Apple gaat onafhankelijke reparateurs wereldwijd voorzien van onderdelen

Apple gaat onafhankelijke reparateurs die zich aanmelden voor zijn programma in 190 landen voorzien van onderdelen. Dat is nu alleen nog zo in Europa, de VS en Canada. De reparateurs mogen schermen en accu's vervangen.

Daarmee komt het programma voor onafhankelijke reparateurs beschikbaar in vrijwel alle landen waar Apple-producten te koop zijn, zegt de fabrikant. Het programma komt daarmee beschikbaar in grote landen als China, India, Indonesië en Japan, maar ook in onder meer Suriname en op de Nederlandse Antillen.

Onder het programma kunnen reparateurs zich aanmelden om in aanmerking te komen en zo schermen en accu's in te kopen bij Apple. Voor reparaties aan andere onderdelen moeten kopers nog altijd naar Apple zelf of een 'authorized service provider', zo zegt de fabrikant.

Het programma heeft een strikt contract, zo onthulde Motherboard vorig jaar. Reparateurs kunnen forse boetes krijgen als ze naast onderdelen van Apple ook onderdelen bij derden inkopen en die gebruiken. Ook behoudt Apple zich het recht voor om winkels te komen inspecteren.

Het is onbekend of Apple op lange termijn het restrictieve beleid rond reparaties vol mag houden. De Europese politiek is bezig om de markt voor reparatie van elektronica open te breken met Europese regelgeving. Frankrijk loopt daarop vooruit met labels rond repareerbaarheid, waar Tweakers een Plus-artikel over publiceerde. In de VS zijn de federale regering en veel staten ook bezig om de principes van Right to Repair vast te leggen in regelgeving.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-03-2021 • 07:55

297 Linkedin

Reacties (297)

-12970285+1123+228+32Ongemodereerd135
Wijzig sortering
Ander groot nadeel van dit programma, je kan / mag de onderdelen niet op voorraad hebben.
Dit houd in, dat je bijvoorbeeld bij een kapot scherm eerst het scherm van het toestel van de klant moet demonteren. Deze opsturen naar Apple, die controleert het scherm en stuurt pas na ontvangst en controle een vervangend scherm op. Deza kan je daarna gebruiken om het toestel van de klant weer in orde te maken.

Doorlooptijd volgens Apple ± 5 werkdagen, dat houd in dat je bij elke reparatie meer dan een week je toestel kwijt bent als klant. En dat terwijl de meeste scherm / batterij reparaties binnen ongeveer 20 minuten uit te voeren zijn als je ervaring hebt.

Dus naast alle voorwaarden over wat wel en niet mag, is het ook nog eens zo dat je door deze bovenstaande procedure klanten niet meer snel kan helpen...

Daarnaast mag je trouwens als onderdeel van dit programma alleen maar klanten ontvangen met "open inloop" dus geen reparaties op afspraak en je moet als shop minimaal 40 uur per week geopend zijn. Gevestigd in een winkelstraat of een gebied dat bedoeld is voor dit type bedrijf (dus aan huis of een industrieterrein mag niet). Je mag de prijzen van de reparatie niet meer zelf bepalen, maar Apple verplicht je een minimaal bedrag te vragen (hoger mag nog wel, maarja dan concurreer je jezelf de markt uit)

Dus alles bij elkaar ben je helemaal geen third party bedrijf meer maar gewoon een door Apple aangewezen reparateur zonder rechten en mogelijkheden. Want de meest bizarre voorwaarde is nog wel dat je niet actief mag communiceren of in reclame uitingen verduidelijken dat je onderdeel bent van dit programma. Je mag dit wel tegen klanten vertellen bij het uitvoeren van de reparatie, maarja dan heb je ze al binnen...

[Reactie gewijzigd door Deso-Lation op 30 maart 2021 11:56]

Nog een nadeel is. Dat Apple eist dat je data/privacy van de persoon aanlevert waar je het scherm van vervangt. Anders krijg je het onderdeel ook niet. Echt vies allemaal.
Ja dat ook nog eens, je moet bijna alle gegevens van de klant overdragen aan apple. Zoals NAW, maar ook op het toestel geregistreerd Apple ID en telefoonnummer.

Dit doen ze dus ook weer om te voorkomen dat je een voorraad aan onderdelen kan aanleggen voor de klant. Want de NAW gegevens in combinatie met het serienummer van het betreffende toestel worden weer gecheckt op het serienummer van het scherm dat je opstuurt. Klopt dit niet, krijg je geen nieuw scherm. En omdat je volgende de voorwaarden van de overeenkomst geen onderdelen van andere afkomst mag gebruiken zit er alsnog niks anders op dan de klant door te sturen naar apple.

Net als dat je op deze manier geen toestellen kan repareren die al een keer eerder het scherm of de batterij vervangen hebben door een derde partij, want dan kloppen de interne onderdeel serials ook niet meer.

Het hele programma is dus ook een grote wassen neus en helpt de markt van third party repair niet. Maar het is voor het grootste deel een poging van apple om te laten zien hoe goed ze bezig zijn op gebied van het faciliteren van reparatiemogelijkheden. Omdat ze erg terughoudend zijn voor de wetgeving rondom right to repair.

En begrijp mij niet verkeerd, ik ben Apple gebruiker, want ze maken gewoon goede producten waar vooral hardware en software echt perfect samenwerken. Maar op gebied van restricties in gebruik en vooral in hardware aanpassingen / reparaties is het echt geen leuk bedrijf...

[Reactie gewijzigd door Deso-Lation op 30 maart 2021 11:51]

Ik vind het prima, laten we een eind maken aan al die vage belwinkels en reparatie winkels die derde langs onderdelen gebruiken van ali express.

Persoonlijk zou ik graag zien dat Apple de reparaties meer naar zich toe zou trekken ipv minder.

Right to repair vind ik zo'n onzin. Alsof mensen zelf hun auto repareren. Zelfde met telefoons, maar een kleine groep die dit doet. En daarmee structureel de integriteit en kwaliteit van het product negatief beïnvloeden.

Wie wil er nou een tweede hands iPhone gemaakt door een shady belwinkeltje of onder garantie bij Apple?
Bijzonder jammer dat je:
 • Alles wat een 'kleine groep' doet onzin vindt.
 • Diezelfde 'kleine groep' die waarschijnlijk klein is omdat ze er de specifieke kennis voor hebben, meteen beschuldigd van onkunde.
Right to repair wil niet zeggen dat iedereen zelf alles herstelt. Dat wil zegen dat je de keuze hebt om bij een officiële dealer te gaan, bij een onofficiële dealer/hersteller die kan beschikken over originele onderdelen en handleidingen of eventueel zelf.
En ja, sommige herstellingen/onderhoud kan je gemakkelijk zelf doen aan je auto: Ruitenwissers/vloeistof vervangen, oliepeil nakijken en eventueel bijvullen, bandje verwisselen,... .

Als jij liever €100 betaald om je ruitenwissers te laten vervangen door een 'erkende dealer' omdat je 'kwaliteitsgarantie' wil, 2 linkerhanden hebt of bakken geld teveel, terwijl je exact dezelfde ruitenwissers zelf kan steken voor €20-€30, dan is dat je goed recht, maar laat mij maar gaan voor die laatste optie.
Maar er is geen kwaliteitsverschil tussen een ruitenwisser gestoken door een erkende dealer en diezelfde ruitenwisser gestoken door mezelf. Leuk dat dat 'gratis' in je onderhoudspakket zit maar ik gok dat je onderhoudskosten dan ook iets hoger liggen dan bij mij.
Waarom moet je het right to repair hebben? Waarom kunnen we niet gewoon accepteren dat sommige dingen gewoon niet te repareren zijn door derden?
Waarom wil je mij right to repair ontzeggen?
Zo goed als alles is te repareren door derden mits die kan beschikken over de juiste tools, onderdelen, handleidingen en niet actief tegengewerkt word door software.
Waarom zit jij eigenlijk op Tweakers als je hekel hebt aan zelf 'tweaken' :9
_/-\o_

[Reactie gewijzigd door Memph333 op 30 maart 2021 22:39]

Nou niet echt, want als we uw pad eens even een paar jaar gaan volgen, is er straks nergens meer documentatie te vinden, niemand die nog iets weet van hoe een apparaat werkt en niemand die je vragen kan beantwoorden..

Want:
* Er is geen documentatie meer
* Er is niemand met onderdelen
* Er is niemand die uberhaupt snapt hoe iets in elkaar zit
* Er is niemand die jou kan vertellen of je opgelicht word, terwijl het helemaal niet stuk was, of maar 1 euro had gekost terwijl jij lekker 328,- ex btw betaald..

Ja, een grote vooruitgang ;)

De hele reden dat jij het leuk vind om artikelen te lezen op Tweakers, is omdat de rest niet zo manipulerende drang heeft als het monster genaamd Apple, want dan viel er namelijk niks meer te lezen, want niemand had iets om over te vertellen, behalve dat ie zich scheel betaald heeft voor een kabeltje

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 31 maart 2021 17:46]

Je onderbouwing om beperkingen normaal te vinden is kennelijk zorgen over de kwaliteit, maar vervolgens geef je op geen enkele manier aan waarom dat voor consumenten zelf belangrijk is terwijl ze opzettelijk niet bij Apple zelf laten repareren en kopen. Ik krijg de indruk dat het je niet om de kwaliteit of consumenten te doen is maar om het belang om vooral apple controle over klanten en inkomsten te laten houden. Wat heeft apple er mee te maken als ik een gebruikt toestel wil dat al 6x een scherm heeft gekregen dat niet aan de verwachtingen van Apple voldoet? Apple hoeft er geen verantwoordelijkheid over te nemen zelfs al zou ik daar eigenwijs een andere mening over willen hebben.
Alsof mensen zelf hun auto repareren
_/-\o_ hahaha
Grapje, toch? Afijn, ik leef vast in een andere bubbel ;)
Allemaal goed en wel zolang dat alle bedrijven een goede reparatiedienst aanbieden. Maar dat is dus niet het geval. Zelfs niet bij Apple. Daar moet bij het minste meteen het hele moederbord er uit aan 500+ euro. Er zijn genoeg voorbeelden van super kleine defecten bij Macbooks die op een kwartiertje te repareren zijn, maar aangezien Apple hun eigen winkels niet toelaat van die reparaties te doen ben je dus verplicht van een nieuw moederbord te nemen. En aangezien je SSD tegenwoordig gesoldeerd op je moederbord zit met een hoop encryptie, ben je dus ook gewoon al je data kwijt.

Idem met iPhones. Er zijn echt zo veel verhalen van mensen die super veel foto's kwijt zijn omdat ze een probleem hebben met hun iPhone, en Apple bij de reparatie het moederbord met hun data heeft vervangen. Je kan ze zelfs niet vragen om te data te recupereren (wat vaak nog kan gedaan worden bij 3rd party reparatiediensten) want dat doen ze gewoon niet. Pech gehad. Had je maar iCloud moeten kopen.

Ik zoom nu even in op Apple, maar er zijn genoeg merken die even slecht of zelfs erger zijn. Die "right to repair" heeft in principe zelfs niet zo heel veel nodig. Gewoon wat documentatie (die je nu ook al kan vinden op het internet met wat zoekwerk), en de optie om extra onderdelen te kopen zonder de absurde beperkingen die Apple nu stelt. In de meeste gevallen moet het product gewoon niet veranderen.

Ik vind het moeilijk om te geloven dat je voorstander bent van het moeilijker maken van zaken te repareren. Even los van de afvalberg en het prijskaartje... De fabrikant van een toestel is juist degene die er het meeste baat bij hebt als je een nieuw toestel moet kopen. "Planned obsolesence" is gewoon een onbetwistbaar feit, en het is gewoon hoog tijd dat er wat tegengas wordt gegeven. Dit is gewoon een duidelijk geval waar de belangen van de fabrikanten niet in lijn liggen met de belangen van de consument. Een schoolvoorbeeld van een situatie waarbij regulering die situatie recht kan trekken. Dat mensen de PR BS van de techgiganten blind blijven slikken kan ik gewoon echt niet begrijpen. Op en top propaganda...

[Reactie gewijzigd door Niosus op 31 maart 2021 01:18]

Ieder zijn of haar keuze natuurlijk en daar gaat het om.

Ik repareer zelf mijn auto, omdat ik dat wil en omdat ik dat kan. En velen met mij. Hetzelfde bij een telefoon, die repareer ik zelf omdat ik dat kan en omdat ik dat leuk vind. Als ik het niet wil of kan, dan wil ik mijn telefoon naar Apple kunnen sturen of low-budget (en misschien ook low-quality) naar een "shady" belwinkel kunnen brengen.

Het om de keuzevrijheid.
Wij als tweaker weten dat apple een gesloten systeem is. Jan modaal staat bij de erkende apple-hersteller meestal voor voldongen feiten omdat hij daar vooraf geen studie over gedaan heeft.

Die koopt een iPhone omdat zijn vrienden/buren/familie dat ook hebben en er tevreden over zijn, omdat hij reclame ziet, omdat hij denkt dat een premium merk ook een premium dienstverlening heeft die hem als klant centraal stellen.
En precies omdat het een gesloten systeem is moet dit anders :)

Je geeft zelf al aan, je Mclaren is niet gesloten, je mag er zelf aan knutselen! Dat je vervolgens garantie verliest is aan jou, maar niets houdt je tegen om dat te doen, Apple wringt zich in alle mogelijke bochten om dit te voorkomen, daar wrijft het.

Right to repair is naar mijn mening een fundamenteel recht. Je schaft een toestel aan ( je least 'm niet), met andere woorden, jij bent eigenaar, waarom moet Apple dan beslissen wat ik met mijn eigendom doe?
Ja maar dan hoeven ze (net als McLaren) geen onderdelen te leveren om dat proces te faciliteren.

Dat jij het een recht vindt is leuk, ik vindt het recht van de fabrikant om het niet te doen.
Dus jij wilt ook alleen maar je GT2 stock? Ik vind de 911 GT2 RS in Manthi Racing spec toch een stuk vetter.
Je weet dat Manthey (want zo schrijf je het) onderdeel is van Porsche of niet? Dat maakt de GT2RS MR dus automatisch stock want hij is ontwikkeld door Porsche met behulp van MR. ;)
Oei daar gaat mijn vergelijking.
Zo ! die is niet helemaal blij ! Eerder zelf een poging gedaan zeker ?

Nou die mening deel ik niet met je, maar als jij als trotse Apple eigenaar dan lekker een week zonder wilt zitten en voor heel veel meer geld exact hetzelfde schermpje of batterij wilt betalen die elders ook verkocht worde, dan zou ik zeggen ga vooral door.

Even voor de goede orde: het gaat overal zo. een fabriek, maakt Ic's die overall genomen exact dezelfde functies hebben of waar een deel ervan wordt uitgeschakeld. en dan komt er een ander soort stempel op te staan. Intel doet dat ook met zijn infrastructuur. Alle die's op een silicium wafer worden doorgemeten op prestaties en gedegradeerd van I9 tot I3, Da's allemaal exact dezelfde lay-out, Alleen met een deel wat minder goed werkt, de eisen voor een I9 niet aan kan, dat wordt uitgeschakeld en later verkocht als een bijv. Core I5,I3 etc. Voor die schermpjes geldt hetzelfde, allemaal vrijwel hetzelfde...

Ik ga wel naar de lokale telefoonboer to die ik vertrouw. En of dat nou een techneut is van Marokkaanse of Ierse afkomst, maakt mij niet uit als het maar werkt en blijft werken. Niks mis mee

Mara ja wie neemt er nou ene Appeltje...
Ik zit al meer dan 38 jaar in de Semiconductor zijde en weet heel goed hoe het werkt.
En ja als het moet repareer ik m'n auto ook zelf. Moet je wel verstand van zaken hebben en niet blindelings oordelen. Er zijn zat liefhebebrs onder ons die dat kunnen.

[Reactie gewijzigd door Omnicron1 op 31 maart 2021 08:53]

Mooi toch. Je weet dondersgoed dat wanneer er geen restricties zouden zijn het merk Apple zijn premium feel verliest wanneer elke reparateur er een goedkoop ali expres schermpje tussen gooit.
En weet je wat de oplossing daarvoor is? Apple die hun premium schermen rechtstreeks verkoopt aan de reparatiewinkels. Dat mag zelfs met een winstmarge, want voor niets gaat de zon op. Dan moeten de reparatieshops niet meer shady spullen uit China importeren en dan kan je als consument ook een kwaliteitsvolle reparatie krijgen wanneer er geen officiële Apple shop in de buurt is.

Win voor Apple, want hun reputatie blijft intact (+ ze maken nog een beetje winst op de onderdelen). Win voor de reparateur want die moeten niet meer knoeien met B-klasse onderdelen. Win voor de consument want plots kan je overal terecht met je defecte toestel in plaats van enkel in de grote steden. En nog een bonus voor de consument: sommige reparatieshops gaan verder in hun service dan Apple (data recovery, defecte chip vervangen ipv het hele moederbord wat goedkoper is, etc).

Mooi, toch?
Het is technisch gezien echt geen slecht spul. en ja er zit kaf tussen het koren.
Maar om nou te zeggen dat alles zo is, uhh. Neen...
Wat mij tegenstaat is het verdien model van Apple. Mara ja daar betaald met graag voor, blijkt als ik jou relaas lees. Bij mij komt die zooi er niet niet.

Android, Microsoft het is allemaal hetzelfde, ze willen van alles, je betaald voor een hoop onzin, en je privacy daar wordt een loopje meegenomen. Keuze zat zou ik zeggen.
Waar haal je dat verhaal vandaan?
Wat een ernstig beleid :X weer een reden om geen spul van Apple te kopen.. Echt, ik hoop dat Apple een keer aangepakt gaat worden met strengere regelgeving, dit is toch absurd? En dan die DRM op het vervangen van (kwa security) irrelevante zaken als een camera...

Toevoeging: uitgaande van de goedheid van de mens natuurlijk. Als reparatie toko's normaal kunnen functioneren is het niet dat de optie om bij Apple te repareren ineens niet meer bestaat. Als je echt 100% zekerheid wilt kunnen mensen alsnog naar Apple. Maar door de concurrentie zal Apple wel wat aan die absurde reparatieprijzen moeten doen dan ;)

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 30 maart 2021 09:33]

Waarom is dit walgelijk?

Je kunt het ook andersom bekijken. Hiermee waarborgen ze de kwaliteit bij reparaties. Zo voorkomen ze dat gebruikers een mindere ervaring krijgen door het gebruik van imitatie onderdelen.

Wel is het absurd dat er geen scherm op voorraad kan liggen, dat klopt helemaal.
Om deze reden is het walgelijk:

https://www.youtube.com/watch?v=o2_SZ4tfLns&t

Vanwege apples Ristrictieve praktijken, mag je niet eens een Repair doen die minder dan 20 minuten duurt.
omdat het Apple beleid is zoveel mogelijk uit te melken.

Niet te vergeten bij de oudere Imac's/Macbooks kon je nog de SSD eruit halen en in een nieuw MB te zetten, zodat je AL je data behoud,

Maar volgens apple POLICY mag dit niet, omdat ze liever het gehele Moederbord vervangen, en van de klant verwacht dat deze een backup heeft.
Dus ik koop een volkswagen, vervolgens breng ik de auto naar een universele garage voor het onderhoud. Op een gegeven moment gaat er iets kapot dat alleen de dealer kan leveren. Garage klopt aan bij dealer voor een los onderdeel: "jij krijgt geen onderdelen want je repareert met Bosch aftermarket onderdelen". Klant schuift auto bij de dealer naar binnen: "sorry wij gaan u niet helpen want er zijn Bosch remblokken gemonteerd", we kunnen u alleen een nieuwe auto bieden.

Prima om de kwaliteit van een automerk mee te waarborgen toch?
Zo is precies hoe Tesla het ook doet: After-market velgen eronder, raken wij niet aan meneer.
Zo is precies hoe Panasonic het ook doet: Onderdelen leveren we niet aan derden, alleen ons repair centre.
Etc.

Als bedrijven de middelen hebben (lees: geld), zorgen ze er wel voor dat je als consument het nakijken hebt.

VW ken ik overigens redelijk goed, daar zijn eigenlijk altijd wel onderdelen after-market te bestellen. Of je universele garage haalt het originele onderdeel bij de dealer. Dat is allemaal geen probleem.
Dat is nou Marktwerking !
En wij gaan er ook nog voor betalen...

Een weg gooi economie, waar we veel te veel betalen voor
die nutteloze schijt telefoons. Sommigen van ons kunnen niet eens meet zonder.
Daar breekt de pleuris uit, als hun Appeltje alweer de geest geeft....
Zucht. waar moet dat naartoe
Nou dat is niet helemaal een eerlijk vergelijk. Sowieso heeft een universele garage ook niet veel voorraad, dus ook zij moeten gaan bestellen. Bij goede leveranciers duurt dat geen 5 werkdagen, maar is het er vaak de volgende of zelfs dezelfde dag nog.

Dan wat betreft Bosch onderdelen in je volkswagen: vaak zijn dit goedgekeurde onderdelen door Volkswagen zelf. Volkswagen maakt sowieso ook zelf veel gebruik van leveranciers voor onderdelen van de auto (ik meen me te herinneren dat de hele klokconsole sowieso vroeger van Bosch kwam). Net zo goed als dat Apple ook gebruik heeft gemaakt van derde partijen voor bijvoorbeeld de 4G modems. Ook de volkswagen dealer zal dus andere merken in je Volkswagen monteren dan Volkswagen. Wat een dealer echter niet doet is bijvoorbeeld bij schade je bumper vervangen voor een imitatie bumper. Dan krijg je bij de dealer alleen de optie voor een originele VW bumper.

Nu, hoe je dat precies wil vergelijken met een smartphone kun je lang over discussiëren. Is een iPhone batterij vervangen met een imitatie batterij hetzelfde als die bumper? Of is dat hetzelfde als de Bosch accu uit je Golf vervangen met een Varta accu? Feit is wel dat als het er op aan komt Volkswagen ook enkel eigen en goedgekeurde onderdelen op een VW wil, zodat ze kwaliteit, veiligheid en comfort kunnen garanderen. Om die reden wil Apple ook enkel originele onderdelen op een iPhone. Wanneer je vroeger wel eens imitatie schermen in de 5s-6s tijdperk hebt bekeken snap je ook wel waarom, die imitatie schermen waren vaak een heel stuk slechter dan een Apple scherm. Batterij in een iPhone heeft, weten we inmiddels, invloed op de prestaties en bovendien kan een slechte batterij gevaarlijk zijn. Een camera kan, net als een scherm natuurlijk ook van inferieure kwaliteit zijn. Voor de gebruiker wellicht niet erg, maar slechte foto's op Flickr met als meta-tag iPhone is voor Apple dan wel weer kwalijk.

Hetzelfde valt te zeggen voor Volkswagen. Wanneer jij niet goedgekeurde remmen monteert op je Golf en er mee naar de dealer gaat hoop ik dat ze ze vervangen. Dat gaat je een flinke rekening kunnen kosten, maar zij moeten garant staan voor jouw veiligheid. Ook zul je een preek krijgen dat je niet meer naar een beunhaas moet gaan voor onderhoud. Dat zij er dan ook voor kiezen niet te leveren aan die beunhaas lijkt me evident, dat bedrijf maakt namelijk keuzes die niet gericht zijn op de waardes van VW: veiligheid, kwaliteit en comfort. En laten we wel wezen: in de smartphone repair wereld zitten heel veel beunhazen!
Maar Apple zegt dus dat je eerst het defecte onderdeel moet opsturen.
Dat doet de auto-dealer niet.

Maar auto-dealers worden weer gedwongen door de importeur of fabrikant of alleen originele onderdelen te gebruiken.

Dat imitatie een slechte naam heeft is niet helemaal eerlijk; Bosch maakt bijv. geen imitatie onderdelen - die maakt ook de OEM onderdelen.
Vervolgens is een accu van Varta geen imitatie accu van een Bosch accu.

Hetzelfde is bij electronica wat moeilijker maar zou ook best kunnen.
"Feit is wel dat als het er op aan komt Volkswagen ook enkel eigen en goedgekeurde onderdelen op een VW wil, zodat ze kwaliteit, veiligheid en comfort kunnen garanderen"

Dat is natuurlijk gewoon onzin, een leuk pr praatje meer niet, he gaat om zo veel mogelijk geld te verdienen aan hun klanten.

That's it dat is het ENIGE wat telt, de rest is ruis. Het zelfde geld voor Apple.

[Reactie gewijzigd door tunnelforce1 op 30 maart 2021 10:24]

Even ongenuanceerd: "Wat een onzin"
Als ik mijn Volkswagenmotor zelf repareer met Alie onderdelen dan is dat mijn keuze.
Als ik vervolgens naar de dealer ga om de achter as te vervangen, dan gebeurt dat gewoon en krijg ik een normale rekening. Alleen krijg ik niet de internationale Volkswagen pech hulp als ik die wil hebben.

Apple kan precies hetzelfde doen.
Gewoon geen Sjoemelbak kopen !
Ja dat vind ik dus inderdaad prima.
Ik betaal premium voor Apple, ik wil graag dat de reparatie ook premium is.

Ik ga met mijn Porsche toch ook niet naar de lokale garage. Komop, ik laat dat liever doen door iemand die echt verstand heeft van Porsches/ iPhone's. En niet een beun op de hoek.
Dan ga je met je premium apple naar de premium apple winkel en doe je daar je reparatie. Prima, kan me niks schelen, is jouw keuze.

Als ik een tweedehands auto rijd van een paar jaar oud breng ik die ook niet naar de dealer. Sterker nog, ik ben met mijn vorige 2 auto's enkele keren bij de dealer geweest voor reparaties of onderhoud, kost klauwen met geld en het wordt nog half gedaan ook. Voor mijn huidige auto op leeftijd heeft de dealer niet eens onderdelen meer op voorraad, want "Wij krijgen die auto's hier niet meer in de werkplaats".

Verder is een universele garage niet per se een beunhaas en is een beunhaas ook niet per se onkundig. Ik ken in mijn kennissenkring voldoende mensen die naast hun werk als automonteur (ook bij dealers) in de vrije uren nog bijklussen aan auto's van kennissen.
Ik heb zojuist een 2017 ipad 9.7" van school naar een (door school aangewezen) reparateur gebracht omdat mijn zoontje daar het scherm van gesloopt heeft. Reparateur: "Er komt wel een hoge kwaliteit vervangend glas op, maar het origineel is toch iets beter, wij kunnen die voor een 2017 ipad niet krijgen".
Net even opgezocht, apple vraagt voor reparatie van het scherm $379. Een nieuwe basic ipad met betere specs is $329. Moet ik die ipad van school dan maar in de kliko flikkeren en ze een nieuwe geven?

Verder plaats jij de dealers nu op een voetstuk, ik sabel ze er meteen maar weer af: tegenwoordig hangen ze dat ding aan een computer, komt daar een storing uit en dat gaan ze oplossen. Als je mazzel hebt heeft de fabrikant een TSB afgegeven waarin die storing voorkomt, als je die mazzel niet hebt gaan ze lukraak onderdelen vervangen.
Zo ook mijn auto met kapotte fan en storing in de thermostaat. Focus lag op thermostaat vervangen want dat gaf de computer aan, vervolgens op hogedruk kant van de airco die opliep naar 25 bar, dat zou een kapotte sensor zijn. Eerste google hit op een paar steekwoorden van dat probleem gaf als reden "controleer of de ventilator naar behoren werkt". Dat kan de dealer prima doen vanuit hun testkast, maar dan moeten ze dat wel doen. Die ventilator was dus helemaal dood, weerstand oneindig, maar ik kreeg de auto mee met advies om op een later moment een airco druksensor te laten vervangen. 3km verderop bij het stoplicht had ik de ramen alweer open met kachel op MAX, iedereen bij de dealer was inmiddels naar huis.

Bij de dealer werken ook mensen, die maken ook gewoon fouten.
Ik wens ze overigens veel succes met mijn huidige auto. Die krijgen ze amper nog in de werkplaats omdat je met een uurtarief van 104 euro excl BTW in een paar uur de dagwaarde van zo'n ding erdoor jast. Computer kan helemaal geen fuck met de auto want de ECU is vrij primitief. Laat ik zo zeggen: de magazijnman die mij de onderdelen verkoopt en daar al 25 jaar werkt heeft meer kennis van mijn auto dan de veel jongere monteurs die daar aan auto's sleutelen.
Aha ! Nog iemand met zo'n ervaring. Acht als de auto monteur alleen al de stekker van de EODB/ODB2 erin duwt en de foutmelding rest, heb je al een rekening van 40 euro te pakken.
Echt goed storing zoeken is vaak wat verder doordenken, en niet sleutelen volgens een of ander protocol volgen wat door een kantoorguru geschreven is. Daar gaat het al fout.
En dan hebben ze 299 stuks ipad 9.7 2017 in hun MDM zitten en 1 2020/2021 model. Of nee, 224 stuks ipad 9.7 2017 en 76 stuks van willekeurig type 2017-2021, want die dingen worden met regelmaat gesloopt.

Die shop prakt er gewoon een vervangend glas van 99 euro op, mijn verzekering betaalt dat en dan is het klaar. Aangezien ze alle ouders naar die shop sturen is dat ook vast niet de enige ipad met een glas dat iets meer glimt dan origineel.

Apple ondersteunt qua software hun spul heel goed, tot 4-5x langer dan de gemiddelde android fabrikant, maar als er iets kapot gaat is reparatie niet meer rendabel terwijl dat helemaal niet nodig is.
Blijkbaar vinden mensen dat dit bij auto's wel moet kunnen, en en bij een auto kan slecht onderhoud, verkeerde onderdelen een ongeluk veroorzaken. Maar blijkbaar is gebruikers ervaring van je telefoon belangrijker.
Zolang de onderdelen de juiste keurmerken hebben (gekregen) is er niks mis mee om Bosch remblokken te monteren.

Wat ik wel een hoop mensen horen doen is remblokken van een demontagebedrijf kopen als er nog genoeg vlees op zit, maar dat is wel superdom. Of het nu origineel of een ander merk betreft.
Waarom is dat superdom? Die onderdelen zijn niet defect ofzo.
Juist - hergebruik helpt tegen de verspilling / afvalberg.
Dat slecht onderhoud niet verstandig is => beetje open deur natuurlijk.

En verkeerde onderdelen is niet perse de schuld van de fabrikant van die onderdelen.

Wellicht bedoel je dat imitatie onderdelen een probleem kunnen zijn. Tja - het is echter wel zo dat dit zelfs soms geldt voor de originele onderdelen. Een fabricage-fout kan bij elke fabrikant optreden.

Het grootste probleem bij imitatie is dat sommige van die onderdelen echt bewust met grotere fysieke marges of slechter basis-materiaal worden gefabriceerd of minder kwaliteitscontrole.
Er zijn ook helemaal geen klanten die eerst de goedkoopste chinese onderdelen laten monteren en als die snel falen verhaal gaan halen bij de officiële dealers voor 'coulance'...

De tweedehands automarkt zit vol met oplichters die tweedehands auto's op de meest inventieve manier 'repareren' zodat ze nog net een paar duizend kilometer lopen en ze pas stuk gaan na het verlopen van de garantie.
En zo is het ook bij de Appliepie service centers, en bij Android, bij Microsoft. etc etc..
Het is toch mijn vrije keuze om te kiezen voor een mindere ervaring en andere onderdelen te accepteren? Het lijkt net bij Apple alsof je het device nooit echt mag bezitten en volledig onafhankelijk van Apple beslissingen mag nemen.

Maar goed het is wel je vrije keuze om Apple te kiezen en in dat systeem gezogen te worden.
Als je die keuze ook echt heb. Loop een telefoonreparatiezaakje in en vraag of ze je telefoon met originele onderdelen vervangen. 9 van de 10 roepen dat ze dat doen, maar hebben geen enkele manier om aan die onderdelen in te kopen. Leg je je toestel vervolgens naast een met origineel scherm zie je echt gigantisch verschil.
Blijft mijn keuze .... en de reputatie van die winkels is wijd verspreid genoeg om mensen allert te laten zijn.
Dat ze niet originele onderdelen gebruiken maar wel zeggen dat dit zo is zou eerder onder fraude vallen en zou moeten worden gehandhaafd vanuit de regering en niet door Apple.

Als ik het gigantische verschil wil accepteren is dat niet aan Apple om me dat te ontkennen.
Jawel, het gaat om hun naam die achterop staat.

Als de beun op de hoek je auto repareert en er een ander blok in legt met de helft van de PK's heb je ook niet meer dezelfde ervaring die je had wanneer je het product kocht. En daarmee heb je dus een product feitelijk in roulatie gehouden wat niet aan de standaarden van de fabrikant voldoet.
Jawel, het gaat om hun naam die achterop staat.
Ze zijn niet de eigenaar van het apperaat als ik het gekocht heb. Ook niet van mijn Toshiba laptop als ik er een Apple sticker op plak. Ik heb de eigenaarschap overgenomen op het moment dat ik ervoor betaald heb met alle rechten die ik als consument heb daarin.

En dat is de cirkel redenering die bij veel Apple fans iedere keer wordt aangehaald.
Als ik een auto koop en de beun van de hoek legt er een andere blok in dan blijft het merk erop staan. En die kunnen niets doen hiertegen. Dus het product is verandert maar ik ben in control van het product dat ik gekocht heb en niet de maker van het product die het ooit in het verleden gekocht heeft. Het verschil alleen is dat de autoleverancier netjes aan iedereen die het wil de originele onderdelen beschikbaar stelt en niet alleen aan dealers. Zij hebben geen monopolie op reperaties wat Apple wel degelijk probeert te doen.

Ik heb het recht als consument om mijn product stuk te slaan, te downgraden en eventueel onderdelen te vervangen met niet originele onderdelen. Dat mijn ervaring hierdoor verandert is niet de zorg van Apple in deze maar mijn vrije keuze. Apple kan hierin niet voor rechter spelen en mijn recht als consument negatief benadelen door geen orignele onderdelen op de markt te brengen ter vervanging van mijn apperatuur als ik de keuze wil hebben om niet het bij Apple alleen te willen laten vervangen.
Dat mag jij allemaal, maar je hoeft niet van apple te verwachten dat ze dat proces faciliteren. Sterker nog. Ik zou het prima vinden als ze helemaal geen reparatiedelen leveren. Dat is wat mij betreft hun recht en dat weet je dan als je het koopt.

Dus dat ze hun onderdelen lokken met ID's is logisch dat gebeurt bij auto's ook. Koplampen kunnen tegenwoordig ook alleen door de dealer ingelezen worden als ze vervangen worden. Dat is een goede zaak want dat weet je dat je goede producten krijgt op een goede manier geïnstalleerd.
Apple heeft sowiezo een notair slechte reputatie in dingen reperaren die ze zelf kapot hebben gemaakt dus je wens komt al uit. (butterfly keyboard, screen protector, antennagate etc. etc . etc. )

En als jij graag producten koopt voor absuurd hoge prijzen die niet meer te repareren zijn als door constructiefouten of door eigen fouten kapot gaan is dat geheel jou keus. Je gaat alleen wel tegen de eigen ideeen van Apple in want dat zou namelijk een nogal zware CO2 footprint opleveren en dat willen ze niet en leveren daarom zelfs geen adapters meer.
Dus je zult moeten kiezen met welke wind van Apple je wilt meewaaien hoe tegenstrijdig deze ook zijn. Maar hoe dan ook maken ze dikke winst over jouw rug.
In het auto geval heeft dat ook nog een tweede reden: het vermindert diefstal van onderdelen omdat gestolen onderdelen niet zonder meer overgezet kunnen worden. Bij een grote Duitse autobouwer die dat niet doet wordt zoveel meer gestolen dat je dat duidelijk aan de verzekeringspremie kan zien...
En om vervolgens als de iPhone X+1 uitkomt de oude als 'origineel' tweedehands te verkopen voor Apple tweedehandsprijzen...
Neen hoor. Absoluut niet, Hagelnieuwe Note 10+ scherm door eigen schuld defect
EN omdat ik toch in de regio Eindhoven verkeer daar laten repareren. Ding geeft absoluut geen verschil.
Werkt nog steeds. En voor 249 Euro heb ik geen nieuwe telefoon.
Er zitten echt wel goede repair shops tussen wel even doorzoeken en niet alles geloven wat je daarover kan vinden op het net
Echt bij heel veel hardware geldt dat je vrije keuze hebt, maar wanneer je reparaties niet door de fabrikant of fabrikant goedgekeurde reparateurs laat doen vervalt je garantie. Daar is Apple niet uniek of nieuw in.
Als je Linux installeert op een laptop vervalt de garantie al volgens de leverancier. En daar is de wet voor om daar een oordeel over te hebben. Dat het bij andere ook gebeurt praat het niet goed bij Apple.

Dat argument wordt in algemeen veel bij Tweakers gebruikt. Een ander doet het ook en daarom mag merk X het natuurlijk ook doen. Dit is een drogredenering en je kan geen gedrag goed praten op deze manier.
Nou daarmee praat ik niks goed, maar het frappante is dat garantie stickers in en op hardware al zo oud zijn als industriële fabricage zelf. Nooit iemand over gehoord. Maar nu Apple er een punt van maakt kan het ineens echt niet. Ik praat niks goed hoor, iedereen moet lekker zelf weten wat ze met hun hardware doen. Maar ben gewoon niet zo verbaasd over regels die we met zijn allen al tientallen jaren prima vonden.
Garantie is net als verzekeren. Je krijgt een paraplu voor slecht weer,
je mag hem alleen niet gebruiken bij regen.
De insteek. is Simpel. Ik koop ene artikel, daarmee is dat van mij geworden en dus doe ik daarmee wat ík' wil. Niet de fabrikant of een of ander bud programma dat door ene dataklopper in elkaar is gebraaid.

Als ik dat wil laten repareren dan is dat mijn zaak en dan heb ik echt lak aan alle garantie.
Het ergste is nog wel dat mensen het verhaal van Apple blijven geloven. Zo houden we het systeem veilig en betrouwbaar. Daar zijn veel andere mogelijkheden voor, en waarom mag je bij een telefoon van 4 jaar oud niet zelf beslissen met wat voor 'kwaliteit' je hem laat repareren. Maar ja, zolang er genoeg schaapjes zijn die kopen...
Ja bij auto's is dit heel normaal, en ja daar hangt alleen je leven van af of het onderhoud en de onderdelen goed zijn ( zeker niet zo belangrijk als gebruikers ervaring van je telefoon )
Zeg dat aan de mensen die geëlektrocuteerd zijn door een defecte lader of gewond zijn geraakt door een ontploffende accu.
Lekker vergezocht, want de lader staat helemaal buiten deze discussie
Accu die orgineel is ontploft niet ?
En hier wordt gewoon gesproken over originele onderdelen die van Apple af moeten komen. En dat duurt dus nu 5 dagen. Belachelijk, als dit bij de auto industrie was, stond de hele wereld op zijn kop
Bij mijn dealer krijg ik altijd een leenauto aangeboden als het langer duurt. Laatste uitgelopen iPhone reparatie kreeg ik kosteloos een leentoestel voor de 2 dagen die het langer duurde. Niks wereld op z'n kop, gewoon goede service.
Tsja ik heb nu een iphone 12 gekocht, omdat ik eentje nodig heb om te testen. Helft van mijn gebruikers heeft wel een iphone. Anders had ik gewoon een s21 gekocht. Maar aangezien de vrouw al een s20 heeft, tsja dan kan het wel. Voor de rest maakt het mij niet veel uit. Maar ik doe altijd wel een otterbox of supcase rond mijn telefoon. Nog nooit een gebarsten scherm gehad ofzo.
Nu goeie actie van Apple, maar ik ben geen fanboy. Ook geen Android fanboy, maar je moet kiezen.
Het ding is je hebt slechts 2 keuzes, iOS of Android, dus je moet wel een keuze maken. Zolang er niet meer spelers komen, zal Apple rustig kunnen doen wat ze willen. Mensen blijven toch kopen
Ze waarborgen alleen hun eigen beleid, meer niet. Als een reparateur ziet dat het scherm stuk is, dan is dat duidelijk en moet het vervangen worden. Waarom dan eerst naar apple sturen, wat vervolgens weer transport vergt... dus ook aan het milieu wordt zo niet gedacht.
Waarom dan eerst naar apple sturen, wat vervolgens weer transport vergt... dus ook aan het milieu wordt zo niet gedacht.
Ik denk dat ze willen kijken of je niet eerder een Third-Party scherm erin hebt gedaan en aan de hand daarvan de reparatie willen uitvoeren. Daar staat mij tenminste nog iets van bij toen ik mijn telefoon liet repareren vanwege een kapotte accu.

Ik vind het wel een kwalijke zaak dat die schermen niet op voorraad mogen liggen. De meeste mensen, waaronder ik, kunnen niet een dag zonder telefoon. En dan niet vanwege Instagram/Facebook, maar meer voor de 2FA app die op mijn telefoon staat die ik gedurende de dag wel een aantal keren nodig heb om in te loggen.

Achja, wel fijn dat ik zodadelijk ook bij andere winkels terecht kan voor officiële Apple reparaties. Dan heb ik in ieder geval een vrije keuze qua winkel zonder dat ik ver hoef te reizen. Hecht wel veel waarde aan het originele spul van Apple wat er terug in gestopt wordt.

[Reactie gewijzigd door ItsFlokkie op 30 maart 2021 09:33]

Zet al je 2FA codes over naar Authy en je kunt overal bij, ook zonder telefoon.
Laatste uitgelopen reparatie aan mijn werk iPhone bij een authorized reparateur kreeg ik keurig een leentoestel. Je zit dus geen week zonder.
Wat maakt een third-party scherm nu uit? Toen mijn scherm stuk was krijg ik bij de reparatie de vraag of ik een originele, refurbished of third-party als vervanging wilde.

Aangezien ik dat toestel als reserve wilde gaan gebruiken heb ik gekozen voor de third-party scherm, en de prijs lag ook in lijn met de restwaarde van het toestel. Overigens, na reparatie zag ik geen verschil met het originele scherm (met een ander toestel).

Je kan zo wel naar een ander winkel voor een "officiële" reparatie, maar daar kan je minstens een week wachten voor de onderdelen binnen zijn. Daar ga je niet op wachten, en de prijs zal vast niet significant lager liggen.
Zolang je toch gewoon betaalt voor je reparatie boeit het toch niet of je van tevoren een 3rd party scherm erin had? Al zou je er zelf een stel draadjes aan gesoldeerd hebben en m direct in het stopcontact hebben gestoken, betalen voor je nieuwe schermpje en hij wordt erin gezet zou de normale gang van zaken moeten zijn.
je verhinderd ten alle tijd het recht om te repareren, het moet echt niet gekker worden dat mensen ook nog trappen in die onzin van zou waarborgen ze de kwaliteit, wat een onzin argument. Als de betreffende repareateur iets niet goed vervangt kun je hem aansprakelijk stellen zoals je dat bij iedereen kan doen.

anders om kijken doet apple trouwens ook niet.... genoeg verhalen bekend waar de appleshop iets totaal verneukt en dan het probleem bij de klant neerlegd onder de noemer tja waterschade....
idd. er zijn al Sancties tegen apple omdat die Sensor stikkers te gevoelig zijn. waardoor ze zelfs uit de doos al rood zijn gekleurd.

Dus dan is er al volgens apple waterschade voordat je het hebt gekocht.
Nou omdat ze dit natuurlijk door de neus wordt gedrukt en ze het op deze manier nagenoeg onmogelijk maken. Geen klant zit te wachten op een verwerkingstijd van minimaal een week. Daarnaast mag je bij een contract alleen nog schermen en accu's van Apple-producten repareren. Een microfoon of oplaadpoort kapot? Je mag helemaal niks meer repareren, omdat ALLES via Apple moet verlopen en die onderdelen leveren ze niet. Dat noem ik best walgelijk ja.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 30 maart 2021 10:27]

Dit gaat dus alleen om de onafhankelijke service centers, die krijgen nu de mogelijkheid meer te doen dan ze eerder deden. De geautoriseerde service centra kunnen meer reparaties uitvoeren.
Om het maar in auto-analogieen te houden: voor het vervangen van bepaalde merk-specifieke onderdelen zal je ook naar de dealer moeten ipv de vakgarage waar je de olie laat wisselen...
Nee, dat krijgen ze dus niet. Als je kiest voor een contract met Apple, dan moet je vaarwel zeggen tegen de rest van je business op het gebied van iPhones.
Het programma heeft een strikt contract, zo onthulde Motherboard vorig jaar. Reparateurs kunnen forse boetes krijgen als ze naast onderdelen van Apple ook onderdelen bij derden inkopen en die gebruiken. Ook behoudt Apple zich het recht voor om winkels te komen inspecteren.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 30 maart 2021 10:25]

Ik ga er niet vanuit dat dat veel business kost. 99% van de reparaties zijn scherm/batterij gerelateerd...
Het kost ze geen business maar besparing de onderdelen worden verkocht voor de serviceprijs all-in op hun site.
Als onafhankelijke reparateur (IRP) mag je gewoon blijven doe wat je deed. Je krijgt daarnaast ook toegang tot Apple onderdelen, als ze je accepteren.

Alleen een "niet origineel" scherm kan je dan weer niet vervangen, omdat deze niet meer aanwezig is. Daar zou de klant dus best af kunnen met een ander onderdeel (die net zo origineel kan zijn, zonder bij Apple in te kopen -> van andere iPhone afkomstig).

Een Apple certified repair shop (ARP) is wel echt Apple only. Daar zit het verschil in, omdat Apple dan gaat sturen.
Sorry je ziet toch zelf ook dat dit gewoon iets doen om perceptie is, maar in de praktijk die repair shops (die apple niet wil) gewoon blijvend kapot maken.
En terecht, meeste leveren baggerkwaliteit met baggerproducten. Zijn net autogarages.
IK zou zeggen laat dat aan de gebruiker over als die dat wil, nu is het gewoon apple die louter aan hun winst denkt.
Je slaat daarmee inderdaad de spijker op z’n kop. Ze prijzen onderdelen ter reparatie aan die daadwerkelijk een direct effect hebben op de ervaring. Aangezien het product dat Apple verkoopt niet zo zeer het fysieke product is, maar de “ervaring”, is dat van groot belang voor ze.

Apple doet aan klantenbinding. Dat doen ze met een platform dat altijd goed werk. Tenzij er iets mis is met het product. Dan kan je ermee terug en zorgen ze ervoor dat het (binnen garantie voorwaarden) weer in orde gemaakt wordt.

Wanneer je accu achteruit gaat, dan kan je die laten vervangen voor een accu van minimaal dezelfde kwaliteit als waarvoor Apple ze normaliter aanbiedt. Je krijgt er eenzelfde levensduur voor terug als wanneer je een nieuwe telefoon uit dezelfde reeks zou kopen. Dat kan ik niet zeggen over 99% van de 3rd party accu’s die met Ome Ali mee komen uit China. Hetzelfde geldt over de camera module met FaceID sensors, displays met of zonder fingerprint readers, etc.

Daarnaast zal het door een partij goed geïnstalleerd moeten worden. Cursussen over de kwaliteitseisen van de montage, met een bijbehorend certificaat is daarmee geen garantie, maar wel een extra maatregel, waardoor de kwaliteitseisen eerder gehandhaafd blijven.

Al met al ben ik het wel eens met de strategie om kwaliteitsbehoud te reguleren en daarmee tot op zekere hoogte te garanderen. Anderzijds ben ik het er absoluut niet mee eens dat er geen onderdelen op voorraad mogen liggen. Feit blijft echter wel dat de onderdelen gekoppeld zijn aan het toestel. Daardoor werkt het omruilen van een display of accu al niet zonder meldingen over incompatible hardware. Er zal door Apple dus iets tussen het onderdeel en de telefoon gesynchroniseerd moeten worden, waardoor het nieuwe onderdeel werkt. Dus: kwaliteitscontrole.

Ik praat het niet direct goed, maar ik keur het ook zeker niet af.
Ik ben al meerdere keren in mijn leven naar 'third party' reparateurs geweest (voor mijzelf en familie) en het was altijd een negatieve ervaring. Online reviews zijn nep en men liegt gewoon keihard in je gezicht. Er worden alleen originele A++ Apple componenten worden gebruikt maar je krijg de goedkoopste componenten en de reparatie wordt slecht uitgevoerd. Dan mag je ook nog weer terug omdat na een schermvervanging je microfoon niet meer werkt of het scherm weer los komt. Het simpelweg liegen staat mij nog meer tegen dan het punt dat je opgelicht wordt met goedkope componenten. Mij werd nog verteld dat de monteur al 10 jaar moederborden repareert.. Ik dacht nog: wie repareert er nou moederborden? Bleek dat die vent nog niet eens 20 jaar oud was.... jaja, 10 jaar ervaring....

Ik stuur mijn spullen alleen nog op naar geautoriseerde reparateurs. Dan mankeert je iPhone ook niet direct 5 nieuwe problemen als hij voor reparatie is geweest.
Hiermee voorkom je net niet dat er imitatieonderdelen gebruikt gaan worden. Wat denk je dat die kleine repairshops gaan doen? Tegen klanten zeggen: volgende week mag je hem komen halen? Niemand gaat daarmee akkoord gaan wat die andere repairshop verder op in de straat doet het op 30 minuten met een "namaak" onderdeel (vaak gewoon hetzelfde onderdeel, van dezelfde productielijn maar zonder Apple logo ergens opgezet).
De enigste manier om originele onderdelen van een iPhone aan te komen zijn refurbished onderdelen (schermen etc.). Verder is geen mogelijkheid. Je krijgt dan namaak onderdelen van vele malen slechtere kwaliteit (LCD ipv LED bijvoorbeeld). Dus je laatste statement klopt niet.
Apple 'repareerd' niet, ze vervangen alleen ...
Meestal het hele apparaat (als je geen slimme gebruiker bent...)
'Right to Repair' is er niet ...
Die repairshops repareren ook niks, die gaan echt niet jouw scherm of batterij of camera repareren. Ze doen gewoon een nieuw onderdeel erin net als Apple.

Als zo'n onderdeel al te repareren is dan kan dat economisch nooit uit, beter dat ze het naar Apple opsturen waar het netjes gerecycled wordt.

Ik denk dat jij het recht iets te repareren wel heel ver wilt oprekken als je het zo interpreteert dat je de onderdelen moet kunnen repareren. Hoe wil je dat doen bij een versleten accu of een defecte chip?
Apple liegt in je gezicht en zegt dat je maar 1 jaar garantie hebt Terwijl je gewoon 2 jaar hebt. Apple liegt ook dat je hele telefoon vervangen moet worden omdat er iets goed kapot is terwijl het een klein kabeltje is. Apple vervangt meestal geen onderdelen ze geven je een andere telefoon. Als Apple gewoon al hun onderdelen verkrijgbaar maakt, is dat de enigste manier dat iets hergebruikt wordt met zo min mogelijk afval. De zit echt stront tussen je oren.
Lees je eigen post nog eens en probeer daarna nog eens te reageren met wat jij dan ook tussen je oren hebt zitten ;)
ehm, Apple doet geen nieuwe onderdelen, als het even kan willen ze echt dat je een nieuwe koopt ...
De verkopers worden er op getrained de klant zoveel mogelijk te overtuigen dat het niet te repareren is, en de data kunnen ze om raadselachtige redenen (= winst bejag) ook niet veiligstellen ...

En de waterschade plakkertjes verkleuren al als je een kop koffie/thee drinkt terwijl je voor je klapdoos zit ...

Dus zoiezo betalen, never tot nooit garantie ...

Battery of chip kun je vervangen, daar is extreem dure Apple niet voor nodig ... (tenzij je geld teveel hebt, dan houd ik je vooral niet tegen ((tegen beter weten in)) om het bij Apple te spenderen ...

Maar goed, ik heb nog nooit IETS van Apple gekocht of in bezit gehad...
Veel geld voor no performance, achterlopende hardware etc., heb ik er totaal niet voor over, maar goed, dat is mijn dingetje, ik betaal niet 2/3 van de prijs voor het Apple symbooltje en zeer zeker niet voor de arogante houding tegenover hun klanten ...)
Veel geld ja. No performance? Zoek maar eens een snellere telefoon soc of een laptop met arm chip of een snellere tablet dan een iPad Pro.

Het is zeker duur en misschien is wat je zegt waar (eerder nagepraat want je hebt er nog nooit iets van gekocht) maar er is wel veel snel spul bij.
Zoals gezegd, ik besteed mijn geld liever aan goede hardware, ben al 30 jaar in de IT werkzaam...
De meeste Apple gebruikers doen niets met IT (is mijn stellige overtuiging ook) ...
Dit zorgt juist voor slechte kwaliteit onderdelen. Ze waarborgen de kwaliteit niet, door het niet op voorraad mogen hebben van onderdelen.... Klanten gaan dan juist naar de goedkope shop met nep-onderdelen....

En Apple mag natuurlijk wél onderdelen op voorraad hebben....

Dat ze eisen stellen is niets mis mee. Dat geld.voor aftermarket onderdelen ook. Maar géén voorraad mogen hebben, vervangen van een CPU betekend het volledige moederbord a 2000 euro moeten vervangen (terwijl de CPU gewoon los in de socket zit!). Dat soort praktijken mag men best aanpakken.

En dat geld overigens niet 3nke voor Apple. Microsoft levert ook geen losse kickstands voor de oude surface modellen. Stukje plastic dat met 2 boutjes vast zit.... "Uw kunt een refurbished model krijgen voor 500 euro"
8)7
Apple hoeft toch geen verantwoordelijkheld te nemen als Handige Harry de reparatie verneukt? Hell misschien gaat iemand dan de volgende keer weer naar een officiële Apple reparateur.
Zucht... daar gaan we weer! Alles wat Apple doet is welgedaan en alleen het allerhoogste genot is goed genoeg voor zijn klanten. Gelukkig maak je het weer goed door inderdaad door te hebben dat b.v. onderdelen niet op voorraad mogen hebben niet toegestaan is! Elke leverancier die dit soort spelletjes speelt zou gewoon eens een ongelooflijke boete moeten krijgen, EU heeft geloof ik tot 10% van de jaarlijkse omzet? Dit lijkt me een goed begin... een min of meer fatsoenlijk beleid is alleen af te dwingen als de aandeelhouders het stevig in de portemonnee voelen, want van moraal besef moeten we het niet hebben!
Niet alleen “garandeer” je een betere ervaring door “verbieden” van gebruik imitatie onderdelen. Maar je maakt het ook zo veel moeilijker om gestolen onderdelen te gebruiken.
Wat ik persoonlijk zou wensen is dat Apple deze onderdelen ook gewoon aan particulieren zou verkopen. Ik kan de herstelling zelf uitvoeren, koop nu onderdelen via iFixit (voor eigen gebruik of toestellen van -zeer goede- vrienden die buiten garantie zijn - enkel scherm/batterij en kosteloos). Maar indien Apple me deze rechtstreeks zou verkopen, graag.
Ik ben best fan van de Apple producten zelf, maar absoluut niet hoe ze omgaan met dit soort zaken. Je mag het gerust walgelijk noemen.

Als je je apparaat door een onofficiële derde laat repareren, dan zou je enkel en alleen het recht op garantie kwijt moet raken (wat dus geen probleem is voor een apparaat dat wat ouder is). Dat is dan de keuze die je maakt. De rest moet je echt helemaal zelf weten en zou Apple niks over te zeggen mogen hebben.

"Oh ik heb een mindere ervaring met dit Apple product" -> "Dat komt omdat je hem door een kneus hebt laten repareren". Wat is daar mis mee? Daar is de kous toch mee af? Prima verweer, daar hoeft Apple echt niet meer aan te doen. Maar laten we eerlijk zijn, het heeft absoluut niets met de "mindere ervaring" te maken, dat is een populistisch excuus. Het gaat gewoon om geld.

Met deze walgelijke gedachtegang is het volstrekt logisch dat je geen voorraad mag hebben, anders worden die schermpjes natuurlijk gewoon verhandeld naar niet officiële kanalen.
Als je echt 100% zekerheid wilt kunnen mensen alsnog naar Apple.
De oplossing lijkt mij simpel. In de opstartsoftware een check inbouwen of er niet-originele onderdelen door een niet-authorized reparateur gebruikt zijn. Zo ja: bij opstarten appeltje icoon met streep erdoor. Ze nee: standaard appeltje icoon. Verder niets, alles blijft werken.

Apple geeft zo aan dat het wat hun betreft geen originele iPhone meer is en een eventuele koper weet dat er door unauthorized reparateur aan gewerkt is. Alleen mensen die hun 'echte' iPhone doorverkopen als perfect onderhouden, nooit iets mee gehad zullen er wel weer zwaar tegen zijn...
M.a.w. dit is vooral een symbolische stap om aan aankomende regelgeving te voldoen en als mogelijke verdediging in een antitrust zaak maar in de praktijk gaat geen enkele reparateur dit dictatorschap aan met Apple waarbij ze zelfs je winkel kunnen inspecteren en boetes op kunnen leggen? Ik vraag me af of dit wettelijk gezien allemaal wel mag.
Wat er wettelijk mag hangt per land ook af van hoe ver ze zijn met de "right to repair" wetten. Uiteindelijk gaat het ook om how we we als volk vinden dat het hoort. Het is aan de politiek om dat om te zetten in wetgeving.
Hier werk je omheen door als kleine telefoonboer een schermpje op te sturen van een mobiel die je niet gaat repareren. Een total loss geval. Voila, schermpje op voorraad. Nu kan je iemand gelijk helpen in je winkel, en het schermpje van zijn/haar mobiel gebruik je weer om de "voorraad" aan te vullen.

Edit: zin iets verduidelijkt

[Reactie gewijzigd door skaars op 30 maart 2021 14:36]

Deze snap ik niet.

Je stuurt een scherm op, Apple zegt, niks mis mee en stuurt hem terug: Geen nieuw scherm.
Of Apple zegt, hij is inderdaad verrot, zij houden het kapotte scherm, en sturen je een nieuwe.

Hoe kom je dan aan voorraad?
Een kapot toestel dat je niet meer wil repareren.
Ahja ok, zo ...

Je stuurt gewoon elk "total-loss" toestel op, zeg maar ...
Ja dat lijkt mij de enige manier. Je kan dan aardig wat onderdelenvoorraad opbouwen.
Tot dat de Spanish inquisition Apple komt controleren of je je aan de regels houd, en ze zien je voorraadje met schermpjes en accu's, dan zwaait er wat.

Zou me ook niets verbazen als Apple kan zien welke scherm aan welke telefoon gekoppeld zou moeten zijn, en als daar een mismatch in is dat dan heel snel duidelijk wordt welke reparateur dat scherm dan gekregen zou hebben, om zo moeilijk te gaan doen.

[Reactie gewijzigd door Splorky op 30 maart 2021 10:16]

Niet dat Apple op afstand kan zien welke schermpje bij welk toestel hoort, maar wel dat onderdelen zoals het scherm een chipje met vast serienummer hebben, wat door je telefoon gecontroleerd wordt. En dat je telefoon dan met waarschuwingen blijft komen over niet-originele onderdelen of straks helemaal niet meer werkt.

Tenminste, dat is bij mij blijven hangen van een verhaal van Louis Rossmann, die meestrijdt voor het recht op reparatie / right to repair. Die noemde dat ‘serialization’.

Alleen geautoriseerde dealers zouden dan je telefoon kunnen her-programmeren, zodanig dat het onderdeel weer herkent / toegestaan wordt.

Ik begrijp uit het artikel dat dit Apple dit nu laat vallen voor schermpjes en accu’s. Dat zijn verreweg de meestvoorkomende reparaties. Alleen schiet het nog niet erg op als je dan je foon een week kwijt bent.

Tja, het is een spelletje waarbij Apple wat water in de wijn doet in de hoop te voorkomen dat er een wet komt die ze dwingt.
Slim toch :) ja we geven je het scherm alleen kost wel.5 dagen. Of je maakt een afspraak bij de genius bar en fixen het gelijk voor je. En betaal je de hoofdprijs.

Win win win situatie voor Apple.
Begin Avast een handeltje in kapotte schemen om nieuwe te kunnen bestellen.
Ik koop mijn Apple onderdelen bij voorkeur bij Aliexpress. Ook zijn er diverse betrouwbare webwinkels in Californië die geteste onderdelen uit gesloopte Apple’s verkopen.
Ik ben benieuwd wat er gebeurt als dit via een rechter aangevochten wordt.
Het moet namelijk binnen een "redelijke termijn" gerepareerd worden.
Nou is een week niet héél lang, maar anders gezegd: bij voorraad kan het product in een uur of enkele uren gerepareerd zijn in plaats van een week. Alleen maar omdat de fabrikant het nodig acht geen voorraad te hebben. Dat lijkt me niet redelijk.

Apple probeert hier een soort monopolie/dictatuur te creëren.:
Reparateurs kunnen forse boetes krijgen als ze naast onderdelen van Apple ook onderdelen bij derden inkopen en die gebruiken.
Zie ook "Hoe en waarom Apple iPhone-reparaties bemoeilijkt", waarbij Apple het in het design voorkomt dat hardware door niet officiële producten wordt vervangen.

Het zal velen er niet van weerhouden om Apple te blijven kopen, maar ben je dan alsjeblieft bewust dat je dit gedrag ook in stand houdt, en erger, dat andere fabrikanten dit gedrag zullen kopiëren.
De grap is, is dat het wettelijk gezien waarschijnlijk niet eens stand zal houden.
Lees bijvoorbeeld "Garantie telefoons mag niet vervallen bij root of jailbreak" (dus na niet officiële aanpassing vervalt niet direct de garantie) en bedenk ook dat je nog steeds garantie hebt op je auto als deze niet bij een merkdealer is onderhouden.

Dit gedrag bij Apple speelt al jaren. Een paar jaar geleden het debacle rondom het weglaten van de 3,5mm aansluiting, waarbij duidelijk is dat de verkopen van draadloze koptelefoons een valide reden is voor Apple, en de extra gewonnen ruimte (1 kubieke centimeter) een drogreden is.
Bij iOS kun je ook geen apps sideloaden, zodat de appstore een monopolie heeft.
Bedenk ook dat het technisch gezien prima mogelijk is om microSD-kaartjes te gebruiken, als uitbreiding van opslag, in plaats van dat extra interne opslag een factor 5 tot 10 duurder is.
Daar is trouwens ook geen valide tegenargument voor: je kan als gebruiker gewaarschuwd worden dat de gebruikerservaring negatief beïnvloedt kan worden door het kaartje en dat dit op eigen risico is.
En in de tijd van iPods ondersteunden ze geen plug&play, waardoor de iPod niet als usb-stick gebruikt kon worden, om gedwongen iTunes te gebruiken (dat is nu geen punt meer, maar 15 jaar terug wel).

Deze zaken spelen de laatste 10~15 jaar en het wordt erger met de jaren. Ik kies er bewust voor om geen Apple te kopen. Ze maken prima producten, maar met een prijs. En dat is nergens voor nodig, ze maken voldoende winst.
Kan je mij ophelderen hoe je aan deze informatie komt?
Je geeft aan, dat je met dit programma geen onderdelen op voorraad mag hebben, wie zegt dat?
Er is toch duidelijk een exchange en stock prijs?

Je kan toch eerst de onderdelen met stock kopen, en daarna steeds 1 uitwisselen? Zo doen alle AASP's het ook. Dan kan je altijd direct je klant helpen. Snap niet waarom je dan 5 werkdagen zou wachten op akkoord. Je weet toch of het scherm defect is of niet?

Dan met betrekking tot open inloop, dat is toch ook veel beter? Reparatiewinkels die enorm hard hebben gewerkt om een locatie te bemachtigen, zouden dan dezelfde spullen krijgen als iemand die ergens op een zoldertje werkt? Er moet toch wel een duidelijke lijn zijn?

Het enige wat het programma mogelijk maakt, is dat je je eindklant ook kan helpen zonder dat er een melding in beeld komt, wat de prijs daarvoor is, maakt vaak voor deze klanten niet uit, anders zouden ze sowieso niet voor een 'niet officiële' reparateur kiezen.

Laat ik vooropstellen dat dit programma langer na niet perfect is, maar voor een deel begrijp ik het wel, hoeveel reparateurs wel niet schade aan onderdelen brengt omdat ze geen kunde hebben, zou niet ten koste moeten zijn voor de fabrikant.
Je mag de prijzen van de reparatie niet meer zelf bepalen, maar Apple verplicht je een minimaal bedrag te vragen (hoger mag nog wel, maarja dan concurreer je jezelf de markt uit)
Los van het goede nieuws dat Apple originele onderdelen in principe breder wil gaan verspreiden, lijkt dit me toch rechtstreeks in strijd met de mededingingsregels.

De ACM zegt daarover op hun site:
Wanneer kunnen afspraken met leveranciers of afnemers problemen opleveren? Bijvoorbeeld als u als afnemer gedwongen wordt een bepaalde minimumprijs voor producten of diensten te vragen aan uw klanten. [...]De leverancier mag wel een maximum verkoopprijs opleggen aan de afnemer.
Een uitvlucht is mogelijk dat de nieuwe servicepartners niet 'eigen' reparaties uitvoeren maar door Apple worden ingehuurd om namens Apple reparaties uit te voeren en je een factuur van Apple zelf krijgt voor je reparatie. In dat geval zou prijsstelling wel verdedigbaar zijn, maar dat staat dan weer haaks op het uitgangspunt dat je alleen op inloop en niet op afspraak mag werken.

Nou is Apple een groot bedrijf met een leger aan juristen en zullen ze hier vast over hebben nagedacht, maar kritische vragen (van T.net?) lijken me op z'n minst op zijn plaats.
Dit is gewoon schijnbeleid. Een accu of scherm vervangen prima, maar oh wee als je aan de moederbord, camera of connector zit.

Ik ben dan ook benieuwd of Louis Rossmann hier een video over gaat maken, in principe is er niks veranderd na dit statement. Misschien kan je nu bij onafhankelijke reparateurs genuine displays en batteries krijgen ipv third party materiaal, maar ik weet zeker dat Apple de verkoopprijs van deze producten lekker hoog houdt zodat je alsnog rond de Apple Store/Genius Bar prijzen zit.

Het enige waar Apple nu voor zorgt is dat meer reparateurs een veel smallere scala aan reparaties kunnen doen aan jouw iPhone. Mocht je dus partner zijn van Apple als onafhankelijke reparateur, dan moet je bij een simpele geval zoals de camera/microfoon, de beste klant naar Apple doorsturen. Ook in het geval van waterschade, wat geen goedkoop grapje is bij Apple.

In principe is dit alleen maar goed voor Apple, reparateurs van twee soorten originele onderdelen voorzien, in ruil voor het feit dat ze niks mogen repareren in de iPhone buiten die twee onderdelen. Komen er alsnog meer klanten naar de Apple Store etc.

Slim, maar nogsteeds achterbaks. Smerig gewoon, maar ondertussen ben ik een ferme Apple gebruiker. Haat-liefde relatie.
Rossmann is een boegbeeld in hetgeen wat hij doet, maar vergeet niet dat hij gewoon goed is in wat hij doet. Hij is uiterst kundig, heeft de juiste uitrusting dus je mag ervan uitgaan dat wat hij doet goed gaat.

Ik vraag me ten sterkste af of de meeste repair shops dergelijke reparaties kunnen uitvoeren en daarnaast hoe zou Apple dergelijke partijen kunnen quantificeren? En daar wringt het dan ook uiteindelijk, we willen dat andere partijen goede service kunnen bieden en dit gaat niet zonder de onderdelen, maar dergelijke complexe reparaties wanneer die foutgaan kijkt men niet de reparateur aan maar Apple.

Ik denk daarnaast dat hoewel het absurd is, Apple intern op dezelfde manier reparties uitvoerd, die gaan geen diodes hersolderen, die vervangen gewoon een hele PCB omdat je zeker bent dat alles goed is. Dit is niet de goedkoopste manier, maar de veiligste manier. Dit kunnen we uiteindelijk Apple niet aanrekenen.

Wat wel kwalijk is dat Apple tegelijkertijd een dwang regeling opsteld dat je geen third party producten mag gebruiken, maar ook hier wederom is dit verwonderlijk? Immers stel een consument krijgt een third party scherm uit China die waardeloos is, is dit dan Apple aan te rekenen? Rederlijkerwijs niet echter de consument doet dit wel. Uiteindelijk positioneren deze repartie winkels zichzelf gewoon moeilijk in de markt en er is geen goed antwoord op deze kwestie.
Apple probeert álles onder "betrouwbaarheid" te schuiven. Componentje met het "verkeerde" serie-nummer? De halve functionaliteit wordt ge-softbricked, terwijl dat gewoon prima zou moeten werken. Ook op IC-niveau lijken ze controle te willen uitoefenen, met berichten dat Apple leveranciers opdraagt om generieke componenten niet aan no-name shops te leveren, zoals aan die als Louis Rossmann.

Dat is naar mijn gevoel niet meer het garanderen van goede kwaliteit, maar het belemmeren van third-party reparatiediensten.

Over betrouwbaarheid gesproken, Rossmann heeft op zijn channel voorbeelden van "Apple reworked" bordjes waaraan vaak veel niet is goed gegaan - vooral het soldeerwerk. Apple repareert deze dus wel en zet deze bordjes ook gewoon in voor reparaties. Waarom mogen anderen die overduidelijk deze fouten niet maken (maar wel kunnen opsporen en aanwijzen) het niet fixen?

Apple hóéft niet alle third-party repair shops waaraan ze leveren te certificeren - ze hoeven eigenlijk niet eens direct te leveren, die componenten zijn veelal gewoon te vinden, maar worden gewoon niet verkocht aan niet-Apple.
Dat is dus het hele probleem van e-waste. We gooien een hele mobo weg, de hart van het apparaat, omdat er iets kleins hierop defect is. Dit is sneller want je hoeft geen nadere diagnose te stellen, scheelt ook weer arbeidsloon, maar het is wel gelijk duurder voor de consument, want Apple gaat deze kosten niet zichzelf aanrekenen. Voor Apple is het goedkoper, voor de consument duurder.

Apple wordt aangekeken, aangezien deze geen originele onderdelen beschikbaar stellen, waardoor consumenten het wel van een third party scherm moeten hebben. Ja, je kan het laten repareren bij een Apple Authorized Provider voor het drie dubbele, maar dat kan gewoon niet. De prijzen voor de reparaties die Apple vraagt zijn gewoon ontzettend hoog, en dat komt niet door arbeidskosten. Als Apple of de prijzen omlaag zou halen of de onderdelen beschikbaar zou stellen, zou er echt een stuk minder naar hun gekeken worden en een stuk meer naar de reparateur. Althans, dat zou ik dan doen.

Verder vind ik ook wel dat een reparatiewinkel een soort van keurmerk moet krijgen. Vooral in deze wereld waar technologie een steeds grotere rol speelt.
Ik kan dit niet volgen:

1. Het is duurder om een moederbord te repareren dan te vervangen
2. Daarom vervangt Apple moederborden in plaats van ze te repareren
3. Dus is het duurder voor de consument

Als een onderdeel repareren goedkoper was dan deed Apple dat wel en was het mogelijk iets goedkoper voor de consument.

Het is niet logisch te stellen dat het duurder is voor de consument omdat Apple de voordeligste optie kiest, tenzij je denkt dat de uurlonen van mensen die moederborden kunnen repareren buiten Apple zo laag zijn die dienst goedkoper aangeboden zou kunnen worden als Apple het toestond.

Het lijkt mij

A. heel onwaarschijnlijk dat er veel mensen zijn bij de reparatiebedrijfjes die überhaupt een moederbord zouden kunnen repareren; en
B. als die mensen er al zijn dat ze die reparatie voor lagere kosten dan de kosten voor een nieuw moederbord zouden kunnen uitvoeren

V.w.b. e-waste heb je gelijk, maar als jij de optie krijgt om voor 1000 euro iemand een halve dag aan een moederbord te laten prutsen om het te repareren of voor 500 euro een nieuw moederbord te krijgen wat kies jij dan (of iig: wat kiezen de meeste mensen dan)?

Apple zal de defecte onderdelen gerust wel netjes recyclen dus wat dat betreft kan je ze ook beter bij Apple brengen dan bij een random reparatiebedrijf.
Nja dát is vooral het probleem. Rossman is best handig met een soldeerbout maar dat kan je natuurlijk niet van iederéén verwachten. Voor het geld dat het gekost heeft om Rossman zo goed te krijgen (materiaal, studie, de tijd die het kost) had je je leven lang al nieuwe iPhones kunnen kopen, bij wijze van spreken.
Ik vraag me ook af of die man zo goed is als hij lijkt op Youtube. Misschien maakt hij hetzelfde filmpje met 10 iPhones en publiceert hij de eerste die werkt, wie zal het zeggen?
Daarnaast: ook al is hij zo goed, hij schaalt natuurlijk niet. Denk dat de meeste reparateurs nooit op dat nivo gaan komen, zelfs al zitten ze de hele dag te oefenen.
Apple maakt het in hun ontwerp proces zo moeilijk mogelijk om dingen te vervangen.

Het is dus 100% de schuld van Apple.

Als het niet zo raar in elkaar zit hun devices was het repareren een peulenschil en kan iedereen het gewoon zelf.
Wat mij betreft is dat net een goede zaak. Zijn schermen + accu niet 90% van de reparaties? Rossmann is gewoon een ander niveau.

Ik heb al 3x iets vervangen -niet origineel- en die kwaliteit van die reparateur is om te schreeuwen.

- Niet meer waterdicht
- Front-camera is blurry (vette vingers binnenkant?)
- Batterij stond bol paar weken na reparatie, behuizing gebogen.

Als Apple er in slaagt om getrainde mensen op te leiden + te voorzien van originele onderdelen zou ik al blij zijn. Zeker als het om de hoek is én terplaatse gerepareerd kan worden.

Ik ben het zeker niet eens met hun reparatiebeleid. Dat kan sowieso klantvriendelijker maar van een schijnbeleid is volgens mij geen sprake. Men spreekt over 190 landen (!) en men covert het merendeel van de reparaties. Lijkt mij al een start.
Waterschade is ook een geval wat erg vaak gebeurt. Een losse oplaad-connector ook. Val met een telefoon waarbij de camera kapot is en je evt de behuizing wilt vervangen.

Het ligt er ook maar net aan waar je je reparaties laat doen, er zitten inderdaad mensen tussen die er niks van kunnen. Maar rotte appels heb je overal. Al heeft een blurry front-camera en 'niet meer waterdicht' meer te maken met de reparateur en zijn service dan dat de onderdelen niet van kwaliteit zijn.

Maar om vervolgens de prijs bij de lokale reparateur flink en flink op te schroeven omdat deze nu originele onderdelen gebruikt vind ik niet zo. Stel dat je telefoon is gevallen, camera(glas), behuizing en scherm is kapot. Dan gaat de onafhankelijke reparateur je opeens veel meer vragen voor een scherm terwijl deze je voor de overige problemen doorstuurt naar Apple. Die je dan ook een godsvermogen gaan vragen. Terwijl deze reparateur dit voorheen allemaal deed voor het tarief wat hij nu vraagt voor een originele scherm.

Ik heb zelf van mijn iPhone 7 de behuizing, scherm, oplaadpoort en camera laten vervangen een jaartje terug (van de scooter gedonderd met 80). De onderdelen had ik al zelf liggen buiten de oplaadpoort en vervolgens heeft het mij bij elkaar €150 gekost. Had mijn reparateur zelf de onderdelen uit zijn inventaris moeten gebruiken kostte het mijn rond de €250-€300. Prijzen die je bij Apple en zijn providers uit je hoofd kan zetten. Dan hadden zij mij geadviseerd om een nieuwe iPhone te kopen. Mijn reparateur heeft gewoon zijn werk goed gedaan en vandaag de dag kan ik nog steeds prima gebruik maken van mijn iPhone 7.

[Reactie gewijzigd door RazorMaron op 30 maart 2021 09:10]

Ze doen alsof ze heilig zijn. "Kijk ons goed zijn voor het milieu". Ondertussen hebben ze nog steeds chips op hun moederborden zitten die specifiek voor Apple gemaakt worden. Als deze stuk gaan, kun je dus je mobo weggooien, omdat de chips niet verkrijgbaar zijn. Zo goed als ze zich voordoen zijn ze dus niet.
Groot deel wordt gewoon gerecycled hoor. Sterker nog, je Macbook en Mac Mini wordt gemaakt van oude Macbooks en Mac Mini's, met uitzondering wellicht van de componenten, maar ook die worden compleet uit elkaar gehaald en hergebruikt waar mogelijk.

Dat mensen/bedrijven alleen te stom zijn om die dingen officieel aan te melden en te laten recyclen kun je Apple niet kwalijk nemen,
Dat wist ik niet. Maar als ze gewoon dat chipje van een paar euro beschikbaar stellen, is recyclen helemaal niet nodig. Scheelt een hoop energie die nodig is voor het recyclen en een nieuw moederbord maken.
Begrijp me goed, het reparatiebeleid is niet goed te praten, maar die custom made chips zijn nou net een van de speerpunten van Apple. Hierdoor verbetert de snelheid en efficiëntie enorm, waardoor de accu en kleiner kan, langer mee gaat. Dat alleen al scheelt een berg afval.

Sowieso zijn dit niet de onderdelen die kapot gaan.
Nooit de filmpjes van Lousis Rossmann bekeken? Ook de chips die specifiek voor Apple gemaakt worden, gaan stuk, waardoor je computer gewoon "braindead" is. Die beschikbaar stellen voor derde partijen is niet heel moeilijk.
Er gaat er vast ooit wel eens een kapot, maar dit staat niet in verhouding tot de kapotte accu's en gebarsten schermpjes van mobiel spul, inclusief laptops.

Kijk je naar desktop-computers van de laatste 15 jaar of zo, dan zal dat meestal een iMac zijn. Die hebben ook heus wel onderdelen die kapot gaan. Hele jaargangen sneuvelden vroeg of laat aan een oververhitte GPU. De voeding is bij desktops een relatief 'populair' defect.

Vergeet niet dat Rossmann op het hoogste niveau zit. Allerlei reparateurs die wel zelf een schermpje of accu'tje kunnen vervangen, maar geen microscoop-soldeer-acties kunnen uitvoeren, sturen hun probleemgevallen door naar zijn bedrijf. Rossmann krijgt daardoor veel meer gekkigheid te zien dan een doorsnee reparateur.
En als een bedrijf dat hardware zou moeten vernietigen en recyclen de oude hardware weer onder de mensen brengt omdat het nog goed werkt is dat ook niet goed ;)
Link

Maar los daar van zorgt het reparatie beleid er wel voor dat er meer verstuurd moet worden (wordt misschien weer gecompenseerd met geen adapter mee willen leveren voor het milieu) en dat mensen minder snel hun oude telefoon willen laten repareren vanwege de kosten.

Eerlijk is eerlijk, hun software beleid met betrekking tot ondersteuning van oude hardware is wel iets waar veel bedrijven wat van kunnen leren.
Dat ze iets zeggen te doen is geen bewijs.
Ik heb twee keer iets aan mijn telefoons vervangen: een keer jaren terug, in de Android 2.2 tijd, een batterij; die doet het nog steeds. Dat was wel in de tijd dat batterijen nog uitneembaar waren, dat kan nu niet meer; iets dat fabrikanten jammer genoeg van Apple gekopieerd hebben.

De tweede keer was het scherm van mijn huidige telefoon omstreeks een jaar geleden, op mijn Xiaomi. geen enkel probleem met de camera's, geen enkel kwaliteitsverlies, en geen bolle batterij. Dat jij pech hebt gehad met je reparateurs is jammer, maar dat is gewoon de consequentie van het niet toegankelijk hebben van de nodige onderdelen.

Ik heb zelf nog een Oneplus One liggen waarvan het achterkantje (waar antennes en nfc in zitten, fijn design, Oneplus) van ontbreekt. De telefoon doet het verdere helemaal perfect, maar de achterkant wordt nergens meer verkocht. De aan/uit-knoppen zijn nog te koop, evenals enige cameramodules en tweedehands batterijen. Ik erger me mateloos dat het gebrek aan zo'n dom stukje plastic dat voorkomt dat ik een backuptelefoon bij me kan hebben. Fabrikanten maken veel te weinig reserveonderdelen om nieuwe telefoons te verkopen, daar zit hem de crux; ze willen liever dat je een nieuwe koopt dan dat je je oude repareert.

Het aanbieden van moederborden, camera's en vingerafdrukscanners voor een normale prijs is voor een toko als Apple echt geen probleem, hoor. Natuurlijk zullen de meeste reparaties schermen zijn, maar dat betekent toch dat ze uit kunnen met een stuk minder stock voor de andere onderdelen? Net zo makkelijk.

Ik denk dat de echte angst van Apple is dat reparateurs de nodige reserveonderdelen bij elkaar sprokkelen km nieuwe telefoons te maken. Die zijn samen als het goed is namelijk een stuk goedkoper dan de retailprijs van een telefoon, helemaal bij Apple. Ik vermoed dat dat ook de reden is dat de vervangende onderdelen zo duur zijn bij Apple, ze rekenen waarschijnlijk hun marges bovenop de onderdelen om te voorkomen dat je op die manier goedkope iPhones kan maken. Daar is nog wat voor te zeggen als je een hele telefoon aan onderdelen kunt kopen.

Die 190 landen worden overigens ook bediend als je de onderdelen op Amazon of Aliexpress gooit, zo speciaal vind ik dat eigenlijk niet. Dat ze ervoor kiezen om hun eigen systeem daarvoor te gebruiken is leuk, maar dat maakt het niet direct bewonderingswaardig naar mijn mening.
Kun je he het achterkantje misschien niet laten printen op een 3d printer?
Ik heb erover nagedacht, maar er zit een curve in de achterkant en het clipt vast, dus zonder origineel weet ik niet of ik een vervangend model kan maken. Daarnaast zitten er stukjes metaal in de achterkant om de antennes goed bereik te geven, die mist de telefoon nu ook. Dat maakt een 3d-print nog best lastig.

Het ding voldoet zo prima als webcam over USB, maar de WiFi is wel echt slecht zo.
Het enige waar Apple nu voor zorgt is dat meer reparateurs een veel smallere scala aan reparaties kunnen doen aan jouw iPhone.
En dat is nou precies waarom dit achteruitgang i.p.v. vooruitgang is.
Wanneer je als onafhankelijk reparateur in zee gaat met Apple volgens dit nieuwe beleid ben je niet langer in staat om volledig elke reparatie uit te voeren. Dus ook geen originele donor onderdelen etc.
het gebruik van originele donor onderdelen kon (door die versleuteling) toch al niet meer, ik ben daar bepaald geen voorstander van.
Het beschermen van 'originele onderdelen' zou in bepaalde gevallen misschien toegestaan kunnen worden; ik denk dan aan accu's die in brand vliegen of fingerprintreaders die gehackt zijn en dus de beveiliging om zeep helpen, Maar voor het overige zouden er geen beperkingen op mogen zitten, heel misschien zou je als Apple gebruik kunnen maken van een soort universele hardware sleutel zodat de software bij het opstarten kan zeggen.
Er zitten namaakonderdelen in uw telefoon, als deze recentelijk is gerepareerd bent u wellicht opgelicht, in ieder geval heeft u met niet-originele onderdelen mogelijk geen- of minder garantie**


**Hoewel daar volgens EU-recht nogal wat haken en ogen aan zouden zitten.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 30 maart 2021 11:40]

Louis Rossman, is hier nog niet helemaal mee tevreden. Daarnaast zullen de onderdelen alsnog belachelijk duur zijn waardoor het niet rendabel is om het te laten vervangen. Kan je beter dus alsnog je onderdelen ergens in China halen en dan laten inbouwen wat veel beter is.

Dit is alleen ''damage control'' aantonen dat Apple zogenaamd de brave jongen is wat natuurlijk niet zo is.
Maar dat zien de Apple gebruikers toch nooit, dus boeit het ze ook niet, en kan Apple zijn gang blijven gaan. Wat alleen maar verkeerd is. Gelukkig bij Android kan je dit wel veel goedkoper doen.
Dit zegt Rossmann (onafhankelijke Apple reparateur en Right To Repair activist) over het Apple "repair plan"

Louis Rossmann DISMANTLES Apple's PR stunt "repair program"

https://www.youtube.com/watch?v=rwgpTDluufY

[Reactie gewijzigd door Rob vd Hoeven op 30 maart 2021 08:47]

Dit mag gewoon meteen in het artikel gelinkt woden. Het is het directe antwoord wat Apple had moeten krijgen toen ze dit gedrocht voorstelde.

Papieren tijger om te kunnen zeggen: "wij supporten repairshops".

Voor mensen(repairshops) die de terms of service nooit lezen en gewoon op AKKOORD klikken... kijk eerst even het filmpje voor de ergste pijnpuntjes :)

[Reactie gewijzigd door Stranger__NL op 30 maart 2021 08:58]

Redelijk off-topic maar ik kan genieten van hoe boos Louis was in die video. Niet eens geacteerd, gewoon pure woede. Maar dat kan misschien backfiren in court nu hij full-time aan Right to Repair wilt zitten.
Dit had tweakers op de frontpage moetten zetten maar ze bibberen een beetje.
Die man heeft een Youtube-following opgebouwd rondom mensen die verontwaardigd worden over Apple. Denk je dat hij ooit gaat toegeven dat Apple best aardig bezig is? Natuurlijk gaat hij weer de verontwaardigde techneut uithangen...
uhmm...misschien wel omdat Apple hem daar elke reden toe geeft?

Ik vond het in het begin ook leuk om te kijken, alleen maar omdat ie aan Apple bashing deed, maar na verloop van tijd ging ik toch eens kijken of het nou echt allemaal zo erg was als dat hij het deed voorkomen.

Het erge is......in veruit de meeste gevallen is dat ook zo. de apple kopende klant zal er niet zoveel van mee krijgen, die hebben een apple, als er iets kapot aan is, gaan ze er mee naar apple voor reparatie, kost wat, maar dan heb je ook wat zeggen ze dan....wordt verder niet echt bij stil gestaan.

maar voor de persoon die verder kijkt dan de neus lang is, die zichzelf informeert over hoe en wat, en dan leest dat zijn apparaat ook gemaakt had kunnen worden voor een fractie van de prijs die apple er voor rekent en dan vaak ook nog sneller dan dat apple doet.....voor die persoon zijn die Rosmann filmpjes heel handig, die denkt na over wat het zou kunnen zijn en waarom het zoveel zou moeten kosten, als het ook op een andere manier gefixed kan worden....alleen wordt die service niet geboden door apple, dus is dat geen optie.....tenzij je naar een, zoals hierboven genoemde "reparatieboer om de hoek" gaat, die wat verder kijkt dan alleen maar halve apparaten vervangen.
Die man gaat met de soldeerbout printplaten af om zeldzame defecten te fixen. Natuurlijk lukt hem dat in de filmpjes, maar ik kan totaal niet checken hoeveel procent van de telefoons hij alsnog in de kliko moet gooien.

Een maatwerk reparatie a la Rossman gaat in veel gevallen duurder zijn dan de waarde van het toestel. Bovendien is het lastig te garanderen dat het ene defect geen ander heeft veroorzaakt en je geen reeks van problemen krijgt. Daarom wordt dit niet aangeboden door fabrikanten.

Daarnaast vind ik het een beetje hypocriet om alleen over Apple te zeuren: die maken alleen high-end telefoons met gemiddeld gesproken een relatief lange levensduur en de langste ondersteuningstermijn van de industrie. In begrijp goed dat Apple ten koste van alles wil voorkomen dat hun naam te grabbel wordt gegooid omdat er ladingen "sub-standaard" toestellen in omloop zijn.

Dan heb ik minder begrip voor mensen die wel 1000 euro voor een telefoon aftikken, maar kennelijk een reparatie niet kunnen betalen of de telefoon niet kunnen vervangen maar er wel de hele dag mee rondlopen (en uiteraard ook geen verzekering hebben)...
Kan je beter dus alsnog je onderdelen ergens in China halen en dan laten inbouwen wat veel beter is.
Waarom is dat beter? Omdat het goedkoper is? Of omdat de kwaliteit net zo goed is? Want dat laatste is zeer twijfelachtig.
Dit is alleen ''damage control'' aantonen dat Apple zogenaamd de brave jongen is wat natuurlijk niet zo is.
Maar dat zien de Apple gebruikers toch nooit, dus boeit het ze ook niet, en kan Apple zijn gang blijven gaan. Wat alleen maar verkeerd is. Gelukkig bij Android kan je dit wel veel goedkoper doen.
Wat een geleuter. Het is gewoon onjuist om goedkopere imitatie-onderdelen 1 op 1 te vergelijken met originele onderdelen. Dat geldt voor Apple, maar ook voor de Androidtelefoons.

Ik ben zelf Apple-gebruiker en ik betaal graag een meerprijs voor een origineel onderdeel. Voorheen kon ik alleen bij de geautoriseerde dealers terecht. Nu kan ik voor een aantal veelvoorkomende reparaties ook elders terecht met originele onderdelen. Volgens mij is dat een verbetering toch?

Sommige mensen vinden het nooit genoeg en klagen over Apple’s gesloten reparatieservice. Nu gaat de boel verder open en is het nog niet goed. Vermoeiend.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 30 maart 2021 08:25]

Sommige mensen vinden het nooit genoeg en klagen over Apple’s gesloten reparatieservice. Nu gaat de boel verder open en is het nog niet goed. Vermoeiend.
Een kinderhand is schijnbaar snel gevuld. Het is goed dat Apple het zwaar restrictieve beleid met een paar procentpunten heeft verminderd, maar het is nog steeds belachelijk dat je voor elk onderdeel bij ome Apple je hand moet ophouden om onderdelen te krijgen. Dat ze ook het recht menen te hebben om inspecties te doen, en om reparateurs te verbieden om op een andere manier aan onderdelen te komen, is dan ook zeer typisch.

Wat men wilt is simpel. Het makkelijk maken om zelf Apple goederen te repareren, zonder voor de 100% (want dat is waar dit wederom op neerkomt) van Apple afhankelijk te zijn. Dit kan bijvoorbeeld door reserve-onderdelen vrij beschikbaar te stellen, maar ook door onzinnige restricties als het koppelen van bepaalde onderdelen aan het moederbord te schrappen. Voor jou zou het toch niets uit moeten maken, jij kan altijd nog je meerprijs bij Apple zelf betalen als je schijnbaar zo graag van je geld af wilt.

[Reactie gewijzigd door saren op 30 maart 2021 08:41]

Probleem is dat hiermee de right to repair kwestie niet is opgelost. Een batterij kon al prima worden vervangen, en zo zo ze kunnen nu bij apple het scherm bestellen in plaats van via de fabrikanten die aan apple leveren. Iets is beter dan niets dat klopt maar het echte probleem is niet opgelost.

Dat probleem is dat apple er zo veel mogelijk aan doet om reparaties onmogelijk te maken door chips aan elkaar te koppelen via speciale software en deze chips ook nog eens zichzelf laat imploderen als je deze probeert te dumpen.

Dus wat als niet het scherm maar de camera kapot is? Dan zou z'n shop van een andere defecte telefoon een werkende camera kunnen halen. En dan ineens krijg je allemaal problemen, niet omdat de andere camera slecht is. Niet omdat de shop slecht werk levert maar omdat de software van apple bewust verkeerd met de camera om gaat tot deze via een apple tool vol drm weer is hersteld.

Dat is waarom Apple terecht in een slecht daglicht staat. En het mogen kopen van een batterij en scherm lost dat niet op.
Ik zou zeggen, kijk een keer naar het youtube kanaal van Louis Rosman en je zal zien dat Apple soms hele smerige truucjes uitvoert om jou maar te laten betalen. Het bekenste is nog wel denk ik 'waterschade' in een laptop waar 0,0 maar dan ook echt 0,0 waterschade te zien is maar alleen omdat een aantal punten die gechecked worden aangeven dat er waterschade is geweest concludeerd Apple dat je er mee in bad bent geweest. Dat die contactpunten ook 'afgaan' als je in een ruimte komt met iets te hoge luchtvochtigheid (lees: geen waterschade)..

[Reactie gewijzigd door Webgnome op 30 maart 2021 09:35]

Je weet dat dat filmpje mbt waterschade juist een smerig trucje van Rossmann was voor PR en hij daar later zelfs excuses voor heeft aangeboden omdat het zeer misleidend was...? Net als met die accu’s die Apple zogenaamd in beslag had laten nemen terwijl hij gewoon illegale counterfeits probeerde het land in te smokkelen? ;)

Rossmann is geen heilige en is er gewoon om z’n eigen business te pluggen, maar dat lijken velen graag over het hoofd te zien als de narrative hun gewenste uitkomst bevat. Apple doet genoeg fout en Rossmann heeft regelmatig terechte kritiek, maar is zelf ook onbetrouwbaar gebleken om z’n eigen business maar te promoten; en het voorbeeld dat je nu geeft is er een van. Ik snap niet dat mensen hem nog steeds blind vertrouwen.
Ja dat viel mij ook op, goed hij zegt ook wel logische dingen maar dat maakt hem geen heilig man. Aan de andere kant, heb jij bewijs anders dan Border Control dat ze illegaal waren? We hebben het volgens mij over de zelfde partij die OnePlus oordoppen in beslag namen omdat ze "Nep Airpods" zijn terwijl er enorm groot op de doos "One Plus" staat. Ik kan die partij gewoon niet vertrouwen met de bepaling voor dergelijke zaken.

Zoals Louis destijds aan kaartte, Het kunnen accu's zijn uit andere machines die opgestuurd zijn die hij kan gebruiken producten te maken. Dit kunnen 100% originele accu's zijn. Buiten het feit dit dit batterijen waren die voor machine's waren die apple niet meer verkoopt en "Verouderd" verklaard hebben. Kortom; Apple heeft die machine's, die nog prima werken na het vervangen van een accu, obsolete verklaard. Iets met milieu.

Nogmaals; Rosmann is geen heilig man, maar apple is vele male erger. het voorbeeld van die accu's is wel een slecht voorbeeld. Het is oo kwel heel toevallig dat apple het bedrijf is die deze shipment tegenhoud. een van de bedrijven die luid en duidelijk tegen Right ot Repair is in de US. En zelfs al zouden de batterijen nep zijn, zou hij dat geweten hebben?

Je hebt ergens wel een punt maar toch vindt ik het vrij kort door de bocht.
Hij heeft genoeg dingen gezegd die Apple goed doet, reparaties is daar niet eentje van. Daarnaast is hij niet alleen de gene die zo denkt, genoeg shops die wel beter weten. Alleen is Rossmann wat vaker in het daglicht en probeert wat extra's te doen en dat is weer niet goed volgens andere. Je moet gewoon recht hebben op alle producten, en dat alles perfect werkt. Daarnaast weet je vaak wel wat je koopt.
En jij denkt dat echt dat het zo is? Dat bedoel ik, maar goed kan je lang over discusseren.
Daarnaast laat Apple jou alleen kiezen wat Apple goed vindt qua onderdelen en dat wil je niet.

En neit denken dat alleen imitatieproductem er zijn, genoeg shops die OEM originele producten verkopen voor de helft wat Apple vraagt, dat is er zeker. Maar goed blijf maar zo verder denken..
Ik zie het zelf altijd zo als met een auto. Je kunt met je dure BMW naar de BMW dealer die m vast prima maar ook niet goedkoop kan repareren. Maar misschien zit er toevallig een prima garage in je buurt, zo'n garage waar je hele familie komt en waar je altijd je auto hebt laten maken. Dan zou het fijn zijn als deze garage ook je auto kan maken en dus ook toegang heeft tot de onderdelen die ze nodig hebben. Als je wat minder geld hebt en de auto is ook niet zo nieuw meer, dan zou je misschien zelfs nog een gebruikt onderdeel kunnen laten plaatsen (of dit zelf doen).

Waar het om draait is dat je alle keuze hebt. Als je bijv de accu van je auto vervangt dan kun je meestal gewoon kiezen uit verschillende goede accu merken. In een telefoon zit er vaak al iets van DRM in zodat de telefoon meteen "ziet" dat het geen officiële accu is.
Als geld een probleem is, waarom rijd je dan in vredesnaam in een BMW?
Ik rijd een gebruikte BMW, 3 jaar oud 17000.- Op de vorige had ik een service beurt, olie, remvloeistof, remschijven enz. : €1300.- ! Een paar koplampen (meesturend in de bochten enzo): €2500.-
Dus niet iedere BMW rijder is miljonair.
Dat zijn anders nog beste bedragen, in ieder geval flink meer dan een 'standaard' middenklasser kost. Lijkt me nou ook geen auto om voor een paar tientjes winst maar de 'voordeel' onderdelen in te (laten) schroeven.
Iemand met minder geld zou ik aanraden vooral niet in zo'n auto te gaan rijden...

ps. waarom is de prijs van koplampen relevant?
Om te laten zien hoe geld voor onderdelen wel degelijk een probleem is: koplampen van €2500.- in een auto van €17000.- lijkt behoorlijk uit zijn verband. Wat kosten die dingen BMW? €100.- of zo ?Dus het beleid van firma{s reparaties te monopoliseren is bepaald niet in het belang van de klant!
Dus moet een fabrikant het maar faciliteren dat iedereen 'hun' spullen namaakt en in hun auto's gebruikt?

Afgezien van de factor 25 die je aanhaalt (zonder bewijs want ook voor BMW kosten koplampen mogelijk veel meer) zijn er natuurlijk ook de kosten van het aanhouden van een reserveonderdelen voorraad, order en transportafhandeling, montage en garantie. Dat kan de prijs behoorlijk opdrijven.
Ik begrijp die verdediging van het graai-maar-aan beleid van veelbedrijven niet, het lijkt wel of je zelf aandelen BMW hebt. Want dit beleid, alhoewel fijn voor de aandeelhouders is lastig voor de rest der mensheid. Ik heb werkelijk geen idee wat die lampen voor BMW kosten, maar tel even op wat er in een auto aan onderdelen zit en zonder enige kennis kan je op je vingers natellen hoeveel duurder een auto in onderdelen is dan een auto. B.v. als Tweaker kun je wellicht schatten wat een printplaat met een simpele processor die de belichting regelt kost, tel er nog wat bij op voor de toepassing, betrouwbaarheid en trillingen - wedden dat geen €2000 geschat had? Een deel daarvan zoals je zegt is de logistiek, dat kost ook geld. Belangrijker is dat BMW op een interne beenkomst gemeld heeft dat ze 30% van de winst op after sales willen halen. En voila...
overigens zou dat argument voor al die extra kosten voor onderdelen ook voor derden kosten ... grappig dat die dat voor zoveel minder redden. De kwaliteit van de goedkoopste alternatieven is vaak duidelijk minder, maar koop van een beter merk en dat verschil verdwijnt.
Ik verdedig hier geen enkel bedrijf, maar ik vind het 'alles wat geld kost is graaien' ook een te simpele voorstelling. Als bedrijf wil je winst maken, maar ook een zekere kwaliteit leveren. Andere partijen die even snel willen cashen door jouw producten met goedkope onderdelen (met onbekende kwaliteit) op te lappen en door te verkopen zorgen er voor dat je minder controle hebt over wat mensen kunnen verwachten van jouw merk. Ik vind dat bedrijven daar terecht een punt hebben en als klant wil ik ook gewoon zekerheid dat een product wat ik koop (ook tweedehands) niet een refurbished defect is met namaak onderdelen met onbekende specs.
Hm... kosten originele onderdelen erg hoog + combinatie met "verplichting" daar te kopen = dubieus.
Kijk, als ik eraan twijfel of een andere garage, een ander merk onderdelen wel goed genoeg zijn, dan ga ik voor het origineel ook als dat duurder is. Die vrijheid heb je als consument altijd!
Waar dit artikel over gaat is dat graaiende techbedrijven actief proberen te verhinderen dat derden ook services aanbieden. Tuurlijk, maak je daar gebruik van kan het zijn dat het resultaat niet bevredigend is. Als ik een iPad scherm laat vervangen, maar daarna is de touchnauwkeurigheid niet meer zo goed, dan kan ik dat Apple niet verwijten - eigen schuld dikke bult.
En jouw iPad voorbeeld is exact waar het wringt. Want veel mensen vinden het totaal geen probleem die iPad als “origineel” van de hand te doen. En die slechtere ervaring geeft Apple een slechtere reputatie.

En mensen hier maar klagen dat ze een pop-up krijgen als er een namaak onderdeel in hun telefoon zit of de beveiliging helemaal niet meer gegarandeerd kan worden...
Dat wil hij (en vele andere) dus wel
dat begreep ik en ik wil dat dus ook en kwam daarom met een voorbeeld over auto's, omdat met de auto iedereen het compleet normaal vindt dat je gewoon alles vrij kunt vervangen
Echter kunnen die repairshops niet aan originele Apple onderdelen komen, omdat Apple dat tot nu toe niet toeliet. Dus bij een niet bij Apple aangesloten repairshop zit je sowieso met niet originele onderdelen.
Klopt en daarom dus mijn voorbeeld dat het niet "normaal" of goed is (en dat dus bijv auto altijd al door elke reparateur gemaakt konden worden).
Sommige mensen vinden het nooit genoeg en klagen over Apple’s gesloten reparatieservice. Nu gaat de boel verder open en is het nog niet goed. Vermoeiend.
Of het is simpelweg nog niet goed genoeg.

Apple was (een waarschijnlijk is dat het nog steeds) sterk tegen het recht om je eigen spullen te repareren. Nu worden ze iets "soepeler", maar als dat in de praktijk nog steeds niets doet om je eigen spullen goed en voor redelijk geld te repareren, is het gewoon niet goed genoeg.
Ik ben zelf Android gebruiker, maar ik zou niet blij zijn wanneer mijn originele batterij werd vervangen door een B-merk. Of mijn originele OLED scherm door een ander merk. Goed, als de reparateur je de keuze kan geven, dan is dat wel goed. Maar er wordt best wel gesjoemeld met vervangende onderdelen dus dat een fabrikant een bepaalde garantie wil kunnen bieden op de kwaliteit is heel begrijpelijk.
Ik ben zelf Apple-gebruiker en ik betaal graag een meerprijs voor een origineel onderdeel. Voorheen kon ik alleen bij de geautoriseerde dealers terecht. Nu kan ik voor een aantal veelvoorkomende reparaties ook elders terecht met originele onderdelen. Volgens mij is dat een verbetering toch?
Uit de video waar @Rob vd Hoeven naar linkte:
Aantal onderdelen = scherm + batterij, niet meer
En de repairshop mag dan geen andere niet-Apple onderdelen meer gebruiken, oftewel, degradeert zichzelf van een full-blown "ik los je problemen wel op" naar "ik vervang alleen schermen en accu's"

Lijkt mij geen verbetering
Het is maar wat je beter noemt. Goedkoper is niet altijd beter. Een vriend van mij laat regelmatig zijn iPhone vallen met als gevolg een kapot scherm voor hem is het beter (lees goedkoper) De schermen echter zijn nooit hetzelfde. reageren minder goed op touch, kleuren wijken behoorlijk af, een waas erover heen soms. Voor dit soort 'ongelukkigen' zijn deze goedkope schermpjes een geschenk,
genoeg shops die OEM originele onderdelen verkopen. het betekend niet dat alles slecht is.
Maar hoe beoordeel je dat als klant?
Niet, maar dat hoeft geen probleem te zijn, als je een goede reparateur gebruikt zal die zorgen voor goede onderdelen.
Je kunt natuurlijk ook een otherbox kopen als je je telefoon zo vaak laat vallen. Dat is een stuk goedkoper dan elke keer een nieuw scherm ;)
Dat dacht ik ook al, of je telefoon laten verzekeren :P
Als verzekeren helpt tegen vallen ... denk het niet of komt er iemand van de verzekering naast je lopen die hem voor je vast houdt
Anoniem: 22438
@Webgnome30 maart 2021 09:10
Of mogelijk beter dit model....
Grappig, tot je de commentaren eronder leest in de context van dit artikel.
Dan is het ineens echt heel leerzaam :)
Apple vervangt eerder onderdelen dan dat ze proberen die te repareren. Met een MacBook betekent dat al snel dat je door een defect component op het moederbord al je data kwijt bent. Een reparatie van het moederbord zou dan beter zijn dan een reparatie door vervanging.
Precies, mijn vrouw had een barst in het glas voor de camera lens (die aan de achterzijde). Een vriendin had precies hetzelfde (beide iphones). Vriendin had voor 3 tientjes het glas laten vervangen bij een telefoon reparatie winkel. Mijn vrouw wilde toch liever naar Apple (omdat de camera voor haar een heel belangrijk onderdeel is). Daar moest het hele toestel worden vervangen, een stukje glas vervangen was dus geen optie.

[Reactie gewijzigd door Drexz op 30 maart 2021 08:36]

en achteraf de vriendin van je vrouw schiet lekker even goede foto's voor 3 tientjes. Man man man dramas overal.
Daar gaat het niet om, toch?

Blijkbaar vervangt Apple de hele telefoon en kan het geen lensglaasje vervangen.

Apple, het bedrijf dat het zo vreselijk goed met het milieu voorheeft.
De vrouw van @Drexz heeft een camera nodig, omdat: 'de camera voor haar een heel belangrijk onderdeel is'
Mijn opmerking gaat helemaal niet over het wel of niet repareren van het glas, maar dat zij beter een losse camera kan nemen.
Daarmee zijn betere foto's te maken dan met welke telefoon camera dan ook.
Waar spreekt hij van de kwaliteit? Hij zegt gewoon dat ze een betrouwbare camera wil .
Iemand die geregdl foto's moet nemen voor zijn werk ter bewijs. Ik ken er zo nog , de kwaliteit is dan ondergeschikt aan dat je ergens een foto van hebt. Losse camera is dus helemaal niet nodig.
We hebben sinds een jaar een kind en dan is een goede camera in je telefoon wel echt handig, want je gaat echt niet elke keer met je DSLR naar de speeltuin (ze werkt in de grafische media dus die goede camera heeft ze ook wel).

Die vriendin die het voor 3 tientjes had laten maken, had dan wel weer het nadeel dat de winkel die het heeft gemaakt er stof tussen heeft laten komen. Dus elke foto heeft nu wat stof plekjes. Dat (en het feit dat mijn vrouw bij Apple dan ook direct een nieuw scherm kreeg) gaf de doorslag. Maar het blijft natuurlijk absurd. Het voelt als je auto vervangen als er een barst in het raam zit. Naast dat het duur is, is het ook enorme verspilling.
Klopt, maar om in de geest van de reactie van degene waar je op reageert te blijven, had het daar wel over moeten gaan.
Als je data zo belangrijk is dat je die niet kan missen is het misschien handig eens met backups te beginnen ipv over reparaties.
Dat is natuurlijk een drogreden. Ik ben nog nooit data kwijtgeraakt. Maar het kapot gaan van een enkel onderdeel moet geen reden zijn om weer een halve dag in de weer te zijn met systeemherstel.
Als die MacBooks nou om de haverklap stuk zouden gaan omdat Apple daar een fragiele opslagoplossing in heeft gezet zou er een probleem zijn. Dat zie ik op dit moment niet gebeuren.
Nope. Maar als er een ander willekeurig component kapot gaat dat helemaal niets met opslag te maken heeft geeft Apple je een nieuw moederbord of laptop bij de reparatie. Kan de SSD en controller nog zo betrouwbaar zijn. Je data heb je niet meer op je apparaat staan.
Mijn punt is dat dat nauwelijks gebeurt.
Je hebt goedkope rommel, dat zijn vaak afgekeurde producten dat ze nog verpatsen aan vermidnerde prijs.
Je hebt de degelijke generieke onderdelen die gamaakt worden volgens de normen en verwachtinge
En dan heb je Apple die de prijs van die laatste x2-x3 doet.
Volgens mij was de prijs niet zozeer het probleem. Meer de 2 weken wacht tijd sinds je eerst het serie nummer van de oude batterij moest opsturen voordat je een nieuwe kreeg.
Maar dat zien de Apple gebruikers toch nooit, dus boeit het ze ook niet, en kan Apple zijn gang blijven gaan
Apple-gebruikers zien dit heus wel, maar maken simpelweg een afweging. Ik heb sinds 2009 drie iPhones gekocht en op een terugroep/gratis accu vervangen actie van Apple zelf na, nog nooit een reparatie nodig gehad.

Dus ja, ik ga niet overstappen op een totaal ander systeem dan waar ik mentaal half vergroeid mee ben, alleen maar omdat er een keer in de twaalf jaar misschien een reparatie gedaan moet worden die onnodig duur is of onnodig lang duurt.
Oh ja de heilige Louis Rossman. Het is ook zo'n volledig opgeblazen verhaal. Ik moet het toch allemaal eerst eens meemaken voor ik ook maar ga snappen wat de issue is. Ik koop nu Apple producten sinds 1999 en in al die tijd heb ik één kapotte iPod nano gehad.

Verder heb ik ooit eens een iPhone gehad die niet meer wou opladen. Ik ben daar mee naar het eerste repair winkeltje geweest waar ik een Apple logo op de raam zag prijken. Die kerel begon met een tangetje in mijn lightning poort te friemelen en toen was het probleem opgelost. Later vernam ik dat zoiets moet gebeuren met perslucht.

Die Louis Rossman mag misschien een bonafide reparateur zijn, als consument heb je daar weinig aan. Het is ondertussen al wat geminderd en de reparateurs poppen niet meer om de zoveel meter meer in het straatbeeld maar niet elke reparateur is een Louis Rossman. Ik ken geen enkele goede reparateur. Komt waarschijnlijk omdat ik maar heel zelden een reparateur nodig heb voor Apple spullen maar moest het voorkomen zou ik echt niet weten "ik moet naar onze lokale Louis Rossman". Het is blijkbaar een vak dat iedereen kan uitvoeren, ik, heb het nog niet gezien maar ergens zal er wel een kapper zijn die ook smartphone herstellingen doet.

Ik vind het dus heel gemakkelijk om af te geven op een bedrijf dat nagenoeg altijd kwaliteit levert terwijl niemand het ooit eens heeft over al die bedriegers die logo's op hun raam plakken en zich reparateur noemen. Ik kan me niet voorstellen dat hier op tweakers geen echte reparateurs zitten die exact weten over wat voor handeltjes ik het hier heb. Ik snap dat het als reparateur moeilijk is om reclame te maken vooral omdat reparatie een heel lokaal gebeuren is maar dat maakt dat je verdrinkt in het aanbod van bedriegers. Wordt het niet tijd dat reparateurs zich ook aan wetten moeten houden?
ok, dus je hebt je niet ingelezen, en je begrijpt niet waar het om gaat, maar je moet toch ff over Rossman zeiken want mensen halen hem aan, en omdat jouw paar apparaten toevallig nooit kapot zijn gegaan zijn alle apparaten van Apple "kwaliteit" (wat compleet irrelevant is voor de vraag waarom Apples reparatiebeleid zuigt)? Briljante logica.
Wat is ingelezen? Ik kijk niet naar al zijn video's en ben geen volgeling als het dat is wat je bedoelt. Voor de rest ben ik wel goed ingelezen wat Apple betreft. Ik zeik gewoon over Rossman omdat het voor sommigen blijkbaar zo belangrijk is wat hij verteld maar vergeten dat Rossman niet het gehele verhaal verteld.

Er zijn meerdere zaken die maken dat het Apple reparatiebeleid niet naar de zin is van Rossman en één daar van is veiligheid. Rossman mag nog zoveel roepen als hij wil dat het beleid zuigt maar we spreken hierover heel belangrijke toestellen. Toestellen die alles registreren en kunnen gebruikt worden om alles ter registreren. Dat is de reden waarom je niet zomaar met alles een iPhone kan repareren. Dat is natuurlijk kut voor reparateurs dat snap ik maar zoals ik in mijn voorbeeld al aangaf is de wereld niet overspoeld met bonafide reparateurs dus veiligheid is echt wel een issue.

Ik geef gewoon aan dat ik het echt moet tegenkomen dat ik tegen het repareerbeleid van Apple aanloop. De iPhone is een consumenten toestel dat is ontworpen om zelfs de domste mens een smartphone te laten gebruiken. De domste mens moet ook beschermd worden en dat zal dan ook in het repareerbeleid sluipen. De iPhone is geen tweaker telefoon het is een consumenten telefoon.
Apple levert nagenoeg altijd kwaliteit ? REALLY ??

Hoe krijg je het uit je mond
Tja ik gebruik het al sinds 1999. Krijg regelmatig andere toestellen voorgeschoteld en ja dan wil ik het zelfs roepen als je het dan beter verstaat :*)
Oke maar waarom zeg je niet erbij dat je nooit op internet zit en nooit op sites kijkt waar dit soort dingen tersprake komen ?

Je hebt kennelijk al 20 jaar niet meer gekeken.
Tja als ik nog nooit van Tweakers heb gehoord kan ik ook niet vermelden dat ik het niet ken natuurlijk? Is toch logisch? |:(
Wat interesseert het iemand of ene Louis Rossman tevreden is of niet? ... is het goed voor de consument, dáár gaat het om.
En mensen geloven Rossman eerder als het gaat over goed zijn voor de consument dan apple.

En, in mijn opinie, met goede redenen.
Daarom zijn mensen ook gewoon simpele kuddedieren. Als één iemand wat roept wordt dat blindelings aangenomen. Er zijn oorlogen om begonnen (en geëindigd)...

Hoe dan ook, ik denk niet dat Apple er nou écht wakker van ligt of meneer Rossman nu tevreden is of niet. Dat hij toevallig handig is met een soldeerbout wil niet zeggen dat elke beunhaas op de hoek dat nu ook maar zelf moet kunnen. Ik spendeer met liefde €900 aan een iPhone, dan ga ik 'm niet uit handen geven aan een knutselaar met een bedrijfje op de hoek die het voor 2 tientjes minder kan repareren dan Apple zelf. Dat is gewoon verkeerd bezuinigen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 30 maart 2021 09:29]

En wat nou als je nog een 6S/7 heb? Prima ding, maar heeft geen waarde die de prijs van een scherm bij Apple verantwoord. Een iPhone scherm of batterij vervangen is eenvoudig zat trouwens, dat kan iedere telefoonwinkel.
Ja, en dat blijft toch zo? Alleen zijn het dan geen originele onderdelen. ... Als je als telefoonwinkel échte onderdelen wil gaan verkopen moet je je aan échte voorwaarden houden.

Apple rekent €171 voor een iPhone 6S en 7, en €191 voor een 7 Plus. Dat is nog niet de helft van de prijs van een nieuw toestel. Of dat het wáárd is moet je zelf weten. De telefoonboer op de hoek kan het vast wel iets goedkoper ja.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 30 maart 2021 09:56]

Mm dat is prima als dat over kwaliteitseisen zou gaan. De kritiek is niet op het stellen van eisen, maar op dat de eisen het praktisch onmogelijk maken om een reparatie aan te bieden. Misschien is het verstandig dat je toch wel even naar de punten van Rossmann luistert. Dan hadden we deze conversatie niet hoeven hebben.
Tsja. Ik blijf erbij, als ik een foon van €1200 euro koop ga ik geen tientje of 2, 3 bezuinigen door 'm bij een willekeurige knutselaar in te leveren voor een reparatie. Die Rossman is toevallig wel handig met solderen en zo, maar lang niet iederéén zit op dat niveau he.
Maar je mist het punt wat die repareerbaarheid van een toestel zo'n probleem maakt voor Apple. Het probleem is niet dat jij en Louis het scherm of welk onderdeel kan vervangen. Het punt is als jij en Louis dat kunnen kan iedereen het. Een smartphone heeft teveel onderdelen die je veiligheid en privacy in gevaar kunnen brengen. Een smartphone is zo ideaal om mensen te bespioneren dat ik me zo een filmscenario kan bedenken over een seriemoordenaar die speciaal smartphone repareerder wordt om zijn slachtoffers te kunne vinden. "Smartphone Repair Man" Als je die film hebt gezien loop je onmiddellijk schreeuwend van je smartphone weg :*)

Consumenten moeten beschermd worden en dat is wat Apple met hun repareerbeleid doet. En ik snap dat je dat onzin kan vinden, maar als je eerlijk bent met jezelf en weet hoe je een smartphone repareren dan weet je dat je zelf nooit een toestel door iemand die je totaal niet kent zou laten repareren om diezelfde reden.

[Reactie gewijzigd door monojack op 30 maart 2021 13:20]

Je hebt geen idee wie Rossman is lijkt het.
Een knutselende Youtuber :)
Je had het eerder over simpele kudde dieren, je had het dus over jezelf, wel zo handig om dat voortaan er meteen bij te zeggen.
Dus ik ben een kuddedier omdat ik juist niet iedereen hier napraat?

Weet je wel wat een kuddedier is of niet?
Ok, even een snelle refresher dan:

Een kuddedier is een dier dat met zijn (m/v) groep méédoet. Als ieder dier in de kudde A zegt, zal het dier - mocht het kunnen praten - ook A zeggen.

Dat iedereen hier in staat is om een linkje naar een of andere knutselvlogger te plakken is bewonderenswaardig, maar dat wil nog niet zeggen dat je daarmee ook gelijk hebt. Dat is misschien wat lastig te verteren, dat niet iederéén zich aan jouw denkbeelden aanpast, maar het is wel de realiteit.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 30 maart 2021 12:47]

Nou wat Apple doet is zeker niet goed voor de consument. Maar dat vindt de consument dus in jou geval jij wel goed wat Apple doet. Maar goed ik zit er gelukkig ver vandaan. Dat jij het heilig vindt om bij Apple te maken en dat Apple zo achterbaks doet prima vindt is jouw pakkie-aan.
Goed onderbouwd ook! Zo kom je er wel. In groep 8.

En nu even een écht argument? Waarom is dit slecht voor de consument? Of koop jij ook altijd een auto van een ton maar koop je je winterbanden op Marktplaats want anders zijn die te duur...?
Inderdaad. Louis rossmann kon toen niet aan bepaalde chips komen, omdat deze alleen voor Apple gemaakt worden en Apple ze niet wil verkopen. Daarmee is nog steeds een hoop dure hardware niet te repareren.
Een hoop? Ik vermoed dat 99,9% van de reparaties over gebarsten schermen en versleten batterijen gaan. Op de schaal waarop Apple werkt moet je niet verwachten dat ze een aanvoerlijn voor onderdelen die wereldwijd hooguit een paar honderd keer stuk gaan gaan opzetten.

In die gevallen heb je gewoon pech. Als ergens in een chip iets stuk gaat is dat ook niet vervangbaar, en voor oudere electronica is er ook vaak geen chip vervanging meer leverbaar (al was dat ooit wel het geval)
Los van het feit of onderdelen wel/niet duur zijn. Mijn ervaring met reparatiekosten is vooral dat het loon een grote kostenpost is op de offerte voor mij als consument.

Aangezien wij mensen geld het belangrijkste vinden in ons leven (en kom niet met lul verhalen over: “...Geld maakt niet gelukkig!" dan is mijn standaard antwoord daarop altijd: “Precies! Maar geld maakt je wel gelukkiger en geen geld maakt je wel ongelukkig! Maar dat is een heel andere discussie... ;) ), zullen we toch ervoor moeten zorgen dat de reparatiekosten goedkoper worden. Anders blijven mensen nieuwe producten kopen ipv laten repareren.

Maar idd ik vind Apple hier ook zo’n jongetje dat bij je in de klas zit, de hand opsteekt en roept: “Meester! Kijk eens hoe goed ik ben! ...Goed hè!”.

En toch... Het is een eerste stap. Hopelijk volgen er meer stappen. We zullen zien.
Mwoch, is het Apple's schuld dat mensen het nieuwste model willen?

Reparatie van scherm en camera is duur, maar de nieuwe modellen kunnen ondertussen wel een stuk beter tegen vallen. Zit ook wel een stukje gebruikersverantwoordelijkheid in - koop een bumper case als je onhandig bent. Persoonlijk heb ik er nog nooit een stuk laten vallen.
Een nieuwe batterij kost zo'n 10-15% van een nieuw toestel - met garantie en 100% zeker geen namaak die je na 6 maanden weer moet vervangen.
OS security updates worden tot de iPhone 5s van 7 jaar geleden uitgerold.
Dus als je wil kan je prima lang met een toestel doen.
Dat klopt. Ik heb recent de accu van mijn iPad Pro (2015) laten vervangen. Deze was echt op na 5 jaar intensief gebruik. Het apparaat is meer dan snel genoeg het werk wat ik erop doe: illustraties maken. De €150,- voor de nieuwe accu op de aanschafprijs van ~€1200,- is het mij dan wel waard en altijd nog goedkoper dan een nieuwe iPad Pro 12.9".

Maar in mijn eerdere betoog trek het breder dan alleen Apple. Denk b.v. ook aan de reparatiekosten voor witgoed.
Louis Rossman, is hier nog niet helemaal mee tevreden.
autoriteitsargument, Wat Rossman beweert is niet per se waar.
Daarnaast zullen de onderdelen alsnog belachelijk duur zijn waardoor het niet rendabel is om het te laten vervangen.
Speculatie.
Kan je beter dus alsnog je onderdelen ergens in China halen en dan laten inbouwen wat veel beter is.
Ik betwijfel of "onderdelen ergens uit China" dezelfde kwaliteit hebben als die van Apple.
Dit is alleen ''damage control'' aantonen dat Apple zogenaamd de brave jongen is wat natuurlijk niet zo is.
Maar dat zien de Apple gebruikers toch nooit, dus boeit het ze ook niet, en kan Apple zijn gang blijven gaan. Wat alleen maar verkeerd is. Gelukkig bij Android kan je dit wel veel goedkoper doen.
Android is van duur naar rommel, dus wat je ook beweert, het is altijd waar. Persoonlijk zie ik dat Apple er (te) veel voor vraagt, maar het boeit me inderdaad niet, en daar maak jij je volgens mij zo boos om. Goedkope nep onderdelen geven meestal (athans, volgens mijn ervaring) gezeik, dan kan je beter het meteen goed laten doen.
Ik kan je verzekeren dat Apple het ook helemaal niks boeit dat jij veel te veel betaald voor hun producten en reparaties want ze moeten toch de meeste winst per apparaat maken van iedereen.
Dit is overduidelijk weer zo'n hateboy reactie.

het staat vol met 'halve waarheden' en 'hullie en zullie'-verwijzingen.

dingen als 'de brave jongen wat natuurlijk niet zo is' en 'kun je beter in china gaan halen wat veel beter is'

en 'de apple gebruikers boeit ze toch niks'

Als ik je taalgebruik maar even laat voor wat het is (maar alsnog tenenkrommend), wil je dan op zijn minst proberen je stuk goed te onderbouwen in plaats van alleen maar vingerwijzen en uitroepen dat het 'kut' is.

Nu weet ik dat N=1 (of in mijn geval n=5) ook geen echt statistische significantie biedt maar van de +/- 10x dat ik apparaten met Chinese onderdelen heb laten vervangen kon ik die apparaten in ongeveer de helft van de gevallen alsnog in de container smijten. Maar ook als je op tweakers kijkt of op fora zoekt zul je behoorlijk vaak informatie tegenkomen waarin mensen uitgebreid onderzoek doen naar welke verkoper wél goede onderdelen verkoopt, het is dus kennelijk niet evident waar je betrouwbare spareparts kunt krijgen, niet voor je iphone maar ook zeker niet voor je samsung, huawei of htc.
Zou graag als particulier de onderdelen willen kopen bij Apple. Zodat ik het zelf kan repareren.

Dit kan bijvoorbeeld bij een automerk ook, bij de dealer kan ik zo de onderdelen bestellen.

Dit geld trouwens ook niet alleen voor Apple maar in principe voor alle telefoonmakers en pc/laptop/tablet etc.
Alleen een scherm en accu?
Vervelend als de speaker kapot is..mag je net dat onderdeeltje niet vervangen terwijl je dat dagelijks doet. Wat zou de meerwaarde dan nog zijn om met apple in zee te gaan behalve dat het originele onderdelen zijn?
Maar andersom ook: stel je koopt voor €1200 een iPhone 11 Max of wat is het nieuwste model nu. Ga je dan écht een tientje besparen op de reparatiekosten van een speaker bij een beunhaas om de hoek tov. het ding door Apple zélf te laten repareren?

Je koopt een gloednieuwe Lamborghini maar haalt je winterbanden van Marktplaats omdat ze via de dealer te duur zijn..?

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 30 maart 2021 09:35]

Pardon? Apple geeft maar 1 prijs voor reparatie en dan krijg je niet eens je eigen exemplaar terug. Dat is geen repareren, maar vervangen voor refurbished.

In ieder geval met mijn iPad. IPhone weet ik niet.

Dan liever naar de beun die wel een speakertje vervangt.
Je koopt een gloednieuwe Lamborghini maar haalt je winterbanden van Marktplaats omdat ze via de dealer te duur zijn..?
Maar die optie is er wel, als ik andere remblokken erop wil gooien kan ik dat gewoon doen. Ik koop remblokken die ik wil en laat ze monteren op de auto. Vrijwel alles te doen.
Remblokken, schrijven, bougies, distirbutieriem, lampen, bulbs, windows, spiegels, climate control, complete motor etc. Alles kan ik vervangen per merk zonder dat de auto fabrikant er wat van zegt. En ze zijn ook niet aansprakelijk.

begrijp je me punt, want dit is hele punt Apple laat je niks vervangen tenzij het dus hun eigen product is. En dat is gewoon een dikke no-go en wie is de fabrikant

en wie is de fabrikant om mij dat te verbieden, ik koop het product toch. Ik huur het product niet. Dus kan toch zelf wel bepalen wat ik doe. Maar blijkbaar ben je het met Apple eens.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 30 maart 2021 10:38]

[...]
ik koop het product toch. Ik huur het product niet. Dus kan toch zelf wel bepalen wat ik doe. Maar blijkbaar ben je het met Apple eens.
Dat is het hele punt bij Apple, je denkt dat je het koopt, maar je huurt het dus eigenlijk.
Het probleem bij Apple is dat ZIJ bepalen wat er met jou product gebeurd als hij kapot is, en dat zij bepalen wat jij kan doen met je product.
Zij bepalen wat voor een nieuw onderdeel er in gezet kan worden, alleen maar of een bepaalde extra marge (mooi woord gecertificeerd) binnengeharkt kan worden.
Als er een nieuw luidsprekertje (geen rocket science) in je apparaat moet worden vervangen en als die niet van Apple komt kan dat alleen worden vervangen met een code van Apple.
Stel als Apple ruzie krijgt met Tweakers en zij blokkeren die website, kom jij deze website niet meer gebruiken via normale wegen die je gewend was, dat is Apple.
En nog vele voorbeelden.
Het is mijn product, ik wil kunnen kiezen wat en waar ik het doe. Dat hoeft Apple niet voor mij te doen. En dat gedrog van een auto. Dus hoe vaak zie je in Amerikaanse steden etc mensen kopen auto's van tonnen maar laten alles aanpassen bij andere bedrijven. Jij vindt het dus goed dat je alleen bij Apple je spullen mag vervangen prima. Maar geef het de optie en ga niet moeten neukrn of middelvinger opsteken naar de onafhankelijke shops die sowieso meer ervaring hebben dan een brainz Guy in een Apple winkel.
Dat mag toch nog steeds? Alleen mag die shop geen originele parts inkopen. Prima toch als je je iPhone of Macbook van weet-ik-hoeveel-geld door een willekeurige beunhaas laat fixen met rotzooi van Aliexpress, moet je vooral zelf weten en ja die vrijheid heb je gewoon. Het is niet perse mijn ding maar hey, ieder z'n pleziertje hoor.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 30 maart 2021 14:41]

Je koopt een gloednieuwe Lamborghini maar haalt je winterbanden van Marktplaats omdat ze via de dealer te duur zijn..?
Je brengt je Lamorghini naar de garage voor een defecte bougie, en de garage zegt: "Sorry we moeten de hele motorblok vervangen" ...

Ik kijk best vaak naar de filmpjes van Louis Rossmann, en hoe vaak ik daar wel niet gezien heb dat een MacBook stopt met werken door een defecte condensator, of een ander "simpel" ic'tje. Apple zegt gelijk mainboard vervangen a 500++ euro, en tegenwoordig met je ssd, geheugen, alles onboard is dat alleen maar duurder én al je data weg (ja je moet backups maken)...
Je data is natuurlijk nooit wég als je normaal backups maakt. Als je SSD de geest geeft is het ook weg, normaal gesproken. Als je huis affikt ook.

Dat laatste is dus geen argument, en kom op, hoeveel mensen weten nu in de praktijk welk IC'tje of condensatortje vervangen moet worden op een moederbord als er 'ineens' iets stuk gaat? Dat Rossman dat weet is leuk maar die zit er ook niet op te wachten dat miljoenen klanten hun spullen naar zijn thuisadres gaat opsturen.

En om de buurjongen die toevallig weet hoe je een HDMI-kabel aansluit nou gelijk met je €2000 Macbook bezig te laten gaan om een condensatortje te wisselen... meh.
Je vergelijkt Rossmann met “een buurjongen” ... je slaat de plank volledig mis.

Gaat om mijn eerste vergelijking. Als je een kapotte bougies of dynamo hebt, laat je niet gelijk de hele motorblok vervangen.

Zelfde geldt voor het repareren van een Mac. Een paar euro kostende component kan je makkelijk door een goede reparateur laten vervangen ipv de hele moederbord door Apple zelf.
Nou nee, ik vergelijk 'al die anderen' juist met de buurjongen (m/v). Rossman is een uitzondering, op dat niveau zitten er maar héél erg weinig.
dat je "iets" kan krijgen van wat ze allemaal tegen houden.
Er staat mij iets bij dat Apple accu's (origineel) die vervangen worden bij dit soort bedrijven niet worden erkend en zie je geloof ik niet je % of resterende levensduur. Het wordt als het ware door het systeem gezien als een 3rd party spare part. Hopelijk wordt dit dan ook met deze actie die situatie voorkomen. Anders verandert er bijna niets, behalve de marge voor Apple :D
Dit zijn originele accu’s, die laten dus wel de conditie zien :)
Ik weet niet opf het sindsdien is geupdatet, mar het was een tijdje zo dat zelfs originele batterijen dit probleem hadden. iFixit heeft dit getest door 2 nieuwe iPhones te openen en de batterijen ervan te verwisselen. Hoewel het dus allebei originele batterijen waren, gaf iOS toch de foutmelding dat er niet gecontroleerd kon worden of het orginele batterijen waren en je kreeg inderdaad ook niet meer te zien in welke conditie de batterijen waren.

Het terugzetten van beide batterijen in hun originele telefoons lostte het probleem weer op.

In de eerste 20 seconden van deze video wordt het uitgelegd door iFixit:
https://www.youtube.com/watch?v=Ez3f1HgOa1o

[Reactie gewijzigd door thefal op 30 maart 2021 11:15]

Namaak batterijen zijn er dan ook berucht om dat ze 'liegen' in het rapporteren van de conditie en lading... (niet alleen in Apple apparaten)
Een simpele uitleg over het reparatie programma van Apple in Canada en US:

https://m.youtube.com/watch?v=LwEInwvFbwk
https://m.youtube.com/watch?v=9-NU7yOSElE

In mijn ogen is dit echt onacceptabel, het vervangen van het scherm wat duurder uit zou vallen dan de prijs voor een nieuwe iMac. De boetes die ASP's opgelegd krijgen als ze niet volgens de regels werken.
Je hoeft er (als winkel) natuurlijk niet mee in zee te gaan hè? Je kan gewoon je imitatie spul blijven verkopen als je geen zaken wil doen met Apple. Wil je dat wel: prima, dit zijn dan de (kwaliteits)voorwaarden. Kies maar :)
Dit raakt niet alleen winkels, maar ook consumenten. Je gaat met je defecte iMac naar een Apple ASP, en daar wordt je niet geholpen, omdat de reparatie duurder zou zijn dan de kosten voor een nieuwe iMac. Hoe dan??
Een moederbord laten vervangen waarvan de Warranty Void zegels verbroken zijn? Dan betaal je HET DUBBELE voor een nieuw moederbord. En het moederbord vervangen van je dure iMac Pro? Prima, maar dan wel inclusief processor en geheugen, alleen het moederbord vervangen gaat niet.

RAM modules mogen niet op voorraad liggen, maar moeten per werkorder besteld worden, wat extra tijd kost, voor de reparatie van JOUW apparatuur. Als een ASP hardware besteld waarvoor hij geen "certificatie" behaald heeft, krijgt hij niet het bestelde onderdeel, maar een boete.... En oh wee als je hier als ASP met de buitenwereld over praat, ook dan kunnen er vergeldingen boven je hoofd hangen.

Originele Apple onderdelen laten vervangen bij een ander bedrijf dan door Apple "gecertificeerde" partners kun je vergeten, die krijgen de onderdelen niet in handen.

Dit zijn wurgcontracten die Apple afsluit met hun zogenoemde "partners". Geen vrije marktwerking, geen concurrentie, niet even snel naar de telefoonboer op de hoek wandelen om je accu te laten vervangen.
Als de accu van je voorlaatste generatie iPhone het af laat weten, koop je toch gewoon een nieuwe telefoon? Dat schaad het milieu totaal niet natuurlijk.
Apple laat maar weer eens zien dat ze niks geven om hun klanten.

Ze moeten zelfs de adresgegevens verstrekken van mensen die een kapotte batterij hebben.

Dat mag wettelijk gezien niet eens...
Altijd weer dat, je hoeft geen ...

je hoeft geen apple te kopen,
je hoeft geen chemo te nemen als je kankel hebt,
je hoeft geen ..... belasting te betalen?....

Laten we in godsnaam afspreken dat 'je hoeft geen' gewoon geen steekhoudend argument is, als iemand mij een mes op de keel zet, hoef ik hem mijn pin niet te geven, maar de kosten van het niet doen zijn voor mij een stuk hoger dan het toch maar wel afgeven.

Als Apple zich zou beperken tot een waarschuwing bij het opstarten (die je vervolgens als gebruiker kunt uitzetten) over namaakonderdelen dan kon je als winkel inderdaad tegen je klanten zeggen: "ja meneer apple zou wel eens moeilijk kunnen doen over garantie als ik dit, 400 euro goekopere scherm voor u inbouw, maar in werkelijkheid, heeft het toestel valschade dus doen ze toch al supermoeilijk over toekomstige reparaties"
Je kan kiezen uit niet verkopen of namaak verkopen. Lijkt me geen keuze?
Tja, en net als in andere branches geldt ook hier; Hoe veel onderdelen zijn "orgineel" van Apple.

Ik werk zelf in de auto industrie, en ook daar is er de hardnekkige mythe van het "orginele" onderdeel.
Deze orginele onderdelen bestaan niet, aangezien autofabrikanten de fabricage hiervan uitbesteden aan derden. Ford bijvoorbeeld maakt geen remblokken of bougies, die kopen ze in bij TRW, Federal Mogul, NGK of Denso.

Kan me niet aan de indruk onttrekken dat dat bij Apple ook het geval is.

Kortom : Wat zijn orginele onderdelen ??
Dezelfde onderdelen die apple ook gebruikt als ze zelf een telefoon maken of repareren, lijkt mij eh.
Wat meer precies:
Dat zijn de producten die voor Apple worden gemaakt door een derde en die voldoen aan de door Apple opgestelde specificatie.

Of:
Dat zijn de producten die door Apple worden gemaakt en die voldoen aan Apple’s opgestelde specificatie.
je bedoelt, precies dezelfde (dus uit hun magazijn) of bedoel je gewoon het zelfde merk en typen.

bijvoorbeeld de accu van het merk xyz.jp type: A1B2C3-3000mah-rev2

want wat als het enige verschil tussen de apple variant en die van aftermarket.inc is dat apple in zijn software alleen zijn eigen rebrandversie van die accu slikt.
dat is nog erger die laten het zien als ''originele onderdelen'' terwijl het niet is. Bij auto onderdelen weet je ongeveer wel wat goed is of niet.
Ik werk zelf in de auto industrie, en ook daar is er de hardnekkige mythe van het "orginele" onderdeel.
In De Nationale Autoshow op BNR ging het hierover, de presentator was op zoek naar originele ruitenwissers voor zijn BMW. Kocht hij een ruitenwisser van BMW, zat er een Bosch logo op. :?

Maar later bleek dat hij thuis nog een setje van Bosch had liggen met... jawel, een BMW logo 8)7
Voor reparaties aan andere onderdelen moeten kopers nog altijd naar Apple zelf of een 'authorized service provider', zo zegt de fabrikant.

Het programma heeft een strikt contract, zo onthulde Motherboard vorig jaar. Reparateurs kunnen forse boetes krijgen als ze naast onderdelen van Apple ook onderdelen bij derden inkopen en die gebruiken. Ook behoudt Apple zich het recht voor om winkels te komen inspecteren.
Er is al veel over gezegd, maar dit blijft toch ongelofelijk schandalig om te lezen. Aan de ene kant hoog van de toren blazen met marketing omtrent het milieu, en aan de andere kant dan dit soort onzin uitvoeren, dan ben je niet meer serieus te nemen. Ik hoop dat die wetgeving vanuit de EU maar ook elders er snel komt
Ik snap de link met het milieu ff niet?
Alles (letterlijk per 1) op en neer moeten sturen zodat Apple het kan 'inspecteren'.

WhatsApphack, kan je nou niet 1x toegeven dat het beleid van Apple hier gewoon fout
is ;) ;)
Lees ook dat je zegt dat reparatie shops dan maar immitatie spul moetje kopen maar dat slaat de plank natuurlijk nogal mis. 1. Dat wil je gewoon niet (liever origineel dan immitatie, en dan krijg je weer dat functies als accu degradatie inzicht niet werkt) en 2. Je weet niet waar Apple morgen weer zin heeft om DRM op te gooien.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 30 maart 2021 09:32]

reparatie-beleid en e-waste, vooral het idee dat je originele iphones zou kunnen opkopen (via geldvoorjemobiel.nl) om de parts vervolgens voor goedkopere reparaties te kunnen gebruiken is natuurlijk niet alleen, economisch maar ook milieu-technisch veel efficiënter.

kijk maar eens naar het verschil tussen het simpelweg lossolderen van een chip of de chip omsmelten, de stoffen scheiden, zuiveren en er vervolgens nieuwe wafers van maken.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 30 maart 2021 11:45]

Het programma heeft een strikt contract, zo onthulde Motherboard vorig jaar. Reparateurs kunnen forse boetes krijgen als ze naast onderdelen van Apple ook onderdelen bij derden inkopen en die gebruiken. Ook behoudt Apple zich het recht voor om winkels te komen inspecteren.
Ik geloof nooit dat dit de toets des Europese Wetgeving gaat doorstaan. Dit is net zoiets als een supermarkt verbieden andere merken te verkopen dan míjn Cola.

Ik ben heel blij met mijn iPhone en iPad hoor maar dit soort praktijken mag Apple van mij héél hard op hun vingers getikt worden.
[...]
Ik geloof nooit dat dit de toets des Europese Wetgeving gaat doorstaan. Dit is net zoiets als een supermarkt verbieden andere merken te verkopen dan míjn Cola.
Op zich, is dat volgens mij wel toegestaan gezien dit om b2b contracten gaat en volgens mij is dat niet zo vreemd. Een herkende hersteldienst zal enkel onderdelen gebruiken van de fabrikant (Phillips, Samsung, Apple, Volkswagen, ...)

De grote vraag is volgens mij of je zo een contract kan verplichten om herstellingen uit te voeren. The Right To Repair, gaat er hem over dat je de keuze moet hebben. Ofwel kies je voor een herkende hersteldienst die onderdelen gebruikt van de fabrikant, of je kiest voor een onafhankelijke die wat goedkoper materiaal gebruikt. Volgens mij is dat nog geen uitgemaakte zaak, gezien de wetgeving die van kracht is vanaf 1 april 2021 enkel spreekt over toegang tot reserveonderdelen van de fabrikant (onder hun voorwaarden).
Hetzelfde ben ik van mening. In de markt van Apple reparatieproducten heeft Apple een dominante positie. Dan dit verbod opleggen, is duidelijk competitie-beperkend. Vraag is dan of er voordelen aan deze beperking zitten. Buiten kwaliteitsredenen, maar daar kan de consument altijd zelf over beslissen, zijn er geen voordelen voor de consument.

Derhalve is een maatregel van de commissie hier wel op zijn plaats.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee