Google brengt Android 12 uit voor alle Pixel-smartphones vanaf de Pixel 3

Google maakt Android 12 beschikbaar voor alle Pixel-smartphones, beginnend bij de Pixel 3. De vandaag aangekondigde Pixel 6-serie wordt daarnaast standaard met Android 12 geleverd. Later dit jaar komt het besturingssysteem naar smartphones van andere fabrikanten.

Google brengt Android 12 uit voor alle moderne Pixel-toestellen, wat betekent dat de Pixel 3, 3 XL, 3A, 3A XL, 4, 4A, 4A 5G, 4 XL en de Pixel 5 en 5A vanaf vandaag het besturingssysteem ontvangen. Op 28 oktober komen de Pixel 6 en Pixel 6 Pro daarnaast officieel uit en worden direct met het nieuwste besturingssysteem geleverd. Later dit jaar krijgen andere smartphones ook een upgrade naar Android 12, waaronder nieuwere toestellen van Samsung, OnePlus, Oppo, Realme, Vivo en Xiaomi. Wanneer die fabrikanten hun eigen Android 12-schil uitbrengen is, afgezien van Oppo, nog niet precies bekend.

Android 12 introduceert een geheel vernieuwd uiterlijk onder de naam Material You. Het nieuwe ontwerp legt de nadruk op overzichtelijkheid en bevat in bijvoorbeeld de instellingen veel minder informatie dan voorheen, zo bleek eerder uit de Android 12-preview van Tweakers. Android 12 trekt daarnaast de kleuren van de achtergrond door in de systeemthema's voor een consistente visuele ervaring. Het besturingssysteem introduceert vernieuwde notificaties, verschillende nieuwe widgets en directe controle over de privacy van de gebruiker door middel van het nieuwe Privacy Dashboard

Android 12

Door Yannick Spinner

Redacteur

19-10-2021 • 21:04

53 Linkedin

Lees meer

Reacties (53)

53
53
46
1
0
0
Wijzig sortering
Zou toch graag de transparante klok widget terug willen..., heb nu ovale "poep kleurige" achtergrond bij de klok :/
Dit zou toch voor mij de redenen zijn om bij 11 te blijven (Pixel 4a)
De transparante klok zit i.i.g. in de widget ‘gestapeld’ of ‘digitaal’ . Als je die op het startscherm zet, krijg je de optie om ‘transparant’ te kiezen.
https://gathering.tweaker...message/69107158#69107158

[Reactie gewijzigd door Ruzor op 19 oktober 2021 22:00]

Helaas, zoals ook in het forum gemeld werkt dat niet voor iedereen - mijn instellingen
- stock Pixel Launcher
- stock background
- donker thema
- geen Thema Iconen (nog bèta en dat is te zien ook)

Switch naar licht thema maakt geen verschil, alle verschillende combinaties met achtergrond kleuren, basiskleuren geprobeerd - bij het toevoegen van de Digital Klok Widget krijg ik geen keuze voor achtergrond transparantie.
Ik wil nu al terug naar 11, layout is groter opgezet maar niet persee handiger of mooier. dat dropdown menu bijvoorbeeld, bah. (Pixel 4a)
Precies dit. Ik mis ook dat ik geen lettertype meer kan instellen. Dat was toch beter in Android 11...
Ik gebruik al jaren KLWP om het OS te customizen, dan kun je op heel veel details iets maken wat helemaal naar je zin is. Heeft wel een flinke leer curve, maar via YouTube zijn uiteraard genoeg instructies te vinden.
Wel mooi dat dit soort functies standaard worden, echter vaak toch basic in vergelijking met KLWP icm Nova Launcher.
Wat ik me toch afvraag waarom ze in hemelsnaam zo'n irritant streepje onderin beeld zetten. Ik verberg zelfs de huidige knoppen, je weet toch waar de veeg functies zitten lijkt mij. Nog sterker zelfs, die kun je zelf aangeven (links of rechts welke functie).
Zodat je, in het donker, weet waar je scherm ophoud. Tenminste, dat merk ik met de Pixel 5.
Het scherm loopt toch tot de rand, dus dat voel je toch. Ik veeg altijd vanaf de rand voor de functies. Geeft een kort tikje zodra de veeg-functie actief is.
Niet als je je telefoon niet oppakt maar gewoon op het nachtkastje laat liggen, maar wel iets in / op je telefoon moet doen. En ik vind het handig want zwarte telefoon op een donkere achtergrond is niet altijd even goed zichtbaar waar de telefoon begint, vooral niet met ogen die moe zijn.
Bij mij kunnen ze eeg, maar dan werkt de app switch gesture ook niet meer. En nog wel wat quirks die ik even niet paraat heb.
Net even getest. Als ik met of zonder (in mijn geval met Android 11) drie streepjes aan zet merk ik geen verschil qua quirks. Als ik de knoppen in beeld zet wel. Dan werkt snel schakelen tussen 2 apps wel (dubbel tab), eigenlijk efficiënter, maar geen inbrandende knoppen vindt ik persoonlijk prettiger. Mijn vorige toestel had na 2 jaar de knoppen in het scherm gebrand. Ik gebruikte toen ook in vakanties uren lang de navigatie, regelmatig het scherm fel door de zon. Maargoed, voorkomen is dan altijd beter.

Ik zal nog eens kijken of in Android 12 verschil merk. Zou opzich wel vreemd zijn gezien het een standaard keuze is om de lijn(en) te tonen of niet.
Dit lijkt material design + rondingen te zijn? Ik vind het een mooi design, maar persoonlijk ben ik niet zo blij dat alles wat ook maar iets aanpasbaar is, moet verdwijnen in een (hidden) menu.

Zit/komt dit ook in ASOP? Ik ben geen (ROM) developer, maar weet niet of daar alles onder valt? Verder zou ik graag kijken naar een Google telefoon, maar het agressief data verzamelen is helaas een doorn in het oog voor mij.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 19 oktober 2021 21:12]

Verder zou ik graag kijken naar een Google telefoon, maar het agressief data verzamelen is helaas een doorn in het oog voor mij.
Dan is je enige keuze GrapheneOS op een Google Pixel 4a of 5, en omdat de productie van beide stil ligt zijn ze behoorlijk duur geworden.

Over Pixel 6 is nog niet bekend of de ontwikkelaars van GrapheneOS naar de nieuwe tensor chip kunnen porten.

Voor wat betreft andere telefoons: allemaal vergelijkbaar voor wat betreft dataverzameling en handel. Ook het fruit.
Sterker nog, ik denk dat je beter een Google toestel kan hebben want dan wordt je data maar door één parttij verzameld, in tegenstelling tot bij een Xiaomi of Samsung bijvoorbeeld, waarbij zowel Google als de fabrikant verzamelt.
Lood om oud ijzer, Google verhandelt jouw informatie dus dat komt hoe dan ook bij geïnteresseerden terecht en die hebben daar genoeg aan om vast te stellen wie je bent en wat je denkt. Er is niet zoiets als 'een beetje privacy', het is een absoluut recht die momenteel door commerciële partijen niet wordt gerespecteerd.

Zelf ben ik er niet over uit of ik wel een Pixel 6 zou willen als GrapheneOS compatible is, want ondanks dat ik dan veilig zou zijn voor Google, betaal (en beloon) ik ze wel.
En SafetyNet en Widevine? Want op diverse roms werken SafetyNet niet meer en Widevine voor o.a. Netflix ook niet. Niet voor iedereen een ramp, maar het is natuurlijk wel fijn als je een suggestie doet dat er een beetje beeld ontstaat van wat je wel en niet kunt doen. :)
Pixel 4A kan je gewoon voor 350 euro bestellen bij de Fnac :)
Ik begrijp niet waarom grote Android updates automatisch positief moeten worden ontvangen. Zeker in dit geval gaat het wel erg naar iOS toe en zie ik niet direct een verbetering qua uiterlijk. Vaak genoeg grote updates meegemaakt die juist wat omslachtiger werken.

Ik durf er nog niet aan op de Pixel 4a.

Een goed voorbeeld is een permanente Google zoekbalk op de plek waar je gewoon stuk of 5 shortcuts naar de meestgebruikte apps wil, onderaan je scherm, het dichtst bij je vingers.

Ja.. een andere Launcher.. kom je gelijk bij een Launcher met extreem veel instelmogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 19 oktober 2021 22:43]

Huh? Wie zet jou een mes op de keel en zegt dat je de update positief moet vinden? Hoe neigt het precies naar iOS toe dan en hoezo zou dat een slecht iets zijn? Net als Android heeft iOS ook goede dingen, dus ik snap je probleem niet zo.
1) mijn telefoon met een terugkerend persistent melding.
2) prima om handige functies van elkaar over te nemen. Maar met al die rondingen herken ik teveel hierin. Kom dan met iets nieuws ipv weer een 13 in dozijn kopie met een nieuwe naam.
Is dat anders bij iOS dan? Of bij Windows, Ubuntu of MacOS? Of elk ander mainstream OS? Lijkt me vrij logisch dat het bedrijf achter een OS graag wil dat je naar hun nieuwste versie gaat, dat is niets wat andere ontwikkelaars niet doen.

Ik kan me niet vinden in je vergelijking met iOS. De twee zien er nog steeds compleet verschillend uit en voelen ook nog steeds volledig anders aan. Maar hey, iedereen mag z'n eigen mening hebben :).
Net op m'n 3A gezet. Ziet er netjes uit, zeker met een overwegend zwarte achtergrond ziet alles er mooi en overzichtelijk uit. Weet niet of ik fan ben van kleur aanpassen van apps en menu's aan de gebruikte achtergrond, maar aangezien ik zwart gebruik weinig last van verder.

Toetsenbord tikt weer wat lekkerder lijkt het, minder vaak dat ik er naast zit.

Morgen eens verder kijken naar de wijzigingen, voorlopig tevreden.
Hier ook (bij mijn vrouw), ziet er goed uit. Meer ronde hoekingen oogt vriendelijker. Het is wel wennen en ik heb het idee dat het scherm wat kleiner is geworden qua praktisch schermgebruik.

Wat ik niet begrijp. Gaan ze echt de ondersteuning uitzetten na Mei 2021? Ook geen security updates? Planned obsolescence uit het draaiboek. Ding doen het nog prima :/
Ja, lijkt er wel op dat ze Mei 2022 de stekker er verder uittrekken. Telefoon draait hier ook nog als een trein, dus tegen die tijd ga ik wel kijken hoe lang hij het daarna nog volhoudt. Op zich fijn dat er veel security gefixt wordt via de playstore, maar anders ga ik wel een custom rom erop zetten. Nog nooit zo lang met een telefoon gedaan en hij voldoet nog steeds volledig aan al mijn wensen/eisen. Zeer fijne camera, snel genoeg voor beetje internetten en incidenteel spelletje.
Gisteren op mij pixel 4a 5G geïnstalleerd maar ik ben absoluut geen fan van hoe je nu de wifi / mobiele data in danwel uitschakelt. Daar hadden ze toch echt wel weer twee aparte knoppen voor mogen maken.
Inderdaad, WiFi wil ik graag los hebben. Kijken of het mogelijk is.
Ik hoop het van wel
Uitgerekend de 4XL waar ik het op aan het downloaden ben, is dan net vergeten in het artikel ;)
We willen natuurlijk niemand buitensluiten, dus het artikel is geüpdatet :P
Edit: Ook de Pixel 3A XL miste in het originele artikel

[Reactie gewijzigd door YannickSpinner op 19 oktober 2021 21:14]

Nu mis je echter nog steeds de gewone 3XL ;)
Jeetje wat een wirwar aan namen! Thanks, het artikel is aangepast
Net mijn pixel 3 geüpdate.
Het werkt vloeiend en ziet er fantastisch uit.
Ik ben nu een fan van de Material You Design.
Tot nu toe geen bugs of andere problemen geconstateerd.
Ik ben vrij veel bugs tegengekomen in de beta's (logisch opzich) die helaas nog niet opgelost zijn in de release. Zo komt het vaak voor dat de notifications bar naar beneden trekken ervoor zorgt dat ik direct in de controls bar kom (wat normaal 2 swipes zou moeten zijn) en heb ik nog steeds dat bijvoorbeeld Discord bij bepaalde acties de hele System UI doet crashen. Op zowel mijn Pixel 5 als mijn Pixel 4 (en die laatste heeft nooit op de beta train gezeten). 1password browser integratie lijkt helaas ook nog niet goed te werken. Nu kan het zijn dat applicaties nog een update moeten krijgen, maar dit is voor mij een first experience op day-one releases van Android.

Verder voelt Android 12 goed aan, ziet het er mooi uit en werkt het lekker snel :)
Geïnstalleerd op mijn Pixel 4a, ziet er wat mij betreft goed uit. Toetsenbord lijkt net iets fijner te typen.

Het always on display staat opeens links boven in het scherm in plaats van gecentreerd in het midden, ziet er raar uit.
De tijd staat groot in het midden van het scherm. Linksboven staat de datum en het weer. Net als op het lockscreen. Als je media afspeelt op de player staat nog standby in je notification drawer, Dan verplaatst alles naar linksboven.
Ik vind het design op zich mooi en netjes, maar de grootte van het standaard lettertype in de menu's, mijn god..
Als ik de standaard lettergrootte op "klein" zet zijn de menu's perfect. Maar de tekst grootte in apps is dan weer veel te klein. Kan er helaas geen middenweg in vinden.
Misschien dat het te maken heeft met de 5.8 inch van de Pixel 4a en het op een groter scherm minder invloed heeft?

Daarnaast vind ik de nieuwe internet toggle verschrikkelijk. Ik wil gewoon een losse toggle voor wifi & mobiele data. Nu kost het 2x zoveel moeite. Oke, veel gebruiken doe je het niet, maar het is gewoon gewenning.

Naast deze minpunten voelt het wel lekker vlot aan. Actuele weerbericht in at a glance lijkt ook eindelijk te blijven werken (viel steeds weg tot handmatig verwijderen en terugzetten van widget). Mis wel het diep zwart wat handig is voor AMOLED. Dat zat in Android 11 beter geïmplementeerd.

[Reactie gewijzigd door LocK_Out op 20 oktober 2021 09:01]

Die internet toggle is inderdaad wel een drama.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee