MacOS 13 heet Ventura en krijgt Stage Manager-multitaskingfunctie

Apple introduceert macOS 13. De nieuwe versie van het besturingssysteem krijgt de naam Ventura en wordt voorzien van nieuwe multitaskingfuncties. Daarnaast krijgt Spotlight nieuwe functies en krijgt het OS een optie om een iPhone als webcam te gebruiken.

Nieuw in macOS Ventura is Stage Manager. Dat is een feature die apps en vensters aan de zijkant van het scherm tonen, terwijl de actieve apps in het midden van het scherm getoond worden. Op die manier kunnen gebruikers volgens Apple makkelijker tussen verschillende applicaties wisselen. De functie wordt in- en uitgeschakeld via Control Center.

Spotlight krijgt ook een update. Met deze zoekfunctie kunnen gebruikers vanaf macOS Ventura zoeken naar afbeeldingen in hun fotobibliotheek, op hun Mac en op het internet. Het wordt ook mogelijk om naar tekst in foto's te zoeken via de nieuwe Live Text-api. De zoekfunctie krijgt ook de optie om timers te starten, nieuwe documenten aan te maken of een shortcut in te schakelen. Spotlight gaat voortaan ook meer informatie weergeven over films, tv-series, acteur en artiesten.

Apple voegt verder Continuity Camera toe aan zijn besturingssysteem. Daarmee kunnen Mac-gebruikers hun iPhone als een webcam gebruiken, waarbij functies als Center Stage en de iPhone-portretmodus ook werken. De functie werkt met de primaire camera en de ultragroothoekcamera aan de achterkant van de iPhone. Handoff komt daarnaast naar FaceTime. Daarmee kunnen gebruikers een FaceTime-gesprek starten op een Mac en die overzetten naar een iPhone of iPad en andersom.

De zoekfunctie van de Mail-app wordt volgens Apple ook vernieuwd. Gebruikers krijgen automatisch recente e-mails, documenten, contacten en links te zien wanneer ze de zoekbalk in Mail aanklikken. Gebruikers kunnen voortaan ook e-mails inplannen en verzonden e-mails terugtrekken, bijvoorbeeld als gebruikers kort na het versturen een tikfout opmerken. De app detecteert volgens Apple ook of bijlagen of geadresseerden in de cc's ontbreken. Het wordt ook mogelijk om herinneringen voor follow-ups in te plannen.

Messages krijgt ook de optie om verzonden berichten te bewerken of helemaal terug te trekken, net als in iOS 16. Wanneer gebruikers een bestand delen via Messages, krijgen ze de optie om een kopie te versturen of om 'samen te werken'. Bij die laatste optie kunnen meerdere gebruikers wijzigingen aan het document aanbrengen. Verder wordt het mogelijk om een gedeelde fotobibliotheek aan te maken via iCloud. De instellingen-app wordt ook gewijzigd, zodat deze meer lijkt op die van iPadOS en iOS.

Safari krijgt een functie om tabbladen te delen met gebruikers, waarbij het ook mogelijk wordt om in real time te zien welke tabbladen hun vrienden bekijken. Safari krijgt ook ondersteuning voor biometrische 'passkeys', in plaats van wachtwoorden. Grote techbedrijven, waaronder Apple, Google en Microsoft, gaven eerder deze maand aan dat ze wachtwoordloos inloggen gaan ondersteunen op al hun platforms.

Verder kondigt Apple ook een nieuwe versie van zijn Metal-api aan, die volgens het bedrijf gericht zijn op gaming. Daarmee introduceert het bedrijf MetalFX Upscaling, waarmee ontwikkelaars een game kunnen renderen op een lagere resolutie en die vervolgens op te schalen naar een hogere resolutie voor betere framerates. Daarbij spreekt het bedrijf over 'temporal anti-aliasing'. Metal krijgt ook een Fast Resource Loading-api, waarmee assets sneller van de opslag naar de gpu geladen kunnen worden. Daarbij komen verschillende nieuwe games naar Mac-computers met een Apple Silicon-chip: GRID Legends van EA en Resident Evil Village. No Man's Sky komt dit jaar naar Mac en iPads.

De eerste bèta van macOS Ventura verschijnt op maandag. Een volledige release van het OS staat op de planning voor dit najaar. Het OS werkt op MacBook Air- en Mac Mini-modellen uit 2018 en later, MacBook en MacBook Pro-modellen uit 2017 en later, iMacs en iMac Pro's uit 2017 en later en de Mac Pro uit 2019.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

06-06-2022 • 21:20

148 Linkedin

Reacties (148)

148
148
144
7
0
2
Wijzig sortering
Alweer de zoveelste poging om window management aan te pakken op MacOS. Craig geeft het in de keynote zelf toe dat het al heel snel een zooitje kan worden met vensters op een Mac. Dit steeds opnieuw uitvinden lijkt er toch op te wijzen dat ze het nog niet helemaal onder de knie hebben. Dat is dan toch iets wat Windows veel beter doet, want daar werkt het sinds Windows 95 al min of meer hetzelfde en zeurt eigenlijk niemand er over.

Bij mij begint het probleem zodra 1 applicatie meerdere vensters open heeft. Vanaf dan werkt simpel klikken op het icoon op de dock om een venster omhoog te halen niet meer zo lekker. Ik ben bijvoorbeeld vaak sub-vensters van xcode ‘kwijt’ en moet dan andere handelingen uitvoeren om het terug te krijgen, zoals rechtsklikken op het dock-icoon. Of cmd-tab naar Xcode en dan met pijltoetsen de subvensters kiezen.

Op de laptop zelf is het issue wat minder met het trackpad, maar met meerdere schermen aangesloten en met mijn Logitech MX Master muis is het gewoon lastiger. Laat alle vensters in het dock zien, of toon de vensters als je op het dock-icoon van de app drukt, en alles is opgelost.
Ik gebruik ondertussen https://contexts.co/. Hiermee komt het cmd + tabben wat meer in de buurt van hoe het in Windows is. Al lijkt development op dit moment niet erg actief en is er nog geen M1 versie
Leuke app.

Het lijkt inderdaad alsof ze telkens met iets nieuws proberen voor Window management. Het lijkt of de "spaces" of "multiple desktops" nog niet zo lang geleden is geintroduceerd. Nooit gebruikt, want het lijkt teveel moeite voor wat het opbrengt.

Het enige dat echt goed werkt is de "swipe up met 3 vingers" die snel alle open vensters toont.

Het feit dat er zoveel aparte apps bestaan voor basisfuncties in MacOS betekent toch dat er allerlei functionaliteit ontbreekt. Ik draai zelf zo ook een heel aantal 3rd party apps voor dingen die gewoon erin zouden moeten zitten:

- Paragon NTFS om NTFS formatted HDD's te kunnen lezen en schrijven
- MiniCalendar: Een kalendertje dat in de taakbalk bovenaan leeft waar je snel een maandkalenderoverzichtje mee krijgt.
- Aldente: om het opladen van de mac tot 80% batterij te beperken, niet enkel de "leer van mijn oplaadgedrag" die in het batterijmanagement zit en toch niet werkt.
- Enz.

[Reactie gewijzigd door lazershark op 7 juni 2022 16:22]

NTFS "is van MS", dus op zich niet heel gek dat support daarvoor niet aanwezig is. Verder is het inderdaad lachwekkend en treurig tegelijk dat er al 20 jaar amper vooruitgang is in multitasking op macOS. Helaas is er geen enkele app beschikbaar die het dock laat werken zoals in Windows. Deze functie is ook weer een stageproject of zo geweest. Fix gewoon die Dock man! |:(

Alle andere trucjes zoals Mission Control (wat overigens weer veel beter is dan Task View in Windows) zijn doekjes voor het bloeden :P Dock is gewoon toe aan een revamp, dat doet Microsoft echt beter.
Je kan ook voor de complete linux ervaring gaan met een (tiled) window manager. Scheelt je ook nog is $9.99

Zie https://github.com/koekeishiya/yabai
Ik wil je bedanken voor de bijdrage. Ik wist niet van deze oplossing. En de huidige build-in toetsencombinatie om te switchen tussen meerdere sub-vensters binnen een applicatie is belachelijk. Deze werkt heerlijk!
Bij mij begint het probleem zodra 1 applicatie meerdere vensters open heeft. Vanaf dan werkt simpel klikken op het icoon op de dock om een venster omhoog te halen niet meer zo lekker. Ik ben bijvoorbeeld vaak sub-vensters van xcode ‘kwijt’ en moet dan andere handelingen uitvoeren om het terug te krijgen, zoals rechtsklikken op het dock-icoon. Of cmd-tab naar Xcode en dan met pijltoetsen de subvensters kiezen.
Deze werking is juist een van de grootste redenen dat ik naar MacOS ben overgestapt voor mijn daily driver. Ik werd helemaal gek van Windows waar de taakbalk een grote onbruikbare berg ellende wordt als je meer dan een paar vensters open hebt staan.

Je kan in MacOS met CMD+Tilde wisselen tussen vensters van dezelfde software, dat mis ik echt in Windows. Daarnaast heb ik me gewoon aangewend om vensters waar ik echt even niet meer mee bezig ben te verbergen en via rechtsklik op het dock icoontje te openen, dat werkt in Windows ook voor geen meter omdat je dan bij hover eerst die rare previews krijgt, maar op MacOS krijg je bij rechtsklik meteen het lijstje vensters, en dat werkt super.

Met mijn MX Master 3 kan ik de duimknop inhouden en omhoog vegen om Mission Control te openen, wat met Mission Control Plus toch wel een handige weergave is. Als ik mijn andere muis gebruik (trackball) kan ik dit met Ctrl+pijltje omhoog.

Al met al zijn de nadelen die jij noemt juist de voordelen die mij hebben doen switchen naar MacOS. Leuk om te zien hoe subjectief dat is :)
Ik zit al jaren op MacOS vanwege bepaalde apps, maar ik heb echt het tegenovergestelde. Ik mis de taakbalk van Windows en vind het allemaal heel mooi, maar niet heel fijn werken. Als ik het gebruik voor zaken die ook op een Chromebook kunnen is er geen probleem, maar zodra ik echt allerlei vensters open heb voor bv werk dan wordt het echt een warboel op MacOS. Ook mét de shortcuts (meeste programma's werken sowieso met tabs anno 2022, dus veel verschillende schermen van hetzelfde programma heb ik niet open). En twee schermen naast elkaar of vensters resizen/verplaatsen, het gaat gewoon allemaal minder soepel dan dat ik dat op Windows ervaar. Daar voelt het minder "modern", maar wel klassiek eenvoudig.
Voor mensen als jij is er gelukkig uBar, geïnspireerd door Windows maar een stukje flexibeler
Ik kan dus echt niet geloven dat ik er zelf nooit aan heb gedacht dat dit zou bestaan, laat staan er naar te hebben gezocht. Heb de trial niet eens afgewacht en ben direct voor de volledige versie gegaan. En nu maar hopen dat ze dit tot in de eeuwigheid blijven doorontwikkelen!
Het is onder andere deel van SetApp. Heb het niet zo op abonnementen en zeker niet voor een enkele tool (daar is het ook veel te duur voor), maar ik krijg wel hun nieuwsbrief met wat ze hebben toegevoegd. Zitten toch vaak leuke tools in :)

MacOS heeft het voordeel dat er een enorme hoop mensen met wat hogere standaarden mee werkt, ook bijv. veel UX-developers, en daar komen dan weer ideeën voor verbeteringen uit die door een developer of community worden opgepakt. Windows heeft dat naar mijn idee veel minder.
Kijk, bedankt! Het abonnement is inderdaad wel best duur, zeker gezien veel van de apps normaal gewoon een eenmalige aankoop zijn (helaas soms voor enkel een specifieke versie, waar ik ook totaal geen fan van ben...)

Maar moet zeggen dat ik wel veel interessante apps erbij zie staan, dus het is wel goed om in het achterhoofd te houden. Jump Desktop, Boom, CodeRunner en CleanMyMac zijn bijvoorbeeld allemaal apps die ik in het verleden heb gebruikt of zelfs nog steeds dagelijks gebruik (zitten in dat abonnement, alleen zelf nu al wel aangekocht). Kan ook interessant zijn als ik in de toekomst toch meer apps uit die lijst nodig heb, of om eens zo'n abonnement voor een maand af te sluiten als je een app niet langer dan dat gaat gebruiken. Veel van de apps kosten meer dan de maandprijs.
Met mijn MX Master 3 kan ik de duimknop inhouden en omhoog vegen om Mission Control te openen, wat met Mission Control Plus toch wel een handige weergave is.
Ja klopt, maar dat vind ik niet zo lekker werken. Soms werkt het "gebaar" niet en ergens kan ik er ook niet tegen dat mijn aanwijzer stil staat. Maar dat ligt meer aan mij hoor, ik ben misschien gewoon raar.

Maar grappig dat je het fijn vind dat vensters zo onzichtbaar zijn. Ik heb zelfs al een aantal keer gehad dat er een dialoogvenster verstopt zit, die komen niet terug in exposé of in het contextmenu van het dock-icoon.

Ieder zijn voorkeur zullen we maar zeggen.
Dialoogvensters zijn soms inderdaad onhandig, maar dat is op Windows niet anders, daar komen ze vaak ook niet in de taakbalk
Wtf, hoe is de taakbalk onbruikbaar met meer dan een paar vensters? Het dock heeft bij een gemiddelde user standaard een stuk of 25 icons open staan. Bij Windows blijft toch ook alles binnen hetzelfde app icoon? Of draai je nog XP :D
Ah nice, ik kende cmd+tap en dan pijltjestoetsen helemaal niet. Gebruikte tot nu cmd+shift+~.
Dan gaan jij en @xFeverr waarschijnlijk heel blij worden van Cmd + ` (backtick).

Dat is een soort Cmd + Tab, maar dan voor vensters van hetzelfde programma :Y

edit:
Kleine correctie: ik heb die van jou even uitgeprobeerd op m'n MacBook Air. Jouw Cmd + Shift + ~ is hetzelfde (tilde zit blijkbaar onder dezelfde toets als de backtick), maar gaat inderdaad (zoals je hieronder schreef) achteruit ipv vooruit door de vensters heen. Je hebt er vooral meer vingers voor nodig.

[Reactie gewijzigd door Stukfruit op 7 juni 2022 11:58]

Daar wordt ik ook blij van :)

Ik kende Cmd + ` al wel van het '1 app teruggaan' nadat je Cmd + Tab had geklikt en daar naar links wil in plaats van naar rechts zodra je in het Cmd + Tab menuutje zit. Dat je met Cmd + ` binnen een app van venster kan wisselen is nieuw voor mij!
Cmd shift tab doet ook naar links ;)
Ah bedankt! Lijkt erop dat Cmd + shift + ` achterwaarts is:) Dacht dat het noodzakelijk was.
Ik gebruik deze ook, voor mijn werk moet ik met een MacBook werken en dit is een hele fijne applicatie die dat belabberde ingebouwde multitasking systeem vanuit MacOS verbeterd, zeker aan te raden als je gewend bent aan de Windows multitasking!
Deze ziet er heel fijn uit, ga er eens mee aan de slag.
Korte vraag, de standaard ingestelde snelkoppeling twee is 'Option + _'. Weet jij wat er als tweede toets staat ingesteld? Heb van alles geprobeerd, maar kom er niet uit.
Deze kende ik ook nog niet, bedankt @xFeverr .
Wat ik wel mis bij MacOS, is dat er in overzicht wat komt (na cmd + tab + pijltjestoets), geen mogelijkheid is om bepaalde vensters te sluiten. Gewoon een simpel rood bolletje, om dit direct te sluiten. Je moet nu eerst het venster openen en dan kan je het pas sluiten.
Ik werk op zowel Mac en Windows. Power user al zeg het zelf. Sinds Windows 3.11 en Mac OS X. En ik vind het windows management op Windows verschrikkelijk. Je moet je shortcuts instellen op beide systemen natuurlijk. Iedereen heeft zo zijn voorkeur. Maar ik vind Windows verschrikkelijk inconsistent qua ervaring.
Dat Windows in het algemeen inconsistent is qua look & feel is zeker waar. Maar het window management inconsistent? Die moet je even uitleggen.
Het verschil met windows 10 en 11 is vrij klein, maar met 7/8 is het weer vrij groot.

Ik ben eigenlijk dagelijks wel vensters kwijt. Staan in taakbalk twee, maar door een reshuffle van de volgorde (die windows soms zelf doet) ben ik hem dan kwijt omdat ie dan ineens vijf vensters verder staat.

Heeft er ook mee te maken dat Edge tabs als Window worden gezien.
Ik heb nog nooit een reshuffle van de volgorde meegemaakt. Bedoel je dat de alt+tab volgorder veranderd, of de taakbalk? Het klinkt een beetje alsof explorer een kuur heeft..
De alt tab volgorde veranderd doordat bij et aansluiten van een 2e monitor vensters reshufflen qua volgorde bijvoorbeeld.

Maar ik heb wel meer kuren met windows 11 die vrij stom zijn. Vraag me af wat ze er mee gedaan hebben om het zo ruk te maken. Na een aantal dagen aan eb je gewoon een reboot nodig om de boel weer een beetje werkbaar te kunnen maken. En dat met een PC van nog geen jaar oud.
Ah, ik heb maar 1 schermpje, vandaar dat ik t niet herken hehe.

Windows 11 is soms nog al... Apart!
Je kan in je taakbalk kiezen welke venster actief staan. Kies voor de optie dat op ieder scherm alle vensters staan niet enkel de actieve en kies voor de optie nooit combineren
Ja, maar ik wil dus niet dat alle vensters op dezelfde taakbalk staan aangezien ik als ik aan het werk ben alleen de vensters op display 1 wil kunnen regelen met alt tab. Scherm 2 is voor in de periferie (slack, discord, mail) en mag lakker genegeerd worden.

Ik ga eerst eens kijken of ik edge kan combineren. Heb daar soms honderden tabs open staan, maar hij pakt dus ook de X meest recente tabs als venster in alt-tab menu. Vet irritant.
dat met die Edge browser-tabs is een verschrikking, maar is gelukkig uit te zetten. Dat ging hier dan ook meteen uit. Dat kun je vinden in Instellingen onder 'Systeem' en dan 'Multitasking'.
Dat kun je vinden in Instellingen onder 'Systeem' en dan 'Multitasking'.
he? Dan snap ik dat ik dat niet kon vinden, waarom zit dat daar? Thanks iig. gaat direct uit nu.

edit: win key en dan multitasking zoeken geeft direct de juiste setting gelukkig, via " systeem" kon ik het niet vinden.

Je kunt dan ook kiezen voor 3 tabs of voor alle tabs, dat laatste gaf mij een scherm gevuld met vensters waar je helemaal niks meer uit kon opmaken xD.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 7 juni 2022 09:54]

Maar hoe is het bij Windows (of eender welk ander OS) dan anders of beter? Wanneer je bureaublad vol vensters staat is het toch altijd onoverzichtelijk, onafhankelijk van het OS.
Is zo, maar alle vensters zijn bereikbaar via de taakbalk en via alt+tab. Op MacOS zijn enkel de applicaties beschikbaar via de dock en cmd+tab, niet de vensters.

Dat is het punt waarop ik altijd in de knoop zit.
Maar bij Mac OS is dat toch ook. Wanneer je verschillende vensters of documenten open hebt staan kan je op het gele bolletje klikken en dan worden deze vensters of bestanden naar de dock verplaatst waar ze verkleind weergegeven worden.
Ja dat is dus alleen als je de vensters allemaal consequent wilt minimaliseren. Maar dat is niet wat ik zoek en dat is ook niet zoals het op Windows, KDE en een hoop andere DE’s werkt.
Ik heb al een tijd niet meer met Windows gewerkt. Ik herinner me nog wel de knoppen van de documenten in de taakbalk. Bedoel je dat je de knoppen van de documenten in de taakbalk wil zien op hetzelfde moment wanneer de vensters ook open staan?
Precies. Vensters in plaats van alleen de applicaties. Dus als ik meerdere documenten open heb staan (in verschillende vensters) dat ik dan makkelijk kan wisselen. Of meerdere browservensters, IDE vensters, explorer/finder vensters, en ga zo maar door.
Ha ja, dat werkt anders in Mac OS dat is juist.
Ik denk dat heel veel afhangt van wat je gewoon bent. Wanneer je veel met Windows werkt en dan met Mac OS moet werken zal er veel anders zijn en zal je bepaalde dingen missen. En omgekeerd ook. Ik werk jaren met Mac OS en toen ik weer eens met Windows werkte waren er ook een aantal zaken die ik miste of die té anders waren.
Wanneer je een bepaalde manier van werken gewoon bent en ineens ontbreekt er dan iets dan kan dat heel erg frustrerend zijn.
Voor het wisselen van openstaande bestanden in Mac OS gebruik ik interactieve hoeken en heb in één van de hoeken appvensters ingesteld. Voor het wisselen van programma's command + tab. Dat werkt voor mij.
Documenten tegelijk in de dock lijkt me een interessant idee, maar misschien hebben ze dat tot nu toe niet gedaan omdat de dock dan onoverzichterlijker wordt? Of misschien is Apple koppig en willen ze het gewoon niet zoals in Windows.
Wat volgens mij veel beter is in Windows en Linux Mint is het naast elkaar plaatsen van 2 of meerdere vensters. In Windows is dat gewoon de vensters slepen. In Mac OS moet je met de muis over het groene bolletje bewegen, wachten op een pop-up menu, venster kiezen.... etc.. De meeste mensen weten niet eens hoe het werkt en je kan dit met maximaal 2 vensters.
Alles heeft voor- en nadelen.
Ben het met je eens dat het vrijwel altijd een kwestie van gewenning is. Ik vond het juist grappig dat Craig Federighi himself aangaf dat het al snel onoverzichtelijk kan worden, wat mijn gevoel ook is als ik op MacOS werk. En dan komen ze met nóg maar eens een oplossing (naast alles wat er al is), maar als ik die oplossing zie dan denk ik: dat is totaal niet handig, waarom niet gewoon alle vensters benaderbaar via het dock.

Ben benieuwd of die stage manager actief gebruikt gaat worden. Misschien heb ik het wel helemaal fout en gebruiken we het straks allemaal. Dat kan natuurlijk ook gewoon zo zijn.
Tja, Apple heeft al zoveel oplossingen geïntroduceerd om het onoverzichtelijke terug overzichtelijk te maken dat het juist terug ingewikkelder wordt: Dashboard, Exposé, Spaces, ... daarna gecombineerd tot Mission control. En dan heb je nog 'Stacks', Launchpad, ... en nu Stage Manager. Zijn er eigenlijk mensen die dat allemaal gebruiken?
Wat ook een beetje vreemd is, is dat Apple voor zijn hardware erg minimalistisch is en in het OS zitten dan weer zeer veel mogelijkheden om hetzelfde probleem op te lossen.
Ik heb een gesture gekoppeld aan expose, ik ben niet snel vensters kwijt. Maar eens, het dock mag een update krijgen en ben 'huiverig'' voor Stage Manager, want het vreet wel weer scherm real-estate.
Die scherm real estate lijkt een draak op het eerste oog. Mijn Dock zit links en hidden. Kan die stage manager naar eh... Boven? Of.. uit zicht zou fijn zijn, en dus niet links, want daar zit m'n Dock. Heb twee schermen boven elkaar, dan is een hidden Dock onderin niet te doen. En ik wil die Dock niet steeds zien, ik wil gewoon mijn scherm maximaal benutten. Ik loop hier nog niet echt warm voor iig.
Juist dat wat jij noemt met meerdere vensters van 1 programma open is waarom ik niet naar Windows 11 wil. Want die lijken nu exact die kant van MacOS op te gaan, terwijl het naar mijn ervaring gewoon antiproductief werkt. Het kost meer tijd/klikken om ergens te komen.

Ik snap dan ook niet waarom Windows niet gewoon de oude optie beschikbaar houd, desnoods als alternatief, er was geen goede reden om een winnend formule aan te passen. En waarom Apple simpelweg niet gewoon een vergelijkbaar alternatief maakt die meer op Windows taskbar lijkt. Zal wel weer eens iets met patenten of die "less is more" onzin te maken hebben ofzo..

[Reactie gewijzigd door Chefd op 6 juni 2022 23:57]

Je kan je MX master aanpassen zodat de knop onder je duim “app expose” opent. Dit opent dan de verschillende vensters van de huidige app. Dat maakt het iets makkelijker om meerdere vensters te beheren zonder trackpad.
Wat is er voor probleem nu dan? Je kunt met App Expose al je vensters vinden?
Ik heb op mijn Mac nog het gevoel dat ik op hetzelfde systeem zit. Bij Windows is de ervaring echt hopeloos en inconsistent.
Oké, ik gebruik op mijn Mac wel Magnet om Windows alle kanten op te kunnen positioneren.
Helemaal meer eens. De beste multi tasking window die ik ooit op de Mac heb gehad hebben ze er helaas in 10.7 uitgesloopt. In 10.6 (Snow Leopard) hadden ze Spaces, maar dat is in 10.7 vervangen door Mission Control wat naar mijn idee nooit lekker heeft gewerkt. Ik vrees dat ik van Stage Manager ook niet heel warm ga lopen.

Bring back Spaces :D
ik had er in het begin ook problemen mee, maar ik ben er nu wel wat beter aan gewend, ik gebruik nu vooral shortcuts op mijn toetsenbord, ik moest van de week Windows gebruiken en dat was echt een RAMP. ik kon niet fatsoenlijk multi tasken, zo zie je maar het is maar wat je gewend bent.
Windows explorer heeft niet eens tabs 😂
Zeer onhandig.
Tips voor mac om window management wat op punt te krijgen:
- Raycast -> typen van 'left' of 'full' om je windows te managen alsook shortcuts instellen om dit te doen
- Rectangle -> drag en drop je windows naar een zijkant, import van hun shortcuts mogelijk in raycast
- AltTab -> Betere Alt tab dan de ingebakken versie, die heb ik ingesteld op cmd + tab
Settings alt tab:
Align windows: left
max width on screen: 80%
max height on screen: 32%
rows of thumbnails: 2
window min width: 10%
window max width: 100%
icon size: 32px
font size: 15px
alle checkboxes uit enkel de laatste 'hide apps with no open windows'

Jammer dat je al deze zaken 'nodig' hebt om toch iet wat goeie window management te kunnen doen |:(
Gelukkig kosten die dingen ook niets dus kan je verwachten dat sommige dingen gewoon niet helemaal lekker werken..
Belangrijk: Ventura vereist een CPU met AVX2. Dit betekent dat het alleen zal werken op Macs van na 2013. Er is mogelijk een manier om dit te emuleren, maar dit zal een grote impact op performance hebben.

Blijkbaar zijn er veel kexts (drivers) voor oudere hardware uit Ventura gesloopt door Apple en heeft Apple het lastiger gemaakt om ze weer terug te plaatsen. Niks is natuurlijk onmogelijk, maar het lijkt er op dat veel oudere Macs die met een patch Monterey nog kunnen gebruiken, met meer moeite, of zelfs niet, Ventura kunnen draaien.
Veel geluk met een mac laptop onder 2017, alles daar onder heeft apple al lang gedumpt.

De air 2018 de pro 2017. is al het minimum qua laptops.
Ja, officieel gezien wel. Maar zoals altijd is het mogelijk om het met wat patches te installeren op oudere Macs. Monterey kan bijvoorbeeld zelfs op een iMac uit 2007 geïnstalleerd worden ook al moet je volgens Apple minimaal eentje uit 2015 hebben. Maar nu wordt dat dus een stuk moeilijker met de AVX2 eis.
Jij vermoedt dus dat een 15" 2015 MBP het nog wel kan draaien met een dosdude1 patch?
dosdude1 werkt al een tijdje niet meer aan patches maar met Opencore Legacy Patcher zou dit wel moeten kunnen uiteindelijk. Het is nu nog te vroeg om te zeggen, maar alle hardware voldoet aan de eisen van Ventura dus ik gok er wel op :)
Stage Manager voelt voor mij vreemd aan. Nu zijn er 2 docks in beeld. En heel veel schermruimte blijft ongebruikt. Waarom maakt Apple het zich zo lastig?
Voor mij moet het zich ook nog even bewijzen inderdaad. Liever had ik goede window snapping gehad zoals in Windows. Dit los ik nu op met een app maar native zou mooier zijn.
Spectacle werkt ideaal hier voor het window snapping met shortcuts in OSX. Is tevens gratis en compatible met apple silicon.
Spectacle is EOL, Rectangle is een fork die wel nog in active development is.
Ik gebruikte toen ik nog een mac had de app Magnet. Heel fijn, wel betaald.
Door gebruik ik ook en is inderdaad heel fijn. Kostte volgens mij een paar euro maar dat heb ik er al vele malen uitgehaald in productiviteit en gebruiksplezier. Opvallend ook hoe deze app tijden lang een van de populairste apps uit de Mac AppStore was. Ik ben duidelijk niet de enige die deze functionaliteit mist.
Voor mij moet het zich ook nog even bewijzen inderdaad. Liever had ik goede window snapping gehad zoals in Windows. Dit los ik nu op met een app maar native zou mooier zijn.
Daar komt bij dat MacOS al sinds jaar en dag multi-desktop omgevingen ondersteund wat exact hetzelfde doel voor ogen lijkt te hebben. Bij iPadOS lijkt stage manager echter wel weer een toevoeging. Mischien dat het daar ook oorspronkelijk voor ontworpen is?
Ik heb zo'n hekel aan dat Windows snapping. Ik gebruik altijd shortcuts om mijn vensters links of rechts te plaatsen bv. Op Mac doe ik het ook. Kloterige op windows is hoe inconsistent het is.
Hele doel van Stage Manager is multi tasking voor de iPad mogelijk maken. Omdat de Macs tegenwoordig dezelfde chip gebruiken én ze iPadOS en MacOS steeds meer naar elkaar toebrengen krijgt MacOS het ook.

Het is dus primair een iPadOS feature die ook maar MacOS komt.
Klinkt als wat Microsoft vroeger deed. "Dit is Windows, nu draait het op je telefoon, jammer dat je alle tabjes en comboboxes in de instellingen niet kan bedienen, maar het is wel Windows".
Microsoft heeft van Google geleerd (lever de functionaliteit, niet de schermpjes) en Apple neemt nu die oude 1:1 benadering van Microsoft over?
Nee.. want je hóeft dit op je Mac niet te gebruiken. Standaard windows mgt blijft nog gewoon mogelijk.
Daarnaast zijn iPadOS en MacOS nog wel echt twee verschillende systemen met verschillende UI/UX elementen. Dat er overlappende functionaliteit is (dock, stage manager, apps, etc.) maakt het niet dezelfde brakke aanpak als MS die weigerde concessies te doen.
Omdat de Macs tegenwoordig dezelfde chip gebruiken én ze iPadOS en MacOS steeds meer naar elkaar toebrengen krijgt MacOS het ook.
Het gaat alleen om dat laatste. Welke chips er toevallig in zitten is niet relevant. (Dit draait immers ook op Intel Mac's)
Ik snap ook nog niet waarom dit handiger is dan meerdere desktops. Ook steeds all je schermen (in het klein) op het scherm lijkt me irritant. Ik wil graag 1 app tegelijk op het hele scherm.
Ja, eens. Wellicht werkt het superhandig, maar het overtuigde me niet. Ik vind het er ook behoorlijk ‘rommelig’ uitzien.
Ik vond hem okk vreemd. Mission co trol
Is voor mij prima, maar een groepering per app, zoals destijds bij exposé is nu was verstopt.
Switchen tussen vensters van 1 app mag wat intuïtiever of vlotter qua sneltoets.

Eens ze bij iPadOS waren was het opeens duidelijker; stage manager is voor iPad (in het achterhoofd) .. en ze hebben het dan ook maar in macOS gestopt.
Maar zelfs dan voelt het wat dubbel met het dock (op beide os’en)
Precies dit.
Nog weer meer loze ruimte die alleen maar afleid en zonde is omdat het niet gebruikt wordt.
Op iPhone precies het zelfde, als je geen fullscreen app gebruikt maakt iOS je schermpaneel optisch groter door er consequent niets meer te zetten.
Hopelijk komt de mogelijkheid om je dock op alle schermen gewoon zichtbaar te laten staan. Ik erger er mij mateloos aan dat je dock maar op 1 scherm actief kan zijn.
Waarschijnlijk hebben ze een oplossing geimplementeerd die zowel werkt met een muis-interface als met een touchinterface en straks wellicht ook met een AR/VR-interface
Jammer dat mijn MacBook Pro uit 2015 niet ondersteund wordt 🤪. Maar goed, hij doet het nog prima. Weet iemand hoe het zit met ondersteuning voor beveiligingsupdates?

Edit: Ik lees net dat Apple onofficieel de laatste drie versie van MacOs van security updates voorziet. Kan dus nog twee jaar vooruit. 😄

Bron: https://www.howtogeek.com...ed-with-security-updates/

[Reactie gewijzigd door JustlikeNiko op 6 juni 2022 21:34]

Het kan anders zijn bij deze update natuurlijk, maar in het verleden heeft Apple gedeeltelijke security-updates vrijgegeven voor verouderde besturingssystemen. Niet alle bugs worden meer opgelost maar de allerbelangrijkste wel, zo lijkt het.

Ik vind het maar een nare ontwikkeling dat hardware zo kort wordt ondersteund. Zeven jaar voor een machine die duizenden euro's gekost heeft vind ik maar matig. Microsoft heeft hetzelfde gedaan met Windows 11 (al is daar Windows 10 nog een goed onderhouden optie voor) maar het lijkt er helaas op dat computers eerder richting de ondersteuningsperiode van telefoons gaan dan andersom.
Hoeveel machines van 7 jaar of ouder zijn nog in gebruik (t.o.v. nieuwere modellen)? En wat kost het om software langer te supporten, in verhouding tot het aantal oude machines?

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 6 juni 2022 21:47]

Mijn laptop met een 4e generatie Intel CPU kan nog prima meekomen. Kwestie van SSD erin en genoeg RAM aansluiten en je mist echt erg weinig.
In mijn gehele familie en schoonfamilie zijn oudere laptops en desktops in gebruik. Draaien allemaal Windows 10. Ze zijn niet allemaal even snel, maar sinds de SSD gemeengoed is geworden is er echt iets veranderd in de wereld van computers en laptops voor mijn gevoel.

Helaas lijkt aan dat feest ook een einde te komen door de keuze van Microsoft om Windows 11 niet zomaar toe te staan op oudere hardware, waar ik enorm van baal.

Mijn schoonvader werkt op een computer uit het Windows 7 tijdperk die toendertijd best pittig was, draaiend op Windows 10 met SSD. Hij doet er vanalles mee, vooral hobbymatig, en dat werkt prima. Mijn moeder heeft een Windows 7 Asus-laptop, ook met SSD, nu op Windows 10 en doet alles wat ze nodig heeft. Absoluut niet traag en onwerkbaar. Er zijn nieuwe low-end computers die het zwaarder hebben.

En dat zijn echt niet de enige mensen op aarde die het zo doen. Over een paar jaar als Windows 10 EOL is nog even kijken hoe en wat, maar afgeschreven zijn die apparaten nog niet hoor.
Bij apple willen ze nu aan een matig tempo van intel af … en al zeker met die hardware kwetsbaarheden van voor de 8e generatie core-i#.

Maar mijn iMac i5 uit 2015 en Dell precision met een i7 quadcore met HT uit date zelfde jaar doen het echt nog prima. (Al had ik graag wat minder gewacht op lightroom).

7+3 jaar is niet slecht, maar het mag gerust wat meer zijn.
Windows 10 krijgt nog support tot eind 2025 als ik mij niet vergis, het OS stamt uit 2015 en de meeste computers vanaf 2012 ondersteunden Windows 10 wel aardig. Er van uitgaande dat Monterey nog tot 2025 security updates krijgt ook, en de meeste Macbooks van 2015 en later ondersteund is het verschil toch niet zo heel groot. Dat is zo'n 9-10 jaar support voor je device alsnog.

Het kan zeker beter, en ik hoop dat security patches langer doorgaan. Maar als mijn Macbook uit 2017 tot 2027 security fixes krijgt vind ik het wel ok (niet geweldig, maar ok).
Mijn MacBook pro uit 2016 ook al niet meer, had toch gehoopt dat die nog een jaar kon meegaan
Voor de 2016 versie vind ik dat ook wel vrij snel…
Voor de MBP 2016 had ik het ook echt absoluut niet aan zien komen. De 2015 wel, maar de 2016 op dezelfde hoop eruit is even vreemd als dat de iPhone 7 ook gedumpt wordt tezamen met de 6S.

Ben blij dat ik een paar maanden terug een MBP 2020 heb gekocht ter vervanging van de 2016. Al hoop ik niet dat die dan over 4 jaar al aan de beurt is. :+ Maar denk dat de M-line wel langere support krijgt dan de Intel-modellen. Maar toch zonde dat ze de 2016 er nu ook uittrappen en hopelijk komen ze daar nog op terug.

Overigens blijft die Mac natuurlijk nog wel security fixes krijgen. Het is vooral een probleem voor devs/mensen die XCode gebruiken. Je hebt nu bijvoorbeeld echt Monterey nodig wil je bouwen voor iOS 15, Big Sur werkt niet meer.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 7 juni 2022 02:05]

Meestal is het bij macOS zo dat de vorige twee releases nog beveiligingsupdates blijven krijgen. Op dit moment krijg Catalina uit 2019 nog updates. Dus Monterey zal nog wel een paar jaar mee gaan wat dat betreft. Je kan natuurlijk altijd nog Opencore Legacy Patcher gebruiken dat ongetwijfeld er in de toekomst voor gaat zorgen dat jij Ventura gewoon op jouw 2015 MBP kan draaien ;)
(Zo heb ik ook Monterey op mijn 2012 Mini)
Dat is wel interessant. Kun je dan alle features draaien zolang de hardware dat toelaat?
Jazeker. Ik kan zelfs Universal Control gebruiken zonder problemen. Apple hanteert een blacklist om modellen te weren maar aangezien mijn 2012 Mini nooit Monterey heeft gekregen, staat ie ook niet op de zwarte lijst en kan ik hem zonder moeite verbinden met mijn iPad ;)
AirPlay naar de Mac werkt ook en zelfs Sidecar werkt. Nog een prima apparaatje!
Nice! Ik hou het in gedachten. Er zijn toch wel wat toffe dingen die in Ventura zitten, dus misschien eens onderzoeken. Bedankt voor de tip! 🙏🏼
Ik draai Monterey op een Air uit 2014 (die kreeg die update niet meer). Het opstarten gaat flink slomer, apps lijken ook iets minder snel te openen, ontwaken uit sluimerstand gaat niet altijd perfect en ik heb een paar vreemde meldingen gezien, maar anders dan dat draait het inderdaad wel. Ik heb het overigens alleen gedaan omdat een specifieke app de laatste MacOS versie nodig had om te draaien, anders was ik wat mij betreft liever blijven hangen bij de laatst ondersteunde versie, zolang die ondersteuning er is en je geen functies mist.
Als ik snel even op Wikipedia kijk, dan krijgen macOS-releases ongeveer 3 jaar security-updates.

Dus +- 3 jaar na de laatst installeerbare macOS-versie eindigt de ondersteuning van een mac.

Met wat nattevingerwerk betekent dit dat de MBP 2016, die nu al uit de boot valt, in 2024 zijn laatste security-update krijgt.

Niet slecht, maar 8 jaar voor een kwalitatief en duur toestel is nu ook niet wauw. De tijd dat laptops verouderden terwijl je erop staat te kijken ligt nu toch al lang achter ons. Al mijn vorige macs (2 uit 2010, 1 uit 2013) zijn nog in gebruik door familieleden

[Reactie gewijzigd door Dashter op 6 juni 2022 21:35]

Via opencore legacy patcher kun je gewoon bijna elke Intel MAC van de nieuwste OSsen voorzien. Ik draai op m'n MacBook pro 2012 gewoon het laatste OS met beveiliging.
Er zijn voor de verschillende macos'en tot en met monterey patchers gemaakt om het op oudere apple hardware te installeren, waarschijnlijk komt er voor onze ace ventura ook wel een.

Ik zit zelf nog op big sur. Zolang er idd nog security updates komen, vind ik het best.
Dit is voor mij de eerste keer* dat mijn 2015 pro oud voelt..

*los van de batterij die voor mijn gevoel elke nacht leeg loopt
Je kunt zeker nog twee jaar vooruit met Monterey. En er zal ongetwijfeld ook weer een patch uitkomen waarmee je Ventura op niet-ondersteunde Mac's kunt zetten. Zoals OpenCore Legacy Patcher.

Verder kun je een feature als Stage Manager aardig mimicken met "Hide Others ⌥⌘H" (standaard menu optie) en het gebruik van zoiets als AltTab.

Je kunt ook op je non-Ventura Mac je iPhone of Android gebruiken als webcam.

Ook een verbeterde Spotlight is er al langer in de vorm van Find Any File.
Handig dat je de iPhone camera kan gebruiken als webcam voor je Mac. Ik heb een Mac Mini en dat lijkt me dus ideaal.
Dit kon ook niet met third-party oplossingen?
Jawel Camo Studio doet dit ook. Werkt best goed.
Volgens mij kon het al met QuickTime
Heb dit wel eens geprobeerd met 'Camo' en een stand. Die Camo app was uiteindelijk te veel gedoe, dus aan het einde van de rit na een paar weken gewoon de ingebouwde webcam gebruikt. Het kwaliteitsverschil in beeld was wel heel goed te zien, maar goed, mensen zijn doorgaans vooral geinteresseerd in wat ik te zeggen heb (hoop ik maar).

Ben ook vooral heel benieuwd naar de telefoonhoudertjes. Daar zit potentieel de grootste winst, want als ik op mijn werkplek zit, dan verdeel ik zeker wel mijn tijd tussen op de laptop werken en dingetjes op mijn telefoon checken. Het belangrijkste is dan dat het echt supermakkelijk moet zijn om in te klikken... en daar komt Magsafe (de telefoonversie) dan om de hoek kijken.

Wat dat betreft lijkt het een typische Apple oplossing te worden: geen radicaal nieuw idee, maar wel een supervloeiende implementatie en combinatie van verschillende elementen.

Nou ja, dat moeten we dus gaan zien, maar ik verwacht er wel veel van :-)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 6 juni 2022 21:47]

Ja nadeel van Camo is idd dat t best wat werk is soms. Vooral als de Camo app op de iPhone er opeens mee stopt. En 1080P max is helaas ook jammer. Al zijn ze met 4K bezig.
Ja klopt hoor. Dat schreef ik in Discord ook. Al noemde ik het niet sherlocken haha.
Ik vind het dus een gemiste kans dat je je iPhone niet op je tv kunt zetten om zo SharePlay of überhaupt FaceTime op Apple TV te draaien.

Elke Mac heeft toch al een webcam?
Elke Mac heeft toch al een webcam?
Van de 6 modellen heeft de helft geen webcam: Mac mini, Mac Pro, Mac Studio.
Ja, ideaal. Dan heb je een notch in je beeldscherm die je niet gebruikt, en je kunt tijdens videovergaderen niet op je iPhone kijken. Waar halen ze het toch vandaan...
Er komen dus echt AAA games naar macOS / M1/2 Macs?
Knijp me!
Droom ik of gebeurt dit echt?
Ik zou niet te vroeg juichen. Er komen nu een handjevol games naar de Mac, daar zijn afspraken over gemaakt.

Maar in het geval dat geen grote verkoopcijfers heeft (en eerlijk gezegd, Macs zijn populair, maar niet bij gamers, dus ik acht de kans klein), dan droogt de stroom games net zo hard ook weer op.

Apple heeft het vaker geprobeerd, maar ik denk dat de demografie van hun marktsegment domweg niet de juiste is voor AAA-gaming.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 6 juni 2022 21:59]

Ik weet het. Het hóeft niets te betekenen op een duurzame manier, maar het is wel mooi dat er stappen worden gezet en dat de deur open staat.
Weliswaar op Apple's manier.
Apple zet er nu extra op in met de belofte dat je de (begeerde) iOS gebruiker erbij krijgt als je voor MacOS ontwikkelt.
Dat is wel een leuke belofte ja!
Ik hoop het.. als ze nou een appletv met een m2 processor maken, dan moet je toch echt wel iets gaafs kunnen doen qua gaming.
Ze komen wel.. maar de vraag is wel hoeveel games er daadwerkelijk beschikbaar komen. Het aantal Mac gebruikers is natuurlijk in verhouding nog relatief klein en daarmee natuurlijk een stuk minder interessant.

Het is volgens mij wel voor het eerst dat ze hier echt aandacht aan besteden tijdens een Keynote. Laten we duimen dat game ontwikkelaars dit echt gaan oppakken.
Best wel redelijk wat machine's van de support lijst verdwenen. Volgens mij kon de 2015 MBook Pro nog de huidige versie van MacOS draaien, nu moet je een 2017 of later model hebben.
Binnen 3 jaar zijn alle Intel Macs uit het support kanaal denk ik.
Lijkt me een vrij realistische voorspelling! Tijd om mijn iMac uit 2019 in der verkoop te zetten :) Mooi excuus om een Mac Studio aan te schaffen ;)
Opgelet: later vandaag is de developer beta beschikbaar, publieke beta ergens in juli.
Also opgelet: Als je afhankelijk bent van het functioneren van je Mac, installeer de developer beta niet op je machine! Gebruik altijd een secondair device voor het testen van Beta, of reserveer tijd om terug te gaan naar huidige versie
Als je geen secundair device hebt, kan je mits je voldoende ruimte hebt, een 2de partitie aanmaken en hem daarop installeren.
Ik ga een secundair machine ervoor gebruiken.
Ik heb Macs bureaubladen nooit begrepen en ben nog altijd aangewezen op een 3d party tooltje om vensters te ordenen in het scherm. Had het fijner gevonden als ze dat een keertje hadden opnieuw hadden ontworpen.

De venster chaos in hun key notes vind ik altijd vrij onwerkbaar.
ik vind het heel apart dat ze de desktop als file opslag zelfs promoten. En dan dat krampachtige slepen, daar kan je toch ook iets beters op bedenken.
Snow Leopard had zo'n mooie combinatie van exposé en spaces. Nog steeds jammer dat het weg is.
Zodra de eerste beta uitkomt wordt het weer uitvogelen hoe je hem kan draaien op oudere Macs. }>
Het ziet er niet heel anders uit dan Monterey dus ik gok dat het gewoon weer een kwestie wordt van de door Apple uitgesloopte drivers er terug in te proppen en dan weer laden via OpenCore.
Zal me niet verbazen als we het over een paar maanden op een 2008 Macbook zien werken :)
Inderdaad Apple trekt het eruit nerds stoppen het er weer in.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee