'Kwaadwillenden knipten glasvezelkabels Frankrijk op diverse plaatsen door'

De verstoring in internetdiensten in Frankrijk woensdag was vermoedelijk te wijten aan een aanval op glasvezelkabels in het land. Op diverse plekken was sprake van kabelbreuk, zo zegt de minister voor digitale zaken van het land.

De minister spreekt over 'kabelbreuken' die hebben geleid tot verstoringen in het vaste en mobiele netwerk. Provider Free heeft het over 'meerdere handelingen met kwade intenties' die ten grondslag liggen aan de internetverstoringen. Het is onbekend wie de kabelbreuken heeft veroorzaakt en waarom. De kabelbreuken vonden plaats rond Parijs en Lyon.

Om de kabels te herstellen is naar verluidt het opnieuw lassen van tienduizenden glasvezelkabels nodig, omdat de kabel aan beide kanten is doorgesneden. Dat wijst op opzet. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een grote, gecoördineerde aanval is uitgevoerd op glasvezelkabels in een Europees land. De verstoring leidde tot trager internet in veel Franse steden. Een aantal klanten kon helemaal niet online, maar het is onbekend om hoeveel mensen het gaat.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

28-04-2022 • 07:43

178

Submitter: Nortepe85

Reacties (178)

178
173
70
7
0
81
Wijzig sortering
Anoniem: 85014 @xares28 april 2022 08:07
Ziet er erg onprofessioneel uit als zoveel van Parijs er van af hangt. Waarom is zo'n kast niet in een klein afgesloten huisje met camera bewaking? Als men ergens moet bijkunnen is het toch nodig dat men rechstaand kan werken ipv half de grond in te moeten kruipen om een ongemarkeerde wirwar aan kabels te inspecteren.. ?
Ik kan je vertellen dat het in de Nederlandse ondergrond er vaak net zo aan toe gaat hoor. Alle netbeheerders, en we hebben er ~1200, trekken grotendeels hun eigen plan. En veel van die infra is 30, 40 of soms 50 jaar oud, met ditto oude tekeningen. Die zijn hooguit "digitaal" als in matig leesbare pdf-scans. maar dat is het dan ook wel.
Dat is echt onzin. Alle netbeheerders moeten hun netinformatie digitaal, in vectorformaat aanleveren bij KLIC.
Vanaf zondag gaat dat in een nieuw formaat en alle 1100 netbeheerders zijn over.
https://geonovum.github.i...KL2.x/1-dataspecificatie/

https://github.com/kadaster/klic-win

[Reactie gewijzigd door erikdenv op 23 juli 2024 14:16]

KLIC is mooi, allen het gaat om leg gegevens, niet lig gegevens. Dit betekent dat een netbeheerder aangeeft waar hij zijn netwerk heeft aangelegd, maar als de grond daarna open gaat omdat een andere partij ook aan zijn netwerk wil werken is er geen garantie dat deze partij alles exact op dezelfde locatie teruglegt. Vandaar dat een aannemer ook niet blind kan uitgaan van KLIC, maar altijd lokaal zal moeten kijken hoe de situatie daadwerkelijk is.
Precies dat. KLIC is een mooi instituut om na te gaan of er kabels ind e buurt zijn. En nog steeds mogen die gegevens een nauwkeurigheid hebben van anderhalve meter (!). Daarbij krijg je in de bijlage altijd de melding dat proefsleuven en voorsteken nodig zijn om een en ander sluitend te maken.
Dan denk je: ik heb niks op KLIC, en dan komt er een functionaris van Defentie met je meekijken. Ligt er in de omgeving mogelijk een militaire kabel die niet is gedocumenteerd bij het KLIC / Kadaster. Wilt U hier graven? Even de RD-coördinaten er bij halen..... Ja, ga maar verder met de normale procedure. Maar niet dieper dan 2 meter graven.
Leuker wordt het als je een proefsleuf mist en je een 10kV kabel te pakken hebt met een graafmachine trouwens.... Dan heb je zó een gat van 60cm in de bak (en een machinist met trillende beentjes)

Maar goed, van de meeste reguliere kabels weten we ongeveer waar ze liggen. Om dan even een paar lijntjes door te halen is kinderlijk eenvoudig.Je schoffelt op een half uurtje de kabels bloot, even een accu-slijper er overheen en je hebt een data-fallout gecreëerd in de wijk. De kabels zijn ook kinderlijk eenvoudig te herkennen als je weet waarop je moet letten.
Ongeveer dus.
De gasleiding voor ons huis was lek. Ze zijn 3 dagen bezig geweest om die te vinden. Lag 3 meter verderop.
En onze stroomaansluiting lag dus meer dan 6 meter verderop dan op de Clic tekeningen stond. Die van de buren ook 4 meter naast de aangegeven locatie.
Doorgegeven hoe het exact lag. Maar er blijkt niets aangepast.
Ook de eerste partij kan fouten maken bij de aanleg. Mijn glasvezelkabel bleek een heel andere kant op te lopen dan had gemoeten en uit onderzoek is gebleken dat de fout bij de partij lag die de kabels gelegd had.
Ook al is in jouw beleving alles digitaal in vector-formaat aangeleverd wil dat nog niet zeggen dat het ook maar enigszins overeenkomt met de actuele situatie.
Dit! Wanneer er in onze omgeving weer eens kabelbreuk is dmv grondwerk, is het 9 van de 10 keer een kabel die daar eigenlijk niet hoorde te zijn.
Klopt helemaal! Een paar maanden terug stond er nog een artikel (paywall) in het Parool over de renovatie van de Amsterdamse kademuren en bruggen:

Ook om te ontdekken wat er allemaal bij zulke werkzaamheden komt kijken, is vorig jaar bij de Admiralengracht al de Molenslootbrug vernieuwd. “Er bleken toen veel meer kabels en leidingen door elkaar te lopen dan we hadden verwacht,” zegt Van den Berg.

Wat meer jaren terug vond er in Diemen nog een gasexplosie met dodelijke afloop plaats, omdat de aannemer wat al te blind vertrouwde op de KLIC-kaart:

Een belangrijke oorzaak is dat de huisaansluiting niet te zien was op de kaart met ondergrondse leidingen die de aannemer kreeg. De informatie vanuit het systeem voor informatie-uitwisseling (KLIC) waar de aannemer op vertrouwde, was misleidend en de aannemer was onbekend met de situatie ter plaatse.

Zomaar twee kwesties die in me opkwamen. Er gaat natuurlijk veel meer (bijna-)mis, niets zo verrassend als onze bodem...
Helemaal waar, een simpel maar erg tekenend voorbeeld is een situatie waarin een kabel internet provider in een bepaald dorp heel erg veel klachten had over slechte internet verbindingen en het vaak tijden duurde voor mensen online konden komen dankzij het slechte signaal dan wel geen signaal.

Na wat onderzoek van mijn kant kon ik aantonen dat de plannen voor het netwerk van de kabel provider totaal niet klopte. Rijtjes huizen die direct naast elkaar stonden hadden aansluitingen op 4 verschillende kasten in vier verschillende straten bijvoorbeeld. Nu maakt het voor eenrichtingsverkeer weinig tot niets uit natuurlijk dus al die jaren met analoge TV merkte niemand er iets van tot dat het signaal de andere kant op moest en het op eens heel ergens anders in het netwerk terecht kwam dan op de tekeningen stond.
Men heeft het hele drop opnieuw in kaart moeten brengen omdat er anders simpel weg nooit een fatsoenlijke internet verbinding mogelijk was over de kabel.

Dit is op veel meer plaatsen het geval, alles dat nodig is is eens in de paar jaar een nieuwe kabel net even verkeerd op de tekening zetten misschien omdat het handschrift van de installateur niet goed te lezen was of omdat men gewoon een 4 in plaats van een 5 of een 3 tikte. Niemand die dat opmerkt vaak liggen die kabels zo maar 20 of 30 jaar in de grond zonder dat er iets mee gedaan hoeft te worden. Zelfs als men er mee gaat knutselen is het zelden op zo'n manier dat het probleem op de tekening ook echt opvalt. Even een nieuwe kabel er naast leggen en wat nieuwe hardware aan de provider kant plaatsen niemand die dan de tekening nodig heeft om te zien welke kabels het om gaat. Men vervangt de oude hardware en sluit de bestaande en nieuwe kabels daar op aan. Met een beetje pech wordt dan ook een van de nieuwe kabels verkeerd opgeschreven en wordt het probleem alleen maar groter en niet kleiner.

Je kunt alles nog zo mooi aanleveren als de data niet klopt is het nog nutteloos.
Ik beweer niet dat alle informatie die wordt aangeleverd klopt. Ik weerspreek alleen de stelling dat er voornamelijk slecht leesbare scans beschikbaar zijn.
Elke netbeheerder is verantwoordelijk voor het aanleveren van netinformatie van zijn eigen kabels en leidingen. Klopt de informatie niet dan kan degene die graaft dit melden bij het Kadaster. Die probeert dan uit te zoeken welke netbeheerder verantwoordelijk is.
Veel staat in KLIC maar dat was niet altijd het geval, in de begin jaren van de glasvezels was de aanmelding redelijk vrijblijvend en controle ontbrak. De afgelopen 15 jaar is het juridische kader en de verplichting beter geregeld.

Nb: Ik spendeer redelijk wat tijd aan tracés' om en rond Utrecht, ieder jaar duikt er wel een spookbuis ergens op.

Nb2: Niet alle glasvezels zijn bekend of opvraagbaar in KLIC strategisch gevoelige buizen staan er vaak niet in (Defensie en NATO)

[Reactie gewijzigd door Drharlin op 23 juli 2024 14:16]

Bij strategisch gevoelige buizen kan je niet zomaar een KLIC melding aanvragen.

Dan moet je goedkeuring hebben van iemand van Defensie/Ministerie.
Of iedereen zich daar aanhoud is een tweede.

Buiten dat, als een leiding niet opvraagbaar is via een KLIC melding (Is het via het kadaster of via een eigen server) dan is de schade altijd voor de beheerder van de leiding en niet te verhalen op de graver. Dus het zou zeker bij gevoeligere kabels/leidingen rendabel kunnen zijn voor de beheerder om deze goed in te tekenen.
Dat is slechts het datamodel, wát ze daarvan moeten vullen, is geregeld in de WIBON. Huisaansluitingen vallen er bijvoorbeeld (nog) niet onder.. ;) En als je een echte XML bekijkt, niet een van die voorbeelddingen op het githubkanaal, zie je zo goed als geen beschrijvende gegevens, of overal een legdatum als 00-00-1900 en een verdacht standaard diepte van 100 cm -mv.

En de invoering van toentertijd de WION, wat we nu als WIBON kennen, is een paar keer fors uitgesteld, omdat netbeheerders, vooral de kleinere gemeenten, de boel niet op tijd op orde hadden, dus de praktijk is niet zo mooi als deze theorie doet vermoeden.
Dit is al een behoorlijke nuancering op je eerste stelling. Eerst gaf je aan dat er van de infra vaak alleen schetsen zijn.
De netinformatie wordt aangeleverd in XML, de huisaansluitingsschetsen nog niet, dat zijn inderdaad vaak gescande PDFs.

Mijn opmerking is een reactie op jouw bericht waarin ik aangeef hoe de informatie aangeleverd wordt.
Over de juistheid van de informatie zeg ik niets. Dat is aan de netbeheerder, die heeft er uiteindelijk ook belang bij dat de informatie klopt want dan worden de leidingen niet/minder kapot gemaakt bij graafwerkzaamheden.
Dat ze het goed aanleveren zegt helemaal niks. Toen ze bij mij kwamen, waarschuwde KPN NetwerkNL zélf al dat de tekeningen vaak niet klopten en dat bleek ook wel, want ze kwamen erachter dat de glasvezelkabel voor mijn appartement een hele verkeerde kant opliep. Ze hebben hem dus helemaal opnieuw moeten leggen.
Hoe is dat een oplossing? Dan graven ze 30 meter verderop de kabel op en knippen ze hem daar door. En wat denk je dat monteurs aan waterleidingen, gasleidingen, elektriciteitskabels, etc moeten doen als ze daaraan moeten werken? Juist, een gat graven... 99% van die infrastructuur ligt ondergronds, in plaats van op ooghoogte in mooie huisjes met camerabewaking.
Anoniem: 85014 @Bart ®28 april 2022 08:46
De ondergrondse kabel vinden is nu niet iets dat je eenvoudig en onopvallend kan doen. Meestal liggen die bv. onder of naast het fietspad. Dus je kan alvast beginnen met het openbreken daarvan.

Success om dat te doen zonder dat er enkele minuten later politie naast je staat.

@Bart ® onder: Misschien, maar dan moet je die kabel ook vinden. Ik weet uit ervaring met het vinden van de draad van mijn robotmaaier dat dat lastiger is dan je denkt (als je maaier er niet meer overrijdt, anders is het inderdaad gewoon in het midden van waar die rijdt). Bij glasvezelkabels denk ik niet dat de apparatuur om deze bovengronds te detecteren goedkoop voorhanden is. Radar of zo (om de kabel zelf te detecteren)? M.a.w. dan ben je veel putjes van een kwartiertje graven aan het maken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 85014 op 23 juli 2024 14:16]

De ondergrondse kabel vinden is nu niet iets dat je eenvoudig en onopvallend kan doen.
Er zijn plenty of kaarten in omloop waar elke kabel en leiding op staat. Als dat niet zo zou zijn dan zou elke bouwactie leiden tot grote storingen. Het is lollig als die kaarten niet kloppen, zo ligt achter mijn werk een kabel een meter hoger dan verwacht en ondanks dat dat al zou zijn verbeterd gaan ze elk jaar er wel een keer doorheen :+
En sterker nog: als je overdag gaat graven met een oranje hesje aan en een bouwhelm op, zal helemaal niemand je lastigvallen.
Dit dus: Paar pilonnetjes, hesje en een helm. Spitten maar.
Uit ervaring weet ik helaas dat die kaarten bijzonder inaccuraat kunnen zijn. Een KLIC-melding is geen garantie helaas.

Daarom, altijd eerst een proefsleuf graven met de hand alvorens je je graafmachine gaat gebruiken.
Het nadeel van de accuraatheid van KLIC is dat de kabels getekend worden met strakke lijnen.

Vervolgens zit je met dat de grond niet overal even hard/zacht is. Dus ze liggen er vaak net naast.
Dan zit je ook nog eens stel jij legt die glasvezelkabel binnen de marges van KLIC. Maar vervolgens ga ik de gasleiding vernieuwen. Jouw kabel komt bloot te liggen en verschuift. Succes voor de volgende die gaat graven want KLIC klopt helaas niet precies meer. Want ik heb je kabel verschoven.

KLIC zou ik zelf ook eerder gebruiken als referentie zodat je weet volgens deze KLIC-melding zou er ongeveer op deze plekken de volgende kabels/leidingen moeten liggen.
KLIC is afhankelijk van een hele hoop factoren, zoals je al aangeeft.
Zelf heb ik gewerkt op de technische tekenkamer van een gebouwbeheerder, en daardoor hadden we ook met dit soort tekeningen te maken.

Het kan op zo veel punten de mist in gaan:
Het werk kan verkeerd zijn ingemeten
Het werk kan verkeerd zijn uitgevoerd
De ontwerptekening is rechtstreeks als as-built ingediend. (vaak gezien)
Het bijwerken van de ingediende tekening is niet goed gedaan
Er is geen tekening ingediend, of deze is nog niet bijgewerkt waardoor de informatie bij het kadaster onvolledig is

Om een kleine greep uit het assortiment te halen. En dit zijn allemaal fouten die wij hebben zien gebeuren bij een gebouw wat we zelf beheerden.
Het nadeel van de accuraatheid van KLIC is dat de kabels getekend worden met strakke lijnen.

Vervolgens zit je met dat de grond niet overal even hard/zacht is. Dus ze liggen er vaak net naast.
Ze hadden bij mij ingetekend dat de glasvezelkabel direct naar de hoofdingang van het gebouw liep, waardoor ze hem zo hadden kunnen doortrekken naar mijn appartement, maar hij bleek daar helemaal niet te liggen. Hij liep totaal de verkeerde kant op en dus niet naar het gebouw, zoals de kaart aangaf. Het is dus niet altijd “er net naast.”
Klic haalt de informatie op bij de eigenaar van de kabel. Klic is een verzamelpunt/ doorgeef Luik. Als een aannemer constateert dat de geleverde informatie afwijkt van de werkelijkheid dan kunnen ze dit terug melden en zou in theorie de eigenaar de informatie moeten aanpassen.

Het kunnen afwijken van een tekening is ook de reden dat handmatig gegraven moet worden net zo lang dat de betreffende kabel gevonden is.

Doet een aannemer het niet en er gaat wat kapot dan zullen de kosten bij de veroorzaker komen te liggen.
dit is soms een geaccepteerd probleem. Werk stil leggen of gokken (vroeger), tegenwoordig is het zo als een aannemer te vaak hiermee de fout in gaat dat er boetes volgen.

(van uit oude werk veel ervaring met Klic en ook de overgang van Klic als een stichting naar het het Kadaster

[Reactie gewijzigd door PBloem op 23 juli 2024 14:16]

Je valt echter wel op als je open en bloot staat te graven. En als je pech hebt kom je een ijverige ambtenaar tegen die niets van die werkzaamheden afweet en gaat controleren.
Ik ken de situatie in Frankrijk niet, maar in Nederland liggen er bijzonder weinig kabels onder het fietspad. Geen enkele netbeheerder legt zijn assets onder asfalt. Veel te kostbaar en moeilijk om storingen te herstellen, en ook veel te duur in aanleg. Lijkt me niet dat in Frankrijk dan gezegd wordt: gooi maar lekker een laag asfalt over onze kabels heen. En als je 's nachts op een rustige plek een gaatje in de grond graaft, dan heb je echt niet gelijk de politie op je dag. Je bent in een kwartiertje graven wel klaar, en ik ken weinig plekken waar 's nachts de politie elk kwartier (of zelfs maar elk uur) langsrijdt voor controle op ongeoorloofd graafwerk.

En sterker nog: als je overdag gaat graven met een oranje hesje aan en een bouwhelm op, zal helemaal niemand je lastigvallen.
Misschien, maar dan moet je die kabel ook vinden. Ik weet uit ervaring met het vinden van de draad van mijn robotmaaier dat dat lastiger is dan je denkt (als je maaier er niet meer overrijdt, anders is het inderdaad gewoon in het midden van waar die rijdt). Bij glasvezelkabels denk ik niet dat de apparatuur om deze bovengronds te detecteren goedkoop voorhanden is. Radar of zo (om de kabel zelf te detecteren)? M.a.w. dan ben je veel putjes van een kwartiertje graven aan het maken.
Ik merk hieruit dat je weinig verstand hebt van ondergrondse infrastructuur. Geeft natuurlijk niets, ieder zijn expertise. Maar je doet wel bijzonder veel (foutieve) aannames voor iemand die er geen verstand van heeft. Alle kabels en leidingen in de openbare ruimte zijn op te vragen bij het kadaster. Lang niet alles staat daarin, wegens slechte brongegevens van de kabelbeheerders en -eigenaren, maar als je glasvezelkabel zoekt is dat echt wel snel te vinden met een simpele KLIC-melding bij het kadaster.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 23 juli 2024 14:16]

Veel kabels liggen wel gewoon onder geplaveide wegen, maar ook verrassend veel onder asfalt hoor
En dan ook nog vaak in buizen waar je niet zomaar doorheen komt
Om bij die kabels te komen heb je waarschijnlijk wel een kleine graafmachine nodig
Bart ® Moderator Spielerij @Stijnvi28 april 2022 10:11
maar ook verrassend veel onder asfalt hoor
Nee, dat liggen ze niet verrassend vaak, dat is pertinent onwaar. Ze liggen alleen indien noodzakelijk onder asfalt (bijvoorbeeld als er een weg overgestoken moet worden). Dan liggen ze loodrecht op de weg (oftewel de kortste afstand onder asfalt), inderdaad in een mantelbuis. Maar dat is dus totaal niet relevant voor kwaadwillenden, die graven dan de kabel gewoon op aan de rand van het asfalt, in de grond. Binnen de bebouwde kom liggen kabels voor 99% in de stoep, buiten de bebouwde kom liggen ze voor 99% in de berm.
Die klotedingen liggen overal, vooral de legacy kabels van 60+ jaar oud. Zo liggen er her en der nog een stel oliegekoelde, asbest geïsoleerde hoogspanningskabels. De bovengrondse infra daaroverheen, is fors gewijzigd de laatste tijd.

Een vriend van me woont buiten Leeuwarden in de jungle, maar die heeft een Gasunie hoofdleiding letterlijk door de voortuin liggen, die mag nog geen petunia planten zonder toestemming van ze.

Ik ben verantwoordelijk voor ~5500 graaf- en oriëntatiemeldingen per jaar, en geloof mij aub, je komt die klotedingen echt op de meest idiote plekken tegen, ook onder asfalt en tegels. Denk wbt asfalt aan de detectielussen van RWS etc, of de kabels waarmee ze kritieke waterwerende infra aansturen. Dan is aanleggen onder asfalt, juist een goede veiligheidsmaatregel, om iets als dit moeilijker te maken.
Uiteraard ligt oude meuk nog wel eens onder asfalt, zeker als die kabels niet goed vastgelegd zijn en er later een keer een weg over is aangelegd. Echter, alles wat goed bij het kadaster in de systemen staat, daar wordt nu echt geen asfalt overheen gelegd zonder eerst de kabel te verleggen. Je noemt RWS al, die eist dat alles verlegd wordt voordat er asfalt overheen gaat.

En detectielussen liggen niet onder het asfalt, maar in het asfalt ;). Anders werken ze ook niet. En nee, er worden geen kabels van kritieke infrastructuur onder asfalt gelegd, ook niet als veiligheidsmaatregel. Kabels van kritieke infrastructuur wil je juist snel kunnen bereiken, in het geval van een storing. Nogmaals, er zijn uitzonderingen, oude erfenissen bijvoorbeeld, of als er écht geen andere mogelijkheid is. Maar in beginsel liggen kabels in de berm (buiten de bebouwde kom) of in de stoep (binnen de bebouwde kom).
Kabels liggen normaliter onder het voetgangers pad, ze worden als het ware geschoten. Ze kunnen ook tot 1 meter in jou voor of achtertuin liggen.

Het vinden van daarintegen is erg eenvoudig, nagenoeg iedere stoep zal kabels hebben naar een verdeler, echter die is enkel verantwoordelijk voor die straat/wijk. Hier lijkt men dat ze eerder een stukje verderop kabels hebben doorgeknipt. Deze zijn in Nederland keurig vast gelegd in online systeem (kadaster.nl) waar iedereen in NL in theorie in kan tegen betaling.

Het is overigens verbazend hoe vaak hier fouten mee worden gemaakt ondanks dat deze data gewoon beschikbaar is. Eigenlijk is het wonderbaarlijk dat deze data niet wordt misbruikt . . . Al lijkt het hier dat er sprake is van soort gelijke 5G wappies.
Er zijn ook nog fietspaden die betegeld zijn. De meeste leidingen en kabels liggen onder de grond, onder het voet/fietspad of wegdek of in de berm ernaast. Over het algemeen niet zo makkelijk bereikbaar als in Frankrijk.
Bart ® Moderator Spielerij @demonite28 april 2022 09:08
Ja, dat zei ik al.
En als je 's nachts op een rustige plek een gaatje in de grond graaft, dan heb je echt niet gelijk de politie op je dag. <>

En sterker nog: als je overdag gaat graven met een oranje hesje aan en een bouwhelm op, zal helemaal niemand je lastigvallen.
Juist 's nachts ziet het er verdacht uit inderdaad, want welke kabellegger (en onder welke CAO) gaat er 's nachts aan het werk? Geen enkele, lijkt me.

Ik heb vaak genoeg met 'vossenjacht' met kinderen op klaarlichte dag met geel hesje en een bouwhelm op een putdeksel gelicht in een druk winkelgebied waar het dan ook nog braderie was. Paar pilonnen er omheen en ruim een uur lang niemand die een vraag stelt wat je aan het doen bent...
Je vraagt bij KLIC een kaartje op van de locatie die je in gedachte hebt waar alle leidingen op staan. Je koopt er bij de bouwmarkt een paar veiligheidshesjes bij en de kans is groot dat omwonenden koffie met koekjes komen brengen tijdens de daad.

Dit soort nieuwsberichten zouden ze eigenlijk onder de pet moeten houden. De 5Gmastbranders kunnen wel eens op betere ideeën worden gezet….

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 14:16]

Dit soort nieuwsberichten zouden ze eigenlijk onder de pet moeten houden. De 5Gmastbranders kunnen wel eens op betere ideeën worden gezet….
Ik vind deze lastig. Je wilt toch informeren maar inderdaad ik heb ook het idee dat ze mensen op verkeerde gedachte kan brengen. Zo hoor je nooit over een steen van een viaduct op een auto op de snelweg horen, 1 artikel van een gek en daarna hoor je dit soort verhalen kort achter elkaar in heel het land.
Zo hoor je nooit over een steen van een viaduct op een auto op de snelweg horen, 1 artikel van een gek en daarna hoor je dit soort verhalen kort achter elkaar in heel het land.
Ik heb me dat ook vaak afgevraagd en ik denk dat er twee effecten zijn:
1) Copy-cats / na-apers. Voor hen zou je inderdaad zo'n artikel niet plaatsen om ze niet op de gedachten te brengen.
2) Het is nu ineens nieuws en alle media duiken er op totdat het zo vaak gemeld is dat het niet meer gemeld wordt. Een paar jaar later weer een groot incident, en dan zul je het weer weken in de krant zien.
Daarom moeten we ook maar stoppen met berichtgeving over oorlogen, schietpartijen, brandstichting, etc., want stel je voor dat iemand op hetzelfde idee komt…
Wat zou het mooi zijn als dat zou werken, hé? :+
Met KLIIC melding geef je je identiteit weg dus is geen optie
https://www.kadaster.nl/p...ding-of-orientatieverzoek
Nee, dat kan je als particulier alleen doen, na inloggen met DigiD, dus ze wéten wie dat dan doet. En die tool kan je niet gebruiken voor elke plek in Nederland, waar ik dat met mijn professionele account wel kan.

En als je dat probeert bij zeg Schiphol, krijg je helemaal niks, want dat is één van de veiligheidsgebieden, en dan zit er een extra menselijke stap tussen, die eerst checkt wie je bent, en wat je wilt.
Zet er wat gevarenbordjes omheen, doe een gekleurd hesje aan en een helm op; niemand die het bij de politie meldt...
Je doet in Nederland een klic melding en daar staan vrij nauwkeurig zelfs de meest grote kabels op. We hebben laatst nog een klic melding gedaan onder een hoogspanningsmast in Eindhoven. Waar in de grond exact eronder nog 2 stuks 10.000 volt kabeltjes lagen precies waar ze op de klic aangegeven stonden. Iedere boer kan voor 16 euro op het kadaster een klic melding doen. Daarna weet je redelijk nauwkeurig waar je kabeltjes liggen. Al zou ik niet aanraden om een 10k volt kabeltjes met je schop kapot te steken. Als je dit met een minigraver doet dan ben je de helft van je graafbak kwijt door de klap die daarbij vrijkomt.

Ik hoop echter voor de persoon die dit gedaan heeft dat ze hem niet pakken. We hebben een tijd terug nog een glasvezel kabeltje geraakt waarbij een straat zonder internet kwam te zitten. Dat kostte toen al een paar duizend euro. Ik wil niet weten wat dit kost

[Reactie gewijzigd door sygys op 23 juli 2024 14:16]

Die KLIC-meldingen zijn helaas niet heilig. In Rijswijk bleken er toch wat kabeltjes in de grond te zitten op plekken die niet precies aangegeven waren. Gevolg: kantoorpanden zonder telecommunicatie.
Daarom hanteren, in theorie, fatsoenlijke grondroerders ook de CROW-500 richtlin mbt zorgvuldig graven, en worden er proefsleuven gegraven. Helaas is de praktijk zoals je al schetst, wat weerbarstiger.

Overigens is digitaal niet automatisch nauwkeurig, onze glasvezel huisaansluiting komt echt aan de andere kant van de woning binnen, dan volgens de klicmelding.
Precies, KLIC en realiteit willen nog wel eens afwijken.

Digitale tekeningen hebben als valkuil dat ze heel precies zijn, in AutoCAD teken je zonder moeite wegen op de milimeter nauwkeurig, maar dat maakt ze niet per sé accuraat.

Als het werk anders is uitgevoerd dan de opdracht was, en dit niet is bijgewerkt in de as-build tekeningen dan ben je heel nauwkeurig verkeerde informatie aan het verwerken.
Als grondroerder ben je dan wettelijk verplicht om een "afwijkende situatie" te melden bij het kadaster, maar dat gebeurd ~300x per jaar, op meer dan 600.000 graafmeldingen, want die kosten en tijd zijn nooit als stelpost opgenomen in een offerte. Dus dat is een theorie waar ze bij het Agentschap Telecom klem van geluk van zitten onder hun bureau's, maar in de praktijk zelden gehoor aan wordt gegeven.
Nou ja, je kunt je dus voorstellen dat er mensen zijn die een terreurdaad op infrastructuur uitvoeren, dat lijkt hier het geval te zijn. Overigens zijn de transatlantische kabels natuurlijk helemaal een zwak punt qua veiligheid.
Ik hoop echter voor de persoon die dit gedaan heeft dat ze hem niet pakken.
Merkwaardige uitspraak. Liever wel. Al is het een armoedzaaier, dan wordt het de rest van zijn leven op zijn uitkering ongehouden.
Glasvezel heb je vaak erg makkelijk gevonden hier in België toch. Op diverse plekken heb je namelijk "las putten"die vrij makkelijk te bereiken zijn. Die zien eruit als rechthoekige riooldeksels met zelfs de naam van Proximus of Telenet erin gegoten.

Soms worden die ook gedeeld met andere aanbieders wanneer die hetzelfde pad volgen en er een samenwerking tussen is (denk aan een Fluvius en dergelijke).
Je hoeft daar maar zo'n deksel open te doen en met je betonschaar knip je zo verschillende vezels door.
Dat gaan dan niet meteen de vezels zijn van "het internet" maar je richt er wel al voldoende schade mee aan om het gemiddelde industrieterrein, grote onderneming,... verschillende uren tot dagen plat te leggen.

Ook hier in België ligt een hele hoop glasvezel langs zowat elke spoorlijn. Vroeger aangelegd door Syntigo en inmiddels opgekocht door Eurofiber. Dat ligt daar ook mooi in die betonnen goten. Wederom, daar even met je betonschaar door en klaar. Zeker de verbindingen tussen de grotere steden verlopen langs daar.

Allemaal vrij makkelijk bereikbaar dus. Deels logisch want je wil in deze tijden, met de grote groei van glasvezel niet elke keer 500m stoep open graven als je een gebouw wil aansluiten op (dark) fiber. Je maakt gewoon lasputten om de zoveel 100 meter.
De ondergrondse kabel vinden is nu niet iets dat je eenvoudig en onopvallend kan doen. Meestal liggen die bv. onder of naast het fietspad. Dus je kan alvast beginnen met het openbreken daarvan.

Success om dat te doen zonder dat er enkele minuten later politie naast je staat.
Parkeer een wit busje. Doe een oranje hesje aan. Zet wat pionnen neer. Als mensen ernaar vragen ben je herstelwerkzaamheden aan het uitvoeren. Niemand die je lastig valt als je eruit ziet alsof je legitiem aan het werk bent naast het fietspad.
Misschien, maar dan moet je die kabel ook vinden.
Die informatie kun je gewoon opvragen bij het kadaster:
https://www.kadaster.nl/z...ten/graafwerk/klic-viewer

Als mensen kwaad willen dan is dat niet heel moeilijk om voor elkaar te krijgen. Gezien hoe vaak dergelijke aanvallen uitgevoerd worden kun je stellen dat het in ons land gelukkig mee valt met de hoeveelheid kwaadwillenden.
Niet "gewoon". Als je een mijn-kadaster account wilt, om vervolgens graaf- en/of oriëntatiemeldingen te kunnen doen om in die viewer te stoppen, moet je wel een kopie van een paspoort en uittreksel van de KvK inc natte handtekening van statutair directeur hebben. En met de aankomende Wet Digitale Overheid, wordt eHerkenning niveau 3, dus nog wat strenger. De particuliere tool om die meldingen te doen, kan je ook niet zonder identificatie gebruiken, en sowieso niet overal in de openbare ruimte zoals ik dat met mijn account wel kan. Héb je die account eenmaal, dan kan je veel, maar binnen aangewezen veiligheidsgebieden, krijg ik dan ook nog niet zomaar de K&L geleverd. Dan zit daar nog een menselijke stap tussen.
Ik was ook al bij al die reacties over oranje hesjes en KvK kaarten aan het denken: maar dat laat allemaal sporen na (waar heb je dat busje gehuurd, gekocht? Waar heb je dat tentje gekocht? Waar heb je die helm gekocht?). Bovendien wanneer er meerdere mensen betrokken zijn bij je knip en graafwerken dan zal er vast wel iemand uit de groep onder druk lekken aan de politie wie het gedaan heeft.

Als je ergens staat te graven dan zullen daar ooggetuigen nadien van zijn. Die kunnen omschrijven hoe groot jij bent, welk type busje er stond. Welke nummerplaat. En zo verder.

Allemaal erg omslachtig en heel goed onderzoek baar door de politie.

En nu wat jij zegt: opvragen van die KvK kaarten leidt tot identificatie van de opvrager. Dus dan is het echt eenvoudig voor de politie om de daders op te sporen: degene die de kaarten recent opvroeg zal heus de daders wel kennen. Even uitnodigen op de bureau van de politie dus.
Ik ben bekend als beheerder bij het kadaster met kopie van mijn ID en KvK uittreksel van het bedrijf waar ik voor werk, maar ik kan (nu nog) iedereen binnen onze organisatie voorzien van een account. In het kader van fatsoenlijk en veilig werkgeverschap hebben we dat intern wel goed geborgd, en krijgt niet iedereen zo'n account, maar pas met de nieuwe Wet Digitale Overheid, moet elke gebruiker aan EH3, en dan kan je de mens achter elke account wel traceren.

De logo's van een aantal bekende bedrijven zijn zo na te maken en op een juiste kleur bus te plaatsen. In veel binnensteden waar op het moment veel gewerkt wordt, ben je dan al best anoniem hoor. Veel onderaannemers van zeg KPN of Ziggo rijden in blanco busjes, of zeg Bo-Rent huurdingen, met enkel een briefje met KPN logo er op ofzo, voor de voorruit.

Beetje wat bezorgers vaak doen met dat "wij rijden voor PostNL" enzo. Mensen zien vaak wat ze willen zien. En de K&L pijnpunten om dit te doen, liggen veelal in buitengebieden, dus dan is de pakkans ook al veel kleiner.
Er zit een groot verschil tussen iets voorkomen en iets kunnen bestraffen.

Het potentiele kwaad, disruptie van de maatschappij, is echt niet moeilijk te bereiken. Dat je daarna wellicht vrij snel de mensen kunt vinden die de acties hebben uitgevoerd is leuk maar daar voorkom je het niet mee.
Bovendien durf ik het nog wel in twijfel te trekken hoe makkelijk die echt te vinden zijn. Als ik hier in de polder een trace aan fibers ga opgraven op zaterdagmiddag is er echt geen haan die er naar kraait, als ik uberhaupt al gezien ga worden. Doe dat op meerdere punten en je kunt met wat background info ringen verbreken en redundantie ontmantelen. Nog niet eens in beschouwing genomen dat (zoals zovaak in zwaardere criminaliteit/terrorisme) er gebruik gemaakt kan worden van katvangers en mensen die geen weet hebben van de echte activiteiten en gewoon een opdrachtje uitvoeren.
Jullie denken te braaf:
Nep neus en nep baard,
Bijna alles is anoniem te koop. Veel groepen praten niet met de politie.
Wil je kaarten van kabels of plattegronden van wat dan ook, geen probleem. (ik heb ze niet hoor, maar weet bijna zeker dat ik via 3 stappen iemand heb die ze wel heeft)
Nummerplaat, wat denk je zelf?
Of wat lomper:
Jat een grote graafmachine in de buurt van een belangrijke kabel en je hebt maar heel weinig tijd nodig.
Success om dat te doen zonder dat er enkele minuten later politie naast je staat.
Ik ben beroepsmatig al jaren aan het graven in de grond.
Heb nog nooit politie langs gehad om te vragen wat ik van plan ben.
In Nederland liggen deze grondbanken meestal onder een laag aarde en zijn ze al moeilijker bereikbaar. Op de foto lijkt het er op dat de bak gelijk met de oppervlakte ligt, de kabels liggen dus ook vrij ondiep in de grond.
Ik neem aan dat het in Frankrijk ook zo is, enkel dat deze gootbak (of hoe je dit ook noemt) een beetje ondieper zit zodat men de kabels kan inspecteren. In dat geval begrijp ik hun systeem niet goed: inspectie moet niet gebeuren door grondwerkers met een schup maar wel door professionals. Die willen toch bv. gemarkeerde kabels (zie ik hier niet). In een fatsoenlijk met een stevige deur en goed slot afgesloten ruimte met eventueel camerabewaking. Daarrond eventueel prikkeldraad om de conspiracytheoristen die ook 5G masten willen afbranden te minste te vertragen zodat we ze goed op de camera kunnen herkennen.
Dat is wel allemaal typisch Nederlands, ook in Europa is het nergens zo goed gereguleerd als hier.
In nederland hebben we toch echt op verschillende locaties kastjes staan met allerlei kabeltjes in 🤫🤐
Dit zijn gewoon inspectie putten. Die zijn bedoelt om niet te hoeven graven om kabels te kunnen controleren. In geval van glasvezel zijn ze veelal nutteloos, maar er lopen ook andere kabels en/of leidingen door de put waar men wel kan controleren of daar nog stroom of water doorheen gaat. In Nederland gebruikt men dit soort putten eigenlijk niet en moet men dus gaan graven. Als je het zo bekijkt is men in Frankrijk wel professioneel bezig. Nadeel is dat kwaadwillenden daar dus ook gemakkelijk gebruik van kunnen maken.
Kasten zijn nog gemakkelijker om te saboteren.
Is heel normaal hoor. Junctionboxen liggen vaak gewoon onder je stoeptegels. Mooie patch en converter kasten met nfc vergrendeling met camera bewaking zie je vrijwel alleen bij zendmasten of zogenoemde converter huisjes. Het daadwerkelijk inlussen en aankoppelen gebeurt gewoon onder de grond.

De mof word omhoog getrokken. Pomp in het gat, mooi werkplekkie van maken en gaan. Regent het dan kan je als er genoeg lengte is de mof in je bus gooien of een tent op het moffengat zetten
Dit is geen pop met actieve apparatuur, daar is idd een normaal hok, beveiliging enz.

Dit zijn zgn handholes. Dat zijn 'putten' in de grond waarin aftakkingen gemaakt worden, maar ook doorgaande. Zelfde bij je elektra in je huis: Meterkast is de centrale ruimte, je stopcontact het eindpunt, maar dit zijn de lasdozen tussenin.
Van deze liggen er 10.000-en in Nederland.

Die zijn ivm de toegang meestal relatief ondiep (de deksel). En met een metaaldetector kun je ze zo vinden, want die deksels zijn meestal voorzien van staal en/of een spoel om ze ook snel te kunnen traceren voor onderhoud. Dat is dus ook meteen het risico.

Ga langs een gemiddelde spoorlijn zoeken en je vind er honderden. Knip die op de juiste plek door en er is een hele hoop impact.
Hier in Spanje verbaas ik mij er regelmatig over hoe infrastructuur aangelegd en afgewerkt is. Meters van water en licht die in een plastic behuizing buiten in de afscheiding zitten gemetseld, elektriciteitskabels die vastgeplakt met plakband aan ijzerdraadjes de straat oversteken om over het glasvezelnetwerk hier maar niet te praten. Als ik daar met een security oog naar kijk begin ik bijna te janken (bijna dan he)

Je kan hier hele wijken zonder stroom of zonder internet zetten met een simpel trapje en een kniptang.
Lijkt mij vooral gevaarlijk wanneer er elektriciteitskabels eenvoudig door bv. spelende kinderen kunnen aangeraakt worden.
Klopt maar gelukkig hangen de kabels wel buiten handbereik en wordt meestal een stalen buis gebruikt om de elektrakabel naar de woning omlaag te brengen.
Hier in Spanje verbaas ik mij er regelmatig over hoe infrastructuur aangelegd en afgewerkt is.
Zoek eens naar straatfoto's van Kathmandu in Nepal...;)
Eén gigantische wirwar, bovengronds.
Zo`n open riool daar kan iedereen zo bij..
Spreek je bij glasvezel niet van lassen in plaats van solderen?
Correct...

Vindt het zowiezo bijzonder dat die grondbak dus blijkbaar zo of in ieder geval te makkelijk open gaat...
Je hoeft hier in Frankrijk meestal alleen maar een putdeksel open te trekken en je bent bij de kabels.
"Met de Franse slag" is een zeer juiste uitdrukking...
Zelfs de "verdeelstations" zijn makkelijk open te maken.
De PTT is hier geprivatiseerd, de bedrijven die zich nu bezig houden met het onderhoud en herstellingen van de telefoon en internetverbindingen verdienen hun brood dankzij technische problemen.
Ze saboteren vaak moedwillig om werk voor zichzelf te creëren, denk aan het "per ongeluk" open laten staan van de deur van een knooppunt en andere risicoverhogende dingen.
Zo zijn ze er zeker van dat ze binnenkort weer iets te repareren hebben.
De PTT is inderdaad geprivatiseerd en heet dan nu ook KPN, Ik weet uit eigen ervaring dat het hierbij wel wat anders geregeld is dan een bak die je zo open trekt.
Verdeelstations zitten opslot met of sleutel maar vaak al een electronisch slot die op afstand geopend kan worden.
bij de POPjes hebben we het over RFID sloten.
Las bakken die liggen onder een 60Cm zand dus kom je ook niet zomaar bij..
Als je het zo open en bloot aanlegd dan vraag je er bijna om uiteraard.

Denk niet dat de onderaannemers dit snel zullen doen, Kast niet terug in electronisch slot is te herleiden en hier staan boetes op, eveneens zal een ieder die de kast niet juist heeft afgesloten gecontacteerd worden met het verzoek dit alsnog te doen als hun omvang van werktijd verlopen is. Mocht deze niet in de gelegheidn zijn dit te doen word eerst beschikbare monteur angestuurd om de kast af te sluiten en te controleren op verstoringen en dergelijke..

Ditzelfde geld voor de Area-POPs om maar niet te spreken over City-POPs
De poster noemt "hier in Frankrijk", ergo, met PTT bedoeld hij de Franse PTT.
ah juist.. i did misread that..
Ik heb het over Frankrijk, geen idee hoe het in NL gaat.
Het is hier een publiek geheim dat alles wat geprivatiseerd wordt aan dit fenomeen onderhevig is.
Van spoorwegonderhoud via tolwegen naar telecom en energie.
Winst moet gemaakt, kosten geoptimaliseerd en onderaannemers vullen hun zakken met prutswerk.
Heb je hier ook een bron van? Zijn nogal beschuldigingen.
Anoniem: 551631 @Navi28 april 2022 09:50
Waarschijnlijk ervaring, Ik heb namelijk dezelfde in een compleet andere branche.
Lijkt een beetje in de cultuur te zitten, en zoals gezegd de term Franse slag is er niet voor niets.
Jazeker, eigen ervaring en uit eerste hand vernomen van verschillende bronnen, waaronder mensen met jaren ervaring in die branche.
Ik woon recht tegenover de verdeelkast van ons dorp en die blijft verdacht vaak per ongeluk open staan na interventies.
De inhoud is om te huilen zo slecht, netjes en ordelijk werken is er niet bij.
Meesterlijk in elkaar geknutseld onzin verhaal zeg.
Hartelijk dank voor de opbouwende kritiek.
Hier in het dorp (in Frankrijk) liggen ze er ook zo in, maar een geknipte kabel hier zal niet half Parijs van het net halen.
Vindt het zowiezo bijzonder dat die grondbak dus blijkbaar zo of in ieder geval te makkelijk open gaat...
Misschien had die grondbak wel een fysiek slot. Iedereen met lockpicking ervaring of het juiste gereedschap weet dat dat met name een sociaal contract betreft.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 14:16]

Als je een schaar stevig genoeg hebt om zo'n kabel door te knippen dan hoef je niet eens het slet proberen open te breken, die knip je gewoon zo door
Aan de ene kant, makkelijker voor onderhoud en zo hoeven ze niet te graven. Aan de andere kant is het dus makkelijker te saboteren...
Het zullen sowieso ook geen tienduizenden glasvezelkabels zijn maar tienduizenden vezels. Anders had Frankrijk wel een groter probleem. Ik vermoed dat de kabels op de foto ergens tussen de 48 en 148 vezels per kabel zullen bevatten maar ik heb geen ervaring met hoe dit in Frankrijk toegepast is. Als er geen voldoende overlengte is, dan wordt dat ook eerst nog blazen van nieuwe kabel. Of muteren ofzo.

Succes aan de Franse collega's.

[Reactie gewijzigd door amyor op 23 juli 2024 14:16]

Inderdaad, misschien wat verwarring met vertaling omdat "souder" lassen is in het Frans.
Souder in het Frans is "een verbinding maken".
Dat kan lassen zijn, maar ook solderen.
probeer deze eens ;)
Joindre une chose à une autre en un ensemble unique
https://www.larousse.fr/dictionnaires/francais/souder/73602
Gast, ik heb geen Nederlands - Frans woordenboek nodig hoor, ik ben tweetalig.
Gast ik win, ik ben 4 talig...
Je kunt niet 4 talig Nederlands Frans zijn... |:(
Gast, je bedoelt Frans-Nederlands denk ik. ;)
Zo vlug na de uitslag van de verkiezingen en allemaal op dezelfde dag is georganiseerd. Wellicht een groep die wat liever Le Pen zag winnen uit politieke overwegingen. Laten we hopen dat dit niet de vonk is voor een idee bij antiautoritaire of anarchistische groepen. We zijn net af van die 5G masten terreur.
Die is nog steeds bezig. Wij krijgen regelmatig meldingen binnen van afgebranden masten van ons. Niet zo erg als een paar jaar geleden, maar het gebeurd nog steeds.
Anoniem: 1533372 28 april 2022 08:52
Ach, onze hoogspanningskabels hangen toch ook boven de grond, te saboteren voor iedereen?

Infrastructuur is zo makkelijk aan te vallen dat het me verbaast dat het nu pas gebeurd...

Ik had dit soort dingen al veel eerder verwacht.

Deze aanval is waarschijnlijk gewoon door een enkel persoon met een kniptang uitgevoerd ofzo.
Het is een goede motivatie om ervoor te zorgen dat men minimaal een paar dagen zonder de infrastructuur kan, dwz, stroom, water, gas, toegang tot een supermarkt, etc. Al is het maar een (opwind) zaklamp of kaarsen in een meterkast, een paar flessen water, een bak met lang houdbaar eten (blikvoer, pasta, etc), en evt. een camping brandertje oid. Neemt niet veel ruimte in, en je zal maar zonder zitten.

Hopelijk zul je het nooit nodig hebben, en hopelijk, ALS je het nodig hebt, is het maar voor even en veroorzaakt door iets stoms zoals een ongelukje ergens of dat mensen ineens naar de winkels rennen om WC papier of zonnebloemolie in te slaan.
Hoezo nu pas gebeurd?

Dit is van alle tijden, in de jaren '80 had je een actiegroep "Willie Wortel en de lampjes" die kortsluitingen aanbrachten in hoogspanningsleidingen om verbindingen naar Borssele plat te leggen, ze brachten zelfs een "boek" uit met de naam Saboteren in je eigen tijd, en in menig linkse publicatie werd beschreven hoe je die masten om kon zagen of de kabels kon kortsluiten.

Het is in Nederland vooral met het verdwijnen van al die kleine radicale linkse actiegroepen met vaak ronduit belachelijke namen dat het rustig is geworden aan dit front.
dat is heel simpel,
in de jaren '80 bestond ik nog niet.
Dus dan weet ik ook niet van het bestaan af daarvan.

Ik verbaasde me dat het rustig was aan dat front, maar het was er blijkbaar dus wel al geweest.
dank voor de info.
Het valt mij vooral op dat deze kabelbreuken hebben geleid tot trager internet in meerdere steden, terwijl ze maar bij twee steden zijn gesaboteerd
En ook dat sommige mensen hierdoor helemaal niet online konden
Het lijkt me toch dat je voor dit soort grote kabels meerdere backups hebt
Dat een kabel bij de wijkkast een paar straten plat kan leggen snap ik nog
Maar dit soort kabels wil je toch niet het risico lopen dat er wat mee gebeurt
Er zijn immers genoeg klunsige klussers die zomaar een kabeltje kunnen raken
Als zo'n kabel geraakt wordt, wordt het internet verkeer omgeleid over andere kabels, dat is de backup, maar als dat meerdere kabels zijn, moet al die data over de rest van de kabels, en dat geeft file. Er kan maar zoveel over een kabel lijkt me.
Het lijkt me toch dat je voor dit soort grote kabels meerdere backups hebt
Waarschijnlijk heb je in Frankrijk ook monopolisten, zoals de KPN. Die beweren backups te hebben, maar in de praktijk heb je die dus niet. Ik heb bij diverse werkgevers meegemaakt dat glasvezels werden gesloopt door graafwerkzaamheden & dat de beloofde redundancy/uptime niet nageleefd werd door de KPN.
Meerdere backups klinkt mooi, maar dan mag je ook op een verdubbeling of meer van je abonnementskosten rekenen.
Gezien internetverbindingen tegenwoordig zo'n essentieel onderdeel zijn van het dagelijks leven en dit een aanval is met veel (neven)schade, kan je spreken van een grote, gerichte aanval op de maatschappij en niet op een enkel doel.

Ik hoop niet dat dit een trend wordt. Denk bijvoorbeeld aan wappies die maar willekeurig kabels gaan doorknippen omdat ze het niet eens zijn met de plaatsing van een 6G antenne.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 14:16]

ik was zelf ook al een bericht aan het typen met eenzelfde strekking maar was in m'n impulsiviteit bezig met de term 'terrorisme' maar een maatschappelijke aanval is een betere term inderdaad.

Logistiek, voedselvoorziening, hulpdiensten, maar ook media en publieke opinie wordt hierdoor getroffen.

Dus wie zullen het gedaan hebben en waarom?
Kans is aanwezig dat het gebeurd is door mensen met een secundair doel zonder dat ze echt beseften wat voor primair doel dit kan ontwrichten.
ik was zelf ook al een bericht aan het typen met eenzelfde strekking maar was in m'n impulsiviteit bezig met de term 'terrorisme' maar een maatschappelijke aanval is een betere term inderdaad.
Klopt. Voor gebruik van de term terrorisme zijn de motivatie en het het doel van de dader belangrijk. Daar weten wij niets over.
Anoniem: 421923 @Enai28 april 2022 08:44
ik ben bang dat heel veel zaken overal ter wereld eenvoudig te saboteren zijn.
Het enige wat je waarschijnlijk nodig hebt is kennis van wat waar te vinden is, en een schakelkastsleutel.
Zoals @The Zep Man al zei: het is een sociaal contract.
Een van de eerste leaks van wikileaks had een verslag over wat de meest kwetbare plekken waren voor aanslagen. Een van de plekken was waar de transatlantische internet kabel boven water kwam in Nederland.
Dit is in Nederland net zo te doen. Met een paar goed gemikte oriëntatiemeldingen, heb je genoeg informatie over de kritische K&L infrastructuur, om het hele land te kunnen ontregelen. De aankomende Wet Digitale Overheid gaat op dat vlak, toegang daartoe, overigens een stuk beter beveiligen.
En wat doet de vijand? Die draait de (gas)kraan dicht :+
En wat doet de vijand? Die draait de (gas)kraan dicht :+
Nou, die draait heel selectief sommige kranen dicht.
Hij draait tegelijk aan zijn inkomstenbron namelijk.. 8-)
Wij moeten zelf de gaskraan dicht draaien. Vanaf deze kant.
Wij zijn NIET in oorlog met Rusland, Oekraïne is in oorlog met Rusland.
Het was in 2020 een trend om "5G" netwerkmasten in de fik te steken. Dat was grappig omdat er nog nergens 5G zenders geïnstalleerd zijn, omdat 5G nog lang niet klaar is voor grootschalig gebruik.
Ik neem aan dat je dat niet letterlijk bedoeld; er is natuurlijk weinig grappigs aan.
Is dit vandalisme of zou hier meer achter zitten?
Beetje goed georganiseerd voor random vandalisme om allemaal hetzelfde te vernielen op dezelfde dag.

Ben benieuwd of ze de schuldigen gaan vinden en wie dat dan blijken te zijn.
ACM Software Architect @Vizzie28 april 2022 09:03
Is het goed georganiseerd?

Of heeft iemand domweg in een e.o.a. Telegram-groep een oproep gedaan "[foto] Kijk deze kabels kan je zo doorknippen, wat zou er gebeuren als we dat doen?!"... En als er dan iemand reageert "Misschien kunnen we wel het hele internet van Frankrijk plat krijgen!" en daarna "cool, laten we dat proberen"...

Als je maar genoeg mensen bereikt met zoiets, lijkt het vanzelf goed gecoördineerd. Het kan natuurlijk ook daadwerkelijk een goed gecoördineerde handeling zijn geweest, maar het simpele feit dat het op diverse plekken min of meer tegelijk gebeurde is mijns inziens daar geen overtuigend bewijs van.
Is het goed georganiseerd?

Of heeft iemand domweg in een e.o.a. Telegram-groep een oproep gedaan "[foto] Kijk deze kabels kan je zo doorknippen, wat zou er gebeuren als we dat doen?!"... En als er dan iemand reageert "Misschien kunnen we wel het hele internet van Frankrijk plat krijgen!" en daarna "cool, laten we dat proberen"...

Als je maar genoeg mensen bereikt met zoiets, lijkt het vanzelf goed gecoördineerd.
Volgens mij is de situatie die je schetst goed gecoördineerd. De aanleiding en motivatie hebben geen invloed op hoe goed of slecht acties gecoördineerd zijn.
ACM Software Architect @The Zep Man28 april 2022 10:19
Nouja, mij ging het om het goed in die "goed georganiseerd" :)

Dat het überhaupt gecoördineerd was lijkt me wel zeer waarschijnlijk. Maar wellicht hebben we een verschillend idee bij het woord 'goed' in deze context.
Maar wellicht hebben we een verschillend idee bij het woord 'goed' in deze context.
Ik denk dat het ook komt door verschillende interpretaties van 'organisatie'. Je kan daarbij denken aan het geheel van de organisatie als zelfstandig naamwoord, inclusief processen, mensen, acties. Je kan ook enkel denken aan het organiseren (werkwoord, zoals gebruikt door @Vizzie) van acties.

Acties kunnen goed georganiseerd zijn, ondanks dat de organisatie een bende is. Het is onwaarschijnlijk, maar het kan. ;)
Of juist extreem rechtse omdat Le Pen verloren heeft?
Dan nog moet je zo’n groep hebben met mensen die tot zoiets bereid zijn en informatie over waar die kabels liggen en dergelijke.

Geen mission impossible werk inderdaad maar ook niet iets dat iedere willekeurige persoon zomaar geregeld heeft.
Ik zou het inderdaad meer richting de georganiseerde criminaliteit en/of staatsactoren gaan zoeken.
Onderschat niet de kracht van "For teh lulz"
Vraag ik me ook af. Rusland? Of iets wat met de verkiezingen te maken heeft? Hangjeugd?
Vandalisme uit onwetendheid en machogedrag zou niet leiden tot het knippen op meerdere plaatsen.

Waarschijnlijk ook niet tot knippen maar eerder iets meer aap-achtig gedrag zoals brandstichting. Macho gedragende vandalisten zijn niet slim genoeg om niet te vergeten een kniptang mee te brengen.
Kan ook een test zijn om te kijken wat de fallout is met het oog op een nog grotere knip actie. Zijn een hoop anarchisten die graag de wereld zien branden.
Is nog gevaarlijk ook, haast en allemaal kabels die rondslingeren. Een split second gericht op je oog en je bent blind.
Nou ik zou mij het minst druk maken om het licht zelf. Het infrarood licht wat door dit type fibers gaat kan in ieder geval je netvlies niet beschadigen. Hooguit bij lange exposure je lens maar dat is het wel.

Ik zou me meer zorgen maken om heb fiberglas zelf wat mogelijk versplinterd en in de ogen komt bij het doorknippen of opblazen van het geheel.
Niet alleen in je ogen, die fibers zijn net naaldjes en prikken zo in je huid. En het laatste wat je wil is stukjes afgebroken glas in je bloedbaan hebben...
Een brandnetel komt toch ook niet in je bloedbaan
What are the dangers of Fibre optic cable?
Handling fibre optic cables can result in skin injury from glass shards, and the risk increases if these are ingested, which can lead to serious internal organ damage. Chemicals are commonly used to clean or process fibres, and this should only be undertaken in well-ventilated areas

https://www.labelsource.c...-using-fibre-optic-cables
Prima, staat dus helemaal niets over je bloedbaan.....

Een dat als je een handje glas vezels eet dat dat niet goed is voor je organen snapt ook iedereen.

Maar in je bloedbaan is echt iets anders

[Reactie gewijzigd door well0549 op 23 juli 2024 14:16]

Dat ligt aan de techniek, oudere laser GBICs en SFP's waren wel degelijk gevaarlijk.
Het was (en het is pas een jaar of 10 geleden) verboden om in een vezel te kijken of er "licht" uit kwam.
Buiten dat was het meestal niet zichtbaar licht (en daarom juist zo gevaarlijk) qua "kleur". (en daarom ook zo gevaarlijk)
Bij bijvoorbeeld ZX GBIC's/Xenpacks (voor afstand tot 70km) zat er best wat vermogen achter en werden ook flink heet. Daar kon je wel een gaatje mee in een ballon branden.
Nou ik zou mij het minst druk maken om het licht zelf. Het infrarood licht wat door dit type fibers gaat kan in ieder geval je netvlies niet beschadigen. Hooguit bij lange exposure je lens maar dat is het wel.
Ik ben meer bekend met glasvezel in de luchtvaart, maar daar gaat het om Laser infrarood met golflengtes van 1310 / 1550 nm, en dat is wel degelijk zeer gevaarlijk:
"Visible and near-infrared (400 – 1400 nanometer or nm) laser light pose a critical hazard on the retina. Infrared A is transmitted by the cornea to the lens of the eye which narrowly focuses it on the retina, concentrating the radiant exposure of the laser by up to 100,000 times."
Bron: https://blink.ucsd.edu/safety/radiation/lasers/effects.html
Daar draag je brillen voor. En als je eigenaar bent vd apparatuur schakel je die uit.
Moet dringend een gevarenpremie eisen van de baas dus }>
Weet je dat of denk je dat? Ik heb geen idee van de vermogens die door glasvezelkabels bestuurd worden.
Dat hangt er gewoon van af wat voor signaal je er overheen stuurt.
Camera bewaking bij die grondbakken om het in de toekomst te voorkomen?
Je kan dit soort dingen ook op andere plekken saboteren, dan moet je de complete openbare ruimte volhangen met camera's.
We gaan die kant sowieso al op. In de toekomst wordt je altijd en overal gefilmd. Bijv. met sattelieten en drones.
China heeft meer dan 2 camera's per burger. Die kunnen zonder drones of satellieten een social credit system in stand houden.

Even door rood lopen als er geen verkeer aankomt komt je daar dan ook duur te staan want "ongepast gedrag". Na drie keer in 1 stad kan je daar geen huis meer kopen.

Die zieke kant gaan wij ook meer en meer op. Een decennia geleden schreeuwden we nog moord en brand wegens hun censuur op het web in China en hoe belachelijk dat was en kijk wat wij als "westerse" nu (zeker sinds corona) doen.

Nog even en wij kunnen ook alleen nog maar luxe restaurants binnenkomen als wij voldoen aan het plaatje wat de overheid van ons verwacht. Niet teveel of geen vlees, weinig CO2 uitstoot, niet door rood lopen ook niet als er geen auto te zien is, regelmatig bij je ouders op bezoek gaan? Dat laatste is ook een requirement van de Chinese overheid 8)7

[Reactie gewijzigd door tormentor1985 op 23 juli 2024 14:16]

Anoniem: 421923 @bones28 april 2022 08:16
het cliche is dat camera's wel geplaatst zijn maar vervolgens niet aan staan. (fictieve bewaking ter afschrikking).
Maar goed, als ze aan staan... dan kan je achteraf bekijken wat er ongeveer is gebeurd.
Voorkomen betekent dat je ook teams klaar moet hebben staan om direct in te grijpen.
Een camera zal het niet voorkomen, het zal alleen bewijzen dat iemand het opzettelijk gedaan heeft en MISSCHIEN dat ze hem vinden. Maar doe een zonnebril, petje en masker op en je bent anoniem.

Plus, dat zouden er heel erg veel camera's zijn.
Aanval op de democratie ... dit zijn heel waarschijnlijk extreem rechtse groepen.
Anoniem: 113730 @Banath28 april 2022 08:45
Loze beschulding, is er bewijs voor? Het zou natuurlijk ook een andere groupering kunnen zijn!
ik denk dat het sarcastisch is
Denk je? :P
ik denk dat het sarcastisch is
Je weet het soms echt niet, Poe's Law enzo.
Waarom rechts? Geschiedenis van de afgelopen decennia leert ons dat dergelijke bereidheid tot sabotage van dergelijke voorzieningen bijna een exclusief links feestje is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.