OPPO brengt Android 12-upgrade vanaf december uit voor telefoons

OPPO brengt de Android 12-upgrade voor zijn telefoons vanaf december uit voor telefoons in Nederland en België. De Find X3 Pro krijgt de upgrade als eerste, gevolgd door diverse goedkopere modellen en de Find X2 Pro.

De upgrade komt uit voor een minderheid van de gebruikers van OPPO-telefoons wereldwijd, zo zegt de fabrikant. De fabrikant claimt 440 miljoen gebruikers te hebben van zijn Android-skin ColorOS, terwijl de upgrade uitkomt voor 110 modellen, samen goed voor 150 miljoen gebruikers.

Op het releaseschema is de 2,5 jaar oude Reno 10x Zoom de oudste telefoon. Die verscheen in april 2019 in de Pricewatch. Andere modellen uit die tijd van de fabrikant, zoals de Reno, Reno2, Reno2 Z en Reno5-telefoons staan niet op de lijst. Wel zijn de Reno4- en Reno6-toestellen op de lijst voor een upgrade. Ook goedkopere modellen als de A31 van vorig jaar ontbreken.

OPPO neemt veel van de functies van Android 12 over in zijn ColorOS12, waaronder het Privacy Dashboard, indicatoren voor gebruik van microfoon en camera en het gebruik van een niet-precieze locatie als gebruikers dat willen. In aanvulling daarop zegt OPPO dat het gegevens opslaat op servers die fysiek dicht bij gebruikers zijn, 'opgeslagen in een non-plain tekstformaat en verzonden met behulp van een eigen protocol'.

ColorOS12 in West-Europa December 2021 H1 2022 H2 2022
Find X-serie Find X3 Pro Find X3 Neo, Find X3 Lite, Find X2 Pro, Find X2, Find X2 Neo, Find X2 Lite
Reno-serie Reno6 Pro, Reno6, Reno4 Pro, Reno4, Reno4 Z, Reno 10x Zoom
A-serie A94 5G, A74 5G, A73 5G A74, A54s, A53, A53s, A16s

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-10-2021 • 11:30

45 Linkedin

Lees meer

Reacties (45)

45
44
14
1
0
27
Wijzig sortering
2,5 jaar ondersteuning? Ik vind dat nog altijd schrikbarend kort. Zo dwing je toch na elke 2 jaar een nieuw toestel te zoeken? Ik vind dat in de huidige tijd van duurzaamheid belachelijk.

[Reactie gewijzigd door alexhooven op 11 oktober 2021 11:51]

Het is toch niet zo dat zodra je OPPO toestel (of welke andere dan ook) niet meer de nieuwste Android versie draait je meteen naar de winkel moet rennen om een nieuw toestel te kopen? Android 9, 10, 11 zijn ook al een heel volwassen besturingssystemen waar 99% van de consumenten prima uit de voeten mee kan. Sterker nog veel mensen weten niet eens welke Android versie ze hebben!

Zolang beveiligingsupdates blijven uitkomen kun je die toestellen nog prima jaren lang gebruiken. Veel beveiligingsupdates gaan tegenwoordig ook via de Play store, dus die uitrol is ook nog heel snel.

Een besturingssysteem updaten en goed door testen is heel tijd intensief en dus kostbaar voor fabrikanten. Daarom beperken ze het aantal updates omdat de marges zeker op de non high end toestellen niet hoog zijn. Vergelijkingen met Apple gaan vaak mank want die opereren alleen in het ultra high end segment met iPhone instap prijzen van 800 euro. Dan is er veel meer marge om lang software ondersteuning te leveren.

[Reactie gewijzigd door Magnolia op 11 oktober 2021 12:09]

De een geeft er wel om, de ander niet, kan je niet echt een percentage aan hangen..
Komt zaken restwaarde en duurzaamheid niet ten goede nee, kan je veel slechts zeggen over Apple maar dit zij doen dit dikwijls beter (ook betreft kwaliteit en frequentie van de updates).

Fabrikanten hebben lekker de vinger in de pap wat betreft Android kernel. Zo maken ze het voor zichzelf moeilijker om Android updates over te nemen van Google. Dan is marge die ze pakken maar een bijzaak.
Mijn Windows laptop van 300 euro draait na 7 jaar nog steeds de nieuwste versie.

[Reactie gewijzigd door Fiscalist op 11 oktober 2021 17:51]

Ik geloof niet dat die Windows 11 draait? Volgens officiële minimale specs zal jouw CPU niet ondersteund zijn.
Microsoft heeft zelf een "hack" gepubliceerd om onder TPM 2.0 te komen. Feit is dat @Fiscalist W11 zou kunnen draaien op het device mocht dat gewild zijn, probeer dat maar eens met een telefoon. Als je geluk hebt kan je de volgende Android runnen met LineageOS of iets dergelijks.
Een zeven jaar oude laptop voldoet ongetwijfeld aan meer eisen niet dan enkel TPM 2.0*. Zo zal er maximaal een Hasswell CPU inzitten, en dan is de kans groot dat het om een Pentium of Celeron variant gaat gezien de prijs.

Windows 11 kan je ongetwijfeld werkend krijgen, net als je dat met nieuwe Android versies via LineageOS voor elkaar kan krijgen.
Deze "hack" geeft je echter geen updates voor de toekomst. Leuk om even als testje te doen dus, maar ver van betrouwbaar de nieuwste versie kunnen draaien.
Mijn Windows laptop van 300 euro draait naar 7 jaar nog steeds de nieuwste versie.
Die vergelijking gaat m.i. toch wel een beetje mank. Als Microsoft elk jaar met een major update van z'n Windows OS zou komen, vermoed ik dat de hardware méér dan alleen ondersteuning voor TPM 2.0 nodig zou moeten hebben om zo'n jaarlijkse update ook daadwerkelijk mogelijk te maken. Het zou voor de hand liggen om zo'n update te optimaliseren voor elke nieuwe generatie CPU's en/of GPU's, bijvoorbeeld.

Daarbij is een telefoon accu na 600-800 laadcycli (± 2 jaar dagelijks gebruik) merkbaar minder én (meestal) niet vervangbaar, waar je voor een laptop voor 3 à 4 tientjes meestal wel een vervangend exemplaar kunt vinden.
Hoezo is een accu niet meer vervangbaar na 2 jaar? Mijn moeder heeft onlangs in haar iPhone 6s de accu vervangen. God mag weten hoe oud die inmiddels is.
Met alle respect, maar een iPhone 6s is inderdaad een telefoon uit het jaar kruik. Ik heb hier nog een HTC Desire en een Xiaomi Mi2S liggen - ook allebei ooit van een nieuwe accu voorzien. Maar de laatste vier, vijf jaar is dit eigenlijk alleen nog maar mogelijk bij een Fairphone.
En wie heeft daar vooral belang bij? Inderdaad, OPPO.

EDIT: En natuurlijke andere smartphone makers.

[Reactie gewijzigd door yoranpower op 11 oktober 2021 11:57]

Meeste mensen hebben een toestel bij hun eenjarig contract en nemen vaak bij verlengen wederom een nieuw toestel. De meeste gebruikers zullen dus niet eens merken dat er langer support geleverd wordt op hun toestel.
Misschien 10 jaar geleden.. tegenwoordig ken ik niemand die dat meer doet.
Ik neem meestal om de 2 jaar een nieuw toestel bij een 2 jarig abonnement.
Ook goedkopere modellen als de A31 van vorig jaar ontbreken.
Officieel ondersteuning van 2,5 jaar bij Oppo, maar excl de goedkopere modellen? |:(
Sinds juli is het beleid aangepast; zie ook CH4OS in 'nieuws: OPPO brengt Android 12-upgrade vanaf december uit voor tele... en de bron ervan, die ook ingaat op de Nord toestellen.
De A72 van mijn broertje lijkt op Android 10 te draaien volgens GSMArena... Het toestel is vorig jaar april uitgekomen en lijkt dus 0 Androidupdates te krijgen. Zeer slecht van OPPO.
Super blij met mijn oppo find x3 pro. Net nog even ram verhoogt met druk op knop van 12 naar 19. Alleen accu zou langer mogen meegaan maar hij staat op 120 hz en QHD. Maar binnen 10 min is hij weer nagenoeg vol dus er is mee te leven
Hoe verhoog je je RAM met een druk op de knop, als mag vragen?

Klinkt niet heel logisch

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 11 oktober 2021 12:29]

Ik gok storage als ram gebruiken?
Misschien in de lift?
Grappig verhaal is dat voor Android 1.0 iemand (ik geloof dat het Brian Swetland was) bepaald percentage van het RAM stiekem afgehaald had, om te zorgen dat de andere Android devs (niet app devs, maar degenen die Android hebben gebouwd) minder geheugen hadden en meer hun best moesten doen om het soepel te laten lopen.

Daarna deed ie magisch extra RAM creeeren zodat alles net wat soepeler liep...waren ze niet blij mee, met die verrassing :p
Gewoon net als @SadisticPanda zegt. Even extra rambankjes downloaden..
Hier ook op de Reno 4 pro 5G. Een druk op de knop, en hatseflats: 19GB 'ram'
:*)
ben erg tevreden met mijn Find X 3 NEO (tweedehands gekocht want 750 nieuw toch te duur voor wat het biedt)... Update in jan/feb is toch redelijk laat, maar beter dat dan niets...
Soortgelijk verhaal hier, heel erg blij met Find X3 Neo welke ik als tweedekans heb gekocht in nieuwstaat met volledige garantie voor €518. Ik stond op het punt de 12GB/256GB Nord 2 te kopen voor €499 dus voor nog geen twee tientjes meer de X3 Neo is dan een no-brainer in mijn ogen.

H1 2022 kan in theorie nog flink wachten betekenen, kan juni worden zelfs. Hopelijk komt het flink wat eerder.
Toch wel apart dat de Reno 5 serie er niet tussen staat, terwijl de Reno 4 serie het wel krijgt. De nieuwe toestellen zullen vergelijkbare support krijgen als OnePlus toestellen, gezien ze in 2022 beide OS gaan samenvoegen.
De Reno 5 serie krijgt de ColorOS 12 update ook hoor; in de presentatie van deze ochtend stonden ze er gewoon tussen. Alleen zijn die toestellen nooit als de Reno 5 Lite/5G/F/Z in West Europa uitgekomen. Bij ons zijn die als de Find X3 Lite/X3 Neo en A94 in de markt gezet.
Jammer de Reno 2z krijgt hem niet :)
Dat is vrij snel na de release. Ik ben benieuwd hoe lang dit gaat duren voordat Samsung dit uitbrengt, ik krijg voor mijn smartphone tot Android 13. Helaas valt mijn tablet Samsung Galaxy Tab S5e net buiten de boot en Android 11 was de laatste uit

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 11 oktober 2021 12:34]

Yup, hier ook de tab S5e. Ik vind het jammer fat ze 1 van hun bekendste tablets en de laatste midranger met OLED geen extra update hebben gegeven. Ik was van plan er weer minstens 3 jaar mee te doen, maar er lijkt ook geen alternatief meer te komen (alles is nu een lagere resolutie LCD in dezelfde prijscategorie).

Gelukkig doen ze het wel beter dan OPPO. Mijn broertjes telefoon van vorig jaar lijkt helemaal geen update te hebben gekregen.
Helaas viel onze tablet net buiten de nieuwe regeling van Samsung met 3 Android updates en vier jaar lang beveiligingsupdates. Alle nieuwe tablets vallen nu onder deze regeling net als de smartphones bij Samsung.

Hoe bevalt de Galaxy Tab S5e? Ik heb de 128GB en 6GB RAM uitvoering
Zeer goed! Ik heb de 4GB/64GB, en het apparaat werkt nog net zo soepel als 2 jaar geleden. En het scherm is echt prachtig
Idd erg jammer. Alsof er iets is in Android 12 zit dat de S5e niet zou ondersteunen. Ben er zelfs van overtuigd dat ze een firmware met Android 12 voor deze tablet makkelijk kunnen maken. Drivers voor de hardware is er al en Android 12 ‘under the hood’ is nou niet zoveel anders dan Android 11.
Kunnen we niet handmatig update naar Android 12?
Had leuk geweest als mijn Reno 2 erbij stond, maar met het upgradepad van Android 9 naar 11 en voorlopig nog wel security updates ben ik best tevreden voor een telefoon waar ik 270 euro voor betaald heb.

Als die heel blijft doe ik er nog wel 1,5 - 2 jaar mee en dan heb ik er toch 4 jaar mee gedaan. :)
Het is zolang wachten. Google die elk jaar een nieuwe Android release uitbrengt, maar dan moet je nog maanden tot een jaar wachten voordat het wordt uitgerold op jouw toestel. Het is niet dat Oppo, of elke andere fabrikant, niet al toegang heeft tot de Alpha en Beta versies van Android. En waarom is er zoveel tijd nodig om een paar firmwares te compileren en te beta testen onder gebruikers. De drivers heb je als fabrikant toch al en zijn her te gebruiken.

Mijn dochter zal nog tot H2 2022 moeten wachten voordat zij Android 12 krijgt. Het is dat het haar niet boeit; ze zou niet eens kunnen vertellen dat ze Android 11 er op heeft.
Ben blij dat Oppo toch besloten heeft ook voor de Reno4 5G de Android 12 update uit te brengen, zeker nadat er eerder besloten was dat ze hem gingen uitsluiten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee