standaarden
Alleen CSS. HTML wordt al een tijd onderhouden door het Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG), wat weer bestaat uit Apple, Microsoft, Mozilla... en Google...
dan ben je gewoon te laat begonnen! :+ dit had je 20 jaar geleden ook met IE, en chrome is niet anders in die zin. Ik zal stug firefox blijven gebruiken.
Hier hetzelfde. Trouwens: die tijden beginnen weer terug te komen. Op de website van de gemeente Den Haag bijvoorbeeld wordt het zelfs al afgeraden om Firefox te gebruiken, omdat de beslisboom voor het aanvragen van een uitkering niet goed weergegeven zou worden. Ik werd daar afgelopen weken op geattendeerd.

Nu had ik de proef op de som genomen en gekeken of het gebruik van Firefox een negatieve invloed zou hebben op het doen van een uitkeringsaanvraag. Ik kwam er uiteindelijk wel zonder problemen doorheen, maar dat zelfs gemeentes bepaalde browsers gaan afraden doet bij mij de wenkbrauwen ernstig fronsen. Als zelfs overheden al gaan meewerken aan een monocultuur op het internet zoals we dat kenden rond de eerste jaren van het nieuwe millenium, dan is het einde zoek. En ik vind het schandalig ook nog...

Ik gebruik Firefox al sinds het begin. En ik blijf eraan vasthouden en loop zoveel als mogelijk om browsers heen die de Blink engine draaien. Het moet namelijk niet uitmaken welke browser je draait, maar dat men zich aan de W3C-standaarden houdt. Als er geen alternatieve browsers meer zijn, dan voelt niemand zich meer geroepen om bepaalde standaarden in acht te nemen, en krijgen we toestanden ten tijde van de hegemonie van IE.
Ik vraag me daarbij wel af of men als webdeveloper daardoor minder waard wordt in de markt, aangezien het nu puur focus is op applicaties bouwen ipv browser-specifieke issues oplossen.

Gelukkig hebben we Safari nog, en de oude legacy (Dojo :/ ) applicatie die ik ernaast nog onderhoud lijkt soms wat issues te krijgen met nieuwere versies van Firefox.
Lijkt me niet, 10 jaar geleden zaten we nog te frunniken met Prototype.js, jQuery en Sencha etc. Sure, het meeste bestaat nog, maar moderne webtechnieken zijn veel meer geavanceerd. En in de jaren van incompatibiliteit van browsers gooiden we de laatste 10 jaar toch libraries zoals core-js in elke download van je SPA om het lekker werkend te maken voor iedereen met een shotgun oplossing.

Ook denk ik dat web developers steeds meer multi disciplinair zijn momenteel, meer UX/UI/Animaties bijvoorbeeld. Daar zijn veel mogelijkheden bij gekomen, die goed te gebruiken zijn vanwege de eenheidsworstbrowsers.

voorbeeldje van rollen:
web/backend d.m.v. frontend lib/node.js
web/mobile react, react native (of soortgelijk)
web dev / UX development

Er zijn vast wat meer dingen te verzinnen, maar toen ik begon in 2009 was ik vaak wat HTML in elkaar aan het stoppen en animeren met de bovengenoemde libraries, en wat PHP aan het gebruiken om data uit databases op te halen. Ik zit nu meer in het rolletje, web/mobile/api enzo met m'n oorsprong als web developer.
Nogal kortzichtig, ja hoeft je niet meer druk te maken cross-browser support, maar die verschillen worden steeds kleiner (vanuit een programmeer vlak) en een enkele browser engine heeft veel verdergaande gevolgen.
Wat voor gevolgen heeft een uitgeklede browser engine met alle standaarden?

Het enige vergaande gevol in mijn ogen is dat dit betekend dat alle browsers gelijktijdig dezelfde standarden kunnen krijgen bij 1 update.
Waardoor het render problem van verschillende browsers oplost en het web 1 standaard heeft.

Hoewel ik het leuker zou vinden dat de groepen die verandwoordelijk zijn voor het introduceren van nieuwe technieken binnen html, css zelf de chromium engine in de hand zouden hebben.
dan is de partij die daadwerkelijk bezig is met die technologie verantwoordelijk voor nieuwe versies en bugfixes.
Wat waarschijnlijk dan veel snellere progressie van het web zou verzorgen
Gewoon minder JavaScript en whitespace (al dan niet in css) gebruiken… :+
Minder javascript?
Je bedoeld die code die inmiddels inmens populair is geworden met frameworks als angular, react en vuejs?
Juist ja XD minder JS gebruiken.

Dat het zeker niet worden haha
Coca-cola en binge watchen is ook populair. Wil niet zeggen dat het goed is, alleen dat veel mensen de verkeerde keuzes maken }:O :+
hehe laten we het erop houden dat ik die mening niet deel XD
Coca-Cola en binge watchen vind ik zeer leuk en zeer goed haha
Begrijp je ergernis, ik doe het enkel als hobbyist en ben ook liever bezig met de leukere dingen dan de zoveelste workaround moeten implementeren.

Bij een aantal van mijn projecten heb ik daarom al jaren de vuistregel dat ik zorg dat het in Chrome, Firefox en Safari er netjes uitziet en dat ik me niet stoor aan de afwijkingen in de overige browsers. Dat kan bij hobby projecten natuurlijk veel makkelijker dan in een commercieel project.

Overigens me ook vele jaren geërgerd dat er in zoveel bedrijven nog allerlei IE6 only applicaties bestonden terwijl de wereld al zoveel verder was.

Dat allemaal gezegd hebbende quote ik maar even MarnickS met zijn "Als alle browsers gewoon de standaarden zouden volgen..." ;)
Dat is voor iOS van toepassing. Op Windows heb je altijd nog de Gecko engine van Firefox en je kan zelfs IE gebruiken. Daarnaast heb je Chrome en Chromium-based browsers zoals Edge. Hoe het met Opera zit weet ik even niet uit mijn hoofd.

Op Android kan je zelf ook kiezen, op iOS blijft het webkit (Safari) met een UI van een ander erop.

[Reactie gewijzigd door Nox op 24 juli 2024 02:58]

Op iOS is het webkit, niet chromium.
Ah, ja, ik zie het inderdaad. Fixed, webkit/safari.
Opera is ook Chromium
Dan blijft het wel een beetje kiezen tussen Chromiums of een Firefox als je een van de grotere browserbouwers wilt gebruiken ja.
Ik voorspel dat de geschiedenis zich vanzelf een keer herhaalt. Fancy glimmende icoontjes worden vanzelf weer een keer hip. Vond ik persoonlijk veel mooier dan deze saaie matte plaatjes. Wansmaak is ook smaak he? :+
Ja - die trend om minder details te tonen is niet automatisch een verbetering. Net zoals monochrome icoontjes.

Zouden wijde pijpen met plateau-zolen ooit weer mode worden (voor mijn tijd...)? :P
Dat zie je helaas overal. Het icoon van Firefox is ook al jaren aan het aftakelen
snap niet waarom er voor zulke minimale verschillen geld gestoken wordt in zoiets.
Waarom zou iemand geld steken in het weghalen van een paar schaduwtjes.
Wie gaat dat zien in je startbalk?

ik heb al jaren geen browser icons meer op mijn desktop staan en in mijn telefoon staan ze in mapjes en zie ik ze hooguit 0.3 sec
Gewoon een groen vierkant van 2MB groot als we de trends aanhouden... Word pastte vroeger op een paar floppies. Vandaag is het honderden MB groot en heb niet het gevoel dat ik er "meer" mee kan 8)7
Ik heb gelukkig al jaren geen word processor meer hoeven gebruiken, gewoon markdown files in eenvoudige text editors.

Die text editors zijn trouwens weer veel zwaarder dan Word '97 was, omdat alles in web tech gebouwd moet worden. zucht.
In principe zouden die uiteindelijk een gedeelde binary moeten gebruiken om te renderen.
Kan me voorstellen dat dit nog niet helemaal gebeurd, maar met een gedeelde render engine die op alle OS-en hetzelfde zijn zou dat geen probleem moeten zijn.

Je kunt uiteraard ook gewoon vim gebruiken voor markdown, is lekker klein en snel.
oa. WYSIWYG kost nogal wat extra...
Nou, zo te zien eet het blauwe rondje langzaam het hele logo op. Dus volgens mij kan je al voorspellen welke kleur dat rondje is.
De trend is vooral om steeds meer grote witte vlakken toe te voegen. Ik voorspel dus dat het logo 5x zo groot wordt, met in het midden een klein blauw stipje en aan de buitenkant een dun rood/geel/groen cirkeltje.
Dat doet me denken aan deze geweldige post op Reddit over het logo van kruidvat.
Sinds wanneer zijn iOS apps blauw? Kan iemand misschien verder uitleggen wat de redenatie hier geweest kan zijn?
Die is, zoals ook in de tekst staat, voor ontwikkelaars. Die andere is wat je als normale gebruiker krijgt.
Die 2008 blijft toch het mooiste. Beetje zoals een Pokéball :)
Idd skeuomorfisme vind ik ook nog steeds een stuk mooier dan al dat platte van tegenwoordig.
Nou, ik zie het al gebeuren. Mensen krijgen een nieuwe versie van Chrome en kunnen ineens die hele browser niet terugvinden, omdat ze naar het oude icoon zoeken...

Maar even minder sarcastisch. Het zou me niet eens zijn opgevallen, als ik dit artikel niet had gezien.
Ik vraag me af of iemand het had opgemerkt mochten ze het niet aangekondigd hebben.
Van mij doen ze wat ze willen, maar de verandering lijkt me zo miniem dat het gewoon een verspilling van geld is.
Al heeft alphabet daar wel genoeg van :)
Nee joh, vrijwel niemand had het gezien. 1 of andere geek had het wellicht wel gezien omdat die niks anders te doen heeft en gooit dan zoiets in de wereld en het gaat viral. Miljoenen mensen gaan pixel-peepen en de slimmere die vragen zich dan snel af waar ze in Hemelsnaam mee bezig zijn.

Gaat helemaal nergens over.
Google raakt steeds meer de weg kwijt. Ze moeten zich bezig houden met zaken die boeien, oa hun hardware lijn.
Schokkend nieuws! :o

Het past wel in de grafische trend om van 3D logo's terug te gaan naar 2D logo's. Dwz: dat schaduwtje wat nu verdwenen is was nog een laatste restje van het oude 3D logo.
''Het gaat om het eerste nieuwe ontwerp voor het icoon van Chrome in acht jaar''.

LOL.
Inderdaad. Dit is gewoon een kleine aanpassing. Als het echt om een nieuw logo zou gaan zou je moeten kijken naar Microsoft met Edge. Vond zelf die van Firefox 3 jaar geleden meer nieuwswaardig.
Dat noemen ze ook 'ontwerp'. Saturatie omhoog, schaduw eraf, en done.
Als je goed kijkt zitten er echt flink wat andere lijnen in. Het is zeker geen nieuw logo, maar er is zeker wat designtijd (en heel veel revisies) in gaan zitten om het allemaal op de pixel mooi uitgelijnd te krijgen.
niet zeker of je nu een grapje maakt of niet?

Maar het logo op de pixel uit te lijnen is echt kinderspel, elke grafische ontwerper heeft de aanpassingen die gedaan zijn binnen 10 minuten uitgewerkt. Ik heb zelfs gekeken maar de kleurvlakken zijn niet even groot, en het blauwe rondje zit niet in het midden uitgelijnd. Erg slordig als je het mij vraagt, ja we praten over 10den van millimeters maar dan nog.
Ik heb ook even gekeken, maar volgens mij zijn in het nieuwe ontwerp de kleurvlakken wel even groot (afgezien van een minimale vertekening door de compressie).

De hulplijnen laten heel mooi zien hoe dit nieuwe ontwerp evenwichtiger en slimmer in elkaar zit dan het vorige. Zo zie je de twee de lijn van boven die het rode van het gele vlak scheidt precies uitkomen op de bovenste hoek van het groene vlak.
Op dat vlak is het al een hele verbetering (helderder) en dat zie je ook terug in de kleuren en het weglaten van de schaduwen die het beeld vooral wat modderiger maken.

Ik snapte niet helemaal dat verhaal van het verlopen van de kleur om het beeld toegankelijker te maken, maar volgens mij is dat typisch design-geneuzel.
Als ik het goed begrijp dan heeft dat kleurverloop (gradient) iets te maken heeft met bepaalde vormen van kleurenblindheid, en dat hiermee de juiste hoeveelheid contrast wordt bewaard daar waar de kleuren aan elkaar grenzen.
Ik snapte niet helemaal dat verhaal van het verlopen van de kleur om het beeld toegankelijker te maken, maar volgens mij is dat typisch design-geneuzel.
kan maar misschien gaat dit om het effect van kleurbeinvloeding tegen te gaan? Aangezien het geen rechte lijnen zijn heb je toch mogelijk ant-aliasing nodig? En bij minder abrupte overgangen gaat dit beter meen ik. (ben geen expert op dat gebied dus als ik me vergis...).
zou me niets verbazen dat ze hier 10 meetings over gehad hebben
en een budget van een paar ton ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.