Wetenschap is het bedenken van een theorie, die theorie dan toetsen in de praktijk en er voor zorgen dat je het kunt reproduceren
Yes! Waarbij dat toetsen op allerlei manieren kan. Aan toetsen gaat in de wetenschap een voorspelling vooraf. In dit geval misschien: ik heb een erg vage warmtebron gevonden, als dat een planeet is, dan zou ik ik die ook met andere telescopen moeten kunnen zien. En dat is gelukt. Een andere voorspelling is: die planeten moeten ontstaan zijn uit gaswolken, die moet ik dus kunnen zien. En dat is gelukt.
En reproduceren kan ook op heel veel verschillende manieren. We kunnen bijvoorbeeld onze historie helemaal niet reproduceren, het enige wat we hebben zijn verhaaltjes. We kunnen ook de kernfusie in de zon niet reproduceren.
In de astrologie is men enorm goed in het bedenken van een theorie, heeft men geen enkele theorie ooit in de praktijk kunnen toetsen laat staan dat ze dat kunnen reproduceren.
Dankzij je tikfout klopt dit als een bus
En zelfs met de tikfout hersteld klopt het niet. Einstein voorspelde dat de ruimte werd vervormd door zware objecten. Dat hebben we op heel veel verschillende manieren getoetst door directe waarnemingen hier op aarde.
Ook hebben we de theorie dat de maan is ontstaan uit een klap tegen de aarde redelijk goed kunnen toetsen doordat we hebben ontdekt dat gesteente op de maan dezelfde samenstelling heeft als die op aarde.
We hebben voorspeld dat rond andere sterren ook planeten draaien. Pas de laatste 15 jaar ofzo hebben we die planeten ook werkelijk gedetecteerd. Dat detecteren kan op verschillende manieren die elkaar bevestigen: Doppler-metingen van de ster, waaruit het aanwezig zijn van een zwaar lichaam in een baan om de aarde gededuceerd kan worden. Die planeet blokkeert het licht van de ster, iets dat je ook kunt detecteren. Als die twee dezelfde omloopsnelheid opleveren, dan is er maar 1 model dat die waarnemingen verklaart: een planeet. Als je dan ook nog uit spectrale metingen van het licht van de ster kunt afleiden dat die planeet een atmosfeer heeft, dan is er nog maar 1 model dat die waarnemingen verklaart: een planeet. Zo lang er geen beter model is is dat het.
Zelfs als de berekeningen voor 99,9999999% correct zijn kun je op een afstand van een paar miljoen lichtjaar er zomaar een lichtjaartje naast zitten zullen we maar denken
En hier hebben we de kern van jouw probleem te pakken: je snapt het allemaal niet. Onderzoekers zitten niet met een geodriehoek op de foto van het stelsel hoeken te berekenen...
De baan van een exoplaneet bereken je op basis van de eigenschappen van het ster-planeet stelsel: helderheid en samenstelling van de ster, omlooptijden van de planeet, de grootte van beweging die de ster maakt als gevolg van die planeet. Al die metingen zijn onafhankelijk van de afstand tot dat stelsel.
En je maakt een tweede fout. Jij leest waarschijnlijk "Astronomen hebben een planeet gevonden in de leefbare zone rond een ster". Astronomen en andere wetenschappelijk opgeleide mensen lezen: "Astronomen hebben na het bestuderen van de resultaten van verschillende metingen geconcludeerd dat het hier waarschijnlijk om een planeet gaat die zich waarschijnlijk in de leefbare zone van zijn ster bevindt".
De gehele wetenschappelijke geschiedenis is vrijwel één grote opeenstapeling van zaken die achteraf bezien niet (helemaal) bleken te kloppen
Wetenschap is per definitie een proces van het vergaren van kennis en het corrigeren van verkeerde denkbeelden, dus het is vrij eenvoudig voorbeelden te vinden van wetenschappers die er volledig naast zaten. Echter, wat je vergeet te vertellen is dat er ook ongelooflijk veel theorieen steeds maar weer opnieuw bevestigd worden bij vervolgonderzoeken. En dat "niet helemaal" absoluut niet hetzelfde is als "helemaal niet".
Dus. Je kunt heel stoer roepen dat je vind dat astronomie geen wetenschap is, maar je staat daarin wel redelijk alleen. En je argumenten zijn niet bijzonder overtuigend.