Prijsverhogingen van providers lijken weinig met inflatie te maken te hebben

De avonden worden langer, de nachten worden korter en de prijs van je internetabonnement verandert weer. De jaarlijkse ronde prijsaanpassingen van providers van vast internet is weer geweest, dus is het tijd om de balans op te maken.

Om een goed beeld te geven van wat er gebeurt op de markt, vergelijken we deze keer de prijsverhogingen van Nederlandse én Belgische providers. Ook vergelijken we de prijzen met de inflatie; het gaat immers officieel elk jaar om inflatiecorrectie. Je kunt dit artikel zien als een vervolg op het verhaal over prijsverhogingen van vorig jaar. Daarbij vergelijken we drie providers per land. In Nederland zijn dat KPN, Ziggo en T-Mobile, in België gaat het om Proximus, Telenet en Orange. Op die manier proberen we een beeld te schetsen van hoe de twee lage landen zich tot elkaar verhouden.

Kleine disclaimers

Eerst even een verschil: in Nederland loopt T-Mobile uit de pas. Dat verhoogde de prijzen in januari, voor de Russische inval in Oekraïne en nog voordat de inflatie nog hoger uitviel dan ze nu doet. Bovendien paste T-Mobile de abonnementen grondig aan, waardoor het een uitschieter is in alle grafieken. Daarnaast gelden de prijsverhogingen bij deze provider alleen voor nieuwe en niet voor bestaande klanten.

Bij Proximus speelt ook iets afwijkends. Het oude Internet Start gaat eruit en wordt Internet Essential. Start kostte 27,50 euro, terwijl Essential 25 euro per maand gaat kosten. Essential biedt 50Mbit/s down en heeft een datalimiet van 100GB. Start was 60Mbit/s bij hetzelfde datavolume. We hebben die abonnementen als vergelijkbare abonnementen meegenomen.

Alleen internet

Om te beginnen kijken we naar de wijzigingen van abonnementen met alleen internet. Daarbij hebben we ook snelheidswijzigingen meegenomen, hoewel die veelal ook gelden voor de pakketten met tv.

De snelheidsverhoging van T-Mobile vertroebelt het beeld; de provider ging van 50 naar 100Mbit/s bij het goedkoopste abonmement, terwijl het middelste abonnement van 100 naar 400Mbit/s ging. Het is goed om dat in het achterhoofd te houden, want de prijzen stegen daardoor ook flink. Wat voor de rest opvalt, is dat er niet veel grote snelheidswijzigingen zijn. Ziggo verhoogde de snelheden van zijn twee goedkoopste abonnementen.

Als je kijkt naar de prijzen, valt op dat die bij Ziggo en Proximus gemiddeld daalden. Dat komt door de selectie; het gaat om abonnementen met alleen internet. Ziggo heeft daar vier abonnementen voor. De twee goedkoopste stegen licht in prijs, het derde bleef gelijk en het snelste en duurste abonnement werd een paar euro goedkoper. Dat veroorzaakt de gemiddelde daling. Bij Proximus komt de daling door het goedkoopste abonnement, dat een lagere snelheid heeft dan zijn voorganger én 2,50 euro per maand goedkoper is.

KPN verhoogde de prijzen met gemiddeld 2,6 procent. Orange heeft alleen de prijzen van combinaties en mobiele abonnementen verhoogd; Home Internet bleef gelijk. Telenet kwam uit rond 4,7 procent. Bij dezelfde soort abonnementen komen Telenet en Proximus dus beide uit op grote prijswijzigingen.

De inflatie is natuurlijk niet in beide landen gelijk, dus voor het overzicht hebben we die cijfers erbij gepakt. Vanwege de grote wisselingen pakken we de inflatie uit de maand van de aankondiging. Een provider bepaalt de prijswijziging vermoedelijk niet als de inflatie bekend is, maar het is lastig om een ander objectief ijkpunt te pakken.

Telenet volgt aardig de inflatie. Proximus, KPN en Ziggo zitten daar fors onder, terwijl T-Mobile en Orange in dit rijtje de buitenbeentjes zijn. Claimen dat dit over alle providers heen een inflatiecorrectie is, is dus niet juist. Alleen Proximus en Telenet lijken daar helemaal rekening mee te houden.

Dan ook nog dit: wat zijn de verschillen in snelheid en prijs? Daarbij valt op dat je in België gemiddeld voor een internetabonnement meer betaalt, terwijl je minder snelheid krijgt. Dat zal veel Belgen bekend voorkomen, want de hoge prijzen en slechte voorwaarden zijn al langer onderwerp van gesprek. Sommige abonnementen hebben datavolumes, waarbij je dus een beperkte snelheid krijgt als je een bepaald aantal GB's hebt gebruikt. Dat is een constructie die in Nederland al heel lang niet meer bestaat.

Als je alles gaat omrekenen naar hoeveel een abonnement kost per Mbit/s down, kom je in Nederland uit rond 11 cent/Mbit/s, terwijl je in België op 19 cent/Mbit/s zit. Een fors verschil dus tussen de grootste providers van beide landen.

Pakketten met internet en tv

Om de situatie met tv erbij goed in beeld te krijgen, hebben we die berekeningen ook gemaakt. Dan ziet het er ineens iets anders uit: het is duidelijk dat daar de prijzen zich anders hebben ontwikkeld.

De prijzen van alle providers gaan omhoog, maar het percentage verschilt. Ziggo, KPN en Orange zijn relatief bescheiden, terwijl T-Mobile, Proximus en Telenet de grootste verhogingen noteren. Bij Orange komt de verhoging door de prijsverhoging van zijn tv-pakket.

Als je Nederland met België vergelijkt, is te zien dat de gemiddelde prijzen niet ver uit elkaar lopen. Voor een pakket met internet en tv is het gemiddelde in Nederland rond 63 euro en in België rond 66 euro. De snelheid loopt wel uiteen, maar ook daarbij valt het verschil relatief mee. Belgen komen gemiddeld bij het abonnement tot 300Mbit/s, Nederlanders tot 450Mbit/s.

Als je bij Ziggo of Orange zit, is het gunstiger om je tv-pakket te dumpen. Ook bij Proximus lijkt dat het geval, maar dat is een gevolg van de abonnementenstructuur. Er is geen tv-optie van Internet Essential, dat een prijsverlaging heeft ten opzichte van het oude Internet Start. De Flex-abonnementen met tv zijn juist fors in prijs gestegen.

De verklaringen rond prijsverhogingen

De diverse providers zeiden diverse dingen rond prijsverhogingen dit jaar. Ziggo kondigde zijn prijswijzigingen in mei aan en voert ze deze zomer door. Ziggo heeft de prijzen van zijn internetabonnementen dus verlaagd of weinig verhoogd, maar de samengestelde pakketten gaan wel fors omhoog, met gemiddeld 2,12 euro. Als redenen noemt de provider duurder wordende netwerkapparatuur en een 'enorme prijsstijging op het energieverbruik van het netwerk'. Die energie is natuurlijk ook weer veel duurder dan vorig jaar. Ziggo heeft de jaarlijkse inflatiecorrectie als optie opgenomen in de Algemene Voorwaarden, zodat het niet langer een reden kan zijn om op te zeggen.

KPN slaat ongeveer dezelfde toon aan. De prijswijziging dient om 'de kwaliteit van het netwerk te kunnen borgen in de toekomst'. De provider stelt dat het gebruik van het netwerk gigantisch is toegenomen, maar dat het 'ondanks dat' om een 'gematigde prijsverhoging' gaat. Ook zit er een extraatje bij voor abonnees, die toegang krijgen tot webopslagdienst KPN Cloud.

T-Mobile noemt geen reden voor de verhogingen van prijzen en snelheden. Wel klaagt het over de hoge huur van glasvezel bij KPN. "Wij zijn niet de eigenaar van het netwerk, maar wel vaak de hoofdhuurder. Helaas betalen we nu nog in grote delen van Nederland de eigenaar van dat netwerk aanzienlijk meer voor de huur dan wat wij onze klanten in rekening kunnen brengen", aldus de provider. T-Mobile is in de afgelopen jaren zuinig geweest met prijsverhogingen.

Glasvezel
Glasvezel

Proximus noemt dezelfde redenen als de Nederlandse providers. De verhoging is 'nodig vanwege de hoge inflatie en gestegen kosten van telecomapparatuur'. Proximus zegt dat klanten steeds meer gebruikmaken van hun internetverbinding en zegt daarom veel geld te investeren in zijn vaste en mobiele netwerken. Het dataverkeer op het vaste netwerk nam in de afgelopen twee jaar met 50 procent toe en voor het mobiele netwerk ging dat om een stijging van 73 procent, aldus de provider.

Telenet verwijst specifiek naar de inflatie en noemt die als hoofdoorzaak waarom de kosten voor het netwerk zijn gestegen en dus de abonnementsprijzen omhoog moeten. "We passen onze prijzen aan als gevolg van de hoge inflatie, die een impact heeft op onder andere de loonkosten en prijzen van energie en technologische apparatuur."

Orange noemt het woord inflatie niet, maar verwijst er wel naar. "De huidige economische situatie, die ons allen in ons dagelijks leven raakt, noodzaakt ons om de prijzen van enkele van onze mobiele en vaste diensten te verhogen." Dat gebeurt vanaf 1 juni.

Provider KPN Ziggo T-Mobile Proximus Telenet Orange
Aankondiging 2 mei 9 mei 24 januari 1 maart 28 april 5 april
Prijswijziging per 1 juli 1 juli 24 januari 1 mei 19 juni 1 juni
Gemiddelde wijziging -1,1 procent + 2,6 procent + 12,6 procent + 0,7 procent + 4,7 procent + 0 procent
Algemeen beeld Goedkopere abo's duurder Vooral pakketten duurder Veel duurder en sneller, niet voor bestaande klanten Goedkoopste abo goedkoper, rest duurder Alles 4,7 procent omhoog Vooral mobiele abo's en tv
Reden Kwaliteit netwerk borgen Hogere kosten Zegt T-Mobile niet Inflatie Inflatie Inflatie

Tot slot

Als je nagaat dat we zitten met recordinflatie, dan vallen de prijsstijgingen reuze mee. Aan de andere kant: de providers die in dit rijtje het laagst staan, hebben de prijzen voor combinatiepakketten met tv of mobiel wél forser verhoogd. Het is duidelijk: het komt uit de lengte of uit de breedte, maar er moet meer geld binnenkomen.

Uit ons eerdere overzicht bleek al dat de inflatie in Nederland in geen verhouding staat tot de prijswijzigingen van de afgelopen jaren. Dat is nu in optima forma te zien. De gemiddelde prijsstijging over alle abonnementen kwam uit op 3,2 procent, tegenover een inflatie van 5 tot 10 procent, afhankelijk van wanneer je in welk land kijkt. Dat betekent dat het mechanisme beide kanten op werkt. Toen de inflatie laag was, waren de prijsstijgingen relatief hoger. En nu de inflatie hoog is, zijn de prijsstijgingen over de hele linie juist lager.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

17-05-2022 • 06:00

48

Reacties (48)

48
46
36
2
0
7
Wijzig sortering
De vraag die je eigenlijk had moeten stellen is: zijn de prijsverhogingen nodig? Als je het financieel jaarverslag van VodafoneZiggo erbij pakt, zie je op pagina 27 dat het inkomen uit subscription (dat is het Ziggo deel van VodafoneZiggo) afgelopen jaar nauwelijks is veranderd. Mogelijk heeft dat te maken met een dalend aantal klanten dat gecompenseerd is door een hogere prijs. De verkoop van additionele services (dat zal denk ik video on demand zijn of hoe dat tegenwoordig ook heet) neemt wel toe, maar is redelijk insignificant vergeleken met de abonnementen.

Ga je naar pagina 46, dan zie je dat de totale omzet wel iets is gestegen (maar dat is met name vanuit het Vodafone deel). Wel is de operationele winst flink aan het toenemen, hoewel 6% operationele winst in 2021 nog altijd niet heel veel is. De toename komt voornamelijk uit herstructurering van kosten.

(De netto winst, in dit geval verlies, mag je even vergeten, omdat de grootste kostencomponent hierin rente is. Een deel van deze rente gaat echter naar de moederbedrijven Vodafone en Liberty Global. Dat is een stukje broekzak vestzak, maar wel belastingtechnisch op een gunstige manier)

Het lijkt er dus op dat de prijsstijging bij Ziggo (op dit moment) voornamelijk een compensatie is voor dalend aantal klanten.
Ziggo had vorig jaar de rechten voor Formule 1 in Nederland en dit was gratis voor Ziggo klanten.
Klanten van bijvoorbeeld KPN konden het Formule 1 pakket kopen en kregen dan de beelden van Ziggo.
Dit is dus een dubbel verlies voor Ziggo, klanten lopen weg naar goedkopere aanbieders omdat Formule 1 niet meer gratis is en andere providers nemen de Ziggo dienst niet meer af om door te geven.

Nu zijn de Formule 1 rechten van Viaplay en moeten klanten van alle Nederlandse providers betalen voor de extra Viaplay dienst.

Ondanks dat dit zorgt voor minder inkomsten (zowel minder abonnees als minder doorgifte) hoeft dit niet te betekenen dat ze minder winst maken want ze hebben natuurlijk ook de kosten voor de Formule 1 rechten niet meer.
Waarom is de gemiddelde internetsnelheid zo laag in België?
Het is een gevolg van ruimtelijke ordening. Er is vooral in Vlaanderen heel veel gebouwd langs steen- en gewestwegen, de bekende lintbebouwing. Hierdoor heb je op DSL al snel veel langere lijnen waardoor je minder snelheid over houdt. Glasvezel is voorlopig enkel nog beschikbaar in de steden en grotere plaatsen waardoor het buitengebied terug valt op een tragere DSL verbinding of dure kabel.

Het blijft echter een gemiddelde, de mensen met fiber in de stad trekken dit omhoog, de mensen midden in het bos met een 3Mbit/s DSL lijntje trekken dit weer omlaag dus het zegt niet heel erg veel over wat je in de praktijk op loactie x gaat halen.
Dank voor de verduidelijking
Vraag 2: Waarom zijn er soms data limieten in België?
Het was niet mijn intentie hierover te zeuren. Mijn excuses daarvoor. Ik wist dit gewoon nog niet.

(Al had ik het wellicht wel kunnen verwachten gezien België op andere infrastructurele onderdelen nogal achter loopt)
Dus de inflatie op het internet abonnement valt nog mee vergeleken met de overige inflatie.
Wat zeuren we nu?!
Als de kost van leven al stijgt vanwege inflatie en mensen moeilijker rondkomen, dan is een verhoging van je kosten voor internet en tv het laatste wat je nog daarbij wilt.

Tel alle kleine beetjes bij elkaar op. De mensen die moeite hebben om rond te komen hebben het hierdoor nog moeilijker. Dus die paar procentjes maken alsnog een groot verschil.
Ach ja daar hebben we ze weer de mensen die moeite hebben om rond te komen.

Alle prijsstijgingen verbieden want er zijn mensen die met weinig geld met rondkomen.

Hoe komen mensen er toch bij dat dat een soort hele logische redenatie is?

Of proberen ze gewoon over de rug van de minima ervoor te zorgen dat ze vooral zelf geen prijsstijgingen te verwerken krijgen...
Ik snap je punt, maar zie niet hoe dit aansluit op mijn antwoord? Heb ik aangegeven dat ik moeite heb met rondkomen? Of maak je hier een aanname? Ik roep ook niet om het verbieden van prijsstijgingen.
welvaart zal de komende jaren nog veel harder achteruit gaan, dit is pas het begin
Dat er geen inflatie op het internet abbonement kan bestaan. Dat is niet wat inflatie is, dat is niet hoe inflatie werkt. Dit zijn gewoon prijsverhogingen om de winst, en daarmee het dividend, van de aandeelhouders veilig te stellen.

Inflatie is niet meer dan het stijgen van de levensduurte waardoor in essentie je geld minder waard wordt, je kan vandaag met 1 euro minder kopen dan 1 jaar terug. Dat is inflatie.

Als je zegt "wij passen onze prijzen aan vanwege de inflatie" ben je dus gewoon een prijsverhoging aan het doorvoeren, niet eens voor de eigen gestegen kosten te dekken, want dan geef je dat op als reden voor de verhoging, maar gewoon omdat alle andere diensten en producten duurder worden. En dan zijn wijn als samenleving verbaasd dat de inflatie steeds hoger en hoger wordt.

Jaren terug, ik zat op de trein naar Brussel en naast mij een dame die voor Proximus werkte. Zij had haar werklaptop open en in grote letters had ze voor zichzelf een vraag neergeschreven die neerkwam op het volgende: hoe kunnen we de prijsverhoging verantwoorden naar de consument? Dat zegt toch genoeg. Het bestuur beslist om de prijzen met x% omhoog te gooien en, ik neem aan, marketing moet maar zien hoe ze het verkopen naar de consument. En dit jaar is blijkbaar inflatie het toverwoord.
Dat is bij elk bedrijf in elke sector zo. Bedrijven zijn geen liefdadigheidsinstellingen, zij zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk winst te maken met de producten die ze verkopen. Jij als consument probeert er ook alles aan te doen om zoveel mogelijk product/service te krijgen voor je geld, niemand geeft graag te veel uit.

En inderdaad, dit jaar wordt inflatie en chiptekorten gebruikt voor prijsverhogingen, andere jaren spreken ze over "verbeteringen aan het netwerk" zonder deze te specificeren, een aantrekkende economie etc. Alles kan gebruikt worden als flauw excuus voor slecht nieuws met als grootste grap de aswolk uit IJsland in 2010, die werd toen ook als excuus gebruikt voor alles dat economisch niet goed ging. Dat zal toch wel zo blijven.
Als je bij Ziggo of Orange zit, is het gunstiger om je tv-pakket te dumpen.
Ik vind dit wel een beetje heel erg kort door de bocht... Als ik m'n TV bij Ziggo dump, dan zou ik ergens anders een TV abonnement moeten nemen, aangezien wij nog erg veel reguliere TV kijken.
TV dumpen is ook niet voor iedereen een goede optie. Wellicht wel als je met NLZIET een alternatief
hebt voor de kanalen die je kijkt, maar zit daar bijvoorbeeld veel BBC bij, dan is het al een heel ander
verhaal. Dit is het geval bij mij, ik kijk nauwelijks nog analoge lineare tv, maar BBC nog wel. Toch nijg ik heel
erg, ook in het kader van kostenbesparing, over te gaan naar het goedkoopste internet-only abbonement.
En bij welke provider dat is, is me dan even om het even.

Hier ligt al glasvezel in de meterkast, zit nu bij ziggo, met het goedkoopste all-in-one, die wordt bijna
60 euro, iets te gortig voor wat ik er mee doe.

[Reactie gewijzigd door Ome Ernst op 22 juli 2024 14:31]

Waarom neem je niet Internet-Only van Ziggo? Kost €42,50.
Nu 75 Mb down, wordt in juli 100 Mb down. Je krijgt er ongevraagd ruim 50 tv-kanalen bij.
NPO 1, 2 en 3, VRT, Canvas, BBC 1, BBC 2 en de regionalen allemaal in HD. De commerciëlen in SD. Dus Internet-Only is geen internet-only. Ze leveren de gewone kabeltv-kanalen erbij. Dat is kennelijk nog steeds verplicht. Je gebruikt dan geen decoder of pincard. Gewoon de coax in de tv pluggen.
Dus Internet-Only is geen internet-only. Ze leveren de gewone kabeltv-kanalen erbij. Dat is kennelijk nog steeds verplicht. Je gebruikt dan geen decoder of pincard. Gewoon de coax in de tv pluggen.
Dit geldt natuurlijk alleen bij een TV met ingebouwde digitale ontvanger (DVB-C), aangezien analoog al uitgefaseerd is. Zo niet dan moet je alsnog een digitale decoder kopen (tip: marktplaats), al heb je dan geen smart card nodig om de "basis" kanalen te ontvangen.
Hier zit ik inderdaad aan te denken. Commerciëlen kijk ik nooit, op gisteren na, even VI gekeken, deed ik al een hele tijd niet meer, maar dat kan ook in SD. NPO 1, 2 en 3 en beide BBC kanalen, de rest is veel te incidenteel.
T-Mobilethuis, TV (met BBC kanalen), telefonie en 1000/1000 glas voor 53 euro met een mobiel abbo van mijzelf erbij voor de korting. Toegegeven de TV decoder en het beeld is een stuk minder dan wat Ziggo heeft te bieden maar nog steeds acceptabel. Daarentegen een veel hogere upload en lagere latency dan Ziggo. Wel gebruik maken van een andere DNS dan T-Mobile want die is niet al te best.
Dit is gigantische overkill voor mij. Ik neig meer naar de oplossing die @Inteljean01 aandraagt. Ik had dit zelf een tijdje geleden ook al gelezen, en is ook een goede besparing qua kosten. Met 50/20 red ik het ook nog wel, voorlopig zit de NAS zo vol dat ik de komende 5 jaar wel genoeg kan vermaken.

[Reactie gewijzigd door Ome Ernst op 22 juli 2024 14:31]

Vergeet niet te vermelden dat de lage prijs alleen geldt voor klanten die op het eigen netwerk van T-Mobile zijn aangesloten, zit je echter op het WBA netwerk van KPN nog aangelegd door Reggefiber betaal je per maand 15€ of meer per maand extra, voor exact het zelfde abonnement.
Lees je de vele klachten op het forum van T-Mobile komt het bij me over dat het WBA toch kwalitatief beter is dan het eigen netwerk van T-Mobile, ook het oude tv platform dat werd (word) gebruikt is vele malen beter dan het "nieuwe" platform, dit heeft vooral te maken met de gebruikte techniek bij het nieuwe platform gebruikt men een techniek die alleen geschikt is voor kleine apparaten zoals smartphone's of tablets.
Tja als je veel tv kijkt geld het dus niet. Zelf kijk ik al jaren geen normale tv, dus zodra ziggo de optie had om het te ditchen heb ik dit meteen gedaan. scheelt toch weer behoorlijk op een jaar tijd.
alle beetjes helpen idd, als je dit met op vele vlakken doet zie je het effect extra goed 👍
De providers vragen wat de markt kan dragen.
Inflatie is het modewoord om het verteerbaar te maken voor Jan Modaal.

Specifiek voor de Belgische situatie is het onbegrijpelijk dat de staat, hoofdaandeelhouder van Proximus, het niet aandurft om een prijzenoorlog te starten.
Wat is het nut van een meerderheidsparticipatie wanneer je je macht niet gebruikt. Gebruik Proximus als overheidsbedrijf om de Belgische prijzen op (of onder) het Europese gemiddelde te krijgen.
Telenet zal wel volgen.

Voor elke 1€ aan overwinst die de staat minder krijgt gaan de Belgen 4€ koopkracht terugwinnen.
Gezien telecom bovendien weinig elastisch is gaat dit voordeel extra hard doorwegen bij de middenklasse.
In dit artikel worden enkel de grote spelers genoemd, een budgetaanbieder als Scarlet (welke onderdeel is van Proximus) biedt een triple-play pakket aan voor 40 euro per maand alleen wil het grote publiek er blijkbaar niet altijd aan. Er valt in België heus wel wat te besparen als je eens goed rond kijkt.
Scarlet staat wel een beetje bekend om zijn slechte service in België.

Desalniettemin, het zou een fantastisch idee zijn om Proximus de prijzen van Scarlet te laten hanteren.
Het ligt eraan welke service je nodig hebt, het blijft immers een budget aanbieder. Als de modem bij jou online is en je regelt gewoon zelf je binnen netwerk is er met Scarlet niets mis, verwacht alleen niet de service van een grote aanbieder als Proximus/Telenet, daar is de prijs ook naar. Ook kun je bv bij EDPnet kijken, tv via TV Vlaanderen (schotel, antenne of app) etc of gewoon helemaal geen tv meer wat ook steeds meer mensen doen. Er is best veel mogelijk als je wil besparen :) .
Ik heb het gevoel dat we naast elkaar praten. Ik begrijp dat mensen zelf inspanningen kunnen doen om hun (telecom)facturen te verlagen. Daar gaat het mij niet om.

Waar het mij om gaat is dat de overheid een meerderheidsbelang in Proximus aanhoudt en dat de macht die daarbij hoort niet ingezet wordt om de Belgen een betere prijs/kwaliteit voor hun telecom te geven.
Nochtans kan dit een echte hefboom zijn. Bij een prijzenslag op de Belgische telecommarkt gaat de overheid als aandeelhouder inderdaad wat minder winst boeken. De private spelers Telenet en Orange ook. De koopkracht van alle Belgen gaat echter stijgen. Het voordeel voor de burger (lagere prijzen) is dan veel groter dan het nadeel (staat die minder verdient aan haar participatie in Proximus). Het nadeel zit vnl. bij de andere aandeelhouders van onze telecombedrijven. So be it.

Net nu alle prijzen de pan uit swingen, de middenklasse onder druk staat en de inflatie (door de automatische loonindexatie in België) onze competitiviteit bedreigt: een ideaal moment om Proximus te gebruiken.
Maar het mooie is dat de snelheden dus verhoogd worden. Misschien is het een afwijkende gedachte, maar ik had ooit 50Mb bij ziggo. Dat werd 70 en nu 100. Het abonnement daaronder is gegroeid van 25 naar 50. Daar ben ik nu dus naar overgestapt. Tevens TV opgezegd, we kijken toch bijna alleen via de apps. Wat als consument maakt dat ik dit jaar minder uitgeef aan dit abonnement dan voorheen. Goed, dat truukje kan ik nu niet meer uithalen.

Ik had geen 100 nodig en heb dat nog steeds niet. Wij werken met twee mensen thuis, videobellen, streamen en gamen en dat gaat ook uitstekend met 50Mbit hoor. Enige wanneer ik wat geduld moet hebben is wanneer ik een nieuwe game download. Maar hè, duurt dan ongeveer even lang als vroeger een mp3 tje met met mijn 28k modem…
Je kan inderdaad naar ziggo basic, maar dat wordt standaard niet overal aangeboden en is in combinatie met tv slechts enkele euro’s goedkoper.
Ik vind het nogal raar om de prijs-stijging van het internet-abonnement te vergelijken met de gemiddelde inflatie van een 'boodschappen-mandje' (dat door het CBS wordt gerapporteerd).

Het overgrote deel van de door het CBS gerapporteerde inflatie komt uit de energiekosten. Het is niet zo dat 'alles' over de linie 10% duurder is geworden in Nederland.

De samenstelling van dat mandje kun je vinden op https://www.cbs.nl/nl-nl/...-cpi-in-2021?onepage=true

Doordat in sommige gevallen de energiekosten met 150-200% zijn gestegen komt de gemelde inflatie zoveel hoger uit.

[Reactie gewijzigd door joker1977 op 22 juli 2024 14:31]

Energie zou wel goed zijn voor ongeveer 10 tot 15% van de kosten van een telecom provider.
Inflatie 2,7 procent in 2021

https://www.cbs.nl/nl-nl/...latie-2-7-procent-in-2021

De inflatie waar je nu wat over hoort maand op maand komt waarschijnlijk volgend jaar pas terug.
Deels met je eens, d.w.z. je zou kunnen beargumenteren dat de huidige prijs-stijging deels gebruikt wordt om de gestegen kosten van jan - april en de eventueel te verwachten gestegen kosten te compenseren.

Echter, ik meld expliciet de 10% omdat dat ook in het artikel wordt gedaan. Dat vind ik het rare, om maar zo zonder verdere uitleg het CBS-inflatiepercentage te gebruiken, terwijl het onzinnig is om een individuele component uit het standaard boodschappen-mandje te vergelijken met de gemiddelde inflatie.
Wat een magere vergelijking voor een premium artikel. Ik had op zijn minst een meerjaars overzicht met splitsing in snelheidsklasse verwacht. Het interessante is namelijk dat een goedkoop en een snel abonnement twee verschillende dingen zijn. Een abbo voor 25 euro (wss 35 euro met tv) kan ik bij ziggo alleen van dromen. En dat is momenteel helaas nog de enige keus, wetende dat het glas van KPN dat in de verrekijker zit ook geen goedkoop abonnement biedt.

[Reactie gewijzigd door rko4u op 22 juli 2024 14:31]

De prijswijziging dient om 'de kwaliteit van het netwerk te kunnen borgen in de toekomst'
Dit is weer echt een typisch bullshit argument waar incapabele marketeers het op gooien wanneer ze in een technische branche een prijsverhoging moeten aankondigen waar ze geen goed verhaal bij kunnen vertellen.

Je kan dat echt voor bijna alles gebruiken 'De prijswijziging dient om de kwaliteit van <insert productdescription> te kunnen borgen in de toekomst'

Nou, vertel mij dan maar eens wat jullie gaan doen om die kwaliteit te borgen, waarom dat nodig is (stond het netwerk op instorten?) en wat ik als klant daarvan ga merken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.