Google Pixel 6-toetsenbord krijgt grammaticacontrole voor Engelse zinnen

Google introduceert een grammaticacontrole voor zijn Gboard-toetsenbord op de Pixel 6. De nieuwe functionaliteit kan grammaticale fouten herkennen in Engelse zinnen en doet vervolgens een suggestie aan de gebruiker om de fout te verbeteren.

In een blog beschrijft Google's software-engineer Tony Mak dat het een uitdaging is om een grammaticacontrole uit te voeren op getypte teksten, in het bijzonder op mobiele apparaten met beperkte opslagruimte. Toch is het volgens Mak gelukt om de grammaticacontrole te laten werken op de Pixel 6.

Opvallend daarbij is dat er geen gegevens naar een server gestuurd worden en dat alles kan worden afgehandeld door de module van 22MB die wordt geïnstalleerd op de Pixel 6-telefoon van de gebruiker. De grammaticale controle checkt de tekst al tijdens het typen. Op het moment dat er drie woorden staan gaat Gboard al kijken of de tekst klopt.

Op dit moment is de functionaliteit alleen beschikbaar voor de Pixel 6. Google meldt niet of de functionaliteit ook naar andere Pixel-modellen of Android-telefoons in het algemeen komt. Wel is het de bedoeling dat er meer talen dan Engels beschikbaar komen.

Door Robert Zomers

Redacteur

29-10-2021 • 18:48

44 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (44)

44
44
22
2
0
5
Wijzig sortering
Extreem nuttig, want in US/UK krijgen ze geen taal & grammatica zoals wij die krijgen.

Dit is ook waarom Nederlanders vaak minder moeite hebben met You're/Your of They're/Their.
Nederlanders hebben wel weer moeite met d's en t's. Ik denk dat het makkelijk is om fouten te maken als het je moedertaal is, zie bv de fouten die gemaakt worden met could of ipv could have.
Ik denk niet dat Nederlanders moeite hebben met d's en t's in het algemeen, maar voornamelijk met woorden waarbij je het verschil tussen de spelling niet "hoort". In het geval van d/t is dat bij woorden die op een 'd' eindigen of die zowel met een 'd' als een 't' kunnen worden gespeld. In beide gevallen eindigt het woord altijd op een T-klank. Bijvoorbeeld: 'word' vs 'wordt', 'gebeurd' vs 'gebeurt'. Maar in bredere zin ook: 'eens' vs 'is'. Deze woorden hebben dezelfde of een vergelijkbare uitspraak, maar worden anders gespeld. "Ik loopt" zal je iemand niet snel zien schrijven of zeggen, men hoort direct dat dat fout is.

Datzelfde kun je doortrekken naar het Engels. 'could of' en 'could've' en 'there', 'they're' en 'their' klinken hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 29 oktober 2021 20:15]

Feitelijk is dat niet veel anders dan de you're/your of they're/their die @Nimja benoemt: de spelling (en/of context) bepaalt de betekenis, uitspraak is identiek of vrijwel identiek. Overigens zit het Engels vol met dat soort woorden, zoals lose/loose, to/too/two, then/than, its/it's, quite/quiet, where/were/we're - die laatste zijn ook verschillende uitspraken maar worden heel vaak fout gedaan.

Ik denk dat wij als buitenlanders dit soort fouten ook eerder herkennen, omdat we de taal op wat latere leeftijd zijn gaan leren en die regeltjes dus veel bewuster hebben moeten aanleren.

De Nederlandse -d/t/dt wordt natuulijk heel vaak fout gedaan ('verkeerd in goede staat!'), maar ook Nederlanders maken heel veel andere spelfouten. Alleen zijn dat meestal andersoortige fouten, zoals spaties teveel, een tussen-n te weinig, en meer van dat soort zaken. En natuurlijk me in plaats van mijn...
They're going there on their bikes.
They're working there on their dikes
En de rest van de wereld heeft geen moeite met d's en t's in de Nederlandse taal? Dat lijkt me echt heeeeeeeeeeeeeeeeeel sterk.
Die hebben er in mijn ervaring minder moeite mee, omdat ze nadenken over wat ze feitelijk schrijven. In je moedertaal hoef je daar minder over na te denken, terwijl je toch een redelijk begrijpelijke zin kunt produceren. In een vreemde taal ga je nadenken: wat is het onderwerp, in welke tijd staat het, enz.
Niet de Nederlanders bij Nestlé in ieder geval, want op de nieuwe Wunda-melk van Nestlé staat precies zo'n fout vol in het zicht, te weten “In a glass full on it's own”.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 30 oktober 2021 14:41]

Ik heb meerdere keren mensen uit Engelstalige landen uit moeten leggen wanneer je welke versie gebruikt... Ik vind dat toch wel lichtelijk zorgwekkend. Mijn spelling in het Engels is verder wel vrij dramatisch soms, dus ik heb echt een Pixel 6 nodig hoor 😂. Ik heb de neiging om letters te draaien en onregelmatige werkwoorden onthouden gaat niet altijd even soepel hier, maar ik ben druk bezig met mijn grammatica verbeteren in ieder geval. Ik zou zo'n functie daarom erg handig vinden, zodat ik beter weet wanneer ik fouten maak. Mijn vrienden zijn er niet altijd om mijn grammatica te verbeteren helaas.
Extreem nuttig deze functie. De pixel 6 staat op mijn verlanglijstje (helaas wel jammer van slechte verkrijgbaarheid NL).

Ik vraag me ook af waarom grammaticacontrole zo'n uitdaging is. En wordt het beter naarmate de gebruiker meer tekst heeft ingevoerd? Iets met AI?
Mobiel.nl heeft ze op voorraad sinds vandaag!
600$ wordt 800€, beetje gortig.
Als ik het goed heb word tax standaard niet getoond op Amerikaanse producten daar. Dus 600$ omgerekend + 21% vat is niet zo een groot verschil. Shipping,marketing en andere operating costs zijn naast de profit uiteraard ook aanwezig

$600 = 518,99 euro
21% vat = 108,9 euro

Samen al goed voor 627,9 euro, en dan heb ik nog geen andere kosten erin verekend.

[Reactie gewijzigd door Amnesia85 op 30 oktober 2021 00:09]

Al heeft de US geen 21% luxe tax op zaken, verschilt per staat ;-)
599 pond => 709 euro. Import en beetje winst er overheen voor mobiel.nl
Alleen de pixel 6 trouwens, niet de pro variant.
Ook fnac.com levert bijvoorbeeld gewoon in NL.
Hoe is de ervaring met fnac? Ik wilde in eerste instantie naar Duitsland rijden maar zie dat die gewoon gratis bezorgen.

Edit: Letterlijk verderop in de post. Mijn excuus!

[Reactie gewijzigd door kpt_moody op 30 oktober 2021 21:50]

Spellingcontrole wordt denk ik niet beter naarmate meer mensen tekst invoeren. Zo schrijft de Google spellingsuggestie woorden doorgaans los, en dat doen de mensen tegenwoordig steeds meer onder invloed van Engels.
Ook iets op een marktplaatsadvertentie als: "Verkeerd in goede staat." zou dan ook aanbevolen worden. (Edit: ik zie dat dit voorbeeld vaker aangehaald wordt :-) )
D's en t's in werkwoorden zouden ze toch echt fundamenteel moeten aanpakken, en niet democratisch.

[Reactie gewijzigd door icceni op 30 oktober 2021 00:51]

Spelling technisch is er met "verkeerd in goede staat" niets mis. In geen enkel woord staat een spelfout, want "verkeerd" is een geldig woord. Hier moet de tool het hebben van context, en dat is iets waar het nog wel eens misgaat.
Dat is waar. Ik bedoelde in deze context de spelling afhankelijk van het grammaticale aspect.
Check fnac.com (soort Franse Mediamarkt), heb daar m'n Google Pixel 4a besteld en ze leveren gewoon naar NL. Je betaalt de 'normale' prijs en niet zoals hier waar je te maken hebt met grijze import (Belsimpel.nl, Mobiel.nl, etc.) - zit je sowieso 100 euro hoger dan gewoonlijk, zonde!
Zo bijzonder is dit toch niet? Tekstverwerkera doen dit al jaren. Het is vooral muf dat keyboards het lang niet allemaal ondersteunen. En gratis keyboards is het vooral om je data te doen
Zo bijzonder is dit toch niet?
Het is geen technische doorbraak, wel een significante verbetering. Zelf zou ik erg blij zijn met Nederlandse spellingsregels. Het is leuk dat ze een Nederlandse woordenlijst in het toetsenbord hebben gestopt, maar zolang ik handmatige de spatie in woorden als 'tandarts afspraak' moet verwijderen vind ik de ondersteuning voor Nederlandse spellingsregels op z'n zachtst ondermaats.
Op je PC kan Windows het ook niet in z'n eentje, daar gebruik je Word of Outlook voor die functie. Met deze functie kan Android het dus zonder hulp van de tekstverwerker. Dat heb ik Windows nog niet zien doen hoor.

[Reactie gewijzigd door B64 op 29 oktober 2021 20:35]

Ik was best een beetje hyped voor de pixel 6, maar nu ik overal lees dat de accuduur tegenvalt twijfel ik nogal.

Stiekem wil ik gewoon een refresh van mijn huidige telefoon. High end soc, geen notch/punch hole, loeigrote accu, en ik wil de dual sim + micro sd + headphone jack houden. Maarja, geen enkele telefoon die daar aan voldoet. Rip.
Als je je nu eens niets stoort aan de geen notch/punch hole, dan ben je er al. Keuze genoeg
Helaas kun je niet filteren op Jack bij Tweakers of Hwi. Maar als je de product specs opent op de pagina van de fabrikant dan zul je zien dat er nog genoeg ook een jack aansluiting hebben:

https://tweakers.net/smar...scCz_4NTUmKdG-85FSESEfd-_
Je kan wel filteren op headphone jack, bij gsm connecter. Maarja, high end soc eh. Minimaal een 870 of vergelijkbaars.
Ja dat is een nieuwe eis erbij... Dan blijven er geen opties over. Ik begrijp niet zo goed waarom high-end toestellen vaak met zulke beperkingen komen zoals geen dual sim o.i.d. Kun je om de jack aansluiting heen werken? Dan heb je wel een toestel wat voldoet aan je andere eisen: https://www.asus.com/Mobile/Phones/ZenFone/Zenfone-8-Flip/

Wij gebruiken de jack aansluiting op onze telefoon alleen nog maar om audio af te spelen in de auto. Zodra iemand van ons een nieuwe telefoon nodig heeft en als er op die nieuwe telefoon geen jack zit, dan kopen we bij de nieuwe telefoo zoiets: https://www.amazon.nl/UGR...3R/ref=sr_1_5?__mk_nl_NL=ÅMÅŽÕÑ&crid=2Z0R80SBD1EI0&dchild=1&keywords=bluetooth+audio+receiver+car&qid=1635577140&sprefix=bluetooth+audio+recorder%2Caps%2C186&sr=8-5

Het is bijzonder dat er honderden telefoons per jaar worden uitgebracht en dat we sommige onder ons alsnog concessies moeten doen.
Heb nu de asus zenfone 6, ken de 8 flip. Is wel 1tje die wat lijkt ja, absoluut.
Ik kan overigens een BT DAC als een Fiio BTR3 of 5 sterk aanraden als alternatief voor een headphone jack. Heb nooit connectie problemen en het geluid op zelfs zeer gevoelige IEMs is zeer goed te noemen!
en met grammaticacontrole via de (tensor) chips zal de batterij het nog zwaarder krijgen vrees ik.
ligt eraan hoeveel spel- en grammatica fouten je maakt
Accu valt reuze goed mee tov een s9+
Na een volledige dag had ik 54% over.

En zoals je zegt stoor ik mij ook aan punch hole, geen micro sd, geen headphone jack.. Maar welke keuze heb je anders die geen 600+ kost.
Ah okay goed om te weten, thanks! Ik zit zelf te wachten op de reviews van gsmarena, die doen mooie accutests. Even afwachten.

Heb zelf een s9+ gehad, dus fijn om dit vergelijk te lezen.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 30 oktober 2021 14:55]

In vergelijking met een s9+ kan ik zeggen dat de s9+ een betere gsm is/was.
Alleen was de batterij op en m'n scherm had een barst dus zocht ik een nieuwe gsm.
One ui is top alleen jammer van alle bloat op die samsungs
Ach, ik wil eigenlijk een scherm van onder de 5 inch en OLED, en hoppa, 0 keuzes over. En dan heb ik de rest nog niet eens meegenomen (headphone jack, sd-kaartslot, plastic achterkant, gaat niet gelijk dood door water, midranger, kan een hele dag mee met intensief gebru, max 400 euro). Het is tegenwoordig allemaal van hetzelfde en alle toestellen zijn het eigenlijk net niet. Overigens is rond de 6 inch wel nog ideaal om spellen op te spelen en je kan het toestel daadwerkelijk nog normaal vasthouden met 1 hand. Ik vind het echt jammer dat de toestellen van Google steeds groter worden en dat ze er niet even grotere accu's in stoppen.
Mag ook bijna weer aan een nieuwe telefoon maar zonder micro sd gaat t m niet worden. Jaren geleden een s6 dus moest ik mijn mico sd via een usb plug gebruiken maar toen had je nog een normale headphone aansluiting. Ook toen was ik niet blij om na maanden opeens mijn verloopstekker verloren te hebben. Ook werkt deze oplossing niet meer t is of externe geheugen of een koptelefoon. Gebruik zelf geen cloud en wil ook niet aan de draadloze dopjes die ik toch weer kwijt raak. Maybe een sony xperia 1 iii maar omdat ik van race spelletjes hou vind ik die weer minder omdat ik de resolutie niet kan verlagen en real racing 3 te zwaar is om 120FPS te halen op 4K. Ben intern nog steeds aan het smeken dat de s22 ultra wel een uitbreidbaar geheugen gaat hebben. Gebruik mijn 1TB SD alleen voor films en series en heb er nog nooit problemen mee gehad.
Maar om bij het onderwerp te blijven grammaticacontrole is het eerste dat ik uitzet bij een nieuwe telefoon.
sorry voor mogelijke taalfouten 9oP
Maar om bij het onderwerp te blijven grammaticacontrole is het eerste dat ik uitzet bij een nieuwe telefoon.
Dat is wel duidelijk....
automatische correctie, dat is pas erg.
Leuke toevoeging. Sowieso leuke telefoons. Erg jammer dat de Google Store ze hier niet levert. In Duitsland waren ze in de pre-order met een gratis Bose NC700 hoofdtelefoon - dat was wel een heel aantrekkelijk aanbod. Helaas...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee