Apple voorziet onafhankelijke reparateurs in Benelux van iPhone-onderdelen

Onafhankelijke Belgische en Nederlandse iPhone-reparateurs kunnen vanaf vandaag deelnemen aan het Apple-programma voor onafhankelijke reparateurs. Bedrijven die worden goedgekeurd, kunnen via Apple iPhone-onderdelen aanschaffen om telefoons buiten de garantie te repareren.

Apple schrijft dat het na een succesvolle start in de Verenigde Staten het reparatieprogramma uitbreidt naar Canada en 32 Europese landen. Hieronder vallen onder meer België en Nederland. Goedgekeurde bedrijven kunnen toegang krijgen tot originele Apple-onderdelen, gereedschap, training, servicehandleidingen, diagnostische tests en informatiebronnen. Hiermee kunnen reparateurs onder meer iPhone-accu's en -beeldschermen vervangen. Deelname is kosteloos, al heeft Apple wel bepaalde voorwaarden in het leven geroepen.

Zo moet een bedrijf geregistreerd zijn en bedrijfsdocumenten kunnen tonen ter controle. Klanten moeten zonder afspraak binnen kunnen lopen op een gemakkelijk bereikbare locatie, een woonadres is voor Apple niet acceptabel. Daarnaast moeten deelnemende servicebedrijven de iPhone-reparaties laten uitvoeren door gecertificeerde Apple-technici. Hiervoor moeten de technici een examen afleggen via een online Testing Center. Deze examens worden jaarlijks op productbasis actueel gemaakt. Bedrijven die zijn goedgekeurd om als onafhankelijke reparatieprovider te werken, hoeven niet voor de examens te betalen.

Het reparatieprogramma werd vorig jaar augustus door Apple aangekondigd. Met het programma krijgen bedrijven toegang tot dezelfde materialen en tools als Apple Authorized Service Providers, tegen dezelfde prijzen. De onafhankelijke reparateurs mogen alleen telefoons repareren die niet meer binnen de garantie vallen. Apple startte het programma voor onafhankelijke reparateurs na de kritiek die het bedrijf kreeg omdat het blokkades op zou werpen voor derde partijen om de producten te kunnen repareren.

Door Hayte Hugo

Redacteur

08-07-2020 • 20:17

199

Submitter: Mawlana

Reacties (199)

199
188
96
21
2
67
Wijzig sortering
Vreemd dat het in de us live is, louis rossman gaat er namelijk nog vrolijk tegenin.
Hij heeft ook een filmpje waarin hij uitlegt waarom dat programma, in ieder geval voor hem, een wassen neus is. Ik zal het proberen op te zoeken, er zaten namelijk wat haken en ogen aan. Maar dat kan natuurlijk ook alleen in de VS zijn.

Edit: https://youtu.be/0rCUF-V1esM deze is het.

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 23 juli 2024 07:59]

Samengevat:

Duurt maanden voordat je bij dit programma zit aangesloten.
Je mag enkel schermen en batterijen vervangen.
Bij andere onderdelen zoals een defecte camera of speaker moet het hele toestel worden vervangen.
De reparateur betaalt 25 dollar aan Apple voor het bestellen van de nieuwe batterij, wanneer de oude originele batterij wordt ingeleverd. Wanneer dit niet gebeurt kost het 101 dollar.
Bij het vervangen van de batterij moet de reparateur de iPhone open maken, het batterij nummer noteren, de batterij bij Apple bestellen, en hier een tot twee weken op wachten. Reparateurs krijgen dus geen voorraad om ter plekke klanten te kunnen helpen.

Wanneer een klant naar een Apple Store gaat kan de batterij wel ter plekke worden vervangen.

edit: kleine correctie

[Reactie gewijzigd door Munchie op 23 juli 2024 07:59]

Dus twee weken wachten, omdat ze geen voorraad mogen hebben? En je moet wel zó binnen kunnen wandelen.

Briljant.
En je telefoon moeten buiten garantie zijn.
Apple wil dit programma helemaal niet natuurlijk. Ze doen dit alleen omdat er al verschillende rechtszaken lopen. En dat Apple wil voorkomen dat EU ze op termijn een dikke boete gaat geven.

Apple wil helemaal niet dat toestellen gerepareerd worden, ze willen dat je gewoon een nieuw toestel koopt.
-mag ik vragen waar je deze prijzen haalt?

battery replacement cost apple
iPhone 5c tot iPhone 8 Plus is 55€
nieuwere modellen kost 75€
zou me dan verbazen dat er tot 101$ moet betaald worden bij een onafhankelijke hersteller.
in regel is dit altijd goedkoper .

-nog een bijkomend vraagje : zou SN toestel niet voldoende zijn om een order te doen?
om de juiste identificatie van toestel buiten warranty te doen is SN toestel genoeg.

zeker omdat apple je een credit line voorziet als IRP , dus in principe moet je zelf geen geld voorschieten.
ook kan je op voorhand onderdelen bestellen, dus vraag me af hoe ze dit gaan tewerkstellen als een SN vereist is voor iedere order.
Een oplossing is een defect toestel op voorraad nemen en daarmee je voorraad aan te vullen.

Een stap in de goede richting. Maar in mijn ogen nog niet ver genoeg.
Je moet het serie nummer opgeven bij elke bestelling waardoor je weinig kan doen op die manier

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 23 juli 2024 07:59]

Als je een lading defecte toestellen koopt, heb je ineens ook een hele lading serienummers om te gebruiken. Het is een investering, maar zorgt er wel voor dat je een voorraadje kunt aanleggen.
Met die winst marges die munchie geeft, kan je geen voorraad aanleggen.
Dat verdien je nooit terug. Zeker niet met eisen die Apple steld.

Ik vond het al raar dat het een nieuws artikel was dat apple onderdelen levert aan derde partijen( dit zou normaal moeten zijn).
De rest leest als een gevalletje machtmisbruik.
Welke winstmarges? Ik zie prima conversie hoor. 50 euro marge voor een batterij is niet verkeerd.

Houd er rekening mee dat je maar een paar euro goedkoper hoeft te zijn dan Apple. Op zo'n batterij wordt een klapt winst gemaakt dan.

Defecte toestellen kun je overigens vaak voor een prikkie krijgen. Dat is echt tientjes werk als je er een beetje in zit.
Die prijzen heb ik uit video waarop ik reageerde ( YouTube: Apple's Independent Repair Program is a useless PR stunt. ). If there is an aftermarket battery, the battery from Apple will cost $101,25.

Dit is dus niet de prijs die de klant betaalt, maar wat de reparateur aan Apple betaalt om de batterij te kunnen bestellen. Die prijs van $101 dollar is dus alleen van toepassing als er geen iPhone batterij naar Apple wordt teruggestuurd. Om dus voor de prijs van $25 in aanmerking te komen moet de reparateur het EEE-nummer hebben en hiervoor dus het toestel openen. En na vervanging de oude batterij naar Apple opsturen.

Als de reparateur geen EEE-nummer heeft of per ongeluk een verkeerd onderdeel besteld, dan betaald die dus de volle mep, omdat die geen batterij heeft om retour te sturen.

Het lijkt er dus op dat met dit retour beleid Apple wil voorkomen dat de reparateurs een voorraad iPhone batterijen inslaan.

Tevens staan er op Reddit de prijzen die Apple hanteert voor reparateurs die onderdelen willen bestellen. Eerst genoemde prijs is dus wanneer je het oude/defecte onderdeel naar Apple terugstuurt. Tweede genoemde prijs is wanneer je dit niet doet of niet hebt.
https://www.reddit.com/r/...eaked_for_apples_new_irp/
You MUST send back the old CORE or you get charged the full stock price. So no more buyback either.

Batteries for 6S/7/8/6S_/7P/8P: 24.93 / 99.35 | Profit 24.07

Batteries for X/Xr/XS/XS MAX: 43.51 / 127.00 | Profit 25.49

6S Display: 117 / 148.17 | Profit 31.17

6SP Display: 131.62 / 162.46 | Profit 30.84

7 Display: 117.33 / 148.62 | Profit 31.17

7+ Display: 131.77 / 163.06 | Profit 31.29

8 Display: 117.33 / 148.62 | Profit 31.17

8+ Display: 131.77 / 163.06 | Profit 31.29

X Display: 238.84 / 272.87 | Profit 34.03

Xr Display: 155.84 / 179.91 | Profit 24.07

XS Display: 238.84 / 272.87 | Profit 34.03

XS MAX Display: 278.46 / 313.99 | Profit 35.53
edit typos

[Reactie gewijzigd door Munchie op 23 juli 2024 07:59]

Ik denk niet dat ze de voorraad willen voorkomen bij de reparateurs maar dat ze willen voorkomen dat die accu's op ebay e.d. terechtkomen (met als einddoel dat reparateurs die niet aan het programma meedoen er ook aan kunnen komen). Zal hetzelfde verhaal zijn met de displays. Dat ze daarmee gelijk de deelnemende reparateurs flink benadelen met die wachttijd zal ze waarschijnlijk worst wezen omdat ze klanten toch liever in de Apple Store zien.

Trouwens wel frappant: Apple heeft hun EU hoofdkantoor in Ierland, en strijkt miljarden belastingvoordeel op, maar ondanks dat vinden ze het land weer niet waard om ook maar 1 apple store aan te bieden :') Dus alle reparaties moeten per post :( Enorm gedoe en wachttijd en dit gaat het dus ook niet beter maken.

Ze zouden gewoon verplicht moeten worden onderdelen een X aantal jaar te blijven leveren aan iedereen die ze wil kopen. Net zoals autofabrikanten dat ook moeten.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 07:59]

En dat laatste is dus een EU klusje.

Maak maar een verplichting om 10 jaar onderdelen en security updates te blijven leveren. Met als stok achter de deur een waarborgsom.
Ik heb mijn iphone per post laten maken. Deze was naar polen opgestuurd. Dit duurde ongeveer 4 dagen. Dat is in elk geval sneller dan 2 weken wachten op onderdelen :P
Dit geldt ook al jaren voor Macbooks hoor. Deze regeltjes zijn allemaal niet nieuw ofzo.

Overigens zijn de prijzen voor schermen best wel redelijk ook. Dit zijn echter allemaal Dollar Prijzen gok ik zo (dus ook ex BTW). Voor Nederlandse markt valt er dus niet zoveel over te zeggen.

Als ik hier echter de screen rates bij Apple erbij pak dan zie ik hogere marges dan worden aangegeven: https://support.apple.com...ervice/screen-replacement

XS max reparatie zit op 329. lever je dus een origineel scherm in en hanteer je dezelfde prijs (waarom ook niet) dan zit daar 51 dollar tussen (allemaal ex btw). Dat is een vrij gezonde marge moet ik zeggen.

wat mij wel opvalt is dat men de 6S kennelijk tegen onderdeel prijs alsnog repareert. Daar zit echt minder dan een dollar tussen display inkoop en retail repair. Dat is wel apart.
101$ is de prijs wanneer er een niet originele apple batterij in zit. Indien de defecte batterij een originele is, is het 25$.
Waar haal je dat vandaan? Want als je een beetje rondvraagt bij IRP’s in de VS dan is het meestal 1 tot 2 werkdagen... Zeker geen 2 weken. Misschien is er een keer een exces geweest vanwege voorraad/leveringsproblemen ofzo en pakt iemand dat nu gretig aan om te bitchen dat het veel te lang duurt, maar dat is dus niet de standaard.

-edit- Oohhh bij Louis Rossmann. Dat verklaart alles en waarom het niet helemaal overeen lijkt te komen met de werkelijkheid. :+

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 07:59]

Ik snap niet hoe je dit überhaupt kan verdedigen. Normaal gesproken heb je een magazijn met accu's liggen zodat de klant met een kop koffie kan wachten op de reparatie, maar nu moet je ze een slaapplaats aanbieden.

Daarnaast, waarom moet je 100 euro voor een batterij betalen wanneer de oude niet ingeleverd wordt? Dat maakt de hele reparatie al niet meer interessant.

Nee dit hele programma is een grote grap dat door Apple alleen is opgezet om goed te lijken, maar voor de meeste reparatiewinkels totaal niet interessant is.

[Reactie gewijzigd door misterTweakers op 23 juli 2024 07:59]

Daarnaast, waarom moet je 100 euro voor een batterij betalen wanneer de oude niet ingeleverd wordt? Dat maakt de hele reparatie al niet meer interessant.
Om te voorkomen dat het op een of andere manier lucratief zou kunnen zijn om die batterijen op de zwarte markt te verkopen. als daar 15 euro tussen zou zitten ken ik wel een aantal reparateurs die er gelijk 3000 zouden bestellen. Dat is het wel waard. Nu gebeurt dat dus niet.

Dit is echter al jaaaaren het geval bij Macbooks. Daar moeten voor batterijen en schermen ook de originelen worden teruggestuurd.
maar voor de meeste reparatiewinkels totaal niet interessant is.
Nee dat is ook exact het punt. Dit is voor de grote zaken die certificering kunnen betalen interessant, niet voor kleine partijen op de hoek. dat is voor Apple namelijk ook nauwelijks interessant. Vandaar ook de eis van zonder afspraak binnen kunnen lopen.
zodat de klant met een kop koffie kan wachten op de reparatie, maar nu moet je ze een slaapplaats aanbieden.
Is heel simpel. Eerste keer langskomen is onderzoek naar accu en levertijd, daarna bestellen en tweede afspraak inplannen. paar dagen later terug laten komen en de accu vervangen.

Of je doet het anders en hebt voor ieder modelletje een burner gekocht. Daar swap je de accu uit waar je een nieuwe mee besteld en die houd je dan op voorraad.
Om te voorkomen dat het op een of andere manier lucratief zou kunnen zijn om die batterijen op de zwarte markt te verkopen. als daar 15 euro tussen zou zitten ken ik wel een aantal reparateurs die er gelijk 3000 zouden bestellen. Dat is het wel waard. Nu gebeurt dat dus niet.

Dit is echter al jaaaaren het geval bij Macbooks. Daar moeten voor batterijen en schermen ook de originelen worden teruggestuurd.
Het is niet lucratief om versleten of defecte batterijen op de zwarte markt te verkopen. Voor een tientje heb je een prima batterij van een Chinese aanbieder. Denk je echt dat er mensen zijn die interesse hebben in deze versleten en defecte accu's? Hooguit bedrijven die deze recyclen, maar naar mijns inziens zouden deze daar gratis aan gegeven moeten worden.

Daarnaast betekend dit ook dat je dus 100 euro moet betalen als je accu ooit eens vervangen is met een niet orginele accu, want die kan je niet meer inleveren bij Apple.
Nee dat is ook exact het punt. Dit is voor de grote zaken die certificering kunnen betalen interessant, niet voor kleine partijen op de hoek. dat is voor Apple namelijk ook nauwelijks interessant. Vandaar ook de eis van zonder afspraak binnen kunnen lopen.
Waarom zou dit voor de grote zaken wel interessant zijn? Je krijgt in ruil voor hogere prijzen originele onderdelen. Daarnaast moet je ook nog eens betalen voor zo'n certificaat. Dan kunnen mensen net zo goed naar Apple zelf gaan.
Is heel simpel. Eerste keer langskomen is onderzoek naar accu en levertijd, daarna bestellen en tweede afspraak inplannen. paar dagen later terug laten komen en de accu vervangen.

Of je doet het anders en hebt voor ieder modelletje een burner gekocht. Daar swap je de accu uit waar je een nieuwe mee besteld en die houd je dan op voorraad.
Fijn dat je hier mijn punt even uitlegt. Dit is inderdaad precies wat ik bedoel. Oftewel, het is dus niet zo dat je even naar binnen loopt en dat een half uur later je telefoon weer netjes gerepareerd is.
Het is niet lucratief om versleten of defecte batterijen op de zwarte markt te verkopen. Voor een tientje heb je een prima batterij van een Chinese aanbieder. Denk je echt dat er mensen zijn die interesse hebben in deze versleten en defecte accu's? Hooguit bedrijven die deze recyclen, maar naar mijns inziens zouden deze daar gratis aan gegeven moeten worden.
1. Ja versleten accus leveren uiteraard ook geld op.

2. Het gaat uiteraard niet om de versleten accu,s maar om de originele nieuwe.
Daarnaast betekend dit ook dat je dus 100 euro moet betalen als je accu ooit eens vervangen is met een niet orginele accu, want die kan je niet meer inleveren bij Apple.
Als je batterij ooit is vervangen door een niet originele, zal een Apple store de reparatie überhaupt weigeren, omdat ze niets kunnen zeggen over de kwaliteit van de batterij en de interne afscherming. Vliegt dat ding in de fik dan hebben zij een heel groot probleem. Dus ja 100 euro betalen bij een derde partij voor een originele accu of helemaal geen accu, want dat is het alternatief. Je bent nog steeds verantwoordelijk voor een deel van de gemaakt kosten (zoals verzending heen en weer bijvoorbeeld), maar de reparatie is niet uitgevoerd.
Waarom zou dit voor de grote zaken wel interessant zijn? Je krijgt in ruil voor hogere prijzen originele onderdelen. Daarnaast moet je ook nog eens betalen voor zo'n certificaat. Dan kunnen mensen net zo goed naar Apple zelf gaan.
Omdat ik bijvoorbeeld niet voor iedere wissewasje naar de andere kant van het land wil gaan om weer 30 euro te moeten betalen voor parkeerkosten. Ik snap het bijvoorbeeld wel als een bedrijf in Arnhem of Apeldoorn hier mee aan de gang gaat. Uiteindelijk is een accu vervangen via Apple duurder dan je denkt. Heb het voor mijn iPhone 7 plus in december nog even snel gedaan, maar daar komen een hoop extra kosten bij als je naar 't leidscheplein moet.
Fijn dat je hier mijn punt even uitlegt. Dit is inderdaad precies wat ik bedoel. Oftewel, het is dus niet zo dat je even naar binnen loopt en dat een half uur later je telefoon weer netjes gerepareerd is.
Wel als het bedrijf dus zelf eerst een burner heeft gekocht en daar de accu al van heeft ingeleverd voor een nieuwe. dan wordt de vorige ingeleverde accu dus gebruikt om jouw nieuwe accu mee te bestellen.
1. Ja versleten accus leveren uiteraard ook geld op.

2. Het gaat uiteraard niet om de versleten accu,s maar om de originele nieuwe.
Versleten accu's leveren alleen geld op om ze te recyclen. Voor de rest zijn ze niets meer waard. Dus dan hoort het niet uit te maken of het originele accu's zijn of niet.

Punt 2 begrijp ik niet. Accu's worden alleen vervangen wanneer ze kapot zijn of wanneer ze niet meer genoeg capaciteit kunnen leveren.
Als je batterij ooit is vervangen door een niet originele, zal een Apple store de reparatie überhaupt weigeren, omdat ze niets kunnen zeggen over de kwaliteit van de batterij en de interne afscherming. Vliegt dat ding in de fik dan hebben zij een heel groot probleem. Dus ja 100 euro betalen bij een derde partij voor een originele accu of helemaal geen accu, want dat is het alternatief. Je bent nog steeds verantwoordelijk voor een deel van de gemaakt kosten (zoals verzending heen en weer bijvoorbeeld), maar de reparatie is niet uitgevoerd.
"Vliegt dat ding in de fik", toen schoot ik toch even in de lach. Die 3rd party accu's zijn van prima kwaliteit en vliegen echt niet zomaar in de fik. Dit is gewoon een manier van Apple om reparaties te vermijden.
Omdat ik bijvoorbeeld niet voor iedere wissewasje naar de andere kant van het land wil gaan om weer 30 euro te moeten betalen voor parkeerkosten. Ik snap het bijvoorbeeld wel als een bedrijf in Arnhem of Apeldoorn hier mee aan de gang gaat. Uiteindelijk is een accu vervangen via Apple duurder dan je denkt. Heb het voor mijn iPhone 7 plus in december nog even snel gedaan, maar daar komen een hoop extra kosten bij als je naar 't leidscheplein moet.
Een accu verwisselen voor een Iphone 7 Plus kost 55 euro bij Apple. Dit zal bij een andere zaak misschien iets minder zijn, maar veel mensen laten het dan bij Apple doen omdat ze dan denken dat het betrouwbaarder is en dat ze makkelijker garantie zullen krijgen.
Wel als het bedrijf dus zelf eerst een burner heeft gekocht en daar de accu al van heeft ingeleverd voor een nieuwe. dan wordt de vorige ingeleverde accu dus gebruikt om jouw nieuwe accu mee te bestellen.
Die burners zijn leuk, maar in de praktijk werkt dat niet. Wat als er op een dag meerdere mensen langskomen, dan moet je meerdere burners kopen. Daarnaast zou het me niets verbazen als Apple dit verbied. Ook is het een extra handeling, terwijl je normaal gesproken die accu's gewoon op voorraad hebt liggen zonder daar extra telefoons voor in te kopen.
1 tot 2 werkdagen wachten is 2 tot 3 dagen voor de consument.

Een wisselbare accu verplicht stellen.
Dan begrijp jij niet waarom Rossman dit doet. Right to repair, daar gaat het hem om. Dat is goed voor zijn bedrijfstak, maar vooral ook goed voor ons, de consument. En daar vecht hij voor. Nu hoef je dat natuurlijk niet te geloven. Waarom zou iemand goed de bedoelingen met ons hebben nietwaar? Hij vind zijn vak ook leuk, alleen word dat vak bedreigt als steeds meer bedrijven "anti-repair" tactieken gaan gebruiken .
Right to repair, daar gaat het hem om. Dat is goed voor zijn bedrijfstak, maar vooral ook goed voor ons, de consument.
En het mileu dan? Ik ben er nog steeds niet echt van oivertuigd dat right-to-repair goed is voor ons als mensheid. En ik heb 6 jaar dit werk gedaan in een eigen shop O-)

In de VS kan er heel kortzichtig gedaan worden over wat er goed is en wat niet. Er wordt dan vooral niet gekeken naar het grotere plaatje met betrekking tot de extra grondstoffen en kosten die nodig zijn om die "repair" voor iedereen mogelijk te maken versus de grondstoffen en kostenbesparingen die het dan oplevert. Als een apparaat voor 1% binnen oplage gerapareerd moet worden en daarvoor moet je 2% extra energie en grondstoffen er in gaan steken dan is het al niet meer waard. Dat lijken heel veel mensen te vergeten in het geval van bijvoorbeeld RAM en SSD sloten. Ja voor ons is het makkelijk om te vervangen, maar voor 99/100 anderen die het product kopen boeit het niet. Om dan voor die 1% wel 30% extra boardspace te moeten maken (losse ram module heeft ook eigen PCB en extra connectoren en vrije ruimte nodig op Logicboard) op de gehele line-up is dan dus niet de moeite waard. Sterker nog daar creer je dus alleen maar meer e-waste mee.

Dus zolang het geen extra inspanning of grondstoffen met zich meebrengt ben ik op zich wel voor. Bijvoorbeeld vastschroeven/klikken ipv lijmen, maar sommige dingen ben ik echt heel erg op tegen. RAM en SSD zijn er daar 1 van. Ja ik vind het jammer als tweaker, maar als iemand die een beetje geeft om de footprint van zijn elektronica vind ik het dat niet.
Ach ja,want wegwerpen is de beste optie. Of dumpen in derde wereldlanden, waar de locals ze, met gezondheids risico's de metalen eraf koken etc....

Lijmen e.d. mogen ze per direct verbieden. Terug naar simpel demonteren en eenvoudiger repareren. Wat je nml. Weglaat in je betoog is alles wat niet gefixr word in de prullenbak verdwijnt. 100% naar de prullenbak. Hoe verhoud zich dat tot die 2% ?

Repareer ICT
Aan het ene uiterste vind je smartphones, tablets en computers. Het kost relatief veel energie en zeldzame grondstoffen om ze te maken. En ze zijn in de afgelopen jaren maar ietsje zuiniger geworden. Daarom is het een regelrechte aanrader voor het milieu om je kapotte computer of smartphone te laten repareren. Of om zijn levensduur te verlengen door een nieuwe geheugenkaart of een nieuwe batterij. Let daarom bij je volgende ICT-aankoop op of het makkelijk te repareren is en of je onderdelen kunt vervangen. En bijvoorbeeld ook of het mogelijk is om het geheugen uit te breiden of een grotere harde schijf te (laten) plaatsen!

bron

[Reactie gewijzigd door Madrox op 23 juli 2024 07:59]

Wat je nml. Weglaat in je betoog is alles wat niet gefixr word in de prullenbak verdwijnt. 100% naar de prullenbak. Hoe verhoud zich dat tot die 2% ?
En dat is dus het probleem. Uiteindelijk komt alles voor 100% in de prullenbak. Een laptop is na 20 jaar toch ook gewoon echt op?

Dat is dus het kortzichtige wat ik bedoel. Right-to-repair betekent niet dat er ineens niks meer weggegooid gaat worden of dat dit op de lange termijn nog maar 80% is. Nee integendeel. Alles wat namelijk niet gefixed hoefde te worden, maar wel in de prullenbak beland heeft nu meer grondstoffen in zich.

Als er dus op iedere laptop 5% extra materiaal wordt toegevoegd zal er uiteindelijk dus 105% worden weggegooid. Laat dat even tot je doordringen. Dus tenzij die extra materiaal toevoeging er uiteindelijk op de lange termijn voor zorgt dat iedereen bij elkaar netto minder spul weggooid in een bepaald tijdspanne heeft right-to-repair geen toegevoegd effect.

En er valt heel goed aan te tonen dat het met de stand van zaken met betrekking tot RAM en SSD's meer dan 5% extra materialen benodigd zouden moeten zijn om dat als losse modulaire onderdelen te leveren. Derhalve zou het moderbord groter moeten, behuizing groter, grotere doos, minder dozen per pallet, meer pallets naar winkel, hogere uitstoot met transport, hogere transportkosten überhaupt, extra kosten verplaatsen en zetten van SO-dimms en SSD's in plaats van direct meesolderen bij solderen overige componenten.

Al met al is het altijd beter in het grotere plaatje om dingen met minder grondstoffen te doen. EN dingen moeten in verhouding staan met elkaar om het nuttig te laten zijn. Als je dus 1% meer grondstoffen verbruikt betekent het dus dat die hele right-to-repair beweging in zijn eentje voor alle andere consumenten dat moet gaan uitsparen op de levensduur van dat apparaat wil het zin hebben. Als dat 1 procent van de daadwerkelijke kopers is bij een oplage van een gemiddelde iPhone (40 miljoen per kwartaal is het minimum) met een gemiddelde levensduur van 2 jaar heb je toch een dingetje. 1% van 40 miljoen is namelijk 400.000. Dus dankzij die 1% extra grondstoffen zijn er netto dus 400.000 extra iPhones in omloop. Dat betekent dus dat die 400.000 mensen die zo voor right-to-repair zijn dan in principe dus twee keer zo lang moeten doen met hun telefoon om dat ook netto uit te kunnen sparen. Nu is dat nog wel mogelijk met deze aantallen en levensduur, maar stel dat het 5% extra grondstoffen wordt op een macbook? Ga jij je laptop 30 jaar in leven houden? Want dat is dan wat er nodig is om alle extra gebruikte grondstoffen te compenseren en ja met 30 jaar levensduur is right-to-repair wel noodzakelijk.
Nee, wat kortzichtig is wat jij zegt. Niet repareren maar gewoon vervangen betekent meer afval.
Je sommetjes kloppen btw van geen kant. 5% extra materialen is toch niets, vergeleken met 100% vervanging? Echt, je overtuigt hier niemand met je sprookjes.

Right to repair geld voor ons allemaal, btw. Die beweging is er voor en door de consumenten, de burgers. Die in opstand komen tegen al die mooie verhalen van grote fabrikanten. Jij bent i.i.g. niet meer te redden, dat is wel duidelijk.

Wat je trouwens wel duidelijk maakt, je dat wij ook eens werk moeten maken van onze wegwerp cultuur. Niet zomaar opgeven, omdat het toch wel gebeurt zoals jij zegt. Maar juist werken aan manieren, zodat burgers veel minder geneigd zijn om dingen weg te gooien. Dan maken we inderdaad vooruitgang. Wat jij betoogt, gewoon lekker door blijven consumeren en wegwerpen dat is juist doorgaan op een dood pad. De gevolgen daarvan zien we overal om ons heen.
Nee, wat kortzichtig is wat jij zegt. Niet repareren maar gewoon vervangen betekent meer afval.
Je sommetjes kloppen btw van geen kant. 5% extra materialen is toch niets, vergeleken met 100% vervanging? Echt, je overtuigt hier niemand met je sprookjes.
Als iemand een apparaat volledig weggooid omdat er iets kapot is en niet gaat kijken naar reparatie is dat het wel. Echter een defect logicboard dat wordt vervangen vanwege een defecte ram chip wordt 100% gerecycled als je dit bij Apple of erkende reparateur laat vervangen.

Doe je het zelf dan pleur je zo’n so dimm bij het grofvuil en wordt het niet gerecycled.

Ik had het over 5% op ieder apparaat aan extra materiaal. Als je niet doorhebt wat dat voor effect heeft op het gehele proces dan snap je werkelijk waar niet waar het hier over gaat. Die vervangbare onderdelen waar jij het over hebt zijn dingen als ram en ssd. Die insteekkaarten gebruiken relatief dure materialen met een hoge ecologische footprint. Goud is bijvoorbeeld een metaal wat een veel hogere footprint heeft dan aluminium. Laat je daar nou behoorlijk veel van nodig hebben in de connectoren van SO-dimms een M.2 SSDs.
Nee, wat kortzichtig is wat jij zegt. Niet repareren maar gewoon vervangen betekent meer afval.
Ik ben dan ook niet tegen repareren. Ik ben tegen verspillen van grondstoffen. Reparaties zijn namelijk gewoon altijd mogelijk. Alleen hebben veel mensen geen zin om daar veel geld voor te betalen. In sommige gevallen terecht en in andere gevallen ook gewoon niet. Als iemand zin heeft boardlevel repairs te doen dan be my guest, maar ik ga liever de officiële route zodat alle dingen ook gewoon gerycled worden.
Als nou 10% niet een nieuwe telefoon hoeft tekopen omdat hij gewoon een batterij erin kan doen dan scheelt dat toch veel meer.
Als je toch getallen uit de lucht haalt.

In ieder geval moet je het lekker zelf weten. Je betaald meer voor een ding wat niet te repareren word.
Maar je kunt toch een nieuwe batterij laten plaatsen? Dat is geen enkel probleem. Nooit geweest ook.
Right to repair is nog wat anders dan een apparaat zo ontwerpen dat het makkelijker repareerbaar is. Ik denk dat dat qua milieubudget alsnog wel uitkan in de meeste gevallen, maar daar gaat het in eerste instantie niet eens om. Right to repair draait vooral om het beschikbaar stellen aan reparateurs van informatie en gereedschappen die de fabrikant zelf vaak al gewoon heeft.
Ik denk dat dat qua milieubudget alsnog wel uitkan in de meeste gevallen, maar daar gaat het in eerste instantie niet eens om.
Nee dat kan het niet en daarom is het zo kortzichtig.
Right to repair draait vooral om het beschikbaar stellen aan reparateurs van informatie en gereedschappen die de fabrikant zelf vaak al gewoon heeft.
Maar tools zijn wel degelijk beschikbaar. Bijna alles is standaard generiek spul. Meeste daarvan heb ik al 10 jaar op de plank liggen denk ik. En ja je hebt geavanceerder spul voor display fixes bijvoorbeeld, maar dat is helemaal generiek. Mallen daarvoor zijn vaak ook al in week 1 beschikbaar.
Onjuist. Rossman klaagt steen en been dat hij niet aan bepaalde Apple chips kan komen....je praat continue alles recht wat krom is.
Hij wordt helemaal niet "rijkelijk betaald om anti-Apple te zijn". Waar haal je dat nou weer vandaan? In diverse van zijn YouTube filmpjes geeft hij ook toe dat Apple op sommige punten het juist goed doet.
Ik begrijp wat @DigitalExorcist probeert te zeggen.
Check de videos. De negatieve apple videos halen veel meer reclame centen binnen dan de board repair videos.

Neemt niet weg dat louis vaak gelijk heeft.
Dat zegt 'ie zelf ook al, alhoewel wel iets anders. Hij geeft zelf meerdere malen aan dat zijn board repair videos de minst bekeken videos zijn. Zijn speurtocht naar een nieuwe winkellocatie geeft dat ook al aan, zeer goed bekeken. :P
Ja, en hij geeft Apple toch het voordeel van de twijfel vaak, wat later weer onterecht blijkt te zijn. De bal ligt toch echt bij Apple, maar die spelen het spel op hun eigen voorwaarden.
Apple filmpjes scoren goed op YouTube, zeker de negatieve filmpjes. Dus deze beste man verdient wel degelijk een fortuin door deze mening te hebben ;)
Nou nee, hij verdient dus geen fortuin met YouTube. In één van zijn filmpjes gaat hij daar ook op in, omdat er diverse filmpjes van anderen rondzwerven die beweren dat hij rijk is. Hij verdient natuurlijk wel degelijk aan YouTube, maar hij kan ook prima zonder -- bijna al zijn inkomsten komen gewoon uit zijn werk als reparateur.
Ik denk dat hij tegenwoordig ook best veel verdient aan onderdelen verkopen aan andere reparateurs. Met zijn online store met de good wick
En veel van zijn business dezer dagen komt dan weer voort uit ... zijn YouTube filmpjes. Hij verdient goed met YouTube en YouTube heeft hem zeker geen windeieren gelegd als het op zijn eigen zaak aankomt. De advertentieinkomsten van YT alleen kunnen oplopen tot een miljoen dollar met de ongeveer 200 miljoen views die zijn kanaal heeft.
En dat is dus niet zo. Ik heb nog eens gekeken en in één van zijn filmpjes gaat hij in op de reacties van mensen die roepen dat hij miljonair is door YouTube. Hij legt daarin duidelijk uit dat hij niet eens in de buurt komt van een miljoen. :)

https://youtu.be/N1S4B31Zd-o?t=147

In de periode 11 oktober 2011 t/m 19 augustus 2019 heeft hij via YouTube in totaal net onder de $300000 verdiend. Hij laat de YouTube Studio screenshot daarvan ook nog zien.

Gemiddeld nog geen $43000 per jaar. Niet dat dat kattepis is natuurlijk, maar verre van de bedragen die mensen denken dat er worden verdiend...

Mensen roepen vanalles zonder de feiten te checken. :)

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 23 juli 2024 07:59]

Ja maar dat zijn de directe inkomsten van YT zelf. Wat dacht je van indirecte inkomsten door mensen die nu ineens hem wel kennen en zijn shop waar hij onderdelen en apparatuur verkoopt? Dat zijn de dingen waar ie echt winst op maakt.

Zonder alle collabs met andere YT-ers had hij echt veeeel minder bereik gehad.
Maak jij je druk om wat rossman binnen schraapt 🥴? Pepernoten, meneer! Apple doet dat veel beter😁
Ik geloof dat je ongeveer 0,001 euro( in een aflevering van dr Phil gehoord) krijgt voor een fillmpje met reklame die bekeken wordt. Dus het zal dan ongeveer 200000.
Een simpele google laat weten dat je tussen de 1000 en 3000$ kan verdienen met 1 miljoen views.

Hij heeft er 200 miljoen, gemiddeld dus 2000$ per 1 miljoen is dan 200 x 2000$ = 400.000$
Dus het bericht hier boven van Wildfire kan wel ongeveer kloppen waarin hij zegt tussen 2011 en 2019 ong 300K te hebben verdient.
Voor jou misschien een fortuin, maar dat is bijvoorbeeld zijn huur ook - die kan hij lang niet betalen van zijn youtubeinkomsten bijvoorbeeld. Hij is open over zijn inkomsten en per uur zijn die véél hoger als hij niet filmde maar gewoon werk voor klanten deed.
Dat komt wel vaker naar voren in zijn filmpjes. Zijn kanaal blijft hij gewoon draaien, maar hij zou inderdaad meer kunnen verdienen door die tijd gewoon productiever in te zetten door gewoon door te werken zonder ook nog te Youtuben. :P
Zolang hij nog zo,n zaak kan draaien natuurlijk. Als er steeds minder toegang is naar reparatie onderdelen en schema,s e.d. word het een zeer magere onderneming. Apple,s manier van ondernemen hindert hem en alle 3rd party repareershops. Zodra meer bedrijven dit "Apple concept" gaan overnemen blijft er weinig meer over voor zijn bedrijfstak. Dat is uiteindelijk zeer slecht nieuws voor ons allemaal, dan zijn we overgeleverd aan de nukken van die bedrijven.
Hij wordt rijkelijk betaald door zijn klanten om goed werk te leveren in de niche die hij kiest. Als je zijn youtube een beetje volgt, die niet rijkelijk betaalt vergeleken met de omzet van zijn bedrijf, dan zou je ook kunnen beweren dat hij rijkelijk betaald wordt om anti-Seagate te zijn. Of anti de burgemeester. Toch hoor je hem nooit over shingled recording ofzo. Hij noemt alleen de voor hem relevante plus- en minpunten. Ja, pluspunten want die noemt hij ook gewoon. Hij verwijst zelfs mensen door naar de Apple store als ze daar beter of goedkoper geholpen kunnen worden.
Vergis je niet, zijn YouTube kanaal brengt hem toch ook wel een pak geld op. Puur afgaande op advertentieinkomsten zou hij met dat kanaal ergens tussen $600k en $1M verdiend moeten hebben.
In hoeveel jaar is dat? Ik geloof dat hij het er ook wel eens over had. Als ik me goed herinner kwam het uit op iets van 40.000 dollar per jaar. Alleen zijn huur kost hem al meer dan een ton per jaar en vergeleken met de personeelskosten valt dat op zijn beurt weer in het niet. Ook als het meer is dan 40.000 dan nog zou het een paar procent van zijn budget zijn.

Zo had ik ook een vriend die een keer miljonair was. De volgende dag stond hij weer rood (de belastingdienst was langsgeweest). Zulke bedragen lijken heel imposant maar als je kijkt wat er ook weer uitgaat en hoeveel tijd hij in youtube moet steken, dan blijkt het allemaal toch nog relatief te zijn.
je mag enkel schermen en batterijen vervangen, nix anders. Hij doet boardlevel repair en kan/mag zelfs geen transistor vervangen volgen hun guidelines. En het behalen van apple-certification is ook belachelijk
Anoniem: 310408 @dasiro8 juli 2020 20:40
En het behalen van apple-certification is ook belachelijk
Wel laat ik het zo zeggen, ik heb liever iemand die weet wat ie doet dan jij die denkt dat ie weet wat ie doet. Of ik, die het zeker niet weet.
Ik had laatst een TV reparateur over de vloer. Melde doodleuk dat hij nog nooit in mijn merk/type TV geschroefd had. Binnen een mum van tijd was het scherm vervangen en de prints overgezet. Nooit gevraagd naar certificatie maar ik denk niet dat hij die had voor dat type/merk. Wel gewoon weten wat er moet gebeuren. Een telefoon is een telefoon. En elektronica is elektronica. Dat er een aparte saus aan software opzit betekent niet dat Apple ineens bijzondere batterijen, schermen of transistors gebruikt. Een gedegen electronica opleiding is meer waard dan een apple diploma op de muur wat mij betreft.
Mwah, smartphones tegenwoordig zijn zeer geavanceerd met heel veel kleine en gevoelige componten in een hele kleine behuizing. Dat is niet te vergelijken met een 55” TV zegmaar.... Dat is vaak een stuk makkelijker en veel meer ruimte om te werken. Er zijn niet voor niets mensen die zich specialiseren in teardowns en daar vaak meerdere telefoons voor slopen. Zo makkelijk is het allemaal niet.
Sorry maar zo makkelijk is het wel. Mensen die zich "specialiseren in teardowns" slopen geen toestellen, toch niet als ze dat als hun fulltime job doen. Als ze dat wel doen dan hebben ze de verkeerde carrière gekozen of doen ze het voor de clicks.

Er zijn genoeg mensen die heel delicaat werk doen zonder daar speciaal een opleiding of certificaat voor nodig te hebben. Zo'n werk is voor de gemiddelde hobbyist ook te delicaat, maar het enige dat je nodig hebt om dat wel te kunnen is kennis en materiaal. Een certificatie of opleiding tracht die kennis bij te brengen, maar het gaan nooit evenwaardig zijn aan iemand die al jarenlang 40 uur per week toestellen uit elkaar haalt en repareert. En dit is nu eenmaal hetzelfde voor alle soorten delicaat werk, of het nu reparatie is van horloges of smartphones of zelfs fijn borduurwerk. De mensen de ze aannemen bij Apple om dat werk te doen zijn ook gewoon laaggeschoold en hun "opleiding" gaat niet meer dan een crash-cursus van 5 dagen zijn (als het dat al is).

Specifiek voor smartphones, is het benodigde materiaal voor 95%+ van de reparaties eenvoudig: een hot air station van €30, wat schroevendraaiers en wat plectrums. Voor flagship telefoons komt daar een UV-oven (€120) en UV-lijm (€1) bij. Board-level repair is complex, dus er zijn genoeg externe partijen die dat soort diensten aanbieden. Als je leert hoe te solderen dan kan je laadpoorten zelf al vervangen. Een weekje lang oefenen op defecte mainboards in de downtime is genoeg, want solderen is echt niet moeilijk met goed gerief (€140).

Het is inderdaad niet te vergelijken met een TV omdat een TV complexer is. Daar zitten meerdere PCBs in, soms wel tot 10, en de kunst is bepalen welke PCB verantwoordelijk is voor het defect. Een smartphone heeft zo goed als nooit meer dan het mainboard. Moderne elektronica is eigenlijk veel makkelijker te repareren dan mensen denken. Eenvoudige reparaties zijn makkelijker dan ooit! Een TV repareren zonder goede kennis van elektronica was vroeger onmogelijk, omdat alles als 1 stuk werkte en je altijd wel board-level repair moest doen. Vandaag bestaat alles uit discrete PCBs en andere componenten die met flex cables als lego aan elkaar hangen. Je moet maar op het internet het vervangonderdeel bestellen en je kan met alleen een schroevendraaier (en evt. heat gun) dat zonder probleem zelf vervangen. Op dat vlak zijn gsm's niet anders, behalve dat ze kleiner zijn en je wat voorzichtiger moet zijn.

Ik ben afgestudeerd in elektronica-IT en dus komen mensen met hun defecte toestellen altijd naar mij. Maar de waarheid is dat ik dingen evengoed kon fixen voor ik aan die opleiding begonnen was. Ik kan nu beter beredeneerde diagnoses maken, maar in het overgrote deel van de gevallen is werkelijk geen enkel deel van mijn opleiding een vereiste om toestellen te kunnen repareren. Certificaten verplichten is een scammy tactiek.
Typisch een reactie van iemand die er geen verstand van heeft en makkelijk gelooft in de focus pocus die fabrikanten verspreiden.
Reparateurs zoals Rossman werken met microscopen omdat het idd om zeer kleine onderdelen gaat. Gevoelige componenten is ook onzin argument, die jongens weten echt wel waar ze op moeten letten.
Nog beter: Bij ons op het werk ging een professioneel 'signage' TV kapot. Van het type waarvan er ook honderden op Schiphol hingen (nu niet meer overigens, zijn nu andere).

De IT afdeling had Samsung gebeld, dat model konden ze niet meer ondersteunen, ook niet ter betaling. Dus we moesten een nieuwe bestellen a 3000 euro.

Echter, met een paar collega's hebben we dat ding opgehaald bij de IT afdeling om er zelf even naar te kijken. Wij waren van de tech support en hadden ons eigen lab. Ze lachten ons uit dat 'we dit wel even zouden doen'. Ding opengeschroefd, bleek in het voedingsgedeelte 3 lekkende elco's te zitten en 2 stonden bol. Even naar de electronicazaak gegaan, nieuwe gehaald. Gelijk 105 graden componenten in gezet in plaats van de originele 85 (en gelijk de overige paar elco's die er nog goed uitzagen ook maar gelijk vervangen). Rekening was 12 euro. Een uurtje later kwam de IT manager toevallig langs en hij was stomverbaasd dat het ding alweer werkend aan de muur hing :') Dit was in 2012, het ding hangt er nu nog.

Ik vind het zo zonde als er electronica weggesmeten wordt om zo'n stomme reden. Ze willen het niet eens repareren. En als het gebeurt dan zijn het alleen de standaard dingetjes die ze laten fixen, meestal outsourced bij een bedrijf als dynafix.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 07:59]

Zo heb ik een hele voorraad elco's voor Samsung monitoren :') 99% van de tijd ligt het daaraan. Eenmaal bij een vreemde monitor de cpu moeten hersolderen, meteen ook koelblok op gezet ding werd gewoon veel te warm.
Maar zonde om prima monitoren weg te gooien. CCFL's heb ik wel nog nooit vervangen, nooit gekeken of die makkelijk te krijgen zijn, wel hun voeding gerepareerd. Weggooien is gewoon zonde als het bijna altijd aan de voedingselco's ligt.
Moet wel zeggen dat ze steeds ingewikkelder open te maken zijn. Mijn led backlight flikkert, maar geen flauw idee hoe open te krijgen. Dat is wel jammer.
Heb je wel eens gekeken wat de inhoudelijke kennis is die je nodig hebt voor zo'n certificaat?
Ik zou niet al te veel waarde hechten aan een online certificaat, dat krijg je tegenwoordige voor elke boer of scheet. Reparatie leer je door het te doen. Dat je met goede achtergrond kennis een heel eind kan komen weet ik, maar gaat niets boven praktijk.
Je mag in de bandencentrale winterbanden steken maar daarom kan je nog geen motor demonteren om een klep te vervangen.
vergelijk apple certification met board repair als tellen tot 10 en een graduaat wiskunde.
Een reparateur die slechte kwaliteit levert valt vaak snel door de mand, mond-op-mond-reclame is niemand vreemd denk ik. Een goede reparateur hoeft geen applecertificaat te halen, die weet zelf het beste wat hij moet doen omdat hij technisch inzicht heeft. Dat cetificaat daarentegen kan een prutser een onverdiende status geven.
En het behalen van apple-certification is ook belachelijk
Waarom is dat belachelijk? Op die manier kan je sturen op kwaliteit.
op die manier blijven ze krampachtig hun markt gesloten houden, omdat ze weten dat hun verdienmodel op repairs gewoon absurd is. Een weerstandje van 2 cent verwijderen en vervangen door een nieuwe staat bij hen gelijk aan een nieuw moederbord met een vastgesoldeerde CPU.
Een weerstandje in een iPhone ga je niet zomaar vervangen ;) Die dingen zijn zo klein als een maanzaadje en zitten bovendien onder een stevige laag conformal coating die je los moet bikken en daarmee gelijk een grote kans hebt dat je de printpads of naastgelegen componenten beschadigt. Met andere kleine componenten zoals een schakelaar of speaker kan het nog wel, die zitten meestal ook niet gesoldeerd maar met een drukconnector vast.

Ik vind ook dat Apple hun reparaties te veel dichttimmert en bovendien dat ze de onderdelen gewoon te koop zouden moeten maken voor een redelijke prijs. Maar aan een telefoon moederboard van zo ongeveer elke leverancier ga je tegenwoordig niks meer handmatig fixen. Het is allemaal te miniem geworden.

Als het al kan dan zijn de arbeidskosten het niet waard. Voordeel is wel dat een weerstandje net het soort component is dat het eigenlijk nooit uit zichzelf begeeft.

Voor veel andere apparatuur geldt dit overigens niet. Dingen met voedingen en andere power electronica bijvoorbeeld zijn nog heel goed te doen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 07:59]

Beste man, ik zou zeggen kijk eens naar wat repair video van Rossman. Die Apple weerstanden zijn niets anders dan bij welke andere smartphone, en al dat spul word gewoon vervangen door een goede reparateur.
Prima te doen hoor. Als je een microscoop hebt en wat ervaring zijn ze zo vervangen.
Precies, daarom gebruik je een microscoop en een hot air station.
Vereist inderdaad wat handigheid, maar na goed oefenen is te doen hoor.
Op die manier kan je alles afdammen en zeggen dat dat niet gedaan word.

Zijn reactie is on topic, waarom word hij geminned?
Anoniem: 310408 @Hemingr8 juli 2020 20:43
Geef eens wat voorbeelden dat het niets uitmaakt? Ik kan alleen HEEL VEEL dingen vinden van reparateurs die dingen verkeerd doen, 9 euro accus installeren in een iPhone etc. Ik kan je daarvan duizenden voorbeelden geven. Geef jij eens vijf voorbeelden dat Apple's eisen niet werken?
Zou eens beginnen met de video`s van Louis Rossmann te kijken, hij kan veeeel meer als dat hij zou mogen met dat certificaat. Oftewel je moet dingen gaan vervangen die in 30 seconden door hem gemaakt kunnen worden omdat het anders ten koste gaat van je certificaat. Tuurlijk je hebt altijd de hobby-bob winkeltjes die het voor de rest verklooien die er wel eerlijk en goed mee om gaan, maar ja dat ik altijd zo met elk vakgebied.
Sterker nog, er komen bij hem heel veel klanten die vanaf de Apple Store komen. Reparaties die gewoon kwalitatief slecht zijn, slecht solderingen enzo.
Apple soldeert niets. Zij vervangen alleen componenten voor extreem hoge prijzen. Daarnaast is ook al meermaals gebleken dat ze totaal geen kennis van zaken hebben en dat ze totaal verkeerde diagnoses stellen.
Accu niet ingeplugd was de ergste.
Ik ken heel veel gecertificeerde idioten op veelerlei vakgebieden. Een certificaat/diploma is een brevet van uithoudingsvermogen, niet van kunde of kennis.
De geniusbar verprutst het net zo goed zo nu en dan. Kennelijk werken Apple's eisen niet.
Apple toestellen worden onder andere ook gerepareerd door Dynafix achtige reparatiebedrijven. Zeg maar gerust telefoonslagerijen. Toen ik nog een iPhone SE had heb ik 2x mijn toestel moet repareren. De eerste keer had ik mijn toestel ingezonden voor stof onder het lensglaasje. Ik kreeg na 3 weken het toestel terug met tegenbericht dat ze de software opnieuw hersteld hadden. Tweede keer kreeg ik toestel terug en hadden ze niet eens de moeite gedaan om het geheel fatsoenlijk in elkaar te schroeven en kwamen de schroeven en onderdelen me gewoon tegemoet toen ik het toestel uit de doos pakte.

Ik ben niet de enige met deze ervaring; Ik heb vaker gehoord dat derde partijen welke officieel reparatie werk voor Apple verrichten, gewoon ronduit slecht werk leveren.
Lijkt me stug. Als je als authorised punt zulke fouten maakt, dan trapt Apple je gewoon uit het progamma als het vaker voorkomt. Voor premium punten zijn die eisen nog veel strenger.

Ik heb ook gehad dat een SE meerdere keren terug moest voor nieuwe defecten, toen na de 3e keer weer iets kapotging heeft Apple gewoon een gloednieuwe gestuurd... En dat was voor een iPhone die niet eens bij Apple gekocht was (en zij dus nul service op hoeven te leveren).
Daar heb je algemene bedrijfs certificaten voor, die voor de hele brance gelden; niet voor een enkel bedrijf. Apple's eisen werken om meerdere redenen niet waarvan het niet mogen sleutelen aan het logicboard 1 van de ergste is.
je hebt geen idee wie Louis Rossmann is hoop ik?
Op dit moment kan je geen certificaat behalen maar moet je iig heel wat online learning modules afgerond hebben om de reparaties te mogen doen.
Het (tot voor kort) halen van het certificaat, of het volgen van de learning modules is trouwens helemaal niet belachelijk. Apple wil dat je weet wat je moet doen om een reparatie uit te voeren met de juiste tools, en de juiste software. Je moet voor de reparaties ook speciale hardware gebruiken om bijv het scherm eraf te halen, batterij en het scherm onder de juiste druk vast te zetten. Dit zijn allemaal tools waar men tot nu toe nog geen toegang tot heeft, en dus ook niet weet te gebruiken.
Het klopt dat er geen boardlevel repairs gedaan worden, maar dat is ook helemaal niet waar het IRP programma voor bedoeld is. Het moet een alternatief zijn voor de Apple Authorized Service Providers, en kunnen dezelfde onderdelen bestellen als zo'n AASP. Een klant kan dus bij zowel een AASP als bij een IRP terecht voor een reparatie buiten garantie, en toch originele Apple onderdelen krijgen.
Het klopt dat er geen boardlevel repairs gedaan worden, maar dat is ook helemaal niet waar het IRP programma voor bedoeld is. Het moet een alternatief zijn voor de Apple Authorized Service Providers, en kunnen dezelfde onderdelen bestellen als zo'n AASP.
ik heb het al een paar keer herhaald, maar dát is juist de reden waarom het belachelijk is. Wat zij inschatten als "herstelbaar" is ronduit een grap en onderdelen om béter te doen dan wat ze aanbieden willen ze niet leveren en zetten ze de producenten onder druk om énkel aan henzelf te leveren. Ze wéten dat anderen beter kunnen, ze wéten dat repair met behoud van data mogelijk is, maar ze willen het niet.
Het vervangen levert altijd een risico op maar dat is niet onoverkomelijk voor de klant. In de EU kan die zich namelijk beroepen op een zorgvuldige dienstverlening en als de reparateur een fout maakt zal die dus op tijd met een passende oplossing moeten komen. Dat ligt bij een hersenoperatie wel even wat anders.
Het argument dat je een apparaat niet door een willekeurig persoon laat uitvoeren is dus niet het grootste probleem. Het lijkt meer te zitten in de wijze waarop Apple voor zichzelf de risico's wil beperken. Zoals het mislopen van omzet. Want aan de reputatie zal het niet kunnen liggen aangezien ze makkelijk kunnen stellen of de reparateur bij hun geleerd had hoe die met de apparatuur moet omgaan.
Apple voorziet niet in het laten uitvoeren of certificeren van ingewikkelde reparaties. Die assistent schoonmaker mag bij de genius bar gewoon mijn batterij vervangen dus bij een onafhankelijke winkel kan hij dat nog steeds. Hersenoperaties, dus component level repair, data recovery en het matchen van modules, juist die dingen waar ondersteuning van de fabrikant belangrijk en wenselijk is, worden door Apple niet ondersteund.
Ja. Heerlijk opgeruimd gevoel in mijn gedachten nu. :+
Bij Apple mag je opnieuw je kunde bewijzen, terwijl je al diploma,s op zak hebt. Dat is toch wel iets anders,,..
de onafhankelijke chirurg mag van apple je geen tracheotomie geven als je aan het stikken bent, want de lucht is volgens hen voldoende zuurstofrijk. De apple-doodgravers mogen je na betaling wel op het apple-kerkhof begraven op voorwaarde dat je al je vitale organen nog hebt om te kunnen harvesten
Het is niet zo "onafhankelijk en onvoorwaardelijk" als je zou hopen.

Om het even te vergelijken met de auto industrie (ex. Tesla).
Als ik een koplamp, scherm of wat dan ook wil hebben ga ik naar een automaterialen handelaar. Daar haal ik zonder morren en zonder vragen de onderdelen die ik nodig heb. Hier niet zo dus.

Als ik me niet vergis begreep ik van Louis uit een van zijn video's dat ze ook vergaand inzage in bedrijfs/klantgegevens opeisen.
Klopt volgens mij. Apple wilt allerlei gegevens van de klant, ookal worden ze bii een onafhankelijke reparateur uitgevoerd. Wat Rosdman weer klantonvriendelijk vind vanwege de privacy. Waarom moet hij bijv. het adres van iemand weten als diegene zijn zaak binnenloopt om iets te lateren repareren en na een paar dagen het product weer komt ophalen.
Waarmee Apple niet alleen vergeleken met de automarkt maar ook vergeleken met andere consumentenelectronica onder het gemiddelde zit. Er zijn nog steeds een paar onafhankelijk groothandels, Aswo is de bekendste, die voor veel consumentenelectronica nog originele onderdelen kunnen leveren al vang je daar ook steeds vaker bot, lijkt het.
Ja, de auto industrie moet dat ook gewoon doen. Ze moeten onderdelen blijven leveren tot iets van 10 jaar nadat een model niet meer gemaakt wordt als ik het me goed herinner.

Het wordt tijd dat dit voor electronica ook gaat gebeuren. We hebben al veel te veel e-waste.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 07:59]

Ja die heeft natuurlijk heel andere belangen, hij repareert op een veel dieper niveau dan een accu vervangen. En los daarvan staat Louis natuurlijk niet bekend om zijn voorkeur voor Apple apparaten waar hij als techneut zijn redenen voor heeft.
En toch repareert hij ze. Zijn vriendin heeft zelfs een Apple MacBook, tot zijn ongenoegen...haha.
Ja tuurlijk, hij heeft een zaak en als hij weigert Apple-producten te repareren kost hem dat handen vol geld.
Ik snap ook niet zo waarom mensen hem nog als autoriteit zien, waarschijnlijk omdat ie zegt wat men graag hoort. Hij is al diverse keren gepakt op liegen/misleiden, heeft zelfs illegale zaken geïmporteerd en gaf toen Apple de schuld dat de douane z’n spullen tegenhield 8)7, en filmpjes maken met rigged apparatuur en dat er dan niet bij vermelden. Dat soort fratsen. En toch vertrouwt men hem nog en duldt men geen tegenspraak. Meneer is heilig. Terwijl ie ook aardig wat schade heeft gedaan voor de right to repair movement, wat erg jammer is.
Hij is al diverse keren gepakt op liegen/misleiden, heeft zelfs illegale zaken geïmporteerd en gaf toen Apple de schuld dat de douane z’n spullen tegenhield 8)7
illegale zaken importeren? Ah je bedoelt de unbranded accu's die uit dezelfde fabriek komen als de apple accu's... Voor zover ik het weet is het niet illegaal om accu's te importeren.

enfin, wat is dat over filmpjes met rigged apperatuur? zou je de bronnen kunnen sturen, ik ben best wel geinteresseerd.
Zegt een Apple goeroe. I rest my case . Maar je praat poep. Rossman doet meer goeds voor ons dan Apple ooit zal doen.
Louis Rossmann verdient praktisch al zijn geld met zijn bedrijf, niet met zijn YouTube filmpjes. Die zijn echt serieus bijzaak financieel gezien.

Zijn verdienmodel is zijn werk, niet zijn YouTube filmpjes.

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 23 juli 2024 07:59]

En jij hebt inzicht in hoe een individu in Amerika zijn geld verdient? Ik lees eenzelfde reactie nu hier voor de derde keer. Het feit dat zoveel mensen dit 'claimen' te weten, bevestigt alleen maar dat hij online toch bekender is dan jullie beseffen. En online presence staat gelijk aan $$$. Dat is gewoon een feit. Het is niet erg als iemand z'n geld verdient met Youtube. Maar bagataliseren door fans kot al gauw wat sneu over.
Ik ben geen fan van hem, heb wel diverse filmpjes gezien. Hij geeft zelf aan dat zijn hoofdinkomsten toch echt gewoon uit zijn werk als reparateur komen en dat YouTube hem echt niet rijk heeft gemaakt.

Maar goed, we dwalen af van het onderwerp an sich. :P
Zo heel veel uploadt hij niet, zeker niets wat meer bekeken wordt dan een aantal tienduizenden views. Een enkele video haalt misschien 150k views, en heel zelden haalt 'ie met een video een miljoen of meer. Lang niet genoeg om serieus geld aan te verdienen.

Louis geeft trouwens zelf vaak aan dat 'ie liever heeft dat mensen op Vimeo zijn video's bekijken, ookal zou hij daarvoor moeten betalen i.p.v. er geld aan te verdienen.

Sponsors doet Louis ook niet aan, behalve afentoe tussen neus en lippen reclame maken voor zijn eigen webshop, waar andere reparateurs onderdelen kunnen kopen.

Ik krijg de indruk dat je niet weet over wie je het hebt. De cijfers zijn er simpelweg niet voor deze beweringen om te kloppen.

[Reactie gewijzigd door Aardedraadje op 23 juli 2024 07:59]

Wat een onzin . Kijk Meneer Ross man verdient zijn geld met zijn winkel en online store natuurlijk verdient hij ook zijn geld met een beetje YouTube maar dat is meer reclame voor zijn bedrijf en steunt het platvorm right to repair. Maar heb je ook gekeken naar hoeveel vieuws hij gemiddeld krijgt per video, tussen de 30-100k Geloof me daar kun jij niet het team van betalen dat voor hem werkt. Niet de dure apparatuur aanschaffen en de winkel van huren in NY
Mensen die aanstekers restaureren krijgen gewoon 3-7miljoen vieuws... Met speelgoed speelen krijgen er gewoon 30 miljoen... En als je stomme dingen verzint als pineappleapplepen dan hoef je de rest van je leven niet meer te werken.
Wat ik wil zeggen de content die hij maakt is heel erg nice en zijn erg lange videos .en niet veel mensen kijken het , het doel is eigenlijk gewoon mensen opleiden hoe ze apple laptops repareren,reclame voor zijn winkel en stoom afblazen over de onzin die je elke dag tegen komt of dat nu Apple is , of huisbazen ,Seagate .Het maakt niet uit.

Natuurlijk heeft hij een paar super bekende video s zijn samenwerking met Linus of andere bekende Youtubers die bij hem kwamen om iets te laten repareren wat
bijvoorbeeld Apple niet wilde repareren...en dat doet hij niet vaak of video's waar hij Apple producten helemaal afzeikt ook die video's maakt hij eigenlijk niet meer. Ik kijk regelmatig een filmpje van Hem maar lang niet alles.. ik ben zelf iemand die werkt in de techniek, en vind board reparaties videos leuk om te kijken.
Precies, daarnaast heeft hij een complete database met filmpjes en instructies hoe je het zelf kan repareren als je wilt.
Kennelijk volg je hem. Dan zou je ook moeten weten dat hij meer zou verdienen als full-time boardreparateur dan als half-time youtuber.
Nee hoor, helemaal niet. Vertel, waarom zouden wij Rossman minder serieus moeten nemen dan bijv Apple? Dat er haken en ogen aan Apple 's verdienmodel zitten lijkt mij evident. En niet alleen Apple. Word hoog tijd dat er wetgeving komt om dit soort ongewenste praktijken de kop in te drukken.
Het verbaast me eerlijk gezegd niet, er is volgens mij al jareeeeeen kritiek op de werkwijze die Apple hanteert.
Aan de ene kant moet een geheel logic board worden vervangen omdat men bij een genius bar de batterij niet goed hadden aangesloten zoals hier. Terwijl ze tegelijkertijd steeds meer moeite lijken te doen tegen verspillen; denk even aan het 'gerucht' dat men geen lader of earpods meer wilt bijleveren wanneer je een gloedje nieuwe iPhone koopt.
Ben erg benieuwd hoe de praktijk gaat zijn, er zullen de nodige haken en ogen aan zitten.
Haken en ogen zullen er altijd aanzitten, nu zullen de kleine reparatiezaakjes aan huis zich wel weer tegen het zere been aangetrapt voelen omdat zij niet mogen repareren met originele Apple delen. Apple heeft zijn voorwaarden, maar gebaseerd op wat? bereikbaarheid en ook zonder afspraak? De toetsing snap ik zeker, maar de rest is natuurlijk ook weer alleen voor de grotere zaken weggelegd.

Dit zie je overal terug. Zo kan jij met je bijvoorbeeld BMW ook alleen maar naar de dealer voor bepaalde reparaties, puur omdat BMW een aantal zaken niet voor universele garages beschikbaar heeft gemaakt (vanwege veiligheid, speciale apparatuur, of "zakkenvullerij") . Daarbij kan 1 enkele monteur bij BMW (net zoals de geniusbar medewerker bij Apple) een foute diagnose maken die door een universele garage bij een second opinion direct opgemerkt wordt.
Grootste verschil tussen de BMW garages en Apple's geniusbar is dat de eerste ook daadwerkelijk veel kan repareren aan bijv de motor ipv de motor compleet vervangen omdat je vlotter kapot is. Bij Apple word bij elk lullig defect aan het logicboard het gehele logicboard vervangen.
Ja en enig idee waarom? Omdat Arbeid bij een auto altijd goedkoper is dan een nieuwe auto. Terwijl Arbeid bij een telefoon vrijwel altijd duurder is en je ook nooit zeker weet dat dat het enige defect is. Een motor is er op gemaakt om kleine reparaties te kunnen doen die levensduur verbeteren, zoals pakkingen vervangen. Dergelijke reparaties zijn bij een telefoon niet mogelijk.

Bij elektrische wagens zie je echter ook steeds meer dat de hele motor vervangen wordt omdat er intern iets niet in orde is. Elektronika werkt nu eenmaal complexer als systeem dan mechanica.
Onzin. Er zitten genoeg onderdelen op een logicboard die gewoon vervangen kunnen worden met een simpele soldeerbout. Je praat pure "Apple genious" onzin. Je doet je speciale status "Apple kenner" eer aan, had ook niet anders verwacht.

Een onderdeel van een paar cent vervangen is altijd goedkoper dan het complete logicboard. Apple zou het ook veel eenvoudiger kunnen maken door schema's beschikbaar te stellen aan 3rd party reparatie shops. Iets wat ze ook al niet doen.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 23 juli 2024 07:59]

Ik kan zonder opleiding van BMW reparaties uitvoeren met originele bwm apparatuur. Je zult ze wel zelf moeten aanschaffen en eventuele software licenties moeten betalen die de dealers zelf ook moeten kopen. Dit geld ook voor andere auto merken. ( behalve tesla)
En wat voor prijzen rekend Apple voor die onderdelen ? De hoofdprijs of iets meer dan kostprijs (ze zeggen van wel maar hoe te controleren) ? Want als de onderdelen te duur zijn heeft repareren nog geen zin...

[Reactie gewijzigd door bonus op 23 juli 2024 07:59]

Dat zal de uiteindelijke praktijk moeten uitwijzen. In het gelinkte filmpje werd bijna 500 dollar in rekening gebracht voor de logic board... dus ik denk dat we die bedragen ook moeten verwachten.
En dan moet het er nog in toch ? Arbeidsloon, overhead, ... Dan vraag je je toch echt af of het nog zinvol is om te repareren.
Het is niet in Apple's belang om repareren zinvol te maken.
Beetje een wassen neus dit.

wat me vooral opvalt is hoeveel mensen dit gedrag van apple steunen, die het recht op zelf kunnen repareren het liefst helemaal ziet verdwijnen.
Ze doen dit alleen omdat het slecht werd voor hun imago omdat de beweging voor reparatie steeds groter wordt met het oog op milieu.

Waarom ben je tegen je eigenbelang vraag ik me dan altijd af? Denk gewoon lekker aan jezelf :P
Op welk front is dit een wassen neus? Het is bedoeld zodat mensen niet perse hoeven te kiezen voor een Apple Authorized Service Provider voor een reparatie buiten garantie, maar ook bij een andere reparatiewinkel terecht kunnen en toch dezelfde originele onderdelen kunnen krijgen als bij een AASP. Enig verschil is dat een de IRP (de onafhankelijke repairwinkel), de klant ook advies kan geven om een niet origineel scherm of batterij te nemen die goedkoper is voor de klant (en wellicht meer marge heeft voor de reparatiewinkel), dit zou bij een AASP echt niet kunnen.
Dit wordt mijn laatste reactie in dit topic, want ik wordt er verdrietig van ;)

Ten eerste is het natuurlijk al niet goed dat dit nu pas gebeurd (en niet wijzen naar andere bedrijven die het ook fout doen, we hebben het nu over Apple, die andere zijn in mijn ogen ook fout bezig).

Ten tweede zijn de reparatie mogelijkheden van derde partijen zeer beperkt, waardoor er weinig reden is om voor ze te kiezen boven first party, die wel ter plekke dingen kunnen vervangen voor je.

Ze hebben het minimale gedaan om een positief imago te kunnen scheppen door middel van dit soort nieuwsberichten, zodat niet kritische mensen kunnen zeggen dat ze goed bezig zijn en hun ook nog eens gaan verdedigen, hier zijn ze altijd al heer en meester in geweest.

Maar punt 2 is dus waarom ik het een wassen neus vind.

Ik persoonlijk vind dat je meer mag verwachten van zo'n groot, machtig en rijk bedrijf die van zichzelf zegt zo ontzettend goed bezig te zijn.

Ik vind het ook mooie apparaten, maar dat neemt niet weg dat je niet kritisch moet zijn.

Welterusten! :)

[Reactie gewijzigd door bskibinski op 23 juli 2024 07:59]

Had het eerder moeten gebeuren,
Natuurlijk
Is apple tegen zelf repareren, ja, is dat slecht ja.

Dat gezegd hebbende,
Dit nieuws is ontegensprekelijk positief en mag dus best toegejuigd worden.

Who knows als men positief genoeg is is er zelfs kans dat apple het mischien nog eens positief in gaat zien.
Ik noem het pas positief als ze weer telefoons gaan maken waarvan de accu even snel in 10 seconden gewisseld kan worden.

Het gaat fout bij het ontwerp.
Je moet Louis Rossmann eens bezig horen over de Apple en AASP praktijken...
https://www.youtube.com/watch?v=XBI41YY52Cw
https://www.youtube.com/watch?v=OR5ZUl0Q-NI
https://youtu.be/0rCUF-V1esM

Madame Tussaud wordt er jaloers van, van al die was.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 23 juli 2024 07:59]

Ik ken deze filmpjes, en veel van de dingen die hij claimed, zijn gewoon niet waar.. Het klopt wel dat een AASP niet elk onderdeel kan/mag vervangen (ook al lijkt dat wellicht simpel), maar de angstcultuur, en al die andere claims over onderdelen op voorraad houden is gewoon BS. Louis Rossman is gewoon de Apple Basher van youtube. Nogmaals, soms kloppen bepaalde dingen wel die hij zegt... Zijn technische kennis en kunde is hoogstaand, Maar de schijnbare haat jegens Apple en het reparatiekanaal laat de waarheid behoorlijk vertroebelen voor hem. Wellicht, alles voor de likes?
Je mag nog steeds geen voorraad hebben, wat het in de praktijk een onzin regeling maakt ala Apple, en ze dus nog steeds sturen op eigen winkels, met daarnaast dat een reparateur wss totaal geen niet-Apple onderdelen meer mag aanbieden , wat ook zorgt dat de reparateur praktisch niks verdiend en Apple meer.

zoals gebruikelijk met hun mooie pers verklaringen voor religie bewonderaars, is er in de praktijk steeds maar 1 bedrijf dat er meer geld uit slaat..

Kortom dit lost voor zelfstandigen praktisch niks op. Laat staan voor consumenten.

Net doen of zijn ze geweldig hiermee, is vooral bewijs hoe naïef de meesten zijn en als kudde dieren alles maar slikken wat een 'cool' bedrijf roept. Beetje als Trump supporters die kwijlen bij t woord 'great' maar ondertussen hard achteruit gaan in levens standaarden, die de rest van de wereld als dood normaal zien. (Transparante structuur, vrije informatie keus -, zelf betaal instantie kiezen, eerlijke onderdelen en reparaties, documentatie etc etc)

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 23 juli 2024 07:59]

Waar die informatie vandaan komt weet ik niet, maar ze mogen en kunnen echt wel voorraad houden. En stel dat het ineens toch niet mag, een onderdeel is de volgende werkdag al geleverd (mits besteld voor 15:00)

En als je het toch over Trump hebt, denk ik meteen aan fake news... en dat lees ik helaas in je reactie.

IRPs mogen nog steeds hun eigen non Apple parts gebruiken/verkopen/reparaties mee uitvoeren. Echter moet er wel duidelijk gemaakt worden dat er geen Apple onderdeel gebruikt zal worden in de desbetreffende reparatie. Wellicht kan het hele IRP een lokkertje zijn voor de desbetreffende winkel, omdat ze Apple onderdelen hebben... maar adviseren ze alsnog de non-Apple, omdat ze wellicht meer mee kunnen verdienen.

Fanboy en een kuddedier ben ik zeker niet, maar als er onwaarheden verteld worden, mag dat zeker wel benoemd worden. Inhoudelijk weet ik er veel van, omdat ik heel veel met het Apple reparatie kanaal te maken heb. Maar ik bid zeker niet dagelijks naar Steve Jobs in de iCloud ;)

[Reactie gewijzigd door iDEOwen op 23 juli 2024 07:59]

Het is niet aan de leverancier om zulke marktverstorende beperkingen op te leggen. Dit ruikt nog steeds naar machtsmisbruik.
Hoe kun je voorraad aanleggen als je eerst een serie nummer moet opgeven van het defecte toestel?

Wat weet jij dat wij niet weten? Waar kan ik alvast 100 batterijen bestellen?

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 23 juli 2024 07:59]

Ik heb vrijwel elke AASP in Benelux en Nordics afgelopen 12 jaar getraind en gecertificeerd, en heb zelf een service provider status (non-public) wegens dit werk. Ik zit dus vrij diep in deze wereld.

Je kan gewoon (als je eenmaal bij Apple erin zit) stock parts bestellen, en dan later bij een reparatie serienummer ingeven van zowel toestel, oude part, nieuwe (stock) part. En vervolgens oude part terugsturen.

[Reactie gewijzigd door iDEOwen op 23 juli 2024 07:59]

Waarom ben je tegen je eigenbelang vraag ik me dan altijd af? Denk gewoon lekker aan jezelf.

Dat is dus precies wat Apple doet ;)
Geen voorraad aan kunnen leggen van Apple onderdelen en 2 jaar achter de feiten aan lopen zijn de belangrijkste redenen om hier geen deel aan te nemen. Ik hou het, als reparateur, op alternatieve onderdelen.
Wat een rare reactie. Ik kies Apple boven jou was ook voldoende geweest.

Het draait om de continuïteit van een onderneming. Zodra ik mij aansluit bij Apple mag ik alleen apparatuur ouder dan 2 jaar repareren. Gezien de marktaandeel van Apple producten en afschrijving van elektronica zou dit niet een slimme zet zijn. Daarnaast, Apple of een ander bedrijf van dit formaat met macht, kun je er gerust van uitgaan dat ze over een niet al te lange periode met aanvullende voorwaarden zullen komen.

Voor alle duidelijkheid, klanten hebben ook andere beweegredenen dan het financiële plaatje om voor mij te kiezen. Geen afspraak hoeven te maken, niet naar het westen, geen toestel verkoop dus geen dubbele agenda en de laatste tijd vooral om de lokale ondernemer te steunen om er een paar te noemen.
Waarom zou je niet bij hem aankloppen? Omdat er geen origineel onderdeel in gezet wordt? Originele onderdelen hoeven zeker niet altijd beter te zijn en daarnaast is de kans ook groot dat de onafhankelijke bedrijven meer kennis hebben dan die Apple bedrijven waar ze alleen routinematig werk uitvoeren.
Klanten moeten zonder afspraak binnen kunnen lopen
Kun je bij Apple zelf zonder afspraak binnen lopen?
Ja, maar geen garanties.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 23 juli 2024 07:59]

ja of je gelijk geholpen gaat worden is natuurlijk een ander verhaal maar voor kleine dingen en afgeven/ophalen hoef je geen afspraak te maken
Een paar keer zonder afspraak hetzelfde uur geholpen. Andere keren een afspraak gemaakt op locatie.
Yes, één keer nodig gehad, display op een MBP 15 had een berg vlekken (staingate). Op een vrije vrijdag kwam ik langs de store in Brussel en ik had 'm mee. Even binnen gelopen, afgegeven, en maandagochtend netjes terug gaan ophalen met een gloednieuw display.
Is dat relevant? Het lijkt me juist een meerwaarde hebben als Apple deze eis stelt ondanks dat ze het zelf misschien niet doen (niet dat ik daar aanwijzingen voor heb).
Bizar dat het zo lang heeft moeten duren...
Denkt u nu echt dat Apple z'n greep gaat lossen? Het vervangen van grote onderdelen wordt vervangen door het in de greep houden van de herstellers. Al dan niet onafhankelijk. Een beetje zoals de brouwers, die bierstekers en de café's. Daar geldt ook de pseudo-vrije markt. Het lijkt vrij maar het is het niet - het is een soort van wurg-ippe-ippe.
Anoniem: 310408 @mutley698 juli 2020 20:45
Denkt u nu echt dat Apple z'n greep gaat lossen?
Uhhh ja? Hoe anders kan je deze stap dan uitleggen? Het merendeel van de reparaties kan nu gedaan worden buiten Apple om terwijl dat eerder niet kon. Jij lijkt dat uit te leggen als negatief en dat vraagt om meer uitleg.
[...]
Het merendeel van de reparaties kan nu gedaan worden buiten Apple om terwijl dat eerder niet kon.
Schermen en batterijen die de reparateur eerst moet bestellen na opgave van het serienummer op de batterij. Oftewel, klant komt binnen. Device gaat open, nummer genoteerd, de bestelling gedaan en tegen de klant gezegd: "Tot over 2 weken". Terwijl Apple dat wel zelf realtime kan. Dat is niks meer of minder dan een wassen neus. In theorie dus inderdaad een extra reparatiekanaal, praktisch zie ik het alleen niet werken.
Onzin, je kan als IRP gewoon onderdelen op voorraad houden. Die onderdelen hebben een serienummer en kan je in het reparatiesysteem netjes koppelen aan het serienummer van de telefoon. Als je toch een onderdeel besteld (voor een bepaalde tijd, meestal rond 15:00), krijg je die volgende werkdag geleverd. Ik weet ook niet waar Rossman dit vandaan heeft, behalve om gewoon negatief over Apple te zijn (en daar is die heel goed in)
Hij heeft dit van insiders van dat programma. Het is btw ook niet zo moeilijk om negatief op Apple te kunnen zijn, er is gewoonweg veel te winnen op het reparatie beleid. Zoals het kunnen fixen van een logica board ipv de hele print naar de prullenbak.
Ach, het is ook nooit goed hè.

Goede zaak dat Apple dit nu mogelijk maakt.
Dit is gewoon een actie om beleidsmakers te vertellen dat ze geen ijzeren greep hebben op de reparatie markt, dat "the right to repair" niet hoeft etc. Hier niet doorheen prikken is een tikje naief.
@neos1991 heeft hier wel een relevant punt. Appel doet dit accepteren van onafhankelijke reparateurs namelijk niet zomaar. Het na verkoop bijna geheel beperken waar de consument naartoe kan voor reparatie leek deels ook ingegeven om na verkoop controle over de consument en zijn uitgaven te houden. Nu blijkt kennelijk ook nog eens dat het niet nodig is als het ze alleen om de kwaliteit te doen is. Het is ook nooit goed is dan niet een heel sterke reactie in de discussie.
Verticale integratie. Goed dat er wat aan wordt gedaan. Al had ik liever gezien dat er mogelijkheden waren voor derde partijen om te leveren zonder dat ze heibel kregen met Apple. Ja het is minder veilig maar voor een telefoon van vier jaar oud is de veiligheid misschien iets ondergeschikt aan de reparatieprijs.
Mooi dat ze dit doen, jammer dat de zweem van "Apple voelt nattigheid" er aan alle kanten omheen hangt
En de bijbehorende zweem van 'van de regen in de drup'.
De eisen staan hier: https://support.apple.com/irp-program
  • Je moet een winkel locatie hebben (en foto's kunnen overleggen)
  • Je moet minimaal een Apple certified tech hebben
Ik woon zelf in Amerika en winkels als Best Buy hebben inderdaad een reparatie afdeling die dit kan. Maar ik kwam de laatste keer om mijn lightning poort te laten vervangen, alleen dit mogen ze dan weer niet. Toen heb ik het zelf maar gedaan, maar daardoor kan ik nu nooit meer mijn scherm laten vervangen omdat hij volgens de medewerker dan niet door de diagnostische test heen komt. Hij gaf aan dat het diagnose apparaat dan aangeeft dat hij hem op moet sturen naar Apple, indien hij dat niet doet (bijvoorbeeld omdat de klant zijn telefoon gewoon terug wil hebben) kan hij zijn licentie kwijtraken.
Het scherm kan ik dan wel zelf vervangen, maar het laatste third party scherm dat ik heb gekocht (iFixit) voelde toch niet zo goed als het origineel.
In de video's van Louis Rossmann op YouTube heb ik al wel gezien dat dit grotendeels een wassen neus was in de VS, zal hier dan wel niet veel gaan verschillen vrees ik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.