Indiase overheid wil eigen appstore in Apple App Store en Google Play Store

De Indiase overheid wil dat de eigen downloadwinkel GOV.IN in de Apple App Store en Google Play Store komt te staan. Dat mag nu niet. Apple en Google willen niet meegaan in het verzoek, zo meldt financieel persbureau Bloomberg.

GOV.IN, downloadwinkel van Indiase overheid
GOV.IN, downloadwinkel van Indiase overheid

De apps staan al wel individueel in de App Store en de Play Store, maar de Indiase regering denkt dat het meer gebruikers trekt als de downloadwinkel zelf in de App Store en Play Store komt te staan, meldt Bloomberg. De downloadwinkel in kwestie, GOV.IN, is nu wel te installeren op Android, maar gaat vergezeld van waarschuwingen bij installatie, iets dat veel gebruikers kan afschrikken.

India wil wellicht de toegang van GOV.IN gaan afdwingen per wet als Google en Apple niet mee willen werken. In Europa is Apple verplicht om alternatieve downloadwinkels op iOS toe te staan, maar die hoeven niet in de App Store te staan. Op Android zijn alternatieve downloadwinkels al sinds het begin toegestaan, maar ook die staan niet in de Play Store.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

23-01-2025 • 14:30

34

Submitter: TheVivaldi

Reacties (34)

34
34
21
2
0
8
Wijzig sortering
Oh ja, de alternatieve (iOS) App Store's. Dat loopt storm zeg! 8)7 /s
Overigens begrijp ik de wens van India wel. Al zou het beter zijn om een officieel deel in de App Store te reserveren die actief wordt in je eigen land en als je op vakantie bent. Voor de betrouwbaarheid is het fijn als je officiële apps kunt downloaden.
Mede door Apple's beperkte implementatie ervan is het niet zo gek dat het 'niet storm loopt'. Een app mag niet zowel in de App Store als in andere appmarktplaatsen staan, enzovoorts.

Dan wordt het vanzelf lastig om je app aan de man te brengen. Ook is je app dan alleen voor EU-gebruikers toegankelijk. Dan moet je als bedrijf, ineens twee apps gaan bijhouden, of minimaal op twee plaatsen. Dit is onpraktisch.

Toch zie ik er wel een toekomst voor. Zoals in dit voorbeeld. Als overheden bijvoorbeeld hun apps alleen nog maar in een 'eigen' Overheidsappmarktplaats zetten (om ze zo beter herkenbaar te maken), dan voegt dat echt wel potentieel wat toe.
Oh ja, de alternatieve App Store's. Dat loopt storm zeg!
Ik maak al heel wat jaar dankbaar gebruik van F-Droid.
Op iOS heb je volgens mij nog steeds alleen AltStore met wel geteld 3 apps erin toen ik dat eens probeerde. Eén van de apps mocht je downloaden als je iets like'te of je gegevens ergens achter liet |:(
Het is ook niet iets waar consumenten op zaten te wachten, maar het is er gekomen omdat andere commerciële bedrijven gewoon meer winst willen maken.
Ok, dat is er al één! :P
Oh ja, de alternatieve App Store's. Dat loopt storm zeg! 8)7 /s
Ja, het laat zien hoe territoriaal en dominant Apple en Google zijn. Ze willen volledige controle over de hele IT-markt en alle toegangswegen. Zodra ze een strobreed in de weg wordt gelegd schreeuwen ze moord en brand.
Overigens begrijp ik de wens van India wel. Al zou het beter zijn om een officieel deel in de App Store te reserveren die actief wordt in je eigen land en als je op vakantie bent. Voor de betrouwbaarheid is het fijn als je officiële apps kunt downloaden.
Als regering wil je zelf kunnen bepalen welke apps er in de appstore verschijnen en onder welke voorwaarden. Dan wil je niet afhankelijk zijn van het goedkeuringsproces van de appstore, dat kan eindeloos lang duren. Als regering iets wil waar de appstores geen zin in hebben zal het helemaal lastig worden. Uiteindelijk wint de regering zo'n conflict altijd omdat de regering de wet kan aanpassen (zoals we hier in de EU zien) maar daar wil je niet op wachten bij een ramp (bv de volgende covid-app).

Uit het oogpunt van nationale veiligheid is het ook niet handig als je geen controle hebt over software die ambtenaren op hun telefoon installeren. Als gebruiker moet je Apple en Google maar geloven dat ze apps testen op veiligheid en dat ze nooit meewerken met geheime diensten, vrijwillig of zonder het zelf ook maar te weten.
Voor een land is dat eigenlijk niet acceptabel.
IMHO is het allemaal vrij zinloos zolang je geen controle hebt over het OS maar je moet ergens beginnen en doen wat je kan.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 januari 2025 15:28]

Als regering wil je zelf kunnen bepalen welke apps er in de appstore verschijnen en onder welke voorwaarden. Dan wil je niet afhankelijk zijn van het goedkeuringsproces van de appstore, dat kan eindeloos lang duren
En als bedrijf wil je niet dat een overheid allerlei vreselijke apps met allerlei spyware verplicht mogen verspreiden via jouw App Store met uitmuntende reputatie... Dat mes snijdt aan twee kanten he. Dat eindeloos lang duren valt ook reuze mee als de boel goed geprogrammeerd is.
Uit het oogpunt van nationale veiligheid is het ook niet handig als je geen controle hebt over software die ambtenaren op hun telefoon installeren.
Wat heeft dat te maken met het verplichten van winkels om een winkeltje van de overheid gratis daarin te laten staan? Je kan met MDM al prima afdwingen wat er wel en niet geïnstalleerd mag worden op een toestel. Android heeft soortgelijke functies. Daar heb je geen winkel binnen een winkel voor nodig.
Als gebruiker moet je Apple en Google maar geloven dat ze apps testen op veiligheid en dat ze nooit meewerken met geheime diensten, vrijwillig of zonder het zelf ook maar te weten.
Maar hoe wil je dat rijmen met de verplichting om de apps van de Indiase overheid, die overigens niet vies zijn van spionage en enge wetgeving m.b.t. monitoring e.d., te gaan verspreiden?
En als bedrijf wil je niet dat een overheid allerlei vreselijke apps met allerlei spyware verplicht mogen verspreiden via jouw App Store met uitmuntende reputatie... Dat mes snijdt aan twee kanten he.
Ja, ik zie wat dat betreft dus voordelen voor beide partijen. De overheid kan z'n eigen ding doen en de app stores worden niet "besmet" als een overheid gekke dingen doet.
Dat eindeloos lang duren valt ook reuze mee als de boel goed geprogrammeerd is.
Meestal, maar het punt is dat regering niet de controle heeft maar een bedrijf. Als puntje bij paaltje komt moet de overheid per direct updates kunnen uitbrengen of software die een bedrijf niet in z'n store wil.
Wat heeft dat te maken met het verplichten van winkels om een winkeltje van de overheid gratis daarin te laten staan? Je kan met MDM al prima afdwingen wat er wel en niet geïnstalleerd mag worden op een toestel. Android heeft soortgelijke functies. Daar heb je geen winkel binnen een winkel voor nodig
Als je vertrouwen hebt in de leverancier van de MDM software, en die komt waarschijnlijk ook uit het buitenland. Hier in NL hebben we momenteel niet zo'n probleem met Amerikaanse leveranciers maar in andere landen denken ze daar anders over. Zoals ik al schreef is het lastig dat beide grote OS'en ook uit de VS komen, maar iets is beter dan niets. Lees dit aub niet als anti-USA rant, het gaat er om dat het een ander land is.
Maar hoe wil je dat rijmen met de verplichting om de apps van de Indiase overheid, die overigens niet vies zijn van spionage en enge wetgeving m.b.t. monitoring e.d., te gaan verspreiden?
Hoewel ik het er totaal niet mee eens ben is dat een beslissing van die overheid. Bedrijven hebben zich daar aan te houden.

Uiteindelijk komt dit punt neer op de vraag: Wie vertrouw je meer? Een buitenlands commercieel bedrijf en hun overheid of je eigen overheid. Ik heb meer vertrouwen mijn eigen overheid, daar heb ik nog een beetje invloed op. Bedrijven zijn imho juist fundamenteel niet te vertrouwen.

Dat is juist waarom ik zaken gescheiden wil houden. De regering zal altijd z'n zin krijgen. Apple/Google houden dat echt niet tegen. Het lijkt misschien alsof ik mensen in die landen voor de bus gooi maar ik wil ze en de rest van de wereld juist beschermen door niet alles in één grote blackbox te stoppen.
Het is net zo vreemd dat je als auto dealer opeens paspoorten moet gaan uitgeven.
Overheidsinstanties zouden geen commerciële bedrijven voor hun karretje moeten spannen.
Ja wat gek. Apple gedraagt zich weer typisch als Apple en ligt overal dwars waardoor het een slap aftreksel wordt. Release een Fdroid met alle "Apple APK's" erin en moet je dan eens kijken hoe dat gaat draaien. En daar bovenop dan nog alle custom APK's die je gewoon random kan downloaden en installeren, zoals Revanced. Ik heb alleen al een hele waslijst aan mensen die zitten te trappelen om Revanced te kunnen gebruiken op een Apple device.

Reken maar dat dat gaat lopen. Maar op deze manier niet nee. En het grappige is: de Apple fans juichen ook nog. 8)7
Netzoals dat Linux nu al jaren zou gaan stormlopen? Lol, iedereen weet toch dat als je die vrijheid wil je een Android haalt, en dat doen ze dan. De mensen die het niet kan schelen halen Apple. Simpel as that ¯\_(ツ)_/¯
Wat kan jij op Linux wat je niet op Windows kan? Kromme vergelijking.
De app store van Epic doet het prima. Zit alleen Fortnite in, maar op de beangstigende meldingen van iOS zelf na is de UX prima en werkt de boel vlotjes. Ik speel alleen geen Fortnite dus ik heb hem snel weer weggegooid, maar ik zie in Europa niet waarom zoiets mis zou gaan.

India mag natuurlijk hetzelfde eisen van Apple.
Oh ja, de alternatieve (iOS) App Store's. Dat loopt storm zeg! 8)7 /s
Fortnite op mijn iPad, enige wat mij boeit. Linksom of rechtsom, maar dit is voor mij gewoon een enorme win.
Ik vind dit zelf een heel logisch iets. Dit of een heldere markering dat de app van 'een overheid' (of ook bijvoorbeeld een financiële instelling met een bank-licentie) is.

Op deze manier kunnen overheden (en ander typen organisaties) heel duidelijk zijn dat het om de 'echte overheids-apps' gaat. Nogmaals. Het zou ook kunnen met een formele markering (een blauw vinkje of zo ;) ), maar op deze manier kan het ook goed zijn. Nou moet er niet een wildgroei komen aan appmarktplaatsen natuurlijk, maar één voor overheidsinstellingen (tot en met scholen aan toe), en één voor financiële instellingen lijkt me helemaal geen slecht idee.

Waar dan de exacte grenzen moeten komen is misschien lastig, maar dat is dan iets waar goed over nagedacht moet worden. (denk bijvoorbeeld aan onderwijsdienstverleners (Social Schools en zo). Dit zijn commerciële bedrijven die onderwijs-specifieke apps maken (als in dat onderwijsinstellingen hun klant zijn))
één voor overheidsinstellingen (tot en met scholen aan toe), en één voor financiële instellingen lijkt me helemaal geen slecht idee.
Een van de Indische overheidsinstellingen, een van de Nederlandse overheidsinstellingen, een van de Amerikaanse overheidsinstellingen, een van de Indische banken, een van de Amerikaanse banken, een van de Nederlandse banken...

Met die aanpak komt wildgroei komt vanzelf, al verwacht ik dat je uiteindelijk "EU, BRICS, California" overhoudt waarin de verschillende overheidsapps van verschillende landen in terecht komen. In de praktijk is dit ook op Android niet misgegaan, en de hoeveelheid mensen die de Amazon App Store op hun telefoon staan is echt minimaal.

In de praktijk denk ik dat er een paar commerciële spelers over blijven, net zoals bij games. Je kunt in theorie duizenden stores installeren, maar in de praktijk blijft het bij de MS Store (kom je niet van af), Steam, wellicht Epic of GOG, en een paar kleintjes met grote tegenzin. Ik verwacht qua app stores dat je ook dingen als Google Play, App Store, en een paar kleintjes overhoudt.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 23 januari 2025 15:13]

Met die aanpak komt wildgroei komt vanzelf
Mogelijk. Maar daar heb je als consument eigenlijk geen last van. (op een handje vol mensen na). Ik heb persoonlijk niets te maken met de Amerikaanse overheid of Indische banken.

Ik ben het met je eens dat EU-overheden en EU-financiele instellingen een beter/logischer idee is overigens, dan alleen Nederlands. (al is het maar dat we in Nederland ook Spaanse/Belgische bedrijven hebben die diep in Nederland geworteld zijn. (al zou je die natuurlijk ook kunnen toelaten, al wordt het dan misschien te rommelig, van wie wel en wie niet.))

Als ik puur voor mezelf spreek, zou ik zelf blij zijn als er appmarktplaatsen komen die alleen apps van hoge kwaliteit hebben of apps die geschikt zijn voor bepaalde doelgroepen (kleuters of zo). Dus die met de hand gecontroleerd worden op kwaliteit. Uiteraard komt er dan een stuk subjectiviteit bij, maar de appmarktplaatsen van Apple en Google staan zo vol met zooi en misleidende apps, dat je er echt heel verdrietig van wordt en dat het soms echt heel erg zoeken is naar een 'goede app'.
Zoek in de Apple App Store is naar 'ChatGPT' Daar vind je apps als 'ChatGTP' (T en P omgedraaid) met soortgelijke logo's of 'ChatGPT Nederlands' wat ChatGPT op de achtergrond gebruikt, maar effectief een heel andere organisatie is (waarvan de website al maanden 'onder constructie is'. Tot zover de controle van Apple over de ondersteuningspagina van de app ;) ) Of zoek naar 'Chromecast'. Dan vind je allerlei apps van Oost-Aziatische makerlij vol met reclame die iets met streaming doen en volgens reviews amper tot niet functioneren.

Ik verwacht persoonlijk dat de commerciële appmarktplaatsen pas een beetje gaan leven als er meer regio's ook diezelfde (dus niet per se lokale) appmarktplaatsen mogen krijgen. Het is natuurlijk heel lastig voor een bedrijf om meerdere appmarktplaatsen bij te moeten houden. Het is gewoon afwachten hoe het gaat lopen.
Maar nou lees ik dat de App store ook vol staat met nep (GPT) apps. Was dit niet waar Apple voor bejubeld werd en de Play Store van Google, overigens terecht, afgebrand? Is dat over de jaren dan zo hard achteruit gegaan bij Apple?
Klopt. Er zitten veel misleidende apps in de App Store. Dit is zover ik weet altijd al geweest. Niet iets van de laatste tijd overigens. De kwaliteit van de apps zelf is wel over het algemeen goed geweest. (Als in dat ze technisch stabiel zijn.) Dit was vroeger in de Play Store volgens mij wel een ding.
Een van de Indische overheidsinstellingen, een van de Nederlandse overheidsinstellingen, een van de Amerikaanse overheidsinstellingen, een van de Indische banken, een van de Amerikaanse banken, een van de Nederlandse banken...
Goed toch? Het lijkt me niet wenselijk om al die apps van al die landen onder dezelfde regels uit te brengen. Ieder land moet naar eigen inzicht software kunnen aanbieden.
In de praktijk denk ik dat er een paar commerciële spelers over blijven, net zoals bij games. Je kunt in theorie duizenden stores installeren, maar in de praktijk blijft het bij de MS Store (kom je niet van af), Steam, wellicht Epic of GOG, en een paar kleintjes met grote tegenzin. Ik verwacht qua app stores dat je ook dingen als Google Play, App Store, en een paar kleintjes overhoudt.
IMHO wordt het probleem verkeerd aangepakt. Ik ben voor het concept van alternatieve appstores zodat software uit verschillende bronnen kan komen, maar mensen vinden het lastig om verschillende apps te hebben die ongeveer hetzelfde doen. Net als bij de TV-streamers willen mensen één interface voor al hun content. Het is te onhandig om steeds in verschillende apps te moeten kijken, zeker als je nog niet precies weet wat je zoekt.

De juiste aanpak is dus niet (alleen toestaan) dat andere appstores worden geinstalleerd want dat willen mensen niet. De juiste aanpak is zorgen dat je via één interface software kan verkrijgen uit verschillende backends. Net zoals je in onze Pricewatch spullen kan vinden bij tientallen winkels, zonder dat die winkels een exclusieve deal met Tweakers hebben.

De app bestaat al en heet F-Droid. Dat is een appstore die software uit verschillende bronnen haalt en als gebruiker kun je zelf eenvoudig bronnen toevoegen via een QR-code. Als ontwikkelaar is het een kleine moeite om je eigen repository op te zetten zodat F-Droid gebruikers jouw software kunnnen vinden en gebruiken.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 januari 2025 15:45]

Maar die Indiase overheids app is een draak van een app, met tracking, en met propaganda voor de huidige regering. Ik snap wel dat die niet onder de strenge controle van Apple willen vallen, maar als gebruiker ben ik blij met de checks and balances die Apple verricht, en de info die Apple mij verstrekt over de App. Omdat ik zo nu en dan voor werk in India zit, ben ik verplicht die app te gebruiken, maar heb ik nu in ieder geval het gevoel dat hij door de Apple screening is gekomen. Als dat wegvalt, wat India hier vraagt, zal de app nog meer privacy kunnen schenden.
Ik vind dit zelf een heel logisch iets.
Ik denk dat Apple en Google zich gelukkig mogen prijzen dat er niet geëist wordt dat de GOV.IN store standaard op alle apparaten in India geïnstalleerd wordt.

Als ik India was zou ik Apple en Google influisteren dat als het niet vrijwillig via hun stores gaat, dat het dan verplicht meeleveren met alle apparaten wordt.
Als jij India was, dan zouden Apple en Google denk ik heel erg blij zijn met je. Want een aparte app voor de overheid verplicht meeleveren is voor Apple/Google echt oneindig veel beter dan een store waarvan de content geheel niet onder hun eigen controle valt verplicht te moeten hosten binnen hun eigen winkel. Als de Indiase overheid die App Store-booth volknikkert met de meest ranzige spyware (iets waar ze niet vies van zijn), dan is dat niet bepaald goed voor de reputatie van partijen als Apple.

Het is om meerdere reden dan ook een compleet geschift idee, maar vanuit de overheid in India heel logisch - die willen het liefst complete controle over en toegang tot de toestellen.
Het lijkt me nog al on logisch, dat is z’n beetje het zelfde dat Jumbo een afdeling van de DekaMarkt moet beginnen.
Juist niet. Ik zeg niet dat er unieke appmarktplaatsen in de appmarktplaats moet komen.

Als je toch al zo’n vergelijking wilt maken:

Je telefoon is een stad.
Apple is de gemeenteraad
De App Store is het enige toegestane marktplein van de gemeente, want de gemeenteraad is de eigenaar van die supermarkt en maakt daar winst op.
Nu heeft de landelijke overheid bepaald dat er ook andere marktpleinen van derden moeten kunnen komen in de gemeente.

De gemeenteraad heeft bedongen dat ze wel kwaliteitseisen aan de marktpleinen en de geleverde producten moet komen om de bewoners te beschermen.
Wat een slechte tekst om de applicatie te omschrijven zeg! En ook nog een certificate error (overheidssite!): SSL_ERROR_BAD_CERT_DOMAIN
Websites prove their identity via certificates. Firefox does not trust this site because it uses a certificate that is not valid for www.apps.gov.in. The certificate is only valid for the following names: mgov.gov.in, *.mgov.gov.in

App Description
Using this application citizen can view, download mobile applications available on Gov.in appstore. Citizen can search applications category wise, state wise, platform wise.This app also shows notification when there is update available for any already installed application.


Voor een land dat bijna een eeuw onderdeel was van het Britse Rijk...dramatisch!
Tja op mijn ICT opleiding vragen de India de docenten gewoon of studenten iets willen uitleggen omdat ze het niet snappen. Echt top die internationalisering!
op mijn ICT opleiding vragen de India de docenten gewoon of studenten iets willen uitleggen omdat ze het niet snappen
Docenten of studenten van India?
De india :?
Oei dat is wel een heel erg eng idee en een slecht plan. Zeker als meerdere landen dit gaan eisen. Apple en Google straks verplichten om zonder enige controle de apps, inclusief spyware, van overheden aan te bieden binnen hun eigen store is echt heel erg eng en het verbaast me dat hier zo positief naar gekeken wordt door sommigen, ja zelfs soms bejubeld wordt. Als China of Rusland zoiets als dit doet wordt het, terecht hoor - daar niet van, volledig afgekraakt. Waarom het in dit geval opeens als positief gezien wordt is een raadsel en doet denken aan selectieve verontwaardiging, zeker omdat deze overheid bekend staat om een aantal zeer discutabele policies en apps. Het is soortgelijke problematiek in een net iets ander jasje via een omweg, blijkbaar een succesvolle marketingcampagne dus.

Ik hoop dat Apple en Google voet bij stuk houden. Het is te gek voor woorden dat er ff opgedrongen wordt dat zij in hun eigen winkel opeens een marktkraam van de overheid moeten gaan plaatsen die daar even onbeperkt mogen etaleren wat ze maar willen. Eng en abject.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 januari 2025 23:05]

Aub eigen youtube ook!
Tja de appstores. Echt niemand zit erop te wachten. Kijk naar Android en Windows. Vrijwel iedereen gebruikt uitsluitend de Play Store en Steam (tja en helaas de E.A. en Ubisoft app voor exclusives). En daar zit de clue, helaas heb je epic games nodig voor Fortnite. Helaas heb je EA nodig voor…. Als de keuze er was zou men enkel steam gebruiken.

Behalve de power users die als decennia voorspellen dat je ieder jaar het jaar van Linux word. Maar dat is dan ook een klein clubje.
Tja de appstores. Echt niemand zit erop te wachten. Kijk naar Android en Windows. Vrijwel iedereen gebruikt uitsluitend de Play Store en Steam (tja en helaas de E.A. en Ubisoft app voor exclusives). En daar zit de clue, helaas heb je epic games nodig voor Fortnite. Helaas heb je EA nodig voor…. Als de keuze er was zou men enkel steam gebruiken.
Ik ben het met je eens dat de meeste mensen er niet echt op zitten te wachten en het liefst één applicatie voor alles hebben.
Dat neemt niet weg dat mensen ook bij verschillende leveranciers willen kunnen inkopen, dat vinden ze belangrijker dan één app hebben, zoals die exclusives laten zien.

De mooie oplossing zou dus zijn dat verschillende leveranciers hun producten aanbieden in dezelfde winkel. Dat werkt echter niet als de winkel eigendom is van één van die leveranciers. De ene zal zichzelf altijd bevoordelen.

De oplossing is dus dat we een universele font-end nodig hebben die software kan downloaden bij verschillende leveranciers. De gebruiker moet met op eenvoudige wijze kunnen kiezen welke leveranciers ze willen gebruiken en die zelf toevoegen waarna de app één grote catalogus bouwt voor de gebruiker.

Die app bestaat en heet f-droid. Als die app voorgeinstalleerd op alle telefoons kwam in plaats van (alleen) de appstore van het OS dan was het probleem voor 90^ opgelost. Google/Apple mogen de functionaliteit uiteraard ook toevoegen aan hun eigen appstores maar persoonlijk gebruik ik liever een onafhankelijke app. Nu de wereld nog overtuigen.
Ik snap niet dat we in Europa niet een Europese app store hebben waarin alle overheidsapps zonder account te downloaden zijn. Nu wordt iedereen gedwongen om een account bij Apple of Google te hebben en daarmee hun hele levensloop te delen alleen maar om gebruik te maken van overheidsdiensten waar iedereen aan meebetaalt.
Als Apple en Google die app van India niet willen aanbieden, dan kan India hem toch ook verplicht stellen in het OS op telefoons die in India worden verkocht? Lijkt mij persoonlijk een nog betere oplossing.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.