Google brengt tweede bèta van Android 13 uit

Google heeft de tweede bèta van Android 13 uitgebracht. Tijdens de keynote op zijn ontwikkelaarsconferentie I/O heeft de zoekgigant geen nieuwe functies van het besturingssysteem besproken.

Wel heeft Google bekendgemaakt welke van de functies alleen in Android 13 komen en welke ook op oudere Android-versies beschikbaar zullen zijn. Zo zal het per app kunnen instellen van de taal en de 'photo picker', waarmee een app alleen toegang krijgt tot beelden die de gebruiker kiest, alleen voor Android 13 zijn.

Daarnaast zitten er verbeteringen in multitasking voor vouwbare smartphones en tablets. Die verbeteringen komen ook beschikbaar voor Android 12L, de versie van Android 12 voor apparaten met grotere schermen dan smartphones. De verbeteringen op het gebied van de Berichten-app, die bredere ondersteuning krijgt voor WhatsApp-alternatief RCS, komen beschikbaar voor alle Android-telefoons. Ook de nieuwe app Wallet komt beschikbaar op oudere telefoons.

In tegenstelling tot eerdere jaren heeft Google tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie geen nieuwe belangrijke functies aangekondigd. In Android 13, zo kondigde de zoekgigant eerder aan, kunnen apps basale versies van eigen iconen hebben voor gebruik in 'themed icons'. Daardoor zijn alle iconen in dezelfde stijl en met dezelfde kleurstelling.

Eerste ontwikkelaarsversie Android 13

Eerste ontwikkelaarsversie Android 13

Android 13 krijgt ook een nieuwe wifipermissie mee, NEARBY_WIFI_DEVICES. Met deze permissie zullen apps verbinding kunnen maken met andere wifiapparaten zonder dat hiervoor de locatie van het apparaat moet worden gedeeld en toestemming moet worden gegeven via Android. Apps die met wifiapparaten in de buurt een verbinding willen opzetten, maar geen locatiegegevens nodig hebben, kunnen voor deze runtime permission kiezen.

Ontwikkelaars van apps die eigen Snelle Instellingen-knoppen kunnen genereren, kunnen aan de hand van een nieuwe api in Android 13 een banner oproepen in hun app waarmee de eigen instellingenknop meteen toegevoegd kan worden aan het Snelle Instellingen-paneel. Hierdoor hoeven gebruikers de app niet meer te verlaten om de knop toe te voegen aan het paneel bovenaan het scherm. Het bedrijf schat dat er platform stability zal zijn vanaf juni; dan wordt de derde bèta verwacht. De release van Android 13 komt pas na juli.

De nieuwe bèta kan naast Googles eigen Pixel-telefoons geïnstalleerd worden op de Asus Zenfone 8, Lenovo P12 Pro, OnePlus 10 Pro, OPPO Find X5 Pro, Realme GT 2 Pro, AQUOS sense6, Camon 19 Pro, Vivo X80 Pro, Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro en Xiaomi Pad 5.

Tijdlijn ontwikkeling Android 13 volgens Google

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-05-2022 • 20:18

26 Linkedin

Reacties (26)

26
26
9
2
0
12
Wijzig sortering
Mooi dat ze al zover zijn. Wel ben ik als Android gebruiker van mening dat Apple dit veel beter doet. Niet allemaal versnipperd met allemaal Skins etc. Zou graag zien dat er een kale Android keuze is voor alle Android telefoons. En dat je ook kan kiezer voor de skin van de fabrikant.
Dit is voor mij echt een reden op Apple te overwegen
Wat ik eigenlijk niet snap is dat Apple gebruikers minder keuze blijven promoten alsof het een feature is.

Er is keuze in verschillende Skins = Apple gebruikers: ik heb liever 1 skin
Er is keuze uit meerdere stores = Apple gebruikers: ik heb liever 1 store
Er is keuze uit meerdere browsers = Apple gebruikers: ik heb liever 1 browser

Ik snap het echt niet. Het hebben van keuze zorgt er juist voor dat er voor ieder wat wils is. Hou je van zwarte, witte of gekleurde iconen? Geen probleem! Je kan kiezen uit verscheidene themes.
Wil je graag opensource apps installeren? Geen probleem, F-Droid got you covered.
Is een bepaalde browser renderer je favoriet? Geen probleem! Installeer Firefox als je die fijn vind (en dan niet die van iOS met een webkit renderer).

Keuze is juist goed voor iedereen. En wat maakt het jouw uit dat iemand anders andere keuzes of instellingen gebruikt? Het heeft mijn ervaring/keuzes in Android werkelijk nooit in de weg gezeten.

[Reactie gewijzigd door rjd22 op 11 mei 2022 21:16]

Als ‘alles’ Apple gebruiker wil ik het wel enigszins toelichten. Alles 1 is niet direct perfect maar alles gewoon goed is wel erg fijn in ieder geval als het op de interface aankomt.

Op t werk hebben we ongeveer 10 smaken Android toestellen van flagships van Samsung tot de goedkoopste Nokia en alles daar tussen in maar het feit dat Android 11 eigenlijk nergens hetzelfde is en uitermate inconsistent op werking is in mijn mening erg frustrerend… sommige hebben geen fysieke knoppen onderin dus een balkje (prima) maar bij de ene staat de terug knop link, bij de andere rechts (?!?!?).
Sommige hebben een instellingen knop in een app menu en bij anderen moet je van boven naar beneden swipen voor de overlay met volume/brightness etc en die dan nog verder uitklappen. De settings menus lijken ze ook naar eigen smaak te mogen indelen en soms staan instellingen op hele andere plekken.

Het komt/kwam regelmatig voor dat ik gewoon moest Googlen waar ik iets kon vinden op ‘toestel 5’ terwijl het op 1-4 identiek was. Oh over googlen, soms heb je een zoekbalk in het startscherm die zoekt op je telefoon + wat meer, anderen schieten gewoon naar Chrome + google.


Keuze is goed maar zelf zou ik als ik overstap van merk-x Android toestel naar merk-y Android toestel toch wel verwachten dat de ervaring wat gelijker is want naast hardware moet je dus eigenlijk met veel meer rekening houden
Het grappige is dat dit juist vaak instellingen zijn en dus keuzes die de gebruiker zelf kan maken. Sommige merken laten toe te kiezen welke layout wordt gebruikt voor de onderbalk en bovenbalk. Ik ben juist enorm blij hiermee omdat ik dit helemaal afgestemd heb hoe ik mijn toestel gebruik. Mijn bovenmenu is bijvoorbeeld helemaal uitgekleed van knoppen van functionaliteiten die ik niet gebruik.

Natuurlijk is dit als je het moet opzoeken wel lastig maar dat weegt gewoon niet op tegen het dagelijks gebruik van de gebruiker zelf die de balk afsteld naar hoe hij zijn telefoon gebruikt en of hij rechts of linkshandig is.

Het willen beperken van andermans keuzes zodat jij meer comfort ondervindt is een instelling waar we in deze samenleving nou eens van af moeten.

[Reactie gewijzigd door rjd22 op 12 mei 2022 07:53]

Ik onderken de vrijheid van keuze in Android ook zeker niet maar de Fabrikant maakt deze toch ook heel vaak gewoon voor je. Concrete voorbeelden heb ik niet gezien naast App testing ik de toestellen verder niet gebruik en deze bij voorkeur zo vanilla (fabrikant variant daarop) moet blijven.

Maar consistentie, dus niet customization zijn zeker wel beter te combineren.
@ultimasnake Niet helemaal. Inderdaad kan je binnen Android veel naar eigen smaak instellen maar veel gebruikers doen dat niet en laten veel op de standaard instellingen staan. En die standaard instellingen / layout / plek waar zaken te vinden zijn verschilt wel erg van merk tot merk.
Dat ligt aan de launcher die de gebruiker heeft geïnstalleerd.

Dus uw betoog is eigenlijk dat u het niet fijn vindt hoe ander hun telefoons instellen? Dat zegt meer over u dan uw collega's.
Bepaalde Apple gebruikers, want ik als enthousiast IOS gebruiker zou het best prima vinden als het kan. Extra skin opties is leuk, ik zou gewoon willen kunnen sideloaden en echte browseropties (ipv Chrome en Firefox die webkit gebruiken) zou fijn zijn.
Je weet dat elke fabrikant gewoon kan kiezen voor een kale Android he, dat ligt niet aan Google.
Apple doet beter door minder keuze aan te bieden? Dat mag je toch eens uitleggen dan.
Je bent met Android ook vrij om dingen niet te customizen natuurlijk.
dat weet ik. maar lees het nog even goed. Ik ben niet tegen customizen. ik ben voor keuze van een kale android.
OnePlus heeft ondertussen ook het Developer Preview Program aangekondigd op basis van Android 13 voor de 10 Pro: The Android 13 Developer Preview Program for the OnePlus 10 Pro is here!
Weet dat het niet aan Google ligt. En voor keuze is heel veel te zeggen.
Vandaar de keuze om iets te krijgen zoals bedoeld door google. Maar die keus is er niet.
Andere kans is geen keus bij Apple. Maar daardoor weet je wel wat je kan ontwikkelen . Dus de apps zijn vaak sneller daar.

Voor mij zou een kale Android het beste zijn.maar het "one" programma biedt niet veel keus
Op Tweakers zeggen dat je liever iets van Apple hebt, is een beetje alsof je aan Lego vraagt of ze iets geassembleerd kunnen leveren ;)
Dat komt omdat tweakers graag tweaken. Als je gewoon eenheidsworst wilt moet je naar RTL ofzo kijken ;)
Zo’n onzin altijd, alsof je alleen “cool” bent als je een watergekoelde custom rom draaiende Android hebt die zonder Google zooi draait.

Er zitten hier ook Tweakers van het eerste uur die tegenwoordig geen gaten meer in hun pc zagen om die Pentium coppermine verder te overklokken, maar gewoon gebruiker geworden zijn en het nog steeds leuk vinden om hier rond te hangen.
Nou ja als iemand begint ik ben geen Tweaker meer, dus ik vind daarom x of y nice dan heeft iedereen dat begrip voor.

Ik doel meer op mensen die zuur worden omdat ze een niet tweakbaar alternatief voorstellen op Tweakers.

Dan vraag je er ook een beetje om.
Hehe daar heb je wel een punt.
Ik snap de 'diss' naar Apple op het gebied van RCS niet zo. Google heeft járenlang gestuntelt met allerlei verschillende messaging apps die onderling niet konden communiceren, geen encryptie hadden en bovendien constant werden vervangen of gecanceld waardoor gebruikers totaal niet wisten waar ze aan toe zijn en ook het multi-device ecosysteem ontbrak volledig.

Apple heeft al sinds 2011 (dus nog vér voordat Google iets met RCS deed, ondanks dat dit ook in 2011 uitkwam) iMessage heeft en nooit heeft teruggekeken en ondertussen een enorm fijne gebruikerservaring, naadloze integratie in het hele ecosysteem en heeft en op vele punten (encryptie en bijlagen om er twee te noemen) nog steeds de voorsprong op de RCS standaard.

En dan probeert Google Apple te vernederen?
Één standaard klinkt in de praktijk natuurlijk goed en het is positief dat Google nu deze richting is ingeslagen, maar het belerende, arrogante vingertje richting Apple is totaal misplaatst.
Ik begrijp echt niet waar jij een "diss" leest? het woord apple wordt niet in het artikel genoemd? iMessage ook niet
Nee, niet in het artikel, maar in de I/O presentatie door Google.
Ah, helder, die heb ik niet gekeken. Dan kan je zomaar gelijk hebben :)
Had ik ook iets duidelijker moeten vermelden in mijn comment. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee