Apple staat op zijn zachtst gezegd niet bekend als discounter, dus ligt het niet voor de hand dat zelfreparaties ineens goedkoop zullen worden. Net als op andere onderdelen heeft de fabrikant ook nu nog geen prijzen bekendgemaakt, dus alles wat je kunt doen, is speculeren. Dat kan wel met de nodige informatie. Een deel van die informatie komt van Apple zelf. "Klanten die na afloop het oude onderdeel naar Apple terugsturen om te laten recyclen, krijgen in ruil daarvoor korting op hun volgende aankoop." Dat is een prijsmechanisme dat Apple ook bij AASP's en IRP's gebruikt. Als zij een defect onderdeel terugsturen, krijgen ze een deel van het aankoopbedrag terug.
Exacte prijslijsten zijn er niet, maar voor een scherm voor een recente iPhone kun je denken aan bedragen die netto uitkomen rond 350 of 400 euro. Dat is dus na de korting voor het opsturen van een defect onderdeel. Consumenten zijn bovendien btw verschuldigd, dus dat bedrag komt in de praktijk wellicht hoger uit. Cameramodules kosten snel rond 150 euro, voor accu's gaat het om bedragen van enkele tientjes.
De kans bestaat dat Apple consumenten vraagt om niet alleen een component af te nemen, maar ook de diverse benodigde gereedschappen. Ook die prijzen kunnen oplopen: een Apple-schroevendraaier kost ook al snel meer dan 50 euro, terwijl apparaten waar mallen in kunnen, al snel uit kunnen komen op 1000 euro. Dat is uiteraard niet haalbaar voor elke consument, dus daar zal een goedkopere versie van moeten komen of hij zit er niet bij. Bovendien moet er een hittebron bij; om de lijm te verzachten tussen het scherm en de rest van de behuizing is immers warmte nodig. Hoe dat precies zal gaan, is nog niet duidelijk. Zelfs als je conservatief schat, bestaat de kans dat een kit voor zelfreparatie van een scherm uitkomt boven 700 of 800 euro, terwijl die voor een accu ook al snel op enkele honderden euro's kan uitkomen. Hierop zijn uiteraard varianten mogelijk, waarbij je ook de gereedschappen leent en moet terugsturen.
Als consumenten zelf componenten kunnen aanschaffen, kunnen ze alleen die kopen en naar de telecomwinkel om de hoek gaan om het nieuwe scherm of de nieuwe accu te laten monteren. Of en hoeveel dat goedkoper is dan huidige reparaties, zal allemaal moeten blijken.
Vanaf volgend jaar moeten de zelfreparaties dus mogelijk worden, maar er zijn nog enkele effecten ongenoemd gebleven. Zo denkt iFixit dat de stap goed is voor wetgeving op het gebied van het right to repair. Ook vindt de site het positief dat er nu officiële handleidingen beschikbaar komen voor reparatie. Bovendien kan Apple volgens de reparatiesite bij het ontwerp van toekomstige producten rekening gaan houden met reparaties. Daarnaast kunnen andere fabrikanten van smartphones zich genoodzaakt gaan voelen om ook originele onderdelen te gaan verkopen en handleidingen ter beschikking te stellen.
Het wachten is nu op details over het programma rond zelfreparatie. Nu is nog veel onduidelijk, maar hoe de uitwerking ook precies zal zijn, het is in elk geval een stap in de goede richting dat Apple het zelf uitvoeren van reparaties mogelijk maakt.