Amerikaanse providers verlagen prijzen of verhogen snelheid voor lage inkomens

Veel Amerikaanse providers verlagen de prijzen of verhogen de downloadsnelheid van goedkopere internetabonnementen op aandringen van de regering van president Joe Biden. Dat gebeurt voor klanten die onder of vlak boven de armoedegrens leven.

Het verlagen van prijzen en verhogen van snelheden gebeurt als onderdeel van het Affordable Connectivity Program, zegt het Witte Huis. Dat programma bestond al en is erop gericht om mensen die maximaal 200 procent verdienen van het inkomen dat geldt als armoedegrens, te voorzien van snel internet. Volgens het programma is er sprake van snel internet bij een downloadsnelheid van 100Mbit/s of meer.

Provider Verizon heeft bijvoorbeeld de prijs van een abonnement met 200Mbit/s down van ongeveer 40 dollar per maand verlaagd tot 30 dollar per maand. Provider Spectrum heeft de downloadsnelheid van zijn 30 dollar per maand kostende abonnement verdubbeld van 50 naar 100Mbit/s.

Onder het programma kunnen mensen die aan de voorwaarden voldoen, tot 30 dollar per maand korting krijgen op hun internetabonnement. Voor inwoners van reservaten gaat het om maximaal 75 dollar per maand. De korting zou kunnen gelden voor 48 miljoen Amerikanen, ongeveer 11,5 miljoen huishoudens hadden zich al aangemeld voor het programma.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-05-2022 • 13:42

177 Linkedin

Reacties (177)

177
170
80
10
0
59
Wijzig sortering
In Amerika is er iets anders aan de hand ten opzichte van Nederland. Veel plekken hebben daar ook geen toegang tot het internet, omdat er gewoon geen infrastructuur is. Die mensen betalen heel erg veel meer om toch internet te krijgen, maar dat zijn al vaak wat armere mensen en die hebben het daarom moeilijk om aan goedkoop internet te komen.

Dit filmpje legt het goed uit: https://www.youtube.com/watch?v=n54-eEvoMpg
Dat geldt toch voor landelijke gebieden in veel landen? Zelfs in Nederland zijn er nog genoeg plekken waar ze het met 4mbit/s ADSL en een schotelantenne moeten doen. Gelukkig is er dan nog vaak coax maar als dat er niet ligt en er zijn geen plannen voor fiber dan sta je er mee. Dit soort gebieden zijn ook de doelgroep voor Starlink oa en ja, dat is een stuk duurder.
Veel buitengebieden hebben een buitengebied regeling voor 4G zonder dat je daar extra voor hoeft te betalen.

Het grote nadeel (in geval van KPN) dat de 4G modules geen UDP ondersteunen. Dus streamen gaat al niet meer via 4G.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 9 mei 2022 16:32]

KPN speelt wel een beetje een naar spelletje. 4G Buitengebied is er alleen als DLS niet beschikbaar is. Laat nou bij mijn schoonouders technisch gezien ADSL beschikbaar zijn maar zoooo traag dat het echt de moeite niet was. Maar daardoor kwamen ze niet in aanmerking voor 4G Buitengebied. Ziggo was de enige optie destijds. Sinds een paar maanden hebben ze Caiway en dat scheelt geld en snelheid zeg!
Dit is niet waar. Ik ben zelf KPN monteur en op veel plekken in het westland worden er 4G modems geleverd als aanvulling op een langzaam ADSL lijntje. Deze heb je namelijk nodig wil je überhaupt de 4G kunnen gebruiken. Je kan zonder de ADSL ook geen TV kijken omdat zoals ik al zei, de 4G modems geen UDP ondersteunen, en dan val je al snel buiten de boot qua TV, zeker als het om een max 500Kbps gemoduleerde ADSL is van 8 kilometer naar de centrale. Genoeg aangestuurd hiervoor terwijl wij er vrij weinig aan kunnen doen, alleen interne bekabeling verminderen, al gaat dat met de 8km niet veel helpen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 9 mei 2022 17:51]

Wonderlijk, ik heb er best een tijd met de klantenservice over zitten bakkeleien. Wel fijn dat ze onze VDSL thuis dan wel weer voor nop konden omzetten naar een snellere verbinding... maar ze konden echt niets betekenen voor mijn schoonouders. Het advies vanuit KPN was dan ook om maar contact op te nemen met Ziggo, want dat was destijds het enige alternatief.
Nu moet ik zeggen dat de 4G (en 5G) dekking bij mijn schoonouders ook behoorlijk afwezig is. Wellicht speelde dat ook mee.
Alleen geldt dat dan weer niet in steden. Ik had tot voor kort hier een koperlijntje met 10 mbps down en 1 up, en dat midden in een toch wel middelgrote stad. Ik kwam dus niet in aanmerking voor KPN's regeling. Gelukkig heb ik sinds kort glasvezel gekregen, maar toch.
Geen UDP? Wat wonderlijk. Hoe krijgt je modem een IP adres? Gaat dat niet over UDP?

Of is het omdat er Carier Grade NAT gebruikt wordt en je geen publiek IP adres krijgt?

Hoe dan ook kun je waarschijnlijk gewoon met een VPN alsnog streams kijken.

[Reactie gewijzigd door casberrypi op 9 mei 2022 21:21]

Wellicht via een ander VLAN?
Het klopt dat je dat hier (in mindere mate) ook hebt. Hier speelt dan wellicht minder dat gigantische afstanden overbrugt moeten worden, hier is alles zo volgepropt dat het een gigantische klus is om ergens glasvezel te leggen. Over een stukje van pakweg 5 kilometer hebben ze hier 2 jaar gedaan! Boeren, Rijkswaterstaat, Provincie, Waterschap, Netbeheerder... iedereen, maar dan ook werkelijk iedereen had wel iets te zeuren.
Ga landelijk Frankrijk of Duitsland maar eens in.
Succes om een verbinding (vast of mobiel) te krijgen die sneller is dan ADSL...
Ik heb Semifamilie in de Eifel, Rheinland-Pfalz, die wonen in een dorpje van 200 inwoners. De internet daar is echt bedroevend met max 8mbit VDSL(ze verkopen het als VDSL maar de snelheid is er niet naar :'D) van de enige provider beschikbaar daar.

Sinds mijn laatste bezoek had ik opeens 5G van Vodafone daar, en nog eens standalone 5g ook. Speedtestje liet 800mbit zien. Ik ga ze nog eens een keertje attenderen op 5g voor thuis aanbieders
Vergeet niet dat andere landen hotspots kunnen blokkeren omdat ze andere regels hebben.

Bijvoorbeeld:
In Italië is DPI gewoon legaal, en daarmee kijken ze of je je netwerk hotspot naar andere telefoons. Ik had daar een simmetje gekocht voor het hele EU roaming verhaal, elke keer als ik hotspot aanzette, kreeg ik een SMSje dat dit niet in mijn bundel zat en dus werd geblokkeerd.

Geen idee hoe dat tegenwoordig is daar, en hoe dat zit in Frankrijk, maar misschien handig om uit te zoeken voor je een duur Frans 5G unlimited abbo neemt.
Ik heb al diverse verhalen gelezen van gigabit glas op het Franse platteland, ook van Tweakers alhier.
Dus die achterstand lijkt toch wel mee te vallen. Maar ook gebieden zonder zal je natuurlijk voorlopig nog wel hebben.
Blijven natuurlijk n=1 verhalen, maar ja familie op Franse platteland is paar jaar geleden van 2mbit/s ADSL (bij goed weer, anders ging het nog weleens lager), naar glasvezel gegaan.

En natuurlijk zullen er nog heel veel zijn zonder, maar het is iig wel iets waar ze mee bezig zijn.
Ze zijn er zeker mee bezig, maar de regio waar wij geregeld zijn daar heb je in de dorpen mobiel prima bereik. Daar ligt sinds 2 jaar (dacht ik) op de meeste plekken ook glas.

Ga je echter het dorp uit en je bent niet op een hoofdweg, dan heb je mobiel gewoon Edge.

Hetzelfde geldt voor Duitsland, daar heb je in de kleinere dorpen echt bijna niets.
2 jaar geleden nog hadden we in de herberg waar we verbleven met moeite Edge (net onder Neurenberg), alleen langs de hoofdweg en op het centrale plein was goed bereik.

We moeten echt heel gelukkig zijn met hoe goed het in Nederland geregeld is :)
Maar heb je meer dan edge nodig buiten de woongebieden? Als je aan het rijden bent kijk je geen netflix, je kijkt naar de livestream van je voorruit naar de serie "De weg".

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 10 mei 2022 08:47]

Er wonen ook geen mensen in de buitengebieden?
Je hebt je mobiel ook nooit nodig als je de bebouwde kom uit bent?
Zolang ik kan bellen of een berichte versturen is het genoeg buitenshuis imho. Niet iedereen is verslaafd aan die zwarte spiegel.
We hebben een huis in het platteland gebergte in Zuid-Frankrijk, daar hadden we 15 jaar geleden alleen nog maar een inbel verbinding beschikbaar gewoon met een 56k modem. Dat werd 8 jaar later pas ADSL en nu hebben we daar gewoon glasvezel. Het internet infrastructuur is in Frankrijk echt wel flink verbeterd in de afgelopen jaren.

[Reactie gewijzigd door Armada651 op 9 mei 2022 16:01]

Wat is je limiet.

Frankrijk rapporteerde dat 100% van de huishoudens een vaste verbinding van minstens 30 Mbps down kon krijgen. (per https://digital-strategy....band-coverage-europe-2020).

Inderdaad is dat doorgaans dan via koper, maar dat is een snelheid waarmee je in principe niks van het moderne internet hoeft te missen. Hooguit zit je soms wat langer op een grote download of update te wachten.

Overigens uit diezelfde statistieken: 1 op de 4 'plattelands'-huishoudens (ik weet hun definitie niet) in de EU27 had mogelijkheid tot glasvezel (FTTP) in 2020. Daar is een spectaculaire groei in te zien.

De enige echte 'achterblijvertjes' met breedband-beschikbaarheid zijn Polen, Litouwen en Roemenie. (Overigens weet ik dan weer dat voor in ieder geval Roemenie dat zeker niet voor de steden geldt. En de ervaring van batjes in 'Amerikaanse providers verlagen prijzen of verhogen snelheid voor lage inkomens' is blijkbaar vergelijkbaar)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 9 mei 2022 16:44]

Interessant dat dit zo erg geworden is. Het gas netwerk is in een paar jaar tijd uit de grond gestampt door bedrijven uit Texas.
Heb je hier ook, ook hier heb je voldoende plekken waar je wel internet hebt.. maar feitelijk vast zit aan 1 aanbieder.
Ik zit bijvoorbeeld vast aan Ziggo.. kan geen gebruik maken van een andere provider... dus zit zonder dat ik het wil vast aan Ziggo.
Vele reacties gaan enkel over het geld. Beste mensen: er is meer dan dat. De bedoeling van de VS is dat iedereen een betaalbare toegang heeft tot internet. Het wordt dus gezien als een esentiële levensbehoefte. Heeft iets met visie op de maatschappij te maken. In Nederland kennen zo'n regeling niet. Interessant zou zijn om te weten hoeveel mensen met lagere inkomens in Nederland geen snel genoeg internet hebben t.o.v. de rest van de medeburgers.
De gemiddelde gebruiker kent alleen facebook als het hele internet. Dus of nu de complotten sneller laden of niet, wat maakt dat uit?
Het is inderdaad een hele goede ontwikkeling! Als iets als essentieels gezien wordt dan is het juist goed dat je een overheid hebt die er dan ook alles aan doet om het voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken. :)
Ja voor een 'ontwikkeld' land als de US is internet er maar brak te noemen. Wat dat betreft hebben we het in de EU het een stuk beter voor elkaar. Of nou ja, vooral in NL. Blijft een dingetje, fatsoenlijk internet.
In de EU? Probeer eens mobiel data te regelen in landelijk Duitsland, of op een afgelegen stuk van de Ardennen. Feit is dat Nederland een groot voordeel heeft met het vlakke polderland en ruimtelijke ordening. In veel andere landen zijn gebieden buiten de steden een veel grotere uitdaging om er een fatsoenlijke verbinding aan te leggen. Dat heeft niets te maken met VS, EU of welk ander "ontwikkeld" land dan ook.
Ik heb in de Ardennen nog nooit verbindingsproblemen gehad of traag internet, komende van iemand die daar elk weekend tegenwoordig is.
Fatsoenlijk internet is ook echt relatief. Heb 1gib/s up/down en dacht dat het snel was. Op Discord had ik met wat Japaners een discussie over en 2,5 Gib/s in die groep is blijkbaar de norm :o
Ik denk dat dat niet zoveel uitmaakt eerlijk gezegd. Wat kan je meer met 2.5 Gb/s dat je niet met 1 Gb/s kan? Zeker voor lagere inkomens gaat dat weinig uitmaken en zelfs als dat wel het geval is: 2.5 Gb/s network equipment is nogal duur (hoewel je tegenwoordig tenminste een passieve switch kan kopen voor een relatief normaal bedrag).
Het valt mij vooral op dat het een standaard begint te worden onder bepaalde internetgebruikers.
Deze snelheden en lage latency brengen opties die z'n 3 tot 5 jaar geleden domweg niet denkbaar waren.
Maar natuurlijk met de huidige gangbare toepassingen is het bijna altijd overkill.
Ik trek mijn 1 gb lijntje eigenlijk nooit vol, waarom zou ik extern 2,5 gbit willen? Intern wel, maar das te duur.
En dan kijk je naar een half derdewereld land als Roemenië en dan besef je dat we als Nederland eigenlijk best wel achterlopen op internetgebied. Hier heb je in bijna elk gat wel een "hulp voor Roemenië"-achtige kringloop. Ondertussen krijg je daar 1gbit glasvezel bij een pakje boter.
Dit benadrukt maar weer wat een arm (failliet)land het is. Maar liefst 48 miljoen Amerikanen verdienen dus maximaal 2x de armoedegrens. Bizar.
Ja, wij doen het veel beter.
In 2020 leefden ruim 900.000 mensen in een huishouden onder de lage-inkomensgrens, van wie 376.000 al ten minste vier jaar achtereen.
https://www.armoedefonds.nl/armoede-in-nederland
Je hebt het over 15% (VS) vs 5% (NL) en dan is het ook maar even de vraag of armoede in de VS hetzelfde is als lage inkomen in Nederland.
Armoedegrens is verschillend per land omdat landen nu eenmaal niet 1:1 te vergelijken zijn qua zowel inkomen als uitgaven, maar je kan er zeker van uitgaan dat armoede hier en armoede daar gewoon hetzelfde is voor de mensen die ermee moeten leven.
In Nederland is de armoedegrens ~2 jaar geleden ook bijgesteld waardoor we ineens een paar procent minder armoede hadden.

In de VS is het heel afhankelijk per staat of zelfs county hoe erg armoede daar is.

In Illinois heb je bv gratis huisvesting en voedselbonnen. Er is een potje voor de zorg. Daar wordt er in verhouding heel goed voor gezorgd dat heel veel kosten bij mensen in armoede weggehaald worden.

Hier hebben we toeslagen, waardoor mensen in armoede wel de uitgaves hebben en daarbij het risico lopen door de belastingdienst op de vingers getikt te worden. Ook is het heel kut als je net boven de toeslagengrens leeft, niets heb weten te sparen en dan werkloos wordt... Dan wordt er naar je inkomen van het vorig jaar gekeken en ga je een heel moeilijk jaar tegemoet. Het jaar daarop krijg je dan wel aanspraak op toeslagen, maar als je dat jaar dan weer te veel verdient, moet je het weer terug betalen.

We kijken altijd wel neer op de VS hoe dat een derde wereld land is, maar in veel staten is het een heel stuk beter geregeld dan die bureaucratische onzin hier.
In Illinois heb je bv gratis huisvesting en voedselbonnen. Er is een potje voor de zorg.
Ook in andere staten heb je vergelijkbare regelingen. In bijvoorbeeld North Carolina en een paar andere staten heb je uitkeringen en worden er goedkope huizen uit de grond gestampt voor mensen met een uitkering.
En qua zorg ook: in elk geval in de staten New York, New Jersey en Washington zijn er diverse ziekenhuizen die ook zo'n potje hebben zoals in Illinois. Goed, daarmee is niet alle zorg gedekt, maar in ieder geval wel de duurste zorg (de ziekenhuizen). En in diverse staten heb je ook nog zogeheten ‘free clinics’, waar onder meer artsen en tandartsen (part-time) vrijwillig werken. De wachttijden zijn wel wat langer, maar het is tenminste beter dan niks.
Mwoa, in het ene land leven bizar veel mensen op straat in het andere bijna niet. Dus natuurlijk zijn er verschillen in wat je daar verdient en uitgeeft, maar het resultaat is prima te vergelijken. Dat het er hier niet beter op wordt is ook duidelijk, maar nadat ik de afgelopen tijd in verschillende landen heb gewoond, is het hier nog steeds super relaxed.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 9 mei 2022 15:16]

Is het echt zo moeilijk om te accepteren dat er ook in Nederland een onderklasse is voor wie Nederland geen supergaaf land is? Of is dat te confronterend?
Ehh, wauw. Ik denk dat jij je stroman wel in de fik mag steken.
Doen we het toch nog altijd 3 keer zo goed als de VS....

48M / 329.5M = 15%
0.9M / 17.44M = 5%
Wellicht zijn jij en @Caelorum vergeten dat die 48 miljoen 200% de armoedegrens is.
Dus we vergelijken 2x armoedegrens VS met de lage-inkomensgrens in NL...

Geen idee hoe groot dat verschil is


Edit:
https://www.indexmundi.com/map/?v=69&l=nl
Deze site geeft een vergelijking tussen landen, VS komt uit op 15%, NL op 9%

[Reactie gewijzigd door Mouze88 op 9 mei 2022 14:46]

Dan doen we het inderdaad iets beter dan de VS, maar 15/9 is wel een minder groot verschil dan 15/5. Bovendien loopt de armoede hier ook nog op, gezien de hoge inflatie, energieprijzen en dergelijke.
ahja, je hebt gelijk :)
Armoede is best een relatief begrip.

Het is goed mogelijk dat je in Nederland werkt, met een prima opleiding en inkomen, maar in de verste verte niet in staat bent om een eigen huis te kopen.

Ik ken 20-ers en 30-ers opgegroeid in de randstad die nu noodgedwongen uitwijken naar Gelderland en Limburg. Ze zullen het daar vast prima naar hun zin hebben, waarschijnlijk met meer ruimte, maar het was niet hun eerste keuze.
Weet niet of je het weet maar in NL verdiend de gemiddelde werknemer echt niet veel meer als 2x het bedrag dat iemand krijgt die helemaal NIETS doet en zijn/haar hand ophoud.
Daarbij ben je als werkende dan verstoten van allerlei toeslagen, subsidies, kwijtscheldingen en moet je dus voor vrijwel alles betalen.

Dit jaar gaan velen de extreme gasprijs echt merken en het rijden in een voertuig is al sinds jaar en dag niet te betalen.
En je praat over failliet ???
Wij hebben zeker problemen maar dat is niet te vergelijken met in een tentje in de bosjes te moeten bivakkeren omdat er 1x per jaar een optocht van betaalbare doktoren langskomt die eindelijk naar je al 9 maanden rottende tand kunnen kijken.
Klopt helemaal, maar hier slaan we ook door.
De gasprijzen alleen al gaan zorgen voor mensen die straks op straat worden gezet.
Alternatieven zoals warmtepompen(hybride) en dergelijke zijn absoluut geen opties voor de mensen met een lager inkomen, bovendien wonen die doorgaans niet in moderne huizen die optimaal zijn voor dergelijke technieken.
En dan praat ik alleen over het warmhouden van een woning.
Laten we het niet hebben over een woning voor de starters, onze kinderen, etc. Onmogelijk tegenwoordig want milieuplannen zorgen er straks voor dat mensen ook maar buiten moeten slapen.
Studenten op kamers worden uitgebuit met idiote huurprijzen en straks is het studeren alleen nog maar voor de mensen met rijke ouders of die toevallig in de buurt van hun HS/Uni wonen.

Ieder land heeft wat, en de VS is zeker niet geweldig maar NL heeft ook zijn issues.
Momenteel is de hoofdvluchthaven van NL eentje die in een 3e wereldland niet zou misstaan.

Hoe zat het met mensen die Zonnepanelen plaatsen in bepaalde regio's en te horen krijgen dat niet terug kunnen leveren want het Net kan het niet aan. Kortom, daar gaat je salderen. Sommige staan zelfs uit want je moet het wel kwijt kunnen en een opslagsysteem is voor de meesten onbetaalbaar en verre van rendabel.
Volledig off-topic maar wil toch even reageren:

Ik ben het volledig eens met zowel jouw eerste en ook deze laatste reactie. Ik volg lange tijd diverse financiële blogs en deel absoluut jouw zorgen. Daarnaast deel ik je mening dat het fiscale stelsel in Nederland te veel werken straft en part-time of niet werken beloond.

Echter zijn de armoedegrens en een minimum inkomen verschillende zaken. Daarbij heb ik het nu even niet over de toekomstige financiële ontwikkelingen en de effecten daarvan op de lage, midden en ook hoge inkomens. Mijn punt is dat er dus ook zonder verdere inflatie 48 miljoen Amerikanen rond die armoedegrens zitten.

Met failliet bedoel ik inderdaad dat de VS technisch failliet zijn. Zij hebben op dit moment een schuld van zo’n 165k per werkzame inwoner. In NL is dat ongeveer 44k.
Minimumloon is natuurlijk pure, harde armoede. Ga jij maar eens kijken wat je per maand kunt doen als je 40 uur per week werkt voor een minimumloon. Dan kun je alleen vreten en dan houdt het op.

Ik durf te wedden dat iemand in de bijstand het beter heeft. En die heeft al een onmenselijk bestaan.

Ik verdien zelf boven modaal, maar voel alles wel hoor: tweedehands auto’s zijn twee keer zo duur geworden, benzine twee keer zo duur. Avondje terras met vrienden 50% erbij? Boodschappen plus 20%. Ik moet in Groningen helaas particulier huren vanwege relatiebreuk: 1030 euro per maand voor 29 vierkante meter, inclusief parkeerplek voor 1000 euro per jaar. Inschrijven sociale huur geen optie want ik verdien teveel en je moet ruim 10 jaar ingeschreven staan. In de dorpen eromheen is geen plek en de huur is er net zo idioot. In Oude Pekela wonen wil ik niet, ga liever dood. Ik weet van gezinnen die altijd variabele gaskosten hadden en nu richting de 900 euro per maand gaan alleen al aan gas.

Als ik het al zo voel dan wil ik niet weten hoe iemand in de bijstand of met minimumloon het heeft.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 9 mei 2022 17:06]

Dan weet je simpelweg biet hoe het in elkaar steekt. Iemand met een minimumloon heeft namelijk minimaal 4.5k per jaar meer als iemand in de bijstand/arbeidsongeschiktheidsuitkering. En dan hebben we het nog niet eens over de belasting teruggave.

Bijstand is maar 70% van het minimumloon en dus ook lager vakantiegeld geen belasting terugvragen en verder voor een groot deep dezelfde kosten. Maximale sociale huur is ook al opgetrokken van 710 naar boven de 730 euro daar waar zorgtoeslag gekapt wordt op hetzelfde niveau.

En kom niet met huur en zorgtoeslag want die krijg je ook nig gewoon met een minimumloon en naarmate je meer gaat verdienen word dat afgebouwd en pas tegen de 30k bruto krijg je niets meer en op dat punt heb je al 2x minimumloon.

En als je 900 euro aan gas gebruikt dan moet je gewoon je verwarming lager zetten en je wiet/orchideeën de deur uit doen. Dat is echt ronduit bizar tenzij je een villa met 10 kamers heb.

Je huur van 1030 is wel debiel en van mij mag dat ook vastgelegd worden aan een punten systeem zoals sociale huur +20% en geen cent meer.

Waarom je 1k betaalt voor een parkeerplaats is me echt een raadsel. Ik zou gewoon elders parkeren en een paar minuten lopen.

Mensen in de bijstand zouden maar wat graag een minimumloon hebben.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 9 mei 2022 17:37]

Die schuld boeit niet zo ... Het is een feit maar het doet verder niet ter zake want ook wij hebben schulden, al decennia lang, en het leven gaat gewoon door. Mischien wordt ooit die rekening geporesenteerd maar dat hoor ik al 4 decennia lang.

Ook in de VS hetzelfde verhaal. Ik kom er regelmatig maar ook daar gaat het leven door.
Ook daar drukte in malls en luxe goederen en eten verkopen als een malle, net zoals hier in NL.
De reden dat het in de VS nog doorgaat is vanwege de Petrodollar en de verplichting dat andere landen van hun dollars weer amerikaans schuldpapier opkopen. (Dankzij kissinger in 1973). Ook bij de NLse pensioenfondsen is een wettelijke verplichting om 40 of 50 (sorry weet ik niet meer zo snel uit mijn hoofd) procent in de amerikaanse obligaties te investeren. Door deze afspraken hoeven de VS zich vrijwel geen zorgen te maken over een begrotingstekort. Daarbij kunnen de VS dankzij de Petrodollar redelijk straffeloos bijdrukken. En dat zien we terug in de zeer sterk oplopende staatsschuld en in de gigantische hoeveelheden bijgedrukt geld. (In 2020 6 triljard!)

Daarin zitten nu twee problemen. 1 voor de houders van obligaties is inflatie killing en 2, de Petrodollar staat nu meer dan ooit op het spel maar die uitleg waag ik mij in dit topic verder even niet aan want we zijn al ernstig off-topic. }> maar zodra andere landen om wat voor reden dan ook (en die zijn er nu absoluut) van de petrodollar stappen of geen obligaties meer kopen hebben de VS een enorm probleem.

[Reactie gewijzigd door fendt op 9 mei 2022 14:59]

Ook bij de NLse pensioenfondsen is een wettelijke verplichting om 40 of 50 (sorry weet ik niet meer zo snel uit mijn hoofd) procent in de amerikaanse obligaties te investeren
Heb je hier een bron voor, Google geeft mij niet zo snel iets, en het lijkt mij echt broodje aap.

Edit: deze komt met hele andere getallen, en sowieso niks over wettelijke verplichtingen https://www.pensioenproin...ategieen-staatsobligaties

[Reactie gewijzigd door Sissors op 9 mei 2022 16:25]

Alternatieven zoals warmtepompen(hybride) en dergelijke zijn absoluut geen opties voor de mensen met een lager inkomen, bovendien wonen die doorgaans niet in moderne huizen die optimaal zijn voor dergelijke technieken.
En ook al zou het wel een modern huis zijn of een ouder huis wat gemoderniseerd is, dan nog heb je te maken met sociale huurwoningen. Áls je al een warmtepomp zou kunnen betalen, dan moet de verhuurder ook nog toestemming geven, en dat is niet altijd evident.
Ja precies, maar meestal is het financieel niet haalbaar want het is veel duurder dan men destijds deed voorkomen en de eerste warmtepompers hebben nu al spijt. Mensen die zich achteraf scheel betaalden aan electra omdat ze enorm veel verbruikten en lang niet het rendement opleverden.
Het is dan ook niet iets dat je dan even tijdelijk terug draait.
2x wat je krijgt als je niets doet is vergeleken met de VS heel veel.

Gewoon 1x wat je krijgt als je niets doet in NL is al veel en veel meer dan waar we hier hier over hebben.

Ik zeg niet dat je het hier niet slecht kan hebben, maar het is nog steeds prima in vergelijking met hoe je het daar kan hebben.
Je moet niet vergelijken, want je kijkt ook niet naar Afrika en dergelijke landen.
Of onze standaard vergelijken met die van andere rijke landen. Je krijgt scheve verhoudingen.

Je merkt het nu goed in NL dat extra werken nauwelijks zin heeft, je werkt dan namelijk voor de fiscus.
Zie daar een grondslag voor het probleem dat we nu inn NL hebben, personeel .....

Als het zou lonen dan zouden we al die vacatures niet hebben.
Welke van de 54 landen in Afrika bedoel je?
Choose your pick ....
Het basistarief is 37% en het toptarief is 49,50%, koste me een halve seconde op Google.. En dan hebben we het nog niet over alle achterlijke belastingvoordelen en aftrekkosten gehad. Dus sorry, maar dit is een populaire uitspraak die aantoonbaar onwaar is.
Ja Google, en dus 0 praktijk ervaring merk ik al.
Jij denkt dat dit het is maar dat is niet helemaal waar. Ik weet dat uit ervaring.

55.5% is ook iets dat voorkomt en nauwelijks eerlijk te noemen.
Zal je het googlen besparen:

https://www.sra.nl/nieuws...-van-mijn-eindejaarsbonus

Maar jouw reactie snap ik niet helemaal. Is het niet waar dat je dan voor de ficus werkt ?
Nee, je werkt alleen voor "de fiscus" als je bij de belastingdienst werkt. Dit is ook een populaire uitspraak, maar de fiscus is natuurlijk alleen een doorgeefluik naar de rijksoverheid. En die zorgt er daarmee voor dat alle overheidsdiensten blijven draaien. Soms niet ultra-efficient, maar je bent toch maar wat blij met de voorzieningen in NL toch?

Verder begrijp ik uit het artikel dat de 55.5 procent komt omdat je over een grens gaat waardoor je de 49.50 gaat betalen over een gedeelte en omdat er bepaalde aftrek er niet is, kom je op een hoger percentage tegenover de eindejaar vergoeding. Interessant, maar het algemene percentage komt dus nog steeds niet over de 50 procent heen.

50% van veel is nog steeds substantieel, en het komt allemaal bovenop wat je daarvoor al verdiende. Dus daarom vind ik de uitspraak "Je merkt het nu goed in NL dat extra werken nauwelijks zin heeft, je werkt dan namelijk voor de fiscus." niet correct.
Oh ja ? Dus alleen groot verdieners ?

Laatst nog een artikel in de krant. Het gaat verder dan belastingschijven want belasting in NL gaat samen met kortingen, subsidies en andere vormen van voordelen.
Een voorbeeld was van een alleenstaande moeder die 60% meer uren ging werken maar uiteindelijk 10% meer in de knip overhield door de belastingdruk maar ook door kortingen die elders verdwenen.

Het is dus wat meer dan simpel de belastingschijf erbij pakken. Het gaat om wat er onder de streep over blijft als andere zaken (door die extra uren) gekort worden.
En dit voorbeeld is absoluut geen groot verdiener.
Nou, beetje overdreven reactie wel. Hier de bedragen per hoeveelheid mensen in een huishouden:
# | Poverty | Poverty *2
1 | $25,760 | $51,520
2 | $38,840 | $77,680
3 | $43,920 | $87,840
4 | $53,000 | $106,000
5 | $62,080 | $124,160
6 | $71,160 | $142,320
7 | $80,240 | $160,480
8 | $89,320 | $178,640

Niet dat er geen arme mensen zijn, maar lijkt mij als je 2* 'poverty level' verdient je er best prima van kunt leven.

[Reactie gewijzigd door i7x op 9 mei 2022 14:23]

Die bedragen lijken voor Nederlandse begrippen wel hoog, maar vergeet niet dat je daar letterlijk alles van moet regelen. Het sociaal vangnet is daar (vanuit de overheid in ieder geval) stukken slechter. Laat staan dat je nog moet sparen voor een pensioen.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 9 mei 2022 14:35]

Ach ja, sommige dingen zijn wat minder gesubsidieerd, al heb je desondanks nog best veel programma's als deze maar ook medicaid, snap ('food stamps'), etc. En aan de andere kant betaal je met dit soort inkomens vaak weinig belasting (bijv. meer dan de helft van Amerikanen betaalt 0 federale inkomstenbelasting door afterkposten ed). Maar goed, wilde enkel aangeven dat ik de reactie nogal overdreven vond. Niet dat er geen problemen zijn in de VS verder.
Ach ja, sommige dingen zijn wat minder gesubsidieerd, al heb je desondanks nog best veel programma's als deze maar ook medicaid, snap ('food stamps'), etc.
Die programma's zijn bijzonder beperkt. Verdien je te veel voor die programma's en heb je een medisch ongeluk? In Nederland: standaard 385 EUR eigen risico voor het jaar, daarna ben je goed. In de VS?: "You are fucked". Daar komt ook nog eens bij dat mensen die het wellicht net kunnen betalen daar onderdoor aan gaan door het domino-effect.

En heb je insuline nodig in de VS? Lappen of sterven!

Om weer on-topic te komen:
Gezien het belang van een goede internetverbinding in de moderne tijd, lijkt mij dit niet meer dan logisch. In de VS is het wellicht nog belangrijker, door de grote afstanden die men soms moet reizen. In Nederland kan iemand zonder internetverbinding bijvoorbeeld de lokale bibliotheek bezoeken, wat de drempel verlaagt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 mei 2022 16:22]

De armoedegrens in Nederland ligt op 1090 euro voor alleenstaande, 1660 euro voor eenoudergezin met twee minderjarige kinderen, 1530 euro voor een paar en 2080 euro voor een paar met twee minderjarige kinderen. Iets meer dan één miljoen mensen leven in Nederland onder de armoedegrens
Volgens jouw norm is als alleenstaande €2180 netto verdienen gelijk aan een failliet. :X
Hoeveel mensen in Nederland onder de armoedegrens?
De armoede uit zich onder meer in (zeer) beperkte financiële middelen, sociale uitsluiting, gezondheidsproblematiek en beperkte toegang tot onderwijs. In 2020 leefden ruim 900.000 mensen in een huishouden onder de lage-inkomensgrens, van wie 376.000 al ten minste vier jaar achtereen.

[Reactie gewijzigd door cadsite op 9 mei 2022 14:25]

het begrip armoede zoals het in de meeste landen gehanteerd word, zowel in de VS als in Europa is zodanig dat zolang er inkomsten ongelijkheid bestaat, er armoede is.
Ik vind dit niet door de beugel kunnen, een prijsverlaging is prima maar die moet wel voor iedereen hetzelfde zijn. We gaan niet mensen die minder verdienen minder laten betalen voor een commerciële dienstverlener, en andere meer dat slaat nergens op. Dat heet discriminatie.

Als Biden dat zo graag wil moet hij maar subsidie geven maar niet een bedrijf verplichten \verschillende prijzen te hanteren.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 9 mei 2022 13:56]

Subsidie geven is, naar jouw redenering, toch ook discriminatie/ongelijkheid? Waarom dat dan wel toestaan?

Zelf vind ik dit een goed plan. Dit soort basisvoorzieningen zouden vaker inkomensafhankelijk moeten zijn en ik begrijp niet waarom de staat dit altijd zou moet bekostigen. In het geval van de VS al helemaal niet omdat daar de internet/telco-markt kapot is. Er is daar bijna geen keus en je betaald veel voor wat je krijgt.
Probleem met al die subsidies en kortingen is de inkomensval. Als je een inkomen hebt wat je net recht geeft op al die zaken dan is het vaak niet lonend om (meer) te gaan werken voor een klein beetje meer.
Dat is echt een aanname en dat zou ik wel onderbouwd willen zien. Heb je een bron? Want dan lijkt alsof je denkt dat iedereen die gebruik maakt van dit soort regelingen parttime werkt?
Onderbouwing is heel goed thuis in Nederland te vinden.

Iemand in de bijstand houd door toeslagen, subsidies en gemeenteregeling veelal meer per maand over dan iemand met minimumloon. Zo kan een loonsverhoging van 50 euro per maand er voor zorgen dat je 90 euro per maand aan huursubsidie kwijt raakt. Waardoor je er dus netto 40 euro op achteruit gaat.

Als je in de bijstand komt te zitten, is je starterspositie op de arbeidsmarkt 9/10 keer weer helemaal onderaan.

Zelf meegemaakt, tot aan netto 2000-2100 is het doorbijten. Elk beetje loon dat je er op vooruit gaat, betekend dat je links en rechts weer van alles moet inleveren. Om me heen genoeg mensen zien terugvallen en ergens hebben ze groot gelijk, waarom zou je 40 uur + reistijd per week je vrije tijd moeten opofferen om er niets op vooruit te gaan?

Je moet echt 5+ jaar vooruit gaan kijken en doelstellingen proberen te halen om wat te maken van je leven.

Bron: In dit geval ikzelf.
Ik heb jaren geleden daar rekening mee gehouden bij het vragen van een loonsverhoging. Had men mij toen 10eur meer gegeven "verloor" ik meer dan 100eur / maand ...
Oké, maar Mr.Freeze heeft het er over dat mensen daardoor niet meer willen werken. Jij hebt er rekening mee gehouden met je salarisverhoging, maar ik neem aan dat je inmiddels meer verdient?
Het is beter dan niet werken, maar het neemt wel wat vreugde weg als een loonsverhoging juist minder inkomen wil zeggen. En het is niet enkel "mijn" kant, mijn baas was toen ook zo van "zie, ik kan u opslag geven, maar dan kost dat mij 150eur meer en je krijgt netto niets extra"

Werkt niet echt motiverend, vind dat ze een springplank zouden moeten voorzien voor zo'n cross-over momenten. Dus ipv niets meer juist eerder een kleine boost maar dan stopt de bonus.
Ook ik zit in zo een situatie. Ik heb een wajong en ik werk er een klein beetje bij. Ik krijg 150 euro per maand netto. Het is al eens gebeurt dat ik door opslag van 20 euro netto 200 euro minder uitkering kreeg (weet niet precies meer maar ongeveer in deze richting was het wel). Dit was dus snel terug gedraaid en de baas heeft gelukkig die rekening van 600 euro (die ik terug moest betalen aan het UWV) op zich genomen omdat het hun fout was. Meer verdienen door opslag gaat niet en veel meer werken red ik niet. Dus ik zit eigenlijk vast op dit bedrag. Dit werkt zeker niet als motivatie. Dan zie je dat iedereen om je heen gewoon meer gaat verdienen en eindejaars uitkering krijgt en ik blijf op dezelfde plek. Zelfs stagiaires krijgen meer als ik. Al is dit ook niet helemaal eerlijke vergelijking aangezien ze wel meer uren werken. Maar toch voelt het soms dat ik dan minder waard ben als hun terwijl ik er al veel langer werk. Soms heb ik dus echt wel het gevoel dat ik dus gewoon beter niet kan werken en me de moeite die het me kost ook nog eens bespaar. Dus ja ik snap de stelling van niet meer (extra) en niet meer (stoppen of niet eens beginnen) zeker wel.
Versta niet waarom je een "0" krijgt want dit is gewoon harde realiteit.
Ken genoeg mensen die thuis bleven omdat gaan werken hen financieel pijn zou doen. De wereld op zijn kop.
Dat klopt helemaal, er zijn genoeg mensen die bewust minder werken of zelfs een salarisverhoging afslaan omdat ze anders toeslagen gaan missen, dat weegt niet op.
Nee subsidies komen vanuit de overheid, die toetst daar ook aan of je er recht op hebt en dat wordt betaald uit de overheids pot. Dat is heel wat anders dan commerciële bedrijven pushen. Je begrijpt dat dit ook ergens vandaan moet komen toch? De kans is heel groot dat andere klanten hiervoor gaan betalen.

Ik blijf dat pure discriminatie vinden, mja wat had je ook kunnen verwachten van democraten. Altijd grote bek over ongelijkheid en juist zelf er voor verantwoordelijk zijn.
Het is geen discriminatie natuurlijk, het is een keuze van bedrijven om mensen in de samenleving met minder middelen te helpen toegang tot internet te krijgen, zonder dat de overheid hier iets actief voor moet doen. Dit is er eentje uit het playbook van de republikeinen, niet de democraten. Dit laatste hadden er een wet en subsidie tegenaan gegooid, in plaats van vertrouwen op corporate responsibility en marktwerking. Overigens krijgen mensen met lage inkomens al subsidie voor internet. Deze prijsverlaging zorgt ervoor dat die subsidie dekkend wordt voor een 100Mbps verbinding.

De providers verdienen genoeg geld hier, dus ik vermoed dat dit wel enige discussie gaat veroorzaken over hun prijsmodel. Dat is alleen maar goed. Dat andere klanten meer betalen en dat klanten die minder betalen daarvan profiteren is al decennia zo. De reden dat jij goedkoop economy kan vliegen is dan iemand anders business vliegt, bijvoorbeeld. Daar is niets mis mee, maar bij internet ontbreekt die transparantie enigszins.
Het is wel discriminatie natuurlijk, hoe zou jij het vinden als je op basis van je huidskleur of je blauwe ogen meer moet betalen dan anderen? Toch niet zo fijn vermoed ik. En dat een bedrijf gaat bepalen of jij ergens recht op hebt is natuurlijk ook niet hun taak, dit hoort bij de overheid te liggen.

Dit is 100% bedacht door democraten dus probeer het niet op de republikeinen te framen.

En je voorbeeld mbt vliegen is ook flauwekul. Men bied 2 producten aan en iedereen kan kiezen, maar iedereen betaald hetzelfde voor het product wat ze gekozen hebben. KLM vraagt toch niet om jou loonstrookje om je vervolgens 20% korting aan te bieden.
Ik vind dit niet door de beugel kunnen,
Dat mag je vinden. Ik vind ook wel eens wat.
Dat heet discriminatie.
Euh nee. Het zijn commerciele bedrijven. Ze mogen rekenen wat ze willen
Hier kan je ook bv bijstand krijgen als dat nodig is. Niet iedereen krijgt het. Is dat dan ook discriminatie?
Als Biden dat zo graag wil moet hij maar subsidie geven maar niet een bedrijf verplichten \verschillende prijzen te hanteren.
Hij heeft er geen wet voor gemaakt, hij heeft het ze vriendelijk gevraagd. En een aantal besloten dat de vraag redelijk was en gingen er in mee.

Jij bepaalt niet wat er in Amerika gebeurt, Jij bepaalt niet wat Biden vraagt en Jij bepaalt niet of iemand er wel of niet naar luistert

[Reactie gewijzigd door Ortep op 9 mei 2022 14:03]

En jij bepaalt dat?
Nee, hij schrijft "Ik vind". Een mening geven mag iedereen.
Dat was de eerste regel. Daar gaf ik hem ook gelijk in.

Later schreef hij Biden MOET
Euh nee. Het zijn commerciele bedrijven. Ze mogen rekenen wat ze willen
Het woordenboek Van Dale omschrijft discriminatie als zijnde "ongeoorloofd onderscheid dat gemaakt wordt op grond van bepaalde, m.n. aangeboren kenmerken" (https://www.vandale.nl/gr...iscriminatie#.YnkLX9rP2Uk). Puur semantisch, zou je dit dus discriminatie kunnen noemen en vele andere dagdagelijkse zaken, zoals je je wel kan inbeelden.

Echter worden niet alle vormen van discriminatie als dusdanig erkend door de wetgever. Er zijn slechts een aantal kenmerken die niet zijn toegelaten (https://mensenrechten.nl/...lijk%20niet%20toegestaan.) Een andere prijs geven aan mensen met een lager inkomen valt hier dus duidelijk niet onder.

Maar ik begrijp de reactie Terresterial wel. Gevoelsmatig lijkt het niet eerlijk dat iemand anders minder moet betalen voor dezelfde service. Zoals reeds is opgemerkt, komt dit echter wel vaker voor in de maatschappij onder verschillende vormen zoals zorgverzekering, openbaar vervoer, kinderopvang, etc (om een aantal noemen die in België van toepassing zijn). Het blijft echter een moeilijk evenwicht om arme mensen enerzijds te ondersteunen en anderzijds de werkloosheidsval te minimaliseren.

(nog een interessante link ivm de werkloosheidsval: https://www.serv.be/sites...en/pdfpublicaties/354.pdf)
Weet niet of je ooit in bijstand hebt gezeten. Daar krijg je ook korting bij zorgverleners, wooncorporaties, een vaak eenmalige tegemoedkoming voor krant/internet/vervoersabbo, .
Op aandringen van de regering van president Joe Biden.
In het artikel op Tweakers lijkt het geen dwang

Het achterliggende artikel:
Today, President Biden and Vice President Harris are announcing that they have secured private sector commitments that will lower high-speed internet costs for millions of American families.
Kan een taalbarrière ding zijn, maar ik lees hier niet dat het een verplichting is.
Is prima ontwikkeling en ik juich het toe, ook in Nederland invoeren.
https://mensenrechten.nl/...elijk%20niet%20toegestaan.
Daar kun je lezen wat discriminatie is. Dit is geen discriminatie.
Dit regelen via subsidie regelingen kost aanzienlijk meer geld dan dat providers dit in hun kostprijs zelf regelen.
In Belgie gebeurt dit nogthans overal. Lagere inkomensklasses krijgen lagere gas/energieprijzen, mensen met gezondheidsproblemen krijgen verhoogde tegemoetkomingen, etc. Proximus/Telenet biedt met "internet for all" ook speciale abonnementen met hoge korting aan voor lagere inkomens.
Het is inderdaad een idiote regeling die alleen uit de koker van de Democraten kan komen die letterlijk alles willen means testen als ze maar niet de belastingen voor rijken hoeven te verhogen. Het is alleen geen discriminatie en dat is niet de reden dat het slecht is bedacht.
Wij hebben hier toch ook huurtoeslag? Ik vind het goed dat voor basisbehoeften de boel wat gelijk wordt getrokken.
Dat valt onder subsidie en is dus niet hetzelfde, subsidie heb ik geen problemen mee omdat het uit een andere pot komt.
Grappig dat het nieuwsbericht van vandaag over een prijsverhoging bij Ziggo samenvalt met dit nieuwsbericht over een prijsverlaging in Amerika. In Nederland verhoogt Ziggo de prijzen voor de goedkoopste pakketten en verlaagt Ziggo de prijzen voor de duurste pakketten.

Dan te bedenken dat Ziggo eigendom is van een Amerikaans bedrijf...

[Reactie gewijzigd door RxTweak op 9 mei 2022 13:56]

Echter zijn de Amerikaanse providers op dit moment kwalitatief uitermate teleurstellend. Hier valt dat relatief gezien nog mee.
Amerikaanse providers zijn extreem wisselvallig qua techniek.

In de grote steden heb je doorgaans wel opties, maar in kleinere steden heb je vaak maar de keuze uit 1 aanbieder van (fixed) breedband. En dat kan dan wel eens "breedband" zijn. Of je hebt data-caps.

Op het platteland is het vaak helemaal huilen.

Qua prijsbeleid zijn ze wel praktisch allemaal vergelijkbaar : extreem goed in je helemaal kapot aanslaan met toeslagen ('fees'). "Carrier Recovery Cost Surcharge", "Federal Subscriber Line Charge", "Convenience Fee", "VOIP administration fee" en ga zo maar door. In het Europese consumentenrecht is er streng toezicht, in het Amerikaanse is het veel meer wild-west praktijken.

Een niet onbelangrijke oorzaak is dat de toezichthouder (FCC) niet onafhankelijk, maar sterk gepolitiseerd is. Het beleid dat ze voeren wordt heel sterk gestuurd uit ideologie en partij-afhankelijkheid. En die partij-afhankelijkheid wordt weer goed gevoed door bedrijfslobby en campagne-financiering door de providers. De voorlaatste voorzitter (Ajit Pai) was helemaal dramatisch wat dat betreft.

Het is helemaal wild als je gaat kijken naar wat er gebeurd met lokale initiatieven om eigen netwerken op te zetten. Toen te veel gemeentes besloten dat het te lang duurde en dat ze beter dan maar zelf een netwerk konden aanleggen, ging de lobbymachine in de overdrive en werd het op veel plekken verboden voor lokale overheden om dit te doen.

In deze context is StarLink wel een game-changer. Hier in Europa snappen we niet waarom je 100 euro per maand voor DSL-niveau internet zou betalen*. In de Amerikaanse context is dat voor veel plekken *prima* snelheden en niet eens zo'n slechte prijs/kwaliteit.

*Voor een deel moeten we hier weer eens schatplichtig zijn aan Neelie Kroes, die een van de drijvers was achter de Digitale agenda voor Europa, waar breedband doelstellingen expliciet in waren opgenomen

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 9 mei 2022 14:15]

? Waar haal jij je info? Mijn ervaring is absoluut anders
Toegegeven, mijn eigen ervaringen zijn een paar jaar oud. Verbleef zelf veel in Texas, Arizona, Minnesota, en Wisconsin.

Heb nog steeds veel vrienden en familie daar en dit is wat ze zo ongeveer vertellen.

Over de FCC onder Pai heeft Ars Technica veel goeie artikelen:
https://arstechnica.com/t...too-slow-gao-report-says/
https://arstechnica.com/t...-opposing-net-neutrality/
https://arstechnica.com/t...gulating-cable-broadband/

Deze aflevering van 99% Invisible is een mooie samenvatting van de staat van internet in de VS: https://99percentinvisibl...future-of-the-final-mile/ (je kunt het als artikel daar lezen, maar ik kan je sowieso die podcast in het algemeen en die aflevering in het bijzonder aanraden)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 9 mei 2022 14:39]

Interessant, ik woon in Colorado maar herken geen van de genoemde toeslagen. Ze zijn er maar zitten gewoon in de geadverteerde prijs. 65$ per maand voor gigabit glas, zonder datacap in mijn geval.
Dat het op het platte land huilen is, is nogal wiedes. Hier is het niet ongebruikelijk dat huizen/boerderijen op het platte land meer dan 15km uit elkaar staan infrastructuur is duur!

Wat hier veel invloed heeft is dat een instantie als de FCC beleid maakt en gestuurd wordt door politiek maar beleid vervolgens niet wordt omgezet in wetgeving.
Een zeer controversieel voorbeeld van het niet vastleggen in wetgeving alhier is nu Roe vs Wade. Het hooggerechtshof toetst opnieuw of die originele rechtzaak wel correct behandeld is. In de afgelopen 30 jaar heeft niemand op federaal niveau een abortus wet door de senaat geloodst. Zelfde gedonder met netneutraliteit, was heel fijn toen we het hadden en werdt vervolgens de nek omgedraaid omdat het niet in wetgeving zat maar in beleid.
Comcast 1GBdown/40Mbits up $130 zonder data cap, $100 for max 120GB per maand (Seattle)
Poe hee, 120gb per maand is een hele onprettige datacap. Normaal gesproken neem je Comcast af onder de naam Xfinity en die hanteren standaard 1.2TB als datacap dus wellicht zit je in een grandfathered abonnement. In Seattle, WA is het gigabit plan beschikbaar 1200/35 voor de promo van 2 jaar voor $80 per maand, daar na $110 per maand. Ik zou ze zeker even een belletje geven want je betaalt nu echt teveel.
Overigens is Century Link ook beschikbaar in grote delen van Seattle, WA met exact dezelfde deal als die ik heb...
Century Link, glasvezel, $65, 940/940 geen data cap (Colorado Springs, CO)
sorry geen 120 maar 1200
Ah, dat verklaart een hoop
Klopt, maar kijk eens naar Duitsland ... Ook ruk vergeleken met NL.
Vergeet ook niet dat NL een postzegel is met eigenlijk 0 bergen en alles lekker plat en je rijd in 2 uur van de Noordzee naar de Duitse grens en van Noord naar diepzuid in minder als 4 uur (onder normale omstandigheden).

NIET te vergelijken met het continent Amerika of een groot land zoals Duitsland.
Nee maar de andere kant is dat ruim 80% van de inwoners van de VS in steden en stedelijk gebied wonen.
Klopt, maar het zijn er wel even wat meer als hier.
Maar het is wel zo dat je zou verwachten dat het daar veel beter zou zijn en dat valt idd tegen.
Infra in de USA is sowieso vrij ouderwets en gedateerd. Pak een gemiddeld vliegveld en je gaat decennia terug in de tijd.
Stroomvoorziening in de suburbs, op paaltjes boven de grond...
In vele Europese landen zien we dat ook ....
Dus wat is je punt ?
Dat bij een Tornado alles plat ligt en dat ze bij het fixen het weer net zo maken als het was, op palen boven de grond, zodat de volgende tornado ... Het heeft echt nut - zeker daar - op de plekken waar het kan je stroomnet onder de grond te stoppen.
Dat is op de meeste plekken op deze aarde zo.
NL is 1 van de weinige landen waar dat wel zo is, en is te verklaren omdat wij op een postzegel wonen en het dus ook financieel haalbaar is. We hebben ook geen bergen en nauwelijks echte bossen.

Ben je weleens over de wereld geweest ?
Zeker, daarom ook het bijzinnetje "waar het kan". Het is wat lastig te begrijpen dat ze rustig 5 tornado's lang dezelfde palen fixen daar terwijl in vele, vele staten de kabel echt de grond in kan in de US of A. Op korte termijn - tot de volgende tornado - de goedkoopste oplossing, maar op de langere duur gewoon dom gedrag.
Zo simpel is het niet.
Je moet dan ook plannen maken mbt infra in de grond (KLIK) zoals wij dat hebben en daar zijn hun niet op ingericht.
Hun doen wat ze altijd deden en dat is vele malen sneller en goedkoper als alles om te moeten gooien.
Natuurlijk is onze methode beter, net als het metrisch systeem, maar alles omgooien en anders doen is alles behalve makkelijk en goedkoop.
Dat is ons ook niet komen aanwaaien hoor. Het begint met "nadenken" hoe je zoiets aanpakt. En daar faalt het continu aan de andere kant van de plas. Daar wordt alleen maar (gechargeerd) gekeken hoe het snel en vlot weer gaat werken. Om wat verder weg te kijken moet je even verder kijken dan de neus lang is.

Waarom "metrisch" beter zou zijn dan "imperial" ontgaat me volledig overigens. Het is vooral "anders". Inches zijn prima, niks mis mee. Of onze methode van kabels ingraven "beter" is, kan je ook niet zomaar zeggen, dat hangt van je business case af en de omstandigheden ter plekke. Punt is, als je er vooraf maar goed over nadenkt wat de beste optie is. En dat geldt niet alleen voor electriciteits-palen, maar eigenlijk alles wat je planmatig kan aanpakken.
Hun doen wat ze altijd deden en dat is vele malen sneller en goedkoper als alles om te moeten gooien.
En dat is dus dom gedrag. Als blijkt dat na 5 keer herbouwen het ingraven toch goedkoper wordt, dan ben je wel een heel grote ezel als je blijft doen wat je deed. Dan hadden we nu nog in de middeleeuwen gezeten ...

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 9 mei 2022 21:38]

Amerika is niet een land, het is een continent.
Ze hebben 51 landjes met allemaal eigen regels. Je kunt nu na al die jaren zomaar iets op poten gaan zetten waar de infra niet op berekent is en ook de wetgeving zal daar niet op aangepast zijn.
Wij hebben dat wel op orde maar andere zaken hebben wij totaal niet op orde, niks is perfect.

Meen je dat serieus waarom je niet inziet waarom metrisch beter is ????
Het gaat veel verder dan een rolmaat in cm/inch. Denk eens aan volumes, gewichten, afstanden, etc.
Allemaal zaken die een kind in groep 8 kan omrekenen uit het hoofd in het metrische stelsel en dus toepassen.
Wens je succes dat te doen in het 'Standard of imperial' systeem ....
Probeer je eens in te leven in een ander mens die ergens anders is opgegroeid. Als je bent opgegroeid met "imperial" kan je daarin dromen, net zoals natives van hier in "metric". Het toverwoord is "anders", zonder te oordelen wat beter is. De gemiddelde Amerikaan vindt het metric systeem werkelijk nergens op slaan en noemt "Imperial" het beste wat hem/haar overkomen is. En dat is ook niet zo. Onhandig dat ze naast elkaar bestaan is het zeker.

Weet je wat ook ERG handig is? Een verkeerslicht aan de overkant van de kruising, in plaats van 5 meter hoog en dan 1 meter voor je. Dat is echt beter en hebben ze in NL nog steeds niet begrepen. Zeker niet als de zon er ook achter schijnt. Dat hebben ze in de US of A echt heel veel beter in de gaten. Het punt is, blijven nadenken bij wat je aan het doen bent en niet denken in belemmeringen ( "zo deden we het altijd" ... Dat is dodelijk voor onze vooruitgang).
Die stoplichten heb je gelijk in ... Duidelijk beter als bij ons.

Hele groepen Amerikanen zijn voor Metrisch, vooral mensen in de wetenschap. Je hoort ook het begrip Liter en meters/cm / mm steeds vaker bij de gemiddelde Amerikaan.
Het is een kwestie van tijd.
Hetzelfde geld voor tijdsaanduiding in het aftandse Am/Pm en natuurlijk de datum notering zonder enige logica (maand/dag/jaar).
Metrisch is het officiële stelsel sinds Reagan.
Zijn voorstel is toen afgezwakt omdat dat metrisch een militair voordeel voor de Russen zou zijn.
Dus nu is het officiële stelsel metrisch behalve als problematisch is dat is imperial ook ok.
In de praktijk is vrijwel alles behalve cilinder inhoud imperial.
Dat is vrij gedateerde infra, en het brengt op veel plaatsen in de VS de nodige risico's met zich mee.
Of wil je nu zeggen dat je het daar niet mee eens bent?
Natuurlijk is het waardeloos maar zoals in NL zie je bijna nergens ter wereld.
Hier kan het omdat wij op een postzegel wonen en je dus nauwelijks een groot gebied hoeft te dekken (verhoudingsgewijs).
Ik kijk hier uit het raam van mijn plattelandswoning, jep, stroompalen… Werkt prima.
Zelfs dat stedelijk gebied is (gemiddeld) ruimer opgezet dan NL: Amsterdam 220km2. Los Angeles, 1300km2. Het land oppervlak in NL is slechts een 34.000km2, LA county is een 10.500km2 Dus NL is slechts 3x zo groot als LA county. En dan heb je het over één stad met de daaromheen liggende dorpen en steden. Hou je de rest van de VS nog "over".
Maar in bv Japan, ook geen klein land en bol met bergen, kan je wel bijna overal fatsoenlijk internet krijgen.

Maar goed daar trekken ze alle kabels gewoon lekker over het land ipv alles netjes onder de grond weg te stoppen.
En laten ze ook een trein rijden voor 1 schoolgaand kind. https://www.businessinsid...-for-one-passenger-2016-1

Dus ja dan kan je ook elke persoon van Internet voorzien.
Bevolkingsdichtheid is hier het sleutelwoord. Omdat het stereotype Amerikaanse woonwijk uit uitsluitend vrijstaande woningen bestaat zijn de kosten voor infrastructuur zoals riool, elektriciteit, straten, scholen en internet enorm hoog. Veel van dit soort zaken wordt vanuit de 'community' geregeld. Regelt de community het niet omdat er geen geld in de community is, wordt de wijk na verloop van tijd een achterstandswijk. Alleen de mensen die niet kunnen verhuizen blijven achter.

Japan heeft daarnaast ook veel meer een cultuur waarin het groepsbelang belangrijker is dan het belang van de individu. Ik vermoed dat er dan veel minder politieke weerstand is tegen verliesgevende spoorlijnen of glasvezelkabels naar kleine dorpjes.
Bijna iedereen in Japan leeft toch in de relatief platte kuststrook? Ik heb geen idee hoe de connectivity op de minder bewoonde eilanden is daar. Maar goed, groot Tokio heeft al 30 miljoen mensen, en die zijn makkelijk te bereiken.
Waar baseer jij je op? Zit hier in zuid Virginia en mijn kabel is zo stabiel als ik weet niet wat.. 300/40 stabieler dan ziggo in centrum Den Haag (zeehelden kwartier waar ik voorheen woonde)
Dekkingsgraat van 5g wellicht, maar hè het is hier afgelegen gebied.
En juist het goedkoopste pakket het zwaarst verhoogd. Waar sommige huishoudens door inflatie minder geld over houden voor leuke dingen houden andere helemaal niet genoeg koopkracht over voor de (moderne) basisbehoeften.
Er wordt alleen wel aan de verkeerde geplukt. Kijk maar naar Arjen Lubach over box 3 van de belastingdienst. Echt schandalig!
Weet je nog in welke aflevering dat was? Kijk het graag terug, hij heeft vaak wel leuke dingen :)
Je weet toch wel, dat de belastingdienst alleen uitvoerend is en de regelgeving door de kamers en kabinet gemaakt worden?
Sander Schimmelpenninck dan. Wat maakt het trouwens uit welke partij iemand aanhangt als hij de feiten presenteert die inmiddels elke onderzoeker in Nederland wel onderschrijft: Vermogen is goedkoop, Arbeid te duur.
Vermogen is vaak relatief makkelijk te verplaatsen naar een ander land, arbeid niet. De enige manier om dat tegen te gaan is belasting gaan heffen op EU niveau in plaats van op nationaal niveau.
Zal ik dan als 'feit' presenteren dat dat niet waar is?
Feit PR medewerkers maken ook wel eens een fout. Net zoals bij elk beroep :X lawyers Amber Heard |:(

[Reactie gewijzigd door loki504 op 9 mei 2022 14:54]

Met al die prijsverhogingen in nederland, begint zelfs al een basic internet pakketje behoorlijk duur te worden....
Ik geloof dat je in nederland ook gewoon extra goedkope pakketen hebt voor mensen in armoede. maar die worden niet geadverteerd daar moet je om vragen. misschien dat het afhankelijk is van je gemeente.
In nederland krijg je voor €35 per maand 1GB synchroon glasvezel. Kan niet zeggen dat ik dat duur vind
"In Nederland" is wel een heel ruim begrip bij jou. Er zullen vast plekken in Nederland zijn waar die optie er is, maar in mijn gemeente en heel veel andere gemeentes betalen we gewoon rond de 60 euro voor 1 gbit glasvezel.
Moet je wel geluk hebben dat je in glasvezel gebied woont, dat is dus niet voor iedereen weggelegd.
Of eerder, niet voor iedereen in de grond gelegd.
Waar in nederland? Niet waar ik woon.
T-Mobile Thuis glasvezel internet only is 35 euro per maand.
Ik ben benieuwd waar in Nederland dat is dan. Waar ik woon start het aanbod vanaf 32 euro per maand.. en dan krijg ik een schrale 30mb down, 10mb up.
Je kan zelfs al prepaid data simkaartjes kopen met een looptijd van 1 jaar, gaan in een mifi/dongel/tablet o.i.d.. Tien gig kost bijvoorbeeld nog geen 35 euro. Kan je dat hele jaar best veel e-mail en whatsapp berichtjes versturen/ontvangen, ook op vakantie in België. Denk aan het rijtje van AlwaysConnected, KeepGo (...).
Beetje zoals de internet toeslag die sommige bijstand cliënten in sommige gemeentes krijgen. Zodat ze de belasting kunnen insturen, UWV werkplein gebruiken, sollicitaties (...).

https://www.youtube.com/watch?v=nLAJmOMwRLs
Ziggo, lezen jullie mee?
Wat heeft Ziggo met een totaal andere markt 7000km van hier te maken?
Het gaat om een voorbeeld… van mij mag Ziggo zijn tarieven ook verlagen…

Jaarlijks prijzen verhogen is heel erg nadelig voor de armen of mensen die niet veel verdienen.
We moeten hele menselijk ras nog beter maken… dat gaat niet als de armen en de mensen die niet veel verdienen binnenkort geen internet meer hebben omdat ze duur vinden. Over 5 jaar 100 euro per maand voor instap internet abonnement 100 megabit download en 30 megabit upload??? Bij andere providers waarschijnlijk ook even hetzelfde prijzen. Helemaal vanwege inflatie of dure stroom? Bulllshit! Het is gewoon hebberig gedrag van alle internet providers. Ik vind heel goed dat de President mee bemoeit!
Ik ben benieuwd hoeveel Amerikaanse providers nu hun abonnementskosten verhogen met $20 - $30.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee