Telenet kondigt prijsverhoging door inflatie aan

Telenet heeft een prijsverhoging aangekondigd als gevolg van de hoge inflatie. De provider verhoogt de prijzen met 4,7 procent. Daardoor betalen klanten bij veel abonnementen een paar euro per maand meer. Proximus en Orange gingen Telenet al voor met prijsverhogingen.

Een One for 1-abonnement, dat nu 66 euro kost, gaat vanaf 19 juni bijvoorbeeld naar 69,10 euro. Behalve de abonnementen gaat ook de huurprijs per maand voor diverse tv-boxen omhoog. Dat is in veel gevallen met tientallen centen. Telenet heeft de nieuwe prijzen op een aparte pagina online gezet.

De prijsverhoging is nodig door inflatie, zegt de provider. "We passen onze prijzen aan als gevolg van de hoge inflatie die een impact heeft op onder andere de loonkosten en prijzen van energie en technologische apparatuur." Niet alle tarieven gaan omhoog. Onder meer Base-abonnementen en prijzen voor Streamz+ blijven gelijk.

Veel vaste providers indexeren de prijzen jaarlijks. Het is onbekend hoe hoog de prijsverhogingen bij andere providers uitvallen. In Nederland stegen de prijzen in veel jaren meer dan de inflatie. Hoe dat in België zit, is onbekend.

Update, 7:32: In dit artikel stond eerst dat Telenet de eerste provider is die dit jaar de prijzen verhoogt, maar dat is niet waar. Orange en Proximus deden dat ook al.

Abonnement Huidige prijzen Prijzen vanaf 19 juni
Mobiel + vast
One for 1 66 euro 69,10 euro
OneUp for 1 86 euro 90,00 euro
Internet & TV
All-Internet + Telenet TV iconic (300/20Mbit/s, onbeperkt) 83,23 euro 87,12 euro
All-Internet + Telenet TV flow 64,60 euro 67,62
Easy Internet + Telenet TV iconic (100/10Mbit/s, 150GB per maand) 58,13 euro 60,85
Alles apart
Internet
All-Internet 55,10 euro 57,68 euro
Televisie
Huur HD Digicorder 9,55 euro 9.,99 euro
Huur HD Digibox 4,61 euro 4,82 euro
Huur Telenet TV-box 9,55 euro 9,99 euro
Kabeltelevisie 18,58 euro 19,45 euro
Vaste telefonie
FreePhone Europe 23,49 euro 24,59 euro

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-04-2022 • 07:10

127 Linkedin

Submitter: SmokingCrop

Reacties (127)

127
123
53
15
0
60
Wijzig sortering
De titel is wel niet helemaal correct, zowel Proximus als Orange hebben ook al prijsverhogingen aangekondigd omwille van de inflatie.

https://www.proximus.com/...news-price-increase.html#
https://www.orange.be/nl/nieuwe-prijzen

Telenet doet jaarlijks een index aanpassing, dit jaar zal die gewoon iets hoger zijn omwille van de hoge inflatie.
Ik ben bij Edpnet, die hebben vorig jaar hun prijzen verhoogd met €1. Toen ze de mail ervan stuurde excuseerde ze hun omdat ze dit moesten doen na 10 jaar.

Edpnet gaat heel anders om met hun klanten dan die grote ISP's. Dat zegt al genoeg.
En dan is hun internet abonnement nog altijd ongeveer €20/maand goedkoper.
Je moet echt goed gek zijn om bij telenet te blijven...
Het grote voordeel bij Telenet is dat ze TV aanbieden terwijl edpnet daar geen alternatief voor heeft. Sommige mensen willen echt nog TV, niet iedereen heeft voldoende aan een streaming platform. Dan val je al snel terug op Telenet.

Ik weet dat TV Vlaanderen nu internet TV heeft, maar voor oudere mensen zal casten niet altijd enorm eenvoudig zijn. Of je moet al een smart tv hebben, maar ik weet niet hoe gebruiksvriendelijk die tv app is. Het is in elk geval wel minder straight forward dan gewoon kabel.
Mocht telenet enkel nog "oudere mensen" als klant hebben zou ik het nog verstaan. Maar kijk even rustig mee:

Edpnet: €36 / maand
TVvlaanderen: €10, €15 of €20

Samen dus max. €56 voor onbeperkt (ipv 150GB) internet en alle TV die je wenst.

Bij telenet kost minder €67.
Voor 50 euro/maand heb je bij tadaam onbeperkt internet en een tv box for tv te streamen, of je kan tadaam installeren op je android tv's. Tadaam is een goedkoop submerk van telenet.

Er is ook Love trio abbonement van orange (als je ook een gsm abbonement wil hebben), die kost maar 62 euro per maand voor Internet+tv+gsm en het gebruikt gewoon de kabel van telenet.

Wat ik niet begrijp bij de prijsstijgingen is dat de bestaande gehuurde streaming boxen geïndexeerd worden. Die worden toch niet duurder, die zijn al aangekocht aan een zacht prijsje in het verleden.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 28 april 2022 13:08]

vtm go app en vrt nu op je tv en je hebt 70% van de tv content in handen. er zijn ondertussen nog apps in ontwikkeling voor de resterende zenders.
Enkele problemen...

met VTMgo zie je elke maand maar langer en langer naar reclame die niet door te spoelen valt.

vrt nu op een Android tv heeft vaak zwart beeld als je naar een erg lange aflevering kijkt, bvb de 7e dag.

Op VTMgo, geïnstalleerd op een AppleTV, is de beeldkwaliteit merkelijk slechter dan kijken/opnemen wat via DVB-C wordt opgenomen. Lijkt 720P vs 1080i
Mijn pihole doet een goeie 70% van de reclame wegvallen je ziet zo de timer inkorten van de 5-6 spotjes komen er vaak maar 2 door .

Kwaliteit is inderdaad minder maar het is dan ook gratis …

Ik betaal 33 euro per maand voor ongelimiteerd internet met 100/40 profiel . Bij Telenet/ Proximus ben je het dubbele kwijt als je ook digitale tv wilt zien . Echt niet waard imo
Mijn pihole doet een goeie 70% van de reclame wegvallen je ziet zo de timer inkorten van de 5-6 spotjes komen er vaak maar 2 door .
Erg interessant... Is zoiets ook te gebruiken op Android TV?
pihole blockt adds op DNS level dus voor heel uw netwerk. draait gewoon op mijn synology nas.
Zulk apparaat staat hier ook. Ik ga me daar eens in verdiepen...
Leuke tip!
VTM go is zo buggy. Soms moet je reclamebokken 2-3x kijken omdat hij de eerste keer die niet correct geladen heeft en de kwaliteit is 720p, niet om aan te zien op mijn 4K scherm...
Niet helemaal. EDPnet is leuk, als je dicht genoeg bij een centrale zit of het geluk hebt glasvezel te kunnen nemen. Zit je ver weg, dan is EDPnet geen optie wegens veel te lage snelheid.
Gelukkig zit de meerderheid van de bevolking ondertussen dicht genoeg bij een ROP om voor die prijs voldoende snel internet te kunnen hebben bij VDSL2 over FTTH+koper.
voetbal/sportuitzendingen op tv en mensen die linear tv kijken of echt een hele snele verbinding nodig hebben, maar voor de rest is Telenet veel te duur.
Alles boven 100mbit is overkill tenzij je echt super ongeduldig bent, voor webpaginas en muziek streaming ga je het verschil niet voelen. En tegenwoordig (vooral de jeugd) zit iedereen te surfen op zijn gsm (dat zijn ook allemaal extra aparte internet lijnen).

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 28 april 2022 13:06]

lol wa een bullshit, 100mbit is absoluut niet voldoende voor een gezin met meerdere streamers.

maar dat terzijde, de technologie is er, dus je moet niet minder aanbieden. Ik geef mijn gigabit verbinding niet meer af.
Ik kom hier ruim toe met een 100/40 verbinding voor 3 personen die gamen + 4K gelijk kijken + een 12 TB seedbox die constant aan het uploaden is. hebben een maandelijks verbruik van om en bij de 4 TB.


dus dat is echt wel bs dat je niet zo rondkomen met minder dan gigabit.

ik ben IT manager van een bedrijf die promotiemateriaal maakt waarvan de mensen 3/5 thuiswerken en dus constant zware bestanden over de vpn heen sleuren en die trekt nooit meer dan 500mbit voor 90 werknemers... en we hebben een symetrische 1000/1000 lijn...

[Reactie gewijzigd door zaj op 28 april 2022 13:17]

Zelfde hier, ik ben netwerk specialist, wij hebben hier een residentieel 400mbit lijn genomen voor 60 werknemers en de synchronisatie van de fileserver. En we merken geen vertragingen op.

Enkel bij de upload snelheid voelen we ons soms bekneld met 40mbit.

Thuis hebben we een 100mbit lijn, waarmee we gemakelijk 3 4K streams afspelen tegelijkertijd.

Ter info 4K stream is 25Mbit per stream, op Netflix is er niet heel veel 4k content, dus de kans dat je toevallig 4 4K streams zou hebben lijkt me nog klein. Er zal altijd wel iemand nog een film kiezen die FullHD is (1K), en als je dan met 4 een 4K film zou kijken dan stopt de film niet, één van de streams zal gedownscaled worden naar full hd (variable bitrate & Auto stream quality selection schiet in gang)
Kun je dat misschien even voorrekenen dan?

Broadcast-quality HDR 4k is ~15Mbps. Al iedereen in huis tegelijk HDR 4k content van topniveau kijkt, dan is 100Mbps al genoeg voor ~6 personen. Maar mensen kijken geen broadcast-quality HDR. Netflix doet gemiddeld ongeveer 6Mbps voor 4k, en eh... 'adult' content 4k is nog geen 3Mbps. Met Netflix kun je dus al 15 personen tegelijk van streaming voorzien met 100Mbps, en dat is met de hoogst onwaarschijnlijke scenario dat alle content daadwerkelijk 4k is.

Prima dat je graag 1Gbps wil houden, maar tenzij je woont in een commune met tientallen mensen is 100Mbps *meer* dan genoeg voor "meerdere streamers". Dat is alvast niet waar je het voor doet.
Of... je moet in een dorp wonen met enkel Telenet of Orange als optie? (Ja er is VDSL, maar de ROP staat bijna een halve km verderop)
Dat zijn inderdaad de grote pechvogels.
Maar laat ons eerlijk zijn, het overgrote deel van de bevolking kan wel kiezen, maar vind dat "te moeilijk".
Dat klopt niet helemaal, komt toch meer voor dan je denkt
Ik denk dat zowel jij als ik vanuit de buik redeneren.
Geen idee of hier onafhankelijke cijfers over bestaan.

Feit is wel dat er op fiber-vlak een (eindelijk) versnelling bezig is in Vlaanderen.
Het komt wel vaak voor hoor, de meeste plaatsen waar ik kijk ga je nooit maximum vdsl snelheid halen, wat maar 100/40 is, ookal zegt de lijntest dat bijna altijd... (oud huis had ik bvb 60Mbps, lijntest zegt 100/40) en nu woon ik nog verder van de ROP.
Als ik wat verder hier in de straat kijk geeft lijntest max 60Mbps, wat ga je dan halen in realiteit.
In steden is het mogelijks anders, en daar komt nu ook fiber, maar ook in steden kan het zijn dat je ROP vol zit en je er niet meer bij kan of dat had ik eens gelezen.

Het is gewoon dat Telenet bijna overal zit met hun kabel, en dat je daar ook bijna altijd de geadverteerde snelheid aantikt. (300Mbps is bvb 280Mbps, maar op pfsense zie je dat dit incl overhead exact 300 is)
En als je dan zoals de meeste nog TV wilt kijken haal je er bij VDSL nog 10Mbps af...
Natuurlijk is het wel mogelijk, maar of je het echt wil, naar VDSL overstappen?
Er zijn wel degelijk cijfers:
Fiber to home
Ftthcouncil.eu
België zit ergens helemaal achteraan met ongeveer 50% dacht ik.
Dank je.
Dan is het zeker geen "grote ramp".
Als 50% al op fiber zit dan is de helft dus al zeker niet afhankelijk van telenet.
Tel daar nog de vele goede VDSL lijnen bij en mijn buikgevoel klopt. De meesten hebben een alternatief.

Ik heb hier thuis 85/35. Als ik dat vergelijk met het (duurdere) instap abonnement van telenet ligt dat dik in lijn. Download is iets trager, upload veel hoger.
Maak me wakker als Edpnet dezelfde snelheid en stabiliteit kan aanbieden.
Als er fiber in je straat ligt is dat al het geval.

Ik heb jaren telenet gehad en nu anderhalf jaar edpnet. Ik merk enkel een verschil in de factuur.
Dit vind ik wel een belangrijke, er wordt altijd zo gepromoot voor EDP net maar veel is afhankelijk van welke kabel er ligt. Voor mij is dat wel echt een dingetje, snelheden en connectie bij EDP en ook andere via de telefoon lijn is bij ons echt bijzonder slecht. Als er natuurlijk fiber zou liggen en een degelijke lijn dan zou dit helemaal anders zijn waarschijnlijk, maar nu is het sukkelen met VDSL aan 60mbps down en met een beetje geluk ook 6a8mbps up. De lijn te instabiel om te streamen en thuis te werken via VPN tegelijk.

Telenet mag dan wel duurder zijn, maar wel goede snelheden en stabiele verbinding. Maar dat is dan natuurlijk via de kabel. En in de straat ligt er dan wel fiber van Telenet dan, die zijn ze recent komen leggen.

Ik ben absoluut geen Telenet promoter en ik vind ook erg prijzig alsook niet zo blij met hun beleid, maar is een beetje monopolie....
Wouden overstappen trouwens naar Orange maar dan hadden we daar gsm abonnement en heel vaak rinkelde de telefoon niet of kreeg de beller een boodschap "this number is not in service" boodschap. Maanden en verschillende contacten met de helpdesk hebben dit slechts gedeeltelijk kunnen oplossen.

Juist mijn verhaal om toch wat te tonen, anekdotische dan wel een beetje, dat er ook andere factoren meespelen.
Is dus niet het geval. Dus ik blijf nog even verder slapen bij Orange.
Tijdens de Corona periode heb ik met edpnet 1x uitval gehad. Eerlijk gezegd heb ik tijdens die periode bij mijn collega's meer uitval bij Telenet gezien dan bij mij met edpnet.
Enige wat ik heb moeten doen om mijn ervaringen met edpnet wat beter te maken is de DNS settings op mijn router naar openDNS met cloudflare als back-up te zetten aangezien EDPnet hun eigen DNS servers beetje minder zijn.
Voor de rest heb ik altijd stabiel internet.
hun fiber abbo's zijn beter dan telenet.

upload van hun dsl is ook hoger dan standaard telenet abbo, en dat is waar nog 90% van de bottlenecks liggen bij thuisgebruik. met 100 mbit komt iedereen toe voor alles. met maar 20mbit upload waar je dan nog eens 5-6 mbit aan verliest door de gemiddeld shitty wifi opstelling bij de meesten thuis zit je al in de miserie als er 2 tegelijk videobellen...

10 keer liever een 100/40 lijntje dan een 300/20 of 300/30 lijn.

[Reactie gewijzigd door zaj op 28 april 2022 12:45]

Als ik snel even op hun website kijk zie ik dat zij blijkbaar geen digitale televisie aanbieden. Dat zal voor velen ook wel een factor zijn. Wij hebben Orange, die alvast een stukje goedkoper zijn dan Telenet, want zij bieden wél digitale televisie aan en zijn toch tevreden van hun service (onbeperkt internet met degelijk snelheid en een OK prijs voor een "Love" abonnement.
Orange voor het eerst in heel wat jaren, bij Telenet eerder om de zes maand.
Hmmz, die had ik gemist, thanks! Ik zal er nog even een update bij zetten :)
Dit ook , merk ik ;)
Vergoedingenplafond onafhankelijke bestuurders geschrapt

Telenet had zijn aandeelhouders voorgesteld om het zitpenningenplafond voor de bestuurders die niet namens de Amerikaanse hoofdaandeelhouder Liberty Global zetelen, te schrappen. De onafhankelijke bestuurders krijgen een vaste vergoeding van 45.000 euro, of 120.000 euro voor de voorzitter, maar daarnaast ook 3.500 euro per vergadering van de raad van bestuur.

De som van die zitpenningen kon tot nu toe oplopen tot maximaal 24.500 euro per jaar. Dat plafond verdwijnt dus, zelfs met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.

“De afgelopen jaren hebben we heel vaak en soms op korte termijn een beroep gedaan op de onafhankelijke bestuurders in complexe dossiers”, legt communicatiedirecteur Stefan Coenjaerts uit. Telenet wil vermijden dat het door het zitpenningenplafond op een bepaald moment geen beroep meer zou kunnen doen op de onafhankelijke bestuurders omdat ze er geen bijkomende vergoeding meer voor zouden krijgen.

Telenet breidt zijn raad van bestuur ook uit van negen leden naar elf.
Het klopt nog steeds niet helemaal.
Telenet is de eerste provider in de Benelux die de prijsverhoging dit jaar aankondigt. Veel vaste providers indexeren de prijzen jaarlijks. Het is onbekend hoe hoog de prijsverhogingen bij andere providers uitvallen.
Dank, is ook weg :)
En wat is er verkeerd aan de titel? Het is niet omdat anderen dat op andere momenten doen dat de titel foutief is. Nu is het Telenet dat een prijsverhoging aankondigt en zelf meegeeft dat zij dit doen vanwege inflatie, wat natuurlijk de domste reden is om aan te geven dat je gewoon de kosten omhoog gooit omdat je het kunt. Ze steken het zelfs niet op gestegen kosten aan hun kunt, maar puur op de algemen prijsstijging waarmee ze zelf aangeven dat het hen meer gaat om het verbeteren van winst dan iets anders.
Misschien even toevoegen dat het vergoedingsplafond van de onafhankelijke bestuurders wegvalt...
En dat de raad van bestuur groter zal worden...

Wie anders, dan wij, zal dit dan weer gaan betalen...?
Laat je stem horen met je geldbeugel.
Dat is de enige taal die ze verstaan.
Laat je stem horen met je geldbeugel.
Dat is de enige taal die ze verstaan.
Good luck in een duopolie-markt }>
Dat is grotendeels waar, maar daar komt beetje bij beetje verandering in. Bij fiber kan je al weg van 'de grote 2'.
Voor TV kan je helemaal weg bij hen.
Dus neen, ik heb geen geluk nodig. Ik ben weg bij telenet en voor internet zit ik bij edpnet. TV heb ik niet meer, dus daar verdienen ze ook niet meer aan.
Ondanks mijn nieuws submit hier op T.net werd dit niet geplaatst maar is het product Internet Start van Proximus lager geworden van prijs (naast een naamsverandering) https://www.proximus.be/n...nformatie.html#/pricelist

Het product gaat van €27,50 naar €25.
Het goedkoopste tarief van Telenet (Internet easy van €30) ontspringt overigens de dans van deze inflatie van Telenet. Meer dan waarschijnlijk omdat het dan helemaal niet concurrentieel is met de concurrentie (scarlet Poco van €23, Edpnet XS van €26).

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 28 april 2022 07:38]

Poco volume is voor sommigen te laag, bandbreedte van Edpnet XS voor sommigen te weinig. Ik heb al gemerkt hoe jij op zowat elke Nederlandstalige techsite ligt te posten om te betogen dat jij met edpnet XS het meest rationele internetabo hebt en dat je niet kan begrijpen dat anderen 20/2 te weinig vinden of geen onbeperkt volume nodig hebben. Alsof je onder tech-liefhebbers, waar sowieso veel edpnet-evangelisten zitten, nog eens wil etaleren dat onder de rationeelste consumenten, die van edpnet (want prijs-kwaliteit het beste voor wie onbeperkt volume zonder fup nodig heeft), jij de meest rationele van allemaal bent.

Wij hebben elke maand 50 à 100 GB (eigenlijk dubbel, want geteld aan de helft) nodig en we merken het verschil tussen 20 en 100 mbps. Maar ik lig echter niet in elke reactie-sectie op elke Nederlandstalige Tech-site te verkondigen dat ik objectief het meest rationeel ben omdat Telenet Easy Internet objectief het meest rationele abo is omdat onze behoefte objectief het meest rationeel zijn.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 28 april 2022 08:57]

Op elke Nederlandse techsite is wel zeer ruim, zover ik mij herinneren heb ik mijn betoog op 2 sites geplaatst (waarvan 1 helemaal geen techsite). Het kan natuurlijk dat andere mensen mijn mening delen en dat je denkt dit allemaal van mijn hand is ;)

De reden waarom ik dat plaats is omdat ik van veel mensen "geklaag" hoor hoe duur internet wel niet is in België en al zeker voor onbeperkt volume, maar aan de andere kant bij de duurste leverancier gaan die er is.
Veel mensen beseffen niet welke snelheid ze effectief nodig hebben, wat wil je Telenet zit met snelheden te "stoefen" van 100 tot 300mbps. Vergelijk je dan Edpnet XS (met 20mbps) of Scarlet Loco (met 50mbps) hoort, dan ga je denken dat dit veel te weinig is.
Voor veel mensen is 20mbps (mensen met weinig simultaan gebruiken zoals alleenstaanden) en 50mbps (kleine gezinnen met matig simultaan gebruik) een prima alternatief. Als je dan weet dat die pakketten tot €29 per maand goedkoper zijn, is dit volgens mij wel het overwegen waard met mogelijk weinig verlies in comfort.
Als je mijn berichten leest, ga ik overigens niet aanraden om Edpnet XS te nemen als je 3 pubers in huis hebt.
elke Nederlandstalige techsite
Welke zijn er nog over buiten Tweakers?
Ik ben klant bij Telenet en heb er stilaan genoeg van, maar ik heb lang geleden de fout gemaakt door mijn standaard emailadres van Telenet steeds te gebruiken bij aanmaken van accounts e.d., waardoor ik vrees dat ik belangrijke mails ga missen als ik me bij een andere provider aansluit.

Ik dacht dat het doorsturen van mails vanuit de Telenet mailbox naar een andere mailbox ook ondertussen betalend is. Of is daar een andere optie voor?
Ja hoor!
Ik dacht dat het doorsturen van mails vanuit de Telenet mailbox naar een andere mailbox ook ondertussen betalend is. Of is daar een andere optie voor?
Zelfs na opzeg heb je nog 18 maand gratis toegang.
Je kunt dat e-mailadres nog gedurende 18 maanden houden. Dat is gratis maar je moet dit wel voor het eind van je abonnement aanvragen. Tijdens die periode deel je zelf je nieuwe mailadres mee aan jouw kennissen. Jouw operator moet je een van de volgende opties bieden:

-je oude e-mailadres blijven gebruiken gedurende 18 maanden.
-je oude mailadres onmiddellijk afsluiten en gedurende 18 maanden de mails die naar het oude adres verstuurd zijn, doorsturen naar je nieuwe e-mailadres.
Nadien is pas betalend en ook nu kan je simpelweg regel aanmaken om door te sturen naar hot-Gmail
https://www2.telenet.be/n...s-doorsturen-bij-webmail/

[Reactie gewijzigd door OxWax op 28 april 2022 14:24]

Misbruik van de situatie? Snap niet waarom ze dat niet alleen aan het begin/einde van en jaar mogen doen. Eenzijdig aanpassen van een contract.
Het is geen misbruik, maar gebruik. Een provider mag zijn voorwaarden aanpassen mits de klant daarvan op de hoogte wordt gebracht. Wanneer dit nadelig is voor de klant, dan mag de klant per onmiddelijk het abonnement opzeggen, zelfs als het een jaar/jarencontract betreft.

Als een provider dat enkel aan het begin/eind van een jaar mag doen, mag een klant dan alleen aan het begin/eind van het jaar opzeggen? Dan ga je dichter naar het systeem (in Nederland) waarbij je qua zorgverlener enkel aan het einde van het jaar kan overstappen.

Wel vind ik dat als bedrijven prijzen verhogen door inflatie, dat zij ook hun uitbetaalde lonen volledig moeten corrigeren vanwege inflatie. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 april 2022 07:23]

Wel vind ik dat als bedrijven prijzen verhogen door inflatie, dat zij ook hun uitbetaalde lonen volledig moeten corrigeren vanwege inflatie. ;)
In België worden lonen automatisch geïndexeerd ifv. de inflatie. Wanneer dat precies gebeurt is afhankelijk van de sector.
In België worden lonen automatisch geïndexeerd ifv. de inflatie. Wanneer dat precies gebeurt is afhankelijk van de sector.
Ah, dat is beter dan in Nederland, waar een werkgever niet eens loonsverhoging hoeft te geven (tenzij verplicht door een CAO, maar dat is vaak lager dan inflatie).

Mijn mening geldt uiteraard niet alleen voor België. :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 april 2022 07:48]

Het nadeel ervan is dat je een loon-prijs spiraal kunt krijgen. Stel dat door externe oorzaken de prijzen met 1% stijgen. Dan gaan de lonen dus ook omhoog. Dat is een kostenpost voor werkgevers. Omdat het voor alle werkgevers gelijk is, kunnen ze die weer in de prijzen doorrekenen (geen concurrentie-nadeel). Dat levert dus wéér een prijsstijging op, die wéér in de lonen gecompenseerd moet worden, etcetera.

Wat je hier dus ziet is dat één externe factor, ook al is die eenmalig, een cyclus van loon- en prijsstijgingen kan aftrappen. Dit kun je doorbreken door werknemers te ontslaan (kostenverlaging), wat dus de reden is dat de meeste landen dit automatisme hebben afgeschaft. Je verliest meer koopkracht door ontslag dan door inflatie, en het komt bovendien niet gelijk verdeeld aan.
Hier ferme (voorlopig nog) Telenet klant met vrienden die bij Telenet werken...

Ook hier stilaan aan het denken om over te stappen naar Orange.
Het verhaal van die geïndexeerde lonen is juist, maar die aanpassing dekt in alle geval niet de aanpassingen die energieleveranciers, de Telenets van deze wereld,... doorvoeren.
Dat is compleet fout. Elk loon dat valt onder een PC (nagenoeg elk loon valt daaronder) wordt automatisch geïndexeerd, maar met een andere regelmaat dan bij ambtenaren. (Simpel voorgesteld wordt in de privé op vaste tijdstippen nagekeken hoeveel de lonen omhoog moeten, terwijl ambtenarenlonen net geen vast tijdstip hebben maar omhoog gaan als de index zoveel % gestegen is).

https://www.hln.be/geld/b...rocent-stijgen~a3fdaac87/

[Reactie gewijzigd door Dashter op 28 april 2022 08:57]

Totaal verkeerd.
In de openbare sector is dit via wet bepaald, in de private sector volgens de paritaire comités.
Deze kunnen de methode van indexering dan zelf bepalen, nl. periodiek of volgens een vast percentage (overschrijding van de spilindex)

Hier een beetje meer info
https://monardlaw.be/nl/v...exeringen-een-opfrissing/
Nope, belgie is zowat 1 van de engiste landen ter wereld waar elke werknemer (en elkeen die ene uitkering krijgt) automatiche indexering heeft.

Als jouw werkgever je dus geen index verhoging geeft dan scheelt er iets serieus.
Wel vind ik dat als bedrijven prijzen verhogen door inflatie, dat zij ook hun uitbetaalde lonen volledig moeten corrigeren vanwege inflatie. ;)
Je maakt een goed punt, maar dat hebben ze normaal via index verhoging op de lonen ook moeten doen.

Daarnaast zijn er natuurlijk meer kosten voor een telecombedrijf dan alleen de lonen. Alle netwerkapparatuur is ook duurder geworden (en moeilijk leverbaar btw)
Daarnaast zijn er natuurlijk meer kosten voor een telecombedrijf dan alleen de lonen. Alle netwerkapparatuur is ook duurder geworden (en moeilijk leverbaar btw)
Dat de rest duurder wordt, houdt niet in dat personeel daarvoor hoeft te lijden. Personeel is minstens net zo belangrijk om het geheel te laten werken. Lonen van personeel niet corrigeren is immoreel, want je hecht daarmee meer waarde aan materiaal dan aan mensen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 april 2022 07:49]

Ook wanneer de aanpassing in het voordeel van de klant is, heeft die klant het recht om op te zeggen hoor ;)
Is het misbruik maken van de situatie? Nu weet ik niet hoeveel electra een provider verbruikt. Maar ik vermoed dat het best in de papieren kan lopen. Ook met de benzine/diesel prijzen is onderhoud een stuk duurder.
Probleem is echter wel dat veel personeel op de baan voor een provider werkt voor onderaannemers of zelfstandige is. Die brandstof betaalt de provider niet zelf, zij betalen gewoon per opdracht en de ondernemer mag uitzoeken hoe hij/zij het daarmee redt. Iets dat je in veel andere sectoren die dagelijks op de weg zijn veel ziet, denk bv aan de recente invallen en arrestaties in de pakjesbezorging.
En de meeste opdrachtgever vragen ook gewoon meer per opdracht door de stijgende kosten. Alleen als zzp'er of kleine opdrachtgever heb je pech.
Een zzp'er dient zelf zorg te dragen voor zijn eigen omzet. Als die door inflatie dusdanig lager is dat er geen winst meer is bijvoorbeeld, dan zal die gewoon wat aan zijn prijzen moeten doen. Dat is niet een probleem van de opdrachtgever
Klopt, echter gaat dat verhaal niet op als die opdrachtgever de prijzen bepaald en die ZZP'er niet meer is dan een schijnzelfstandige. Veel van dit soort ZZP'ers rennen mee in de "race to the bottom", als jij je prijzen verhoogt om rond te komen gooit die opdrachtgever je buiten en neemt die een ander die lagere prijzen rekent. Al kan het goed zijn dat die ander fraudeert of andere zaken ontduikt om maar werk te houden.
Tja dan zal die zzp'er toch wat anders moeten gaan doen. In een drukke straat met 50 bars of restaurants ga je het ook niet winnen als je enkel op prijs concurreert
Inflatie is een uitzondering op de regel wat jaarlijks eenzijdig doorgevoerd mag worden.
Energie en hardware zijn tegenwoordig een flink stuk duurder. En waar ik normaal de providers nooit gelijk gaf met hun inflatiestijgingen, is het dit jaar meer dan terecht.

Het is niet fijn, maar wel de realiteit.
Het is niet fijn en het is niet fair. Inflatie is een gevolg van prijsstijgingen, wanneer jij je prijzen laat stijgen vanwege inflatie, wat krijg je dan?

Je past je prijzen aan aan de kosten die je maakt en de marge die je wenst, als je jaarlijks gewoon zegt: ik pas mijn prijzen aan omdat het kan en ik verzin er een bullshit reden bij die iedereen slikt, dan heb je jaar na jaar meer winst. Aandeelhouders zijn blij. Nu verhogen ze het met minder dan de index en willen ze daardoor punten scoren want kijk eens hoe goed zij wel niet bezig zijn, maar zo werkt inflatie nu eenmaal niet. De 2 grote ISPs zijn net al jarenlang 1 van de aanjagers van de inflatie in ons land.
Ik ga er toch vanuit dat dit niet voor lopende contracten geldt?

De ellende van de inflatie gaat voor veel mensen komen doordat de lonen wel gaan stijgen maar dit helaas pas veel later gebeurd. Ik heb zelf bijvoorbeeld net een nieuwe CAO.
Ook lopende contracten kennen prijsstijgingen, dat is niets nieuws. Het betekent dat de provider het contract verbreekt, als er nog verplichtingen waren kun je een prijsstijging gebruiken om over te stappen naar een nieuwe provider. En als loontrekkende heb je in België nog het voordeel dat lonen automatisch geïndexeerd worden, genoeg landen waarbij dat steeds onderhandeld dient te worden.

[Reactie gewijzigd door Andros op 28 april 2022 10:44]

Is het automatisch indexeren van lonen niet alleen bij ambtenaren en uitkeringen?

Laat maar, ik lees niet ver hieronder dat het ook in de private sector gebeurt :)

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 28 april 2022 10:33]

Je kan altijd direct overstappen als een verhoging je niet aanstaat.
Providers verhogen hun prijzen elk jaar wel, Telenet is nu blijkbaar de eerste die het aankondigt met percentages te doen. Proximus bijvoorbeeld verhoogt hun prijzen per 1 mei ook voor de tweede keer dit jaar maar zij zeggen gewoon "x euro" verhoging per pakket. Bij Telenet ga je dus nu meer betalen als je meer diensten/extra's hebt, ze verhogen nu gewoon alles terwijl voorheen een extra dienst als een voetbalpakket niet mee ging met verhogingen. Het enige dat je als consument kunt doen is extra's opzeggen of overstappen naar een ander.
Scarlet.be niet dus, was al 6 jaar geleden, Telenet heeft hier geen geloofwaardigheid meer dus, daar trappen we dus nooit meer in.
Ook Scarlet is al omhoog gegaan, nog niet zo lang geleden. Zij zijn het budgetmerk van Proximus, een stuk goedkoper maar prijsstijgingen doen ze zeker wel.
Scarlet Trio, allicht hun belangrijkste aanbod, kostte 10 jaar geleden €39 per maand, en nu €40 per maand. En die stijging is effectief al lang geleden.
De laatste prijsverhoging bij Scarlet dateert van Juli 2019, ging toen van 39 naar 40 €, dus bijna 3 jaar geleden, toch wat anders dan niet zo lang geleden. Het betreft het Trio pack nu nog steeds aan 40€ / maand.
Dingen zoals extra zender krijgen geen prijsverhoging. Het zijn alleen diensten als TV, internet en mobiel die omhoog gaan, niet alles daaromheen.

Ze zijn ook niet de eerste. De prijsstijging van 1 mei bij Proximus is al de 2de dit jaar.
Als je prijzen verhoogt als gevolg van inflatie, dan creëer je toch de volgende inflatie?

Dus ik vind de oorzaak-gevolg die in de titel staat niet helemaal correct.
Klopt wel wat je zegt. Het is in België constant de hete patat doorschuiven. Alleen stijgen de prijzen een pak sneller dan de lonen geïndexeerd worden.

Telenet zou zowiezo wel prijsstijging doorvoeren. Elk jaar openen ze hun 'grote boek der excuses' om de meest geloofwaardige selectie te maken.
in belgie bestaat er in ieder geval zoiets als verplichte loon indexatie. In nederland mag je blij zijn als je loon jaarlijks net aan met de inflatie meegroeit maar 9 van de 10 keer is het toch echt minder
Maar het is wel de reden die Telenet zelf opgeeft.
Telenet basseert zich normaal op "de gezondheidsindex". Maar, telecom zit bij als factor in die gezondheidsindex. Ze doen hun prijzen dus omhoog, omdat de index omhoog gaat, en die index gaat omhoog omdat Telenet hun prijzen omhoog doet. Ik zie een oneindige lus van prijsstijgingen...
Maar dat is toch niet anders dan salarisindexeringen? Salarissen moeten omhoog omdat kosten stijgen die weer grotendeels het gevolg zijn van salarisstijgingen.
De werkelijke inflatie is sowieso een stuk hoger dan de officiële inflatiecijfers. Kijk maar hoeveel meer je moet betalen voor voedsel, gas, elektra, brandstof, alles met chips. Iedereen incl de bedrijven moeten dat en dat moet allemaal verwerkt worden in de prijzen. Het is wel begrijpelijk dat ze de prijzen moeten verhogen, wees blij dat het blijft bij die 4,7%. Om het dominoeffect beperkt te houden worden de officiële cijfers kunstmatig laag gehouden.
Met de inflatie ben ik het met jou eens. Maar in belgie is in het verleden al enkele keren een negatieve inflatie geweest (kredietcrisis, begin corona, ...). Ik heb toen nooit een prijs verlaging gezien van Telenet.
Alles met chips? Die worden al 50 jaar steeds goedkoper. De CPU in je telefoon was 30 jaar geleden nog een supercomputer. Kijk, brandstof is nu momenteel een grote uitzondering, en dat werkt door in veel producten. Daar is weinig kunstmatigs aan.

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen mandje met uitgaves, en "inflatie" is voor een gemiddeld mandje. Niemand is precies gemiddeld. Als je onevenredig veel fossiele brandstof gebruikt, dan merkt je nu een hogere inflatie dan "officieel". Dat is niet kunstmatig, dat is statistiek. NMBS verhoogt de prijzen met 2.14%, dat is minder dan die 4.7%.
Serieus 50 jaar, 30 jaar? Daar hebben we het nu niet over. We hebben het over recent wat ons nu raakt. Als je denkt dat brandstof jou alleen raakt als je veel auto rijdt, heb je het goed mis. Alles wat jij koopt gaat minimaal op een vrachtwagen naast ander vervoer. Alles wat jij koopt moet je het duurdere vervoer betalen over de hele keten, het raakt niet alleen de last mile. Het kunstmatige is dat ze de cijfers lager houden dan het is. Als ik op school statistiek zou berekenen zoals hun dat doen kreeg ik 100% onvoldoende.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee