ThePhoneLab gaat onafhankelijke reparaties aanbieden via partnerprogramma Apple

Telefoonreparatiebedrijf ThePhoneLab gaat in de Benelux onafhankelijke reparaties van iPhones uitvoeren in samenwerking met Apple via het Independent Repair Provider-programma. Het krijgt daarbij onderdelen en diagnostische apparatuur en software direct van Apple.

Het bedrijf zegt dat er daarmee geen verschil meer is tussen reparatie bij Apple of bij ThePhoneLab. Het zegt zelf de eerste keten te zijn in de Benelux die op deze manier samenwerkt met Apple via het IRP-programma. Er zijn wel meerdere andere bedrijven die Apple Authorized Services Providers zijn. De reparaties die ThePhoneLab uitvoert zijn erkend door Apple en 40 specialisten van ThePhoneLab worden door Apple getraind zodat zij gecertificeerde reparaties kunnen uitvoeren.

In maart maakte Apple bekend dat het wereldwijd onafhankelijke reparateurs gaat voorzien van onderdelen via een speciaal programma voor reparateurs. Bij dat Independent Repair Provider-programma zit ThePhoneLab nu ook aangesloten. Via dat programma krijgen reparateurs toegang tot originele onderdelen, gereedschappen, reparatiehandleidingen en diagnostische software van Apple. Zij mogen dan schermen en accu's van iPhones repareren. Voor de reparatie van andere onderdelen moeten Apple-gebruikers alsnog naar Apple zelf of naar een 'authorized service provider'.

Klanten kunnen vanaf maandag voor een iPhone-reparatie bij ThePhoneLab terecht en zij krijgen zes maanden garantie op het vervangende onderdeel. Apple Authorized Services Providers mogen ook binnen de fabrieksgarantie van Apple reparaties uitvoeren, IRP-partners niet, die mogen alleen schermen en accu's vervangen, maar zonder de fabrieksgarantie van Apple.

Vanwege de samenwerking stopt ThePhoneLab met het aanbieden van refurbished Apple-schermen. In plaats daarvan werkt het nu met originele Apple-schermen die het rechtstreeks van Apple krijgt. Daarnaast blijft het wel hun eigen thirdparty-schermen aanbieden voor iPhones.

Eerder werd ook al bekend ThePhoneLab geautoriseerde reparaties op OPPO-smartphones mag uitvoeren door een samenwerking met dat telefoonmerk. Het bedrijf was sinds 2019 al geautoriseerd reparatiepartner van OnePlus. ThePhoneLab heeft momenteel zeven vestigingen in Nederland, waarvan vier in Amsterdam. Het werkt aan een achtste locatie, in Den Haag, die binnenkort open gaat en heeft plannen om nog eens 'tientallen nieuwe vestigingen' te openen. Binnen vijf jaar wil het bedrijf in de hele Benelux zitten.

Update 15:00 uur - meerdere lezers hebben ons gewezen op een fout in de tekst. Zo is ThePhoneLab niet de enige reparatiepartner van Apple in de Benelux. Er zijn verschillende authorized service providers. Naar eigen zeggen is het wel de eerste onafhankelijke reparateur binnen het IRP-programma.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

23-06-2021 • 13:07

90 Linkedin

Submitter: Fynt

Reacties (90)

Wijzig sortering
Waarin verschilt dit van bedrijven die "Apple Service Provider" zijn en ook Apple diagnose apparatuur en originele onderdelen van Apple krijgen? Hier in regio Eindhoven heb ik op aanwijzen van Apple (onder AppleCare+) wel eens mijn scherm laten repareren bij RepairLab. Volgens mij ook een onafhankelijke reparateur die notabene door Apple zelf ingeschakeld wordt.
Een video van Louis, een reparateur die Apple producten repareert, had een video gemaakt waarin hij zijn mening hierover deelt. Belangrijk om te weten is dat het gaat om iemand uit Amerika en dat de video een jaar oud is.
https://www.youtube.com/watch?v=g_Dkzj10jeA
Belangrijk is het verschil tussen Apple Authorized Services Providers (waar die video over gaat) en Independent Repair Providers (waar het in dit artikel over gaat).

AASP's mogen reparaties namens Apple afhandelen (binnen garantie en met behoud van Apple garantie)
Je kunt na een reparatie bij een AASP bij elke andere AASP of Apple Store terecht voor garantie.
Deze mogen uitsluitend reparaties aanbieden met door Apple geleverde onderdelen. (Voor iPhones zijn dat enkel batterijen, schermen en camera's) Als bijvoorbeeld je oplaadpoort defect is kan alleen een toestelomruil worden aangeboden aangezien de losse oplaadpoort niet door Apple geleverd wordt.

IRP's mogen geen reparaties binnen de Apple-garantie afhandelen, alleen wanneer die verlopen of vervallen is (bij fysieke schade)
Deze mogen ook reparaties aanbieden met niet-originele onderdelen, en kunnen dus ook een oplaadpoort voor je vervangen.

[Reactie gewijzigd door IThom op 23 juni 2021 15:20]

IRP's mogen inderdaad geen reparaties uitvoeren die onder de garantie vallen, maar bij fysieke schade en herstellen door een IRP blijft wel degelijk je fabrieksgarantie behouden. Deze worden ook gehonoreerd door Apple.
In tegenstelling tot wat in het artikel (& op de website van ThePhoneLab) staat aangegeven is een een onafhankelijke reparatieprovider alleen voor reparaties buiten de garantie. Zie ook de Apple pagina.

Bij Authorized Service Providers kun je terecht voor alle reparaties, dus ook binnen garantie (al worden toestellen in de praktijk vaak vanaf daar opgestuurd naar Apple Repaircenters), daar zul je je fabrieksgarantie dus wel behouden.

Verder deed IRepair4u al reparaties binnen het IRP programma vanaf April dit jaar, en is ThePhoneLab dus niet de eerste in Nederland.

[Reactie gewijzigd door IThom op 23 juni 2021 14:17]

Deze 'onafhankelijke reparateurs' mogen ook toestellen binnen garantie herstellen, dat is juist een van de hele punten van dit samenwerkingsprogramma van Apple... okay, alleen schermen en accu's... voor overige reparaties binnen de garantie moet men nog steeds naar een ASP.

Punt is alleen dat je binnen de garantie sowieso niet snel naar een onafhankelijke reparateur zal gaan aangezien de winkel waar je het toestel hebt gekocht zorg hoort te dragen voor de afwikkeling van je reparatie binnen garantie... of via Apple zelf uiteraard.

Verder zit het grote verschil met een officiële ASP en een onafhankelijke partij in dat je de keuze hebt om je toestel ook met niet originele onderdelen te repareren wat doorgaans (flink) goedkoper is... want de prijs voor een origineel Apple scherm voor bijvoorbeeld een iPhone 12 is bepaald niet mals, een goed "imitatie" scherm kan je dan al snel de helft van het geld schelen.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 23 juni 2021 13:58]

Nee, het punt van dit programma is vooral PR voor Apple ivm de steeds breder gesteunde initiatieven voor Right to Repair.

Voor reparatiewinkel is het voordeel dat je ook "gelockte" reparaties kan uitvoeren, zoals TouchID en FaceID koppelen en batterijen en schermen vervangen zonder dat er zo'n melding op het toestel komt.

De Apple pagina die ik linkte geeft duidelijk aan dat het enkel om reparaties buiten garantie gaat.
Waarom zou je voor je reparatie onder garantie naar een onafhankelijke reparateur gaan als de winkel/Apple jou garantie hoort af te handelen? Met andere woorden, dit soort shops vallen niet binnen die scope... dat is wat het artikel zegt.

Nergens wordt genoemd dat je garantie vervalt als je een gebarsten scherm (wat sowieso niet onder garantie valt) bij een dergelijke shop laat repareren. En dat is ook niet zo, want de reparatie is immers met de juiste tools en de juiste kennis met officiële onderdelen gerepareerd door een gecertificeerd reparateur.
Dat was een antwoord op de vraag in de bovenste reactie:
Wat is het verschil tussen Authorized & Independent Service Providers?

De fabrieksgarantie komt inderdaad bij Apple niet te vervallen na een reparatie (met originele onderdelen) door de IRP.
Hoe zit dat eigenlijk met die melding op het scherm? Is dat een eenmalige melding dat er een niet-origineel onderdeel in zit of is dit terugkerend? Ik kan er geen relevante info over vinden.
De eerste 4 dagen na een reparatie en/of activatie krijg je een melding die vergrendeld is op het lockscreen (kan dan niet verwijderd worden). 15 dagen daarna staat er een popupje in Instellingen. Daarna kun je de melding vinden in Instellingen - Algemeen - Info.

Apple linkje
Hou er wel rekening mee dat een Independent Repair Provider geen imitatie mag gebruiken of ze raken hun Apple certificering kwijt.
Na verschillende terechte berichten hebben we de tekst in dit artikel aangepast. Er was niets gesponsord aan, maar wij baseerden ons op de informatie op de website van ThePhoneLab en het persbericht dat zij online hebben gezet. Daarin zeggen zij zelf (klaarblijkelijk foutief) de eerste keten te zijn die onafhankelijke reparaties uit mag voeren binnen de Benelux. Dat hebben wij te makkelijk overgenomen. Dat is nu aangepast en verhelderd.
Welke andere ketens hebben ook een IRP certificatie?
Nadeel is dat bedrijven die zich bij dit IRP-programma aansluiten geen andere reparaties mogen doen dan Apple aanbiedt. Dus voor €10 de aan uit switch vervangen gaan ze niet doen. Of €395 voor zo’n kleine reparatie rekenen of niet vervangen.
Dat is juist het voordeel van het IRP programma. Reparatie winkels mogen dan dus ook met eigen kwaliteit repareren. Een aan uit switch valt dus zeker nog te repareren.
Uh volgens mij absoluut niet, aldus de voorwaarde van Apple mag je alleen Apple approved reparaties doen om binnen het partnerprogramma te blijven (lees: vervangende onderdelen van Apple legaal ontvangen)
Wat je zegt is niet juist. Apple heeft bepaalde reparaties geselecteerd die je mag uitvoeren met originele Apple onderdelen. Alle andere reparaties kan je nog steeds uitvoeren echter niet met Apple onderdelen. Je kan dus wel met "copy" onderdelen werken.
Kun je twee bedrijven maken die onder dezelfde holding vallen? IRP-Apple plus IRP-Overig?
Waar zijn de reparaties precies "onafhankelijk" van? Ik mis denk ik het hele punt hierachter maar het woord "onafhankelijk" wordt in dit artikel steeds specifiek genoemd en ik zie niet waarom
Waarschijnlijk dat er een andere naam op de vestiging staat.
Maar nog steeds met apple spullen, apple goedgekeurd, apple prijzen en apple regels.
Er zitten nog meer hakgen en ogen aan.
Apple krijgt bv het recht ten allerteide binnen te vallen en een audit te doen op je gehele inventory.
En je moet tevens beloven geen reparaties te doen die apple niet goed keurt.
je moet bv nog steeds het gehele moederbord vervangen, ipv alleen de backligt regulator voor het scherm die regelmatig kapot gaat op een bepaald type imac.

Louis rossman is een "echt onafhankelijk" apple repair bedrijf, en heeft een redelijk aantal filmpjes online gezet wat aangeeft waarom dit op zijn best een half bakken oplossing is, en op zijn slechts een manier om de "right to repair" movement te ondermijnen zonder dat het iets oplost.
Het is nog erger, apple mag 5 JAAR na dat een bedrijf het programma heeft beëindigd nog binnenvallen en audits doen.
Apple zal kosten wat het kost de prijzen van reparaties zo hoog mogelijk houden. Dure reparaties betekend simpelweg meer Apple Care verkopen wat gewoon 95% winst is voor Apple. En sneller nieuwe apparatuur verkopen. Laat je een 2 jaar oude telefoon laten repareren voor 500 euro of koop je een nieuwe voor paar honderd meer? Laat je een 3 jaar oude MacBook repareren voor 1.000 euro of koop je een nieuwe. Als die reparaties stukken goedkoper waren zal men veel langer met apparatuur doen en Apple dus minder verkopen. Tijd geleden OnePlus (officiële OP reparatie) scherm laten vervangen koste maar 70 euro.

Men moet ook alle defecte schermen(en onderdelen) etc opsturen naar Apple. Zodat Apple 100% in controle over alle onderdelen houdt.
Ok, maar Apple klanten mogen (tot op zekere hoogte) premium onderdelen verwachten. Een LCD scherm vervangen door eentje met dode pixels of een slechtere kleurweergave is misschien wel goedkoper maar niet hetzelfde product (en als je mindere componenten wil, waarom koop je dan Apple?). Om nog maar niet te spreken van de volksstammen die dergelijke "gerepareerde" toestellen "zo goed als nieuw" op marktplaats zetten...
Uiteindelijk wil Apple graag controle houden over hun reputatie. Daar kies je ook voor als je Apple spul koopt en daar betaal je ook voor. En voor de 'duurzaamheidskaart' weer wordt getrokken: het meest duurzaam is beter op je spullen letten en niet iedere paar maanden je telefoonscherm aan diggelen te laten vallen. Normaal gesproken gaat er niet zoveel mis met een telefoon...
Ik heb het ook niet over 'nep' onderdelen. Kijk maar naar andere fabrikanten, die schermen zijn qua specs redelijk gelijk dus zullen qua prijs ook elkaar niet zoveel ontlopen.
Glazen achterkant reparatie kosten;
iPhone 12 Pro Max: $599
iPhone 12 Pro: $549
iPhone 12: $449
iPhone 12 mini: $399
iPhone 11 Pro Max: $599
iPhone 11 Pro: $549
iPhone 11: $399

Kan mij niet voorstellen dat de kostprijs voor Apple meer dan een paar euro is voor dit glas.
Apple repareert geen back covers. Je krijgt een vervangend toestel voor de bovenstaande prijzen.
Klopt niet, achterkant van de hele 12 serie kan gewoon vervangen worden door een AASP of een Apple Store, zie bijv. Fixers, die kunnen ze gewoon vervangen. Wel met logic board oa er al in.
Dat is dus een swap.
Swap is omruil hele toestel, rear housing is een deel hiervan. Zit ook verschil in de serviceprijzen
Staat waarschijnlijk in het persbericht.

Er is hier niks onafhankelijk aan behalve dat Apple er geen eigenaar van is. Ze hebben een dikke vinger in de pap en kunnen zij precies bepalen wat er wel en niet gerepareerd mag worden.
Mij lijkt hier inderdaad niets onafhankelijks aan. Het enige wat Apple hier eigenlijk doet is "Kijk eens, een niet Apple winkel voert hier reparaties uit met onze goedkeuring en dat gaat prima. Dus het is niet nodig dat jan en alleman onderdelen kan krijgen om iets zelf/goedkoper te repareren."

Leuk dat die winkel Apples stamp of approval heeft, maar daar leveren ze hoogstwaarschijnlijk ook op in.
Ondertussen staat Apple dan niets in de weg om nog meer dicht te timmeren zodat je zelf niet zomaar een andere batterij kan plaatsen.

Misschien meer een onderbuik gevoel van mijn kant.
Mee eens, als ASP ben je alles behalve onafhankelijk. Zelfs voor grote bedrijven maakt Apple niet echt uitzonderingen. Dikke vinger in de pap en de voorwaarden zijn afgrijselijk. Toevallig een cap kapot op je bord? Zou me niks verbazen als dat niet gerepareerd mag worden.

Louis Rossmann maakt een hoop herrie maar vaak heeft hij (helaas) verdraaid goede punten. De video hieronder is een idee van wat een ASP zijn is.

https://www.youtube.com/watch?v=g_Dkzj10jeA

Heb overigens erg goede ervaring met dit bedrijf, werkelijk waar.

[Reactie gewijzigd door NotLikeTheOther op 23 juni 2021 13:30]

Las dit gisteren nog van Louis Rossmann, tijdens wat rond surfen, nu ongeveer ~23 uur geleden geplaats door hem:

This morning, I was taking my routine start of the day piss. I do not take my phone into the bathroom for this. The phone rings. I finish up as quickly as I can, clean, wash my hands, and run to answer my phone on the other side of the apartment. My apartment is a 75 ft long single room, so this is a sprint.

I make it just in time, and it stops ringing. I call back the number, and the voice on the other end goes "Sir, there are 3000 employees here in the state assembly, i don't know who called you." No voicemail left. Sadness ensues; which one of the 150 members called me? Who knows.

What if Right to Repair doesn't pass because I was taking a piss? What if I had not washed my hands & plumbing after peeing? I would've had the additional 7 seconds necessary to make it to my phone in time!

Is personal hygiene an acceptable excuse as the reason R2R doesn't pass?

I feel so ashamed ;(

Geheel terug te lezen @ https://www.youtube.com/user/rossmanngroup/community
Of klik, zo kan het ook :)
Allemachtig zeg, hij kan het weer lekker overdrijven zoals gewoonlijk. Alsof die hele wet en het wel of niet passeren daarvan geheel afhankelijk is van dhr Rossmann. :+ Zo belangrijk is hij niet in the grande scheme, dus hij kan met een gerust hard urineren.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juni 2021 18:34]

LoL, hetzelfde wat ik ook moest denken toen ik het stuk van hem las, okééééé weetjewel, zo kun je het ook verwoorden :+
ASP ≠ IRP (waar dit programma over gaat)
IRP's zijn bedrijven die los staan van Apple.
Aardige premium op de reparaties tegenover Apple als je de prijslijst erbij pakt. Ik weet dat men eigen prijzen mag hanteren, doen wij ook, maar dit is een beste marge. Als voordeel natuurlijk is dat deze op meer locaties zitten dan Apple zelf, maar daar is dan alles mee gezegd.

Ben vooral benieuwd hoe ze omgaan met een scherm reparatie die niet door de FaceID check heen komt. Dan is een swap de enige optie en dat staat dan weer niet binnen hun mogelijkheden.
Ik weet dat men eigen prijzen mag hanteren
Correct, alleen de prijzen mogen niet lager dan de Apple prijzen zijn.
Tot de EU daar (hopelijk snel) op ingrijpt, right-to-repair sterker wettelijk verankert en Apple tot de orde roept. ;)
Hoeveel is de marge?
Zo'n 19 tot 29 euro meer voor een schermvervanging bij The Phone Lab, vergeleken met schermvervanging bij Apple zelf.
En voor batterijen zo'n 24 euro meer dan bij Apple zelf.
Voordeel is wel dat je zonder afspraak kan binnen lopen en je binnen afzienbare tijd weer buiten staan. Dat weegt ook wel wat tegenover de lange wachttijden voor het maken van een afspraak bij Apple
Ja, zeker. Vaak is directe service mogelijk. Ik vind de comment hierboven die spreekt van een 'flinke marge' ook onzin. Op een schermreparatie van 300 euro vind ik 30 euro echt niet flink.
-

[Reactie gewijzigd door Dogwatch op 23 juni 2021 14:42]

Cool. De laatste keer dat ik keek zaten Apple’s eigen winkels altijd vol wbt afspraken voor een reparatie ter plekke (in mijn geval: wilde ik een nieuwe accu laten plaatsen, maar toen was er de eerste 4 weken geen enkele plek vrij).

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 23 juni 2021 13:10]

Dat zal nu waarschijnlijk langzaamaan beter worden. Apple beperkte de capaciteit in de winkels enorm vanwege COVID-19. Pakten het heel erg goed aan, maar veroorzaakte wel dat er veel minder afspraken ingepland konden worden.
Vreemd. Ik weet niet beter dat amac en zeker CardServices Apple gecertificeerd repareren...
Amac en CardServices zijn een AASP (Apple Authorized Service Provider). Dit artikel gaat over IRP's (Independent Repair Providers)
Check! Thank. 👍
Bij Apple Certified Repair moet je de gehele lijn van Apple ondersteunen en een zeer breed reparatie programma voeren, bij IRP kun je kiezen om bijvoorbeeld alleen Accu's en Schermen van iPhones te doen.
Check! Thank. 👍

Mmmhhh Groningerkoek! 😋
Niet onafhankelijk en geen volledige reparatieservice.
Was het niet ook zo dat als je je kapotte iphone met bijv. een gebroken scherm brengt bij zo'n 'Independent Repair Provider' je scherm eerst naar apple opgestuurd wordt, en dat die dan pas een nieuw scherm afzenden naar de winkel? Vraag mij af hoe lang je dan op een reparatie mag wachten
Bij IRP ligt de keuze bij de winkel zelf. Als ik het zo lees heeft ThePhoneLab voorraad liggen en sta je binnen afzienbare tijd weer buiten met je gerepareerde telefoon
Zij mogen dan schermen en accu's van iPhones repareren. Voor de reparatie van andere onderdelen moeten Apple-gebruikers alsnog naar Apple zelf of naar een 'authorized service provider'.
Volgens mij is dit niets meer dan een grote PR stunt. "Kijk allemaal eens naar ons, we laten onafhankelijke reparateurs toe om aan onze apparaten te sleutelen."
Opladeraansluiting defect? - Ga maar naar apple
Cameraglaasje stuk? - Ga maar naar apple
etc. etc.

Louis Rossmann maakt dit allemaal duidelijk in meerdere van zijn video's. Al bij de aankondiging van het repair program geeft hij aan dat dit één grote PR stunt is.
Hij heeft ook een Go Fund Me om Right to Repair weer terug te krijgen.
Als die Rossman nou niet een reparatieshop zou hebben (en dit dus puur uit eigenbelang doet) zou ik hem een stuk serieuzer nemen, maar dit is gewoon een gecalculeerde campagne tegen Apple. Zelfs al zou Apple alles "goed" doen zou Rossman nog ergens problemen zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee