ACM dereguleert zakelijk KPN-netwerk maar stelt besluit retailnetwerken uit

De ACM heeft definitief het besluit genomen om de Nederlandse markt voor 'hoogwaardige wholesaletoegang' te dereguleren waarmee KPN het zakelijke deel van zijn kopernetwerk niet meer hoeft open te stellen. Een besluit over lokale toegang tot vaste telecomnetwerken volgt begin 2022.

Het besluit van de toezichthouder om de markt voor hoogwaardige wholesaletoegang te dereguleren is definitief nadat de Europese Commissie er geen opmerkingen over had. Het gaat hierbij uitsluitend om specifieke hoogwaardige toegangsdiensten voor zakelijke eindgebruikers en dan ook nog slechts om het kopernetwerk. Het glasvezelnetwerk was op dit gebied al gedereguleerd.

Na onderzoek komt de ACM tot de conclusie dat KPN eind 2020 een marktaandeel van 25 tot 30 procent op de markt voor hoogwaardige wholesaletoegang had, terwijl Eurofiber een marktaandeel van 40 tot 45 procent had en T-Mobile 20 tot 25 van de markt in handen had. ACM: "Gegeven dat KPN niet langer de grootste aanbieder is op deze wholesalemarkt en de markt tendeert naar een oligopolie, ziet de ACM op basis van de marktaandelen geen aanleiding om een positie van aanmerkelijke marktmacht van KPN of Eurofiber vast te stellen op deze wholesalemarkt."

Tegelijkertijd constateert de toezichthouder wel dat er factoren zijn die het marktaandeel van KPN kunnen laten stijgen of dalen en het onzeker is hoe dit zich tot en met 2025 zal ontwikkelen. Ook merkt de ACM vast op dat KPN op de retailmarkt voor zakelijke netwerkdiensten een aanzienlijk hoger marktaandeel heeft.

Ondertussen werkt de mededingingstoezichthouder nog aan een besluit over eventuele regulering van KPN's landelijke vaste netwerken, waar partijen zonder eigen landelijk netwerk afhankelijk van zijn om internet-, televisie en telefoniediensten te kunnen aanbieden. Dit ontwerpbesluit zou eigenlijk nog dit jaar ter consultatie verschijnen, maar de ACM meldt dat de verwachting is dat dit voor het eind van het eerste kwartaal van 2022 gebeurt. T-Mobile verzocht de ACM de markt goed te onderzoeken nadat de rechter in 2020 een streep trok door regulering van de netwerken van VodafoneZiggo en KPN.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-12-2021 • 07:57

73

Reacties (73)

73
73
51
5
0
15
Wijzig sortering
Ze moeten, net als bij op elektramarkt, het netwerkgedeelte gewoon scheiden van het leverende gedeelte. Doordat KPN nu beide heeft, levert dat gewoon een hoop gedoe op.
Hoe wil je dat nu doen? Kpn netwerk (kpn) legt nu overal zelf glasvezel aan net als tmobile. Ze investeren nu en zouden daarna alles zonder problemen overdragen? De regering had hier eerder in moeten ingrijpen.
Want? ACM geeft zelf aan dat KPN bij lange na geen monopolie heeft. Tijden zijn nogal verandert vergeleken met vroeger. En hoewel ik het wenselijk zelf zou vinden om het netwerk open te hebben zodat andere partijen hier ook gebruik van kunnen maken die misschien zich kunnen onderscheiden in hun service, uiteindelijk heb je toch als eindgebruiker toch al keuze tussen een paar netwerken.

Misschien zou het mooier zijn (maar regeltechnisch ook moeilijker) dat netwerken open moeten zijn wanneer in een gebied geen alternatieven aanwezig zijn.
Waar de ACM in die uitspraak aan voorbij gaat is dat het per regio wel monopolies zijn. Er liggen niet 3 kabels door de grond zodat de gebruiker kan kiezen welke kabel hij/zij gebruikt...
Jawel dat hebben gebruikers wel.
We hebben het hier over de wholesalemarkt waarbij ik als zakelijke klant kan kiezen tussen verschillende aanbieders.

Je maakt er nu een discussie van over de consumentenmarkt wat nu niet relevant is gezien het nieuwsartikel over wholesalemarkt Gaat
En de reactie van Moosjes gaat over regios. En daar ben ik het wel mee eens: lang niet overal in Nederland is er keuze - in veel gevallen is er maar 1 optie: koper van KPN. En als je dan zakelijk gezien, een verbinding wilt hebben, is het prettig dat KPN nu in principe aan elke DSL aanbieder zou moeten leveren. Dan is weliswaar het kabeltje niet anders, maar de aanbieder wel.

Door dit besluit hoeft KPN wholesale niet meer aan andere partijen te leveren (zakelijk), dus kan op die plekken effectief er niet gekozen worden.

En ja, die regios zijn er inderdaad nog in Nederland.
Wat je nu aangeeft is feitelijk onjuist, je haalt twee zaken door elkaar: Consumenten & zakelijke markt en de wholesale markt. Dit nieuwsartikel gaat over de wholesale markt.
In ISP land is er een harde scheiding tussen: Consumenten markt, zakelijke markt en wholesale markt.
De wholesale markt is verre van het hetzelfde als het aanbod van connectiviteit voor consumenten en zakelijke markt.
Zie pagina 13 van het TNO rapport om je een indruk te geven hoe het precies werkt:
https://adoc.pub/toegang-...0c255b923beb24895045.html

Als voorbeeld, op bedrijven terreinen ligt er doorgaans alleen koper en als je mazzel hebt ook coax.
Echter is er nog een derde optie: zakelijk glasvezel van Eurofiber of een andere wholesale aanbieder (bijvoorbeeld WEAS over glas van KPN).
Vroeger had je als ISP bijvoorbeeld de keuze om te kiezen voor:
  • Reggefiber WGDO (bekend van inzet van DHCP voor internet access en de hoge IPTV HD bitrates)
  • KPN WBA
  • GlasOperator
Je hebt dan de optie om deze rechtstreeks van de wholesale aanbieder af te nemen die dan ook als ISP figureert.
Deze opties zijn niet terug te vinden op postcode checks van ISP's omdat het doorgaans een wholesale aanbod betreft.

Dit geldt ook voor ISP's, een isp is helemaal niet verplicht om af te nemen bij KPN wholesale. Er zijn genoeg andere opties beschikbaar om wholesale dienstverlening in te kopen.
Of ze dat vervolgens tegen een gunstig tarief kunnen vermarkten is een ander verhaal, maar de opties zijn er wel dergelijk.

Kijk maar eens naar het aanbod van de wholesale aanbieders om een indruk te krijgen wat er mogelijk is:
https://www.eurofiber.com/nl-nl/diensten
https://www.kpn-wholesale...ensten/breedband/weas.htm
https://newsroom.t-mobile...lasvezelnetwerk-segbroek/

deze producten worden doorgaans ook door een reseller verkocht, zoals bijvoorbeeld door heldenvan.nu (https://www.heldenvan.nu/maatwerk/connectivity/)
Die op zijn beurt weer inkoopt bij RoutIT die alles weer als white label verkoopt.

lang verhaal kort: Er is wel keuze op de wholesale markt en is niet gelijk aan het aanbod voor consumenten en Zakelijke markt producten van ISP's.

[Reactie gewijzigd door White_Collar op 29 juli 2024 01:47]

Vertel. Waar zit ik feitelijk onjuist? Ik zeg het misschien in minder woorden, maar ik zeg exact wat jij ook aangeeft: KPN Wholesale verkoopt aan andere partijen die het doorverkopen aan (in dit geval) bedrijven die connectiviteit willen.

Wanneer KPN Wholesale niet meer hoeft te leveren aan dit soort derde partijen (dus anderen als uit de KPN stal) dan kun je dus, als je alleen koper tot je beschikking hebt op je locatie, alleen met een KPN merk een aansluiting krijgen.

Het lijstje van 3 mogelijkheden zijn naast KPN nog 2 glasvezelleveranciers. Tja, als die niet bij jou als bedrijf zijnde kunnen leveren dan houdt het dus gewoon op. Of je moet enorme kosten gaan maken om de laatste X kilometer aan te laten leggen.
Precies. KPN wholesale heeft een monopolie op jouw aansluiting (niet heel Nederland) waardoor je dus niet voor een veel betaalbaarder T-Mobile abonnement kunt kiezen.
Sterker nog, volgens mij is het gigabit wholesale-tarief bij KPN al hoger dan het consumententarief van 25 euro bij T-Mobile. Is dat concurrentie of monopolistisch gedrag?
Nee dat hebben ze niet, gewoon een offerte aanvragen voor een glasvezel verbinding. Dan zit je gewoon bij een andere aanbieder.
dan hangt af van de overboekingsratios
Dat is precies mijn punt, als er geen glasvezel draadje binnenkomt betekend niet automatisch dat het niet beschikbaar is. Het zelfde geldt als er alleen koper beschikbaar is. Je maakt de verkeerde aanname dat er dan geen alternatieven zijn, die zijn er wel. Gewoon een offerte aanvragen en er kan geleverd worden
Maar natuurlijk - zelfs midden in de Sahara kun je glas laten aanleggen. Mits je bereid bent een voldoende hoge investering te doen. Ik zeg niet voor niets "Of je moet enorme kosten gaan maken om de laatste X kilometer aan te laten leggen.".

Praktisch plaatje: kennis van me wil glasvezel, hier zo'n 2,5 km hemelsbreed vandaan. Staan op die plaats ca 8 huizen bij elkaar. Heeft geen kabel, alleen koper. Wilde graag glas, offerte gevraagd, zou ruim boven de 15k gaan kosten. Voor een multinational peanuts, voor een middelgroot bedrijf het overwegen waard, maar voor een klein bedrijf vaak een zware investering.

Nu kan-ie op z'n koper zakelijk gezien nog een keuze maken tussen verschillende aanbieders, niet allemaal onder KPN vlag. Als Wholesale niet meer hoeft te leveren aan niet-KPN aanbieders heeft-ie dus mogelijk enkel nog maar keuze tussen KPN geel, KPN groen of KPN blauw.

Ik hoor in dit soort discussies veel te vaak "ja, maar er is toch concurrentie". Nee, lang niet overal. En als er al meerdere aanbieders mogelijk zijn, is de concurrentie als je "echt" iets wilt in veel gevallen ook nog eens enkel op papier.

Voor iemand die de beschikking heeft over kabel van Ziggo, koper van KPN en 2 (of meer) fysieke glasvezelparen is er concurrentie genoeg ja; die heeft keuze. Die zal het een spreekwoordelijke worst wezen of zakelijk gezien over dat koper niet-KPN aanbieders aangeboden worden. Maar Nederland houdt niet op buiten je eigen gezichtsveld.
Want? ACM geeft zelf aan dat KPN bij lange na geen monopolie heeft.
Je hebt geen monopolie nodig om misbruik te maken van een machtspositie. Dat werkt bijvoorbeeld ook goed met een duopolie.
Tijden zijn nogal verandert vergeleken met vroeger. En hoewel ik het wenselijk zelf zou vinden om het netwerk open te hebben zodat andere partijen hier ook gebruik van kunnen maken die misschien zich kunnen onderscheiden in hun service, uiteindelijk heb je toch als eindgebruiker toch al keuze tussen een paar netwerken.
Precies, een paar netwerken. Dat wordt beperkt door fysieke zaken. Daarom is het belangrijk dat je vrije keuze hebt qua ISP. Dat zorgt ervoor dat netwerken met elkaar blijven concurreren, en ISP's met elkaar blijven concurreren. Nu vermindert concurrentie. Zie de gelijktijdig aangekondigde prijsverhogingen elk jaar, omdat beide dominante spelers niets van elkaar te vrezen hebben.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juli 2024 01:47]

Er is hier niets veranderd, ik heb hier koper en kabel. Meer niet!
Volledig eens. Dat lost ook meteen het probleem van het openstellen van de coaxkabel op.

Je moet het niet toestaan dat een partij in één markt diens positie gebruikt om sterker te worden in een andere markt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juli 2024 01:47]

Volledig eens. Dat lost ook meteen het probleem van het openstellen van de coaxkabel op.
Deze is ook wel hilarisch te noemen: "Bij KPN kun je niet overstappen van glasvezel op coax of kabel, want wij gebruiken deze netwerken niet. Je moet dan overstappen naar een andere provider."
https://www.kpn.com/beleef/blog/glasvezel-terug-naar-kabel.htm
Maar dat is toch bij o.a. Ziggo met hun kabel ook zo?
Volgens mij nog veel meer dan bij het glasvezelnetwerk het geval is. In heel veel gebieden is Ziggo de enige die diensten over de kabel aanbied.
Zover mij bekend is de kabel nergens opengesteld en is er maar één provider actief per regio, wat bijna volledig Ziggo betreft door verschillende overnames.
Vroegâh, zo'n 5 jaar geleden, toen xs4all nog op eigen benen stond maar al wel onder de paraplue van de kpn had xs4all heel graag ook haar diensten via de coax van de kabel-tv providers willen doorgeven.

Binnen kpn zijn er altijd bewegingen. in de tijd dat er nog heel weinig glasvezel in NL lag en het gevecht tussen coax en adsl nog op de technische mogelijkheid ging waren de bewegingen van de kpn richging de coax wel degelijk onderdeel van het gesprek. Er waren hele woonwijken die met adsl niet eens een kwart van de bandbreedte konden bieden die via coax al wel mogelijk was.
Je ziet dat hier vaker terugkomen alsof het alles oplost en het 'gewoon even doen' is. Maar het brengt volgens mij net zo veel problemen met zich mee als het oplost.

KPN heeft geen monopolie, dus je zult dan alle netwerken in heel Nederland op moeten kopen om er voor te zorgen dat er wel een gelijk veld is (je kunt niet KPN's netwerk claimen en dan Ziggo en wat random glas bedrijfjes het wel laten houden). Dat betekent dus ook dat dat bedrijf heel veel verschillende technieken moet onderhouden, of er voor moet kiezen dat er maar 1 techniek komt; wat dus neer komt op met alle providers in NL met een oplossing komen.

Een standaard afdwingen kan natuurlijk, maar dan moet je ook bereid zijn om daar in te investeren, en laten we niet nog een groep hebben die bij de politiek staat te huilen om meer geld want daar hebben we er al veel te veel van die allemaal denken dat zij het belangrijkste zijn.

Ik denk niet dat het de oplossing is die Tweakers zo voor zich zien. Nee inderdaad het netwerk is dan niet meer van KPN, maar dat betekent ook dat er 1 bedrijf is wat verantwoordelijk is voor alle infra in NL. Gaat daar iets mis, dan heb je geen internet voor een heel land in plaats van alleen het KPN netwerk (waar de ACM dus al over heeft uitgesproken dat het geen monopolie is, ondanks wat de hardnekkige Tweakers er doorheen proberen te drukken). Leuk dat je het vindt, het is gewoon niet zo, dus laten we niet dingen naar de overheid verschuiven die daar helemaal niet hoeven te zijn.
Het is maar net welke definitie van monopolie je geeft of kpn een monopolie heeft of niet. Zolang het uberhaupt een discussie is of het een monopolie is of niet, zie ik het als een monopolie. Zeker als er oplossingen worden aangeboden en niet alleen maar wordt geklaagd.

Over het open stellen van de bekabeling naar de klant: Daar zijn best wel regels en richtlijnen voor op te stellen zodat bedrijfjes boven een bepaalde maat daar ook aan moeten voldoen. Zelf zie ik het voor de consument dat er per huishouden voor telecom minimaal 2 en liefst 4 mogelijkheden moeten zijn: Telefoon/adsl, coax, glasvezel en mobiel/draadloos/straal/sateliet. Zolang er maar 1 of 2 fysiek liggen (dus draadloos telt hier niet), hebben die netwerken het monopolie of duopolie en zouden die netwerken moeten zijn open gesteld voor andere toegangsproviders.

Dat een kpn zich niet op netwerken van anderen begeeft als toegangsprovider is een keuze die zij altijd zelf kunnen en mogen maken. Van andere netwerk providers heb ik de indruk dat ze best wel toegangsprovider over de netwerken van anderen willen zijn en dat vaak ook al doen.
Eens is denk ik ook beter voor open internet op de lange termijn.
Ze moeten, net als bij op elektramarkt, het netwerkgedeelte gewoon scheiden van het leverende gedeelte. Doordat KPN nu beide heeft, levert dat gewoon een hoop gedoe op.
Laat dat bij elektra nu juist helemaal mis lopen. De Nederlandse aanbieders zijn te klein ten opzichte van buitenlandse partijen. Ondertussen piept en kraakt het elektriciteitsnetwerk omdat de netbeheerders niet genoeg (kunnen) investeren.

Wat wel zou kunnen werken is landelijk 3 lege buizen per adres aanleggen en deze per 5 jaar verhuren.
Dat is redelijk kansloos is mijn bescheiden inschatting. Voor zowel Ziggo als KPN is een aardige klap geld ontvangen door de BV Nederland en dat was inclusief het netwerk gedeelte. Dat is op dit moment dus in handen van 2 grote en vele kleinere partijen. Onteigenen zou een optie zijn, maar doen we eigenlijk niet in een kapitalistische omgeving en daarmee ben je gelijk klaar. Het netwerk terugkopen van zowel Ziggo als KPN kost domweg teveel geld, dat heeft de regering niet op de plank liggen en die kroonjuwelen gaat ze echt niet zomaar uit handen geven. Kortom, fijne wens, maar gaat niet gebeuren.
Ik verwacht niet dat het scheiden van het netwerkgedeelte snel gaat gebeuren. Daarom denk ik dat het beter zou zijn om (ongeacht of het over consumenten of zakelijk netwerk gaat) voor elke netwerk beheerder (ongeacht of hij zelf ook een provider is) anderen op hun netwerk zouden moeten toestaan. Ook dit verwacht ik weinig kans van slagen, maar denk wel dat dit eerder iets is wat de ACM zou kunnen afdwingen. Nogmaals al deze opties hebben weinig kans op slagen.
Ze moeten, net als bij op elektramarkt, het netwerkgedeelte gewoon scheiden van het leverende gedeelte. Doordat KPN nu beide heeft, levert dat gewoon een hoop gedoe op.
Meen je dit nu serieus?

Jij wilt een achterstallige infrastructuur zoals bij elektriciteit het geval is, want het is gebleken dat het zo goed gaat?! Jij hebt vast dit nieuws gemist... geeft niet, netwerkbeheerders maken zich eigenlijk al minstens een jaar of 15 zorgen maar pas nu luiden ze de noodklok en is het een beetje veel te laat.

Dan vind je het met het spoor vast ook perfect gaan, je weet wel.. dat spoor waaraan jaren lange achterstallig onderhoud is geweest met alle gevolgen en mogelijke risico's van dien.

Let wel, het lostrekken van infrastructuur en dienstverlener garandeert helemaal niets. Laat ik het je zelfs zo zeggen, het verleden (en heden) laten juist zien dat dit niet heeft gewerkt doordat verantwoordelijke partijen wel de cashflow hadden maar niet de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden verrichtte.
Hetzelfde zie je ook bij Ziggo, vooral nu een Amerikaanse grootmacht daar de scepter zwaait (lees moederbedrijf van UPC). Er is geen concurrentie op de kabel, dus prijzen blijven hoog en investeringen worden zo lang mogelijk uitgesteld.
"de kabel" is ook geen markt. Er is een markt voor internettoegang, telefonie en tv. Mij als eindgebruiker maakt het niet uit wat de drager van die signalen/data is: ik kan kiezen uit kabel, glasvezel, ADSL, satelliet en straks 5G. En vooral tussen de eerste 2 bestaat al veel concurrentie.
Nu glasvezel op steeds meer adressen leverbaar is, verliest Ziggo zakelijke en particuliere klanten. Google maar. Ziggo zal iets moeten gaan doen aan hun prijzen.

Ziggo zakelijk mkb coax 600/50 incl IPv6 en 5 IPv4 adressen kost €109 excl BTW

KPN EEN 1000/1000 glasvezel incl IPv6 en 5 IPv4 adressen kost €75 excl BTW

Logisch dus dat ondergetekende zowel thuis als op de zaak is overgestapt, nu KPN glasvezel hier eindelijk beschikbaar is. In mijn straat hebben de monteurs het druk. Niet alleen met glasvezel installeren, maar ook met het aansluiten van nieuwe KPN abonnementen. En dat waren allemaal Ziggo abonnementen.
KPN een heeft op dit moment nog geen IPV6.
Consument wel

[Reactie gewijzigd door Sliderhome op 29 juli 2024 01:47]

Zeker weten? Ik meen dat er een IPv6 /48 zit bij de KPN een lijn die ik in bestelling heb.

Edit:
Volgens mij is dat met hun standaard router. Maar die ga ik niet gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Strebor op 29 juli 2024 01:47]

100% zeker, de verbindingen hebben geen ipv6
In mijn order staat 8 IPv4 en een IPv6 blok.
Het is (tegenwoordig) wel mogelijk. Je moet het alleen wel aanvragen.
Dat is niet bij KPN EEN, dat is niet mogelijk.
Lees dit eens, de dienstbeschrijving. Staat duidelijk dat er IPv6 mogelijk is bij KPN EEN:
https://www.kpn.com/w3/fi...380e682fc&contentid=49551

Zojuist ook geverifieerd met KPN accountmanager. Er komt IPv4 /29 en IPv6 /48 op mijn lijn.
KPN EEN Zou IPv6 krijgen maar dit is nog niet uitgerold, zit ook niet in de software (probleem bij RoutIT).

Neem maar contact op met de KPN Accountmanager, en laat hem het nog maar eens controleren.

Op dit moment is er nog geen IPv6.


Aanvulling/correctie : Op dit moment nog geen IPv6 in combinatie met het KPN EEN Modem. Met een eigen modem kan het wel.

[Reactie gewijzigd door Sliderhome op 29 juli 2024 01:47]

Daarom mag Ziggo wel eens haast maken met implementeren van DOCSIS 4 of overschakelen naar glas.
Op zich hoeft dat niet aan die grootmacht te liggen. Liberty Global is ook eigenaar van Telenet in Vlaanderen en daar is de kabel door de politiek wel open gemaakt, Orange levert diensten op coax naast Telenet. Het kan dus wel, ACM in Nederland laat het gewoon gebeuren dat je op coax hoe dan ook bij dezelfde provider zit. Op veel plaatsen zal dit Ziggo zijn maar hetzelfde probleem speelt ook bij Delta (Zeeland), Kabelnoord, Caiway etc.
Caiway minder want deze bieden ook glas aan.
Britse grootmacht (Liberty Global plc), maar je punt is valid.
Elke keer weer een deja-vu bij de reacties zo'n topic, de overheid moet het weer doen. Lessen uit het verleden zijn snel vergeten ;)
De markt werkt niet op gebieden waar de consument geen keuze heeft.
Dat deel afsplitsen en onder overheids-controle stellen is het beste. De vrije markt kan dan zijn ding doen op het leveren van de diensten (de daadwerkelijke internet-snelheid) bovenop de infra.

Net als marktwerking geen effect heeft bij het OV en de zorg. De consument heeft simpelweg geen keus waardoor je regionale monopolisten krijgt.
Het verkrijgen van een kabelnetwerk is niet gratis en het onderhouden ervan al helemaal niet. Ik zie geen reden waarom de overheid zich die kostenpost op de hals zou moeten halen. Het niet goed functioneren van de infrastructuur zou een reden kunnen zijn maar in dit geval zou het puur om de prijs gaan. En om die prijs te beïnvloeden hoef je geen netwerken te nationaliseren.
Het aanleggen van wegen en spoor is dat ook niet.
Evengoed is het een onderdeel van de overheid. De gebruikers gaan er natuurlijk wel een fee voor betalen om het te mogen gebruiken.
Dan nog zet je een gigantisch bedrag op je balans met alle bijbehorende risico's. Juist als je wilt dat de overheid wegen en spoor kan blijven beheren moet je niet nog meer van dat soort veel kapitaal vergende verantwoordelijkheden naar zich toe trekt. Daar zit namelijk een grens aan zoals veel zuid Europese landen ongeveer 10 jaar geleden al eens hebben geleerd. Zolang je er niet een duidelijke reden voor hebt en eventuele risico's al op een andere manier kunt afdekken (bijvoorbeeld middels een ACM die al maatregelen kan nemen) moet je dat niet willen.
Dan moeten ze wettelijk het netwerk van de providers splitsen zoals ze met de stroom-netwerken hebben gedaan.
De huidige situatie wordt slechter met het kwartaal en het is een kwestie van tijd voor er effectief monopolies zijn.
Kpn wordt na mijn inziens wel benadeeld ze kunnen niet eens concurreren. als ze lagere prijzen willen hanteren dan krijgen ze op de vingers van acm.
Waar staat dat? T-Mobile is op ODF (open dutch fiber) ook goedkoper dan een Youfone, Tweak en Freedom op dezelfde glasvezel.
ODF staat ook voor 'Optical Distribution Frame'. In de T-Mobile context betekent dit dat T-Mobile dan eigen actieve apparatuur heeft staan in een glasvezel PoP van KPNNetwerk waarbij een vezel uit een woning (of bedrijf) wordt overgezet van een ODF van KPNNetwerk naar een ODF van T-Mobile.

Op die manier kan T-Mobile hun eigen apparatuur en verbindingen (uplinks) gebruiken zowel in de PoP als bij de afnemer ('modem').

Freedom, Youfone, etc maken gebruik van KPN Wholesale waarbij ze capaciteit huren op de infrastructuur van KPN. KPN regelt dus alles rondom de glasvezelverbinding en daar betaal je als provider flink voor. Daarom ook het grote prijsverschil bij b.v. Freedom tussen een verbinding op het KPN netwerk en elders:
https://freedom.nl/diensten/internet
84 euro voor 1Gbit op het KPN netwerk, €49 via een ander glasvezelnetwerk.
Let op, er zijn 2 "ODF's": je hebt inderdaad ODF bij KPN (over KPN glas, met eigen apparatuur), en je hebt OpenDutchFiber, die in meerdere steden van Nederland nu glasvezelnetwerken aan het aanleggen is. Op die laatste kun je tot nu toe alleen T-Mobile krijgen overigens, maar het netwerk staat in principe open voor andere providers.
Dat is niet waar. Op de meeste plekken kun je al Youfone krijgen en op de rest nu of in de toekomst Freedom en Tweak.
Is dat op het ODF netwerk, op KPN ODF of op het VWT netwerk?
Op het "T-Mobile" netwerk, die met de magenta kabeltjes (open dutch fiber heet dat volgens mij oa. door Primevest en Volker wessels)
Ik heb het idee dat KPN een boekhoudkundig truukje uithaalt om de wholesale prijzen hoger uit te laten komen en daardoor KPN en Xs4All beter uit te laten komen, waardoor er op prijs niet echt concurrentie is bij het KPN netwerk. Het prijsverschil tussen Freedom/KPN en T-Mobile is minimaal 15 Euro. Alleen jammer dat T-Mobile geen fixed ip aanbiedt.
Benadeeld? Deregulatie betekent dat de ACM hun handen er van af trekt en KPN mag doen en laten wat ze willen. Met de gedachte dat als ze te gekke dingen doen er voldoende concurrenten zijn waar klanten naar kunnen overstappen.
Volgens mij wordt KPN hier juist bevoordeeld. Ze hoeven hun koper niet langer open te stellen.
Als kleine zelfstandige ben ik wel blij met deze deregulatie en het de markt zelf laten uitvechten. Het zal niet zo zijn dat KPN stopt met het aanbieden van Wholesale diensten. Simpelweg omdat het Wholesale model KPN best veel omzet brengt. Het is wel van de gekke dat een overheid bepaald voor welk tarief je een Wholesale dienst mag doorverkopen aan een ander. Bij een gereguleerde dienst mocht een Wholesaleafnemer wel onder kostprijs een product aanbieden maar KPN werd gehouden aan een bodemprijs om zo ‘concurrentie’ op het netwerk te krijgen.
Vervolgens iedereen maar klagen dat KPN zo veel vroeg voor WBA voor een koperlijntje.
"de mark zelf laten uitvechten" betekent altijd dat die met het meest geld wint. Dat kleine spelers niet kunnen groeien.
Wat ze reguleerden was dat het netwerk, aangelegd op kosten van de koninklijke ptt (en dus een staatsbedrijf) ook door andere aanbieders kon worden gebruikt.
De hele discussie en besluitvorming over het al dan niet openstellen van het kopernetwerk van KPN duurt inmiddels zo lang, dat tegen de tijd dat er eindelijk een beslissing is genomen het hele land glasvezel tot zijn beschikking heeft.
Die grotendeels in handen is van KPN?
koper is klaar, ook voor kpn

100/30mbit vdsl of 100/100mbit glasvezel heeft gewoon dezelfde prijs (KPN Partner network)
en zelfs zo dat ze op plekken waar (kpn) glasvezel zit, koper gaan uitfaseren qua dienstverlening en dat je er geen nieuwe dienst meer op aan kunt sluiten

even opgezocht:
KPN heeft aangekondigd koperdiensten met ingang van heden uit te faseren op adressen waar ook FTTH beschikbaar is.
op mijn eigen adres krijg ik dit te zien voor koper:
Benaming IS/RA: 001///

Aantal beschikbare NLS1 lijnen 2
Aantal beschikbare NLS2 lijnen 0
Opmerkingen End Of Sale 20220101, FttH beschikbaar.
Hallo Antiloop,
Hoe, via welke site, kun je dit over je eigen adres te zien krijgen?
Dank voor je reactie, Frits
Die informatie heeft tie uit de applicatie Irma van White label wholesale aanbieder Routit dat niet publiekelijk beschikbaar is maar achter een login portaal zit.

De betreffende informatie is verder ook niet echt interessant voor de gemiddelde consument als je bijvoorbeeld niet weet wat NLS 1 en NLS 2 betekenen ;)

[Reactie gewijzigd door White_Collar op 29 juli 2024 01:47]

De betreffende informatie is verder ook niet echt interessant voor de gemiddelde consument als je bijvoorbeeld niet weet wat NLS 1 en NLS 2 betekenen ;)
Voor de Tweakers die net als ik nu wel stiekem benieuwd waren naar die termen: Ze hebben te maken met leveringsomstandigheden van een nieuwe lijn. Zie ook: https://help.socom.nl/nl/...jden-internetverbindingen
Een site die TLS nog niet goed kan inregelen? Die ga ik niet bezoeken.
Wat denk je dat het doel van kpn is?
Koper is klaar.
Noem mij maar ouderwets, maar bepaalde zaken en onderdelen moeten gewoon bij de overheid blijven.

1) infrastructuur (denk aan rails, internet backbones etc)
2) nuts voorzieningen (denk aan het netwerk, niet het leveren)
3) zorg.

In sommige gevallen heeft deregulering winst voor de consument opgeleverd, maar dat is niet altijd het geval.

De complexiteit en niet transparantie is gewoonweg onnodig.
Ik ben het met je eens. Maar dan had de overheid dit vooraf moeten bepalen, regeren is vooruit zien. Dan hadden de netwerken ook heel anders aangelegd geweest dan dat het nu is. Het is gewoon een gepasseerd station.
Een overheid kan gerust bepaalde maatschappelijke zaken aan de markt overlaten, maar dit moet wel snel en krachtig gereguleerd worden. Een vrije markt kent het probleem dat het inzet op enkel geld verdienen. In een goed gereguleerde markt kan geld verdient worden zonder dat het ten koste moet gaan van maatschappelijke doelen.
De zorg was toen de overheid het deed, nu niet heel veel beter.

Overheid staat nu ook niet bekend als snel of kwaliteit goed.

Of dit nu echt een heel goed idee is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.