Samsung kondigt zelfreparatieservice in de VS aan voor telefoon en tablets

Samsung heeft donderdag een nieuwe dienst in de VS aangekondigd, waarbij klanten onderdelen, gereedschap en handleidingen kunnen aanvragen. Hiermee kunnen ze zelf hun tablet en telefoon repareren.

Samsung heeft de service samen met reparatiebedrijf iFixit opgezet. De dienst komt beschikbaar voor smartphones uit de Samsung Galaxy S20- en S21-serie en voor Galaxy Tab S7+-tablets. Het Zuid-Koreaanse techbedrijf wil op den duur meer apparaten en onderdelen toevoegen aan het reparatieprogramma.

Klanten kunnen reparatieonderdelen en handleidingen krijgen voor onder meer beeldschermen en oplaadpoorten. Hoeveel deze producten gaan kosten, is nog niet bekend. Als onderdeel van het programma wordt het ook mogelijk om kapotte onderdelen terug te sturen naar Samsung voor 'verantwoorde recycling'.

De dienst komt deze zomer beschikbaar in de Verenigde Staten. Wanneer en of de dienst beschikbaar komt in de Benelux is niet duidelijk.

Door Loïs Franx

Redacteur

31-03-2022 • 19:45

43 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (43)

43
39
20
2
0
12
Wijzig sortering
Dat is natuurlijk alleen maar gunstiger voor Samsung. De telefoons zijn niet de makkelijkste om te uit elkaar te halen. Het scherm zit vastgeplakt en moet daarom verwarmd worden om de lijmlaag zacht te maken. Doet de gebruiker dat niet dan is de kans aanwezig dat het scherm barst, winstpakker #1. Daarnaast is de kans groot dat een gebruiker in de telefoon het nodige sloopt door onkunde of onvoorzichtigheid, extra daardoor zijn onderdelen nodig. Winstpakker #2. Wanneer de gebruiker het toestel niet met een seal weer dichtmaakt en er waterschade ontstaat is het de eigen verantwoordelijkheid en niet meer die van Samsung of diens reparatiediensten. Een seal aanbrengen kan best gepruts zijn en mislukt redelijk makkelijk. Winstpakker #3. Wanneer het toestel vervolgens total loss is door waterschade is de kans groot dat het vervangen moet worden of dat er nieuwe elektronica in moet. Winstpakker #4 en #5. Kortom, mooie handel voor Samsung.
Ik ben het met je eens, En ik zie de rechtzaken al starten omdat dit niet in de handleiding vermeld stond. Die handleiding zal tot de laatste punt op de i moeten kloppen daar in de VS.
Anoniem: 1022589
@mutsje31 maart 2022 22:13
Er is geen conflict omdat zelf repareren onder garantie officieel natuurlijk helemaal niet kan. Daar gaat Samsung geen toestemming aan verlenen. Gruwelijk complex, dus nee.

Tsja en als je toch rommelt terwijl je garantie hebt dan gooi je je eigen ruiten in. Waarom niet gewoon een RMA aanvragen?

sypie suggereert iets dat niet aan de orde is dus het hele betoog doelt op iets dat in werkelijkheid niet bestaat.

Wat wel bestaat is dat er straks gewoon meer hulp en duidelijkheid is als klanten buiten de garantie iets willen repareren. Het enige contact met Samsung is dan een bestelling van een onderdeel, verder niets.
Ach, in de praktijk zal slechts 0,5 a 1% het zelf doen, en de rest door een reparateur.
Het wordt alleen nu voor de onafhankelijke reparateur gemakkelijker om aan onderdelen te komen.
Anoniem: 1022589
@sypie31 maart 2022 20:56
Dit gaat uiteraard over het repareren van apparaten die niet onder garantie (eigen schade) en of na de garantie periode. Voornamelijk fijn voor de gebruikers en Samsung verkoopt misschien ietsje meer onderdelen, maar in dat geval ook minder nieuwe telefoons. Indien er hierdoor meer telefoons door mensen zelf gerepareerd worden is dit meer een klein nadeeltje voor de gsm shop op de hoek. Dus al je negatieve puntjes zijn invalide.

Alsof Samsung de reparaties die onder garantie plaatsvinden aan klanten gaat overlaten. Dat is onzin dus, maar je suggereert het. Ondenkbaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1022589 op 31 maart 2022 20:59]

Het is toch de klant zelf de bepaalt of die een apparaat onder garantie uit elkaar trekt? Ik zie het maar zo gebeuren dat mensen dat doen... Daar heeft een fabrikant niks over te zeggen dat zoiets gebeurt.
Anoniem: 1022589
@sypie31 maart 2022 21:35
Dat is noch de strekking van het artikel noch datgene wat ik beschrijf in mijn reaktie. Het uit elkaar trekken van apparaten onder garantie leidt direct dat het vervallen van die garantie. Ieder normaal denkend mens doet in geval van problemen onder garantie gewoon een RMA.

Hieruit valt direct af te leiden dat Samsung doelt op het repareren buiten garantie òf na beschadiging en dat dan klanten liever afzien van een dure reparatie door Samsung of een derde.

Samsung gaat weinig of geen winst pakken uit deze service, maar krijgt wel een ietsje groener gezicht en daar zit wèl de winst voor deze multinational. Maatschappelijke verantwoordelijkheid is enorm belangrijk tegenwoordig!
Ieder normaal denkend mens doet in geval van problemen onder garantie gewoon een RMA.
Niet helemaal, ligt aan de verzend kosten vaak zijn bij RMA alleen de reparatie kosten gedenkt en niet de verzend kosten, Zeker bij grotere en zwaardere objecten kan dat oplopen in kosten boven de reparatie of zelfs boven de nieuwed prijs, Zeker als je weet wat er ongeveer aan de hand is.

Voorbeeld onze Falcon oven deed het niet meer, en schema staat online , Alleen 1 mechanische schakelaar , zekering, thermostaat en verwarm element,

Voorrijkosten voor geval wat niet onder garantie valt = 80+ euro.

Kabels zijn allemaal aangesloten met van die overschuif schoentjes, 0+schakelaar meet 220, 0+thermostaat meet 0, nieuwe thermostaat via internet bestellen was 7 euro inc verzend kosten.

Heb zelf eerst nieuwe thermostaat besteld en kabel schoentjes aangesloten en toen deed hij het weer. beter dan risoco lopen dat het iets anders is wat je dan enorme kosten kan brengen.
Wel erg negatief ingestoken. Ik vind t een mooie ontwikkeling, en we moeten zien natuurlijk wat de prijzen van onderdelen gaan worden, maar iFixit timmert zo mooi aan de weg.
Ik denk dat de zelfreparatie-optie er vooral is om straks aan de wet te voldoen (right to repair) of misschien zelfs wel om nu de r2r-voorstanders de wind uit de zeilen te nemen.

De meeste mensen gaan liever naar de winkel om voor € 10 een nieuw batterijtje van € 1 in hun horloge te laten zetten, dan dat ze dat zelf doen. Laat staan dat ze online voor € 100 een nieuw scherm en een zuignap gaan bestellen en hun smartphone zelf open gaan föhnen.

Als 'eigenwijze' tweaker vind ik het wel leuk als zo'n wet er komt.
Als je horloge stuk gaat tijdens het vervangen van de batterij kun je de winkel aansprakelijk stellen. En dat gebeurt omdat er bv wel eens een veertje of schroefje weg springt, of omdat je het glas kapot duwt.
Op basis van welke wet / regelgeving dan? Zelfs als dit theoretisch zo is, vrees ik dat je meestal naar de rechter moet om je recht te halen. Dat kost veel tijd en frustratie, je moet griffiekosten betalen en het kan zomaar een jaar duren.
Aansprakelijk stellen gaat misschien wat ver, maar je moest eens weten hoeveel mensen echt stampij gaan maken in de winkel als je hun horloge op die manier onbruikbaar maakt. Ook al is het per ongeluk.

In de winkel waar een familie lid van me werkt zijn ze er daarom mee gestopt.

Dat, en horloges zijn aan de achterkant soms ontzettend ranzig. Niemand maakt die dingen schoon voor ze naar de winkel gaan.
Een bekende van me heeft een winkel waar ze onder andere horloges verkopen en waar mensen daarom ook verwachten dat hij batterijtjes vervangt. Op zich kosten die weinig dus je kunt er weinig voor rekenen maar het vervangen is soms nog een heel gepruts, gevaar van beschadigen ligt op de loer het is inderdaad vaak ranzig. De lokale 'officiële juwelier' is er daarom al lang mee gestopt.

Hij blijft het toch doen, voor € 10 per keer. Dan hoeft hij het niet gratis te doen en dan is het meer een soort van klantenbinding. Want die mensen blijven wel komen en kopen uiteindelijk vaak toch weer een ander horloge bij hem.
Je winstpakker 1 valt wel mee in de praktijk. Samsung schermen worden full-frame geleverd (tenzij je echt derde-wereld-land glas en lcd/oled gaat splitsen, maar dat kan hier in West-Europa niet uit), dus die breek je niet zomaar. Wat je wel als je niet voorzichtig te werk gaat breekt, of gewoon onervaren bent (en eigenlijk ook zelfs als je ervaren bent) is de achterkant bij de glazen toestellen. Gelukkig is het kostenplaatje daarvan een stuk lager en vaak is die ook al gebroken bij een val. Dus het is prima te doen. Ik vrees eerder voor mensen die niet oppassen bij het loshalen van de accu. Een scheutje aceton doet wonderen maar dat heeft ook niet iedereen paraat liggen.
het is niet omdat het kan dat het de enige manier is. Er zijn nu 3 mogelijkheden ipv bij anderen slechts 1 (*kuch Apple*): Je kan het door een repaircenter van de fabrikant laten herstellen, door een third-party repairshop of zelf. Uiteraard gaan ze op die laatste 2 geen garantie geven als er duidelijk schade is veroorzaakt door onkunde, maar verder moet er op onderdelen ook gewoon garantie gegeven worden als die juist gebruikt zijn.
En in de praktijk was het nu zo dat alleen het officiële repaircenter de juiste handleidingen en materialen had. De third-party shop moest het vaak met tweedehands onderdelen doen van donor apparaten.

Dat zal dus de grootste winst zijn. Dat third party nu ook de juiste onderdelen en handleidingen op een gemakkelijke manier kan krijgen.

Samsung is ook niet gek. Wanneer er nu thirdparty een reparatie uitgevoerd word door grijze import, of via een donor device, en de reparatie lukt niet, word Samsung daarop aangekeken.
Dan is het beter om ver voordat de wet actief word die het verplicht, dit al te regelen, zodat jou naam beter wordt, en er hierdoor meer mensen het klokhuismerk verlaten.
Of ze repareren de telefoon niet, en kopen gewoon gelijk een nieuwe - het eindresultaat is dan gelijk, Samsung verkoopt een nieuw toestel.

Een gebruiker die niet handig is gaat sowieso niet zitten prutsen, maar schakelt een reparateur in, als de schade al niet gewoon onder garantie valt of onder één van de vele extra verzekeringsopties die telco's ze maar al te graag aansmeren.

Dus onder de streep zie ik dit als een mooi initiatief. Zouden meer fabrikanten moeten doen.
Als voorloper voor de EU regels die over een tijdje mogelijk ingevoerd gaan worden (met betrekking tot reparatie en verkrijgbaarheid van onderdelen)? Nu lijkt het alsof ze heel verantwoordelijk bezig zijn, terwijl het straks gewoon verplicht is voor fabrikanten om dergelijk onderhoud te leveren
De Europese regelgeving heeft nog een behoorlijke weg af te leggen. Hij moet nog worden goedgekeurd. Dan wordt het een basisreglement die alle lidstaten nog in eigen wetgeving moeten omzetten.
Dit zal nog minimaal drie jaar in beslag nemen. Vijf jaar is realistischer.
En dat gaat in een groot bedrijf misschien nog wel bureaukratischer.
Dus bedrijven plannen dit vooruit op basis van lobbie werk.
Zelfs grote bedrijven kunnen best snel schakelen als dat moet. Die kunnen alles top-down bepalen. Iedereen moet gewoon volgen. Europa heeft met een democratisch principe te maken. Bovendien kent Europa geen wetten, maar alleen regelgeving waar de nationale wetten aan moeten (gaan) voldoen.

In de VS is de Right to repair beweging wat succesvoller geweest in het lobbyen en kan men in één keer federale wetten maken. Er gaat daardoor geen tijd verloren aan het implementeren van regels in de wet van afzonderlijke staten. Op dit vlak ligt de VS gewoon wat voor. De Europese regelgeving zal echter verder gaan en ook beschikbaarheid van onderdelen en de duur van ondersteuning gaan regelen.
Het is jammer dat de EU niet net zo snel als de VS al iets op poten had. Ik snap heus wel dat ze meer willen en verder willen gaan, maar ze hadden, door met de VS mee te doen, toch een mooie basis gehad waarop ze later alsnog uitbreidingen konden toevoegen.
Met de VS meedoen moet dezelfde procedure verlopen. Dat is dus net zo traag.
Aan de andere kant weten fabrikanten nu dat de repareerbaarheid van hun spullen moet verbeteren. Ze kunnen nu in de VS "oefenen" en zullen klaar zijn als in Europa de wetten in werking gaan treden. Juist omdat de VS al voorloopt is er maar een korte overgangsperiode nodig. Op die manier profiteert Europa toch van de wet in de VS.
In America ook, lees:
https://en.wikipedia.org/wiki/Electronics_right_to_repair

Dan is dit nieuws net zo niks zeggend als de EU wet over verplichte EV's in 2030 en autofabrikanten vervolgens roepen "wij zijn vanaf 2030 volledig electrisch en erg groen bezig!"

[Reactie gewijzigd door DJMaze op 1 april 2022 11:54]

Even off-topic, maar een tipje voor de toekomst: laat de m. in wikipedia-links weg. Als je naar de mobiele website linkt, worden desktop-gebruikers niet doorgestuurd naar de desktop-versie. Als je naar de desktop-pagina linkt (dus zonder m.), worden mobiele gebruikers wel doorgestuurd naar de mobiele pagina.

Zonder de m. krijgt iedereen dus de pagina die ze nodig hebben. :)

[Reactie gewijzigd door Spatienazi op 1 april 2022 11:24]

Allicht, toch vind ik het voor een bedrijf als iFixit een mooie beloning voor het werk dat ze voor het mogelijk maken van reparaties doen. (ook al is dat uiteraard in hun eigen financiële belang)

[Reactie gewijzigd door IThom op 31 maart 2022 21:45]

Nu lijkt het alsof ze heel verantwoordelijk bezig zijn, terwijl het straks gewoon verplicht is voor fabrikanten om dergelijk onderhoud te leveren
Als dat zo is, waarom is Apple dan nog steeds druk bezig om right-to-repair te frustreren?
Die zien blijkbaar nog genoeg redenen om daar voorlopig mee door te gaan.
Of met andere woorden: Samsung bereidt zich voor op aankomende wetgeving.

Super goed Samsung O-)

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 31 maart 2022 22:47]

Mijn eerste indruk na het lezen van de titel was dat het om een 1 april grap ging. Ben er benieuwd hoe dit gaat lopen.

Het zou wel interessant zijn, kan ik eindelijk het scherm van mijn telefoon vervangen.
Ik heb een wereld idee: Laat men zelf de batterij vervangen als ie na 3 jaar op is.... Ohh wacht, dat konden ze vroeger al.
Apple heeft al een "Limited" "self-repair" programma.

maar dit is volgens mensen in de plekken waar het mogelijk is het niet eens waard omdat de onderdelen een APPLE prijs hebben, dus je betaalt 5x de hoofdprijs voor een scherm wat normaal 50 euro zou kosten.

Niet te vergeten je kan niet alles vervangen.
BV is 1 Capacitor kapot op je macbook. dan heb je pech, en kan je het niet repareren, omdat apple geen Moederborden opstuurt of repareerd {met databehoud, als de SSD verwisselbaar is}
Ik heb geen idee waar je het over hebt; het Self Service Repair project is nog nergens actief.

Jij hebt het waarschijnlijk over de prijs van reparaties bij Apple Independent Repair Providers of bij Authorized Service Providers, die prijzen vallen in lijn met wat Apple zelf vraagt voor een reparatie in house.
met de idiote regel dat ze geen onderdelen in stock kunnen nemen en de defecte moeten terugsturen of nog eens éxtra moeten betalen en ga zo maar door met idiote regels zoals onaangekondigde audits tot x aantal jaar na het stopzetten van de overeenkomst
Ja, het is inderdaad aangekondigd eind vorig jaar, maar het is nog nergens gelanceerd.
Je geeft aan dat op de plekken waar het al wel actief is, wat dus nergens is, mensen zeggen dat de prijzen veel te hoog liggen;
en nu link je een artikel van Tweakers dat vooropsteld dat het gissen is, omdat het nog nergens gelanceerd is en er enkel aannames gedaan worden in het artikel.

Misschien moet je eens opzoeken hoe het zit, in plaats van de Caps Lock toets te zoeken.
Ik denk dat je op korte termijn nergens aftermarket oled's gaat vinden voor 50 euro. Bij een 6/7 en evt 8 kan je nog wegkomen met die bedragen maar ook dan is de kwaliteit vaak discutabel.
Hebben ze gedaan met telefoon prijzen maar niet zo extreem als apple die zijn nog idioter!

[Reactie gewijzigd door raro007 op 31 maart 2022 20:42]

Wat ik irritant vind is bedrijven die het dan op 31 of 2 april uitbrengen. 1 april prima maar laat 31 en 2 april met rust.

Want Samsung heeft het op 31 maart naar buiten gebracht.
Dat Dyson-artikel van van de week werd ook als 1-aprilgrap bestempeld door diverse tweakers, en dat was al vóór 31 maart.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee