Smartphonemaker populair? Dan zijn de oordopjes minder open

Wie draadloze oordopjes wil kopen, heeft een ontzettend ruime keuze. Veel van de merken op het gebied van draadloze audio maken óók smartphones. Hun positie op de smartphonemarkt lijkt uit te maken hoe hun draadloze oordopjes omgaan met telefoons van andere merken.

Toen de markt voor bluetoothoordopjes enkele jaren geleden tot bloei kwam, was Apple er weer als de kippen bij om sommige AirPods-functies alleen beschikbaar te maken op Apple-producten, en zo is het nog steeds. De vraag was toen of andere fabrikanten dat ook zouden doen en zouden proberen om bij hun telefoons eigen oordopjes te verkopen door ze exclusieve functies te geven, om zo een lock-ineffect te veroorzaken.

Inmiddels is het antwoord op die vraag bekend: ja. Hoewel bluetooth een open standaard is die elk bedrijf kan gebruiken en hoewel fabrikanten van Android-telefoons op het oog een groot belang hebben om hun oordopjes optimaal te laten werken met alle telefoons, is de markt voor oordopjes er een geworden met een lock-ineffect. In dit verhaal kijken we naar de diverse oordopjes en in hoeverre fabrikanten proberen om hiermee een lock-ineffect te creëren.

Bloetoothoordopjes 130 euro

Afgesloten functies van oordopjes

Als je als stelling neemt dat fabrikanten functies gebruiken om klanten binnen te houden in hun ecosysteem, wat zou je dan denken dat de grootte van het marktaandeel op de smartphonemarkt doet met hun wil om functies alleen op eigen telefoons te laten werken?

Je zou denken dat grotere fabrikanten meer functies exclusief houden, om zo hun vele klanten die smartphones kopen ervan te overtuigen om ook oordopjes af te nemen. Dat kan ook met onder meer gerichte marketingacties met bij aankopen verzamelde mailadressen en promoacties bij aankoop van telefoons.

Daarbij heeft Apple, marktleider op het gebied van draadloze oordopjes met de AirPods, een ander voordeel: het heeft een eigen besturingssysteem, waar mensen ook zonder oordopjes al heel trouw aan zijn. Gebruikers van een iPhone overwegen vaak bij aanschaf van een nieuwe telefoon alleen nieuwe iPhones.

Andere fabrikanten duiden hun software graag aan als 'operating system', getuige namen als ColorOS van OPPO en OxygenOS van OnePlus, maar het zijn natuurlijk allemaal variaties op Android. Dat zorgt ervoor dat er op papier minder merktrouw is op Android-gebied.

Bluetooth hoofdtelefoon

Om te kijken hoe het zit, hebben we alle specs en functies opgesnord van in totaal zeven makers van draadloze oordopjes die ook actief zijn in de smartphonemarkt. Daarbij hebben we de grootste gepakt, maar ook een aantal kleinere voor het vergelijkingsmateriaal.

Merk Aandeel smartphonemarkt Oordopjes Bedieningsapp voor andere merken Exclusieve functies
Apple 18% AirPods Nee W1/H1 voor bereik bluetooth, oordetectie, Hey Siri, instellingen bediening, updaten firmware
Samsung 24% Galaxy Buds Ja (Galaxy Wearable) Automatisch Omschakelen, Bixby, SmartThings, Buds Together, Wireless Power Share
Xiaomi 13% Buds/Redmi Buds Nee Pop Up, instellingen voor bediening, instellingen ANC
OPPO 10% Enco Buds Ja (HeyMelody) Instellingen, Quick Connection
OnePlus 10% Buds/Nord Buds Ja (HeyMelody) Dolby Atmos, updaten firmware
Google < 1% Pixel Buds Nee Geen
Sony < 1% WF, LinkBuds Sony Headphones Connect Geen
Fairphone < 1 % TWS Earbuds Nee Geen

De veronderstelling blijkt te kloppen: Samsung en Apple bieden de meeste functies die alleen werken op eigen telefoons. Bij Apple gaat dat het verst. Op Android maken AirPods geen gebruik van de H1- of W1-chip in de oordopjes om het bereik en de stabiliteit van de verbinding te verbeteren, waardoor de gebruikservaring slechter is. Het bedienen van de oordopjes kan op Android, maar alleen nadat je het hebt ingesteld op een iPhone en daarna verbinding maakt met een Android-telefoon. AirPods veronderstellen altijd een Apple-apparaat.

Samsung Galaxy Wearable met Buds
Samsung Galaxy Wearable met Buds

Samsung heeft ook veel exclusieve functies. De belangrijkste is misschien wel Automatisch Omschakelen, waarmee de oordopjes multi-device-ondersteuning hebben. Dat kan alleen op apparaten met OneUI 3.1 en hoger en vereist bovendien inloggen op een Samsung-account. Ook SmartThings Find, waarmee je verloren oordopjes kan vinden, vereist een Galaxy-telefoon.

Bij Xiaomi, goed voor 13 procent van de smartphonemarkt, is het aantal exclusieve functies al kleiner. Alleen de functie 'Pop Up' voor snel pairen, en instellingen voor bediening en ruisonderdrukking zitten alleen op MIUI-telefoons. Er is ook geen app voor andere telefoons van Xiaomi, al zijn die er wel van onafhankelijke ontwikkelaars.

OPPO OnePlus HeyMelody
OPPO OnePlus HeyMelody

De BBK-merken OPPO en OnePlus hebben allebei een paar dingen alleen voor eigen telefoons gehouden. Bij OnePlus gaat het om Dolby Atmos-ondersteuning, iets dat een meerwaarde kan geven, maar de dagelijkse gebruikservaring niet in de weg zit. Bij OPPO-oortjes zijn het alleen Quick Connection en wat instellingen. Oordopjes van beide merken gebruiken dezelfde HeyMelody-app.

Fairphone True Wireless Earbuds (Zwart)
Fairphone True Wireless Earbuds

De kleinste merken uit dit rijtje, Google, Sony en Fairphone, hebben er alle drie voor gekozen geen enkele functie alleen voor eigen telefoons te maken. Ze hopen vermoedelijk zo hun publiek te vergroten. Google gebruikt de instellingen van Android voor instellingen van de oordopjes, zodat elke Android-telefoon met Google-diensten die kan gebruiken. Fairphone heeft de instellingen niet aanpasbaar gemaakt, waardoor er geen app is voor de eigen telefoon óf voor andere telefoons.

Er staat niet bij waarom fabrikanten sommige functies alleen op eigen telefoons laten werken. Grote fabrikanten willen oordopjes duidelijk onderdeel maken van het eigen ecosysteem. De functies die alleen op de eigen modellen zitten, zijn vaak gericht op het ecosysteem, zoals functioneren op meerdere apparaten met hetzelfde ingelogde account.

Dat is natuurlijk ook logisch: daarmee bieden de fabrikanten ook voor gebruikers van andere smartphones reguliere oordopjes aan, terwijl er voor mensen in het eigen ecosysteem voordelen aan zitten.

Tot slot

Van de oordopjes van smartphonemakers is Apple degene met het grootste lock-ineffect. Het is mogelijk om AirPods te gebruiken op Android of elders buiten het Apple-ecosysteem, maar je levert in op de gebruikservaring. Zo is het niet mogelijk de firmware te updaten, de bediening aan te passen en is het bereik minder met andere apparaten.

Samsung, marktleider bij smartphones, is de op een na grootste boosdoener. De belangrijkste functies, zoals het aanpassen van de bediening en het updaten van de firmware, verloopt via de voor andere telefoons beschikbare app Galaxy Wearable. De oortjes zijn dus prima bruikbaar met andere apparaten, maar voor sommige specialistische functies is een Galaxy vereist.

De BBK-merken hebben enig lock-ineffect met hun oordopjes, terwijl de kleinste fabrikanten helemaal geen functies alleen laten werken op eigen telefoons. Er is niets wat beter werkt op een Pixel-telefoon met Pixel Buds bijvoorbeeld en ook Sony doet niks met eigen telefoons.

Daarmee lijkt het inderdaad zo te zijn dat hoe groter de smartphonemaker, hoe groter de kans is op functies die alleen werken op eigen telefoons. Het is te hopen voor concurrentie op de markt van bluetoothoordopjes dat het beperkt blijft. Als je alleen oordopjes kan kiezen van het merk waar je een smartphone van hebt, is de keuze beperkt en krijgt concurrentie een knauw, en dat zal misschien tot gevolg hebben dat oordopjes duurder worden en minder vernieuwende functies krijgen.

Chinese oordopjes
Chinese oordopjes, 2018

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

30-05-2022 • 10:57

33

Reacties (33)

33
29
13
0
0
5
Wijzig sortering
Wat ik eigenlijk mis in dit artikel is dat Sony een historie heeft in het audio segment en pas later telefoons is gaan maken. Waar de andere fabrikanten de oordoppen aan hun assortiment hebben toegevoegd als aanvulling op de telefoons is dat dus niet bij Sony het geval. Het publiek dat zij bedienen is dus altijd groter geweest dan alleen het smartphone segment.
Als je het zo bekijkt is het dus niet gek dat ze geen specifieke functies voor alleen hun telefoons hebben. (dat is natuurlijk een keuze die zij maken)
Sony is juist dol op vendor lock in en hanteren eigen standaards. Zie de diverse memorystick formaten en de rare gewoonte om SonicStage software + atrac3 formaat af te dwingen op hun oude audio spelers.
Je hebt daar wel een punt.
Ik ging er bij mijn redenatie er van uit dat Sony misschien graag wilt dat gebruikers de oordopjes ook op andere apparaten moet kunnen gebruiken (zoals pc's) en dat ze daarom bepaalde functies om die reden niet willen uitsluiten. Maar dat is natuurlijk pure speculatie van mijn kant. Wie weet welke keuzes Sony zou maken als ze de grootste speler waren in het smartphone segment.
Ik denk dat bijna ieder bedrijf graag aan vendor lock in wilt doen. Het geeft immers meer zekerheid dat ze groep mensen jou producten blijft gebruiken. Dat zie je nu ook weer. Beetje alla de mobiel en thuis pakketten van de providers.

Sony heeft ook nu weer zijn eigen technologie gepusht. Namelijk LDAC. Gelukkig ondersteund elk android telefoon het tegenwoordig wel. Maar ze doen het, net als bij Memorystick, zodat ze geen extra loyalties hoeven te betalen. Ook hopen ze natuurlijk dat je hun andere LDAC apparatuur koopt. Of dat bedrijven een licentie afnemen voor software of hardware decoders https://www.sony.net/Products/LDAC/

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 13:27]

Ik denk dat bijna ieder bedrijf graag aan vendor lock in wilt doen. Het geeft immers meer zekerheid dat ze groep mensen jou producten blijft gebruiken.
Welk belang is groter? Het belang van bedrijven dat ze beperkingen kunnen gebruiken om jou te binden of beperken, of het belang van klanten dat ze meer kunnen genieten van technische mogelijkheden?

Stel je bijvoorbeeld voor hoe het bij contentproviders gaat: volgens mij heb je bij elke televisieaanbieder maar een (zeer) beperkte mogelijkheid om op apparatuur televisie te kijken. Een tweede ontvanger kost al snel een x bedrag per maand, terwijl dit niet realistisch is: het signaal is er namelijk al, en een decoder kost een eenmalig bedrag. Dat je per maand een bedrag betaalt, is puur om de kas te spekken en kent (zover ik weet) geen technischinhoudelijke reden.

Een ander verhaal wordt het bij het chiptunen van je auto. Af fabriek kunnen dezelfde motoren gebruikt worden in verschillende uitvoeringen, met verschillende vermogens. Dan zou je een goedkoop model kunnen kopen en dezelfde motor hebben (hardwaretechnisch) als een duurder model met meer vermogen. Dat voelt niet eerlijk (want de motor kan het), maar dat heeft dan wél een technisch inhoudelijke reden: een alternatief zou zijn om qua hardware verschillende motoren te ontwerpen en bouwen. Dat is in principe duurder dan één motor ontwerpen en dan het vermogen terugschroeven om een goedkoper model op de markt te kunnen zetten.

Daarom ben ik altijd huiverig voor het inzetten van techniek bij vendor lock-in. Soms is dat prima, zoals extra functionaliteiten die anders niet mogelijk zijn, maar een Apple is bijvoorbeeld uitbreiding van interne opslag niet mogelijk met SD-kaartjes, terwijl de extra interne opslag een factor 5~10 duurder is dan SD-kaartjes. En dan zou je jezelf kunnen afvragen: is dat eerlijk?

Ik probeer mijn geld alleen maar uit te geven aan wat eerlijk (genoeg) is. Apple vermijd ik, onder andere vanwege de te dure opslag, maar ze laten meer keuzes zien ten nadele van de consument. Zonde, want Apple maakt hele mooie producten. Maar ze verdienen miljarden en hebben de "trucjes" niet nodig die ze wel gebruiken nu.

Hetzelfde geldt voor producten uit China: hoe kunnen we gegarandeerd zijn dat Oeigoeren deze niet hebben gemaakt? China maakt zich volgens velen schuldig aan genocide door Oeigoeren, een minderheid binnen China, op te pakken en op te sluiten in heropvoedingskampen. Kinderen worden zelfs gescheiden van ouders, de situatie is zeer ernstig. Vanuit de politiek is de reactie heel lauw, in vergelijking tot Rusland en de Oekraïne.

In de laatste paar jaar zie ik wel actie vanuit de politiek, maar het is eigenlijk veel te weinig. Denk aan het schrijnend tekort aan personeel en geld bij de AP voor wat betreft de AVG, de aanhoudende misstanden rondom overheid/ICT met als hoogtepunt de toeslagenaffaire, waar zelfs de regering heeft afgetreden, maar ondertussen is er wel de ontwikkeling vanuit de politiek dat er méér verzameld moet worden. Ik acht de politiek ruimschoots incompetent in dit soort zaken. En of het nou onwil is of niet, dat laat ik in het midden en is wat mij betreft niet relevant. Ik denk dat we als burgers meer actie moeten ondernemen op dit moment.

Zolang wij slecht gedrag toelaten en belonen in de vorm van (meer) winst, waarom zou dat dan stoppen? Het blijkt succesvol. Shit in = shit out, om het simpel te verwoorden. En ik geloof echt wel dat het beter kan, denk aan een fairphone, de transitie naar elektrisch rijden, maar ook bijvoorbeeld aan Sailfish, wat na jaren nog steeds tegenwicht biedt aan Android en iOS.
De vendor lock-in zie je inderdaad steeds verder uitbreiden. Niet alleen bij de oortjes, maar bijvoorbeeld ook bij de SmartTags van Samsung vs de AirTags van Apple. Met name die twee fabrikanten zijn in de positie om zich dat te kunnen veroorloven. Zelf zit ik in het Samsung kamp, ook met de oortjes en die tags, en daarmee ook in het Google kamp v.w.b. de Chromecast, smart speakers, cloud e.d. Dat vind ik wel eens jammer, want ik zou best eens een iPhone willen uitproberen. Wel heb ik het idee dat een (tijdelijke) overstap van Android naar iOS makkelijker is dan andersom, maar dat is misschien weer een andere discussie.
Wat betreft google home en chromecast, dat werkt gewoon onder iPhone. Je moet enkel de Google Home app instaleren.
De logica in de conclusie van dit artikel rammelt.
...hoe groter de smartphonemaker, hoe groter de kans is op functies die alleen werken op eigen telefoons. Het is te hopen voor concurrentie op de markt van bluetoothoordopjes dat het beperkt blijft.
Dit beperkt je dus alleen in je keuze voor smartphone als je reeds in bezit bent van dopjes met zulke functies.
Niets hierin staat je in de weg om bij een Samsung smartphone bv. Sony-dopjes te kopen.
Als je alleen oordopjes kan kiezen van het merk waar je een smartphone van hebt, is de keuze beperkt
Mijns inziens volgt deze conclusie dus niet uit voorgaande quote.
Het hele artikel is een kromme uitleg van de nog krommere titel :)
Hoewel ik veel plezier heb van m'n OnePlus buds Pro, ben ik wel bang dat y wegwerp producten zijn. De minieme accu's worden regelmatig bijgelegen en zullen binnen enkele jaren snel achteruit gaan zegt mijn gevoel.
Vervangen van de accu is er niet bij, dus t hele product kan de prullenbak in.
Toen de markt voor bluetoothoordopjes enkele jaren geleden tot bloei kwam, was Apple er weer als de kippen bij om sommige AirPods-functies alleen beschikbaar te maken op Apple-producten
Jammer dat de persoonlijke mening van de auteur zo moet doorschijnen. Nergens wordt er aangehaald dat door vendor lock-in er ook vaak dingen gewoon beter werken. Apple, Samsung etc hebben dingen nu beter in de hand waardoor integraties het gewoon beter doen. Als basis Bluetooth oortjes kun je prima tussen fabrikanten switchen, maar wil je van extra features gebruik maken moet je een telefoon van die vendor zelf hebben. Niet zo gek.

Overigens kloppen een aantal punten uit het bericht niet. Zo is de range van EarPods minder zonder iPhone, maar altijd nog de normale Bluetooth afstand. Met de extra chip die kan communiceren met de hardware in de iPhone wordt het alleen beter dan standaard.

Voor een betere uitleg hier een gratis artikel met meer informatie: https://www.macrumors.com/guide/airpods-android/
Volgens mij is het helemaal niet persoonlijk.
Dat "als de kippen erbij" klopt gewoon.
De airpods hadden vanaf het begin alleen fucties voor Apple apparaten.(als ik me niet vergis was het in het begin niet eens mogelijk ze te verbinden met andere apparaten)

"Overigens kloppen een aantal punten uit het bericht niet. Zo is de range van EarPods minder zonder iPhone, maar altijd nog de normale Bluetooth afstand"

Hier geef je zelf ook aan dat het klopt.
De auteur schrijft:
"Is het bereik minder met andere apparaten"
Tja, dit is wat men wil. Consumenten hadden de keus om telefoons zonder headphone jack niet te kopen. Maar een headphone jack op een high end telefoon is tegenwoordig een zeldzaamheid. Dingen puur laten draaien via software dmv b.v bluetooth is vragen voor fabrikanten om er een vendor lock op te gooien.

En dit is nog maar het begin. Over tien jaar mag je €50,- extra betalen voor de Apple versie van de Bose omdat deze "Apple certified" zijn. Apple maakt nog eens €50 winst en de consument maar kopen. Wil je nog een oudere koptelefoon gebruiken voor je Oppo? Pech, want de oude koptelefoon word niet meer ondersteund, moet je maar een nieuwe kopen.

Daar gaat het heen, let maar op.
Oh nee niet weer het 3.5 jack argument... Ook via 3.5 jack was er opt in. Apple had zo een andere manier van communiceren met de bediening dan Android. En onder Android was er in het begin ook afwijking tussen Samsung en de rest. Toen had je juist apple certified dopjes.

Want de audio verbinding is via Bluetooth ook gewoon nog mogelijk op elke telefoon. Net als bij de 3.5 jack.

Daarnaast wil ik draadloos. Wellicht is dat voor jou geen meerwaarde. Voor mij en veel anderen wel.
Tja, dit is wat men wil. Consumenten hadden de keus om telefoons zonder headphone jack niet te kopen.
Wie is "men"? Laten we ons niet verschuilen achter een anonieme massa en doen alsof die een bewuste keuze maakt. De keuzes worden gestuurd door de fabrikanten met behulp van vendor lock-in doorgedrukt.

De meeste mensen kiezen hun telefoon niet op grond van de koptelefoon en al helemaal niet op grond van de aansluiting. De meeste mensen gebruiken de koptelefoon niet of nauwelijks. Net als de meeste features trouwens. Voor de meeste mensen zijn de meeste features niet doorslaggevend. Iedereen heeft een paar features die dat wel zijn maar die verschillen van persoon tot persoon. Legers mensen die hun camera nauwelijks gebruiken, of geen 2e sim hebben, of geen SD-kaartje hebben, of de vingerafdruklezer niet gebruiken.

Je zou denk ik wel kunnen stellen dat de meeste features van een moderne telefoon niet gebruikt worden door de meerderheid van de kopers. De mensen die een bepaalde feature wel heel belangrijk vinden zijn altijd fors in de minderheid ten opzichte van de groep die een feature niet gebruiken of er in ieder geval niet om geven. Zo kun je van iedere (ontbrekende) feature wel zeggen dat het is "wat men wil".

Het wordt nog erger gemaakt door vendor lock-in, zeker bij Apple. Wie eenmaal in het Apple/iPhone-ecosysteem heeft geinvesteerd kan niet meer weg zonder die investering op te geven. Een hoop mensen kopen hun volgende iPhone alleen maar omdat andere merken telefoons niet compatible zijn.

Als je honderden euro's apps, opladers, kabels, etc moet achterlaten voor een koptelefoon die je nauwelijks gebruikt dan snap ik dat mensen het maar accepteren. Dat is iets heel anders dan dat mensen hier massaal voor kiezen.
Dingen puur laten draaien via software dmv b.v bluetooth is vragen voor fabrikanten om er een vendor lock op te gooien.
Pas op voor victim blaming. De gebruikers vragen niet om vendor-lockin. Voor gebruikers is is het grotendeels slikken-of-stikken. Tegen de tijd dat de grote massa beseft wat er gebeurt is het al te laat.
Het klopt dat goedgeinformeerde klanten met veel geld en tijd een betere keuze hadden kunnen maken maar dat is niet de wereld waar wij in leven. Slachtoffers van geweld vertel je ook niet dat ze maar thuis hadden moeten blijven of beter leren vechten.
Daar gaat het heen, let maar op.
Ja, we hebben de politiek nodig om in te grijpen want van individuele klanten kun je niet verwachten dat ze het belang van de maatschappij voor hun eigen korte-termijn belang stellen, zeker als er geen redelijke alternatieven zijn (zoals een moderne iPhone-compatible telefoon met 3.5mm jack).

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 13:27]

Ik verwacht persoonlijk niet dat het zo ver gaat komen.
Ik dacht bij het lezen van de tit aan een 'open' achterkant voor overear oordoppen. :)

[Reactie gewijzigd door GS88 op 22 juli 2024 13:27]

Ik dacht hetzelfde :D .Sony heeft namelijk nu hele open dopjes.

Ik wist ook niet dat er vendor lock in aanwezig was bij alle dopjes behalve die van Apple. Des te meer reden om geen Samsung te nemen. Sommige functies snap ik. Maar expleciet functies bij je eigen merk houden, zonder goede reden, niet.
Ik heb al een tijdje de Galaxy Buds. Samen met een Sony telefoon. Werkt perfect. Spraak assistenten gebruik ik nooit, dus die Bixby integratie mis ik totaal niet en die andere dingen weet ik niet eens wat ze zijn, laat staan dat ik ze mis... (Automatisch Omschakelen, SmartThings, Buds Together, Wireless Power Share).
Nu moet ik zelfs aangeven dat ik al kan voorspellen dat deze comment sectie zal gaan over de reden waarom dit een plus artikel is. Ben ik het deze keer dan wel mee eens.
Ik hoef al die extra functies niet.
Mijn Denver TWE-46 gekocht voor € 8,99 bij een supermarkt werken prima.

En als ik ze mocht verliezen, dan doet het niet zo'n pijn als waarneer ik dure Apple Airpods van € 192,95 zou verliezen.
Toen ik mijn Airpods Pro kwijtraakte en terug meost naar mijn T2C's heb ik toch vrij snel op nieuw Airpod Pro's gekocht. Ja, die 180 euro deed pijn, maar dat is het plezier meer dan waard wat mij betreft.

Ieder zijn mening.
Toen ik mijn Apple oortjes kwijtraakte ….. vond ik ze terug via Zoeken ……
Nu vraag ik me af: Wordt een zelfde "trucje" ook toegepast op wearables ? Zijn de mogelijkheden van een Garmin smartwatch minder op een iphone, dan een AppleWatch ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.