Smartphonemakers zetten met iFixit zelfreparatieservices op, maar waarom?

Samsung en Google hebben in de afgelopen maand aangekondigd dat ze zelfreparatieservices gaan opzetten in samenwerking met reparatiesite iFixit. Waarom komen ze met deze dienst en waarom gaan ze daarvoor in zee met iFixit?

Het lijkt erop dat 2022 het jaar wordt van de zelfreparatieservices voor smartphones. Vorig jaar kondigde Apple al aan dat consumenten hun eigen iPhones mogen gaan repareren en een paar weken geleden kwam Samsung daarbij. Ook Google heeft besloten om zelfreparatie mogelijk te maken. Motorola deed dat al eens enkele jaren geleden, maar lijkt daarmee gestopt te zijn.

Met de zelfreparatieprogramma's van Apple en Samsung zijn nu de twee grootste smartphonemakers ter wereld over en maken ze, in elk geval voor sommige modellen, zelfreparatie mogelijk. De bal ligt nu vooral bij de Chinezen: fabrikanten als Xiaomi en BBK-merken als OPPO en OnePlus hebben nog geen stappen gezet op dit gebied.

Samsung Galaxy Fold teardown. Bron: iFixit
Samsung Galaxy Fold teardown. Bron: iFixit

Wat Samsung en Google gaan doen

Motorola iFixit
Motorola iFixit

Motorola, een merk van Lenovo, gaf de blauwdruk al jaren geleden. Het merk ging onderdelen leveren aan iFixit, dat ze in reparatiekits ging stoppen. Vervolgens konden consumenten die gaan kopen. Die samenwerking begon in 2018, maar het lijkt er niet op dat ze nog actief is; de nieuwste modellen zijn de Z3 Play en G6 Plus uit de zomer van 2018. Nieuwere modellen zijn er niet bijgekomen.

Het voordeel voor Motorola is dat het uiteraard liet zien moeite te doen om e-waste te voorkomen doordat consumenten zelf hun telefoons konden gaan repareren. Bovendien leverde het onderdelen aan iFixit, wat een nieuwe bron van inkomsten had kunnen zijn. Voor iFixit is het voordeel dat het kits levert met officiële onderdelen van Motorola in plaats van dat de site op zoek moet naar betrouwbare alternatieven. Voor consumenten is het voordeel dat ze een smartphone met kapot scherm of versleten accu niet langer weg hoeven te gooien, maar die kunnen repareren met officiële onderdelen.

Samsung gaat een stap verder en gaat met iFixit samenwerken om niet alleen onderdelen, maar ook visuele stap-voor-staphandleidingen te leveren voor de reparaties. Dat moet zelfreparaties makkelijker maken. Nu maakte iFixit die handleidingen vaak al zelf, maar Samsung gaat dus de officiële manier aanleveren.

Wel heeft Samsung besloten om het zelfreparatieprogramma enorm te beperken. Ten eerste is het alleen in de VS. Het kan zijn dat de fabrikant het in de rest van de wereld ook gaat aanbieden, maar dat is nog niet het geval bij de release deze zomer. Ook betreft het een beperkt aantal apparaten: alleen de Galaxy S20, Galaxy S21 en Tab S7+. Daarnaast is het aantal te vervangen onderdelen beperkt: het scherm, de achterkant en de laadpoort. Opvallende afwezige is de accu. Dat komt vermoedelijk doordat Samsung zijn accu's te stevig vastlijmt voor gebruikers om ze los te krijgen. Waar veel andere smartphonemakers trekstrips gebruiken om die lijm los te halen, heeft Samsung dat tot nu toe niet gedaan.

Samsung Galaxy S22 - lijm onder accu (bron: iFixit)
Samsung Galaxy S22: lijm onder de accu. Bron: iFixit

Google heeft de blauwdruk van Motorola gevolgd en gaat officiële onderdelen aanbieden via iFixit. Dat gebeurt los en in iFixit-kits. Daarbij zegt de fabrikant niets over eventuele stap-voor-staphandleidingen. Wel zijn er minder beperkingen dan bij Samsung. Zo komen er onderdelen voor alle Google-smartphones sinds de Pixel 2 uit 2017 en gaat het om schermen, accu's, camera's 'en meer', zegt Google. Wat dat 'meer' inhoudt, is onbekend.

Bovendien heeft de fabrikant al eerder software gepubliceerd om de vingerafdrukscanner achter het scherm te kalibreren, iets wat nodig is na een schermvervanging. Dat geldt alleen voor de Pixel 6, omdat die als enige een vingerafdrukscanner achter het scherm heeft.

Zelfreparatieprogramma's Samsung Google Apple Motorola
Welke telefoons S20 (2020), S21 (2021) Elke Pixel sinds 2017 iPhone 12 (2020) en nieuwer Modellen uit 2016 tot en met 2018
Waar VS Alle landen waar Pixels te koop zijn VS VS, EU
Onderdelen Wel: scherm, achterkant, laadpoort
Niet: accu
Wel: scherm, accu, camera's
Niet: laadpoort
Nog onbekend Wel: accu, scherm
Niet: camera, laadpoort
Reparatiehandleidingen Ja Niet gemeld Ja Nee
Distributie iFixit iFixit Zelf iFixit
Aangekondigd Maart 2022 April 2022 Oktober 2021 Oktober 2018

Waarom fabrikanten juist nu beginnen

Apple groen
Apple groen

Motorola was er vier jaar geleden vroeg bij, maar Apple, Samsung en Google volgden pas in het afgelopen halfjaar. De redenen daarvoor zijn divers. Laten we beginnen bij Apple. De aannemelijkste theorie is dat Apple hiertoe is bewogen door een activistische aandeelhouder die streeft naar meer duurzaamheid: Green Century. Dat wilde dat Apple een rapport zou maken over de sociale en milieuvoordelen van het makkelijker maken voor consumenten om apparaten te repareren. Apple vroeg de SEC, de Amerikaanse toezichthouder voor beursgenoteerde bedrijven, toestemming om die motie naast zich neer te leggen. Door een algemene uitspraak van de SEC leek het er echter op dat Green Century gelijk zou krijgen.

Er speelt natuurlijk meer, want in de EU is hiervoor veel aandacht vanuit wetgevers. Er zit een verbod aan te komen op vastgelijmde accu's en fabrikanten moeten het mogelijk maken voor gebruikers om accu's zelf te vervangen. Daarmee komt er ook een prikkel om die onderdelen zelf te gaan aanbieden. Immers, als thuisgebruikers massaal accu's van derden in hun smartphones gaan schroeven en er zijn incidenten mee, dan wordt de fabrikant in eerste instantie aangekeken. Daarbij komen er ook regels die fabrikanten verplichten om reserveonderdelen op voorraad te houden en ze gedurende langere periode aan te bieden.

Bovendien is Apple in de mobiele markt vaak een voorbeeld gebleken. Het is soms, maar lang niet altijd de eerste fabrikant die een bepaalde stap zet. Daarna volgen andere fabrikanten vaak. Dat gebeurde bijvoorbeeld met het weglaten van de 3,5mm-jack en het niet meeleveren van adapters in de doos. Klein grappig feitje: bij het niet meeleveren van adapters waren Samsung en Google ook de eerste smartphonemakers die Apple volgden.

De rol van iFixit

Het punt van reparaties is dit: consumenten moeten je onderdelen kunnen vinden. Een optie had kunnen zijn om de onderdelen gelijk aan te bieden via de bestaande distributiekanalen, zoals retailers en providers. De contacten liggen er al, dus dat had gekund, maar die zijn daar niet op ingericht. Ze zijn goed in het verkopen van nieuwe toestellen, maar dit gaat vaak over telefoons die al jaren oud zijn en dat is een andere tak van sport.

Apple kan dat zelf doen, omdat veel gebruikers een band hebben met de fabrikant. Ze kopen er vaak verschillende producten, komen in de winkels van het bedrijf en hebben al een betaalrelatie met Apple, bijvoorbeeld via iTunes of de App Store. Dat maakt het aanschaffen van onderdelen en kits via Apple relatief makkelijk; het is simpelweg een extra product dat je er kunt kopen.

Andere fabrikanten hebben dat voordeel niet. Samsung heeft wel wat winkels, maar lang niet zoveel als Apple. Een betaalrelatie tussen Samsung en een Galaxy-gebruiker zal er vaak ook niet zijn. Weinig mensen zullen hun creditcardgegevens hebben ingevuld bij de Galaxy Store op een Samsung-smartphone. Hetzelfde geldt min of meer voor Google, hoewel die fabrikant meer lijkt te leunen op de eigen webwinkel voor het verkopen van zijn Pixel-telefoons. Een samenwerking met iFixit ligt dan voor de hand, omdat het op de markt van smartphonereparatie al een grote naam is, een betrouwbaar imago heeft en de middelen heeft om de kits aan geïnteresseerde consumenten te verkopen.

iFixit HQ, bron: Google Maps
IFixit HQ. Bron: Google Maps

Toch is er een spanningsveld, vindt iFixit zelf ook. "Onze vroegste bondgenoten maken zich misschien zorgen over iFixits onpartijdigheid. Kunnen we toegewijd blijven aan repareerbaarheid terwijl we samenwerken met de fabrikanten die we al decennialang bevechten? Wij denken van wel. Wij stellen onze ervaringen ter beschikking aan degenen die laat zijn, maar we zijn er niet om hun acties goed te keuren." Volgens de site heeft Right to Repair fabrikanten nodig die bereid zijn te veranderen en blijft iFixit onafhankelijk informatie leveren, omdat het team dat teardowns en handleidingen maakt, losstaat van marketing en sales.

Tot slot

Samsung en Google zetten een stap in de goede richting en het is duidelijk dat er nu vanuit verschillende kanten druk is op makers van Android-telefoons om toestellen beter repareerbaar te maken. Wel zijn er nog veel beperkingen en onduidelijkheden. Het is hard nodig ook, want de nieuwste modellen van beide fabrikanten krijgen vijf jaar software-updates, langer dan je kunt verwachten dat de accu meegaat.

De vraag is ook in hoeverre de rest van de markt zal volgen. Met deze fabrikanten is een deel van de markt en toestellen gedekt, maar fabrikanten als Xiaomi, OPPO, OnePlus en Sony hebben dit soort programma's bijvoorbeeld nog niet op touw gezet.

Ook wordt het interessant om te zien hoe het verdergaat met de Europese regels rond dit onderwerp. Het is duidelijk waarheen de wind waait op de smartphonemarkt en sommige fabrikanten voelen die kennelijk eerder dan andere.

Foto op frontpage: MirageC / Getty Images

Fairphone 3 - teardown

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

14-04-2022 • 06:00

31

Reacties (31)

31
31
12
0
0
12
Wijzig sortering
Goede zet (mag wel veel uitgebreider) maar alleen nu na 'end of support' nog het opensourcen van de software en drivers.
Het is niet omdat hardware geen support meer krijgt dat er daarom in de software geen bedrijfsgeheimen meer kunnen zitten. Daarnaast is een bruikbare opensource licentie iets dat de waarde van vele fabrikanten enorm kan doen dalen. En als laatste is het natuurlijk ook zo dat hardware ook evoluties doormaakt en het dus niet zo is dat de bijhorende software telkens opnieuw geschreven wordt, maar gewoon mee evolueert en daarom ook relevant blijft voor de fabrikant.

Vergeet verder ook niet dat in software vaak ook weer elementen kunnen zitten die een hardwarefabrikant ook weer in licentie heeft genomen van een derde partij en als die geen open sourcing toestaat, dan kan je ook weer geen werkende code publiceren, zelfs al zou je willen.
Je hebt helaas een goed punt. Ik begrijp dat er bedrijfsgeheimen zijn, maar als milieu en duurzaamheid zo'n belangrijk punt is voor de EU, dan zouden ze juist daar paal en perk aan moeten stellen. Want laten we wel zijn de opensource community heeft al lang laten zien dat de hele boel te reverse engineren is. Neem bijvoorbeeld de stunt van Fairphone (in combi met de opensource community) om een nieuwe android op de vorige versie te kunnen krijgen. Of denk aan de linux community die een werkende build heeft weten te maken voor de mac M1 processor. Het wordt hooguit moeilijker gemaakt maar effect heeft het niet. Ik zie persoonlijk geen heil in dat soort softwarepatenten en stel je neemt 3/5 jaar dan is er weer een andere proc/soc met andere software. Uiteindelijk kan je de chip niet namaken, er zijn maar 3 fabrieken (oid) die dat soort dingen kunnen maken. Het gaat mij ook om de drivers etc. De overige apps zijn totaal irrelevant daar kan je wel third party software voor gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Aeternum op 23 juli 2024 02:27]

Weet je, je hoeft echt geen tweaker te zijn om dit te doen. Ik heb zelf al een aantal keer een toestel gerepareerd (of dat geprobeerd), en ik denk dat er in de T.net community een hoop mensen zijn die dat gewoon zullen doen.

Verbaasd was ik toen mijn schoonzus vertelde dat ze het scherm van het toestel van haar zoon had vervangen. Bij hun thuis vlogen er wel een telefoons, tablets door het huis. Bij sommige kinderen gaat opgroeien gepaard met wat meer gehavende electronica en interieur dan bij anderen.

Maar ze was er wel gewoon klaar met het kopen van nieuwe apparaten. En het is haar dus ook gelukt om de reparatie te doen. Als je netjes kunt werken, geduld hebt en je goed van tevoren informeert kan iedereen het.

[Reactie gewijzigd door casberrypi op 23 juli 2024 02:27]

Dat klopt maar zolang je niet de originele onderdelen kan bekomen beperkt dat toch je mogelijkheden.
Mijn telefoon doet het perfect behalve de accu die nog maar een halve dag meegaat.
Maar ik durf geen namaakbatterij erin te stoppen, straks staat mijn huis in de fik...
Bovendien vereissen de nieuwere telefoons ook een druk/vaccuum kamer en andere speciale tools meen ik . Bij coolblue hebben ze die spullen dus laat ik t aan hen over om zoiets als een scherm inhuis te vervangen terwijl ik hun koffiemachines en barista test :)

[Reactie gewijzigd door fre0n op 23 juli 2024 02:27]

TL/DR: omdat het moet van de Europese wet.

Wat ik interessant vind is dat ze een derde partij, IFixit, in de arm nemen. Door het uit te besteden laten ze geld op tafel liggen en bouwen ze niet aan hun eigen merk.
Of ze richten zich gewoon op hun kerncompetentie met de grootste marges en laten het kruimelwerk over aan een derde partij. Alles zelf doen is zeker niet altijd de beste optie die het meeste geld oplevert. Het is niet voor niks dat Apple, Dell, Sony en vele anderen hun productie hebben uitbesteed aan Foxconn.
Je hebt ongetwijfeld gelijk dat het (vooralsnog) weinig oplevert.

Wat ik jammer vind is dat deze partijen "we houden van repareren" (nog) niet als kern van hun merk willen neerzetten. Er liggen kansen voor bedrijven om dit te gebruiken om bijvoorbeeld geloofwaardiger over te komen richting het willen behalen van groene doelen.

Het uitbesteden zegt wat mij betreft iets over hun branding strategie. Ze houden repareren nog uit hun kern. Als of ze repareren nog als een "moetje" zien, en niet als een kans om snel een stap voor te zijn op de concurrentie door als eerste dit te omarmen.

Stel je voor dat Volkwagen het electrificeren van autos had uitbesteed aan een after-market partij, in plaats van het zelf te doen.
Je voorbeeld van VW is niet echt toepasbaar. Alle automerken, dus ook VW zijn verplicht om alle documentatie en onderdelen te leveren zodat ook universele garages onderhoud kunnen plegen. Ook als een auto nog in de garantieperiode zit, hoeft deze dus niet bij de "dealer" in onderhoud te zijn.
Het gaat hier niet om innovatie van het ontwerp van een telefoon, maar om het vervangen van kapotte onderdelen. Wat mij betreft is dit exact hetzelfde als bij auto's. Voor nieuwe telefoons en software-updates kun je bij de fabrikant terecht, voor reparaties kun je overal terecht.
Sure, maar dat was niet helemaal mijn punt. VW was geen voorbeeld, het was een vergelijking. Ik bedoelde dat Volkswagen groene energie nu als kern van hun identiteit heeft omarmd (in zekere zin in reactie op Dieselgate).

Het zou bijvoorbeeld tof zijn als Samsung telefoon reparatiekitjes bij de Mediamarkt in het schap lagen. Als Samsung zelf videos maakte over hoe je hun telefoons kan repareren. Dat ze hun telefoons zo ontwierpen dat reparatie makkelijker was, etc. Het echt omarmen van "groen". Niet omdat het moet, maar omdat ze het als een belangrijke "value add" zien, een groeikans. Te belangrijk om enkel uit te besteden.

Maar zo zien ze het duidelijk nog niet. Ze lijken het nog te zien als een moetje.
Prioriteit 1 voor ieder (commercieel) bedrijf is geld verdienen. Zelfs voor "groene" bedrijven die duurzaamheid hoog in 't vaandel hebben staan. Zonder geld geen levensvatbaar concept..
Strawman, want mijn punt was dat ze door het zelf te doen nog meer geld konden verdienen. De winst and brand-building gaat nu naar iFixit.
Niks stroman. Mijn punt is dat zelf doen niet altijd de beste optie is. Het is niet voor niks dat bedrijven allerlei diensten uitbesteden. Je focussen op je primaire waardeketen is strategisch gewoon logisch. Het kruimelwerk laat je aan andere partijen over.
iFixit heeft een goede naam bij de doelgroep, competentie, en de infrastructuur om dit te doen. Door het op deze manier te doen hebben Google/Samsung veel minder opstartkosten en kunnen ze veel makkelijker van partner wisselen/stoppen als ze willen.
Ik maak me wel een beetje zorgen dat het kan leiden tot nog meer e-waste, omdat consumenten zonder kennis en ervaring aan de slag gaan met het open priegelen van hun toestel. Ik weet nog dat ik een stuk 5/6 Playstation Portable's destijds had gesloopt om er eentje in elkaar te knutselen die het daarna weer deed. Hoe denken anderen hierover?
Ik denk persoonlijk van niet. Er moet imo al een reden zijn waarom consumenten hun toestel zouden willen openen (bv. vervangen van batterij). Ik denk niet dat heel veel consumenten 'voor de lol' hun toestellen gaan openen.

Het kan misschien wel zijn dat een consument in het begin zijn toestel nog wel fnuikt bij een herstelling, maar die consument gaat bij zijn volgende aankoop wel meer oog hebben voor de repareerbaarheid van zijn nieuwe toestel (want dat is dan wel een belangrijk punt geworden). Als de consument dan in de winkel staat en toestellen hebben (zoals in Frankrijk nu) een label voor repareerbaarheid/duurzaamheid, dan gaat die consument wel twee keer nadenken.

Nu ja, mijn idee :)
Waarom? Om ultimo hun verdienmodellen veilig te stellen, niks meer of minder.

Ze liggen, terecht, onder vergrootglazen in vooral de EU, en onder Biden ook wat meer in de VS om hun praktijken, welke voor meer kosten zorgen voor consumenten, en zorgen voor grote hoeveelheden te voorkomen E-waste. Maar goed, dit is deels ook zeker PR, want als zeg Apple het serieus zou menen, hadden ze niet voor die idiote SSD oplossing in de nieuwe Mac Studio M1 gekozen. De SSD controller zit in de CPU soc, waardoor het kaartje met het SSD flashgeheugen, geen zelf te vervangen SSD is. Die kan alleen vervangen worden door een eigen Apple model, met een niet zo gangbare formfactor, voor een uiteraard hogere prijs. Alleen dat is niet zo zichtbaar tov hun mobiele telefoons. Idem die nieuwe monitor van ze, met een vast netsnoer er aan gebouwd. Die kan je dus niet vervangen voor een langere, nee daar moet je dan weer een verlengsnoer bij kopen.
Ben ik nou de enige die het eng vindt dat we allemaal maar naar iFixit toe springen? Ze zijn een bedrijf met goede naam, maar dat is natuurlijk primair voor de handige Harrie op 't moment. Die omzet zal goed zijn, de prijzen zijn passend bij de kwaliteit, maar dat verbleekt natuurlijk nu dat deze mega-miljarden bedrijven met honderden miljoenen gebruikers als klant gaat krijgen. Kunnen ze dat aan? Blijft de kwaliteit gewaarborgd? Krijgen deze bedrijven een stake? Zij zeggen uiteraard van wel...
Er zijn 2 reden waarom ze dit doen:
---------
De eerste is:
Ze zeggen dan je hebt toch de keuze voor "LIMITED" officiele parts via "vul partner in" Die 3rd party parts die jij koopt zijn niet supported.

En dan is het nog steeds LIMITED, omdat je niet de Camera module zelf kan vervangen omdat Ifixit dit niet verkoopt, dan is elke camera die jij vervangt ILLEGAAL.
--------
De 2e is vooral tegen de Legislators, omdat ze dan kunnen zeggen maar wij supporten toch 3rd party "limited" repair, in de hoop dat de Legislators de Smartphone makers hun gang laten gaan, en niet 10x zo hard er tegenin gaan zeggend dat dit niet genoeg is.
Ik ben op zoek naar een nieuwe smartphone omdat de batterij van mijn huidige smartphone eindeleven is. Iemand een tip voor een smartphone waarvan je achteraf nog een originele batterij kan kopen en met 3.5mm jack?
Fairphone 4 heeft helaas geen 3.5mm jack en dat is voor mij een must.
Dit zijn je opties: https://www.gsmarena.com/...Ns=2,3,7&idBatRemovable=1

Fairphone 3 lijkt het meest te passen bij wat je zoekt en anders de Samsung Galaxy Xcover Pro. Beiden toestellen zijn vrij oud, maar van Fairphone verwacht ik dat er nog LineageOS of /e/OS roms voor blijven worden gemaakt.
Interessant, je hebt me op het spoor gebracht om op deze te wachten:
www.galaxyclub.nl/nieuws/...-galaxy-xcover-pro-2/amp/
Je kunt gewoon overwegen om de batterij te laten vervangen. Is waarschijnlijk ook nog goedkoper
sony xperia 10 iii heeft een 3.5mm jack, battery helaas moeilijker te vervangen. maar als de telefoon met een normale oplader wordt opgeladen over de nacht ipv een snel lader, zou de batterij dit met gemak moeten volhouden.
heb zelf al bijna 2 jaar een lg velvet (LG maakt helaas geen telefoon meer :( ) nooit snel opgeladen batterij nog in perfecte conditie.
Deze vraag kun je beter in het forum plaatsen.
Dit lijkt wel op het adagium: keep your friends close and your enemies even closer. Gewoon heel subtiel opvrijen en dan langzaamaan dood smachten, totdat iFixit onderdeel wordt van de tegenpartij en dus gedicteerd kan worden.
Toevallig vanochtend een nieuwe batterij gekocht voor m'n OnePlus 3. Zo'n toestel is 6 jaar oud. Een gemiddelde Nederlander had em alang weggedaan.

Toegegeven, je hebt ook een mini-mini schroevendraaier nodig die de meeste mensen niet hebben. Maargoed, het zou al prettig zijn als een winkel relatief makkelijk voor iedereen de accu zou kunnen vervangen.

Repareerbaarheid staat met het design. Zo kan je kwaliteits-componenten gebruiken en niet expres een zwakke condensator. Wat me vooral irriteert zijn de 'anti-repair designs', die expres voorkomen dat je het kan repareren zoals:
  • Vastlijmen accu's
  • Device blocken bij vervanging onderdeel van Apple
  • Lager van een Siemens wasmachine vastzetten in de kuip

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 23 juli 2024 02:27]

Het kan nog erger met nep eco-oplossingen zoals bij printers: waar bij de zogenaamde ecotank modellen je weliswaar met flesjes kunt navullen, maar ervoor zorgen dat de afvalinkt (bij de eerste modellen) gewoon onderaan de printer worden gedumpt en zo ingewikkeld in elkaar zijn gezet dat een gang naar een reparatiecentrum verplicht is na een paar jaar intensief printen en dat je zoveel geld kost dat een nieuwe printer soms goedkoper is. Dat hebben ze zogenaamd willen oplossen met user replaceable waste ink tanks, die echter voorzien zijn van een chip en tegenwoordig piepklein zijn dat ze in principe na een 20-tal reinigingen al weer vol zijn en weer vervangen dienen te worden met een nieuwe: dat is dan effe 20-30 euro te betalen voor een wel heel dure vuilnisbakje, dat gewoon zelf schoongemaakt kan worden: inktsponzen eruit en gewoon opvullen met watten of velletjes toiletpapier/keukenrolpapier en dan in principe gewoon via een menu-optie weer op leeg gezet kan worden. Nee, zelfs afval moet gewoon letterlijk ten gelde worden gemaakt. Maar het kan nog gekker: bij veel printers zit er een algoritme in, waarbij als je weinig print de printer na een tijdje voordat je kunt afdrukken, gewoon extra tussentijdse reinigingen doorvoert (soms gewoon deep cleaning, dus extra inkt richting de waste ink pad), zodanig dat over een periode van een aantal maanden je evenveel inkt verbruikt: het zij doordat je veel afdrukt dan wel als je weinig print de printer gewoon bijna evenveel inkt er door heen jaagt door extra reinigingen. Linksom of rechtsom: over dezelfde periode gaan je inktpatronen even snel leeg. En ook de bouw van de printer wordt zodanig op bezuinigd: waar vroeger de printkop over een solide metalen rail wordt geleid, is het tegenwoordig gewoon een stuk dun omgevouwen blik, zodat bij intensief printen deze snel verweert en de printkop sneller vast gaat lopen en de printer dus onherroepelijk afgeschreven kan worden. Of ze zorgen ervoor dat het laminaat over de printkop bij piezokoppen dunner worden aangebracht, zodat ze sneller loslaten en dus de peperdure printkop naar de filistijnen gaat. Dit is een gekend feit bij Epsonprinters, die weliswaar een permanente printkop hebben, maar ze de kwaliteit ervan hebben verlaagd, zodat de beschermlaag van de piezokoppen sneller loslaat na een paar jaar en het einde verhaal is. De oudere modellen van Epson waren vrijwel onverwoestbaar wat betreft de printkop betreft (afgezien van verstopte inkt of vol waste ink pad) en hun printkoppen zijn soms zeer gegeerd bij DTF-printing met sublimatie-inkten. Bij nieuwere printers schijnen de printkoppen bij bosjes te bezwijken door sublimatie-inkten door loslaten van de laminaatlaag. Moet er nog inkt zijn ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.